24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

ABN AMRO positief over goudprijs en zilverprijs

Eind vorige week daalde de goudprijs vrij fors, zilver daalde met 4% en ook de platinaprijs daalde fors – zelfs tot het laagste punt in 14 jaar tijd. Toch is de ABN Amro positief over de koersen voor goud en zilver. In een rapport dat verscheen van Georgette Boele werd vastgehouden aan eerdere koersdoelen voor goud en zilver. In haar rapport wordt de verwachting uitgesproken dat de prijzen gedurende dit jaar weer wat kunnen stijgen.

Door de forse stijging van de Dollar ten opzichte van de Euro zijn diverse grondstoffen en ook edele metalen zoals goud en zilver flink in waarde gedaald. De goudprijs wordt doorgaans in dollars uitgedrukt en is daardoor kwetsbaar op momenten dat de dollar aansterkt. Er is echter ook een sterke correlatie tussen de goudprijs en de yuan, zoals Georgette Boele in haar rapport schrijft. De Chinese autoriteiten kunnen ervoor kiezen om in te grijpen als hun munt, de yuan, verder in waarde daalt en dat zal dan dus ook een hogere goudprijs als gevolg hebben.

China is samen met India goed voor het grootste deel van de jaarlijkse afzet in de goudmarkt. De waardedaling van de yuan in de afgelopen maanden is één van de belangrijkste drijfveren geweest achter de daling van de goudprijs. Tegelijkertijd is de dollar aanzienlijk sterker geworden. Ee hogere dollarprijs maakt bovendien het kopen van goud minder interessant voor beleggers in Amerika. ABN Amro spreekt de verwachting uit dat de dollarprijs binnenkort een piek zal bereiken om daarna te gaan dalen – iets wat positief uitpakt voor onder andere de goudprijs en zilverprijs.

Uit bovenstaande grafiek blijkt tevens dat er een sterke correlatie is tussen het verloop van de goudprijs (grafiek links) en de zilverprijs (grafiek rechts) en het verloop van de wisselkoers tussen de dollar en de yuan. De prijsdaling van de edele metalen loopt vrijwel één op één met de wisselkoers. Op het moment dat de dollar in waarde daalt en de yuan stijgt, ligt het in de lijn der verwachting dat de goud- en zilverprijs ook meestijgen.

Grote shortposities in goud

Een ander aspect wat al langer speelt in de goudmarkt is de grote hoeveelheid aan speculatieve shortposities. Dit is een teken van een negatief segment waarbij beleggers en speculanten proberen te profiteren van een dalende prijs. Aangezien er heel veel short contracten uitstaan is het volgens de ABN Amro waarschijnlijk dat we de bodem binnenkort bereiken – alle speculanten hebben al posities ingenomen en in verhouding zullen er niet veel shortposities meer bij komen.

Waarom zou de goudprijs dan stijgen?

Het is natuurlijk niet alleen de wisselkoers van de dollar en yuan of de grote shortpositie in goud en zilver die duidt op het bereiken van een bodem, er zijn ook meerdere redenen om te verwachten dat de goudprijs gaat stijgen de komende periode. Er wordt verwezen naar de aanhoudende spanningen en dreigingen op geopolitiek vlak, met name vanuit Amerika met de kans op een handelsoorlog en een daaruit volgende vlucht naar goud.

In het rapport geeft de ABN Amro aan dat een goudprijs eind dit jaar a $1.300 per ounce haalbaar zal moeten zijn. Voor 2019 wordt een verdere stijging verwachting naar $1.400 per eind van het jaar. Ook voor zilver is een positieve verwachting met een koersdoel van $20 per troy ounce. Momenteel staan de koersen aanzienlijk lager met nog geen $1.200 per ounce voor goud en nog geen $15 per ounce voor zilver. Met name voor zilver is de verwachting dus zeer positief.

 

 

 

Bekijk ook