Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

2013, adieu!

30-12-2013 Zilverpaul

De Westerse mens ziet zichzelf graag als individu die eigenstandig zijn beslissingen neemt op allerlei gebied. Toch kan men zich afvragen in hoeverre dat klopt. Er zijn naar mijn idee wel een paar psychologische wetmatigheden te ontdekken die het gedrag van beleggers in edelmetaal in 2013 vorm hebben gegeven. Ik zal er twee naar voren halen:

De psychologie van de belegger I: het is makkelijker om iets te kopen als het al jaren is gestegen, dan dat wanneer het 30 % in prijs is gezakt. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar is het niet. Een mens wil immers graag bevestigd worden in zijn keuze, en wat is er fijner dan aan te sluiten bij de rij van winnaars?

Dat zal dan ook een reden geweest zijn dat in 2013 het aantal verkochte munten in het Westen wat achterbleef in vergelijking met voorgaande jaren.

De psychologie van de belegger II: het is makkelijker je aan te sluiten bij de grote stroom positieve verhalen dat vanuit de gevestigde media en banken wordt rond gestrooid over een aantrekkende economie, dan als eenling tegen de stroom in te roeien. Kies je immers voor het eerste, wordt je dagelijks bevestigd in je keuze wat een fijn gevoel geeft. Net zo goed dat diegene die goud en zilver hebben aangeschaft nu met enige regelmaat er aan herinnert worden dat dit een foute keuze was. Dit is mede een reden waarom blogs van gelijkgezinden een zekere populariteit genieten; behalve het onderling delen van informatie en gezichtspunten is het ook plek waarin je bevestigd wordt in je keuze.

Is 2013 zo vanuit een psychologisch oogpunt te typeren, was 2013 ook het jaar van verdergaande economische afbrokkeling. Ik zal hier enkele typerende voorbeelden de revue laten passeren:

Als eerste de schuld van de Europese overheden, als percentage van hun Bruto Nationaal Product(BNP), van 2010 tot 1014. Welk banksysteem zal in 2014 als eerste omvallen, of lukt het de dames en heren om de boel nog een jaartje overeind te houden, en tegen welke prijs?

Permalink voor ingesloten afbeelding

En dan de zes grote banken van de VS, die nu 2/3 deel van de bankenkoek opslokken. Wist u dat een bank als Goldman Sachs, één van deze zes, een derivatenpositie heeft die 361 keer groter is dan hun eigen bezittingen? En dat de omzet van JPMorgan even groot is als het BNP van Engeland?

chart-big-banks-pie2_614xa

En vervolgens de gewone aandelenbeurzen, die record op record haalden in 2013. Waarvan Twitter een blikvanger was, die in de zeven jaar van haar bestaan nog nooit een winst heeft gerapporteerd en het laatste kwartaal een verlies rapporteerde van ruim $64 miljoen? Terwijl het bedrijf op de beurs nu $22 miljard waard is?

En wat dacht u van Facebook, wat ongeveer $115 miljard waard is, wat 100 keer de jaarwinst is?

Maar naast opgeblazen aandelen, landen met onhoudbare schulden en systeembanken die in feite morsdood zijn stond 2013 voor mij toch in het teken van de grote goldrush richting het Verre Oosten:GLD and SLV tonnes of metal

2013, het was mij een waar genoegen, maar nu snel op weg naar 2014!

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

 • oxford.road
 • Erk

  Jean-Pierre, re: eindafrekening
  Ook ik heb in de loop van dit jaar bijgekocht en dus een verlies op papier.
  Ik zie het als een verzekering als bescherming tegen zwarte zwanen, die gegarandeerd een keer gaan komen.
  Tot nu toe wel een zeer dure verzekering, maar toch ook weer anders dan een normale verzekering.
  Immers je gaat er van uit dat je huis nooit afbrandt, maar je weet wel zeker dat het voor 2020 in de wereld een keer goed fout zal gaan.
  Zo lang je niet verkoopt is het papieren verlies en ben je zelfs beter af voor het deel dat je opgeeft voor box3 :-)

 • marcel

  @Jean Pierre Met de stijging van vandaag kun je alweer een fiets kopen [met versnelling] lol ;-]

 • Jean-Pierre

  2013,… een jaar om vlug te vergeten
  De eindafrekening
  Op het edelmetaal die ik begin 2013 kocht heb ik ondertussen dik 77.000euro verlies geleden mocht ik het vandaag verkopen aan de marktprijs.
  Dat is een nieuwe BMW X6 full option die ik aan mijn neus zie voorbij gaan, iemand zal er wel bij wezen, ik vraag mij alleen af wie, O wie.
  Ja het doet pijn, veel pijn zelfs, het edelmetaal heb ik in bezit en laat ons hopen dat ik ooit voordeel mee doe.
  En als ik jullie bezig hoor dan heeft dat hoop, maar met hoop alleen koop je geen BMW X6.
  Maar berouw komt na de zonde, ik geloof nog in edelmetaal, maar mocht ik een jaar gewacht hebben met mijn aankoop dan kon ik datzelfde metaal aangekocht hebben 77.000 euro goedkoper.
  Ik denk dat de PM-handelaren er wel bij varen
  Er is een spreuk die luid: “de slimme leven met de domme” en ik voel mij momenteel geen slimme
  maar dan zoek ik troost in deze spreuk “zalig zijn de armen van geest” :-)

 • marcel

  En dan deze speciaal voor iedereen.http://youtu.be/FmSLMjWcFlw

 • marcel

  Hallo allemaal ,ik wil iedereen een goed en gezond 2014 toewensen en uiteraard veel geluk met hun investering [belegging] .Heb ik nog wat gemist????? de 13 ongeluksgetal van 2013 is er eindelijk uit mvg Marcel

 • Erk

  Tweet van @Silverandglory: Goudprijs bodemt op 28/6/13 en op 31/12/13 tot 1180$. Iemand voordeel bij balans opsmukken einde semester? #BIS #ECB pic.twitter.com/tGQqRIgWzz

  Deze tweeter heeft ook een website http://goldandglory.wordpress.com/ met artikel “Chinese goudrush als signaal voor megacrisis in banken.”
  Gerard refereerde eerder aan de zeer hoge chinese schuldenberg.
  Een van mijn stellingen is “Alles heeft een reden cq oorzaak”.
  Er moet dus ook een oorzaak liggen onder het gegeven dat in 2013 de fysieke goudvraag in China verdubbeld is.
  Waarschijnlijk is er niemand beter dan de Chinezen zelf om te kunnen oordelen dat er in China steeds grotere monetaire risico’s zijn en dat het verstandig is daar als verzekering een belegging in goud tegenover te zetten.

 • oxford.road
 • Lamberto

  @vergeetalles

  Ik denk dat de inhoud van onderstaande link aardig op mijn geuite gedachten aansluit.
  Om het heel kort door de bocht te verwoorden: “het maakt voor de werkenden niets uit in welk systeem ze zijn onder gebracht”.
  Ze hebben in de loop der tijden van hun meesters de mooiste benamingen gekregen.
  Van lijfeigene tot medewerker!

  Griekse jeugd: De slaven van de 21ste eeuw.

  http://biflatie.nl/artikelen/videos/griekse-jeugd-de-slaven-van-de-21ste-eeuw/

 • Nadja

  wendel, re: 1050 dollar
  blijf kalm en bedenk wie het zegt, een banker, die hiermee goedkoop goud kan verwerven.
  De vraag naar goud is gedreven door inflatie-risico maar ook door beschermings(safe heaven)-risico. In volgende links wordt de wereldsituatie en risico’s voor 2014 uit de doeken gedaan, wellicht ver voorbij kennis en kunde van die banker of, nog simpeler, ze willen het niet zien.
  1. http://www.welt.de/politik/deutschland/article123434265/Wirtschaftsinstitut-warnt-vor-Rueckkehr-der-Euro-Krise.html
  2. http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/10546281/Great-dollar-rally-of-2014-as-Fukuyamas-History-returns-in-tooth-and-claw.html

 • wendel

  Nog een opknappertje!

  UBS: Goud naar 1050 dollar!

  De goudprijs zal ook in 2014 verder dalen. Voor beleggers die in goud beleggen, zal het dan ook een slecht jaar worden.
  Dat stelt Dominic Schnider, hoofd niet-traditionele beleggingscategorieën van de Zwitserse bank UBS in een interview met CNBC.
  Er wordt volgens Schnider nu veel gesproken over tapering. Toch denkt hij dat we tegen het eind van 2014 rekening moeten houden met renteverhogingen. ‘Het is op dit moment nog niet zo aan de orde, maar bij een voorspelling voor 2014 moet je ook kijken richting 2015. En renteverhogingen liggen dan in de vooruitzichten.’

  ‘Ik denk dat goud nu meer neigt naar een risicovolle belegging en je hebt ‘verzekeringsbeleggingen’ zoals goud op dit moment niet echt nodig. De vooruitzichten wat betreft inflatie zien er dankzij afwezige economische risico’s op zijn minst veelbelovend uit en dit maakt dat de noodzaak om te beleggen in goud wegvalt’, zo stelt Schnider.

  Toch in goud?
  Maar wat als je wel in goud wil blijven beleggen voor een periode van zo’n 5 jaar, in welke vorm zouden beleggers dit dan volgens Schnider moeten doen? ‘Ik denk dat we weg moeten blijven van de goudmijners. Deze hebben zelfs meer aan waarde verloren dan goud zelf. Als je al in goud wilt beleggen, doe het dan fysiek.’

  Schnider vervolgt: ‘Met een positieve blik zou ik overigens zeggen: de wereldwijde economie doet het beter en dit is goed voor grondstoffen. Toch verwachten wij dat 2014 opnieuw een negatief jaar wordt voor de hele beleggingscategorie grondstoffen’, zo stelt Dominic Schnider.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Iedereen de beste wensen en hopelijk zien we dit jaar nog een dip om eind 2014 nieuwe highs te maken

 • vergeetalles

  @lamberto

  Heb het gelezen. De films nog niet gezien, maar mbt geld heb ik aardig kennis. U legt in dat verhaal de nadruk op het geld. Mooi. Met kapitalisme en communisme verwijst u echter naar macht, kapitalisme ligt deze bij de bedrijven en communisme bij de staat. Dat zegt m.i. nog niet veel over her gehanteerde economische model binnen de machtsstructuur. Voor mij is en blijft echter de tweedeling gedekt en ongedekt geld belangrijker, evenals rentevrij of rentedragend geld.

  Alssnap ik iwel uw tweedeling kapitalisme en communisme, het is er niet één die ik zou maken. Vrijheid van geld is echte vrijheid, kapitalisme en communisme zijn allebei een vorm van slavernij. Het is gewoon maar net hoe je het bekijkt. Slavernij kan ook een economisch model zijn.