24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Amerikaanse staatsobligaties zetten goud- en zilverprijzen onder druk

Vanmorgen waren de goud- en zilverprijzen lager dan normaal. De goud- en zilverprijzen staan namelijk onder druk door de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties en hogere Amerikaanse dollarindex. De gold futures daalden in april met $23,80 naar $1.698,80 en May Comex-zilver met $0,633 naar $25,56 per troy ounce. 

Staatsobligaties 

Staatsobligaties zijn investeringen die op schuld gebaseerd zijn. Bij een staatsobligatie leent u geld aan de overheid. De overheid gebruikt dit geld voor projecten en infrastructuur en betaalt u met regelmaat een vaste rente. Staatsobligaties worden, net zoals goud, als een veilige haven gezien. Hierdoor is er tussen de goud- en obligatiekoersen een positieve correlatie en een negatieve correlatie tussen goudprijzen en obligatierendementen.  De reële rentetarieven zijn een drijfveer achter de goudprijs. 

Inflatierapport 

De rente op de staatsobligaties steeg vandaag weer na een korte pauze die halverwege deze week plaats vond. Eerder deze week daalde de rente namelijk en ook de dollar deed het minder goed, in vergelijk met concurrerende valuta’s. Momenteel telt de 10-jarige rente op de staatsobligaties 1,609% en gaat weer richting het hoogste niveau dat het sinds meer dan een jaar is geweest. De stijgende obligatierentes zijn echter nog niet zo hoog dat het een prijsinflatie als gevolg zou kunnen hebben. Toch baren de stijgende rendementen zorgen onder sommigen. Vandaag ontvangt de Verenigde Staten een inflatierapport voor februari van de producentenprijsindex. Deze informatie omvat ook een enquête onder consumentenvertrouwen van de University of Michigan. Naar verwachting zal deze 0,5% hoger zijn vergeleken met januari. De vergelijking met januari en december wordt verwacht een stijging van 1,3% te bedragen. 

De risicobereidheid van handelaar en investeerders is doorgaans sterk in de markt. Momenteel spelen er geen geopolitieke conflicten en de economieën beginnen zich weer herstellen, na de COVID-19 pandemie. De Amerikaanse regering heeft daarnaast het plan om steunpakketten ter waarde van $1,9 biljoen beschikbaar te stellen om het land uit de economische moeilijkheden te krijgen. 

Bekijk ook