24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

2015 heftig van start

De eerste maand van 2015 zit er al weer op. Het is nogal heftig begonnen. Alle markten sloegen ver door met ongekend hoge volatiliteit. Dit gaat zeker wat beloven.

Laten we eerst eens beginnen met hoe de economie ervoor staat. De meest belangrijkste index hiervoor is de koperprijs. De grafiek hieronder zegt genoeg. Die is flink dalende en de bodem is nog niet gezet. Hier is complete vraaguitval. En dat voor een heel schaarse grondstof. Dit heeft alles te maken met China die toch wel de lang verwachtte harde landing maakte. En daar zijn de problemen nog lang niet voorbij. Ook China heeft de enorme groei opgefokt met torenhoge schulden. Schulden die ze ver boven het hoofd zijn gegroeid. Schuld is en blijft de motor van de Kondratieff Winter. De wereldgroei wordt elke maand naar beneden bijgesteld door het IMF. Het is wereldwijd crisis. Ook groeimarkten ontkomen daar niet aan. Wereldhandel en economie trekken tegenwoordig wereldwijd gelijk op. Meer nog dan vroeger. Een fout die de oudere beleggers nog wel eens maakten. Je kunt het sinds de laatste jaren ook mooi zien aan de aandelenindexen. Die kun je naadloos op elkaar leggen, slechts kleine verschillen.

 

copper

 

Dan de olieprijs. Crude oil op 44! Wie had dat ooit kunnen denken? Lage olieprijs is goed voor de economie, maar dit slaat helemaal door. Te hoge productie en vraaguitval zijn de oorzaak. Vooral de productie van schaliegas en -olie. Deze sector gaat een probleem krijgen. Het schaad uiteindelijk de economie want hier gaan ook andere sectoren hard onder lijden zoals solar, wind, kern en bio-energie. De verkoop van dure elektrische auto’s zijn nu al hard aan het dalen. Daarnaast worden hiermee ook verbouwen van ethanol en kolenmijnbouw te duur. Er worden op dit moment al diepzeeboringen gestopt en het zoeken naar olie ook. Zo kun je een hele lange waslijst ophangen met wat er allemaal gebeurt met een te lage olieprijs.

 

crudeoil

 

Januari 2015 was ook de maand van de Europese QE. 1100 miljard euro wordt er in de markt gepompt om maar vooral de deflatie te doen stoppen. De meeste analisten zijn van mening dat dit averechts gaat werken. Daar ben ik overigens ook van overtuigd. De waarde van de toch al zwakke euro kreeg hierdoor nogmaals een extra trap naar beneden.

 

euro

 

Dan de verkiezingen in Griekenland. De communisten aan de macht. Het eerste land in de eurozone die communistisch wordt. Alle privatiseringen werden per direct teruggedraaid en grote bedrijven worden genationaliseerd. Bijna alle bedrijven gaan nu toebehoren aan de failliete overheid. Alle overbodige en ontslagen ambtenaren werden per direct weer aangenomen. Bovendien hebben ze aangekondigd geen schulden meer terug te betalen. En dat terwijl ze in maart al nieuwe miljarden leningen moeten ontvangen van het IMF en ECB om alleen nog maar aan de lopende verplichtingen te voldoen, zoals ambtenarensalarissen.

Dat Griekenland nu echt uit de euro gezet wordt staat wel zo goed als vast. Zo niet, dan hebben wij een enorm probleem. Dan moeten hier de belastingen nog verder omhoog om de Grieken luilekkerland te laten vieren. Gelukkig zijn alle Griekse schulden sinds de eurocrisis van 2011 al overgelopen van de banken en pensioenfondsen naar de ECB, dus Griekenland kan nu wel zonder problemen uit de euro. De ECB neemt nu met de QE nogmaals 1100 euro van de overheden over. Uiteindelijk stroomden alle schulden sinds de eurocrisis van particulieren en bedrijven over naar de overheden, om vervolgens door te stromen naar de ECB. De ECB zit ook steeds meer in schulden van Cyprus, Spanje, Portugal en Italië. Om de rente op die landen laag te houden kopen ze alle leningen op sinds eurocrisis 1.0 in 2011. Zodoende worden langzaam maar zeker alle schulden overgeheveld naar de ECB. Als laatste, want dit is het eindstation. Vanaf hier gaat er geen trein meer verder. Bijna zeker dat er hierdoor toch een crisis ontstaat rond de ECB. Ze zullen noodgedwongen goud moeten aankopen om niet het vertrouwen te verliezen van de financiële markten. Een eerste gevolg van de nieuwe eurocrisis 2.0 was de gedwongen loslaten van de koppeling van Zwitserse franc met de euro. Dat heeft pijn gedaan. De valutaoorlog duurt voort en het is druk op dit slachtveld. De CHF werd 20% sterker. Zo zie je maar weer, er gebeuren overal dingen die niet te voorspellen zijn. De extreem zwakke euro plus de aankondiging QE heeft beleggers in paniek de aandelen ingejaagd, zo de grafiek van de AEX hieronder duidelijk laat zien. Een andere keuze hadden ze niet meer omdat de obligaties op slechts enkele maanden tijd al met meer dan 10% waren gestegen. Wie had dat nog verwacht? 10 jaars staatsleningen Nederland staan nu op 0,4%. Niet eens meer dan een schamele fooi. Duidelijk genoeg dat obligaties niet veel meer kunnen stijgen.

 

aex

 

Goud doet het goed wanneer de rente de inflatie doorkruist en dus onder de inflatie komt te liggen. Hoe groter de spread, hoe meer dit goud aantrekkelijker maakt. Op dit moment is de inflatie tussen 0 en 0.5% en de 10 jaars rente 0.4%. Met inflatie in het laatste kwartaal zelfs negatief in de eurozone. Als de rente laag blijft, en dat is wel de bedoeling, plus inflatie aantrekt op de QE van de ECB, dan zal dit goud zeker hoger brengen. Goud was al fors gestegen op de zwakke euro. En hier kan nu echt wel een paar schepjes bij. Hieronder de grafiek van goud in USD. Je ziet dat goud op de steeds sterker wordende USD het helemaal niet slecht gedaan heeft. Het is ook uit de downtrend gebroken. Momenteel vindt hierop een kleine correctie plaats, maar de verwachting is een nieuwe hogere bodem. Ik schat ergens rond 1260. Daarna kan het doorschieten tot langdurig boven 1300.

 

gold

 

Goud zal in deze tijd vooral hard kunnen gaan stijgen op politieke onrust in de wereld. Er is dus niet alleen een economisch schuldenprobleem. De oprukkende Islamitische terreurgroepen zijn niet meer te stoppen. In steeds meer landen duiken ze op en de oorlogen hieromtrent worden alsmaar heviger en heviger. Zoals ze zelf aangeven is uiteindelijk hun doel om heel Europa te veroveren. Als ik nu de landen ga opsommen waar er al oorlog is rond de Jihad, dan heb je de halve wereld al te pakken. Toch mag het officieel nog geen wereldoorlog heten, maar dat is het in principe nu wel. De oorlogen rond linkse en rechtse politiek (koude oorlog, Vietnam, noord-zuid Korea, USSR, Cambodja, Cuba, enz.) heeft nu plaats gemaakt voor de Jihad. De Islam op basis van een religie die de scheiding tussen kerk en staat niet kent, en dus gezien moet worden als een politieke stroming. Het speelt allang niet meer in het Midden Oosten binnen grenzen van Afghanistan of Iran. In grote delen van Afrika en Azië speelt dit nu ook. Het wachten is op grondtroepen van de NAVO. Ze durven nog even niet, maar dit is slechts een kwestie van tijd. Dan hebben we de dreiging Iran Israël nog.

Dit wordt wel de lont in het gehele wereldwijde kruitvat genoemd. Hoe dit verder ontwikkelt zullen we moeten afwachten. Maar vast staat wel dat wanneer de armoede in Europa blijft doorzetten, dan gaat er linksom of rechtsom iets knappen. Ofwel worden we communistisch, net als Griekenland, ofwel gaat er wat anders gebeuren. Maar een ding staat vast, deze nu al zes jaar durende schuldencrisis kan nooit opgelost worden met nóg meer schulden. Méér schulden koopt enkel uitstel. Alle mooie verhalen ten spijt, meer is er ook echt niet gebeurt. De noodzakelijke politieke hervormingen zijn niet doorgevoerd. Daardoor geven overheden steeds meer geld uit dan er binnenkomt. Op basis van steeds meer schulden. De enorme belastingverhogingen hierop heeft de hele economie om zeep geholpen. Nu wil men weer het eigen vermogen van bedrijven opeisen op basis van een boek van Piket met een indianenverhaal. Bedrijven zonder eigen vermogen gaan natuurlijk failliet. Dit zal de crisis zeker niet helpen. Hieraan kun je zien hoe dom politici en journalisten in werkelijkheid zijn. En ja, gemiddeld heeft 1 op de 100 mensen een eigen vermogen in een bedrijf zitten, dat klopt inderdaad. Als het bedrijf dan failliet gaat hebben ze niks meer. Helaas ook geen werkgelegenheid meer, maar daar gaat dat indianenboek van Piket niet over. Amper een politicus te vinden die zich werkelijk iets aantrekt van de crisis. Ze werden uiteindelijk ook gekozen omdat ze beloofden dure cadeautjes uit te delen. Inclusief Hollande in Frankrijk en inclusief de nieuwe club in Griekenland. Je kunt hiermee wel stellen dat de democratie de oplossing van de crisis blokkeert. Maar de oplossing moet wel uit de politiek komen, zo gaf ook herhaaldelijk Mario Draghi aan. Daarom zie je ook geen enkele verbetering en zie ik het heel somber in voor de toekomst. Het zijn juist deze dingen die mij de zekerheid geven dat er helemaal geen oplossing kan komen.

Alles bij elkaar is 2015 heel heftig van start gegaan. Er gebeurde veel. Veel te veel. Crashende euro en olie. QE van 1100 miljard. Het doorschieten van de USD en de CHF. De eurocrisis 2.0 brak uit. Noem maar op. Vooral het hard heen en weer jojoën van de beurzen geeft aan dat beleggers en de financiële markten het ook niet meer weten. Kortom, allemaal voortekenen dat er echt iets fundamenteel gaat veranderen. En hier blijft het echt niet bij, vrees ik. Intussen zakt de welvaart verder, meer faillissementen, meer werkloosheid, en bovenal… meer schulden.
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook