Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

2014: grote veranderingen

02-01-2014 Zilverpaul

van short smash…….

naar short squeeze!

….zal de laatste dag van 2013 de boeken ingaan als het einde van de neergaande trend in de goud- en zilverprijzen? De eerste handelsdag van 2014 voedt deze hoop met fraaie koersstijgingen, maar zoals u weet maakt één zwaluw nog geen zomer. Wat wel een hard gegeven is dat de $1180 voor de goudprijs en de $18,80 voor de zilverprijs voor de tweede keer vanaf juli vorig jaar een onneembare linie bleek. Niet geheel toevalligerwijs ook de prijsniveaus waarop nog net met veel moeite de edelmetalen kostenneutraal uit de grond gehaald kunnen worden.

Mochten in 2013 de westerse banken nog hun gang gaan met het onderdrukken van de goud~ en zilverprijs, zal 2014 mijn inziens een verschillend jaar worden. Ik heb een aantal argumenten om deze wellicht boude stelling te ondersteunen.  Ten eerste heeft China in 2013 met o.a. Japan, Duitsland, India, Australië, Chili, verschillende Arabische landen, Brazilië, Rusland en Engeland handelsovereenkomsten gesloten om de Chinese munt te internationaliseren, als tegenhanger van de USdollar.  Tevens gaat China haar olie-importen (de futures om exact te zijn) in Renminbi betalen, en slokt het een toenemend deel van de wereldvoorraad aan goud op.  De machtsverschuiving van ongedekte dollars naar goudgedekte muntsoorten wordt ook zichtbaar op de futures-markten, waar de bullion-banks een long positie zijn aangegaan op goud. En wat dacht u van de ETF’s, die van hun fysieke goud worden ontdaan? Allemaal fundamentele ontwikkelingen, die de macht van de LBMA en haar prijs-onderdrukkend systeem zullen breken.

Daarnaast zou het me ook niets verbazen als er rare dingen gaan gebeuren op de valutamarkt. Eind 2013 hebben de Duitsers Asmussen en Weidmann aangegeven te vertrekken bij de ECB, en is Jurgen Stark al vertrokken. Zou dit te maken kunnen hebben met een komende ronde van wereldwijde QE, waar de Duitsers niets mee van doen willen hebben? Op naar hypermonetaire inflatie, aangewakkerd door de FED, ECB en centrale banken van Japan en Engeland? Onderling blijven deze muntsoorten dan redelijk op peil, maar de koopkracht van haar burgers zal fors dalen. Duitsland wat noodgedwongen uit de euro stapt, omdat het als enige het eurogebied niet uit het moeras kan halen zonder zelf ook kopje onder gaan. En wat zal dit voor de goud- en zilverprijs gaan betekenen, uitgedrukt in diezelfde euro’s? Critici kunnen daar tegenover zetten dat goud en zilver daar qua koopkracht niets mee winnen voor producten uit de Westerse economiëen. Een juiste constatering, maar nog altijd verre te verkiezen dan met de euro en dollars op zak door het inflatoire putje te spoelen.

Of deze twee fundamentele veranderingen al dit jaar gaan plaats vinden… ik weet het niet zeker. Wellicht probeert men de boel nog uit te stellen door het inpikken van spaartegoeden, waar men in 2013 de wettelijke basis voor heeft geregeld. Wat ik wel weet is dat ik, ondanks de voorbije dalingen van de goud-en zilverprijs, geen ander alternatief weet voor ons ongedekte geld dan dit om te zetten in tastbare goederen.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 • Nico

  Ons Moraal
  Of goud een goede investering is kan ik niet met 100% bevestigen maar dat is met aandelen en onze munteenheden ook het geval,dus een klein percentage edelmetaal kan geen kwaad in deze roerige tijden waarvan naar mijn idee het ergste nog moet komen,dit zijn de jaren 30 in slowmotion,tenminste zo lijkt het wel in vergelijking met de jaren 30.

 • Nico

  weer een fijne ”voorspelling van een (permabear?) analist.

  Dow Jones crash: hierbij vergeleken is 2008 kinderspel

  De Dow Jones en andere grote Amerikaanse indices pruttelen tevreden voort. Maar dat zal niet lang meer duren: de Dow Jones gaat eerdaags snoeihard onderuit met 70 procent.

  De meeste beleggers gaan goedgemutst het nieuwe jaar in. En waarom ook niet? Het afgelopen jaar was een fantastisch jaar voor de bulls en met in het achterhoofd een verwachte sterkere economische groei in zowel Europa als de VS voor 2014, is er geen vuiltje aan de lucht. Wellicht geen 25 procent plus rendementen, maar wel voldoende aanleiding om 2014 alvast met een zonnige blik tegemoet te treden. Welnu, daar denkt minimaal één technisch analist heel anders over.
  http://slimbeleggen.net/hierbij-vergeleken-2008-kinderspel/

 • Klaas

  Terug van een heerlijke rustige vakantie zonder me druk te maken over de koersen en disputen met PM-lotgenoten, maar hier kan nu wel eens verandering in komen als de bom in het zo verdeelde Midden-Oosten afgaat.

  http://www.cnbc.com/id/101310386

 • Lamberto

  Ook in Duitsland begint het veiligheidsventiel gebreken te vertonen.
  Zie wat er in Hamburg aan de hand is.
  Als dit een voorbode is van wat er de komende periode in het machtigste land van Europa staat te gebeuren, dan kan dit wel eens de lont zijn welke Europa in brand gaat zetten.
  Leest u vooral het commentaar onder het artikel.

  http://www.weser-kurier.de/news/politik/inland_artikel,-Polizisten-kontrollieren-Hamburger-Gefahrengebiet-_arid,747249.html

 • Erk

  Ons Moraal, re: maar ik vraag mijn eigen terecht af of dat goud wel een goede investering is??

  U lijkt een wijs man, bent het waarschijnlijk ook. U heeft dan ongetwijfeld ook een onderbouwing bij zo’n uitspraak. Bij voorbaat dank.

 • Ons Moraal

  Nog een bijdrage betreffende “waarom Chinezen wellicht goud kopen”

  Hun valuta is in het verleden al meerdere malen over de kop gegaan, de Chinese bevolking dekt zich wellicht in. Desalniettemin kan men ook niet ontkennen dat er vele valutaswaps met de chinezen zijn. Maar staat China er nou zo goed voor bekijk dit filmpje maar eens.

  http://www.youtube.com/watch?v=r9EpNk8Vof4&feature=c4-overview&list=UUk9mMiKno44aW7f4O1ycMfg

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Sebassol

  @Lamberto

  Je kan natuurlijk linkjes posten met hoeveel Arabische organisaties wel niet te zeggen hebben in de VS, toch geloof ik zulke verhalen niet aangezien ik gewoon wat anders waarneem, zoals dat de FED vrijwel helemaal gerund wordt door Joden. En mocht er dan een herverkiezing aankomen dan kan je kiezen uit;
  A Een jood
  B Een jood
  C Een jodin

  Beetje opvallend vind je zelf niet? je zal er nooit een christen of een moslim tussen zien staan….

 • Ons Moraal

  @Lamberto

  Leuk dat je de link nog hebt van een oude posting, achter deze posting sta ik nog steeds, Kan men overslaan had ik ook weg kunnen laten, zodat men sneller door de info heen gaat. Hier waren geen bedoelingen mee maar dient als extra info. De 2 links die u erbij stuurde (LIKUD en ADL) was ik al bekend mee. Wellicht voor u een goede rede om te achterhalen hoe dat deze organisaties werken…..

  De reden waarom ik het beestje vaak bij naam noem is zodat, ook nieuwe mensen weten welke groep ik bedoel. Hoe ik tegenover joden sta mag al duidelijk zijn toch? Nogmaals ze zijn ook bij mij welkom, bekijk het filmpje van mike Stathis maar eens The Jewish Explained. Gewoon goed uitgelegd.

  Ik probeer belangen bloot te leggen, omdat ik dit niet rechtvaardig vindt, zo heb ik in het verleden Cyprus met zijn minister al eens behandeld, bonuscultuur, media en zionisten. Maar van een Arabische lobby had ik nog niet gehoord mochten deze belangen hebben gaan ze ook door het slijk. Je zal trouwens ook vast nog wel een christelijke lobby hebben, of een sesamstraat lobby/meerdere lobby’s!!
  In ieder geval oprecht bedankt voor de tip.

  U schrijft een mens is nooit te oud om te leren!

  Erkent u in ieder geval dat er belangen zijn in het opvolgen van… en er een over presentatie is ten opzichte van de bevolkingshoeveelheid van deze groep. Vindt u dit rechtvaardig???

  Zoals ik al lange tijd suggereer ligt het verhaal om in goud te zitten anders dan de meesten denken.
  Ik ben er trouwens een beetje klaar mee om steeds over hetzelfde item discussie te gaan voeren. De boodschap van de Petrodollar wordt nu een beetje weggemoffeld en deze lijkt mij belangrijker…… en dient ter educatie.

  @lamberto, Marcel en Nico,
  No hard feelings, ik waardeer jullie bijdrage ook. We zijn op dit blog om als eensgezinde bij elkaar te komen en informatie te delen. Dit is het leuke aan dit blog……

  Ik ben wel eens zeer direct in mijn uitspraken, ik weet het….. en kan soms een beetje hard overkomen, zo neem ik ook geen blad voor mijn mond. Probeer hier doorheen te kijken, ik heb slechts goede bedoelingen. sorry hiervoor….. maar ik vraag mijn eigen terecht af of dat goud wel een goede investering is??

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Gold is the money of Kings, Silver is the money of Gentlemen, Barter is the money of Peasants, but, Debt is the money of Slaves – Norm Franz

 • didier

  Ik zou niet weten wat daar zo vreemd aan zou zijn dat het duitse goud onbeschikbaar is. Ons spaargeld kunnen wij in groep ook niet afhalen.
  Als ik het goed voor heb stond in het Q3 2013 OCC rapport dat de 4 grootste amerikaanse banken voor 90.000 miljard dollar aan goud derivatives in hun boeken hebben staan. Elk jaar wordt er echter maar voor 100 miljard gemijnd (weet niet waar ik die 7 miljard vorige keer vandaan haalde, voor 2013 is het 2.900.000kg x 40.000$).
  Trouwens ik denk dat we het simpel moeten houden: spaargeld is een fata morgana en duits goud evenzoveel. Alles is weg. Alle banken zijn failliet.

 • Ingenieur

  Grappige discussie.
  Enig idee wat een semiet überhaupt is?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Semieten
  Een geografische benaming voor volkeren die leven tussen Somalië, Sudan, Jemen, Omen, VEA, Saudi Arabië, Qatar, Bahrein, Irak, Libanon, Malta, Turkije en inderdaad ook Israël. Dan heb je ongeveer alle volkeren te pakken.

  Verdeel en heers is het motto en het lukt ze aardig.

 • Lamberto

  @ons moraal 4 januari, 2014 om 21:42

  Beste ons moraal,

  Het heeft er alle schijn van dat u een kleine Antisemitischt bent die het niet laten kan om op slinkse wijze het joodse volk te demoniseren.

  Op het voormalige weblog van Zilver Paul onder de link: “ http://zilverpaul.nl/?p=2254” schreef ons moraal op 12 oktober 2013 om 09:24 een tekst met een zeer bedenkelijke inhoud.

  Vooral de verschillende verwijzingen naar de inhoud met de duiding: “kan men overslaan”, wekken de indruk dat u heel goed weet waar u mee bezig bent.

  Het blijft mij verbazen dat u het niet laten kunt om er altijd de Joodse lobby/zionisten bij te betrekken.

  Misschien is het voor u zinvol om eens kennis te nemen van de inhoud van de volgende links.

  http://www.de-stek.info/hvv/index719d719d.html?pagina=12662

  Vooral de volledige uitdraai van deze link lijkt mij iets om boven uw beeldscherm op te hangen:

  http://www.adl.org/

  Een mens is nooit te oud om te leren!

 • didier

  Inderdaad, blijkbaar 300 ton vanuit de FED en 374 vanuit Parijs.
  Ik vind het maar weinig 37 ton en ‘komende uit de fed en parijs’, dus vanwaar weten we niet.
  Parijs ligt niet zo ver van Frankfurt
  En het volume van 700 ton is ook niet kolossaal: 36 kubieke meter. Ze zullen toch wel een kluis hebben zeker?

 • Ons Moraal

  Re:aanvulling,

  omdat de dollar dus as gold as gold is, neemt de waarde van de dollar dus toe, je ziet dat olie ook in waarde is afgenomen. In tijden van deflatie in andere landen dan de USA vluchten ze dus naar de dollar en niet in goud omdat de petrodollar het leidend systeem is. men houdt zijn vermogen dus niet in zijn eigen valuta maar in dollars aan.

  M.v.g

  Ons moraal

 • Erk

  didier, re: duits goud
  Ter informatie: driehonderd ton worden teruggehaald uit VS en een zelfde hoeveelheid uit Parijs.
  Het terughaalplan uit VS ligt dus redelijk op schema met 37 ton in 2013.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/01/16/duitse-economie-groeit-minder-hard-bundesbank-haalt-duits-goud-terug/
  “De Duitse centrale bank maakte vanmiddag bekend dat het wil dat in 2020 de helft van alle 271 duizend goudbaren in de eigen kluizen hebben liggen, tegen 31 procent op dit moment. Er gingen al een tijdje geruchten over de repatriëring van het goud. De Bundesbank haalt alle dertigduizend baren goud uit Parijs terug. Nu ligt nog 45 procent van het goud in New York. Dat moet in 2020 terug zijn gebracht tot 37 procent. De bijna 36 duizend baren in Londen blijven op hun plek liggen.”

 • didier

  Noch dat ik zo onmiddellijk gevonden heb hoeveel van de 700 frans en amerikaans goud is.

 • didier

  Ik denk trouwens dat Jens Weidmann niet gezegd heeft of de 37 ton vanuit de FED of uit Parijs komt.

 • didier

  Ze willen 700 ton repatrieren tegen 2020. Dat is 87,5 ton over 8 jaar, daar waar alles had gekund in 2 vliegladingen in januarie 2013.
  Dat lijkt mij stront aan de knikker. Hoeft niet, maar toch, slechte punten. Waar is de duitse grundlichkeit?

 • Ons Moraal

  @marcel en Nico

  Uitspraak Peter Schiff:

  1. Hyperinflation is coming for the U.S.
  Dit heb ik al een keer eerder gepost, mocht het überhaupt al kunnen ( dit weet ik namelijk nog niet precies betreffende hyperinflatie) Dan hoort men niet in goud maar in olie te zitten i.v.m. de koppeling aan de olie, Goud is (nog) een grondstof, olie heeft een koppeling met de dollar. Dus zolang Dit systeem blijft bestaan wie heeft er nu in het filmpje gelijk en begrijpt het, Ron of Ben……???

  http://www.youtube.com/watch?v=2Dj9v9s9buk

  Dus Zolang de Joodse lobby/Zionisten hun controle niet verliezen kan het nog wel eens heel lang duren. Dus met andere woorden wat doen de BRICS etc. die niet in het systeem zitten?? En hoe staan hun ervoor??

  2. Gold will soar because of inflation.
  Goud stijgt niet in waarde tijdens inflatie, maar in tijden van deflatie?

  korte uitleg:
  als olie in prijs stijgt dan daalt de dollar in waarde, daalt de dollar in waarde dan stijgt goud?? De waarde van goud is gekoppeld aan het vertrouwen in het systeem, in dit geval de PETRODOLLAR. Indien je de charts van de fed over de dollarindex er op na slaat, dan zie je heel mooi dat de dollar tot aan 2011 in waarde afnam. De valuta’s die in deze dollarindex opgenomen zijn velen daarvan zijn in waarde afgenomen vandaar dat wij nu op deze lijn verder gaan. Mocht de petrodollar vanaf deze lijn (kijk de chart er even op na) dus verder in waarde afnemen dan zal goud weer gaan stijgen.

  Ondanks dat de inflatie van voor 2011 hoger als normaal was, lijkt het dus alsof goud de inflatie volgt. sla je de oude charts er op na dan zie je dat goud niet de inflatie volgt.

  conclusie: dus Nico en Marcel zo zie je maar dat de beste man genaamd Peter Schiff het niet eens weet waar hij het over heeft, of hij weet het maar deelt het je niet mede zodat hij zijn vacambi gold aan je kan verkopen.

  Nu terug komende waarom goud als SAFE HEAVEN wordt gebruikt in tijden van deflatie is omdat; aandelenkoersen zullen gaan zakken, omdat de producten goedkoper worden enso minder winst genereren voor bedrijven. Daarom wordt in tijden van deflatie goud als een STORE OF VALUE gebruikt. Men wil zijn geld zijn waarde laten behouden. Maar gezien je de Petrodollar hebt en dit het functionerend systeem is en de USA nog geen deflatie periode tegemoet gaat, (zij hebben dus nog steeds inflatie) zie ik dus geen reden waarom goud zou moeten gaan stijgen, de dollar is immers AS GOOD AS GOLD

  Wat voorziet Mike Stathis voor de EU: een deflatie periode welke misschien wel 10 jaar kan duren.

  @Didier: voorspellingen kan men inderdaad niet al te veel van aannemen omdat marktsituaties steeds gewijzigd worden door overheden en wereld problemen. De markt kennen is dan ook meer een pré om hierop in te spelen.

  m.v.g.

  Ons Moraal

  p.s. hoop dat dit een goede bijdrage was!!

 • marcel

  Ik heb glazen bollen in de aanbieding haha prettig weekend allemaal

 • Erk

  didier, re: te repatrieren Duits goud
  “By 2020, Germany wants 50% of its total gold reserves back in Frankfurt – including 300 tons from the Federal Reserve” (http://www.globalresearch.ca/u-s-dollar-collapse-where-is-germanys-gold/5321894)
  De Bundesbank heeft in december gerapporteerd dat in 2013 37 ton gerepatrieerd is, en dat zou dus eigenlijk 43 ton moeten zijn als tot 2020 ieder jaar evenveel geleverd gaat worden.

 • Lamberto

  Iedere Nederlander leeft momenteel op jaarbasis € 1.515, – boven zijn stand.
  Als we dit tot nul terug brengen kunnen de meeste zaken hun deuren wel sluiten.
  Zoals al eerder op dit blog geschreven zal vanuit de baarmoeder van de aanstormende deflatie een kind met hyper inflatoire symptomen worden geboren.
  Persoonlijk heb ik de loopgraven al gegraven en de voedselvoorraad op sterkte gebracht.
  De bewapening is het enige wat er nog aan ontbreekt.
  Echter deze beveiliging hebben we enkele eeuwen geleden uit handen gegeven aan de toenmalige koning die ons als tegenprestatie beloofde aan ieder onheil het hoofd te zullen bieden.
  We gaan zien als het er de komende tijd echt om gaat spannen, wat onze WA voor ons in de aanbieding heeft.

 • Nico

  Voorspellingen zijn eigenlijk redelijk nutteloos

  Het is maar hoe je het bekijkt ,zelf kijk er meer naar als een duiding,en dus niet dat het perse zo zal gaan, laat ik het zo zeggen je word alert gemaakt op wat de mogenlijke gevolgen zijn van wat er speelt in de wereld.

 • Genpensioneerde

  Wat het goud betreft. Een factor die je pakweg tien jaar geleden niet hoorde vernoemen is het machtsaspect.
  Die landen die het meeste goud hebben zullen de machtigste zijn. Een niet onaardig argument om voor goud te gaan.

 • Genpensioneerde

  @ Didier Misschien konden ze gewoon aan geen goud geraken, misschien hebben de Saoedi’s het al afgesnoept?
  T is maar hoe je het interpreteert.

 • didier

  Hier heb nog een goede samenvatting van hetzelfde maar dan anders belicht. Laurence williams is een bezadigde realist, geen zot. http://www.mineweb.com/mineweb/content/en/mineweb-gold-news?oid=223006&sn=Detail
  Maar de chinese vraag moet je wel inpassen in de wereldvraag.
  Wat ik een ongelofelijke ontwikkeling vind is dat Duitsland nog maar 37 van de 700 ton in 7 jaar overgebracht heeft. Je zou werkelijk gaan denken dat europees overzees goud, net als het fiat geld, door de kabouters is opgegeten

 • Nadja

  Gerard, re: deflatie-collapse in aantocht
  Zelfs IMF bereidt ons nu voor op noodzakelijks schuldensanering in de komende jaren (artikel van Ambrose Evans): IMF paper warns of ‘savings tax’ and mass write-offs as West’s debt hits 200-year high:
  “Much of the Western world will require defaults, a savings tax and higher inflation to clear the way for recovery as debt levels reach a 200-year high, according to a new report by the International Monetary Fund.
  The IMF working paper said debt burdens in developed nations have become extreme by any historical measure and will require a wave of haircuts, either negotiated 1930s-style write-offs or the standard mix of measures used by the IMF in its “toolkit” for emerging market blow-ups.”
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10548104/IMF-paper-warns-of-savings-tax-and-mass-write-offs-as-Wests-debt-hits-200-year-high.html

 • Genpensioneerde

  Als ik dat artikeltje lees van ‘ingoldwetrust’ ga ik er vanuit dat er een tekort is.

 • Genpensioneerde
 • didier

  @Nico
  Ik denk dat het grote deel van de mensen het overgrote deel van hun kapitaal in vastgoed hebben. Maar ook die mensen denken dat spreiden belangrijk is. Vastgoed is al zo lang een goede belegging dat die mensen het niet meer meetellen als hun belegging.
  Misschien zal binnen 20 jaar iedereen alles in metaal hebben, net zoals men je in 1980 uitlachte als je in vastgoed wou beleggen.
  Ik vind spreiden geen zaligmakend idee. Mijn idee was op de volgende trein een zeteltje bemachtigen. Maar je schrijft eigenlijk iet of wat hetzelfde.

 • didier

  Voorspellingen zijn eigenlijk redelijk nutteloos. Dat goud in 2000 een mooie toekomst in het verschiet lag kon denk ik iedereen met marktervaring in de grafiek lezen. De grafiek was uitgebodemd. Ik was er toen niet bij omdat ik nog niet aan beleggen deed. Maar volgende keer kan ik dat ook zonder hulp zien. Koppel grafiek aan vraag en aanbod en je moet geen genie noch wie dan ook zijn. Net als je nu op de 40-jarige mijnbouwgrafiek kan zien dat we naar omhoog zullen gaan indien de vraag het aanbod echt overtreft. Precieze marktbodems en toppen lezen dat is echter niet des mensen. Dat kan niemand tenzij in de achteruitkijkspiegel. En zeker wij leken niet.
  Kijk bv naar de uitgebodemde koersen van zonnepaneelbouwers en windenergie. Dat zijn nu allemaal x 5 bij wijze van spreken. Dat zijn geen voorspellingen, dat is marktervaring. Het tegengestelde van het publiek dat koopt op de top.
  Wat belanrijk is: trachten te begrijpen hoe de markt in elkaar zit. Vraag en aanbod, hoe komt de marktprijs tot stand (de comex-manipulatie)…
  Al die voorspellers zijn bij 1900 blijven roepen dat het ging blijven stijgen. En kijk we zijn 2,5 jaar en – 700$ verder.

 • Genpensioneerde

  The olders of paper gold will not receive any gold and quite possible NO MONEY EITHER;
  Hebben jullie dar artikeltje gelezen dat ik deze morgen gepost heb van Egon Von Greyerz?

 • Ingenieur

  @ Nico:
  Dat is dan ook de grootste reden waarom je je geld moet spreiden over verschillende activa, sectoren, geografisch etc. Als je ergens 100% in gelooft ben je of heel dom of je weet heel goed hoe de vork in de steel zit. Aangezien iedereen op dit blog niet dagelijks op wallstreet rondloopt en informatie verkrijgt van diverse sites, video’s en andere zaken is het niet verstandig om 100% in te zetten op het goud/zilver verhaal of het aandelen verhaal of het obligatieverhaal.

  http://europeanpermanentportfolio.blogspot.be/p/permanent-portfolio.html
  (deze site is ook opgezet door gold en bitcoin pumpers maar iedereen weet denk ik wel dat je nooit 100% ergens op moet vertrouwen maar je eigen keuzes moet maken)

 • marcel

  Mee eens Nico

 • Nico

  Peter Schiff krijgt op de langere termijn waarschijnlijk wel gelijk,alleen in de tijd die daartussen zit gebeuren er nog allerlei ontwikkelingen waar hij niet mee rekent,zoals de lage rente die de beurzen stuwen,en uiteindelijk heeft niemand een glazen bol,dus hebben de meeste voorspellingen een speculatief gehalte.

 • marcel

  @Ons Moraal ,kom anders is met iets wat Mike van de markt verwacht en geen filmpje van Mike wat een aanval is op anderen dat lijkt mij beter voor de lezer mvg

 • marcel

  @Ons Moraal ,we komen hier niet uit no hard feelings en nog de beste wensen en ik hoop een succes voor allebei mvg Marcel.

 • Ons Moraal

  @Marcel

  Peter Schiff heeft inderdaad een boek geschreven waarin hij de housing bubble voorspeld heeft. Maar hij is een permabear en voorspelde het al in 2002. Maar nu komt het:

  Tussen 2002 en 2008 is hij constant negatief geweest over de markt. Het heeft uiteindelijk 6 jaar geduurd voordat de voorspelling uit kwam.
  Beste marcel even een vraag; had je naar Peter Schiff geluisterd had je 6 jaar lang niet kunnen profiteren v/d markt. De mensen die een Permabear zijn, krijgen veel MSM aandacht indien de voorspelling uit komt b.v.: “He predicted 6 years ago……!” Maar mensen die in die 6 jaar hun verdiensten pakken op de markt en de laatste 1-2 jaar voorzichtig worden omdat zij het ook aan zien komen! Krijgen geen MSM aandacht. Terwijl ze in de tussentijd wel geld verdient hebben! Denk daar maar eens over na,

  Een mooi gezegde van Mike Stathis:

  “Als je in een auto rijdt moet je eerst geleerd hebben hoe te schakelen”

  Bovendien kloppen heel veel voorspellingen van Peter Schiff z’n boek niet, ff in een notendop!
  http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2009/01/peter-schiff-was-wrong.html

  En weerleg dat maar eens tegen Mike zijn Track Record.

  “So no…… I Don’t like Peter.”

  The END

  Ons Moraal

 • rise and shine
 • marcel

  @Ons Moraal en lezers van zijn stukjes.Ons Moraal is altijd negatief over Peter Schiff en daarom dit filmpje uit 2006\2007.Peter wordt hier uitgelachen net zoals Mike Statish dat doet en wat gebeurde er na dat uitlachen in het filmpje?.Peter heeft veel ,heeeeel veel goed voorspeld dus ik hoop dat je in alle eerlijkheid je mening kan bijstellen .DEZE MOET IEDEREEN KIJKEN want nu wordt hij ook weer uitgelachen en dat is dus het moment dat…..mvg Marcel.http://www.youtube.com/watch?v=sgRGBNekFIw&feature=share&list=UUIjuLiLHdFxYtFmWlbTGQRQ&index=2

 • didier

  And the one contributor I really forgot to thank was Ted Butler.  As I said further up, after 10 years of reading everything on the Internet, I finally narrowed it down to the work of just one person—and that’s Ted.  His 25 plus years of analyzing the silver and gold market through the lens of the Comex futures market has completely defined the “how and why” of the precious metals pricing mechanism.  That’s all there is, there ain’t no more.
  Ed Steer, zit in de rvb van GATA
  http://www.caseyresearch.com/gsd/edition/ted-butler-2013-the-year-of-jpmorgan

 • Nico

  Silver Short Squeeze 2
  Silver is poised for a massive recovery upleg in 2014, a mean reversion from last year’s dismal action. The main driver of silver’s initial strength will be American futures speculators covering shorts. These bearish bets on silver soared to a bull-record high last month, which will require exceptional buying to unwind. Futures speculators as a herd always bet wrong at major lows, they are a fantastic contrarian indicator……………….http://www.safehaven.com/article/32294/silver-short-squeeze-2..

 • didier

  En ik denk dat het overzees goud van (onder andere) de duitsers opgegeten is door de kabouters.

 • didier

  Ted Butlers 1 januarie nieuwsbrief is vrij gepubliceerd. De man is futures handelaar sinds, denk ik, de jaren 70 en spreekt uit eigen ervaring ipv uit derde hand.
  http://www.tfmetalsreport.com/comment/374588#comment-374588

 • marcel
 • marcel

  @Gepensioneerde,speciaal voor jou.http://www.goldmansachs.com/

 • Nico

  China Natural Resources Inc. (CHNR) steeg gisteren met maar liefst 116% nadat het al een jaar zijwaarts was gegaan,er staan weer veel meer opwaartse bewegingen te wachten.
  http://finance.yahoo.com/q?s=CHNR

  http://www.chnr.net/

 • Marc

  @ Nadja reactie op 3 januari 2014 17:15

  Jeroen Pauw kan nooit inhoudelijk een financieel economisch programma op een juiste manier leiden.
  Hij is en blijft een rooie rakker die alleen maar het sociale aspect van de wereld eenzijdig wil belichten.
  Zelf steenrijk wil die hypocriet zogenaamd zich voordoen als een wereldverbeteraar.
  Samen met die andere rooie rakker Witteman natuurlijk.
  Ik weet niet waar het vandaan komt maar altijd als ik die 2 zie gaan m’n haren recht overeind staan.
  Op het moment dat iemand iets zinnigs wil zeggen snoeren ze hem/haar altijd de mond.
  Moet je maar eens opletten als jij je er tenminste overheen kan zetten om een uur naar die 2 marionetten te luisteren.
  Normaal ben ik niet zo hard maar bij die 2…………