24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

2014: grote veranderingen

van short smash…….

naar short squeeze!

….zal de laatste dag van 2013 de boeken ingaan als het einde van de neergaande trend in de goud- en zilverprijzen? De eerste handelsdag van 2014 voedt deze hoop met fraaie koersstijgingen, maar zoals u weet maakt één zwaluw nog geen zomer. Wat wel een hard gegeven is dat de $1180 voor de goudprijs en de $18,80 voor de zilverprijs voor de tweede keer vanaf juli vorig jaar een onneembare linie bleek. Niet geheel toevalligerwijs ook de prijsniveaus waarop nog net met veel moeite de edelmetalen kostenneutraal uit de grond gehaald kunnen worden.

Mochten in 2013 de westerse banken nog hun gang gaan met het onderdrukken van de goud~ en zilverprijs, zal 2014 mijn inziens een verschillend jaar worden. Ik heb een aantal argumenten om deze wellicht boude stelling te ondersteunen.  Ten eerste heeft China in 2013 met o.a. Japan, Duitsland, India, Australië, Chili, verschillende Arabische landen, Brazilië, Rusland en Engeland handelsovereenkomsten gesloten om de Chinese munt te internationaliseren, als tegenhanger van de USdollar.  Tevens gaat China haar olie-importen (de futures om exact te zijn) in Renminbi betalen, en slokt het een toenemend deel van de wereldvoorraad aan goud op.  De machtsverschuiving van ongedekte dollars naar goudgedekte muntsoorten wordt ook zichtbaar op de futures-markten, waar de bullion-banks een long positie zijn aangegaan op goud. En wat dacht u van de ETF’s, die van hun fysieke goud worden ontdaan? Allemaal fundamentele ontwikkelingen, die de macht van de LBMA en haar prijs-onderdrukkend systeem zullen breken.

Daarnaast zou het me ook niets verbazen als er rare dingen gaan gebeuren op de valutamarkt. Eind 2013 hebben de Duitsers Asmussen en Weidmann aangegeven te vertrekken bij de ECB, en is Jurgen Stark al vertrokken. Zou dit te maken kunnen hebben met een komende ronde van wereldwijde QE, waar de Duitsers niets mee van doen willen hebben? Op naar hypermonetaire inflatie, aangewakkerd door de FED, ECB en centrale banken van Japan en Engeland? Onderling blijven deze muntsoorten dan redelijk op peil, maar de koopkracht van haar burgers zal fors dalen. Duitsland wat noodgedwongen uit de euro stapt, omdat het als enige het eurogebied niet uit het moeras kan halen zonder zelf ook kopje onder gaan. En wat zal dit voor de goud- en zilverprijs gaan betekenen, uitgedrukt in diezelfde euro’s? Critici kunnen daar tegenover zetten dat goud en zilver daar qua koopkracht niets mee winnen voor producten uit de Westerse economiëen. Een juiste constatering, maar nog altijd verre te verkiezen dan met de euro en dollars op zak door het inflatoire putje te spoelen.

Of deze twee fundamentele veranderingen al dit jaar gaan plaats vinden… ik weet het niet zeker. Wellicht probeert men de boel nog uit te stellen door het inpikken van spaartegoeden, waar men in 2013 de wettelijke basis voor heeft geregeld. Wat ik wel weet is dat ik, ondanks de voorbije dalingen van de goud-en zilverprijs, geen ander alternatief weet voor ons ongedekte geld dan dit om te zetten in tastbare goederen.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Bekijk ook