Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

ALERT: 5 nov 11:30 uur

05-11-2011 Zilverpaul

ALERT: 5 november 11:30 uur

Iedere partij die in de financiële markt opties heeft verkocht of futures heeft aan- of verkocht moet van de toezichthouder een bepaald bedrag op zijn rekening hebben staan als verzekering mocht het mis lopen. Dit betekent, dat mocht de markt anders gaan dan als verwacht, de andere partij, met wie zaken is gedaan, altijd kan worden uitbetaalt. Dit heet de margin, en is dus niets anders dan een soort verzekering mocht het fout gaan.

Stel u heeft opties verkocht of futures aangekocht of verkocht; u moet dan een bepaald bedrag op uw rekening hebben staan ter verzekering. De grootte van dit margin bedrag is een bepaald percentage van het bedrag wat u heeft uitstaan; betreft het een veilig product hoeft u weinig margin aan te houden, en betreft het een risicovol product moet u veel margin aanhouden.

Wat is nu gaande; afgelopen week is een wereldspeler op de financiële markten, MF Holding, failliet gegaan. Dit bedrijf had tientallen, misschien wel honderden miljarden aan posities uitstaan, waaronder allerlei opties en futures die zowel gekocht als verkocht waren aan andere partijen.

Afgelopen vrijdag na het sluiten van de beurs heeft de CME, de Amerikaanse toezichthouder op de beurs, besloten dat de margin op al dit soort producten verhoogd moet worden naar 100 %, en dat maandag binnen 1 dag! het geld gestort moet zijn op de beleggingsrekening. Dit heeft de CME gedaan omdat er mede door de val van MFHolding nauwelijks nog geld voorhanden is in het financiële systeem. De banken hebben immers, omdat men elkaar en het hele gebeuren niet meer vertrouwt, (een deel van hun) geld geparkeerd bij de FED en de ECB.

Wat betekent dit? Dit betekent dat alle partijen die verkochte opties en futures in handen hebben als een haas binnen 1 dag geld bij elkaar moeten sprokkelen om aan hun margin-verplichtingen te kunnen voldoen. Omdat er door de crisis nauwelijks geld voorradig is in de markt, lijkt dit bijna niet anders te kunnen gaan gebeuren door allerlei posities te verkopen.

Hoewel niet precies is in te schatten wat dit voor gevolgen zal hebben, kan deze ongehoorde maatregel tot gevolg hebben dat grote pakketten aandelen worden verkocht om aan geld te komen. Hetzelfde kan gebeuren voor goud en zilver(derivaten) wat men in bezit heeft. Dit zou betekenen dat de prijs van deze producten een snoekduik kunnen gaan maken de komende dagen of weken.

Dit is echter niet met zekerheid te voorspellen, aangezien het ook mogelijk is dat betrokken partijen vooral veel shortposities hebben. Dit zou dan betekenen dat dit  zou moeten worden teruggekocht, wat weer een prijsopdrijvend effect zou kunnen hebben.

Het is op dit moment echter niet op te maken welk effect de marginverhoging kan hebben op de markt. Een ding is echter zeker, de kans is groot dat we na het weekend grote uitslagen gaan zien op de borden.

Wat betekent dat voor u.

 • Heeft u opties gekocht, dan betekent dit helemaal niets. Als u een opties  koopt hoeft u immers geen margin aan te houden.
 • Als u futures in uw bezit heeft of opties heeft heeft verkocht, zult u als een haas aan geld moeten zien te komen, wilt u niet dat de broker ( een deel van ) uw portefeuille verkoopt ( in een mogelijk vallende markt)
 • Heeft u aandelen? Het zou kunnen zijn dat de aandelen zakken in waarde. Er gebeurt echter niets met uw aandelen.
 • Heeft u fysiek goud of zilver in bezit? Het zou kunnen zijn dat de prijs van beide edelmetalen naar beneden gaat. Gezien het instorten van de wereldeconomie m.i. niet iets om u druk over te maken; dat komt wel weer goed.

Resumerend

Er breken spannende tijden aan. Heeft u zich niet ingelaten met allerlei afgeleide financiële producten hoeft u zich geen zorgen te maken, al kan er wel een dip optreden in de waarde van uw portefeuille of edelmetaalbezit.

Zowel de aard van de maatregel ( marginverhoging naar 100%), als de snelheid waarmee dit moet worden uitgevoerd ( binnen 1 dag) zijn ongehoord.

De druk op het financiele systeem moet wel ongehoord groot zijn wil men tot dit soort acties moeten overgaan.

Op termijn kan dit echter een positief effect hebben op een eerlijke prijsvorming van edelmetalen, omdat dit de mogelijkheid van beïnvloeding van de prijs door het werken met ongedekte derivaten kleiner maakt.

Let wel

Denkt u risico te lopen, neem altijd eerst contact op met uw broker of bank. Hoewel bovenstaand bericht met de grootste zorg is opgesteld, kunnen er onjuistheden in voorkomen of kan naderhand blijken dat e..e.a anders uitpakt dan beschreven.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Karel

  Gebakken Zak en Josey Wales, bedankt.

 • Josey Wales

  @Karel

  Voor advies over in welke goud- en zilvermijnen je moet beleggen, kun je terecht bij onze Zilverpaul silverstocks.nl. Daarnaast dien je een eigen aandelenrekening bij Binck of Alex af te sluiten.

 • Andreas

  X
  Jij moet curator worden.

 • x

  @Karel

  €10.000 zozo dat is nog geen monsterbox vol. Weet je ik zal me dan toch wel laten adviseren en wel door mijn voor 220 euro per uur incl koffie en gebak 245euro per uur ex koffie en gebak wil ik wel het een en ander voor je op papier zetten.

  Gratis advies gewoon bestellen.

 • Mexican Seastar

  Beste Jullie,

  Dank voor het reageren. Jouw redenering leek mij logisch en dus zeer aannemelijk. Met het onrust wekkende karakter van het bericht, dacht ik dan ook dat jij op allerlei fora reacties kon zien die duidden op een toestroom naar fysiek :):).

  Groetjes

 • Gebakken Zak

  @Karel
  bv Binckbank

 • Karel

  Stel dat ik b.v. goud- en zilvermijnaandelen wil kopen. Waar moet ik dan zijn?

 • Karel

  Heeft iemand ervaring met grote fysieke aankopen (>10.000,-)? Zomaar kopen of laten adviseren en door wie?

 • Didi

  vermoedde

 • Didi

  Voila, precies zoals ik al eerder vermoede :
  http://www.cmegroup.com/tools-information/lookups/advisories/clearing/files/Chadv11-400.pdf

  Wat een hoop gedoe en bangmakerij toch weer hier !!

 • Eisbegel

  Dan had ik graag nog even het bewijs gezien voor die 100% Margin.

 • pietje

  CME = CME Group = beursgenoteerd bedrijf = geen toezichthouder.

 • Edwin

  @eisbegel
  Nu niet gaan overdrijven.

  Ik ben blij met de heads-up melding, die is het belangrijkste. Velen zijn nog helemaal niet op de hoogte van de instant margin hike.
  Wat het concreet betekent en voor gevolgen krijgt moet je in alle gevallen zelf nagaan, controleren en zelf juist interpreteren.

 • Didi

  Hij kent inderdaad ’t verschil nog niet tussen de CME en de SEC !!

 • Eisbegel

  CME Amerikaanse tozichthouder? Dit artikel bulkt van de onzin.

 • Jullie

  Mexican Seastar :
  Beste Jullie,
  Boeiende analyse.
  Vanwaar / hoe weet je dat deze mensen naar fysiek zullen overgaan?
  M.v.g.

  Ik zeg niet dat deze mensen fysiek zullen gaan, maar het is wel een mogenlijkheid en het zit er in dat er altijd een bepaalde percentage over zal stappen op fysiek.

  Ik plaatste er dan ook een vraagteken bij…

  De vraag is, hoeveel mensen die nu weg gejaagd worden, gaan fysiek ?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Safi
  Dit is de belangrijke zin: “Because as of close of business on November 4, today, the CME just made the maintenance margin, traditionally about 26% lower than the initial margin for specs, equal.”

  Dus the maintenance margin wordt gelijk aan de initial margin. Er is geen sprake van dat de initial margin naar 100% gaat.

 • Didi

  Wat een fearmongering van die Zilverpaul toch weer.

  De initial/maintenance ratio gaat naar 1 dwz dat ook de initial margin naar beneden kan om de triggering van de margincalls te gaan vermijden wanneer ze de MF Global rotzooi gaan beginnen opkuisen….

  Een beetje minder klakkeloos de Zerohedge artikelen vertalen en een beetje meer zelf onderzoeken en nadenken man !!

 • Gebakken Zak

  Hieronder een update van het inmiddels zeer populaire artikel. Wel een komische update, de verwarring neemt niet af … Of misschien heeft Tyler gewoon teveel gezopen. Dat kan natuurlijk ook nog.

  Update: Based on unofficial statements by the CME, it appears that the exchange has gone the way of inviting more risk by lowering Initial to meet existing Maintenance margin across the board. We will likely only know for certain on Monday. We suppose the proposed explanation will be to minimize margin exposure for onboarded MF positions. Of course, that this is very much counterintuitive at a time when risk is spiking and vol readings per SPAN are soaring, and instead is inviting even more risk, is apparently irrelevant to the exchange

 • Safi

  @Rien

  Ik lees toch wat anders in het bericht van ZH:

  We confirmed interbank liquidity in Europe was at an all time low earlier today, and can only assume the same is true for US banks. But what is very disturbing is that this is just as true at the exchange level, where it appears the aftermath of the MF collapse is just now being felt. What exactly was the announcement. Unless we are completely reading it incorrectly, it is nothing short of a margin call for tens if not hundreds of billions worth of product. Because as of close of business on November 4, today, the CME just made the maintenance margin, traditionally about 26% lower than the initial margin for specs, equal. For everything. Which means that by close of business Monday, millions of options and futures holders will be forced to deposit billions in additional capital to the CME just so they are not found to be margin deficient, and thus receive a margin call. Naturally, since it is very unlikely that this incremental amount of liquidity can be easily procured in one business day, we anticipate the issuance of hundreds of thousands of margin calls Monday, followed by forced liquidations of margin accounts across America… and the world. Just like when Lehman blew up, it took 5 days for Money Markets to break. Is this unprecedented elimination in the distinction between initial and maintenance margin the post-MF equivalent of the first domino to fall this time around?

  Maar ik kan er naast zitten. Bedankt Edwin voor de link.

 • Andreas

  Pietje
  Drie van de zes aanbieders zijn in handen van dezelfde eigenaar. Toen ik zilver en goud wilde bestellen bij TSM en kontant wilde betalen werd ik doorverwezen naar holland gold. Daar moest ik dan wel fiks meer voor betalen. Die order is dus naar een andre leverancier gegaan en sindsdien let ik er scherp op wie het goedkoopst levert. TSM heeft aangetoond ook niets om een klantrelatie te geven. Het zou mij niets verbazen dat TSM ook bij Goudvergelijken toch belangen heeft gezien het geringe aantal aanbieders.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rien
  Ook als ik de reactie van D.N. lees, dan wordt duidelijk dat er geen sprake is van 100% margin. Alleen de maintenance margin wordt verhoogd tot de initial margin. Het effect daarvan is waarschijnlijk niet zo heel erg groot. Wel heeft het potentieel voor sterke schommelingen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Zilverpaul Ja, leest nu veel beter. Dank!
  Maar die 100% margin, klopt dat wel? Ik kan daar nergens een bevestiging voor vinden.

 • Mexican Seastar

  Beste Jullie,

  Boeiende analyse.

  Vanwaar / hoe weet je dat deze mensen naar fysiek zullen overgaan?

  M.v.g.

 • pietje

  De eerste goeden vergelijking site voor zilver & goud van Nederland.
  Je kunt hier zien wie het goedkoopst is.
  Wat er op voorraad is bij de diversen aanbieders.
  En wie de hoogste prijs geeft als je het weer wil verkopen.
  The Silver Mountain staat hoog genoteerd op deze site.
  http://goudvergelijken.nl/

 • Jullie

  Trader Dan over het geheel : http://traderdannorcini.blogspot.com/

 • Jullie

  Heb gelezen dat dit eens heel goed een actie kan zijn voor JPM om hun short positie’s af te bouwen.

  Maandag kan een dag om nooit te vergeten worden, gigantische dip.

  Wat ik daarnaast verwacht, is weer een gigantische spike, misschien dezelfde dag nog.
  Het Zurich goud in Bullion Vault is ook al 600pond/kg lager dan vanochtend.

  Tjah, wat kunnen we verwachten, mensen moeten meer reserve’s aanhouden, maar blijkbaar willen deze mensen toch in goud/zilver beleggen…
  Kunnen we straks weer fysiek te kort gaan krijgen ? (over een week of 2~3 ? )

  We will see….

 • the big hoax

  de aap komt uit de mouw !

  Waar ik begin deze week in het financiele staatscircus aangaf dat het monster van het failliete MF nog een onbekende vorm had …. krijgen de gevolgen van zijn opkomst duidelijker een beeld …

  Waarschijnlijk zal dit beeld samen met de daarop volgende acties van de CME (welke mogelijk is gekozen na afstemming met de autoriteiten die het faillissement behandelen) de komende week beheersen. De trapeze is ingericht, de artiesten staan op het slappe koord boven in de tent !
  Wie valt er het eerste van het koord ?

  Belangrijker is om straks te zien wat er in het publiek gebeurt wanneer de eerste artiesten naar beneden komen vallen …. paniek ? doden of gewonden ?

  Zoals ik eerder aangaf is er geen steun geld vanuit China gekomen voor een vangnet in het circus … de vallende artiesten vallen dus met een plof in het publiek of op de grond ..
  wederom dus een werkelijk spannende week !

  Iedere week een nieuwe verassing in het financieel wereldcircus !
  Twee weken terug het illusionisten trio Merkozy Berluskoni
  Vorige week nog de befaamde “ont-gochelaar” Papa Andreo
  Deze week het monster van MF Global en zijn co star de CME margin

  De politici en de financiele wereld staan te bibberen boven in de trapeze …

  veel tromgeroffel en het gevreesde duo MF Global en de CME margin maken beide hun intrede in deze circus act …

  maar nu is er nog even een pauze in de voorstelling …

  eerst maar genieten van prachtige temperatuur in NL en van ons avond eten !

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  In het geval van zilver gaat de onderhoudsmargin van $18.500 naar $25.750 per 5.000 Oz.
  Per papieren ounce dus van $3,70 naar $4,95. Precies 35% stijging
  Bij goud gaat dit van $8.500 naar $11.475 per 100 Oz. Dus van $85 naar $114,75 per Oz. En ook hier precies 35% meer.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/ Zilver

  Zo erg als dit artikel het stelt is het dus helemaal niet.
  Allereerst heeft deze marginverhoging effect op iedereen die ene positie heeft in futures, ongeacht of ze long of short in futures zitten.
  Daarnaast zijn ook mensen met geschreven opties de lul, mochten die ook onder de CME vallen. Ook voor opties geldt dat het niet uitmaakt of je een call of put schrijft, de margin geldt voor iedereen.

  De margin wordt ook niet verhoogd naar 100% van de onderliggende waarde, dan zouden er namelijk geen futures meer nodig zijn, maar koopt iedereen gelijk de onderliggende waarde. De maintenance marging wordt met ongeveer 1/3e verhoogd, that’s all.
  Staat dus ongeveer gelijk aan de laatste margin hike. Maar hopelijk komt er wel weer wat actie in de prijzen, aan stabiliteit kun je niets verdienen, bewegen moet het :)
  Het omvallen van MF zal wel bij meer mensen de noodzaak van fysek bezit duidelijk maken…

 • Andreas

  Hallo allemaal
  Op xandernieuws nu een artikel van nobelprijs winnaar Paul Krugman. Zeer wel de moeite van het lezen waard.

 • Mexican Seastar

  PS:
  Met middellange termijn bedoel ik, 5 à 7 jaar, maximum 10 jaar.
  Met ‘lange tijd’ waarmee ik denk dat de wereldeconomie zal blijven duiken nemen, bedoel ik 15 à 20 (of zelfs 30) jaar.

  M.v.g.

 • Mexican Seastar

  Beste Zilverpaul en anderen,

  Ik ben hier wel al een tijd, maar ik begrijp slechts intuïtief wat er allemaal aan het gebeuren is.

  En dus moet ik soms om uitleg vragen, aan beter ingewijden :).

  -> Wat betekent dat precies (zie artikel):

  “Op termijn kan dit echter een positief effect hebben op een eerlijke prijsvorming van edelmetalen, omdat dit de mogelijkheid van beïnvloeding van de prijs door het werken met ongedekte derivaten kleiner maakt.”

  En in welke mate kan je ervan uitgaan dat dit zal gebeuren: er is al zoveel gebeurd dat niet door de beugel kan en men verhaalt alles liever op de burger dan dat men een lesje zou leren.

  Dus ik ga ervan uit dat men nièts zal leren en helemaal niet zal overgaan tot een eerlijkere economie en prijsregeling (dat is het veiligst). En dus: ik verwacht dat de economie nog lang duizelingwekkende duiken zal nemen, omdat men (de status quo) daar nu eenmaal het meeste belang bij heeft.

  => Wat zal er met de prijzen van de edelmetalen gebeuren op een middel lange termijn als men niets heeft willen corrigeren en de wereldeconomie maar blijft sputteren en duiken nemen (als m.a.w. heel de wereld erbij betrokken geraakt en men er maar niet uit komt) ?

  Dank bij voorbaat.
  M.v.g.

 • Zilverpaul

  @ Rien: heb het artikel aangepast, kwam inderdaad beroerd over.

  mvg Zilverpaul

 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • ramona
 • Zilverpaul

  @ Rien
  bedankt voor je correctie.
  het klopt inderdaad dat bij futures beide partijen ( kopers en verkopers) een marginverplichting moeten aangaan. Bij opties is dat echter niet zo. Ik heb de column vooral vanuit het ‘optiestandpunt’ heb geschreven, om het zo eenvoudig mogelijk voor te stellen. Had ik wellicht beter anders kunnen insteken.
  Dat maakt overigens mijn inziens niets uit wat betreft de strekking van het geheel, en dat is dat er vreemde dingen kunnen gaan gebeuren komende handelsdagen.

  mv.g. Zilverpaul

 • Edwin

  @J
  hangt van de degene af die short of long posities hebben.
  Banken hebben over het algemeen geen probleem om hun posities te dekken.

  Maandag wordt waarschijnlijk een bijzondere dag. Black Monday wellicht?

 • http://goudportal.nl Richard de Feber

  off topic, maar een interessant verhaal door M Haagen

  http://goudportal.nl/?itemstr=zilver:-kleine-broer-wordt-groot

 • Edwin

  nog wat extra info over interpretatie van deze onaangekondigde actie van CME.
  Normaal een paar dagen vooraf, nu instant margin hike.

  http://traderdannorcini.blogspot.com/

 • J

  Silverpaul, is de verwachting voor zilver dan niet dat deze omhoog gaat schieten omdat er zo veel short verkocht is?

 • Gebakken Zak

  Waarom lees ik hier niets over bij de BBC-world news, the New York Times, the Washington Post, De Standaard, de Gazet van Antwerpen, het Financieel Dagblad, NRC, de Volkskrant, De Telegraaf, ’t Stadsnieuws on line? ’t Zal wel niet waar zijn of ulitem onbelangrijk.

  Grapje jonguh!

 • Edwin

  http://www.zerohedge.com/news/cme-goes-margin-defcon-1-makes-maintenance-margin-equal-initial-everything

  Artikel op ZH. Ga zo nog even verder neuzen bij CME en andere bronnen, wat hun interpretatie is. Kan soms verschillend zijn….

 • Edwin

  Hihi silverstar was me voor :-) en ja, dit is een flinke aardbeving als dit maandag echt doorgaat.

 • Edwin

  @Rien
  Bij opties heb je bv geen margin als je AEX puts of calls koopt. Dat deel klopt wel.
  Futures op bv zilver papier is het anders, gelijk met verkopen van opties.

 • Silverstar

  Beste Zilverpaul. Ik vindt het een verwarrend bericht. Iedereen met futures moet zowel aan de koopkant als aan de verkoopkant voldoen aan marginverplichtingen. Bij opties is dit anders want dan geldt het alleen bij ongedekt verkopen. Als iedereen nu 100 % margin moet storten op wat voor futures je ook hebt, (Aandelen, edelmetaal maar ook koffie en varkensvlees) dan stort het hele systeem toch in ?

 • Edwin

  Gelukkig alleen fysiek PMs. Misschien weer een mooi koopmoment?

  Ga maandag speculatief wat puts kopen op dow of zo. Uiteraard van bedrag wat ik zonder problemen kan missen. Paniek gaat meestal 1 kant op.

 • Snel

  Afgelopen vrijdag na het sluiten van de beurs heeft de CME, de Amerikaanse toezichthouder op de beurs, besloten dat de margin op al dit soort producten verhoogd moet worden naar 100 %, en dat maandag binnen 1 dag! het geld gestort moet zijn op de beleggingsrekening. Dit heeft de CME gedaan omdat er mede door de val van MFHolding nauwelijks nog geld voorhanden is in het financiële systeem. Kijk als ik dit lees heb ik alweer m n twijfels over de komende hyperinflatie. Zoveel geld zit er kennelijk niet in het systeem. En dat zal er toch moeten wezen wil dit gaan gebeuren. Lijkt me overigens best een goede maatregel.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Zilverpaul, ik vind dit artikel shockerend. Of ik weet totaal niet hoe de futures markt in elkaar zit, of jij niet.
  Hier is mijn interpretatie:
  Margin is er voor koper EN verkoper. Boven zijn er twee soorten margin: initial margin en maintenance margin. De initial margin moet je aanhouden als je een positie aangaat, en maintenance margin moet je aan het einde van iedere handelsdag aan voldoen. De initial margin is hoger dan de maintenance margin.

  Volgens het artikel van zerohedge heeft de CME besloten om de maintenance margin nu op te trekken tot de maintenance margin.
  Ik heb geen bericht gezien dat de margin nu naar de 100% gaat.

  Wat betekend dit: dat alle posities (long en short) nu aan een scherpere margin verplichting moeten voldoen. Dit zal zonder twijfel tot volatiliteit voeren. Maar het is niet te voorspellen in welke richting.

  http—www.cmegroup.com/clearing/cme-clearing-margins-quick-facts-2011.html
  http—www.cmegroup.com/clearing/margins/
  http—www.cmegroup.com/clearing/cme-clearing-overview/performance-bonds.html

  Overigens kan ik geen news release bij de CME vinden die de veranderingen bevestigd.

  PS: Deze maatregel is een gevolg van het BK van MF Global. Doordat MF Global geld heeft gestolen van zijn klanten hebben deze klanten nu mogelijkerwijze te weinig margin. Bovendien zijn de klanten van MF Global nu verhuist naar andere brokers.

 • ramona
 • Edwin

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/10859856/__EU_is_crimineel__.html

  We wisten het zelf al lang, maar de EU politiek is crimineel ;-)

 • ramona
 • ramona

  @ AJ :

  Cursor op de adresbalk,linkermuisknop blauw maken ,rechter muisknop en dan copiëeren aanklikken.

  Naar de pagina gaan waar je m wilt plaatsen,op de plek waar je m wilt zet je de cursor en dan linkermuisknop plakken aanklikken.

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  het gaat allemaal sneller en extremer… teken aan de wand…