24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

5 argumenten waarom nu goud te kopen

Vertaling van artikel verschenen op Mineweb

Goud kopen

Frank Holmes zegt dat de markten in het algemeen overreageren bij negatief nieuws, maar beleggers dienen bewust te blijven van de historische volatiliteit van goud.

SAN ANTONIO (US Global Investors)  – Er was een sterke reactie dinsdag als gevolg van de toenemende schuldencrisis in Europa, waarbij grondstoffen en aandelen zonder onderscheid werden verkocht. Goud daalde 3 procent afgelopen week en verloor zijn status van veilige haven, waar de dollar sterker werd en de 10-jaars staatsobligaties in waarde afnamen.

Frank Holmes stelt dat markten in het algemeen overdreven reageren op negatief nieuws, maar beleggers moeten rekening houden met de volatiliteit in de maandelijkse prijsveranderingen van goud (gouden munten en goudbaren) zoals dat historisch doorgaans gebeurt.  Gedurende de afgelopen 20 jaar steeg echt goud slechts 0,5 procent in mei, en historisch gezien daalt de prijs van echt goud doorgaans in de maanden juni en juli.

Voor op de korte termijn zijn de feiten niet te negeren. Een contrair belegger als Baron Rothschild zou echter zeggen: “de tijd voor goud kopen is als er bloed in de straten loopt.” Hier zijn vijf redenen waarom we vandaag de dag geloven dat dit wel eens een goed moment kan zijn om gouden munten of goudbaren te kopen:

1. Op de langere termijn zal de schuldencrisis in Europa juist leiden tot een stijging van de goudprijs. Als bijwerking van het beleid waar schulden met nieuwe schulden worden gefinancierd en waar dus steeds geld uit het niets wordt gecreëerd, zijn de balansen van centrale banken in de VS, Europa, Japan en Engeland al opgelopen tot een bedrag van bijna 8.000 miljard dollar. Ter vergelijking: dit is het dubbele van het bedrag zoals dit 3,5 jaar geleden was.

2. In een aantal markten is sprake van een negatieve reele rente (rente na aftrek van inflatie) en naar verwachting zal dit zo blijven voor de komende jaren. Uit historisch oogpunt blijkt dat in de perioden waarin de inflatie hoger ligt dan de korte termijn rente, de goudprijs stijgt.

3. Centrale banken in opkomende markten kopen steeds vaker en steeds meer goudbaren. Niet alleen China koopt massaal goud in, maar ook andere landen zijn actief als koper van goud. Zo is in de maand maart door Mexico 16,8 ton gouden baren gekocht, Rusland kocht 15,6 ton goudbaren en Turkije kocht 11,5 ton echt goud. Landen als Tadzjikistan, Kazachstan en Wit-Rusland volgden met kleinere aankopen van echt goud. Deze trend zal naar verwachting niet afzwakken zolang er onvoldoende vertrouwen is in de bestaande munteenheden als de euro en dollar en de verhandelbaarheid en waardevastheid van deze munten.

4.  China heeft in maart voor 62,9 ton aan goudbaren geïmporteerd, dit is op 2 na de grootste hoeveelheid goud in 10 jaar om in een maand te worden geimporteerd. Met de voortdurend stijgende vraag uit China is de verwachting dat China India kan inhalen dit jaar als de grootste koper van echt goud in de wereld.

5. De regering in India had enkele maanden terug accijns geintroduceerd op gouden sieraden. Juweliers uit India zijn om die reden gaan staken en in een mum van tijd daalde de hoeveelheid geimporteerd echt goud met 55%. Recentelijk heeft de Indiase regering de accijns afgeschaft. Als gevolg wordt een herstel in de goudmarkt verwacht en zullen Indiase goudkopers de markt wederom betreden. UBS meldde op 9 mei dat vanuit India enorme hoeveelheden goud werden gekocht. Gezien de dip in de goudprijs is dat moment aangegrepen om goud te kopen en volgens de UBS werd er voor ongeveer twee keer het gemiddelde dagvolume gehandeld, de “sterkste dag sinds 17 april”.

In de afgelopen tien jaar hebben diverse invloeden gezorgd voor een vrij volatiel verloop van de goudprijs, met vele correcties maar voor de lange termijn een duidelijk zichtbaar stijgende lijn. Kortom: koop goud.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook