24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Aankondiging van de 2019 Kookaburra, Koala en Lunar munten

De Perth Mint uit Australie zal op 4 september het design bekend maken van de nieuwste uitgave van de zilveren en gouden beleggingsmunten. Het betreft de populaire Lunar, Kookaburra en Koala munten die ieder jaar worden voorzien van een nieuw design. Met het naderen van de 2019 munten betekent dit ook dat de huidige munten van 2018 binnenkort uitverkocht zullen raken en dan niet meer te koop zullen zijn.

Ieder jaar zo rond de laatste week van augustus of de eerste week van september wordt in Australie het design bekend gemaakt van de nieuwe jaargang zilveren en gouden munten. De munten zijn dan vaak vanaf dat moment ook te koop en arriveren enkele weken later in Europa. Onder verzamelaars en beleggers zijn deze munten erg populair omdat het design ieder jaar verandert, wat een bepaalde verzamelwaarde geeft, terwijl de prijsstelling zeer concurrerend is met de andere type beleggingsmunten.

De Perth Mint heeft een aantal verschillende munten in het assortiment waarvan in ieder geval van de Lunar munten het design bekend zal worden. Bij de Lunar series  is 2019 overigens het laatste jaar in de huidige serie. De Lunar serie bestaat namelijk uit twaalf munten en de huidige Lunar II serie is begonnen in 2008. Daarmee is 2019 het laatste jaar van de cyclus.

Bij de Lunar munten wordt ieder jaar een ander dier afgebeeld, dit is gebaseerd op de Chinese jaartelling. Zo staat 2018 in het teken van het “Jaar van de hond” en in 2019 is het het jaar van de varken. De munten worden uitgegeven in verschillende gewichten waaronder 1 troy ounce, 2 troy ounce, 5 troy ounce, 10 troy ounce en 1 kilogram.

Op de achterzijde van de munten staat Queen Elizabeth II altijd afgebeeld. In april heeft de overheid in Australie aangekondigd dat er vanaf 2019 gebruik zal worden gemaakt van een vernieuwd portret van Koningin Elizabeth II. Dat zal dan ook op de achterzijde van de munten van de Perth Mint getoond worden. Het design is wederom gemaakt door Jody Clark die ook in 2015 de nieuwe beeltenis van Queen Elizabeth II had gemaakt.

 

Naast het design van de Lunar munten zal binnenkort ook bekend worden hoe de nieuwe munten van de Kookaburra van 2019 eruit komen te zien. Bij de Kookaburra munten staat elk jaar een kookaburra (ijsvogel) afgebeeld op de munt, soms meerdere ijsvogels, soms zittend, soms vliegend. Onderstaande afbeelding kwamen wij tegen in een video op youtube en hier zien we de 2019 Kookaburra munten waarbij de vogel op een tak in het water is afgebeeld, terwijl de ondergaande zon een weerspiegeling in het water geeft.

 

Tot slot de Koala munten, ook daarvan wordt binnenkort bekend gemaakt hoe de versie van 2019 eruit komt te zien. Het is wel mogelijk dat deze munten pas later te koop zijn dan de andere 2019 munten van de Perth Mint. Afgelopen jaar koos het munthuis er ook voor om pas per januari de Koala serie beschikbaar te maken dus het is nog even afwachten hoe dat zal gaan voor de munten van 2019. We zullen op het blog volgende week een nieuw artikel plaatsen zodra bekend is hoe de definitieve ontwerpen van de munten eruit zien en daarna zullen de beschikbare munten (waarschijnlijk alle zilveren munten uit de Lunar en Kookaburra serie) ook aan onze webshop worden toegevoegd.

 

 

Bekijk ook