Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

7 december pakjesdag

06-12-2010 Zilverpaul

Komende dinsdag 7 december mag het Ierse volk naar de stembus om te stemmen over de bezuinigingen die in verband houden met de bail-out van Ierland. Nou ja, bail out van Ierland: het geld zal voornamelijk gebruikt worden om de Ierse maar vooral ook Engelse, Duitse en Amerikaanse banken te ondersteunen terwijl de Ieren zelf getrakteerd worden op forse bezuinigingsmaatregelen en een flinke greep uit hun pensioenpot.

De uitslag op 7 december is echter nog geen gelopen race. Druk bezochte protestdemonstraties en een grote krant die oproept om het land openlijk failliet te laten verklaren zijn daar duidelijke tekenen van. Verder hebben de Ieren al eens nee gestemd tegen Europa, weet u nog?

Een Iers ‘nee’ zal de Europese zaak geen goed doen en het Europese kaartenhuis nog verder onder druk zetten.

Verder is 7 december ook een bijzondere dag omdat vanuit Frankrijk een initiatief gaande is om die dag een bankrun te organiseren. Met spanning wachten we af wat de dag zal brengen.

https://www.thesilvermountain.nl/images/ierland.jpg

Verder bleek afgelopen vrijdag dat het banencijfer uit Amerika dramatisch slecht was. En wat blijkt:

de Dow Jones wordt weer vrolijk in de plus gezet. Ondanks dat de fondsen uit de Dow en masse worden verkocht door de insiders, blijkt dat de index vrolijk omhoogsukkelt. Dat gebeurt niet voor niets, aangezien oom Ben dan kan roepen dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie nog steeds goed is. Het kost hem wel wat, dat omhoog duwen van de Dow, maar hij krijgt er dan wel wat voor terug!

Door het Amerikaanse banencijfer kreeg de euro een uptick, maar deze zal geen lang leven beschoren zijn, gezien de Europese besognes die nu volop in de wereldschijnwerpers staan.

Wat wel een lang leven beschoren is de opgaande koersbeweging van goud en zilver. Afgelopen vrijdag is goud door de $1400 grens gegaan, en zilver beslechtte vorige week de $28 en $29.

Terugkijkend op de voorbije maanden kan ik slechts één conclusie trekken, namelijk dat het JP Morgan en HSBC niet meer lukt de zilverprijs substantieel te onderdrukken. Wat in voorbije jaren een vast gegeven was, namelijk dat de prijs gedrukt werd bij optie-expiraties, bij belangrijke beslissingen van de FED en wanneer slecht nieuws uitkwam over de economie, lijkt nu voltooid verleden tijd.

Als laatste redmiddel heeft men in korte tijd de spelregels wat betreft de margin-regeling aangepast, maar dat heeft uiteindelijk ook geen zoden aan de dijk gezet. Er rest mijn inziens dan ook slechts één conclusie: een short-squeeze, een felle opgaande beweging van de zilverprijs is niet meer tegen te houden, en waarschijnlijk zijn we nu al druk bezig met de aanloop. Ik zou zeggen; fasten your seatbelts en enjoy!

Hetzelfde verhaal geldt voor goud, al zijn bij goud, omdat de goudmarkt aanmerkelijk groter is dan die van zilver, de uitslagen minder spectaculair. Maar ook voor goud geldt dat het koerspotentieel bijna onbegrensd lijkt. Zo heeft Martin Armstrong, niet de minste in het land van kennis en economisch inzicht, het koerspotentieel van goud verhoogd van $5000,- naar ruim $53.000 per ounce!

Wellicht zeggen deze getallen evenveel over het waardeverlies van de dollar als over de waarde van het goud, maar denkt u zich eens in wat dit gegeven zal betekenen voor de waarde van uw pensioen, spaargeld en (hypotheek)schuld. De kunst zal zijn, als u in het bezit bent van goud en/of zilver, de komende jaren financieel te overleven.

Wellicht zal de Europese soep niet zo heet gegeten worden als die in Amerika, maar gezien de vervlechting van het Westers financieel systeem zullen we hier ook een zelfde beweging meemaken, alleen hopelijk minder extreem.

Wat betreft zilver is het potentieel wat betreft de mogelijke prijs nog lastiger te bepalen. Een leidraad kan hierin het werk van Israel Friedman zijn, de “leraar”van Ted Butler, een van de hedendaagse toonaangevende mensen in de zilverwereld. Israel Friedman rekent als volgt: Op dit moment heeft de wereld ongeveer 500 miljoen ounces aan zilver bovengronds. Vanwege de tekorten voor de industrie en een toenemende vraag vanuit investeerders zal de eerste 100 miljoen ounce zilver verdwijnen tegen een prijs van tussen de $60 en $100 per ounce. De tweede 100 miljoen ounce zal $250,- opbrengen, en de derde 100 miljoen ounce zal van hand verwisselen tegen een prijs variërend van $250 en de prijs van goud. De laatste 200 miljoen ounce zal volgens Friedman in handen blijven van investeerders die het niet van de hand zullen doen.

Wat het uiteindelijk allemaal gaat worden? We gaan het zien. Intussen heeft Ben Bernanke QE3 al weer aangekondigd in een tv- uitzending, dus aan hem zal het niet liggen! Eigenlijk zouden de goud- en zilverbugs hem dankbaar moeten zijn vanwege de ongehoorde kansen die zijn wanbeleid voor bezitters van de edele metalen oplevert. Dat geldt helaas niet alleen voor u en ik, maar ook voor Goldman Sachs, van welke bank verhalen opduiken dat die al jarenlang in het geniep grote hoeveelheden goud aan het opkopen is.

En zo blijft aan het eind van de rit een kleine rijke toplaag over, bestaande uit de grote jongens achter de schermen die natuurlijk precies weten hoe dit gaat aflopen en hier hun maatregelen op hebben genomen en de kleine lui, waar ik mijzelf en u, de lezer, maar onder schaar, die zo slim zijn geweest hun spaarcentjes om te zetten in goud en zilver.

Blijft over de 98% van de bevolking die de klos zal zijn als de lichten aangaan na het feest.

 • Zilverpaul

  @ zilvergoud
  Inderdaad, zeker een aandachtspunt. Ik zal in ieder geval de komende tijd de cijfers goed in
  de gaten houden, kijken of we wat meer duidelijkheid kunnen krijgen. Thanx voor je feedback!

 • Zilverpaul

  @ Marc
  Ik heb alleen een bericht gelezen over een Ierse bank waarvan smorgens de flappentappen niet werkten en die via hun site slecht bereikbaar was, maar verder bleken de effecten zeer beperkt. De banken wisten natuurlijk ook van te voren wat er zou kunnen gaan spelen.

 • Marc

  Op 7 December zou er het een en ander staan te gbeuren.
  Internet stond er weken vol van.
  Op D-day was er ineens niets meer te bespeuren over de dingen die te gebeuren stonden.
  OP geen enkele site is er nog iets te vinden.
  Dat is onmogelijk!!!
  Volgens mij wordt ook hier in Nederland het internet gecensureerd door de regering.
  Ik kon dit moeilijk geloven maar nu is mijn vermoeden bevestigd.
  Nederland is geen vrij land meer.

 • zilver goud

  @Zilverpaul

  Beste Zilverpaul niet dat ik je stuk in twijfel trek maar het is wel raar dat
  Er in 2008 1,5 miljard ounce is er in 2009 &2010 door de mijnen nog eens 1,2 mijard is gedolven maakt een totaal 2,7 miljard.

  Dan zou betekenen dat we de afgelopen jaren 2,2 miljard ounce hebben verbruikt en nu nog 500 miljoen ounce over hebben.

  Als ik kijk wat de industrie verbruikt licht dit zo rond de 850 miljoen ounce per jaar blijf ik toch nog met een gat van een 500 miljoen ounce zitten.

 • Zilverpaul

  @ zilvergoud:
  er circuleren veel verschillende cijfers mbt de hoeveelheid zilver bovengronds. Laten we er maar van uitgaan dat niemand het zeker weet.
  Het artikel van Friedman waar ik aan refereer dateert van september 2009.

 • Wouter

  Indien zilver een correctie van 30% ondergaat naar de $21, dan is dat een geschenk uit de hemel. Vooral m’n calls zullen dan flink waarde verliezen, maar dat is dan een ideaal moment om flink bij te kopen.

  Ik ben er nog niet zo zeker van dat we flink gaan corrigeren. Een aantal weken terug toen de margins werden herzien hadden we een kleine correctie en direct daarna een opgaande beweging. Het opwaartse momentum is vrij krachtig.

 • zilver goud

  Even een opmerking in het artikel van zilverpaul wordt gezegd. ( Quote: Israel Friedman rekent als volgt: Op dit moment heeft de wereld ongeveer 500 miljoen ounces aan zilver bovengronds) even Google kwam ik dit artikel van de zelfden
  Israel Friedman tegen (artikel is wel uit 20-02-2008) hier in zegt hij dat de wereld
  Zilver voorraad tussen 1 A 2 miljard ounces.
  Zie link: http://silver-owl.blogspot.com/2008/02/israel-friedman-on-silver.html

  wel even een verschil met het geen wat zilverpaul schrijft.
  Ik wil er ook even op wijzen als de half miljard ounces nu de officiële teling is
  Dan is er nog heel wat zoek!

  Zal me niet verbazen als de prijs echt naar de top gaat dat dit zilver op eens op duikt en dan gaat de prijs weer net zo snel naar benden ook zal ieder die geld nodig heeft zilver in leveren munten zieraden enz. dit zal ook weer de prijs drukken. Op de langere termijn zal zilver zeker stijgen.
  Zie het nu gewoon als een belegging voor de langere termijn.

 • Johan

  Ga liever voor een fundamentele basis dan voor het gevoel van iedereen

  De massa zit altijd fout, niet dat die in edelmetalen zit. Maar tgaat nu wel erg van de gekke…

 • seppel

  30,10, niemand die daar wakker van ligt ? En straks een koude douche naar beneden, of toch niet ?

 • seppel

  johan, ik heb consequent maandelijks gekocht. Helaas achteraf, had ik beter de hele handel ineens gekocht, maar goed, beetje risicospreiding is altijd aangewezen. En neen, zij die hier nu iets neerpennen voelen hét. Toch goed, niet, ’t is pas als iedereen gaat kopen dat jouw leuke portfeuille ook omhoog schiet. Ik wens je het alvast toe.

 • seppel

  Da’s dus ongelooflijk spannend : doet ie het of doet ie het niet. 30, magisch getal voor zilver, 80 ook, ik steek m’n muntjes pas in m’ sokken eens de 50 gepasseerd want dan is het traject bekend : up up up

 • Johan

  Guy’s rustig.

  Merk dat er hier zeer veel nieuwe “investeerders” in edelmetalen zijn bijgekomen. Duidelijk nog niet veel volatiliteit ervaren. Het wemelt nu van de betweters, echter hoe staan jullie in je beslissing als er binnen een maand 30% af is. Dit is met zulke stijgingen normaal te noemen (zeker in zilver).

  Als alles echt zo makkelijk was, zat iedereen wel in de edelmetalen….en dat is niet zo.

  Ik ben bang, dat er een flinke zilvercorrectie gaat komen die zijn weerga niet kent. De BB’s laten zich echt niet zomaar naar de slachtbank leiden en hebben legio trucs om dit te verwezenlijken…..koop je dan bij, ook als je in de min staat?

  Ben geen zwartkijker, loop wel al even mee…….

 • seppel

  Jullie : effe uranium opvolgen, de schwung zit er goed in. Misschien beter dan koper, kijk effe naar CCJ, URRE, DNN, TVC.V.
  Jeroen : weinig naar Zwitserland, veel in de sok. En in die sok kan je ook Rolf’s muntjes steken, naar ’t schijnt stinken de sokken dan ook niet meer en ben je vrij van voetschimmel, niks dan voordelen
  Jeroen nogmaals: al 2 keer door de 30 gaan piepen. Ofwel blijven we hier maanden hangen, ofwel rechtstreeks door naar 50, ben eens benieuwd

 • jeroen

  Mooi verhaal weerl
  Hopen dat morgen de zilver koers door de $30 gaat en volgende week op naar de $40.
  In ierland worden de mensen wakker en hebben ze een bankrun.
  Er is daar veel geld naar zwitserland gegaan en in de oude sok.

 • Ethan

  @Jullie

  Je bent niet de enige die er van baalt de laatste tijd niet meer gekocht te hebben..

  Dan is de vraag, is het alleen nu een hoge prijs t.o.v. eerder.. of is dit laag ten opzichte van wat er nog gaat komen. Decisions, decisions.. ;)

  Wilde dat ik meer “Monopoly geld” had om om te zetten. :)

 • marc robben

  Als JP Morgan het koper aan het op kopen is maak ik me niet veel zorgen.
  Het wordt pas zorgelijk als ze ook het lood op kopen want dat voor spelt niet veel goeds voor de wereld. We zijn nog steeds op zoek naar de kerk klokken.

 • Jullie

  Oke Paul, wist ik niet :)

  Verder begrijp ik ‘the real thing’ natuurlijk helemaal. Het is ook maar een kleine suggestie. ;)

  Misschien interessant voor Rolf om dit stukje metaal wat verder te onderzoeken. Voor zover ik weet is het nu heel erg afhankelijk van China, en wanneer die economie straks afkoelt.. Dan is het nog maar even de vraag wat koper gaat doen. Inflationaire omgeving of niet.
  Goed, misschien wat voor Rolf om dit verder te onderzoeken als goede ondernemer. :)

 • Zilverpaul

  Beste Jullie,
  ik ben zakelijk niet verbonden aan theSilvermountain, dus je vraag omtrent het handelen in koper laat ik graag aan Rolf over.
  Wel kan ik het volgende over koper kwijt.. de prijs zal ongetwijfeld gaan stijgen in een inflatoir klimaat, maar kan ook weer klappen oplopen als de economie verder gaat afkoelen door afnemende vraag.
  Vandaar dat mijn interesse dan ook uitgaat naar ‘ the real thing’, goud en zilver

  @ Nico: Mits je inkomsten meestijgen met de inflatie, wordt de hypotheek druk kleiner, uitgaande dat je een rentevaste hypotheek hebt. Let op het eerste woord Mits!

 • Jullie

  Hallo Zilver Paul en Rolf,

  Ik baal er al genoeg van dat ik de afgelopen weken niet meer heb gekocht, maarja, je kan niet alles hebben :D
  Ik heb het beste met jullie voor als betrouwbare leverancier van al dat moois, misschien een beetje raar om het hier in het open forum voor te stellen maar : Ik heb dus een voorstel/idee…
  Is het niks als jullie ook ‘copperbars’ en e.v.t. copper munten bij te voegen aan het assortiment ?
  Ik zie namelijk de mooie trend ontstaan in dit nieuwe ‘edel’ metaal.
  Al schijnt het ook een bubbel te kunnen zijn vanwege China , China koopt nu een hoop koper op, en als de economie daar straks afkoelt schijnt de prijs van dit metaal wel eens te kunnen halveren.
  Ik heb nog geen studie gemaakt van dit metaal, maar dit is wat ik in de grote lijnen zo even weet.
  Wel zie ik een lichte trend ontstaan in dit metaal, misschien interessant voor jullie om dit even te bestuderen.
  e.v.t kan ik in mijn circuit ook wel het een en ander navragen hierover mocht het interessant genoeg zijn.

  Gr. een trouwe klant.

 • Sell

  @ RB,
  vond het zelf ook echt een geweldig filmpje. Ze lieten hem niet volledig uitpraten, tijdstekort. Hoor je iemand zeggen….Mr. Maloney your time is up..too much reality for today :)

 • RB

  Mike Maloney doet openhartig een boekje open tijdens een bankiersconferentie in Rusland, geeft en passant alle aanwezigen honderd triljoen Zimbabwaanse dollars kado en laat ze bijna van hun stoel vallen van verbazing. Heerlijk in al z’n eerlijkheid. ;-)

  http://www.youtube.com/watch?v=uzef43gdupk&feature=player_embedded#!

  http://www.youtube.com/watch?v=0Wrrzsrb-wg&feature=player_embedded

 • Ethan

  Het zou mooi zijn als de zilverprijs tijdelijk weer even wat zou zakken.. zodat Sinterklaas zijn bootje om kon zetten naar een volwaardige zilvervloot! :-D ;-)

 • Nico

  Mooi artikel, allemaal juist dat papier geld waardeloos word en goud en zilver de beste opslagplaats zijn voor echte waarde, maar is er iemand van jullie die wat uitleg kan geven over wat er gebeurd met [ hypotheek] schulden in[hyper] inflatoire omgeving?

 • maxdetak

  ter overweging of overpeinsing…

  De juiste of een gezonde verhouding tussen geld en schuld is niet meer te herstellen

  Geld is bijgedrukt…. schulden recht evenredig. Geld is voor economen e.a. een zaak van vertrouwen ..

  Weet en bezie waarom dit Vertrouwen een middeleeuwse geestestoestand is ..
  Een middeleeuws gebeuren ….er is geen vertrouwen er is Goedgelovigheid

  Banken en geld en hun schulden is alleen nog goedgelovigheid ..en wel de laatste en meest diepgewortelde resten ..

  Edele metalen en grondstoffen zijn …zijn of bestaan …er is niets opgeplakt of aan vast gekleefd. Puur natuur.

  Je goedgelovigheid is gelijkend aan de goedgelovigheid van iedere eu burger.
  Ze is oud komt al vanuit de middeleeuwen en is traag en wil zeker niet veranderen of weg.
  Oude bomen verplant je niet….zo ook hier ..

  Een Bank of en de Eu overheid , CDA geven alleen deze oude boom water en voeding .
  Ze weten dat dit voldoende is …

  Elke crisis begint met en vanuit diepe Goedgelovigheid. Zo ook de volgende.

 • maxdetak

  We hebben de vraag gesteld aan het ECB wie de boeken van Banken controleert op waarheid van data en cijfers . Zeker bij de Ierse Banken is er in de Boeken grof gefraudeerd

  Niemand dat gaat `in vertrouwen`.

  Nu is elk vertrouwen in banken en de Eu en haar euro niet meer of minder als middeleeuwse Goedgelovigheid ..

  Waar begint Goedgelovigheid… in de middeleeuwen is de politiek en religie de christenen reeds begonnen met het verwisselen van vertrouwen met goedgelovigheid..

  Banken leven op de Goedgelovigheid van Jan de eu-pineut.

  Nu komen we aan een ander en meer fundamenteler gebied van waarom Banken onbeperkt kunnen groeien.

  Goedgelovigheid zijn de suikers waarop hun graaikanker groeien ..
  Kankercellen groeien o.a. op overtollig suikers in een lichaam..

  Zeker bij de Ierse Banken is er in de Boeken grof gefraudeerd.
  Die Fraude levert hen nu wel 35 miljard euro op. Jij betaalt.

  Dus besef hoe jouw suikers – je Goedgelovigheid- de Banken graaiknobbels geeft.

 • maxdetak

  We hebben de vraag gesteld aan het ECB wie de boeken van Banken controleert op waarheid van data en cijfers . Zeker bij de Ierse Banken is er in de Boeken grof gefraudeerd

  Niemand dat gaat `in vertrouwen`.

  Nu is elk vertrouwen in banken en de Eu en haar euro niet of minder als middeleeuwse Goedgelovigheid ..

  Waar begint Goedgelovigheid in de middeleeuwen is politiek en religie de christene reeds begonne met het verwisselen van vertrouwen met goedgelovigheid..

  Banken leven op de Goedgelovigheid van Jan de eu-pineut.

  Nu komen we aan een ander en meer fundamenteler gebied van waarom Banken onbeperkt kunnen groeien.

  Goedgelovigheid zijn de suikers waarop hun graaikanker groeien ..
  Kankercellen groeien o.a. op overtollig suikers in een lichaam..

  Zeker bij de Ierse Banken is er in de Boeken grof gefraudeerd.
  Die Fraude levert hen nu wel 35 miljard euro op. Jij betaalt.

  Dus besef hoe jouw suikers – je Goedgelovigheid- de Banken graaiknobbels geeft.

 • maxdetak

  Het is niet alleen zilver …vele grondstoffen gaan als een trein en zeker koper heeft een Gouden Toekomst.
  Goud Koper en Zilver worden in de industrie verweg t meest gebruikt en de prijs van koper is laag …
  Rodium e.a. metalen ….t enige wat remt is de hoogte van t saldo.

 • maxdetak

  Uitstekend…vakwerk haal zoveel uit de grondstoffen en edele metalen.. ze halen t nodige uit jouw.
  Hoe ….
  Sta even stil bij Ierland.
  De Ierse Banken krijgen een bedrag van 35 miljard €
  Krijgen ..gratis…voor niets..
  De condities van geld voor de banken betekenen gratis.
  Bij de Griekse Bail-Out ging er direct 18 miljard naar de Griekse Banken en geheel gratis.

  Het Noodfonds wordt nu verhoogd naar 1.5 biljard
  De Spaanse Banken hebben de bedragen Gratis geld Ierland en Griekenland goed bezien en komen ook. Ze ontvangen gratis=jij betaalt minstens 60 miljard..

  De Portugese Banken, de Italiaanse Banken, de Roemeense Banken, de Bulgaarse Banken de Finse Banken, de Belgische Banken etc.. ect.. komen nog ..
  Doch het gaat ordelijk een voor een …in volgorde dus… er goed over nagedacht en voorbereid.

  Het begrotingstekort en `positie van de banken` is in zeker 15 landen rijp voor een `Bailtje`. Er komen nog in 13 landen Banken voor gratis geld.
  De verwachting is dat banken verwachten een half triljard binnen te halen na rondje Bail Out binnen de EU.
  Over 4 jaar is Griekenland weer aan de beurt en dan Ierland.
  Elke rondje betekent een zeker bedrag Gratis Geld voorde Banken dus ze doen er alles aan om de boekhouding niet al te goed in orde te hebben ..Niemand controleert hun Boekhouding .
  Elke controle van de cijfers wordt gedaan door eigen mensen en ECB keurt alles goed .

  Een `bailtje` zo wordt er in de bankenwereld over gesproken …` we gaan een Bailtje pakken …zoals jij een bier of wijntje.
  We hebben deze informatie doorgestuurd naar RTLZ voor nadere berichtgeving en informatie aan de nederlander doch er schijnt een boete op te staan indien ze het publiceren.

  In Ierland is te schrijnend omdat de Banken er bewust een puinhoop van hebben gemaakt en de informatie hieromtrent toch niet in de media komt. Het wordt afgeschermd en niet of slechts in enkel facetten weergegeven.

  Voor de Ier is het graaikanker waar de lieden binnen de Bank om lachen..heb jij ook last van graaikanker of je graaiknobbel…vandaag… of de vrouwen praten over…. vandaag weer een dag op de graaikamer werken ..Graaikamer is de kraamkamer van een miljarden euro´s.
  Jij betaalt dus ..

 • Piet

  Zilverpaul,
  Weer een geweldig goed geschreven stuk. Ik lees je bijdragen altijd met veel belangstelling.
  Als er nog 500 miljoen Oz zilver is, bovengronds, betekent dit dat elke aardbewoner slechts 2,22 gram kan bezitten bij gelijke verdeling. Hmm da’s echt weinig.
  Dus de prijs moet wel sky high gaan.
  Groet Piet