24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Zilver in de industrie

Zilver is een kansrijke belegging. Misschien wel een betere belegging dan goud. Het grootste voordeel van zilver ten opzicht van goud is dat zilver slechts beperkt beschikbaar is. Zilver wordt namelijk veel verbruikt in de industrie. Dit zilver wordt verbruikt in diverse producten. Vroeger werd zilver vooral verbruikt in de foto-industrie maar tegenwoordig heeft zilver veel meer toepassingen en er worden steeds meer toepassingen ontdekt. Dit verbruikte zilver is zeer moeilijk tot onmogelijk te recupereren. Hierdoor raakt het beschikbare zilver op aarde veel sneller op dan goud, wat je in principe altijd kan hergebruiken en omsmelten.

Toepassingen van zilver

Hieronder enkele voorbeelden van de vele toepassingen van zilver.

– Fotografie

In analoge fotografie wordt zilver gebruikt voor het ontwikkelen van foto’s. De lichtgevoelige laag bij een negatief bestaat uit zilverzouten, vaak als zilverhalogeniden, die als ze belicht worden fijn verdeeld zilver vormen. Naar schatting kunnen er 5,000 kleurenfoto’s worden gemaakt met 1 troy ounce puur zilver.
Door de groeiende populariteit van digitale fotografie neemt de vraag naar zilver in deze industriële toepassing af.

– Zilverlegeringen

Door de goede elektrische geleiding van zilver is zilver een veelgebruikt materiaal in elektrische en elektronische apparaten.  In circuits wordt zilver (of zilverlegeringen) gebruikt om componenten met elkaar te verbinden. Voor langere verbindingen is zilver te duur.

– Spiegels

Zilver beschikt over goede licht reflecterende eigenschappen. Daardoor worden in spiegels van hoge kwaliteit zilver verbruikt. Doorgaans wordt voor aluminium gekozen, omdat dit materiaal ook over licht reflecterende eigenschappen bevat maar vele malen goedkoper is dan zilver.

– Katalysatoren

In Japan is een dieselkatalysator ontwikkelt die gebruik zal maken van zilver in plaats van platina. Zilver is vele malen goedkoper dan platina en Japanse onderzoekers zijn erachter gekomen dat zilver ook gebruikt kan worden voor dezelfde doeleinden. In de komende jaren zullen miljoenen katalysatoren gemaakt worden waarin zilver in plaats van platina gebruikt wordt.

– Sportkleding

Ook in sportkleding en onderkleding kan zilver worden verwerkt. De nieuw ontwikkelde functionele vezel ‘effect by Odlo’ reduceert de zweetgeur in het textiel, dankzij de anti bacteriële werking van zilver-ionen.

– Desinfecterende producten

Zilver bevat ook over desinfecterende eigenschappen. Voor het zuiver houden van zilver wordt zilver gebruikt. Dit gebeurd doorgaans als zilvernitraat en ook in medicijnen wordt zilver steeds vaker verbruikt. Vroeger was men ook al op de hoogte van de helende krachten van zilver, vandaar de uitdrukking ‘born with a silver spoon’.

– Zilver en zonne-energie

Net als bij spiegels wordt ook bij zonnepanelen dankbaar gebruik gemaakt van de licht weerkaatsende eigenschappen van zilver. Zilver kan licht als geen ander materiaal gelijkmatig en fel weerkaatsen. Hierom wordt zilver ook bij zonnepanelen gebruikt voor een optimaal rendement.

– RFID technologie

http://www.12manage.com/images/picture_rfid_technology.gifRFID (Radio Frequency IDentification) is een verzamelnaam voor technologieën die gebruik maken van een radiosignaal om op deze manier voertuigen, dieren, goederen en mensen te laten identificeren door apparaten.

In deze technologie wordt gebruik gemaakt van een label dat grotendeels uit zilver bestaat.

Grote bedrijven als Philips, IBM en Microsoft zijn zeer enthousiast over deze technologie en investeren miljoenen in het verder ontwikkelen van deze technologie. De verwachting is dat dit de grote nieuwe miljardenmarkt gaat worden.
Deze technologie wordt al gebruikt, zo moeten alle nieuwe Amerikaanse paspoorten voorzien zijn van een RFID-chip.

Naast deze industriële vraag is er ook nog de vraag van beleggers in zilver, het gebruik van zilver in sieraden, bestek etc.

Industriële vraag

De vraag naar zilver voor industriële toepassingen bleef de afgelopen jaren vrij constant groeien. De vraag vanuit de industrie naar zilver is in de meeste gevallen prijs inelastisch, aangezien er geen enkel ander metaal tegen een lagere prijs beschikbaar is met dezelfde eigenschappen. Echter wordt zilver nu ook voor een groot deel verbruikt in toepassingen waarbij het niet 100% noodzakelijk is zilver te gebruiken, denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbruik van minuscule hoeveelheden zilver in polyester sportkleding.

Bij een hogere zilverkoers zal het zilver hiervoor waarschijnlijk niet meer gebruikt worden. Bij het gros van de industriële toepassingen is zilver echt niet meer weg te denken en het maakt voor een computerfabrikant niet uit of een kleine chip van zilver $10 of $50 kost, er is voor zilver in deze gevallen geen alternatief.

Bekijk ook