Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

ALERT: 5 nov 11:30 uur

05-11-2011 Zilverpaul

ALERT: 5 november 11:30 uur

Iedere partij die in de financiële markt opties heeft verkocht of futures heeft aan- of verkocht moet van de toezichthouder een bepaald bedrag op zijn rekening hebben staan als verzekering mocht het mis lopen. Dit betekent, dat mocht de markt anders gaan dan als verwacht, de andere partij, met wie zaken is gedaan, altijd kan worden uitbetaalt. Dit heet de margin, en is dus niets anders dan een soort verzekering mocht het fout gaan.

Stel u heeft opties verkocht of futures aangekocht of verkocht; u moet dan een bepaald bedrag op uw rekening hebben staan ter verzekering. De grootte van dit margin bedrag is een bepaald percentage van het bedrag wat u heeft uitstaan; betreft het een veilig product hoeft u weinig margin aan te houden, en betreft het een risicovol product moet u veel margin aanhouden.

Wat is nu gaande; afgelopen week is een wereldspeler op de financiële markten, MF Holding, failliet gegaan. Dit bedrijf had tientallen, misschien wel honderden miljarden aan posities uitstaan, waaronder allerlei opties en futures die zowel gekocht als verkocht waren aan andere partijen.

Afgelopen vrijdag na het sluiten van de beurs heeft de CME, de Amerikaanse toezichthouder op de beurs, besloten dat de margin op al dit soort producten verhoogd moet worden naar 100 %, en dat maandag binnen 1 dag! het geld gestort moet zijn op de beleggingsrekening. Dit heeft de CME gedaan omdat er mede door de val van MFHolding nauwelijks nog geld voorhanden is in het financiële systeem. De banken hebben immers, omdat men elkaar en het hele gebeuren niet meer vertrouwt, (een deel van hun) geld geparkeerd bij de FED en de ECB.

Wat betekent dit? Dit betekent dat alle partijen die verkochte opties en futures in handen hebben als een haas binnen 1 dag geld bij elkaar moeten sprokkelen om aan hun margin-verplichtingen te kunnen voldoen. Omdat er door de crisis nauwelijks geld voorradig is in de markt, lijkt dit bijna niet anders te kunnen gaan gebeuren door allerlei posities te verkopen.

Hoewel niet precies is in te schatten wat dit voor gevolgen zal hebben, kan deze ongehoorde maatregel tot gevolg hebben dat grote pakketten aandelen worden verkocht om aan geld te komen. Hetzelfde kan gebeuren voor goud en zilver(derivaten) wat men in bezit heeft. Dit zou betekenen dat de prijs van deze producten een snoekduik kunnen gaan maken de komende dagen of weken.

Dit is echter niet met zekerheid te voorspellen, aangezien het ook mogelijk is dat betrokken partijen vooral veel shortposities hebben. Dit zou dan betekenen dat dit  zou moeten worden teruggekocht, wat weer een prijsopdrijvend effect zou kunnen hebben.

Het is op dit moment echter niet op te maken welk effect de marginverhoging kan hebben op de markt. Een ding is echter zeker, de kans is groot dat we na het weekend grote uitslagen gaan zien op de borden.

Wat betekent dat voor u.

 • Heeft u opties gekocht, dan betekent dit helemaal niets. Als u een opties  koopt hoeft u immers geen margin aan te houden.
 • Als u futures in uw bezit heeft of opties heeft heeft verkocht, zult u als een haas aan geld moeten zien te komen, wilt u niet dat de broker ( een deel van ) uw portefeuille verkoopt ( in een mogelijk vallende markt)
 • Heeft u aandelen? Het zou kunnen zijn dat de aandelen zakken in waarde. Er gebeurt echter niets met uw aandelen.
 • Heeft u fysiek goud of zilver in bezit? Het zou kunnen zijn dat de prijs van beide edelmetalen naar beneden gaat. Gezien het instorten van de wereldeconomie m.i. niet iets om u druk over te maken; dat komt wel weer goed.

Resumerend

Er breken spannende tijden aan. Heeft u zich niet ingelaten met allerlei afgeleide financiële producten hoeft u zich geen zorgen te maken, al kan er wel een dip optreden in de waarde van uw portefeuille of edelmetaalbezit.

Zowel de aard van de maatregel ( marginverhoging naar 100%), als de snelheid waarmee dit moet worden uitgevoerd ( binnen 1 dag) zijn ongehoord.

De druk op het financiele systeem moet wel ongehoord groot zijn wil men tot dit soort acties moeten overgaan.

Op termijn kan dit echter een positief effect hebben op een eerlijke prijsvorming van edelmetalen, omdat dit de mogelijkheid van beïnvloeding van de prijs door het werken met ongedekte derivaten kleiner maakt.

Let wel

Denkt u risico te lopen, neem altijd eerst contact op met uw broker of bank. Hoewel bovenstaand bericht met de grootste zorg is opgesteld, kunnen er onjuistheden in voorkomen of kan naderhand blijken dat e..e.a anders uitpakt dan beschreven.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Karel

  Gebakken Zak en Josey Wales, bedankt.

 • Josey Wales

  @Karel

  Voor advies over in welke goud- en zilvermijnen je moet beleggen, kun je terecht bij onze Zilverpaul silverstocks.nl. Daarnaast dien je een eigen aandelenrekening bij Binck of Alex af te sluiten.

 • Andreas

  X
  Jij moet curator worden.

 • x

  @Karel

  €10.000 zozo dat is nog geen monsterbox vol. Weet je ik zal me dan toch wel laten adviseren en wel door mijn voor 220 euro per uur incl koffie en gebak 245euro per uur ex koffie en gebak wil ik wel het een en ander voor je op papier zetten.

  Gratis advies gewoon bestellen.

 • Mexican Seastar

  Beste Jullie,

  Dank voor het reageren. Jouw redenering leek mij logisch en dus zeer aannemelijk. Met het onrust wekkende karakter van het bericht, dacht ik dan ook dat jij op allerlei fora reacties kon zien die duidden op een toestroom naar fysiek :):).

  Groetjes

 • Gebakken Zak

  @Karel
  bv Binckbank

 • Karel

  Stel dat ik b.v. goud- en zilvermijnaandelen wil kopen. Waar moet ik dan zijn?

 • Karel

  Heeft iemand ervaring met grote fysieke aankopen (>10.000,-)? Zomaar kopen of laten adviseren en door wie?