Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden

30-07-2010 Zilverpaul

De stress test heeft geen lucht gegeven aan de Europese markten. De Euribor, de rente die banken elkaar onderling rekenen staat op recordhoogte en het leenverkeer tussen de banken is vrijwel geheel opgedroogd. De ECB is nog de enige partij de geld uitleent aan de banken. Het enige wat nu nog zou kunnen helpen is meer interventie vanuit de ECB, maar dat zou de financiële sector nog meer onder druk zetten.

Hou zou het trouwens in Amerika gaan, nu alle aandacht op de Europese patiënt is gericht?

Amerika kent het hoogste percentage van het BNP wat aan gezondheidszorg wordt uitgegeven van de ontwikkelde landen, zo’n 15%. Daarnaast heeft men meer diabetes, kindersterfte en veel andere ziekten dan in de andere westerse landen. Zo gezond is de patiënt dus niet. Daarnaast heeft Obama er een gezondheidswet door heen gedrukt, die naar verluidt de ziektekostenpremie voor de gemiddelde Amerikaan per 2011 zal verdrievoudigen.

Naast de gezondheidswet zijn er nog zo’n 500 nieuwe wetten door heen gejast die het lenen van banken aan ondernemingen lastiger moet maken. Gevolg zal zijn dat nog meer banken kapot zullen gaan en dat met name de kleine ondernemingen ten onder zullen gaan, die overigens voor 70% van de nieuwe banen zorgen.

Het zou mooi zijn als een dergelijke regeldrift ook zou gelden voor de grote banken en bedrijven. Niets is echter minder waar. Zoals u wellicht weet maken de grote banken topwinsten, zodat hoge bonussen kunnen worden uitgekeerd. De bankiers zeggen zelf dat dit komt door de grote expertise die men in huis heeft. In werkelijkheid heeft de Amerikaanse overheid, in de persoon van de FASB, de Financial Accounting Standard Board, een regeling getroffen dat de schulden van banken tegen de werkelijke waarde mogen worden afgeboekt. Aangezien de bezittingen, die ook veel minder waard zijn geworden nog tegen een fictieve hoge waarde in de boeken staan, ontstaan zo de fraaie kwartaalcijfers!

De gewone Amerikaan krijgt echter wel met hogere belastingen te maken, en een steeds restrictievere wetgeving. Het is nu de bewoners van Utah, Washington en Colorado al verboden regenwater op te vangen. (Het zou immers zonde zijn als niemand hier iets op zou mogen verdienen.)

https://www.thesilvermountain.nl/img/cartoon-medicare.jpg

Deze steeds strengere wetgeving geldt echter niet voor de grote jongens, zo mag BP nog steeds ongelimiteerd Corexit de Mexicaanse golf in spuiten, een zeer giftige stof die de olie in kleine deeltjes verdeelt zodat het met het oog minder zichtbaar is. Dat aan de ramp Goldman Sachs en Halliburton enorm veel geld verdienen wordt ongemoeid gelaten.

De gewone Amerikaan is de klos. Over al dit fraais wordt hij via de reguliere media niet ingelicht. Van de 50 grote mediabedrijven die Amerika in 1983 had zijn er nog maar 5 over, die gecontroleerd worden door de grote banken. In Nederland is dit trouwens niet veel beter, maar hier is gelukkig nog iets meer ruimte voor een tegengeluid.

Dat het bedotten van de eigen bevolking geen oneindig houdbare zaak is blijkt wel uit de vele geheime interneringskampen die door de Amerikaanse overheid zijn gebouwd. Men houdt rekening met onlusten, ondanks de 850.000 Amerikanen die op 10.000 verschillende locaties werkzaam zijn in het contra-terrorisme, inlichtingenwerk en homeland-security.

Door de steeds grotere schuldenberg en geldbehoefte geeft de Amerikaanse overheid steeds meer staatsleningen uit. Nu al wordt meer dan 50 % van deze staatsleningen gekocht door de USFED en de zgn. huishoudsector, wat gewoon betekent dat dit volledig gefinancierd wordt door de drukpers aan te zetten.

De FED geeft echter aan al enige maanden geen geld meer in het systeem te pompen, aangezien men gestopt zou zijn met de zgn. Quantitative Easing. Wat men er niet bij verteld, dat er sinds enige maanden geld wordt onttrokken aan de reserves van de banken om het schip drijvende te houden.

Over een tweede ronde van QE van zo’n 5 triljard wordt overigens druk gespeculeerd. Waarschijnlijk zal eerst de Dow Jones flink naar beneden gewerkt worden eer de geesten in de beurspaniek rijp zijn voor een tweede ronde. Voor de heren een klein kunstje, aangezien de Amerikaanse beurshandel grotendeels door de heren zelf wordt bepaald.

U zult wellicht denken, bestaat er dan helemaal geen gerechtigheid in Amerika?

Naar mijn weten niet. De grote banken, topondernemingen en overheid zijn zo met elkaar verstrengeld, dat van enig toezicht geen enkel sprake is en de bankensector de macht heeft.

Mooi voorbeeld hiervan is ook de nieuw aangenomen Financial Reform Package, wat aan de bevolking wordt verkocht als middel om de banken aan banden te leggen. In werkelijkheid geeft deze wet de FED een monetaire en financiële almacht.

Andere fraaie voorbeelden van het Amerikaanse rechtssysteem zijn Warren Buffet’s Berkshire Hathaway, die 300 miljoen steelt en er met een boete van 100 miljoen mee weg komt. Of Goldman Sachs, die voor 5 miljard verduistert en een boete van 550 miljoen moet betalen, waarbij men tevens gevrijwaard wordt voor elke verdere vervolging.

Kortom, ik ben blij geen Amerikaan te zijn. Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden, alleen helaas, zoals uit voorgaande wel blijkt, ook in narigheid.

 • Nico

  De VS is een melting pot van Europese gelukszoekers en geloofsfanaten, overgoten met het nageslacht van de slavernij en andere goedkope arbeiders uit allerlei windstreken. Hier is veel goeds uit voortgekomen, maar ook ontzettend veel ellende. Ondanks de primitieve geloofsbeleving bij zeer veel Amerkanen, staat het Darwiniaans principe van de survival of the fittest kennelijk de scheppingstheorie niet in de weg.
  Met al onze gefundeerde kritiek op onze Amerikaanse broeders mogen we niet vergeten dat de wortels van al dat kwaad hier in Europa liggen.

 • Sander

  Dank je, ik zal eens zoeken.

 • Zilverpaul

  Sander,
  ik kwam deze video nog tegen van Jim Willie in gesprek met Max Kaiser. Een must see, wat mij betreft, in relatie met je eerdere vraag

  http://www.youtube.com/watch?v=GZ2swdKWbHE&feature=related

  groet, Zilverpaul

 • Zilverpaul

  Beste Sander,
  je kunt zelf een overvloed aan info vinden , bv als je Googled op: Goldman Sachs oil shares, of bv op Goldman Sachs 550 fine.

  Je kunt veel info halen van sites als www. zerohedge.com, die vooral de dagelijkse gang van zaken volgt, of artikelen van Jim Willie, die veel achtergronden weergeeft.

  Ik kan, en wil, niet bij elk artikel alle bronvermeldingen weergeven. Ik publiceer pas als ik het van verschillende kanten heb bevestigd gekregen, en sommige bronnen zijn ook betrouwbaarder dan andere.
  Kortom, zie mijn stukjes ook vooral als een bron van eigen onderzoek; er is enorm veel te vinden op internet wat dat betreft.
  Als je bij je zoektocht nog tips oid nodig hebt, hoor ik het graag van je.

 • Sander

  Zilverpaul, ik lees graag je artikelen, maar vraag me vaak wel af: hoe komt hij daarbij? Je zou mij een plezier doen als je wat meer achtergronden geeft of bronvermeldingen, want ik vind het wel heel interessant. Neem nou die opmerking over Goldman, die miljoenen verduistert, of dat ze flink verdienen aan de olieramp. Dat zijn nogal beschuldigende opmerkingen. Ik zou het waarderen als je het wat beter fundeert, want op deze manier klinkt het eerder opruiend dan verhelderend.

 • Jan

  Amerika was een schitterend land, maar wordt in rap tempo kapot gemaakt. Obama ( die hier nog bejubeld wordt) is de slechtste president die het land tot nog toe heeft gehad.
  Maar let op; Europa gaat in snel tempo dezelfde kant op.
  De EU ( een zeer ondemocratisch orgaan) gaat steeds meer regelen. En is niet meer te stoppen. want of je nu voor of tegen stemt; via een achterdeurtje gaat het plan gewoon door. Ook wij worden straks net zo gepeopeld als de amerikanen.
  Ook hier zien we steeds minder tegengeluid. Is er nog een medium in ons land die bijv. de waarheid durft te spreken over de werkelijke toestand in Gaza?
  Ik heb dit recent met eigen ogen gezien: http://www.tomgrossmedia.com/mideastdispatches/archives/001127.html En sta verbaasd dat ondanks verschillende pogingen van mijn kant geen enkel medium hier aandacht aan wil besteden ( want het is niet politiek correct om dit wereldkundig te maken)
  En over de bedragen van hulp in Amerika is ook veel in nevelen gehuld. : http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aY0tX8UysIaM
  Want wie controleert de FED? Simpelweg niemand!