Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

2013 en later

16-12-2013 Zilverpaul

Hoewel goud en zilver maandag beiden bescheiden plusjes scoorden verblijven beide edelmetalen nog vlak in de buurt van hun dieptepunt van het afgelopen jaar. Een jaar, waarin tot dusver goud en zilver in euro’s en dollars gemeten fors inleverden. Nu 2013 bijna ten einde is komt dan ook de vraag op wat het komend jaar zal brengen. Het voorspellen van de toekomst krijgt echter pas betekenis als we het verleden en heden daarin betrekken; deze vormen immers de kraamkamer van de gebeurtenissen die nog voor ons liggen. Laten ons daarom een aantal trends uit 2013 de revue laten passeren, en onderzoeken of we hier een lijn uit op kunnen maken.

1. Nog elke maand drukken de VS, Japan en China bijna $200 miljard aan ongedekt geld bij. Met name uit de VS verschijnen berichten dat het met ( een deel van deze) zgn.  Quantative Easing wel eens binnenkort gedaan kon zijn. Ik verwacht het overigens niet; alleen al het duiden op een vermindering deed de rente van de VS geen goed, en dat is weer van groot belang vanwege de enorme schuldenpositie van het land. Het meest voor de hand liggend is mijn inziens juist een verhoging van het maandelijkse zakgeld aan de heren bankiers om de gaten in het web van allerlei derivaten te kunnen dichten.

Als tante Janet overigens wel de geldkraan in 2014 dicht gaat draaien, zal de economie in snel tempo in elkaar zakken wat de BV Amerika in hetzelfde tempo richting derde-wereld status zal brengen.

2. China heeft het afgelopen jaar haar goudimporten op een hoog niveau gecontinueerd.  Dit begon omstreeks april 2012 en is sindsdien niet meer verminderd.

3. Verder is China in 2013 gestopt met het aankopen van Amerikaanse staatsleningen.

4. De goudvoorraden op de Comex lopen fors terug; berichten uit de goudhandel bevestigen het beeld van een zeer grote en aanhoudende vraag naar goud vanuit het Verre Oosten.

5. De grootste handelsbank(en) zijn in 2013 gewisseld van positie, en hebben nu longposities in goud.

6. Europa scheurt beetje bij beetje uiteen in Duitsland met enkele mede-landen, versus Zuidelijk Europa wat steeds verder wegzakt. Dit werd vandaag weer eens bevestigd in de cijfers van Frankrijk waar de economie kromp en die van Duitsland welke groei te zien gaf. Op den duur kan en wil Duitsland niet meer opdraaien voor de verliezen van de rest van Europa, wil het uiteindelijk zelf ook niet ten onder gaan.

7. China is haar munt rijp aan het maken voor wereldwijd gebruik, door met allerlei landen overeenkomsten te sluiten om de onderlinge handel in yuan’s af te gaan rekenen, in plaats van de dollar welke nu nog de standaard is.

8. de koppeling tussen de dollar en de olieprijs is onder grote druk komen te staan, onder meer door zowel interne politieke zwakte van het regime van Saoedi Arabië als door geopolitieke beleid van de Amerikanen richting Iran.

Deze lang niet volledige opsomming geeft mij het beeld van een verschuivende wereldmacht richting het Oosten, ten koste van de VS. Een wegkwijnende Westerse suprematie en een opkomende Oosterse macht die in recordtempo zoveel mogelijk goud opkoopt. Dit gecombineerd met een in verhouding lage goudprijs, waar beide machtsblokken nu nog profijt van hebben: het Oosten omdat zo goedkoop kan worden aangekocht, het Westen omdat zo de eigen bevolking nog even voor het lapje gehouden kan worden.

Tot de dag komt dat China haar 1000 miljard aan Amerikaanse staatsleningen zal afschrijven, en haar goudreserves met hetzelfde bedrag zal opwaarderen. Wanneer dat zal plaats vinden kan ik u echter niet vertellen, wel dat met elke ounce goud die richting het Oosten verhuist de dag naderbij komt.

Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat de dag dat goud- en zilvereigenaren hun gelijk zullen krijgen dichterbij komt.

NB op zoek naar een passende illustratie Googlede ik op ‘Chinees meisje’. U zou het ook moeten doen, om te bemerken hoeveel mismaakte Chinese meisjes worden getoond. Hoogst opmerkelijk. Een teken van misplaatste Westerse suprematie? Hoe dan ook, vandaag een praatje zonder plaatje.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @marcel

  London Real interview
  Peter Schiff – market crash 2014
  https://www.youtube.com/watch?v=XSj4tpu0kYU&feature=youtube_gdata_player

 • Ron

  Lamberto, bedankt voor het interview.
  Het wachten is dus op het moment dat het extra geld uit de stockmarket gaat…door juist te gaan taperen zal al dat geld vluchten uit stocks maar commodities.
  Dus goud zal pas stijgen tot ongekende hoogtes als de aandelenmarkt crashed…gewoon verschuiving van al het geld naar commodities.
  De alltime high in de dow jones zal dan opgevolgd worden door alltime highs voor goud.
  Bitcoin achtige taferelen…zilver van 20 naar 1000 in 2 jaar tijd…het is een kwestie van geduld hebben..komt vanzelf:)

 • http://www.goudengeld.nl michiel peters

  @oxford.road.

  De link was mij inmiddels ook al opgevallen en 23 en 30 december wordt het uitgezonden op TV!

  Hoewel er veel wordt verteld over het scheppen van schulden en de handel van hyptheken in america, is het toch wel weer jammer dat ze het halve verhaal vertellen en dat er geen woord wordt gerept over de manier waarop dit geld annex schuld wordt gecreerd. Dat de banken tegenwoordig maar 3 of zelfs 2% eigen vermogen aanhouden, is mij al bekend. Maar als men nou ook eens verteld hoe dit geld wordt geschept, kun je ook wel begrijpen, waarom banken niet zoveel waarde hechten aan goede buffers. Immers de belastingbetaler draait wel op en anders nemen ze toch wat spaargeld in beslag, of je pensioen of huis?

  Cyprus is daar al een goed voorbeeld van en vele landen zullen volgen met hun bail-inns. De tijd zal het leren, maar maar het zal niet lang meer duren, voordat het tij gaat keren.

 • Lamberto
 • marcel

  de formule voor de middenkoers goud is;prijs in dollar maal 32.154 delen door euro. Ingeval van hieronder ,1000maal 32.154=32154delen door 0.70 eurocent=45934 euro de kilo mvg Marcel

 • Sebassol

  En dat benzine hier aan de pomp €2,50 p/l kost??

 • marcel

  Van mij part gaat de goudprijs naar de 1000 dollar als de euro daartegenover op 70 cent staat tegenover de dollar .Ik vraag mij af of ieder begrijpt wat ik hiermee bedoel ????

 • temp242
 • oxford.road
 • oxford.road
 • oxford.road
 • Erk

  1230 is een perfect prijsniveau voor de Chinezen. Net boven/op kostprijs-niveau en de nieuwe aanvoer blijft maximaal, mijnen kunnen openblijven. Zo blijkt weer eens te meer dat de grootste fysieke koper de prijs bepaalt. Een normaal marktprincipe lijkt me zo. Als mensen willen dat de prijs omhoog gaat, ga dan gewoon fysiek kopen, want als het schaars wordt zal de papieren prijs ook omhoog gaan weet ik zeker.

 • marcel
 • oxford.road
 • marcel

  @Klaas ,ik ga weer toevoegen na een stijging van 10 procent vanaf de bodem .Dan loop ik wat mis maar weet ik in ieder geval zeker dat we voor 90 procent een echte bodem hebben mvg

 • oxford.road
 • marcel

  Mijn visie de prijs PM wordt nu nog even naar beneden geholpen morgen wordt er niet getaperd,de prjis gaat stijl omhoog .De dag erop komt er een analist dat er in de eerste 3 maanden van het nieuwe jaar getaperd gaat worden de prijs gaat weer terug waar het verhaal begon.Dus …….hetzelfde gelul [laat ze maar taperen dan gaat de rente boven de 3 procent in de us 10 yrs ]Wie wil dan nog de schulden uit de USA.

 • Klaas

  Ondertussen wordt er flink wat zilver gekocht als je de Nederlandse verkoopsites mag geloven. De populaire, vnl de grotere Andorra muntbaren zijn, of uitverkocht, tijdelijk niet leverbaar en niet verkrijgbaar. Dat betekent dat veel mensen de uitkomst morgenavond 20.00 uur Nederlandse tijd niet afwachten en nu al inslaan.
  Wat het eventuele ……… betreft. Het lijkt me dat je niet voortdurend de markt onder spanning kunt laten staan . Zo dom zullen ze toch niet zijn gelet op de stagnerende effecten die het oproept.

 • Ron

  taper van 80 naar 79 per maand ..100$ er af voor goud.
  2 maand verder..wéér taper..van 79 naar 78 per maand..wéér 100$ er af voor goud…hahaha.
  ze kunnen dat spel heel lang spelen hoor:)

 • marcel

  Ik kan deze hieronder niet openen O.R MVG Marcel

 • oxford.road

  @Marcel ……

  blogs.marketwatch.com/thetell/2013/12/17/only-11-of-fund-managers-see-a-taper-this-week-survey-finds/

 • oxford.road
 • marcel

  Wat gaat ons morgen brengen het wordt spannend .Als we gaan taperen zijn we wel een keer van het hele gezeik af ;-] nogmaals we zitten in een dalende lijn dus kunnen gerust nog lager .Eerst moeten we bepaalde technische punten naar boven overschrijden om echt te kunnen zeggen dat er weer een gevoel van mensen ontstaat dat er weer winst in edel te halen valt .Als we horen dat er mijnen sluiten omdat de kosten te hoog zijn dan kunnen we de vlag uit gaan hangen mvg Marcel

 • oxford.road

  Het verschil tussen ” werken ” en ” niet werken ” ……

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/een-gezin-de-bijstand-zit-er-warmpjes-bij/

 • marcel

  Hallo, mattie,s heb ik wat gemist mvg Marcel

 • oxford.road

  Vandaag is goud 14.233 USD per ounce waard …… Doe er uw voordeel mee

  http://www.beurs.com/2013/12/17/goud-noteerde-250-in-2000-maar-was-relatief-gezien-duurder-dan-vandaag/36883

 • argentum

  Wees voorbereid !! Zorg dat je niet teveel van je zuurverdiende geld op een spaarrekening hebt staan. Je bent het kwijt voor je er erg in hebt. Koop goud en zilver en heb niet teveel spaargeld bij één bank staan.

  http://marketupdate.nl/nieuws/financiele-markten/banken/bereid-u-voor-op-de-preventieve-bail-in/

 • Stronglifts

  Euro’s of PM?

  Hoeveel vertrouwen heb ik in goud?
  Geschreven door Jack Hoogland

  Dit is een vraag die ik tegenwoordig regelmatig op e-mail moet beantwoorden. Ik kan dat ook wel begrijpen, want het uitzitten van een dergelijke correctie is niet gemakkelijk.

  Maar eerst wil ik even terug naar dit artikel van afgelopen vrijdag. Over hoe de Italiaanse staatsschuld wordt gefinancierd. De harde cijfers laten zien welke trucs worden uitgehaald om de steeds stijgende Italiaanse staatsschuld te kunnen blijven financieren.

  Hoewel ik de cijfers niet bij de hand heb, kan ik u garanderen dat dezelfde trucs worden uitgehaald met de Spaanse staatsschuld.

  Terug naar goud en zilver
  Lezers vragen mij dus of ik nog vertrouwen heb in goud en zilver, alleen maar omdat de prijs door manipulatie is gedaald.

  Ik wil de vraag omdraaien.

  Als je ziet welk soort trucs uit de kast worden gehaald om steeds verder stijgende staatsschulden te blijven financieren, hoeveel vertrouwen kan je dan nog hebben in een papieren munt als de euro?

  Hoe groot is de kans dat je voor 100 euro over 10 jaar nog net zoveel kunt kopen als nu?

  Hoe groot is de kans dat de euro over 10 jaar überhaupt nog bestaat?

  Als u op deze beide vragen antwoord dat de kans zeer groot is, dan hebt u geen goud en zilver nodig.

  Ik kan echter onmogelijk positief zijn over de euro. Of over de meeste andere valuta.
  Daarom bouw ik bescherming in. Daarom koop ik periodiek goud en zilver.

  Vooral nu ik goud en zilver tegen tijdelijk scherp verlaagde prijs kan aankopen!

 • oxford.road
 • oxford.road
 • oxford.road

  ” Margin Debt ” fors hoger dan in 2007 & 1999 …………

  http://www.nyxdata.com/nysedata/asp/factbook/viewer_edition.asp?mode=tables&key=50&category=8

 • oxford.road
 • Zilverpaul

  @ Floesh
  Misschien wel, of misschien niet. Misschien een stilzwijgende overeenkomst, en bovendien,…..wie/wat stuurt Amerika? de topbanken, de overheid , een derde partij?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @Zilverpaul

  Het kan toch bijna niet anders dan dat de VS en China een afspraak hebben over de hoeveelheid te verdelen goud dat naar China mag gaan?

 • Erk

  Ook nog twee interessante verschillen tussen Oost en West:
  + China’s third gold ETF in muted start as consumers prefer physical metal
  http://www.reuters.com/article/2013/12/16/chinagold-etf-idUSL3N0JV16820131216. Een andere beleving van wat men wil: Angelsaksen vinden papieren goud prima (mits het in waarde stijgt, daarom verkopen ze nu), Aziaten willen fysiek goud (en kopen nog meer als de prijs daalt)
  + in het Oosten (bv. Singapore) worden aanhoudend nieuwe bullionvaults geopend waar particulieren, enz. hun fysieke goud kunnen opslaan

 • Erk

  Sebassol, re: Als ik het goed lees gaat de goud productie flink omlaag de komende jaren?

  Ja, de schrijver beweert dat en omdat ik zelf logisticus ben kan ik zijn redenering volgen. Bij lagere opbrengsten gaat men snijden in:
  + overheadkosten: bv. het aantal geologen die met toekomstige projecten bezig zijn wordt verminderd. Stel dus zelfs dat de goudprijs over een jaar weer flink omhoog gaat, dan is een jaar voorbereidingswerk verloren gegaan, met op termijn verminderde supply tot gevolg
  + operatiekosten: om op deze kosten te besparen wordt op het winnen van het low grade deel van de mijnen bespaard
  Zolang er in Azie een sterk groeiende middenklasse is die haar verworven vermogens als verzekering en teken van welvaart in goud wil steken, kunnen we een aanhoudende vraag van gelijk of meer dan de maximale wereldproductie (2800T) verwachten. Bedenk zelf wat de gevolgen zijn als de productiie terugvalt.