24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Alternatieven voor fysiek zilver en goud

Er zijn verschillende alternatieven voor het zelf in bezit hebben van fysiek goud en zilver. In dit artikel wil ik kort de voor- en nadelen van deze alternatieven met u doornemen.

Fysiek  goud en zilver in huis

Voordeel: u heeft het in eigen bezit.

Nadeel: het kan gestolen worden

Fysiek goud en zilver in een kluisje bij de bank

Voordeel: u bezit de fysieke vorm, en kan niet bij u thuis gestolen worden.

Nadeel: In crisissituaties blijken ook bankkluisjes niet altijd waterdicht.

Aandelen goud- en zilvermijnen die al produceren

Voordeel: Goud- en zilvermijnaandelen bezitten in principe een leverage ten opzichte van de goudprijs en zilverprijs. Dit betekent dat wanneer de edelmetaalprijs met 10 % omhoog gaat, het aandeel wel 20 % kan stijgen. Een ander voordeel is dat aandelen makkelijk verhandelbaar zijn bv via Binckbank of een buitenlandse broker als Interactive Brokers.

Nadeel: Aan deze aandelen kleven verschillende gevaren:

Bij het failliet gaan van de broker moet u maar afwachten of en wanneer u uw aandelen terugkrijgt.

Wanneer goud als basis gaat dienen voor een nieuw geldsysteem, bestaat het gevaar dat producerende mijnen worden genationaliseerd. U wordt dan afgescheept met een fooi.

Aandelen goud en zilvermijnen die nog niet produceren

Dit soort bedrijven zijn vooral door onderzoek en boringen bezig nieuwe vindplaatsen te ontdekken.

Voordeel: Bij mooie vondsten kan de waarde van het aandeel omhoog schieten. Een mooi voorbeeld is East Asia Minerals, die in 18 maanden van 19 cent naar 7,50 Canadese dollars is gevlogen.

Nadeel: deze vaak kleinere bedrijven zijn vaak veel kwetsbaarder voor allerlei onheil, bv veroorzaakt door slecht management, een grote schuldpositie, verwatering van aandeelwaarde omdat men voortdurend geld uit de markt moet ophalen om nieuw onderzoek te doen, tegenvallende boorresultaten, uitblijvende vergunning van de lokale overheden, belastingverhogingen, politieke onrust in het land etc

Opties op de goud en zilverprijs

Via uw bank of broker kunt u onder verschillende namen opties kopen op de goud- en zilverprijs.

Voordeel: u kunt zo speculeren op een opgaande of neergaande beweging van de prijs van het edelmetaal, met een in verhouding beperkte inleg.

Nadeel: De expiratieprijs wordt sterk gemanipuleerd! Een fraai voorbeeld is de expiratie van een week geleden. De meeste opties hadden een uitoefenprijs van 1200 $, wat inhoudt dat de koper van zo’n optie begint te verdienen bij een prijs boven de 1200( grafiek 1).

https://www.thesilvermountain.nl/images/zilver-optie.gif

Wat in de tweede grafiek ook duidelijk zichtbaar is, dat de goudprijs een weekje voor de afloop- datum gedrukt is tot net onder de 1200, om direct na het verstrijken van de afloopdatum weer vrolijk door te stijgen.

https://www.thesilvermountain.nl/images/zilver-optie-expiry.gif

Kortom, u wordt gepakt waar u bij staat. De grote partijen steken uw inleg in hun zakken. Deze praktijk doet zich al jaren voor en is zeker geen toeval.

Andere beleggingsproducten als ETF’s en SLV’s

Dit product wordt u aangeboden door banken. Officieel is het zo dat u goud en zilver koopt, dat de bank het in beheer houdt zodat u er geen omkijken naar heeft en dat u het tezijnertijd weer kan verkopen of de bank kan verzoeken het goud of zilver ook daadwerkelijk aan u te leveren.

Voordeel: geen

Nadeel: Doe dit nooit! Het betreft hier officieel goedgekeurde oplichterij. De banken die deze kwalijke zaken verkopen hebben maar een heel geringe hoeveelheid goud en zilver in hun kluis. Het zal u dan ook niet lukken om fysiek goud en zilver geleverd te krijgen. De meeste leveringen worden afgekocht met een premie van 25 % boven de officiële prijs, wat al aangeeft dat er iets niet klopt. Bovendien gaan het sterke gerucht de ronde dat het geld wat u inbrengt met het idee dat goud en zilver in waarde gaan stijgen, door de banken gebruikt wordt om de goud en zilverprijs juist te drukken door het aangaan van allerlei shortposities. Tot slot is het zo dat de waarde van de ETF’s en SLV’s steeds meer (negatief) uit de pas gaan lopen met de goud en zilverprijs. Blijkbaar begint er ook in de markt steeds meer twijfel te ontstaan bij de belegger over de houdbaarheid van dit product.

Het grootste gevaar van uw belegging van ETF’s en SLV’s doet zich voor als de banken ook officieel geen goud en zilver meer kunnen leveren. De fondsen worden dan opgeheven, u krijgt als het meezit iets uitbetaald en tegelijkertijd zal de zilver en goudprijs omhoog schieten, zonder dat u daarvan profiteert.

Tot slot

Wilt u meer weten over de verschillende alternatieven, laat het me dan weten ,dan kan ik daar een volgende keer aandacht aan besteden.

Bekijk ook