24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

ABN Amro onder de loep genomen

Eerder deze week werd het onderzoek naar de witwaspraktijken van de ABN Amro uitgebreid. Het onderzoek naar de ABN Amro loopt al sinds 2019 en is door het OM gestart aangezien ABN Amro wordt verdacht van witwaspraktijken. Volgens het OM zou de ABN Amro onder andere verdachte overboekingen niet tijdig melden en daarnaast hun klantendossiers niet op orde hebben. Schuldwitwassen wordt nu ook aan het onderzoek toegevoegd. Het OM vermoedt namelijk dat ABN Amro klanten van criminele afkomst zou hebben, maar hier niet genoeg actie op heeft ondernomen. 

Onderzoek naar de ABN Amro

Het OM startte in 2019 een onderzoek naar de ABN Amro naar aanleiding van afwijkende betalingen die de ABN Amro niet op tijd zou hebben gemeld. Daarnaast zou het klantendossier niet op orde zijn. De ABN Amro zou bijvoorbeeld niet goed controleren of klanten een crimineel verleden hadden. Formeel gezien werd de ABN Amro verdacht van het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft). Dat de ABN Amro nu wordt verwacht van schuldwitwassen is echter een zwaarder feit. Dit zou inhouden dat ABN Amro zou. Hebben geweten dat sommige geldstromen niet helemaal zuiver waren, maar daar niet naar gehandeld zou hebben om dit tegen te gaan.

Mocht het OM gelijk krijgen, dan zal dit waarschijnlijk leiden tot een flinke boete van waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s. Het blijkt echter dat de ABN Amro daar nog geen geld voor opzij heeft gezet. 

Daling in aandeel ABN Amro

De bekendmaking van de uitbreiding van het onderzoek had ook zo zijn gevolgen op de beurs. Het aandeel ABN Amro daalde namelijk begin deze week met zo’n 4,5%. Dit is de grootste daling in vergelijking met andere grote beursgenoteerde bedrijven. 

ING-zaak

Het onderzoek omtrent ABN Amro’s witwaspraktijken is vergelijkbaar met een eerdere zaak bij de ING. In 2018 trof de ING een schikking met het OM van maar liefst 775 miljoen euro. Deze schikking was het gevolg van, zo genoemde, ernstige nalatigheid. Hetzelfde als waarvan de ABN Amro nu verdacht wordt, had de ING het witwassen door klanten niet goed genoeg voorkomen. Jarenlang werden er ING-rekeningen gebruikt om geld wit te wassen en de ING had hier niet genoeg naar gehandeld. Ondanks de schikking is de zaak nog niet helemaal afgerond. In december werd namelijk door het gerechtshof bepaald dat oud-topman Ralph Hamers strafrechtelijk zal worden vervolgd voor het falen van het toezicht hebben op de witwaspraktijken. Net zoals bij de ING, zal het onderzoek dat momenteel door het OM wordt uitgevoerd kunnen leiden tot het vervolgen van directieleden. 

Bekijk ook