24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

2013 en later

Hoewel goud en zilver maandag beiden bescheiden plusjes scoorden verblijven beide edelmetalen nog vlak in de buurt van hun dieptepunt van het afgelopen jaar. Een jaar, waarin tot dusver goud en zilver in euro’s en dollars gemeten fors inleverden. Nu 2013 bijna ten einde is komt dan ook de vraag op wat het komend jaar zal brengen. Het voorspellen van de toekomst krijgt echter pas betekenis als we het verleden en heden daarin betrekken; deze vormen immers de kraamkamer van de gebeurtenissen die nog voor ons liggen. Laten ons daarom een aantal trends uit 2013 de revue laten passeren, en onderzoeken of we hier een lijn uit op kunnen maken.

1. Nog elke maand drukken de VS, Japan en China bijna $200 miljard aan ongedekt geld bij. Met name uit de VS verschijnen berichten dat het met ( een deel van deze) zgn.  Quantative Easing wel eens binnenkort gedaan kon zijn. Ik verwacht het overigens niet; alleen al het duiden op een vermindering deed de rente van de VS geen goed, en dat is weer van groot belang vanwege de enorme schuldenpositie van het land. Het meest voor de hand liggend is mijn inziens juist een verhoging van het maandelijkse zakgeld aan de heren bankiers om de gaten in het web van allerlei derivaten te kunnen dichten.

Als tante Janet overigens wel de geldkraan in 2014 dicht gaat draaien, zal de economie in snel tempo in elkaar zakken wat de BV Amerika in hetzelfde tempo richting derde wereld status zal brengen.

2. China heeft het afgelopen jaar haar goudimporten op een hoog niveau gecontinueerd.  Dit begon omstreeks april 2012 en is sindsdien niet meer verminderd.

3. Verder is China in 2013 gestopt met het aankopen van Amerikaanse staatsleningen.

4. De goudvoorraden op de Comex lopen fors terug; berichten uit de goudhandel bevestigen het beeld van een zeer grote en aanhoudende vraag naar goud vanuit het Verre Oosten.

5. De grootste handelsbank(en) zijn in 2013 gewisseld van positie, en hebben nu longposities in goud.

6. Europa scheurt beetje bij beetje uiteen in Duitsland met enkele mede landen, versus Zuidelijk Europa wat steeds verder wegzakt. Dit werd vandaag weer eens bevestigd in de cijfers van Frankrijk waar de economie kromp en die van Duitsland welke groei te zien gaf. Op den duur kan en wil Duitsland niet meer opdraaien voor de verliezen van de rest van Europa, wil het uiteindelijk zelf ook niet ten onder gaan.

7. China is haar munt rijp aan het maken voor wereldwijd gebruik, door met allerlei landen overeenkomsten te sluiten om de onderlinge handel in yuans af te gaan rekenen, in plaats van de dollar welke nu nog de standaard is.

8. de koppeling tussen de dollar en de olieprijs is onder grote druk komen te staan, onder meer door zowel interne politieke zwakte van het regime van Saoedi Arabië als door geopolitieke beleid van de Amerikanen richting Iran.

Deze lang niet volledige opsomming geeft mij het beeld van een verschuivende wereldmacht richting het Oosten, ten koste van de VS. Een wegkwijnende Westerse suprematie en een opkomende Oosterse macht die in recordtempo zoveel mogelijk goud opkoopt. Dit gecombineerd met een in verhouding lage goudprijs, waar beide machtsblokken nu nog profijt van hebben: het Oosten omdat zo goedkoop kan worden aangekocht, het Westen omdat zo de eigen bevolking nog even voor het lapje gehouden kan worden.

Tot de dag komt dat China haar 1000 miljard aan Amerikaanse staatsleningen zal afschrijven, en haar goudreserves met hetzelfde bedrag zal opwaarderen. Wanneer dat zal plaats vinden kan ik u echter niet vertellen, wel dat met elke ounce goud die richting het Oosten verhuist de dag naderbij komt.

Ik kan dan ook niet anders dan concluderen dat de dag dat goud- en zilvereigenaren hun gelijk zullen krijgen dichterbij komt.

NB op zoek naar een passende illustratie Googlede ik op ‘Chinees meisje’. U zou het ook moeten doen, om te bemerken hoeveel mismaakte Chinese meisjes worden getoond. Hoogst opmerkelijk. Een teken van misplaatste Westerse suprematie? Hoe dan ook, vandaag een praatje zonder plaatje.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook