Goudprijs: € 65.795,17 Zilverprijs: € 737,44

Goud in de prehistorie en de oudheid: tot 500 n. Chr.

De eerste bewijzen van goudgebruik door mensen werden gevonden in prehistorische graven in het oude Mesopotamië. De aldaar wonende Sumerianen vormden de eerste gemeenschap ter wereld. Archeologen hebben aangetoond dat men daar vanaf het jaar 5000 v. Chr. al goud gebruikte in de vorm van sieraden en ter versiering van hoofddeksels.

In het oude Egypte tonen hiërogliefen, die terug te voeren zijn naar 2600 v. Chr., de belangstelling voor goud bij de Egyptenaren aan. Sterker nog, de Egyptenaren waren de eersten die de goudmijnen ontdekten en deze begonnen te benutten. Het werken in de mijnen werd veelal onder dwang uitgevoerd door veroordeelden onder militair toezicht. Men werkte onder de meest erbarmelijke omstandigheden en velen hebben de werkzaamheden niet overleefd.

In het oude Egypte werd goud gezien als iets goddelijks hetgeen zeer zwaar woog in de eerste periode van de Egyptische geschiedenis waarin alleen koningen goud mochten dragen. Later werd dit privilege uitgebreid naar andere koninklijken en priesters. De grafkamer in de piramide met de sarcofaag van de koning werd dankzij de aldaar opgeslagen gouden accessoires, ook wel “het huis van goud” genoemd.

Het ontdekte goud in de Nuba regio maakte Egypte zeer welvarend en hier werd in 1500 v.Chr. de basis voor goud als standaard voor de internationale handel gelegd.

In 1091 v. Chr. ging goud voor het eerst een wezenlijke rol spelen in China. Hier werden kleine gouden blokjes namelijk gelegaliseerd als een vorm van geld. Enkele honderden jaren later in 560 v. Chr.  werden in het huidige Turkije de eerste gouden munten geslagen. Dit kort nadat de oude Grieken begonnen met het winnen van goud uit de mijnen in het Midden-Oosten en de landen rondom de Middellandse Zee.

In het Romeinse Rijk heeft goud ook altijd een zeer wezenlijke rol gespeeld. Keizer Julius Ceasar veroverde enorm veel van het felbegeerde edelmetaal tijdens zijn veldslagen in Gaul (het huidige Frankrijk en haar buurlanden). Hij kon elk van zijn soldaten 200 gouden munten betalen en gelijktijdig alle schulden van Rome aflossen! De gouden Aureus munt is jaren een algemeen geaccepteerd betaalmiddel geweest totdat deze in 309 n. Chr. werd vervangen door de Solidus munt.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.