24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

100 kilo gouden Maple Leaf munt wordt verkocht voor huidige goudwaarde

https://www.thesilvermountain.nl/images/goud-kilo-Maple-Leaf.jpg

Dit weekend is één van de vijf uitgegeven 100 kilo gouden Maple Leaf munten geveild. Van deze gouden munten zijn slechts vijf stuks uitgegeven door de Royal Canadian Mint in 2007. Met het hoge gewicht van 100 kilo en het hoge gehalte van 99,999% goud werd bij de uitgifte van de munt vooral gedacht aan potentiële kopers die de munt zouden kopen als statussymbool, niet als belegging in fysiek goud.

De uitgifteprijs lag dan ook 25 a 50% hoger dan de goudwaarde. Het motto van de Royal Canadian Mint om deze munt te slaan was “because we can” en de munt diende vooral ter promotie van het munthuis.

Één van de vijf kopers, het Oostenrijkse  AvW Invest, raakte recent echter failliet en heeft de gouden munt noodgedwongen in een veiling aangeboden.

Opvallend genoeg kwam er slechts één bod binnen, en wel van Orodirect, een handelaar in edelmetaal uit Spanje. Het bod kwam precies overeen met de huidige goudwaarde van de munt, namelijk EUR 3.270.000 (100x de huidige prijs van 1 kilo puur goud: EUR 32.700). Zo blijkt maar weer dat de premium van zeldzame munten naar verloop van tijd aanzienlijk kan afnemen en dat verzamelwaarde bij munten zeer subjectief is…

De andere eigenaren van deze zeldzame gouden munt, die in het Guinness Book of Records is opgenomen als grootste munt ter wereld, zijn twee onbekende investeerders in Dubai, een andere anonieme koper en Queen Elizabeth II wiens beeltenis tevens op de achterzijde van de gouden Maple Leaf munten staat vermeld. Want wie wil nou niet zijn/haar portret op een gouden munt van 100 kilo 99,999% goud op de schoorsteenmantel?

Bekijk ook