24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

American Silver Eagle munten: reeds 10 miljoen geslagen in 2010

https://www.thesilvermountain.nl/img/American-Eagle-Silver-2009.jpgDe American Silver Eagle, één van de bekendste zilveren munten wereldwijd, blijft extreem populair. In 2010 zijn inmiddels al meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht door de US Mint, waar de afgelopen jaren al records werden gezet door een jaarlijkse verkoop van ruim 30 miljoen munten in 2009 en ruim 20 miljoen munten in 2008.  Ter vergelijking: in de jaren vanaf de introductie van de American Silver Eagle munten (1986) tot aan 2008 werden er per jaar tussen de 5 en de 10 miljoen munten verkocht.

Toekomstig tekort aan zilver?

De American Silver Eagle munten worden uitsluitend geproduceerd met zilver dat afkomstig is uit Amerikaanse mijnen. De US Mint, het munthuis dat deze zilveren munten slaat, is wettelijk verplicht om enkel zilver te gebruiken dat in Amerika gewonnen is. Aangezien de jaarlijkse productie aan zilver in Amerika op dit moment zo’n 40 miljoen troy ounce per maand bedraagt is het mogelijk dat hier in de toekomst een tekort ontstaat. Van deze 40 miljoen troy ounce zilver wordt zo’n 40% gebruik of verbruikt in industriële toepassingen.  Zilver wordt namelijk gebruikt in vrijwel alle moderne industriële toepassingen en vaak gaat het om dusdanig kleine hoeveelheden zilver per product dat dit niet terug te winnen is. In de gevallen dat het wel terug te winnen is, wordt dit meestal niet gedaan, gezien de relatief lage waarde van zilver (de kosten voor het terugwinnen van zilver zijn dan hoger dan de opbrengsten). 30% van de productie van zilver wordt gebruikt voor juwelen, 20% voor fotografie en slechts 5% voor munten en penningen. Overigens wordt er aan de binnenlandse vraag voldaan door naast de eigen productie ook zilver te recyclen en te importeren. Zo is er er 52.9 miljoen troy ounce aan zilver gerecycled in 2009 en daarnaast is er 112,5 miljoen troy ounce zilver geïmporteerd.

Waarom kopen beleggers zilver?

Jeff Clark, auteur bij Casey Research, ziet als mogelijke verklaring voor de toenemende verkoop in zilver het feit dat goud relatief duur is. Sinds de goudkoers boven de psychologische grens van $1.000 per troy ounce noteert is het voor veel kleine beleggers te duur geworden om te investeren in goud. Zilver is goedkoper dan goud en daardoor toegankelijker voor kleine beleggers. Niet voor niets wordt zilver ook wel ‘poor man’s gold’ genoemd. De theorie van Jeff Clark wordt bevestigd door de daling in het verkochte aantal gouden munten bij de US Mint, de Royal Austrian Mint en de Royal British Mint.

Hoe het ook zij, de explosieve vraag naar zilveren munten zet door. Aangewakkerd door de financiële en politieke onrust wereldwijd zal zilver net als goud een populaire belegging blijven in deze tijden. Wel is het zo dat de totale zilvermarkt in verhouding tot andere markten dusdanig klein is, dat een kleine toename in de vraag naar zilver kan zorgen voor een toekomstig tekort aan zilver. De zilverprijs zal dan aanzienlijk oplopen.

Bekijk ook