24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden

De stress test heeft geen lucht gegeven aan de Europese markten. De Euribor, de rente die banken elkaar onderling rekenen staat op recordhoogte en het leenverkeer tussen de banken is vrijwel geheel opgedroogd. De ECB is nog de enige partij de geld uitleent aan de banken. Het enige wat nu nog zou kunnen helpen is meer interventie vanuit de ECB, maar dat zou de financiële sector nog meer onder druk zetten.

Hou zou het trouwens in Amerika gaan, nu alle aandacht op de Europese patiënt is gericht?

Amerika kent het hoogste percentage van het BNP wat aan gezondheidszorg wordt uitgegeven van de ontwikkelde landen, zo’n 15%. Daarnaast heeft men meer diabetes, kindersterfte en veel andere ziekten dan in de andere westerse landen. Zo gezond is de patiënt dus niet. Daarnaast heeft Obama er een gezondheidswet door heen gedrukt, die naar verluidt de ziektekostenpremie voor de gemiddelde Amerikaan per 2011 zal verdrievoudigen.

Naast de gezondheidswet zijn er nog zo’n 500 nieuwe wetten door heen gejast die het lenen van banken aan ondernemingen lastiger moet maken. Gevolg zal zijn dat nog meer banken kapot zullen gaan en dat met name de kleine ondernemingen ten onder zullen gaan, die overigens voor 70% van de nieuwe banen zorgen.

Het zou mooi zijn als een dergelijke regeldrift ook zou gelden voor de grote banken en bedrijven. Niets is echter minder waar. Zoals u wellicht weet maken de grote banken top winsten, zodat hoge bonussen kunnen worden uitgekeerd. De bankiers zeggen zelf dat dit komt door de grote expertise die men in huis heeft. In werkelijkheid heeft de Amerikaanse overheid, in de persoon van de FASB, de Financial Accounting Standard Board, een regeling getroffen dat de schulden van banken tegen de werkelijke waarde mogen worden afgeboekt. Aangezien de bezittingen, die ook veel minder waard zijn geworden nog tegen een fictieve hoge waarde in de boeken staan, ontstaan zo de fraaie kwartaalcijfers!

De gewone Amerikaan krijgt echter wel met hogere belastingen te maken, en een steeds restrictievere wetgeving. Het is nu de bewoners van Utah, Washington en Colorado al verboden regenwater op te vangen. (Het zou immers zonde zijn als niemand hier iets op zou mogen verdienen.)

https://www.thesilvermountain.nl/img/cartoon-medicare.jpg

Deze steeds strengere wetgeving geldt echter niet voor de grote jongens, zo mag BP nog steeds ongelimiteerd Corexit de Mexicaanse golf in spuiten, een zeer giftige stof die de olie in kleine deeltjes verdeelt zodat het met het oog minder zichtbaar is. Dat aan de ramp Goldman Sachs en Halliburton enorm veel geld verdienen wordt ongemoeid gelaten.

De gewone Amerikaan is de klos. Over al dit fraais wordt hij via de reguliere media niet ingelicht. Van de 50 grote mediabedrijven die Amerika in 1983 had zijn er nog maar 5 over, die gecontroleerd worden door de grote banken. In Nederland is dit trouwens niet veel beter, maar hier is gelukkig nog iets meer ruimte voor een tegengeluid.

Dat het bedotten van de eigen bevolking geen oneindig houdbare zaak is blijkt wel uit de vele geheime interneringskampen die door de Amerikaanse overheid zijn gebouwd. Men houdt rekening met onlusten, ondanks de 850.000 Amerikanen die op 10.000 verschillende locaties werkzaam zijn in het contra-terrorisme, inlichtingenwerk en homeland-security.

Door de steeds grotere schuldenberg en geldbehoefte geeft de Amerikaanse overheid steeds meer staatsleningen uit. Nu al wordt meer dan 50 % van deze staatsleningen gekocht door de USFED en de zgn. huishoudsector, wat gewoon betekent dat dit volledig gefinancierd wordt door de drukpers aan te zetten.

De FED geeft echter aan al enige maanden geen geld meer in het systeem te pompen, aangezien men gestopt zou zijn met de zgn. Quantitative Easing. Wat men er niet bij verteld, dat er sinds enige maanden geld wordt onttrokken aan de reserves van de banken om het schip drijvende te houden.

Over een tweede ronde van QE van zo’n 5 triljard wordt overigens druk gespeculeerd. Waarschijnlijk zal eerst de Dow Jones flink naar beneden gewerkt worden eer de geesten in de beurspaniek rijp zijn voor een tweede ronde. Voor de heren een klein kunstje, aangezien de Amerikaanse beurshandel grotendeels door de heren zelf wordt bepaald.

U zult wellicht denken, bestaat er dan helemaal geen gerechtigheid in Amerika?

Naar mijn weten niet. De grote banken, topondernemingen en overheid zijn zo met elkaar verstrengeld, dat van enig toezicht geen enkel sprake is en de bankensector de macht heeft.

Mooi voorbeeld hiervan is ook de nieuw aangenomen Financial Reform Package, wat aan de bevolking wordt verkocht als middel om de banken aan banden te leggen. In werkelijkheid geeft deze wet de FED een monetaire en financiële almacht.

Andere fraaie voorbeelden van het Amerikaanse rechtssysteem zijn Warren Buffet’s Berkshire Hathaway, die 300 miljoen steelt en er met een boete van 100 miljoen mee weg komt. Of Goldman Sachs, die voor 5 miljard verduistert en een boete van 550 miljoen moet betalen, waarbij men tevens gevrijwaard wordt voor elke verdere vervolging.

Kortom, ik ben blij geen Amerikaan te zijn. Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden, alleen helaas, zoals uit voorgaande wel blijkt, ook in narigheid.

Bekijk ook