24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

7 december pakjesdag

Komende dinsdag 7 december mag het Ierse volk naar de stembus om te stemmen over de bezuinigingen die in verband houden met de bail-out van Ierland. Nou ja, bail out van Ierland: het geld zal voornamelijk gebruikt worden om de Ierse maar vooral ook Engelse, Duitse en Amerikaanse banken te ondersteunen terwijl de Ieren zelf getrakteerd worden op forse bezuinigingsmaatregelen en een flinke greep uit hun pensioenpot.

De uitslag op 7 december is echter nog geen gelopen race. Druk bezochte protestdemonstraties en een grote krant die oproept om het land openlijk failliet te laten verklaren zijn daar duidelijke tekenen van. Verder hebben de Ieren al eens nee gestemd tegen Europa, weet u nog?

Een Iers ‘nee’ zal de Europese zaak geen goed doen en het Europese kaartenhuis nog verder onder druk zetten.

Verder is 7 december ook een bijzondere dag omdat vanuit Frankrijk een initiatief gaande is om die dag een bankrun te organiseren. Met spanning wachten we af wat de dag zal brengen.

https://www.thesilvermountain.nl/images/ierland.jpg

Verder bleek afgelopen vrijdag dat het banencijfer uit Amerika dramatisch slecht was. En wat blijkt:

de Dow Jones wordt weer vrolijk in de plus gezet. Ondanks dat de fondsen uit de Dow en masse worden verkocht door de insiders, blijkt dat de index vrolijk omhoogsukkelt. Dat gebeurt niet voor niets, aangezien oom Ben dan kan roepen dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument in de economie nog steeds goed is. Het kost hem wel wat, dat omhoog duwen van de Dow, maar hij krijgt er dan wel wat voor terug!

Door het Amerikaanse banencijfer kreeg de euro een uptick, maar deze zal geen lang leven beschoren zijn, gezien de Europese besognes die nu volop in de wereldschijnwerpers staan.

Wat wel een lang leven beschoren is de opgaande koersbeweging van goud en zilver. Afgelopen vrijdag is goud door de $1400 grens gegaan, en zilver beslechtte vorige week de $28 en $29.

Terugkijkend op de voorbije maanden kan ik slechts één conclusie trekken, namelijk dat het JP Morgan en HSBC niet meer lukt de zilverprijs substantieel te onderdrukken. Wat in voorbije jaren een vast gegeven was, namelijk dat de prijs gedrukt werd bij optie-expiraties, bij belangrijke beslissingen van de FED en wanneer slecht nieuws uitkwam over de economie, lijkt nu voltooid verleden tijd.

Als laatste redmiddel heeft men in korte tijd de spelregels wat betreft de margin-regeling aangepast, maar dat heeft uiteindelijk ook geen zoden aan de dijk gezet. Er rest mijn inziens dan ook slechts één conclusie: een short-squeeze, een felle opgaande beweging van de zilverprijs is niet meer tegen te houden, en waarschijnlijk zijn we nu al druk bezig met de aanloop. Ik zou zeggen; fasten your seatbelts en enjoy!

Hetzelfde verhaal geldt voor goud, al zijn bij goud, omdat de goudmarkt aanmerkelijk groter is dan die van zilver, de uitslagen minder spectaculair. Maar ook voor goud geldt dat het koerspotentieel bijna onbegrensd lijkt. Zo heeft Martin Armstrong, niet de minste in het land van kennis en economisch inzicht, het koerspotentieel van goud verhoogd van $5000,- naar ruim $53.000 per ounce!

Wellicht zeggen deze getallen evenveel over het waardeverlies van de dollar als over de waarde van het goud, maar denkt u zich eens in wat dit gegeven zal betekenen voor de waarde van uw pensioen, spaargeld en (hypotheek)schuld. De kunst zal zijn, als u in het bezit bent van goud en/of zilver, de komende jaren financieel te overleven.

Wellicht zal de Europese soep niet zo heet gegeten worden als die in Amerika, maar gezien de vervlechting van het Westers financieel systeem zullen we hier ook een zelfde beweging meemaken, alleen hopelijk minder extreem.

Wat betreft zilver is het potentieel wat betreft de mogelijke prijs nog lastiger te bepalen. Een leidraad kan hierin het werk van Israel Friedman zijn, de “leraar”van Ted Butler, een van de hedendaagse toonaangevende mensen in de zilverwereld. Israel Friedman rekent als volgt: Op dit moment heeft de wereld ongeveer 500 miljoen ounces aan zilver bovengronds. Vanwege de tekorten voor de industrie en een toenemende vraag vanuit investeerders zal de eerste 100 miljoen ounce zilver verdwijnen tegen een prijs van tussen de $60 en $100 per ounce. De tweede 100 miljoen ounce zal $250,- opbrengen, en de derde 100 miljoen ounce zal van hand verwisselen tegen een prijs variërend van $250 en de prijs van goud. De laatste 200 miljoen ounce zal volgens Friedman in handen blijven van investeerders die het niet van de hand zullen doen.

Wat het uiteindelijk allemaal gaat worden? We gaan het zien. Intussen heeft Ben Bernanke QE3 al weer aangekondigd in een tv- uitzending, dus aan hem zal het niet liggen! Eigenlijk zouden de goud- en zilverbugs hem dankbaar moeten zijn vanwege de ongehoorde kansen die zijn wanbeleid voor bezitters van de edele metalen oplevert. Dat geldt helaas niet alleen voor u en ik, maar ook voor Goldman Sachs, van welke bank verhalen opduiken dat die al jarenlang in het geniep grote hoeveelheden goud aan het opkopen is.

En zo blijft aan het eind van de rit een kleine rijke toplaag over, bestaande uit de grote jongens achter de schermen die natuurlijk precies weten hoe dit gaat aflopen en hier hun maatregelen op hebben genomen en de kleine lui, waar ik mijzelf en u, de lezer, maar onder schaar, die zo slim zijn geweest hun spaarcentjes om te zetten in goud en zilver.

Blijft over de 98% van de bevolking die de klos zal zijn als de lichten aangaan na het feest.

Bekijk ook