24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

2013, adieu!

De Westerse mens ziet zichzelf graag als individu die eigenstandig zijn beslissingen neemt op allerlei gebied. Toch kan men zich afvragen in hoeverre dat klopt. Er zijn naar mijn idee wel een paar psychologische wetmatigheden te ontdekken die het gedrag van beleggers in edelmetaal in 2013 vorm hebben gegeven. Ik zal er twee naar voren halen:

De psychologie van de belegger I: het is makkelijker om iets te kopen als het al jaren is gestegen, dan dat wanneer het 30 % in prijs is gezakt. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar is het niet. Een mens wil immers graag bevestigd worden in zijn keuze, en wat is er fijner dan aan te sluiten bij de rij van winnaars?

Dat zal dan ook een reden geweest zijn dat in 2013 het aantal verkochte munten in het Westen wat achterbleef in vergelijking met voorgaande jaren.

De psychologie van de belegger II: het is makkelijker je aan te sluiten bij de grote stroom positieve verhalen dat vanuit de gevestigde media en banken wordt rond gestrooid over een aantrekkende economie, dan als eenling tegen de stroom in te roeien. Kies je immers voor het eerste, wordt je dagelijks bevestigd in je keuze wat een fijn gevoel geeft. Net zo goed dat diegene die goud en zilver hebben aangeschaft nu met enige regelmaat er aan herinnert worden dat dit een foute keuze was. Dit is mede een reden waarom blogs van gelijkgezinden een zekere populariteit genieten; behalve het onderling delen van informatie en gezichtspunten is het ook plek waarin je bevestigd wordt in je keuze.

Is 2013 zo vanuit een psychologisch oogpunt te typeren, was 2013 ook het jaar van verdergaande economische afbrokkeling. Ik zal hier enkele typerende voorbeelden de revue laten passeren:

Als eerste de schuld van de Europese overheden, als percentage van hun Bruto Nationaal Product(BNP), van 2010 tot 1014. Welk banksysteem zal in 2014 als eerste omvallen, of lukt het de dames en heren om de boel nog een jaartje overeind te houden, en tegen welke prijs?

Permalink voor ingesloten afbeelding

En dan de zes grote banken van de VS, die nu 2/3 deel van de bankenkoek opslokken. Wist u dat een bank als Goldman Sachs, één van deze zes, een derivatenpositie heeft die 361 keer groter is dan hun eigen bezittingen? En dat de omzet van JPMorgan even groot is als het BNP van Engeland?

chart-big-banks-pie2_614xa

En vervolgens de gewone aandelenbeurzen, die record op record haalden in 2013. Waarvan Twitter een blikvanger was, die in de zeven jaar van haar bestaan nog nooit een winst heeft gerapporteerd en het laatste kwartaal een verlies rapporteerde van ruim $64 miljoen? Terwijl het bedrijf op de beurs nu $22 miljard waard is?

En wat dacht u van Facebook, wat ongeveer $115 miljard waard is, wat 100 keer de jaarwinst is?

Maar naast opgeblazen aandelen, landen met onhoudbare schulden en systeembanken die in feite morsdood zijn stond 2013 voor mij toch in het teken van de grote goldrush richting het Verre Oosten:GLD and SLV tonnes of metal

2013, het was mij een waar genoegen, maar nu snel op weg naar 2014!

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

Bekijk ook