Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

2015 heftig van start

30-01-2015 Gerard

De eerste maand van 2015 zit er al weer op. Het is nogal heftig begonnen. Alle markten sloegen ver door met ongekend hoge volatiliteit. Dit gaat zeker wat beloven.

Laten we eerst eens beginnen met hoe de economie ervoor staat. De meest belangrijkste index hiervoor is de koperprijs. De grafiek hieronder zegt genoeg. Die is flink dalende en de bodem is nog niet gezet. Hier is complete vraaguitval. En dat voor een heel schaarse grondstof. Dit heeft alles te maken met China die toch wel de lang verwachtte harde landing maakte. En daar zijn de problemen nog lang niet voorbij. Ook China heeft de enorme groei opgefokt met torenhoge schulden. Schulden die ze ver boven het hoofd zijn gegroeid. Schuld is en blijft de motor van de Kondratieff Winter. De wereldgroei wordt elke maand naar beneden bijgesteld door het IMF. Het is wereldwijd crisis. Ook groeimarkten ontkomen daar niet aan. Wereldhandel en economie trekken tegenwoordig wereldwijd gelijk op. Meer nog dan vroeger. Een fout die de oudere beleggers nog wel eens maakten. Je kunt het sinds de laatste jaren ook mooi zien aan de aandelenindexen. Die kun je naadloos op elkaar leggen, slechts kleine verschillen.

 

copper

 

Dan de olieprijs. Crude oil op 44! Wie had dat ooit kunnen denken? Lage olieprijs is goed voor de economie, maar dit slaat helemaal door. Te hoge productie en vraaguitval zijn de oorzaak. Vooral de productie van schaliegas en -olie. Deze sector gaat een probleem krijgen. Het schaad uiteindelijk de economie want hier gaan ook andere sectoren hard onder lijden zoals solar, wind, kern en bio-energie. De verkoop van dure elektrische auto’s zijn nu al hard aan het dalen. Daarnaast worden hiermee ook verbouwen van ethanol en kolenmijnbouw te duur. Er worden op dit moment al diepzeeboringen gestopt en het zoeken naar olie ook. Zo kun je een hele lange waslijst ophangen met wat er allemaal gebeurt met een te lage olieprijs.

 

crudeoil

 

Januari 2015 was ook de maand van de Europese QE. 1100 miljard euro wordt er in de markt gepompt om maar vooral de deflatie te doen stoppen. De meeste analisten zijn van mening dat dit averechts gaat werken. Daar ben ik overigens ook van overtuigd. De waarde van de toch al zwakke euro kreeg hierdoor nogmaals een extra trap naar beneden.

 

euro

 

Dan de verkiezingen in Griekenland. De communisten aan de macht. Het eerste land in de eurozone die communistisch wordt. Alle privatiseringen werden per direct teruggedraaid en grote bedrijven worden genationaliseerd. Bijna alle bedrijven gaan nu toebehoren aan de failliete overheid. Alle overbodige en ontslagen ambtenaren werden per direct weer aangenomen. Bovendien hebben ze aangekondigd geen schulden meer terug te betalen. En dat terwijl ze in maart al nieuwe miljarden leningen moeten ontvangen van het IMF en ECB om alleen nog maar aan de lopende verplichtingen te voldoen, zoals ambtenarensalarissen.

Dat Griekenland nu echt uit de euro gezet wordt staat wel zo goed als vast. Zo niet, dan hebben wij een enorm probleem. Dan moeten hier de belastingen nog verder omhoog om de Grieken luilekkerland te laten vieren. Gelukkig zijn alle Griekse schulden sinds de eurocrisis van 2011 al overgelopen van de banken en pensioenfondsen naar de ECB, dus Griekenland kan nu wel zonder problemen uit de euro. De ECB neemt nu met de QE nogmaals 1100 euro van de overheden over. Uiteindelijk stroomden alle schulden sinds de eurocrisis van particulieren en bedrijven over naar de overheden, om vervolgens door te stromen naar de ECB. De ECB zit ook steeds meer in schulden van Cyprus, Spanje, Portugal en Italië. Om de rente op die landen laag te houden kopen ze alle leningen op sinds eurocrisis 1.0 in 2011. Zodoende worden langzaam maar zeker alle schulden overgeheveld naar de ECB. Als laatste, want dit is het eindstation. Vanaf hier gaat er geen trein meer verder. Bijna zeker dat er hierdoor toch een crisis ontstaat rond de ECB. Ze zullen noodgedwongen goud moeten aankopen om niet het vertrouwen te verliezen van de financiële markten. Een eerste gevolg van de nieuwe eurocrisis 2.0 was de gedwongen loslaten van de koppeling van Zwitserse franc met de euro. Dat heeft pijn gedaan. De valutaoorlog duurt voort en het is druk op dit slachtveld. De CHF werd 20% sterker. Zo zie je maar weer, er gebeuren overal dingen die niet te voorspellen zijn. De extreem zwakke euro plus de aankondiging QE heeft beleggers in paniek de aandelen ingejaagd, zo de grafiek van de AEX hieronder duidelijk laat zien. Een andere keuze hadden ze niet meer omdat de obligaties op slechts enkele maanden tijd al met meer dan 10% waren gestegen. Wie had dat nog verwacht? 10 jaars staatsleningen Nederland staan nu op 0,4%. Niet eens meer dan een schamele fooi. Duidelijk genoeg dat obligaties niet veel meer kunnen stijgen.

 

aex

 

Goud doet het goed wanneer de rente de inflatie doorkruist en dus onder de inflatie komt te liggen. Hoe groter de spread, hoe meer dit goud aantrekkelijker maakt. Op dit moment is de inflatie tussen 0 en 0.5% en de 10 jaars rente 0.4%. Met inflatie in het laatste kwartaal zelfs negatief in de eurozone. Als de rente laag blijft, en dat is wel de bedoeling, plus inflatie aantrekt op de QE van de ECB, dan zal dit goud zeker hoger brengen. Goud was al fors gestegen op de zwakke euro. En hier kan nu echt wel een paar schepjes bij. Hieronder de grafiek van goud in USD. Je ziet dat goud op de steeds sterker wordende USD het helemaal niet slecht gedaan heeft. Het is ook uit de downtrend gebroken. Momenteel vindt hierop een kleine correctie plaats, maar de verwachting is een nieuwe hogere bodem. Ik schat ergens rond 1260. Daarna kan het doorschieten tot langdurig boven 1300.

 

gold

 

Goud zal in deze tijd vooral hard kunnen gaan stijgen op politieke onrust in de wereld. Er is dus niet alleen een economisch schuldenprobleem. De oprukkende Islamitische terreurgroepen zijn niet meer te stoppen. In steeds meer landen duiken ze op en de oorlogen hieromtrent worden alsmaar heviger en heviger. Zoals ze zelf aangeven is uiteindelijk hun doel om heel Europa te veroveren. Als ik nu de landen ga opsommen waar er al oorlog is rond de Jihad, dan heb je de halve wereld al te pakken. Toch mag het officieel nog geen wereldoorlog heten, maar dat is het in principe nu wel. De oorlogen rond linkse en rechtse politiek (koude oorlog, Vietnam, noord-zuid Korea, USSR, Cambodja, Cuba, enz.) heeft nu plaats gemaakt voor de Jihad. De Islam op basis van een religie die de scheiding tussen kerk en staat niet kent, en dus gezien moet worden als een politieke stroming. Het speelt allang niet meer in het Midden Oosten binnen grenzen van Afghanistan of Iran. In grote delen van Afrika en Azië speelt dit nu ook. Het wachten is op grondtroepen van de NAVO. Ze durven nog even niet, maar dit is slechts een kwestie van tijd. Dan hebben we de dreiging Iran Israël nog.

Dit wordt wel de lont in het gehele wereldwijde kruitvat genoemd. Hoe dit verder ontwikkelt zullen we moeten afwachten. Maar vast staat wel dat wanneer de armoede in Europa blijft doorzetten, dan gaat er linksom of rechtsom iets knappen. Ofwel worden we communistisch, net als Griekenland, ofwel gaat er wat anders gebeuren. Maar een ding staat vast, deze nu al zes jaar durende schuldencrisis kan nooit opgelost worden met nóg meer schulden. Méér schulden koopt enkel uitstel. Alle mooie verhalen ten spijt, meer is er ook echt niet gebeurt. De noodzakelijke politieke hervormingen zijn niet doorgevoerd. Daardoor geven overheden steeds meer geld uit dan er binnenkomt. Op basis van steeds meer schulden. De enorme belastingverhogingen hierop heeft de hele economie om zeep geholpen. Nu wil men weer het eigen vermogen van bedrijven opeisen op basis van een boek van Piket met een indianenverhaal. Bedrijven zonder eigen vermogen gaan natuurlijk failliet. Dit zal de crisis zeker niet helpen. Hieraan kun je zien hoe dom politici en journalisten in werkelijkheid zijn. En ja, gemiddeld heeft 1 op de 100 mensen een eigen vermogen in een bedrijf zitten, dat klopt inderdaad. Als het bedrijf dan failliet gaat hebben ze niks meer. Helaas ook geen werkgelegenheid meer, maar daar gaat dat indianenboek van Piket niet over. Amper een politicus te vinden die zich werkelijk iets aantrekt van de crisis. Ze werden uiteindelijk ook gekozen omdat ze beloofden dure cadeautjes uit te delen. Inclusief Hollande in Frankrijk en inclusief de nieuwe club in Griekenland. Je kunt hiermee wel stellen dat de democratie de oplossing van de crisis blokkeert. Maar de oplossing moet wel uit de politiek komen, zo gaf ook herhaaldelijk Mario Draghi aan. Daarom zie je ook geen enkele verbetering en zie ik het heel somber in voor de toekomst. Het zijn juist deze dingen die mij de zekerheid geven dat er helemaal geen oplossing kan komen.

Alles bij elkaar is 2015 heel heftig van start gegaan. Er gebeurde veel. Veel te veel. Crashende euro en olie. QE van 1100 miljard. Het doorschieten van de USD en de CHF. De eurocrisis 2.0 brak uit. Noem maar op. Vooral het hard heen en weer jojoën van de beurzen geeft aan dat beleggers en de financiële markten het ook niet meer weten. Kortom, allemaal voortekenen dat er echt iets fundamenteel gaat veranderen. En hier blijft het echt niet bij, vrees ik. Intussen zakt de welvaart verder, meer faillissementen, meer werkloosheid, en bovenal… meer schulden.
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • https://vk.com/puredicecom Pansy Beavers

  In other words, how do i find blogs that match what I want to read about?

 • Huub

  @PeterSchiff: U.S. factory orders “unexpectedly” dropped for the 6th month in a row. The last time that happened was during the great recession of 2008.

  Ook daar draait de economie dus niet geweldig. Laat je niets wijs maken!
  De aandelen gaan omhoog omdat het geld nergens anders naar toe kan, niet naar de reele economie, niet naar de geld of obligatiematkt, alleen nog naar aandelen.

 • Q&Q

  “Vroegere Wereld Bank Senior claimt dat aliens geld en religie in hen macht hebben”

  Karen Hudes, vroeger bestuurslid van de Wereld Bank wiens taak is om globale welvaart te stimuleren met focus op ontwikkelingslanden door het uit geven van leningen, zegt nu dat het een en al oplichterij is. Karen Hudes neemt ons met haar verhaal mee in de corrupte wereld van de bank.

  Kijk/ lees verder:

  http://worldunity.me/vroegere-wereld-bank-senior-claimt-dat-aliens-geld-en-religie-in-hen-macht-hebben/

 • Peter
 • http://be oxford.road
 • rise and shine

  @ Gerard, Brussel trekt pas de stekker eruit wanneer Duitsland dat toe laat. De belangen komen terug in deze video.
  @ oxford road,
  callinex mines
  http://youtu.be/iJxWDs9TNKI

 • rise and shine

  @ Lamberto,

  wie hapt is de lul.

  Helder & bedankt voor de aanvulling.

 • Gerard

  De Navo is met veel legers en materiaal al aanwezig in Polen, Letland en Andere grensstaten.
  Brussel heeft hun keutel van 250 miljard nog steeds niet ingetrokken voor Oekraïne. Als ze dat wel zouden doen, dan heeft Oekraïne geen enkele reden meer om zich tot Europa aan te sluiten. Dit land zou dan verder kunnen zoals ze al 25 jaar doen, als zelfstandige en onafhankelijke staat. Een rijk land aan grondstoffen met handel met zowel Rusland als Europa. Aansluiting bij de Navo is helemaal niet nodig.
  Het is en blijft daarom erg vaag waarom Brussel maar blijft trekken aan Oekraïne.
  Als die stekker eruit gaat, dan is de oorlog morgenvroeg al voorbij. Waarom doen ze dat niet?

  Overigens las ik ergens dat Poetin een persoonlijk vermogen heeft van 200 miljard. De rijkste man ter wereld. Het geld staat op geheime bankrekeningen over de hele wereld verspreid. Dus helemaal schone handen heeft die man nu ook weer niet.

 • Gerard

  Marcel
  Re. @Gerard ;als de euro zo blijft dalen wanneer gaat hier op ingespeeld worden[ Compensatie ] waarop de prijzen omhoog gaan [inflatie]?

  De rem op inflatie is schuld. Voor inflatie is veel meer nodig dan geld printen en de munt verzwakken. Stijgende lonen en krapte op de arbeidsmarkt horen daar ook bij. Evenals stijgende koopkracht en stijgende vraag naar producten en diensten. Het blijft allemaal uit. Oorzaak? Schulden, schulden, schulden. Niet alleen een probleem voor Griekenland. Het is wereldwijd, inclusief China en de VS.

 • Lamberto

  @rise and shine

  Hier ter aanvulling op uw verhaal nog een paar extra berichten.

  600 US Paratroopers to Arrive in Ukraine by Week End

  http://russia-insider.com/en/2015/03/04/4100

  US Commander in Europe Panics, Goes on Bizarre Anti-Putin Rant

  Read more: http://sputniknews.com/politics/20150304/1019064127.html#ixzz3TSo1cOWL

 • Lamberto

  @rise and shine

  Re: Volgende week derde wereldoorlog.

  Eerst moeten de blaadjes aan de bomen groeien en dan, ja misschien dan kan er plotseling een situatie ontstaan dat de vlam in de pan slaat.
  Vergeet niet dat als de sneeuw verdwijnt het een grote modderpoel wordt in de Ukraine.

  Hieronder de door u aangehaalde video met een Engelse vertaling.

  Russian opposition leader Boris Nemtsov gives his last televised interview just hours before being shot dead near the Kremlin.
  In the interview, on radio station Ekho Moskvy in Moscow, Nemtsov calls for political reform in Russia and labels president Vladimir Putin a ‘pathological liar’, who he blames for starting an ‘insane, aggressive [and] murderous’ war in the Ukraine

  http://www.theguardian.com/world/video/2015/mar/01/boris-nemtsov-interview-death-vladimir-putin-video

 • Ron

  Noord korea is ook al poepieflauw van die yanks, een beetje samen oefenen met zuid korea…pure provocatie..wie hapt is de lul

 • rise and shine

  Volgende week 3e wereld oorlog?

  Ondanks dat Rusland keer op keer heeft gewaarschuwd bepaalde grenzen niet te overschrijden, is dit precies wat Amerika doet. 
  De rode lijn voor Moskou is dat ze geen NAVO troepen zullen accepteren in Oekraïne. 

  Als er nog iemand is die denkt dat Amerika c.q. het Westen niet uit is op een directe confrontatie met Rusland,
  adviseren wij die om nog even te genieten zolang het kan. 

  Ondanks alle waarschuwingen en toezeggingen, lijkt het dat de eerste Amerikaanse bataljons aankomend weekeind in Oekraïne zullen zijn. Dit volgens Commander Colonel Michael Foster van de US 173rd Airborne Brigade.
  Volgens hem staan er zes compagnies klaar om gedurende de komende zomer het Oekraïense leger te trainen. 

  Deze mededeling komt pal bovenop die van de Engelse Premier Cameron die verklaarde dat ook Engeland 75 man militair personeel zal sturen om Oekraïne te helpen bij “het beteugelen van de Russische agressie”. 

  Terwijl de Russische ambassadeur bij de NAVO, Alexander Grusko, afgelopen maandag verklaarde dat de NAVO geen instructeurs naar Oekraïne zal sturen. 

  Verder verklaarde hij dat Moskou alle noodzakelijke maatregelen zal nemen, inclusief militaire,
  om een mogelijke bedreiging van NAVO aanwezigheid in Oekraïne te neutraliseren. En dat was terwijl hij er op dat moment nog vanuit ging dat er geen instructeurs naar Oekraïne gestuurd zouden worden. 

  Zoals eerder gezegd, het Westen (Amerika) wil de confrontatie met Rusland
  en zal al het mogelijke doen om dit te forceren.
  Zij zijn dan ook degenen die een groot belang hebben bij de destabilisatie van het land. De volgende stap in het script daarvoor is dan ook alweer gezet door het vermoorden van de populaire oppositieleider Boris Nemstov die, zoals door Poetin voorspeld al in 2012, de status van “martelaar” zal krijgen.
  Als deze ene moord niet volstaat, zullen er zeker meer volgen.

  Om de massa dit soort gebeurtenissen te laten slikken als “te verwachten” wordt gebruik gemaakt van een beproefd middel, predicitive programming. Vorig jaar was er dan ook “toevallig” een CNN interview met Boris Nemstov waarin werd gesproken over de mogelijkheid dat hij vermoord zou worden. Net zoals CNN ook net voordat vlucht MH370 voorgoed verdween “toevallig” een interview had met de copiloot van die vlucht. 

  Helaas is het allerlaatste interview dat Boris Nemtsov heeft gegeven in het Russisch en hier te zien voor liefhebbers. Mochten er mensen zijn die dit kunnen/willen vertalen, dan heel graag. We zijn erg benieuwd wat Boris zegt in dit interview. 

  Ondertussen gaat de ziekmakende propaganda door zoals via de eerder genoemde Colonel Michael Foster:

  Volgens kolonel Michael Foster, commandant van de 173e Amerikaanse luchtlandingsbrigade, gaan zijn troepen de Oekraïense Nationale Garde ‘trainen voor de strijd die er gaande is’. Voor dat doel moeten er deze zomer in totaal zes Amerikaanse compagnieën in Oekraïne actief zijn. Die gaan daar voorlopig zes maanden blijven, maar nu al wordt gepraat over een mogelijke verlenging en uitbreiding van de missie.

  ‘Als Rusland Oekraïne binnenvalt, waarom zouden ze daarna dan niet de VS binnenvallen?’ rechtvaardigde Foster de aanstaande militaire hulp aan Oekraïne. Kolonel Foster zei tevens dat de ‘dodelijke wapens’ die het Witte Huis aan het Oekraïense leger beloofd heeft, via andere kanalen zullen worden verstrekt, en niet via de trainingseenheden.

  De OVSE (Eng: OSCE) en het Rode Kruis hebben onafhankelijk van elkaar bevestigd dat er geen Russen aanwezig zijn in Oekraïne, evenmin als Russisch oorlogs materieel. Hierdoor stapelt iedere dag opnieuw het bewijs zich op dat de komende Derde Wereldoorlog gepland is en er zal komen. 

 • Nico

  Wist top Rabobank wel wat rentederivaten zijn? http://www.ftm.nl/exclusive/wist-top-rabobank-wel-wat-rentederivaten-zijn/

 • Nico

  Eurozone faces first regional bankruptcy as debt debacle stalks Austria’s Carinthia http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11447805/Eurozone-faces-first-regional-bankruptcy-as-debt-debacle-stalks-Austrias-Carinthia.html … In 1931 begon de ellende ook daar