Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Alternatieven voor fysiek zilver en goud

03-06-2010 Zilverpaul

Er zijn verschillende alternatieven voor het zelf in bezit hebben van fysiek goud en zilver. In dit artikel wil ik kort de voor- en nadelen van deze alternatieven met u doornemen.

Fysiek  goud en zilver in huis

Voordeel: u heeft het in eigen bezit.

Nadeel: het kan gestolen worden

Fysiek goud en zilver in een kluisje bij de bank

Voordeel: u bezit de fysieke vorm, en kan niet bij u thuis gestolen worden.

Nadeel: In crisissituaties blijken ook bankkluisjes niet altijd waterdicht.

Aandelen goud- en zilvermijnen die al produceren

Voordeel: Goud- en zilvermijnaandelen bezitten in principe een leverage ten opzichte van de goud- en zilverprijs. Dit betekent dat wanneer de edelmetaalprijs met 10 % omhoog gaat, het aandeel wel 20 % kan stijgen. Een ander voordeel is dat aandelen makkelijk verhandelbaar zijn bv via Binckbank of een buitenlandse broker als Interactive Brokers.

Nadeel: Aan deze aandelen kleven verschillende gevaren:

Bij het failliet gaan van de broker moet u maar afwachten of en wanneer u uw aandelen terugkrijgt.

Wanneer goud als basis gaat dienen voor een nieuw geldsysteem, bestaat het gevaar dat producerende mijnen worden genationaliseerd. U wordt dan afgescheept met een fooi.

Aandelen goud en zilvermijnen die nog niet produceren

Dit soort bedrijven zijn vooral door onderzoek en boringen bezig nieuwe vindplaatsen te ontdekken.

Voordeel: Bij mooie vondsten kan de waarde van het aandeel omhoog schieten. Een mooi voorbeeld is East Asia Minerals, die in 18 maanden van 19 cent naar 7,50 Canadese dollars is gevlogen.

Nadeel: deze vaak kleinere bedrijven zijn vaak veel kwetsbaarder voor allerlei onheil, bv veroorzaakt door slecht management, een grote schuldpositie, verwatering van aandeelwaarde omdat men voortdurend geld uit de markt moet ophalen om nieuw onderzoek te doen, tegenvallende boorresultaten, uitblijvende vergunning van de lokale overheden, belastingverhogingen, politieke onrust in het land etc

Opties op de goud en zilverprijs

Via uw bank of broker kunt u onder verschillende namen opties kopen op de goud- en zilverprijs.

Voordeel: u kunt zo speculeren op een opgaande of neergaande beweging van de prijs van het edelmetaal, met een in verhouding beperkte inleg.

Nadeel: De expiratieprijs wordt sterk gemanipuleerd! Een fraai voorbeeld is de expiratie van een week geleden. De meeste opties hadden een uitoefenprijs van 1200 $, wat inhoudt dat de koper van zo’n optie begint te verdienen bij een prijs boven de 1200( grafiek 1).

https://www.thesilvermountain.nl/images/zilver-optie.gif

Wat in de tweede grafiek ook duidelijk zichtbaar is, dat de goudprijs een weekje voor de afloop- datum gedrukt is tot net onder de 1200, om direct na het verstrijken van de afloopdatum weer vrolijk door te stijgen.

https://www.thesilvermountain.nl/images/zilver-optie-expiry.gif

Kortom, u wordt gepakt waar u bij staat. De grote partijen steken uw inleg in hun zakken. Deze praktijk doet zich al jaren voor en is zeker geen toeval.

Andere beleggingsproducten als ETF’s en SLV’s

Dit product wordt u aangeboden door banken. Officieel is het zo dat u goud en zilver koopt, dat de bank het in beheer houdt zodat u er geen omkijken naar heeft en dat u het tezijnertijd weer kan verkopen of de bank kan verzoeken het goud of zilver ook daadwerkelijk aan u te leveren.

Voordeel: geen

Nadeel: Doe dit nooit! Het betreft hier officieel goedgekeurde oplichterij. De banken die deze kwalijke zaken verkopen hebben maar een heel geringe hoeveelheid goud en zilver in hun kluis. Het zal u dan ook niet lukken om fysiek goud en zilver geleverd te krijgen. De meeste leveringen worden afgekocht met een premie van 25 % boven de officiële prijs, wat al aangeeft dat er iets niet klopt. Bovendien gaan het sterke gerucht de ronde dat het geld wat u inbrengt met het idee dat goud en zilver in waarde gaan stijgen, door de banken gebruikt wordt om de goud en zilverprijs juist te drukken door het aangaan van allerlei shortposities. Tot slot is het zo dat de waarde van de ETF’s en SLV’s steeds meer (negatief) uit de pas gaan lopen met de goud – en zilverprijs.  Blijkbaar begint er ook in de markt steeds meer twijfel te ontstaan bij de belegger over de houdbaarheid van dit product.

Het grootste gevaar van uw belegging van ETF’s en SLV’s doet zich voor als de banken ook officieel geen goud en zilver meer kunnen leveren. De fondsen worden dan opgeheven, u krijgt als het meezit iets uitbetaald en tegelijkertijd zal de zilver en goudprijs omhoog schieten, zonder dat u daarvan profiteert.

Tot slot

Wilt u meer weten over de verschillende alternatieven, laat het me dan weten ,dan kan ik daar een volgende keer aandacht aan besteden.

 • http://www.jelichaam.nl/algemeen/3-tips-tegen-zweetoksels/ geld verdienen met website

  Thanks for sharing your thoughts about aandelen. Regards

 • Fabian

  Ik zie zelf goud inderdaad meer als geldbescherming / koopkracht bescherming en zilver als industrieel goed. De goud zilver ratio geeft het ook goed weer, deze geeft aan dat goud nu 69,9x duurder is dan het zilver!
  Dat komt omdat zilver weer wat corrigeert waar goud dat de laatste tijd amper doet. Ik zie goud dan ook nog wel verder oplopen, waar zilver blijft liggen. Normaal is dan daarna zilver aan de beurt voor een explosieve stijging maar die zal er niet komen door beleggers alleen want daarvoor is slecht een te beperkt deel van de vraag naar zilver bestemd terwijl de grootste vraag uit de industrie komt.
  Omdat zilver echter als belegging is en niet alleen koopkracht bescherming zoals goud (echt geld!) heb ik zelf niet zo’n bezwaar met een tracker of certificaat in zilver. Enige nadeel is als je later het geld omzet naar echt, fysiek zilver, dat je dan met die BTW zit. Die had je beter kunnen betalen toen zilver laag stond – en toen er dus weinig BTW werd geheven. Maar goed, zilver neemt ook zoveel ruimte in beslag in mijn kluisje :-)

 • johan

  ikzelf ben toch veel meer van het fysieke.

  Goud dan vooral. Ben zilver meer gaan zien als grondstof, en tevens als een makkelijke manier van handel als papier weer papier wordt. Verwacht er niet teveel van in de orde van waardestijging.

  Goud is geld en je ziet de laatste maanden dan ook dat zilver redelijk aan haar plafond blijft hangen terwijl goud doorstoomt.

  Hoe zien jullie dit?

 • Zilverpaul

  @ Johan:
  je hebt gelijk dat de laatste tijd nauwelijks sprake is van een hefboomeffect, de aandelen worden inderdaad geshort.
  Het wachten is op het moment dat de grote banken hun goud- en zilverposities moeten sluiten omdat ze gedwongen worden edelmetaal te leveren wat ze niet hebben.
  Pas dan zal sprake zijn van een vrije markt, en dus ook van een normale hefboom voor mijnbouwaandelen. Tot die tijd blijft het behelpen.

 • johan

  En juist dat hefboomeffect van de aandelen vertrouw ik gewoonweg niet. De HUI wordt naar mijn mening ook vet gedrukt, waardoor fysiek het nog meestentijds beter doet dan de HUI, procentueel gezien.

 • Arnout

  @Henk
  Goldmoney oogt professioneel maar het blijft een 3e partij waar ik als ik goud en zilver koop niet afhankelijk wil zijn dan wie dan ook. Alleen al daarom koop ik zilver en goud alleen fysiek, in eigen kluis.
  Stel dat er iets gebeurt met dat bedrijf, dan kan je fluiten naar je edele metalen. En juist goud en zilver koop je omdat je niet afhankelijk wilt zijn van de rest van het financiele stelsel.
  Het klopt dat er net zoveel goud ligt als wat er verkocht is aan beleggers, tenminste je mag ervan uitgaan dat die accountants de audits netjes aflopen, maar probleem is dat er alleen goud baren liggen van 400 ounce. Ik kan me zo voorstellen dat niet iedereen een 400 ounce goudbaar kan veroorloven en alleen degenen die dat wel kunnen zijn in staat om zo’n baar goud op hun naam te reserveren. Dan krijg je een unieke goudbaar toegewezen aan de hand van het nummer. Als je in kleinere hoeveelheden goud – of zilver – hebt, dan is fysieke levering alleen via een bedrijf uit Engeland mogelijk en dan betaal je zo’n 2 a 3% uitleverkosten. Stel dat het zover komt dat je fysiek goud en zilver echt hard nodig hebt (laten we hopen dat dit niet gebeurt) en je zit met je geld bij Goldmoney dan is het maar de vraag of je dan echt fysiek spul snel kan krijgen. Iedereen zal dan tegelijk goud en zilver opvragen, dan moeten ze al die baren omsmelten naar kleinere baartjes – dat gaat zo maanden duren, want er ligt al voor meer dan een miljard. Dat is dus voor mij de voornaamste reden om niet op deze manier te beleggen, of in ieder geval in een kleine portie zodat je altijd snel kan schakelen naar fysiek edelmetaal – wat ik dan ook heb liggen. Fysiek uitvragen bij Goldmoney ga ik niet doen, want die kosten van 2 a 3% vind ik te hoog, dan krijg je namelijk kilo baren goud en ik heb veel liever kleinere coupures.

 • Zilverpaul

  Beste Richard,
  In mijn volgend artikel zal proberen antwoord te geven op je vragen.

 • Richard

  @ Zilverpaul:

  Opmerking/vragen algemeen.
  Goud en zilver in de blog wordt meestal belicht in relatie met de problemen in de financiële systemen. Het is ook een feit dat we in de buurt zijn van “peak silver/gold”. Dit gegeven geeft ook veel aspecten tav van de prijs van zilver en goud. Het is goed om hierover wat meer te lezen. Wat betreft “peak silver”, zou de industrie dan zilver verlaten en een andere grondstof aanspreken?
  Heb jij een idee hoe groot de groep mensen is die “wakker” is, in Nederland?

  Aandelen goud- en zilvermijnen die al produceren
  Denk jij dat men hierop kan sturen? Dus, ziet men tijdig aankomen dat er een nieuwe systeem wordt geïntroduceerd en tijd heeft om uit te stappen.
  Daarnaast weten we niet hoelang huidige systemen nog standhouden en hoe de crisis zich zal ontvouwen en de duratie hiervan. Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s (Japanachtige crisis, Weimar senario, jaren 30 senario ….)

  Aandelen goud en zilvermijnen die nog niet produceren
  Naast de genoemde nadelen is het ook een feit dat de periode van vondsten tot daadwerkelijke volledige productie capaciteit heel erg lang duurt. 5 tot 10 jaar is geen uitzondering.
  Je moet goed ingezeten zijn in deze zaken om er iets van te kunnen maken.

  Het verhaal van de opties begrijp ik niet (door gebrek aan kennis). Kan je hierover wat meer vertellen en geld dit alleen voor zilver of ook voor andere commodity’s, zoals bijvoorbeeld olie?

 • Nico

  @henk – Ik wil niet bevooroordeeld overkomen, maar als ik als James Turk was geboren, zou ik eerst mijn naam wijzigen vooraleer ik de markt op ging om wildvreemden er toe over te halen om hun vermogen aan mij toe te vertrouwen.
  Het beste lijkt me om zo onopvallend mogelijk te leven en de goudrenet voor de dorst ergens in de tuin aan de aarde toevertrouwen zoals menige joodse familie dat tijdens de Duitse bezetting heeft gedaan. Zelfs gerenommeerde Zwitserse banken hebben joodse tegoeden geroofd.

 • Henk

  Is er hier iemand die ervaring heeft met Goldmoney.com
  Ik heb er van alles over gelezen en de oprichter James Turk is zeker geen onbekend in de edelmetaalwereld.
  Je kunt er online goud en zilver aanschaffen dat vervolgens op jouw naam wordt aangeschaft en in hoogbeveiligde, verzekerde kluizen in Zürich, Londen of Hong Kong wordt opgeslagen. De voorraden worden periodiek extern ge-audit. Je betaald een bepaald bewaarloon per jaar voor je goud of zilver en kunt gemakkelijk via een online systeem weer verkopen als je dat wil.
  Zelf prefereer ik zelf de beschikking over mijn goud en zilver te hebben, maar op zich ziet het er zeker betrouwbaar uit.