24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Amerikaans nepgoud op de markt?

http://thesilvermountain.nl/img/goud-dollars.jpg

Geld vervalsen is één ding. De opgelopen schade bij het vervalsen van een 50 Euro of 100 Euro biljet blijft meestal beperkt tot een bepaalde regio en treft meestal slechts enkele tientallen, hoogstens enkele honderden mensen. De banken worden al snel op de hoogte gesteld en winkels hebben ook vaak voldoende controlesystemen om de echtheid van een bankbiljet na te gaan. Tamelijk snel zullen de valse biljetten dus van de echte gefilterd kunnen worden. Maar wat als nu hetzelfde met goud gebeurt? Goud wordt en werd altijd gezien als de meest betrouwbare en waardevolle vorm onder de handelsproducten. Een recente ontdekking echter, in oktober 2009, zou dit wel eens voor goed kunnen veranderen. De media stuurde namelijk het bericht de wereld in dat een groot deel van het goud in Fort Knox, de Amerikaanse schatkist, nep zou zijn en dat er al miljoenen van deze staven goud door de jaren heen aan verschillende landen verkocht zouden zijn.

De ontdekking door China

In oktober van dit jaar ontving China een lading gouden staven. Goud wordt dikwijls gebruikt als betalingsmiddel om schulden af te lossen of om evenwicht in de handelsbalans te brengen. De meeste van deze goudstaven worden ingewisseld en opgeslagen in kluizen die onder het toezicht staan van een speciale organisatie in Londen, de London Bullion Market Association (LBMA). Toen de lading China bereikte, vroeg de Chinese overheid de uitvoering van een aantal tests om de zuiverheid en het gewicht van de gouden staven te testen. Tijdens deze speciale tests worden er 4 gaten in het goud geboord en worden de uitgeboorde stalen aan een onderzoek onderworpen.

Tot ieders grote verbazing bleek uit de uitgevoerde tests dat de staven nep waren. De staven bevatten een kern van wolfraam en enkel de buitenste laag was opgebouwd uit echt goud. Niet enkel bleken de staven nep te zijn maar daarnaast bleken ze Amerikaanse serienummers te hebben waaruit kon worden opgemaakt dat ze al jaren in Fort Knox hadden gelegen. Volgens enkele mediaberichten ging het bij de Chinese ontdekking om ongeveer 5600 goudstaven. Eerst dachten experten nog dat de herkomst van het nepgoud in China zelf te zoeken was, de Chinese markt staat namelijk bekend om zijn namaakgoud. Toch bleek uit een Chinees onderzoek al gauw dat volgens hun Amerika de schuldige was.

Het eigenlijke verhaal onthuld

Volgens analisten en specialisten zou mogelijk het volgende kunnen gebeurd zijn. Ongeveer 15 jaar geleden, tijdens de Clinton periode, werden naar men beweert tussen de 1.3 en 1.5 miljoen 400 ounce wolfraam staven door een gespecialiseerde raffinaderij aangemaakt. Ongeveer 640.000 van deze wolfraam staven zouden toen een gouden toplaag hebben gekregen en dan verscheept zijn geweest naar Fort Knox, waar ze vandaag de dag nog steeds liggen. Volgens het Chinees onderzoek werd ook een groot deel van deze staven van een gouden laag voorzien en dan op de internationale markt verkocht. Als dit waar zou zijn dan zou de huidige markt overspoeld zijn door nepstaven met een waarde van misschien wel 600 miljard Dollar.

Moest het bovenstaande waarheid zijn dat zou het volgende nieuwsbericht dat eerder dit jaar verscheen, wel opeens zinnig en een logisch gevolg kunnen zijn.

Officier van justitie voert onderzoek tegen NYMEX directeur

Manhattan, New York, 2 februari 2004. De officier van justitie van Manhattan voert momenteel een onderzoek uit tegen een van de topfunctionarissen van de New York Mercantile Exchange. Bronnen binnen het NYMEX vertelden dat er een huiszoekingsbevel werd uitgevoerd door het kantoor van de officier van justitie tegen Stuart Smith, vice-president van het operations departement van de exchange. Details van het onderzoek werden niet vrijgegeven, maar een NYMEX woordvoerster benadrukte dat het niets met de beurs te maken had. Ze weigerde om verder commentaar te geven en vertelde enkel dat er geen beschuldigingen waren geuit. Ook de woordvoerster van het bureau van de officier van justitie weigerde commentaar.

Laat het bureau van de vice-president operations van het NYMEX nu net de plaats zijn waar alle gegevens van elke staaf goud die ooit fysiek op de markt is gekomen of ontwikkeld is, worden bewaard. Het is verplicht dat deze mensen alle gegevens netjes bewaren. Deze databank van gegevens zou ontegensprekelijk het bewijs kunnen leveren dat de hoeveelheid gouden staven onmogelijk allemaal door Amerikaanse mijnen geproduceerd kunnen zijn, omdat de desbetreffende hoeveelheid die van Amerikaanse smelterijen komt zonder twijfel hoger zou zijn dan wat de Amerikaanse mijnindustrie ontgint. Niemand weet precies wat er nadien met Stuart Smith is gebeurd. Nadat men zijn kantoren had doorzocht nam hij administratief verlof en is hij nooit meer terug gezien. Opmerkelijk ook was dat er op dat moment ook nooit verdere aandacht is aan besteed door de media. Zou het doorzoeken van de NYMEX kantoren en het ontslag van de vice-president dan allemaal voor niets geweest zijn?

De toekomst

Enkele analisten hechten echter zeer weinig geloof aan de geruchten die nu vrijkomen en zien hierin eerder een strategische zet van China zelf om de goudmarkt te destabiliseren en zo de goudprijs te laten zakken. Met hun recente voornemen om zich op de goudmarkt te werpen zou dit natuurlijk ideaal zijn. Hoewel sommigen het verhaal nog steeds als ongeloofwaardig achten en in China de grote schuldige zien, moet er toch met voorzichtigheid mee worden omgegaan. Moest het verhaal toch enige waarheid bevatten dan zou dit immense gevolgen kunnen hebben. Het produceren van de nep gouden staven gaat immers jaren terug en het is dus ook zo goed als uitgesloten dat er ooit nog iemand voor de vervalsing zal veroordeeld worden. In tussentijd is het nepgoud nieuws nog maar net uitgelekt, dus is het nog afwachten wat de globale reactie zal zijn. Als uit andere tests zou blijken dat het goud wel degelijk een vervalsing is dan zou het goed kunnen dat eenieder die een staaf nepgoud bezit hun staaf willen zien omgewisseld worden in echt goud of geld. Logisch natuurlijk. En dit allemaal op een moment dat de Amerikaanse economie op zijn zwakst en kwetsbaarst is. De gevolgen zouden dan ook dramatisch kunnen zijn. Sommige investeerders zijn al begonnen met het verkopen van hun goud en werpen zich nu vol op de zilvermarkt, het volgende edelmetaal in de rij. Dit zal ongetwijfeld tot hogere zilverprijzen leiden.

Bekijk ook