24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

30 maart 2011: Expiratie van de zilver contracten

De expiratie van de zilver contracten over de maand maart lijkt met een sisser af te lopen. Toch zijn er wel bijzondere zaken voorgevallen, die een indicatie kunnen zijn hoe moeilijk het is geweest voor de leverende partijen om daadwerkelijk met fysiek zilver over de brug te komen. De meest opmerkelijke was de plotselinge oprichting van een eigen zilver kluis door JP Morgan, zoals u weet een van de twee grote onderdrukkers van de zilverprijs. Deze bank kreeg het voor elkaar om binnen twee dagen alle vergunningen voor zo’n kluis binnen te halen bij de SEC en CFTC, waar normaal gesproken een periode van 45 dagen voor staat. Deze kluis geeft JP Morgan de mogelijkheid het te leveren zilver eerst te leveren aan de eigen kluis. Het heeft dan aan de verplichting tot levering voldaan; voor de buitenwereld is dan alles koek en ei. De klant die het fysieke zilver thuis geleverd wil hebben moet vervolgens maar zien hoe hij het voor elkaar krijgt; het zal in ieder geval met de nodige vertraging gepaard gaan, wat JP Morgan enige lucht zal geven.

De rol van de vergunningverlenende instanties voor de eigen kluis is ook een bijzondere; zelfs de schijn van onpartijdigheid kan nu niet meer worden opgehouden. Immers, JP Morgan heeft nu al 25 rechtszaken tegen zich aangespannen gekregen wegens manipulatie van de zilvermarkt.

Hoewel onderstaande grafiek ook al op andere fora is verschenen, toch nog aandacht voor deze grafiek. De opgaande lijn geeft weer hoeveel miljarden dollars de FED via steunmaatregelen het systeem ingepompt heeft. Het bijzondere wat mij betreft is de hoeveelheid geld die er vanaf 2011 ingepompt wordt: QE II was toen al actief, en daarmee geeft de grafiek de suggestie dat de hoeveelheid circulerend geld zo erg is opgedroogd dat grote hoeveelheden extra printwerk nodig waren om de boel draaiende te houden. Feitelijk geeft deze grafiek aan dat in werkelijkheid vanaf begin 2011 de boel achter de schermen weer aan het imploderen is, net als in 2008. Er staat de wereldeconomie nog binnenkort een grote schok te wachten……

En daarmee worden ook alle door de banken betaalde analisten de mond gesnoerd die vertellen dat goud en zilver zich in een bubbel bevinden. Met zo’n enorme geld expansie verbleekt de prijsontwikkeling die goud en zilver meemaken.

Ondertussen blijkt dat in Libië, op de dag dat de Westerse mogendheden een no-fly zone instelden, de Libische rebellen een centrale bank en een oliemaatschappij hebben opgericht. Je zou mogen verwachten dat de heren een robbertje aan het knokken waren, of een revolutionaire rechtbank hadden ingesteld of zoiets, maar een centrale bank oprichten!

|Het gegeven krijgt vooral betekenis wanneer u weet dat Libië nog een van de weinige landen was met een onafhankelijke centrale bank. Nu nog alleen nog maar Iran, Noord Korea, en Cuba.

Zie ook dit artikel.

De CFTC, de U.S. Commodity Futures Trading Commission heeft na veel gesteggel een voorstel ingediend om de grootte van de papieren posities in edelmetalen wat in te perken, onder druk van de vele klachten dat de papieren markt in de edelmetalen de fysieke markt ernstig verstoord c.q. de prijs van de edelmetalen ernstig onderdrukt. Tot enige dagen terug kom men op dit voorstel commentaar leveren. Ook uw huiscolumnist heeft een bescheiden duit in het zakje gedaan, tegen beter weten omdat het verleden heeft aangetoond dat de CFTC vooral op de hand is van de grote banken. Twee opmerkelijke zake komen in het verloop naar voren. Ten eerste bleek de World Gold Counsel, een belangenclub van goud producenten, een reactie op het voorstel te hebben gegeven om elke limitering van de papieren posities weg te laten. Hiermee geeft men duidelijk blijk vooral oog te hebben voor de belangen van de grootbanken, en daarmee is ook deze club officieel ontmaskerd. Zie ook dit artikel. Geen wonder dan ook dat gaandeweg steeds meer producenten van edelmetalen hun goederen direct aanbieden aan grote partijen als het PSLV fonds van de gebroeders Sprott, daarmee de corrupte Comex omzeilend. Een tweede opmerkelijke zaak is dat de CTFC heeft besloten de bespreking van het voorstel uit te stellen. Hoewel, opmerkelijk, zo ken ik de heren weer!

Om een lang verhaal kort te maken, de grote partijen zijn nog steeds druk bezig de wereldeconomie naar de afgrond te brengen, tegenstrevers worden op dubieuze gronden een kopje kleiner gemaakt en de achilleshiel van het hele spel blijft de fysieke beschikbaarheid van goud en zilver.

Dat men dit in China al een tijd weet, moge blijken uit dit artikel.

Zilverpaul

Bekijk ook