Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Analyse van de zilverprijs: zal zilver stijgen of dalen

06-05-2012 Rolf van Zanten

Een jaar geleden noteerde de zilverprijs op recordhoogte, rond $50 per troy ounce. In een periode van nog geen zes maanden hieraan voorafgaand wist de prijs van echt zilver te verdubbelen met een koers van ongeveer $50 rond eind april 2011 als hoogtepunt. Zilver, volatiel als altijd, verloor vervolgens binnen enkele weken terrein tot zo’n $35 per troy ounce. Met het hoogtepunt van $50 per ounce in 2011 stond zilver op het zelfde record als ruim 30 jaar geleden.

Niveaus ter hoogte van $50 per ounce kwamen niet meer voor sinds januari 1980, toen de gebroeders Hunt vrijwel de hele zilvermarkt opkochten en speculeerden op een nog hogere zilverprijs. De zilvermarkt wordt tegenwoordig echter veel meer gedomineerd door grote zakenbanken die posities innemen als ook de industriële afnemers die ongeveer de helft van de jaarlijkse zilverproductie opkopen.

Zilver wordt namelijk steeds meer gebruikt voor industriële doeleinden, van zonnepanelen tot computers en van medicijnen tot katalysatoren. Daarnaast wordt zilver ook steeds vaker gekocht door de particuliere belegger als vorm van belegging of koopkrachtbescherming. Beleggen in zilver doet men dan doorgaans in de vorm van zilveren munten of men kiest voor een zilverbaar.

De zilvermarkt is in die zin veranderd ten opzichte van 1980 aangezien er veel meer spelers actief zijn op de markt en doordat er veel meer “papieren zilver” wordt verhandeld dan wat er fysiek wereldwijd aan echt zilver aanwezig is. Naar schatting is er tenminste 100 a 140 keer meer zilver digitaal verhandeld dan wat er aan echt zilver fysiek aanwezig is. Dit kan leiden tot een prijsexplosie voor fysiek zilver, mocht ooit meer dan 1% van de beleggers in “papieren zilver” een fysieke uitlevering eisen.

Binnen twee maanden na het record in 1980 daalde de zilverprijs significant en verloor zilver meer dan 75% van haar waarde. De koers stabiliseerde uiteindelijk rond $11 per troy ounce.
Vanaf het hoogtepunt in 2011 daalde de zilverkoers tot nu toe met zo’n 40%, vanaf $50 naar $30.

De marktomstandigheden zijn in dit geval echter heel anders dan in 1980. In 1980 werd er dusdanig veel echt zilver op de markt gebracht door de hoge prijzen, dat de gebroeders Hunt niet meer genoeg geld hadden om al dit zilver op te kopen. Complete serviezen werden omgesmolten en ook nieuwe mijnen werden aangeboord om tegen de hoge prijzen zilver te kunnen verkopen. De gebroeders Hunt zijn uiteindelijk failliet gegaan aan hun manipulatieve spel in de zilvermarkt. Gedwongen door de gekte die heerste op de zilvermarkt zijn destijds door de FED ook maatregelen genomen om dergelijke manipulatieve handel te voorkomen en particulier bezit van zilver te beperken.

Anno 2012 is de zilverprijs aanbeland op $30 per troy ounce. De bovenstaande grafiek laat zien dat er nog steeds sprake is van een bull market, wat zou impliceren dat de zilverprijs op termijn verder zal stijgen. Toch is het huidige niveau rond de $30 een kritisch punt, als de zilverprijs onder de $30 noteert zou de koers kunnen dalen tot ongeveer $27 volgens technische analisten.
Daar ligt een belangrijk steunpunt. Als de zilverprijs echter binnenkort boven de $31 noteert en vervolgens uitbreekt boven de $35 dan ligt de weg naar boven wederom open. Heeft u al een zilverbaar? Gaat u beleggen in zilver?

Wat denkt u?
Gaat de zilverprijs de komende zes maanden verder stijgen of dalen?

Wat doet de zilverprijs de komende zes maanden?

View Results

Loading ... Loading ...

 • Schepens Luc

  Geachte

  Wanneer voorziet u een sterke stijging die aanhoudt van de zilverprijs?

  Kunt u mij bepaalde tips aanbevelen betreffende de aankoop v an zilver?

  Dank bij voorbaat.

  Hoogachtend

  Luc Schepens

 • temp242

  Deze ‘virtuele’ daling van de PM-prijzen zouden wel eens een voorbode kunnen zijn van grote komende ontwikkelingen binnen vandaag en twee à drie weken.
  Fasten your seatbelts.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Roi

  “Overheden en big government-economen zijn tegen de goudstandaard gekant omdat het een natuurlijke rem plaatst op de mogelijkheid van de staat om aan monetaire politiek te doen en inflatie als beleidsmiddel te gebruiken.”

  Dat leest natuurlijk wel lekker, maar gaat wel voorbij aan de geschiedenis. Waarom sloot Nixon het gold-window? Juist, omdat ze meer geld in omloop hadden gebracht dan ze aan goud hadden. Inflatie onder een goud standaard is dus heel wel mogelijk.
  Het probleem is dan ook niet goud of fiat, het probleem heet “overheid”.

 • temp242

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Europa_moet_inflatie_van_4_procent_toelaten.9192690-3140.art

  Dat is zomaar eventjes een VERDUBBELING van de inflatie.Goed wetende dat bij een inflatie van twee procent de echte inflatie zeven tot acht procent bedraagt! En dan is er nog steeds niets gebeurd. Wacht maar eens als het pleuris op het plebs gaat losgelaten worden.

 • temp242
 • temp242
 • Andreas

  De Italiaanse maffia wordt vaak op handen gedragen door de armoedigsten. Men steunt namelijk deze groep met een habbekrats. Deze groep armoedigen zijn dan daarna de ogen en oren van de maffia. Ziedaar de overeenkomst met onze kliklijn. En de armoedigen vragen zich niet af waar de maffia het geld vandaan haalt. Dat zijn de grote maar meestal de kleine ondernemers. Van kleine ondernemers zijn er veel meer en niet beschermt.

 • Andreas

  Kalief
  Je naam is mij te lang. Derhalve de afkorting. Meer en meer mensen worden wakker, maar het blijft nog lange tijd een splintergroepering. De overgrote meerderheid heeft nog steeds vertrouwen in diezelfde criminele organisatie. Die volgen de harde leerschool. Schapen zijn het. En wolven zijn er toch niet meer? Daar komen ze nog stuiptrekkend achter. Maar dan is het te laat. Want een ieder weet wat stuiptrekken betekent. En let op. De druiloren die het nu voor het zeggen hebben zitten straks met een mooie baan bij de VN. Net als die achterlijke Melkert en bijna Lubbers. Die kon helaas voor hem zijn handjes niet thuishouden. Hij vergat dat je een heel volk wel naaien maar een persoon niet in de billen mag knijpen. Ziedaar, het verschil tussen individu en groep of volk.

 • De Kalief van Californie

  @Andreas
  Wat jij verwoordt is hoogstwaarschijnlijk wat meer en meer mensen denken. En daar zal het niet bij blijven gegeven de vervreemding en arrogantie van de “moderne” overheid.

 • Andreas

  Broeder Temp
  Het stukje of beter gezegd verhaal van de unabomber raakt exact de kern van wat NU gebeurt. Nu weet ik natuurlijk niet wat de deskundigen bewogen heeft deze man geesteziek te verklaren. Maar uit het verhaal blijkt eerder het tegendeel. Nu is het natuurlijk niet gepast bombrieven te versturen. Aan de andere kant is iedereen het ermee eens dat degene die bijvoorbeeld je fiets van 300 euro steelt een fiks pak slaag verdient. We worden NU van veel meer bestolen en we doen allemaal niets. Dat heet democratie en sociaal. Het verschil is dat de fietsendief een persoon is en de overheid een organisatie. Weliswaar een criminele maar wel een door het volk gekozen organisatie. Deze organisatie doet echter niet onder voor de maffia. Die laat bedrijven en mensen in ieder geval in leven. Niet uit mededogen maar uit economisch belang. En daar hebben we de kern, politikers zijn niet eens in staat de slaaf die hun voedt in leven te laten. Dit omdat ze te dom zijn om te beseffen wie hun voedt. En dat heeft dan op kosten van dezelfde slaven jarenlang gestudeerd. Maar ik geloof dat ik nu een beetje op de Unabomber begin te lijken. En dat is gevaarlijk. Voor dat je het weet heb je gratis logies in een staatshotel.
  MVG
  Andreas

 • Erik
 • temp242
 • roi

  ps.

  Hebben jullie ook last van dat als je http://www.thesilvermountain.nl/blog/author/zilverpaul intypt en/of shortcut selecteerd dat een oud bericht van zilverpaul opend van 2 mei.Ik heb dit sinds kort.

  Misschien is het mijn computer maar andere pagina’s updaten gewoon als ik ze open.

 • roi

  @ WijRos

  Je krijgt toch altijd vaak de halve waarheid te horen. Wie heeft er belang bij om dat zo te brengen, denk daar maar over na.

  Neem nou het onderstaande uit toch wel een grote krant uit Duitsland:

  Operation Self-Deceit
  New Documents Shine Light on Euro Birth Defects

  http://www.spiegel.de/international/europe/euro-struggles-can-be-traced-to-origins-of-common-currency-a-831842.html

  Iemand had dit al gepost ergens, maar ik zag dit nergens terug in de MSM Nederland.

 • WijRos

  @roi

  re. Aluhoedje

  Beste Roi, ik was al een aluhoedje dus dat is geen probleem meer. Ik vraag mij wel af wie mij aan zit te sturen. Het lijkt mij haast onmogelijk dat het iemand van de overheid is, zoals bij Jo, dat is al mooi meegenomen. Maar wie of welke organisatie dan wel?

 • roi

  Even weer on-topic

  (what/if question)

  De zin en onzin van een terugkeer naar de goudstandaard.

  Overheden en big government-economen zijn tegen de goudstandaard gekant omdat het een natuurlijke rem plaatst op de mogelijkheid van de staat om aan monetaire politiek te doen en inflatie als beleidsmiddel te gebruiken.

  http://www.express.be/business/nl/economy/de-zin-en-onzin-van-een-terugkeer-naar-de-goudstandaard/167821.htm

  Mocht zo’n terugkeer gebeuren met de huidige hoeveelheid geld in de wereld ben ik benieuwd op wat voor prijs ze goud dan bepalen.

 • jefke
 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Aluhoedje is een geuzennaam, draag ‘m met ere.

  Vergeet niet wat John F. Kennedy ooit zei toen hij landde in Berlijn: ‘Ich bin ein Aluhutchen.’

 • roi

  Helemaal juist, Ik wou er inderdaad niet teveel op ingaan want dan wordt je weer als alu hoedje bestempeld, maar zij hebben wel inzicht in alle swift en dus europese betalingen maar wij mogen niet meekijken bij hun financiele transacties….. net als dat nieuwe verdrag wat betreft vluchtinformatie van reizigers.

 • WijRos

  @roi

  re. Straks gaan ook jouw betalingen binnenlands ook via swift ipv rechtstreeks bank naar bank.

  Beste Roi, dit is het kader om onze “vrijheid” te behouden wordt beweerd.
  In de VS kan men elke email al lezen die ik verzend en nu weten ze ook precies wat ik aan iedereen betaal. De VS is de enige die inzicht heeft in deze wereld informatie en gaat daar erg zorgvuldig mee om. Dat betekent ook dat je direct opgepakt kunt worden zo gauw je de VS binnenkomt, en daarna moet jij bewijzen dat jouw betaling niet voor een door hen benoemde terroristische activiteit was. Dat neemt vaak al gauw 10 dagen, dus je vakantie of zaken reis is dan goed verpest.
  Dit gebeurt steeds frequenter, vooral met mensen die in de VS geboren zijn. Mensen die slechts 1 uur in de VS geleefd hebben en daarna naar het buitenland zijn gegaan worden nu aangeslagen voor achterstallige belasting. Via het swift systeem heeft de VS een goed beeld van wat iemand verdient of bezit en kunnen ze een goede belasting aanslag formuleren.

  Het meest beroerde is dat onze onnozele parlementaire vertegenwoordigers hiermee accoord gegaan zijn.

 • roi

  @wijRos

  Op CNBC zat deze man inderdaad te lobby’en, want ze hadden net 60 milioen opgehaald als investeringskosten voor o.a de nieuwe up to date moderne apparatuur om goedkoper te kunnen delven. Ik bedoelde dan ook the raw material mining zou dan 5 dollar per ounce kosten.

  Mijn eerste gedachte was dan ook na zo’n grote investering…. in Guatamala! (hoe safe is dat wat betreft overheid). Maar hij heeft kennelijk vertrouwen dat de prijs over twee jaar dus uiteindelijk de kosten zal gaan dekken. Ik zie het dan maar als positief teken voor de toekomstige prijzen.

 • WijRos

  @roi

  Onlangs zat ik op CNBC te kijken en daar zat iemand die binnenkort een zilvermijn in productie neemt (in 2014) in guatamala. Maar die vertelde dat de mijnproductie van 1 ounce ongeveer neer kwam op 5 dollar.(ruw materiaal dan).

  Beste Roi,
  er wordt enorm gegoocheld met cash cost prijzen. De één kan het nog goedkoper dan de ander maar de realiteit is dat deze kosten vaak veel hoger uitkomen dan voorspeld.

  De kapitaal kosten voor mijnbouw zijn tegenwoordig gigantisch en die worden in dit soort praatjes niet meegenomen. Gemiddeld zijn de kapitaal kosten 125 US$ per zilver equivalent ounce per jaar. Als je alle risico’s neemt die er bij horen dan moet je tenminste 15% voor rente en aflossing rekenen hetgeen US$ 18,75 per ounce is. Samen met de 5 US$ cash cost kom je dan op 23,75 US$ per ounce.

  De “betere” mijn bedrijven hebben echter soms veel hogere kapitaal kosten zo zit bijvoorbeeld de erg populaire First Majestic op US$ 275 die dat probeert te verlagen door te groeien zonder te investeren.

  Ditzelfde verhaal geldt trouwens ook voor de goudproducenten die altijd schermen met cash cost van 300 – 500 terwijl ze 6000 tot wel 11000 US$ per once per jaar aan kapitaalkosten hebben.

 • WijRos

  Er zijn gisteren opnieuw 18,5 miljoen ounce goud verhandeld hetgeen betekent dat er wel veel vraag is maar onvoldoende om de prijs omhoog te krijgen.
  Even voor Jo, onze deskundige, normaal is het volume rond de 12 miljoen ounces de laatste maanden. De laatste 2 dagen hadden ook de hoogste volumes voor de lopende contract maand.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rik

  “Aan dat soort van “diefstal” zal de Nederlandse overheid zich niet de vingers aan willen branden.”

  Waarom niet? Dat is dagelijkse kost voor een overheid. Ik zou zelfs stellen dat dat juist de functie is van een overheid.

 • roi

  @ wijRos

  Onlangs zat ik op CNBC te kijken en daar zat iemand die binnenkort een zilvermijn in productie neemt (in 2014) in guatamala. Maar die vertelde dat de mijnproductie van 1 ounce ongeveer neer kwam op 5 dollar.(ruw materiaal dan).

  @ Jo

  “Zilver is al gigantisch opgelopen de afgelopen jaren, de rek is er uit. 300 USD is mogelijk maar dan Zijn de huizen ook tig keer zo duur door inflatie.”

  Ietwat tegenstrijdig want voor 300 usd (10 keer meer dan de huidige prijs) zou ik zeker tekenen. En aangezien edelmetaal zijn koopkracht houdt dan kan ik voor de zelfde hoeveelheid PM’étjes staks gewoon betalen voor dat huis.

  Maar je hebt gelijk dat zilver flink is opgelopen de laatste jaren… maar in mijn ogen met een goede reden, en ik zie ze die reden niet zo snel oplossen. En als ze dat proberen gaan ze toch meer geld in omloop brengen en de boel weg inflateren.

  @greetjes
  Ik betaal graag cash maar dan alleen voor mijn boodschappen.Betalingen/ overboekingen aan buitenlandse firma’s kunnen niet eens cash.(zou ook niet echt makkelijk zijn hoor)

  Alleen via swift zijn buitenlandse betalingen mogelijk, vandaar dat landen iran zo moeilijk kunnen betalen voor hun olie(boygott) en doen sommige dan maar in goud. Straks gaan ook jouw betalingen binnenlands ook via swift ipv rechtstreeks bank naar bank.

 • WijRos

  In Argentina, een erg socialistisch demoncratisch land heeft men circa 5 jaren geleden, besloten om elk jaar circa 40% van de soja, mais en andere oogsten te confisceren om alle “sociale” programma’s te financieren. In Nederland vonden met name de linkse partijen dit een geweldige regeling. Ik zou mij best kunnen voorstellen dat men in Nederland ook zoiets gaat doen met de nog overgebleven pensioengelden. Je pakt alles wat nog niet vergokt is door de ambtelijke elite en verdeelt dat over alle mensen boven de 65 jaar. Hier is al snel een meerderheid voor te vinden denk ik en anders doe je dat per decreet. Het schijnt dat de overheid al eens gegraaid heeft in de ABP kas hetgeen niet zo erg is want dat is hun (de elite) eigen geld.

 • De Kalief van Californie

  @Rik
  Je schrijft het in zijn algemeenheid en absolutistisch, niet specifiek voor Nederland ondanks dat je Nederland ff apart vernoemt. Dan kun je zo’n vraag verwachten en gaat je fruithapje-conclusie niet op.

 • WijRos

  @Rik

  Beste Rik,

  De overheid steelt alle dagen van de zogenaamde rijken voor de zogenaamde onderbedeelden. Zij (de overheid) nemen daarvoor ruim 50% commissie maar dat is allemaal netjes democratisch geregeld.

  Ik bedoelde dat ze, nu men door de markt te manipuleren, het hebben van edelmetaal zo onaantrekkelijk proberen te maken dat onteigenen van die paar “idioten” en natuurlijk de ambtelijke elite zelf die wel edelmetaal hebben niet meer aantrekkelijk is.

 • Rik

  @De Kalief van Californie

  Dat is toch een beetje appels met peren vergelijken. De situatie in de jaren dertig in de USA en de situatie anno 2012 in Nederland. Aan dat soort van “diefstal” zal de Nederlandse overheid zich niet de vingers aan willen branden.

 • De Kalief van Californie

  @Rik
  Waarom is dat “NOOIT” nodig, zoals je schrijft? Ik denk ook niet dat ’n overheid dat in de huidige omstandigheden zal willen doen. Wel is het zo dat de US overheid, bij monde van demoncraat Roosevelt, prive goudbezit verbood vanaf begin dertiger jaren en ’t pas na de zestiger jaren weer legaal was goud in privebezit te hebben in de US.
  Zo zie je maar hoe totalitair een zgn. democratische, moderne overheid kan zijn. Maar ja, “democratie” en “modern” zijn dan ook slechts propaganda-woordjes die vaak een krachtige Pavlov werking hebben. dwz Veel kwijl, weinig realisme …

 • Rik

  @WijRos

  Het is NOOIT nodig om goud te onteigenen! Zeker niet in een land als Nederland, het gebeurt dus echt niet.

 • Snel

  Over deflatie/inflatie gesproken, kennelijk zitten we ondanks inflatie bij de bakker in een deflatoir scenario. Het is allemaal nog best wel ingewikkeld.

  http://www.goud.com/bernanke-hold-the-line/

 • WijRos

  Het is natuurlijk duidelijk dat veel edelmetaalspaarders beginnen te denken dat ze een op het verkeerde paard gewed hebben en hun papier en fysieke materiaal beginnen te verkopen. Door deze verkoop stroom zal de prijs niet veel verder dalen omdat dit volume nagenoeg geen invloed heeft op de marktprijs. Deze privé verkoop, is nu precies het doel van de centrale banken en onze monetaire leiders. Het is nu niet nodig goud te onteigenen want mensen leveren het zelf wel in.

 • René

  @Temp,

  Geweldig, die link van “het narrenschip”!

  Thanks

 • Dave

  @Edwin

  Tja, als een voormalig staatssecretaris annex Nederlands premier, annex president DNB, annex president BIS het al op papier zet dan is het gewoon waar.

  Deze prijsacties zijn gewoon een gift welke ik met beide handen aanpak.

 • Edwin

  @Dave goede vonst! weer extra informatie wat aansluit bij de bestaande GATA documentatie.

  We kunnen niet meer doen dan informatie geven. Sommigen zullen daarover nadenken en zichzelf dwingen om hun denkbeeld te wijzigen.
  Anderen zullen nooit hun denkbeeld wijzigen, ondanks een stortvloed aan feiten.
  Meerdere typen mensen, die ieder anders omgaan met de wereld om hun heen.

 • Dave

  Ik wil hier voor eens en altijd afrekenen met de vraag of de goudprijs wordt onderdrukt.

  Dutch central banker’s memoirs confirm gold price suppression

  With his new study, “Dr. Zijlstra’s Final Settlement: Gold as the Monetary Cosmos’ Sun,” appended here, our good friend the Netherlands economist Jaco Schipper of MarketUpdate.nl today adds substantially to the growing documentation of the Western central bank gold price suppression scheme.

  Zijlstra is the late Dutch treasurer, prime minister, and central banker Jelle Zijlstra, in whose memoirs Schipper has found confirmations of that scheme, including a confirmation involving former Federal Reserve Chairman Paul Volcker, whose involvement in gold price suppression often has been noted by GATA:

  http://www.gata.org/node/11304

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Marike

  De neergang van zilver in 1980-2000 is niet als een geisoleerd event te zien.
  Alle commodities lieten hetzelfde beeld zien.
  Echter: vooral (of alleen) als gezien in USD.
  Om dat te begrijpen moet je dus de gang van de USD bekijken en weten welke krachten aan het werk waren om de krisis van de 70er jaren te bezweren. Dat is genoeg materiaal voor een boek!

  Een korte samenvatting geeft een geheel ontoereiken beeld.
  Toch wil ik het proberen: De export van USD zorgde voor een flinke deflatie in alles wat in USD geprijsd was. Dit bracht op zijn beurt een process op gang waarin het een no-brainer was om commodities voorwaarts te verkopen. Dit was een zichzelf versterkend process.

 • De Kalief van Californie

  @Jo
  Best Jo, je bent wat mij betreft een “nogal” naief persoon wanneer je vindt dat de goud- en zilvermarkten niet illegaal gemanipuleerd worden, slechts geleidelijk mogen stijgen van de US/GB overheid en hun grootbankiers. Kennelijk heb je weinig of geen verstand van “moderne” monetaire politiek en de hekel die westerse Stalinisten hebben aan goud en zilver.
  Voor zgn. “tastbaar bewijs”, altijd het enige dat telt en dus ultiem belangrijk voor mensen zonder greintje gezond verstand, verwijs ik je graag door naar info over de papiermarkt in goud-zilver en hoe die stelselmatig bespeeld wordt. Daarbij kun je op een site als GATA alle info vinden over de Stalinistische praktijken van je overheids- en bankiersvrienden. Je weet wel, zij die graag een wereldwijde “1984” slavenstaat inrichten.

  Je weet iig hopelijk wel dat zij die min of meer absolute macht hebben over het geldstelsel alsmede het praktische geldverkeer de burgers tevens helemaal klem hebben en dus in een wurggreep houden. En dat deze Stalinisten arbeitseinsatz en luizig inkomen arrangeren voor de miljoenen moderne slaafjes. Of dacht je dat enkel Foxconn slaven dat lot beschoren is?
  Maar ja, een zak chips en “ik houd van hol-land” hebben hun sterk verdovende werking voor vele moderne mensen, dat is natuurlijk ook zo …

 • WijRos

  Ja Marike, als de beleggers besluiten te stoppen met het sparen van zilver dan zal de prijs dalen tot de kale cash productie prijs. De zilverproducenten zullen minimaal 25 US$ moeten hebben om hun investeringen terug te verdienen dus de prijs zal alleen verder dalen als er meer bijproduct is dan vraag! Gelukkig zitten dezelfde banken die de prijs bepalen ook in de financieiring van met name grote zilver producenten zoals Hochschild, Silver Standard. Endeavor en Fresnillo.

 • WijRos

  @Marike

  re. zilverprijs na 1983
  Beste Marike,
  Zilver is een bijproduct van de winning van voornamelijk zink en lood. Hierdoor was er altijd meer zilver op de markt dan dat er vraag was. De laatste 10 jaren is dat beeld wat verandert, doordat er meer vraag is ontstaan in de electronica sector (minder voor fotografie) en met name in de beleggingen en verder droogt de productie van zilver als bijproduct bij basis metalen wat op. Ik heb hier de cijfers niet allemaal bij de hand maar die kun je zo ergens van het internet plukken.
  Met name het gebruik in Electronica en als beleggingen (mogelijk een hype) hebben er toe geleid dat er de laatste jaren ook een aantal mijnen op vrijwel alleen zilver geconcentreerd zijn. een aantal voorbeelden hiervan zijn Fresnillo, Hochschild, Coeur dAline, Silver Standard, Pan American, First Majestic, Great Pamther, Impact, Endeavor etc.

 • WijRos

  @Jo

  beste Jo,
  Als een prijs daalt, dan is er meer aanbod dan vraag, als de prijs stijgt dan is er meer vraag dan aanbod. Zo werkte handel de afgelopen ruim 40 jaren dat ik hier mee bezig ben. Nu gaat u mij nu vertellen dat ik er allemaal niets van begrijp en maar wat zit te leuteren. Legt u nu eens uit hoe het dan wel gaat.
  De olieprijs is de laatste dagen ook gezakt hebt al even gekeken hoeveel procent van de jaar productie daarvoor verhandeld is? Ik heb deze informatie een aantal keren in dit forum gebracht maar voor dat ik daar ook weer een scheldtirade over krijg, laat ik dat maar aan de u, de “deskundige” over.
  Is deze scheldtirade nu alleen omdat ik na een aantal jaren observeren tot de conclusie gekomen ben dat de AFM een zinloze geldverslindende organisatie is?

 • Gerard

  @john
  ??
  Begrijp ik dat goed?
  Een huis leverde de afgelopen 12 jaar meer op dan goud ????

  Jo,
  De rek is er pas uit als je weer “normale” rente krijgt op je geld. Eerder NIET. Hiervoor moet eerst de schuldencrisis voorbij zijn. En dat zie ik nog veeeeele jaren nog NIET gebeuren. Het wordt alleen maar erger.

 • Gerard

  Zilver zal nog wel lager kunnen, maar goud zit onder de 1600 bovenop de bodemlijn. Ik kan het niet geloven dat die meer-jaren steun gaat breken. De fundamentals zijn daar te goed voor. Hoewel mei wel altijd de slechtste maand is. Als ik niet genoeg g&z had, zou ik nu goud bijkopen. Maar vandaag wel wat put spreads gezet kort onder de prijs op september. En erboven natuurlijk ook wat. Gaat goed komen…

 • john

  @JO
  Helemaal mee eens Jo,.als je 10 jaar geleden een huis had gebouwd, en “KLEI” uit de grond had getrokken , en je had er stenen en dakpannen van gemaakt, had dat netzoveel of MEER rendement opgeleverd als PMs.
  Dus allemaal BULLSHIT !!!!!!!!!!!!!!

 • Gerard

  @Marike
  Re: “Die brothers konden toch niet DE oorzaak zijn van een laag liggende prijs in al die 30 jaar sinds hun beruchte val…?”

  Om te beginnen is de grondstoffenmarkt de kleinste van de 4 markten. Daar is zilver een klein onderdeel van (olie de grootste). Er hoeft dus maar weinig te gebeuren om hoge volatiliteit te krijgen.
  Zilver had een monetaire functie in 1980, net als goud. Toen de rente hard ging oplopen viel die functie weg. In zo’n piepkleine markt pakt dat meteen heel hard aan. Immers, als je een “fatsoenlijke” vergoeding krijgt voor je spaargeld, dan heb je geen goud en zilver nodig. Kwam nog bij dat de “vraag” naar geld hoog was in die jaren (schuld-opbouw).
  Nu ligt de situatie totaal anders dan in de 70er jaren, de bullmarkt voor G&Z. In de jaren 80 en 90 kenden we de K-herfst. De beste periode in de cyclus. Alle remmen los en lenen lenen lenen. Daarna kwam de kater pas en rond januari 2000 begon dan ook g&z te stijgen op de deflatie-periode.
  Ook zonder de broertjes, gaat het 20 jaar op, 20 jaar af, 20 jaar op en 20 jaar af. 80 jaar in de hele circle. Het normale patroon al eeuwen lang.

 • temp242
 • Jo

  @zilverprijs

  In 1980 waren er nog vele zilveren guldens in omloop. De zilverprijs bedroeg toen minder dan 1 gulden.

 • Jo

  Laatste zin klopt niet. Ik bedoelde dat hier is beweerd dat je met wat zilver een huis kan kopen over een tijdje. Zilver is al gigantisch opgelopen de afgelopen jaren, de rek is er uit. 300 USD is mogelijk maar dan Zijn de huizen ook tig keer zo duur door inflatie.

 • temp242
 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  In 1980 hadden we al 13 jaar geen zilveren guldens meer.
  De laaste zijn begin 1967 geslagen…
  http://www.zilver-inkoop.nl/zilveren-guldens.html

 • Jo

  Marike, in 1980 kocht ik met met een toen nog gangbare zilveren gulden een half brood (brood is een geliefde indicator op dit forum). Het geeft te denken dat je met de huidige waarde van zo’n gulden ondanks de daling van de afgelopen tijd nog altijd drie halve broden kan kopen. Dat maakt gehakt van de verhalen over onderwaardering en onderdrukking van de prijs van zilver maar er zijn helaas weinig alternatieven voor de gewone man. Maar op de belachelijke voorspellingen op dit blog van met een wat zilver een huis kopen een paar jaar kan je op je buik schrijven. Met de huidige koersen mag je blij zijn met waardebehoud.

 • Edwin

  @Jo
  Een waterval beweging komt nooit door aankopen. Dat weet je heel goed, of je kennisnivau is erg laag. Die beweging komt heel vaak terug in PMs. Je mag daar je eigen conclusies aan verbinden.
  Het is in ieder geval geen normale handelaar die zijn papier PMs voor zoveel mogelijk geld wilt verkopen. De hoeveelheid (papieren) ounces en type beweging sluiten dat uit. Kan je zelf wel beredeneren wie deze partij(en) kunnen zijn.

 • gordijnen

  Elk nadeel heeft zijn voordeel.

  Nadeel is dat ik met de huidige edelmetaalprijzen, steeds meer wil bijkopen.

  Voordeel is dat ik tegen de huidige edelmetaalprijzen ook niet wil verkopen.

  Ik voel mij als de euro, soort spagaat. De vraag is nog hoelang?

  Gewicht blijft gelukkig hetzelfde, geeft ook veel rust.

 • Jo

  @wijros

  Ongelofelijk dat zo’n post 21 groene duimen krijgt. Hoewel ik vol in pm beleg zit ik hier triest genoeg in het hol van de leeuw.

  Hebben jullie ooit wel eens van daghandel gehoord? Dit soort omzetten zie je ook als PM’s stijgen maar dan hoor je dit geleuter niet. Er wordt automatisch gehandeld via computerprogramma’s door veel partijen. Meerdere malen per dag wordt er door hun gekocht en verkocht, dus dan loopt de omzet enorm op, vooral bij volatiteit zoals de afgelopen dagen , de productie van fysiek zal hun een biet wezen. Tegelijkertijd handelen ze in olie en valuta en al het andere waar geld valt te verdienen.

  En er wordt door onze onwetende wijwos enkel over verkopers gesproken. Dat daar kopers tegenover staan vergeet hij even. Het slaat totaal nergens op om een dagomzet te vergelijken met de jaarproductie van fysiek. 99% van de partijen die gehandeld hebben zal dat een biet wezen. Aan het eind van de handelsdag hebben ze geen positie meer. Net als de dag ervoor.

  Relateer de omzet van andere activa eens aan de jaarproductie en je ziet eren zelfde beeld. Of kijk naar aandelen waar op drukke dagen soms tientallen procenten van de totaal uitstaande aandelen worden verhandeld.

 • greetjes

  en waarschijnlijk nog wel meer maar dat hoef ik dan weer niet te weten ;-)

 • temp242
 • greetjes

  en snacken!

 • greetjes

  @temp242

  tjongejonge, Temp, wa kunde gij goed linken!

 • temp242

  Beste Broeder Andreas,
  Hij hangt al onder de goulash,frikandel,coctailsaus,chips,bier.
  Morgen even met de Dreft erover.

  Want het leven is meer dan afwassen alleen.Mvg.

 • Marike

  OF korter.

  Die brothers konden toch niet DE oorzaak zijn van een laag liggende prijs in al die 30 jaar sinds hun beruchte val…?

  M.v.g.

 • Marike

  Hallo

  Ik heb een vraag, ben je erbij Zilverpaul? Anderen ook welkom, maar niet herhalen.
  Analyse graag. Kritisch en nuchter.

  Dank.

  Hoe komt het dat de zilverprijs niet is gestegen tot ongeveer het jaar 2001? Dus tussen 1980 en 2001 nauwelijks bewoog, terwijl het gebruik van zilver in die jaren in de industrie toch ook al een heuze boost had gekregen. M.b. in de fotografie maar ook in computers e.d.

  DUS ja de situatie ligt nu anders en ik ken de wel zeer aannemelijke argumenten.

  Maar zat mij nu VOORAL interesseert is WAAR KAN ZE DE KANS LOPEN GELIJK TE LOPEN?

  Die brothers konden toch niet DE oorzaak zijn van een laag liggende prijs in al die 30 jaar sinds hun beruchte val…

  M.a.w. kan de prijsstijging van de voorbije tien jaar IN VERHOUDING eventueel meer te wijten zijn aan manipulatie of speculatie met papieren, dan aan industriele vraag die toch al een eindje langer aan het oplopen was?

  Groetjes

 • greetjes

  @roi

  alles cash betalen!!

 • Andreas

  Temp
  Het is gebleken dat toetsenborden broedplaatsen zijn van bacterien. Heb je met zo’n tablet geen last van. Gewoon bouletten eten en tegelijkertijd TSM bijhouden. Tijd is geld of niet dan?

 • temp242
 • temp242

  Neen, Beste HF, kwaliteit moet je houden. Ruil jij soms je PM’s om voor euro’s?lol.

 • temp242

  Tja Beste M, maar mijn gsm is wel zes jaar oud hoor, en over de tablet heb ik maanden nagedacht en getwijfeld om hem te kopen, maar géén spijt. Het is zo handig. En inderdaad, je moet meegaan met de tijd. Dus kruip achter jullie stoffige desk en laptops!MVG.

 • high five

  Beste Temp. Wordt de honda nu ook ingewisseld voor Vespa scooter ?

 • temp242
 • high five

  Erger nog M. De high frequency traders ZIJN volgens mij de elite. De elite (of anders gezegd een paar gangster families) heeft de beschikking over de geldpers. Goud en zilver zijn de vijand van de geldpers omdat deze edelmetalen in de geschiedenis als geld hebben gediend en de mensheid daar op terug valt als het vertrouwen in het fiat geld verdwijnt. Trouwens, ik verwacht dat de elite zelf enorme hoeveelheden goud bezit.

 • M

  Temp wat grappig dat je een tablet hebt aangeschaft. Enkele weken geleden zat je nog af te geven op de onnozelen die dergelijke volgens jou overbodige apparatuur aanschaften. Het doet me deugt te lezen dat je alsnog mee gaat met de tijd. Er is nog hoop :-)

 • M

  High5 zitten de high frequency traders volgens jou ook in het complot om de elite te helpen om zilver te manipuleren?

 • temp242

  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1435817/2012/05/09/Dexia-top-krijgt-kwijting.dhtml
  Grote dank mijn beste RB, de man wie mij leerde linken, nu alweer op een tablet! Dank.MVG.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Temp,

  Ervan uitgaande dat je een iPad hebt, bij deze een korte cursus linken:

  1. Zet je vinger op een link in de adresbalk en hou wat langer vast
  2. Kies een van de opties, meestal ‘Copy’ of ‘Select All’
  3. Ga naar de plek waar je de gecopieerde link wilt plaatsen en hou ook daar wat langer vast
  4. Kies een optie, meestal ‘Paste’

 • wortelbea

  “het is gemakkelijk”, mja behalve voor de links dan :D

 • temp242

  Beste Wortelbea,als aanvulling,en om tijd te winnen,het is gemakkelijk.mvg.

 • pietje

  Geheime documenten : Euromunt altijd al Tijdbom geweest

  Duitsland is verplicht geheime documenten te openbaren
  uit 1998 waaruit zou blijken dat Politici en Bankiers
  die belast waren met de invoering van de Euro
  zelf de EURO als tijdbom beschouwden,
  zelfs Griekenland zou al als breekpunt zijn ingeschat,
  ondanks dit besloot men toch de gevolgen voor lief te nemen.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2141496/German-government-forced-hand-secret-documents-explose-euro-flaws–reality.html

 • wortelbea

  allé temp, een tablet ??!! ik weet dat daar een beetje zilver inzit maar toch….
  lol

 • temp242

  Toch bedankt beste HF.
  Graag advies van andere forumleden.

 • high five

  sorry dat ik reageerde Temp. Ik heb geen tablet

 • high five

  selecteren = blauw maken met de muis

 • high five

  Wat een aluhoedje is die Ed Steer. Hij zei dat gisteren om 3:00 hongkong time the high frequency traders aan het werk gingen.

  The gold price didn’t do much until 3:00 p.m. Hong Kong time…and then the high-frequency traders showed up…and by the Comex open, gold was down about ten bucks from Monday’s close in New York.

  Then the bid vanished…and gold was down another twelve dollars in less than two minutes…and it was all down hill from there. The low price tick [$1,594.40 spot] was at 11:15 a.m. Eastern…fifteen minutes after the London close. From there, the gold price recovered about ten bucks going into the close of electronic trading at 5:15 p.m. in New York.

  Gold finished the Tuesday trading session just above the $1,600 mark at $1,604.80 spot…down $33.70 on the day. Net volume was an eye-watering 194,000 contracts.
  http://www.caseyresearch.com/gsd/edition/gold-has-changed-overnight-and-likely-will-again-chris-powell

 • temp242

  Met dank beste HF! Maar waar vind ik ‘selecteren’???MVG.

 • high five

  Hoi Temp. Lukt het soms met selecteren en dan ctrl c.

  De 4 jaar lange grafiek van zilver
  http://www.brotherjohnf.com/wp-content/uploads/2012/05/SILVER0509121.jpg

 • temp242

  De Linkse Rakkers gooien nu ook al de handdoek in de ring in Fetaland.
  De europese lente kan gaan beginnen in Fantasieland.
  Mocht ik das Frau zijn zou ik héél snel FYE roepen een de DM in circulatie brengen, uiteraard in samenspraak met de Russen en de Chinezen, vermits zij ook med-eigenaar zijn geworden van het pretpark Europa.

 • temp242

  SOS aan de Man die mij leerde linken, Onze RB,
  Beste RB, hoe plaats je linken vanuit een tablet?
  Lukt niet met de ctrl X ctrl v toetsen…
  Met dank!MVG.

 • temp242

  Raak, Beste De Kalief, raak, helaas raak.

 • De Kalief van Californie

  @temp242
  En daarmee groei van gekte, apathie, opstand, misdaad, religieus extremisme, politiek extremisme, corruptie, overvloedig drugs- en alcoholgebruik, bergen zwervers in de binnensteden, huiselijk geweld etc etc.
  Kortom, groei van individuele vrijheid, maar dan “ietwat” negatief.

 • temp242

  Bankia zal na beurstijd genationaliseerd worden door de Spaanse overheid.
  Binnenkort Floptop nr 545 maar gaan houden over groei. Welke groei???
  Het enigste wat gaat groeien is extreme armoede.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Goud, Zilver, Aandelen, ze zitten allemaal in dezelfde boot. En die boot heet liquidity.
  Ik herhaal me nog maar eens: kopen als deze grafiek weer (duidelijk) naar boven gaat.
  http://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$BPSPX&p=D&b=5&g=0&id=p88846507354

  Oorspronkelijk dacht ik dat het keerpunt tussen 70 en 60 zou liggen, die kans is nog steeds aanwezig. Echter de vorm van de grafiek opent nu ook de mogelijkheid voor een val naar beneden de 40.
  Uiteindelijk maakt dat niet uit. Het risico arme koopmoment is als de grafiek weer duidelijk naar boven gaat. Als dat van onder de 40 gebeurt dan is de risico gewoon kleiner en de kans op leuke winsten groter.

 • Nico

  Signalen voor een bodem bij goud nemen toe
  woensdag 09 mei 2012 om 16u35

  Zoals we enkele dagen geleden al opgemerkt, nadert het moment van de waarheid voor goud. Dat moment is ondertussen al gearriveerd. De meerjarige steunlijn op het 65-weeks gemiddelde wordt momenteel getest door de markt. Hier lag in het verleden telkens de psychologische bodem van de opgaande trend, met uitzondering van de pandoering tijdens de crash van 2008.
  http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/signalen-voor-een-bodem-bij-goud-nemen-toe/article-4000092772724.htm

 • Nico

  Krachtige omwenteling op komst:
  Goud en zilver krijgen een pak slaag en de Warren Buffetts van deze wereld zijn er als de kippen bij om hun gelijk te halen dat je edelmetalen vooral niet moet hebben. Of juist wel?

  In ons boek ‘Geld, goud en zilver’ schrijven Eric Mecking en ik over het moment van kopen in de vorm van kooptips. Een van die tips luidt als volgt: Koop de dips! Af en toe zullen de goud- en zilverkoers een flinke correctie laten zien. Ga op uw handen zitten, reserveer een bepaald bedrag en sla uw slag wanneer een wat grotere dip zich voordoet. In geval van twijfel koopt u eerst voor de helft of een derde van het bedrag dat u voor dips wilde gebruiken. Gaat de koers nog lager, koop dan een tweede of een derde portie.

  Is dit zo’n moment? Duidelijk: ja. Maar wanneer dan precies? Hierna zal ik een poging doen om een datum te duiden. Eerst nog even een opvallende grafiek.
  http://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/patroonherkenning/krachtige-omwenteling-op-komst/

 • temp242

  Beste Dave, ik zie nietttt, ik voel.LOL.MVG.

 • Dave

  @Temp

  Dat heb jij goed gezien, de paradigmashift is nu een feit.

 • temp242

  Het herstel is blijkbaar al vlug ingesteld.
  Uiteraard kan zilver gerust nog eens de 25 bodem gaan opzoeken, om dan door te schieten naar 250 als weldra het pleuris losbarst. De wanhoop moet écht groot zijn in het Euro-circus. En de Aziaten blijven goedkoop écht geld verwerven terwijl de europese schuldslaven miljarden en miljarden waardeloze euro’s in een even waardeloos gat als Fantasieland blijven pompen. De paradigma- shift is NU een feit.

 • De Kalief van Californie

  @WijRos
  Lol!
  Je moet idd wel erg geflipt en/of ultiem naief zijn om te vinden dat er geen illegale manipulatie plaastvindt in de met name de goud- en zilvermarkten.
  Maar ja, de meeste mensen hebben groot vertrouwen in hierarchische en formele autoriteit. Dat moeten ze ook wel doen, anders zijn ze reddeloos verloren.

 • WijRos

  Even ter informatie:

  Er zijn gisteren 19,4 miljoen ounces goud verhandeld dat is ruim 600 ton of een kwart jaarproductie ! Het spreekt vanzelf dat als je die allemaal opeens verkoopt dat dan de prijs daalt.

  Er zijn tevens 210 miljoen ounces dit zijn 2100 ton zilver verhandeld.

  Het is zeker dat dit niet door manipulatie is want de AFM en de SEC houden hier streng toezicht op ten bate van de consument. Er was gewoon een consument die per direct van zijn edelmetalen af wilde en dat gebeuren niet waar?

 • Block

  Ik ben ook niet nerveus.

  Maar ik twijfel wel meer over de typische Mike Maloney ‘2012 jaar van het goud/zilver’ stellingen. Of over ander advies dat iets te positief is over PM’s

  Ik heb ook alleen een voorraadje voor SHTF scenario, maar rendement zoek ik er niet in.

 • Ethan

  @Edwin

  Ik vind het niet super leuk, maar ik ben niet nerveus. Aangezien ik over de jaren heen af en toe wat gekocht heb, heb ik nu nog minstens een procent of 25% speling t.o.v. mijn gemiddelde aanschafprijs.

  @roi

  “Maar ze vergeten even dat dit allemaal door het swift syteem loopt ”

  Precies!

  Vandaar dat ik enige tijd geleden ook een link plaatste over BitCoin:

  http://evoorhees.blogspot.com/2012/04/bitcoin-libertarian-introduction.html

  Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar het idee an sich van een valuta EN een betaalnetwerk in één wat niet door een centrale partij gecontroleerd wordt of zelfs maar kan worden.

  Dit idee staat qua *potentie* naar mijn mening op het niveau van de boekdrukkunst of zo qua impact. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat er zoveel macht bij de gewone burger komt te liggen op financieel gebied. Alle zoals SWIFT, PayPal e.d. worden allemaal buiten spel gezet. Om het nog maar niet te hebben over overheden en banken.

  Ik realiseer mij dat het nog altijd een valuta is en geen edelmetaal.. maar mede daarom is het super goed en snel de wereld rond te sturen in digitale vorm.

  Plus dat het systeem niet de enige hoeft te en zal zijn. Er zijn ook andere digitale valuta zoals SolidCoin die opgezet worden. Maar zoals Ron Paul ook al stelt: competitie tussen valuta is niet slecht. :)

 • karel

  waar in leiden vind die lezing van willem middelkoop plaats ?? en hoelaat ? thnx

 • Edwin

  Haha er zijn 5 lezers die erg nerveus beginnen te worden over de zilverprijs. Die willen het liefst dat de koers alleen hard omhoog gaat.
  Helaas, het gaat in ups- en downs. Maak gebruik van de downs door dan bij te kopen. bijkomend voordeel: dan kan je ook van de downs genieten.

  De verkiezing in USA is één groot PR circus. Daar is niets eerlijks aan.

 • roi

  @ ethan
  Inderdaad je privacy is een ondergeschoven kindje in deze huidige maatschappij. Neem nu weer die nieuwe iban nummers…. makkelijker voor bedrijven dat is zeker waar en leuk dat wij ook kunnen pinnen in een buitenlandse winkel (alsof dat zo vaak gebeurd).
  Maar ze vergeten even dat dit allemaal door het swift syteem loopt en door wie wordt die instantie allemaal gecontroleerd!! Lekker makkelijk meekijken met alle betalingen in europa van zowel zakelijk als prive en dit onder het mom terrorisme(ja ja).

 • Ethan

  @roi

  Precies, het gaat mij puur om het gevoel. Ik denk dat iedereen hier wel van die momenten heeft, want we zijn allemaal deels ‘outsiders’ t.o.v. de eerder door mij genoemde grote groep :)

  BTW, te erg voor woorden:

  Voting fraud by government officials caught on tape!!! why are they not in jail?!?!
  http://www.youtube.com/watch?v=SrBLxAt63Ks

  Wat wordt er toch een druk opgebouwd de laatste decennia en met name de laatste 10 jaar. Al dit soort dingen van de crisis en bezuinigingen tot het verlies van vrijheden, privacy en de corruptie.. ik vrees echt voor het moment dat de bom barst.

 • Edwin

  Zilver beneden $29. Ik wacht geduldig af of de koers verder doorzakt….. des te meer ounces voor hetzelfde bedrag.
  Fijn dat JPM en de Fed ons zo steunen bij het doen van PM aankopen, echt geweldig!

 • roi

  @ethan

  Als je de vragen in je geplaatste link met ja hebt beantwoord in je stuk dan ben je inderdaad weer gerustgesteld.

  Dalende prijzen zijn voor het gevoel altijd vervelend want je wordt er onzeker van. Dit is menselijk….. je moet maar zo denken toen je kocht op de wat hogere koers vond je die prijs ok, dan zal je deze prijs helemaal aantrekkelijker zijn toch!(middelen) Als ik de technisch analisten moet geloven dan kunnen we nog terug naar 27.5

  In edelmetalen moet je niet speculeren, dit soort beleggingen moet je inderdaad aan de hand van de fundamenten beoordelen en dan lekker op de plank leggen. Tuurlijk zal de prijs schommelen en zeker als straks de economie weer aantrekt. Maar de schulden problemen in de wereld zullen steeds vaker de kop op gaan steken….daar kun je van op aan.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Ik heb destijds meerdere Aegon woekerlijfrentes laten uitbetalen. Het verlies heb ik nooit uitgerekend, maar daarentegen gekeken naar wat we wel terugkregen. Volgens mij moet je niet in edelmetalen zitten voor de investering en de eventuele koerswinst – ik beschouw ze meer als een soort brandverzekering voor als de economie afbrandt. Dan pas zal blijken wat de echte koers is.

 • Ethan

  @RB

  ” Je gaat toch ook niet de hele dag naar je huis loeren, alleen omdat je daar 15 jaar geleden zoveel geld in hebt gestopt?”

  Ben ik het op zich wel mee eens, maar dat heeft denk ik ook te maken met het feit dat de actuele prijs van je eigen huis veel lastiger ‘real-time’ te volgen is.

  Je kunt natuurlijk wel een inschatting maken van wat je voor je huis zou kunnen krjigen, maar dat doe je inderdaad niet de hele dag (doe ik ook niet met edelmetaal trouwens), of elke dag.

  Maar ik durf te wedden dat de meeste mensen wel emoties hebben als ze tijdens zo’n ‘meet moment” er achter komen dat de resterende hypotheekschuld hoger is dan de huidige verkoopprijs van het huis.

  Je maakt mij niet helemaal wijs dat je dan je schouders ophaalt en denkt “ach, ik heb er 15 jaar geleden geld in gestopt en het maakt niet uit dat ik nu, noem eens wat, 10% of zo onder water sta”

  Wat wel voor beide op gaat is dat je geen verlies hebt in die zin tot het moment dat je wilt (of moet) verkopen. Net zoals dat je van het bezit van beide kan genieten. :)

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Ik heb helemaal geen emoties bij koersen. Destijds een zootje edelmetaal gekocht, weggelegd en nooit meer naar omgekeken. Je gaat toch ook niet de hele dag naar je huis loeren, alleen omdat je daar 15 jaar geleden zoveel geld in hebt gestopt?

  ‘Don’t sell in may and remember to buy low before & after september’

 • Block

  Ik heb ook dat gevoel Ethan, als je weet welke zware klappen de Euro al gekregen heeft het laatste jaar.

  En er is zelf geen uptrend in edelmetalen te bespeuren, integendeel zelfs.

 • Ethan

  Toevallig kom ik deze net een paar tellen na het plaatsen van mijn vorige bericht tegen ;-)

  The Fiat-Conversion Price
  http://www.tfmetalsreport.com/blog/3770/fiat-conversion-price

 • Ethan

  Ik vind het eigenlijk raar om bij mijzelf te bespeuren dat ik de huidige daling toch wat pijnlijk vind.. terwijl ik heel goed weet dat er totaal niks fundamenteels veranderd is aan de redenen waarom ik in de eerste plaats wat edelmetaal gekocht heb.

  Als je kijkt naar de gebeurtenissen in de wereld zou je alleen maar meer willen kopen eigenlijk…** gek eigenlijk om bij jezelf te bespeuren dat de ‘programmering’ om bij die valuta te blijven die iedereen gebruikt best worstelt en blijft worstelen om controle.

  Het is als mens zijnde denk ik sowieso lastig om echt je eigen pad te volgen/maken en de routes en ideeen van de grotere groep niet te volgen. Evolutionair gezien zit de veiligheid hem in het volgen en behoren tot een groep..

  ** moet me ook best inhouden met de huidige prijzen.. de ‘dollar cost averaging’ methode dringt zich op als geldig excuus om mooie dingen te kopen ;-P Volgens mij is er echter ook nog wel wat meer uit te slepen..

  Aan de andere kant hoop ik zelfs wel eens dat ik het compleet fout heb en dat de wereld gewoon vrolijk verder zal blijven draaien met ongeveer onze huidige staat van welvaart.

  Soms is het wel een achtbaan van emoties zeg :S

  Gelukkig heb ik van te voren een aantal nuchtere ‘spelregels’ voor mijzelf op papier gezet. Volgens die mag ik acties ondernemen (of juist niet).

  Tot dusver mijn 2 gram ;-D

 • roi

  @ wijRos

  Alu hoedje = volgens mij Aluminium folie om je hoofd tegen …. “mindcontrol” van buitenaf.

  Zal wel weer uit een Amerikaanse UFO film komen.

  Ondertussen dalen de edelmetalen vrolijk verder…. laten we hier ook maar een seizoensgebonden beurwijsheid op loslaten.
  ‘Sell in May but remember to come back in September’

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Jo

  Aluhoedje begint meer en meer een geinige geuzennaam te worden. Dank voor het promoten. ;-)

 • Lezer

  Hoe zat dat ook alweer met het eind/correctie van een bubble? Ik heb een keer een aantal tekenen ergens gelezen, weet niet meer waar… Een parabolische koers, verhoogde volatiliteit, en zo nog een paar. Een paar weken geleden dacht ik toen, nou dat zou best wel eens voor goud kunnen gelden… Weet iemand waar ik dat gelezen heb? Ik zou graag eens kijken of eea “klopt”.

 • wortelbea

  @jo
  gewoon persoonlijke aanval zonder enige reden. daar zaten we allemaal op te wachten.
  Danku voor deze zeer constructieve, sympathieke een leerrijke informatie !
  en indien je het niet doorhebt (wij met ons aluhoedjes voelen dat vanzelf aan, maar ja jij hebt geen hoedje dus toch even verduidelijken) : bovenstaande is sarcastisch bedoeld.

 • Claudilo

  @Jo Ho ho JO…vriend Temp is niet de enige heldervoelende hier! Pas op met wat je zegt hoor…En ja, het kan nog ‘triester’: De belletjes aan mijn alu hoedje kunnen elke negatieve gedachte horen aankomen, blocken en/of terugherleiden naar de eigenaar…Tevens kan ik op die manier ook achterhalen waar je je PM’s hebt verstopt en naar welke radiozenders je luistert! Ik VOEL op dit moment duidelijk dat je dit blog gaat verlaten en een ander onnozel blog gaat opzoeken. Waar je heerlijk je eigen minderwaardigheidsgevoelens en onwetendheid kunt afreageren… wederom door andere mensen te kleineren natuurlijk.

 • WijRos

  @roi

  Beste ROI, dank je wel voor het medeleven.
  Ik red het wel. ik weet niet eens wat een “alu hoed” is, dus dat laat ik maar aan mij voorbij gaan. Ik was al triest over hoe Europa en NL in het bijzonder met zijn financiën om gaat daar heeft Jo niets aan toegevoegd.
  Het blijft voor mij onbegrijpelijk hoe veel vertrouwen Nederlanders in hun overheid met de daar bij behorende apparaten hebben. Deze apparaten bewijzen steeds opnieuw dat het enorme parasieten zijn maar desondanks geloven zelfs mensen die aan dit forum mee doen in deze geld verslindende zinloze monsters. Ja daar wordt ik erg triest van, dat had Jo goed in de gaten.

 • roi

  @wijRos

  Laat je niet gek maken door Jo. Als ik zijn stukjes goed lees zit hij/zij zelf ook redelijk in het fysieke edelmetaal. Hij slaat alleen door over het feit dat wij overal manipulatie van de edelmetalen zien. Jammer genoeg met wat vervelende woorden als alu hoedjes en dat we kennelijk trieste mensen zijn.
  Ik denk gewoon logisch na, zie dat ze weer geld uit het niets aan het creëeren zijn(Alleen hier ‘creëert’ men iets uit niets.) en beleg ik dus ook wat kapitaal in edelmetalen voor de langere termijn.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, ik denk dat ik jouw argumenten begrijp maar daarom zijn ze nog niet juist. Wat jij deflatie noemt is volgens de definitie geen deflatie.

  De lage rente was geen gevolg van deflatie maar een gerichte actie om schijnbare groei middels meer consumenten krediet in stand te houden. Er was natuurlijk geen echte groei meer sinds 1980 maar door steeds meer geld in omloop te brengen dan de “echte” inflatie wekte men de schijn dat er nog groei was. Dit heeft stand gehouden tot 2008. In de VS probeert men daar mee door te gaan maar het lijkt er op dat dit gaat mislukken.

  Je hoeft mij niet te overtuigen dat we op een crisis aansturen dat zijn we 100% eens. De echte deflatie (die ook voldoet aan de definitie) gaat nog wel komen daar ben ik ook van overtuigd. Maar de periode 2000 tot 2007 deflatoir noemen dat gaat mij een stap te ver.

 • roi

  @gerard

  Oh nee, begrijp me niet verkeerd ik wou met dat stuk even aangeven wat er precies aan de hand was met goldmoney op het moment van de vergunningen, omdat er kennelijk zoveel gedoe over was en de AFM constant te sprake kwam op dit forum.

  Nee ik ben ook een voorstander van fysiek en ben gewoon te gierig om bewaarkosten/kluiskosten te gaan betalen voor metalen die je zelf prima kan opbergen.

 • WijRos

  @roi

  Beste Roi, in tegenstelling tot onze roepende Jo weet u precies hoe het in elkaar steekt.

  Marketing technisch was het AFM verhaal natuurlijk leuk maar ik denk, de CEO van Gold Republic kennende, dat ze daar inmiddels spijt van heeft.

  De AFM is een onnodige, zinloze, geldverslindende organisatie die zich denkt nodig te moeten maken. Waar waren ze voor de crisis van 2008? waar waren ze mbt. de woekerpolissen? waar waren ze mbt. allerlei groenpolissen? etc., etc. etc.

  Alle waarschuwingen en acties van deze organisatie hebben de consument erg veel geld gekost en hebben het beleggen onveiliger gemaakt! De lieden die er zitten hebben geen idee van beleggen en waarschuwen voor niet bestaande gevaren.

  Ik heb dit jaren nauwkeurig gevolgd en daar brengt een raaskalende Jo mij niet vanaf.

 • Gerard

  Het lijkt er sterk op dat Griekenland het eerste Euroland is dat een politiek vacuum gaat krijgen.
  Maar er volgen er meer, “gegarandeerd”. Ook dit hoort bij een grote depressie, zoals dat steeds weer gebeurde. De vraag is nu wie en wat dat grote politieke “gat” gaan opvullen in al die probleemlanden……
  We zien al duidelijk de volgende fase in deze crisis ontstaan.
  Daarbij zit Griekenland in juni al zonder geld.
  Geen enkele politieke partij wil afstand doen van hun corruptie en fraude. Ze wijzen Europa af.
  Zwaar onweer dus boven Zuid Euroland.

 • WijRos

  @nm156

  re. Nu wel, samen met Noord Koreanen.

  Beste NM 156, Noord Korea noemt zich ook een gidsland dus we hebben wat gemeen.

 • Gerard

  @roi
  Ik vind het eigenlijk niet zo heel erg dat Goldmoney niet meer in NL actief is. Dan koop je het toch gewoon echt fysiek. Dan zit jer er OOK geen 1,2% per jaar over te betalen + kluiskosten, bewaarkosten, enzovoorts. (geen box 3 mits je een verzamelaar bent i.p.v. belegger natuurlijk).
  Wil je toch perse in papier, pik dan wat verhandelbare trackers zoals die van Sprott en enkele anderen.

 • Gerard

  @WijRos
  re: “Kern inflatie zou berekend moeten worden over onvermijdbare consumptie artikelen zoals:
  voeding, energie, huisvesting (huishuur dus), gezondheidszorg, vervoer etc.”

  Tja, zou moeten, maar ze doen het niet. Kern-inflatie is datgene wat bestreden wordt. Ook ik snap maar al te best dat voedsel en energie de pan uit vliegt.
  Vanaf januari 2000 zijn we beland in het deflatie-tijdperk. Tevens altijd en traditioneel het hoogtepunt van de aandelenbeurzen. Dat zag je niet meteen overin in terug, maar het begin was er.
  Vanaf dat moment begon de rente te dalen. Rentedaling is toch ook deflatoir?
  Daling van huizenprijzen toch ook? Ook een stijging van faillisementen: “deflatie”. En als je 1,7% rente op 30 jaar van VS of Duitse staatsleningen dan ook niet meer “deflatie” noemt?
  En we hebben wel degelijk forse daling van lonen omgerekend in koopkracht gekend vanaf 2000. En als er dan iets deflatoir is, dan is koopkrachtverlies dat wel. En zeker, enorme stijging in voedsel en energie hoort OOK in de deflatie-spiraal waar we midden in zitten.

  Je mag de inflatie die we zien in de dagelijkse dingen ook niet vergelijken met de inflatie van de jaren 90. Daar was toen “vraag” naar geld. Dan kun je zoveel bijprinten als je maar wilt. Maar als er geen “vraag” meer is, dan is dat OOK deflatoir.

  Ga vooral niet lopen “wensdenken”, neem maar van mij aan, “dit is DE grote depressie”. En “depressie” staat gelijk aan “deflatie”, dat weten we toch wel?

 • roi

  Even voor de goede orde:

  GoldMoney sluit haar deuren voor Nederlandse beleggers.Zij doen dat op last van de AFM, die vindt dat voor het distribueren van goudrekeningen een vergunning nodig heeft – en dat heeft GoldMoney niet. Volgens GoldMoney is de Nederlandse aanpak ‘volstrekt uniek’ in de hele wereld.
  De perikelen rond de AFM zouden aan het rollen zijn gekomen nadat Gold Republic wél een vergunning aanvroeg (en kreeg).

  Omdat Gold republic dacht dat ze een vergunning hiervoor nodig hadden, ging de AFM er pas eens naar kijken of die vergunning inderdaad nodig was. (slapende honden wakker maken heet dat)

  Artikel: http://www.iexprofs.nl/Column/Grondstoffen-Nieuws/67009/GoldMoney-sluit-deuren.aspx

 • Gerard

  @Jo
  Het AFM is er zeker niet voor beleggingsadvies. Ze controleren op fraude en degelijkheid en waarschuwen alleen. Verbod op beleggingsproducten voor pensioenfondsen, zoals die glagpensioen,kwamen van de DNB af.
  Een beetje controle en waarschuwingen lijkt mij toch wel zinvol. Ik ken veel beleggers en zonder uitzondering tunnelvisie. Helaas ook velen op deze site hier. Ik heb het nog meegemaakt januari 2000. Vele beleggers hadden “uitsluitend” internetaandelen! Ik zou ze niet graag de kost geven actief op deze site die “uitsluitend” in zilver zitten! Of uitsluitend op goud. Maar niemand spreekt hier over een veilige spreiding die ALTIJD winst geeft. Grondstoffen is ook al zo’n gevaarlijke hoek. Als je al 25% van je portfolio in grondstoffen zit, dan heb je al een heel risicovolle portfolio.
  Op dit moment heb ik MEER obligaties dan aandelen. Rustig wachten op omslagpunten, al duurt het maanden.
  Ik vind het daarom niet zo erg dat de AFM af en toe waarschuwt. Valuta beleggen is ook niet zonder gevaar. Maar het is natuurlijk WEL zo dat de overheid een grote tegenstander is van beleggen in goud en zilver. De overheid mist daar gewoon de opbrengsten van. Je hoeft het ook niet op te geven in Box 3. Bovendien is het ook nog geld wat onttrokken wordt aan bankballansen.

 • knowtoomuch

  (‘1880’ moest ‘1800’ zijn in mijn vorige reactie)

 • knowtoomuch

  @temp : You’re absolutely right :
  Double Bashing, but ONE game’

  De $ en de € hebben belang bij het afsnijden van ‘vluchtwegen’ die hun einde zou versnellen, daarom is het ‘logisch’ dat het Westen de PM’s voortdurend torpedeert. De ‘Ossies’ profiteren daarvan en kopen massaal physiek op, op deze wijze met de hamer slaand op de spijker die het (‘vrije’) Westen klaarhoudt om haar eigen doodskist definitief dicht te (laten) timmeren.

  Niet om arrogant te zijn, maar als je nou ook nog eens de moderne (1880+) geschiedenis van de ‘moderne’ wereld had gekend/ er over had gelezen, had je, net als ik, niets anders gekund dan te constateren dat achter zowel het Westen àls het Oosten er 22n major player schuilgaat : Rothschild.
  In ieder scenario is de PM-game dus een thuiswedstrijd voor hem.
  Het lullige is echter, dat deze King of Khazars de tijd rijp heeft geacht voor een greep naar de (wereld-)macht, zoadt de PM-strijd een (belangrijk!) gereedschapstuk in zijn handen is om zijn (wereld-)regering (=victorie) te verwezenlijken.

  Het gaat erom om ècht geld (PM’s) zo goedkoop mogelijk uit/van Europa weg te trekken, haar weerloos achterlatend in tijden van monetaire nood. En die zitten er aan te komen, geloof mij nou maar. We’re SOOOOO fucked ..!

 • nm156

  Goldmoney was zonder vergunning actief in NL. Er was geen reden om hun uit te zonderen van de verplichtingen.

  Klets, Goldmoney was niet actief in NL. Evenals willekeurige buitenlandse website actief in NL is. Ze weerden geen Nederlanders. Nu wel, samen met Noord Koreanen. Wees er maar blij mee.

 • Jan

  De vraag lijkt zichzelf te beantwoorden: wat een slachting… Goud zit bijna op 1600 dollar and zilver duikt richting 29 dollar.

 • Al13Hat

  @jo. “Goldmoney was zonder vergunning actief in NL. Er was geen reden om hun uit te zonderen van de verplichtingen.”

  Als ik goud zie als waarde opslag, wie is de AFM om te bepalen dat het een belegging is (dat was m.i. het probleem)? Overigens als enige land ter wereld uitgesloten……..

  Mvg. Al13Hat

 • Snel

  @Jo
  De AFM in in het leven geroepen om de burger te beschermen tegen onveilige beleggingen.

  Euro s omwisselen tegen goud is mijn inziens geen speculatie maar een soort van veiligheid zoeken voor een deel van je vermogen.
  Als ik goed of zilver koop waar dan ook en ik graaf een gat in m n tuin dan doet de AFM daar ook niks aan.

 • Nico

  als edelmetalen (flink) zakken barsten hier altijd discussies los,helemaal niet nodig,al zakt het weer naar 1200$ boeit me niks dat gebeurt met aandelen precies zo ,ik vermoed,dus hang me er niet aan op, dat de meesten hier geen beleggings ervaring hebben dan laat je meestal je emoties eerder meespelen,in een bullmarket moet je soms stalen zenuwen hebben, ik zit zelf al een tijd in o.a grondstoffen aandelen en als je het over volatiliteit hebt, nou dan stelt zilver niets voor.

 • Snel

  Had de AFM ook niet een hand in dat glas pensioen fonds? Hebben ze niet een recht zaak aangespannen tegen dat fonds om hun goudposities af te bouwen?

  Ja inderdaad ik heb ook een rekening bij Goldmoney gehad. Wat een stelletje lapzwanzen daar. Ze zijn zogenaamd in het leven geroepen om de burger te beschermen maar als je niet uitkijkt dragen ze je ten grave.

  Oh ja nog een leuke link voor temp, krijgt ie toch mogelijk gelijk:

  http://biflatie.nl/artikelen/69-eurocrisis/27074–griekenland-heeft-in-juni-geen-geld-meer-

 • Edwin

  Ja het kan nog triester….. :-)

 • Jo

  @al13

  Goldmoney was zonder vergunning actief in NL. Er was geen reden om hun uit te zonderen van de verplichtingen.

 • Andreas

  Jo
  Ik denk dat het probleem hierin zit dat de AFM nogal selectief is met waarschuwingen. In het verleden hebben ze nogal wat zaken onder de pet gehouden die zeker zo gevaarlijk waren en daadwerkelijk tot grote schade geleid hebben. Dus de geloofwaardigheid van AFM is door hun eigen handelen afgenomen tot het nulpunt. Daarnaast is een waarschuwing niet volledig. Het is een schot in de ruimte zonder de precieze risico’s te definieren. En dan gaan bij mensen op dit blog de nekharen recht overeind staan. Mede omdat overheidsdiensten het achterhouden van informatie als beleid hanteren. Het vertrouwen is dus weg en daarmee is de eeuwenoude basis voor edelmetalen wederom gelegd. Maar dat heeft tijd nodig.

 • Jo

  Misschien moeten jullie te rade gaan bij temp242? Volgens een aantal posts terug is hij toch erkend “heldervoelende” ?

  Kan het nog triester?

 • Al13Hat

  @ Jo: “Ze hebben nooit afgeraden om goud te kopen dus zit zelf niet te zwetsen!”

  Sterker nog, ze hebben Goldmoney verplicht de Nederlandse accounts te sluiten.

  En waar was de AFM ooit om de burger te waarschuwen voor bijv. woekerpolissen, top- hypotheken etc…?

  BTW….. Beschouwd u deze site als verplicht leesvoer ofzo?

  Mvg. Al13Hat

 • Jo

  High5 wil je aub goed lezen? Ik had al verwezen naar die waarschuwing van de AFM. Maarja ik zei al, jullie complottheoristen zijn stekeblind. Niet vatbaar voor discussie en onnozel.

 • Jo

  Geen enkel argument heb ik gehoord waarom de AFM niet zou moeten waarschuwen tegen de oplichters in de destructieve forex casinohandel, onwetend zielig zooitje hier. Jammer dat dit blog een magneet is voor mensen met een passie voor complottheorien en religie. Dat komt de objectieviteit niet ten goede. Op andere blogs zoals over huizenmarkt ziet men ook dat het systeem kapot is maar daar hoor je volwassen mensen met een realistische visie.

  Ik vraag me af wat iemand als Rien en pietje hier zoeken, trieste mensen…

 • high five

  Raaskallende Jo. Hier is het bewijs dat de AFM waarschuwt tegen goud.

  Niet altijd veilige belegging
  De AFM raadt consumenten aan zich vooraf goed te laten adviseren en informatie te verzamelen. “Beleggen in edelmetalen is niet, zoals ten onrechte wel eens wordt gedacht, altijd een veilige investering. In economisch betere tijden gaat het vaak minder goed met de goudkoers”, stelt de toezichthouder. (Volgens mij stond goud toen niet hoger dan $1400,-)
  http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=795

  Vraag: Hou jij altijd je aluhoedje op of zet je hem ’s nachts af ?

 • temp242

  Laat het ons gewoon zo stellen beste Jo, al die goede integere bestuurders hebben een spaarrekening.
  Hahaha.En al deze wakkere mensen gestoord noemen, dàt is pas goed gestoord. Sinds wanneer is een wakkere, integere open geest hebben gelijkgesteld met gestoord zijn? Graaiers,die de maatschappij oplichten en daarmee de welvaart ondermijnen dat is volgens u dan dé norm, ik stel me hier dan ook de vraag wie er gestoord is. Enkele jaren geleden was het nog voldoende om een kritische geest ALU-hoedje te noemen, dan zwijg hij of zij vanzelf, nu zie je dit meer en meer als een groot teken van onmacht van hen die ontmaskert zijn of worden.

 • Jo

  Wat een kortzichtigheid weer hier. Op argumenten wordt niet ingegaan. Zelfs vestia wordt erbij gehaald, wat een idioten. Jammer dat dit blog een anti- reclame is voor edelmetaal. Ik zit vol in edelmetaal maar als ik hier mijn “medestanders” hoor begin ik me toch hele ernstige zorgen te maken. Misschien dan toch liever vastgoed of landbouwgrond. Bij zulke gestoorde blinde aluhoedjes wil ik nIet horen.

 • temp242

  Met Tungsten opgevuld zeker?

 • shamrock

  Piet3

  Als ze die 8000 ton nog hebben???

 • temp242

  Volledig mee eens beste Piet3,
  Maar zou het ook niet kunnen te maken hebben met het feit dat net vandaag de soort eft-markt te Signapore vandaag geopend is en kan het niet zijn dat de Aziaten er ook belang in beginnen te krijgen om deze markt te manipuleren om zodoende goedkoop pm’s te kunnen inslaan? Graag jullie visie. Van de Fed en Co weten we ondertussen al lang waarom zij deze markt manipuleren, nl. Omdat ze failliet zijn, Azie in het geheel NIET, wel integendeel, ik heb er eigenlijk een goed gevoel bij, de markt wordt langs beiden kanten gebashd, hetzij om andere redenen, maar toch ligt het er vingerdik op, dat pm’s het enige echte ‘geld’ zijn.

 • Piet3

  Juist bij goed nieuws voor goud zie je vaak een dumpactie van de FED en CO. Anti-Euroregeringen in Frankrijk en Griekenland en slechte banencijfers in de USA zijn goed nieuws voor goud: Het brengt het opnieuw bijdrukken van grote hoeveelheden geld dichterbij.
  In de zomer van 2008 toen Fanny Mae en Freddy Mac door de overheid gered moesten worden en er maar liefst voor 5000 miljard Dollar schuld van deze hypotheekverstrekkers door de USA-regering garanties afgegeven werden werd het goud van 1000 naar 800 Dollar gedumpt. Een paar maanden later bij de Lehmancrisis gebeurde het weer, zelfs even tot onder de 700 Dollar.
  Algehele deflatie en ineenstorting dreigde er toen. Eind 2008 kon je aan Ben Bernanke zien dat hij echt ontdaan en in paniek was. Hij liep eigelijk mee aan het handje van Hank Paulson, de minister van financien en ex-CEO van Goldman Sachs. De olieprijs kwam zelfs even tussen de 30 en 40 Dollar per vat, zo groot was de paniek in Q1 van 2009. Maar inmiddels weten we wat de overheden dan doen: Ze laten de centrale banken een paar duizend miljard bijdrukken en brengen de rente naar 0 tot 1 procent. Ook hebben we met QE2 in 2010 gezien dat Bernanke geen zin meer heeft om het weer tot een Lehman-crisis te laten komen. Er was toen eigelijk niet veel aan de hand, maar de Amerikaanse economie begon wat te stagneren. En direkt werd de geldkraan weer open gezet met 600 miljard. Als de Amerikaanse economie nu weer stagneert en daar lijkt het op zal de FED weer gaan bijdrukken, waarschijnlijk net na de verkiezingen. (Bernanke is Republikein.) In Europa hetzelfde: Een hoop vergaderingen en toppen, maar de ECB moet het vuile werk uiteindelijk opknappen met 250 miljard bijdrukken om slechte staatsobligaties van de banken op te kopen en daarna nog 1000 miljard LTRO 1 en 2. Dus wat zal er gebeuren als Griekenland chaos veroorzaakt door uit de Euro te stappen ?
  Dan worden de persen opnieuw gestart en kan alles weer flink stijgen, goud voorop. Kijk naar de 10-jaarsgrafiek en je ziet dat er weinig aan de hand is: Gewoon een grotere versie van de correctiedriehoek die je in 2006 en 2008 ook ziet. China koopt meer dan 500 ton goud per jaar op en graaft zelf ruim 300 ton op. In 10 jaar hebben ze meer goud dan de USA, die 8000 ton hebben. Dan kan de devaluatie van de Dollar wel eens in een versnelling terecht gaan komen.
  We gaan het zien de komende jaren.

 • Jullie

  @ Jo,

  Waarom zou de AFM uberhaupt moeten waarschuwen ? Het lijkt mij al manipulatief (als in sturend, ‘wij weten wel wat goed voor U is’ ) om een overheids orgaan zoiets te laten zeggen.
  De AFM moet haar mond houden en controleren op illegale activiteiten, en als ze iets illegaals ontdekken moeten ze actie ondernemen en het desbetreffende bedrijf stil leggen.
  Als er niets fouts te vinden is moet de AFM dus lekker stil zijn.

  De risico’s dient de investeerder zelf te kennen.

  Maar volgens mij wil dit bij een hoop Nederlanders niet doordringen, een hoop mensen hebben nog steeds teveel vertrouwen in de overheid, en laten zich nog te graag vertellen ‘wat goed voor je is’

  Dus zoals ik al eerder zei : Blijf maar lekker geloven in de overheid en haar diensten.

  Je komt er vanzelf op terug.

 • WijRos

  @Jo

  Beste Jo, U weet toch wel dat het vooral de vele vriendjes van AFM functionarissen zoals die bij Vestia en andere semi overheidsinstanties zijn die zich bezig houden met derivaten en valuta spelletjes.
  Ik zie nog niet veel huismoeders de Forex opgaan om Noorse kronen te kopen of grote partijen CDS-en verhandelen u wel?

 • WijRos

  @Jo

  Beste Jo, Dank u wel voor het complement.
  Gelukkig bent u goed geïnformeerd over deze zinloze organisatie. Als u evenveel van beleggen begrijpt als de functionarissen van dit lichaam, uw uitspraken wijzen sterk in die richting, dan is uw fiat geld veilig maar uw koopkracht niet.

 • Jo

  Wijros, het spijt me te constateren dat je er helemaal niets van begrijpt. De AFM geeft geen beleggingsadvies. Ze waarschuwen voor de ontiegelijk grote risico ’s die aan de forex sites vastzitten. Ze hebben ooit wel geroepen dat goud kan dalen als de economie aantrekt, maar dat lijkt me nogal een open deur. Ze hebben nooit afgeraden om goud te kopen dus zit zelf niet te zwetsen!

 • Andreas

  Wat een gezeur allemaal. Iedereen die zich een klein beetje verdiept heeft in de materie weet dat met name zilver volatiel is. En dat een ieder geduld moet hebben. Degenen die dat geduld niet hebben raad ik aan wat anders te kopen. Of lekker sparen bij de bank. Vaste rente, zekere armoe.

 • Ethan

  ————————-
  From the Telegraph:

  The ultra nationalist far right party Golden Dawn supporters celebrated on Sunday after exit polls showed them winning between 5 to 7 per cent of the vote, enough for them to gain representation in parliament for the first time in Greek history. Golden Dawn Leader, Nikolaos Michaloliakos shouted “The Europe of the nations returns, Greece is only the beginning” as he walked towards party headquaters and pledged to deal with illegal immigrants first.
  For doubters of their intellectual lineage, here’s their logo:

  http://azizonomics.files.wordpress.com/2012/05/golden-dawn.jpg

  ————————-

  via:

  zerohedge.com/news/guest-post-european-union-destroying-european-unity

 • WijRos

  Ik hoop dat er ook nog enkelen zijn die hun hoofd koel houden. De laatste 2 weken is Brent olie bijna 5,5% gedaald, Zilver 4,6% en goud 2%.

  Wie wil er beweren dat olie niet één van de meest waardevaste grondstoffen is? De edelmetalen doen het toch nog een stuk beter of niet?

  De AFM had moeten waarschuwen vooral niet in Bankaandelen, olieaandelen te investeren en vooral de Euro om te wisselen voor US dollars in plaats van het eindeloos gezwets wat ze nu verspreiden.

 • WijRos

  De zogenaamde “manipulatoren” bereiken, of ze nu bestaan of niet, precies wat ze willen als ik de ingezonden stukken zo lees.
  Mijn advies: koop maar gauw fiat geld met jullie edelmetaal nu het er nog is. Misschien hebben we over een paar weken al een andere fiat munteenheid die nog betrouwbaarder is.

 • Ethan

  Oeh, mooie 10-delige set van Lunar Series II muntjes. :D

  Jammer dat ze maar liefst E 75 per stuk/ounce zijn.. dat kan ik niet verantwoorden voor mijzelf, meer dan ’t dubbele t.o.v de huidige marktprijs van zilver. :-(

 • high five

  Als je in mrt 2008 zilver voor $20,- had gekocht, dan had je tot sept. 2010 moeten wachten voordat je weer op winst had gestaan. Daar ging 2,5 jaar overheen.

 • cp

  MOrgen lezing van Willem M in Leiden.. en /me is erbij ! Ben benieuwd wat hij te melden heeft.

 • Jo

  @jullie

  Het probleem van dit blog is dat men ALLES aan manipulatie en “de elite” weet te relateren. De AFM waarschuwt voor de gigantische hefbomen op de Forexmarkt en voor de sites van oplichters die er tussen zitten. Er zijn die dag toevallig verkiezingen en voilà: de zilverbeleggertjes hebben weer een complottheorietje te pakken. Wat ze niet willen weten is dat forexbeleggers totaal niet geïnteresseerd zijn in de buitenlandse valuta. Ze proberen op de ultra korte termijn geld te verdienen door valutaparen te handelen, bijv EUR/USD te handelen en een uur later misschien wel precies andersom. De AFM waarschuwd dus ook voor LONG euro handelen! Maar dat willen ze niet weten op dit blog omdat het complottheorietje dan in duigen valt.

  En dit is maar 1 voorbeeld. Er wordt heel veel desinformatie op dit blog verspreid, daar kan de MSM nog een puntje aan zuigen!

 • Dave

  @John

  Ik koop je voorraad wel over.

 • john

  En ik September j.l. maar denken dat je met Zilver je vermogen kon behouden.
  Het zou de ideale oplossing zijn tegen die FIAT Euro….
  Inmiddels weet ik wel beter. !!

 • Ethan

  Here we go again:

  “”We moeten Europa naar een supranationaal niveau tillen. Want je hebt weinig tijd als je in een crisis zit”, aldus Wellink.”

  http://www.nu.nl/economie/2805939/wellink-wil-verregaande-europese-integratie.html

  Ze willen soevereine landen opheffen. Hoe bereik je dat?

  Hegel wist ‘t: Problem, Reaction, Solution

  En het geheel beweegt uit zichzelf de gewenste kant op… tenzij Grieken, Spanjaarden, en mogelijk Fransen, etc. tegen gaan werken.

 • Nico

  Hier nog een verhaal over bepalen goudprijs waar er vele van circuleren.

  Hoe wordt de goudprijs bepaald?
  Studie van de goudprijs: voer voor specialisten

  De goudprijs wordt in feite bepaald door een complexe, ondoorzichtige mix van tal van factoren. Liever dan naar bepaalde facetten te kijken, moet je alle bepalende parameters in hun geheel bekijken om al deze factoren die een invloed hebben op de goudprijs in hun juiste perspectief te zetten.
  De onderlinge samenhang en de wederzijdse beïnvloeding van deze factoren bestuderen is een studie op zich die we best aan de specialisten overlaten.

  http://www.goudstaven-goudstukken.be/hoe-wordt-de-goudprijs-bepaald/

 • pietje

  Willem Middelkoop haalt uit naar Warren Buffett.

  Gestolde angst noemen de criticasters het edelmetaal goud. Daarvan ’s werelds succesvolste investeerder Warren Buffett een voorbeeld. Afgelopen weekeinde haalde zijn rechterhand Charlie Munger hard uit naar alle beleggers in goud.
  “Civilized people don’t buy gold. They invest in productive businesses,” zei Munger, vice-voorzitter van Berkshire Hathaway, in een interview met CNBC.
  Goud genereert, volgens de afscheid nemende Buffett, geen enkel inkomen. In tegenstelling tot investeringen in de reële economie; in bedrijven. “Welke investeerder zal ooit het levenloze goud boven het productieve akkerland verkiezen?” vraagt Buffett retorisch.
  Nederlands bekendste goudbelegger Willem Middelkoop kiest vanzelfsprekend voor het blinkende goud. In zijn nieuwe boek ‘Goud en het geheim van geld’, dat deze zomer zal verschijnen, verdedigt hij het edelmetaal tegen haar aanklagers, waarvan Buffett de bekendste is. Op Follow the Money haalt Middelkoop alvast hard uit naar het Orakel van Omaha: “Warren Buffett is zijn magie kwijt. Als je kijkt naar de aandelenkoers van Berkshire Hathaway uitgedrukt in goud, dan zie je dat hij het sinds 1995 eigenlijk slecht doet.”
  http://www.ftm.nl/original/is-het-al-goud-dat-blinkt.aspx

 • Nico

  Dat goud daalt is idd niet altijd manipulatie, het gaat al 3 maanden zijwaarts, ik heb de 10 factoren die de goudprijs bepalen wel eens hier gelinkt, een grote invloed heeft de dollar/euro verhouding als de dollar stijgt daalt goud.

 • Jullie

  Het is natuurlijk wel toevallig dat de AFM dit juist moet melden als Frankrijk en Griekenland moeten stemmen, en de uitslag waarschijnlijk Euro-sceptisch was…

  Als je een beetje oplet merk je vanzelf dat er in de financiele wereld gigantisch veel van dit soort ‘toevalligheden’ plaatsvinden.

  Blijf verder lekker geloven in de overheid en haar diensten.

 • WijRos

  @W

  re. Er lopen een hoop dommerikken rond hier op dit forum.

  Beste W, gelukkig hebben we u om ons daar op te wijzen.

  Blijf op de AFM, de DNB en het overheidsapparaat vertrouwen en u bent gelukkig en natuurlijk pienterder dan de rest van dit forum.

 • Edwin

  Wel apart hoe hersenen van mensen werken. Mooi voorbeeld van de ontkenningsfase.

 • W

  Sommigen wijten elke daling aan manipulatie. DAT is pas naief, en niet zo’n beetje ook.

  Net als die figuren hier gisteren die denken dat de AFM in het complot zit omdat ze gisteren waarschuwden tegen forex-oplichters. Er lopen een hoop dommerikken rond hier op dit forum.

 • Anna

  Off topic: Maandagochtend vond ik het hoog tijd om geld van mijn ING betaalrekening contant op te nemen. Vorige jaren belde het baliepersoneel met het hoofdkantoor vanaf 10.000 kasopname. Inmiddels doet ING dat vanaf 8.000 euro. Weet niet welke limiet andere banken aanhouden maar als je zoveel mogelijk onder de radar wilt opnemen gelieve hiermee rekening te houden. Tjongejonge, ongebruikelijke transacties waren toch vanaf 15.000 euro?!

 • De Kalief van Californie

  @RCPL
  Jij beoordeelt dat de goud- en zilver markten niet illegaal gemanipuleerd worden? Zelfs Dennis Gartman, een zeer cynisch persoon tav deze manipulatie, meldde een aantal weken geleden bij CNBC “dat bepaalde mensen of groepen kennelijk belang hebben bij een lagere goudprijs”.
  Ik vind het erg naief te vooronderstellen dat de goud- en zilvermarkten niet bewust en illegaal naar beneden gemanipuleerd worden, en slechts gecontroleerde stijging wordt toegestaan. Overigens is helder dat de prijzen niet alleen door manipulatie naar beneden gaan.
  De info van GATA is wat mij betreft overtuigend maar die heb ik niet echt nodig; ik weet dat overheden en bankiers in de kern doorgaans (zeer) onbetrouwbaar zijn. Daar is verder niks mis mee; het werkt mi al duizenden jaren zo. Ze verliezen alleen iedere keer van Machtig Moedertje Natuur. Dat “verliezen” zit wel in een groter proces, is niet iets dat bv morgen in een keer stopt.

 • Seppel

  De titelvraag van dit artikel is inmiddels beantwoord.

 • RCPL

  En hop, nog een tik omlaag naar 1604 USD. Dit voorspelt niet veel goeds…

  Ook fundamenteel ziet het er niet echt goed uit; met de (hernieuwde) onrust rond Griekenland en ook Frankrijk, zou goud juist moeten stijgen. Dit was het geval tot Augustus 2011, maar nu niet meer.

  Ja, kom maar met de verhalen over manipulatie. Daar hecht ik inmiddels minder waarde aan.
  Want in diezelfde verhalen werd ook altijd beweerd, dat het manipuleren snel ten einde zou komen. Dit is na 3 a 4 jaar nog steeds niet het geval…

 • ronaldw

  Koersen kan je zo zien op kitco etc., dat het naar beneden dondert. Wordt het bij the silver mountain ook gemanipuleerd dat je het hierop de koersen niet kan volgen???

 • RCPL

  Goud gezakt tot 1612 USD.
  Als het door deze steun zakt, is de richting bekend na de zogenaamde ‘triangle’ beëindigd te hebben: OMLAAG.
  Dan zitten we gewoon in een sterke neerwaartse trend, met als 1e steun: 1522 USD.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @ Ethan

  Jij loopt al wat langer mee hier, ik denk niet dat jij die info nodig had. Maar je weet nooit wie er meeleest :-)

  Zelf kijk ik ook minstens 1 keer per dag, soms vaker. Maar ik wacht nog op de bounce in de BPSPX voordat ik wat doe.

 • De Kalief van Californie

  De papiergeld mafia laat zich weer eens zien. Het is maar goed dat dit tuig er is anders stond goud al lang op 10000+ USD en zilver op 300+ USD. Nu blijven er voor iedereen hele mooie kansen om te kopen.
  Maar ja, wie doen dat? iig Centrale banken en nuchtere investeerders. Henk uit Nederland en Otto uit Duitland verkopen liever. ZeroZero uit Japan trouwens ook.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  Ze zijn nu bezig met goud onder de steun te trappen, vrees dat zilver en de rest nu ook definitief knock out geslagen gaat worden.
  Enkel leuk voor papieren shorters, mijn fysieke voorraad laat ik liggen, maar is wellicht handig om dalingen op papier af te dekken.

 • WijRos

  @wortelbea

  Beste Bea,

  Mag ik ook wat opmerkingen plaatsen op uw vraag aan Gerard of waren de vragen exclusief voor Gerard bedoeld?

 • Ethan

  @Rien

  Bedankt voor de info/tips. :)

  Eigenlijk zit ik er heel dubbel in. Aan de ene kant wil ik elke dag wel een paar keer de G&Z koers checken.

  Aan de andere kant kan het mij gewoon echt niet meer schelen hoeveel van dat monopolie-geld er nu nodig is om G&Z te kopen/”waard is”.

  Ik koop in alleen maar G&Z met geld wat ik echt helemaal kan missen, dus *schouders ophaalt*
  En helemaal z’n waarde zal het toch nooit verliezen..

  Dus… met geld wat “over” is, koop ik gewoon af en toe lekker bij, met subsidie van de bankers door hun manipulaties. ;-)

  Ten slotte kan ik eigenlijk ook alleen maar zeggen dat ik blij ben met dat beetje zilver wat ik heb. :-D

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Ethan: precies. Maar soms kant het daarom nog wel even wat pijnlijk zijn. ;)

  Het is mogelijk dat sommige mensen dit als pijn voelen :-)
  In dat geval adviseer ik te verkopen tot je geen pijn meer voelt.

  Het is bewezen dat pijn grotere indrukken achterlaat dan blijdschap. Ik meen me te herinneren dat de negatieve prikkel ca 2-4 maal sterker is dan de positieve.
  Zelfs in een stijgende markt is het aantal dagen waarop iets in waarde daalt ongeveer gelijk aan het aantal dagen waarop dat iets in waarde stijgt. (voor aandelen ongeveer 48% tegenover 52%)
  Het volgt dus dat iemand die dagelijks de koers van zijn “iets” volgt een veel grotere negatieve prikkel krijgt dan een positieve prikkel. Dat maakt zwartgallig.

  Daarom het advies: verkoop zo veel dat je niet langer de nood voelt om alle dagen de koers te checken. Zelfs met verlies verkopen is een positieve ervaring (been there done that)

 • WijRos

  @ Gerard,

  re. kerninflatie

  Beste Gerard,

  Kern inflatie zou berekend moeten worden over onvermijdbare consumptie artikelen zoals:
  voeding, energie, huisvesting (huishuur dus), gezondheidszorg, vervoer etc.

  Mensen zullen alles opzij leggen om bovenstaande producten te consumeren. De prijzen van deze artikelen zijn razendsnel gestegen de afgelopen decennia. Dit is bijna allemaal ontstaan door hogere lasten opgelegd door de overheid en een grotere beschikbaarheid van geld.

  De centrale banken en overheden hebben echter een heel andere opinie over kerninflatie.

 • WijRos

  @Gerard

  re. In de VS lopen de lonen wel degelijk hard terug. Europa lopen ze nog wel op, maar dit Europa komt dan ook “gruwelijk” in de problemen. De VS kent dit probleem niet.

  Beste Gerard,
  Ik wil nog even doorpraten over jouw bovenstaande bewering van gisteren.
  feit:tot circa 2007 liepen de lonen van niemand in de VS terug en nu vrijwel alleen als je, vaak gedwongen, van baan moet veranderen. Federaal overheidspersoneel en overheidsuitgaven in het algemeen daarentegen zijn gewoon sterk door blijven groeien in loon en in besteedbaar inkomen (dit zijn sterke inflatie creëerders). Het is met name de productieve groep die steeds achterblijven bij de “inflatie”. Onderzoeken tonen aan dat de producerende burger nu ongeveer hetzelfde te besteden heeft als in de begin 1970-tigger jaren. Het verlies aan koopkracht is dus alleen ontstaan door inflatie en dat verschijnsel heeft er toe geleid dat veel producten buiten de VS gemaakt worden en met name boeren binnen de VS moesten hun producten voor steeds lagere prijzen verkopen waardoor een schijnbare “deflatie” van deze artikelen is ontstaan.

  De lage rente sinds de jaren negentig heeft er voor gezorgd dat er onbeperkt geleend en geconsumeerd kon worden waardoor een enorme inflatie golf is ontstaan die verborgen bleef in de voor en door Clinton bijgestelde inflatie berekeningen.

  De bewering van Rien: “In de huidige samenleving geldt dit: geld = credit” is juist. En met name consumenten credit is een zeer grote inflatie creëerder. Tot nu toe loopt de credit in de VS alleen maar terug door faillisementen maar niet in het leengedrag. In Nederland groeit de credit lijn steeds minder omdat de banken geen geld meer aan consumenten geven. Dit zal de inflatie afremmen maar de overheden hebben steeds meer geld nodig omdat productie afneemt hetgeen sterk inflatie bevorderend is.

  Ik ben het jou eens met betrekking tot de doorgaande loon stijgingen in Europa. Hierdoor is in Europa nog steeds geen sprake van deflatie. De wal keert echter van zelf het schip dus wat men ook doet de deflatie komt er aan en dat is goed voor degenen die wat gespaard hebben maar dan nog over het gespaarde kunnen beschikken. Het is echter de vraag of de overheden dat zullen toestaan.

  Vroeger praatten de socialisten over de verdeling van rijkdom maar dat wordt dan het verdelen van de armoede die ze zelf gecreëerd hebben. De producerende burger zal, als altijd, de kar opnieuw moeten trekken.

 • Edwin

  @Ethan
  Bedankt voor de info over de laatste ontwikkelingen :-) Het moment is blijkbaar aangekomen dat ontkennen van RPs overwinningen niet meer lukt. Amerika wordt langzaam wakker (hopen we dan).

 • Ethan

  @Rien: precies. Maar soms kant het daarom nog wel even wat pijnlijk zijn. ;)

  In ander nieuws vandaag!

  ———————————
  Tuesday: Ron Paul Subcommittee to Examine Proposals to Reform or Abolish Federal Reserve

  Live Stream Here (Lower left quadrant – ‘Live Webcasts’ link)

  WASHINGTON – The Financial Services Subcommittee on Domestic Monetary Policy and Technology, chaired by Rep. Ron Paul, will hold a hearing on Tuesday to examine six legislative proposals that either reform or abolish the Federal Reserve System.

  “More and more people are beginning to understand just how destructive the Federal Reserve’s monetary policy has been. I hope that this hearing will kick start a serious discussion on the need to rein in the Fed,” said Chairman Paul. “100 years is far too long for Congress to have taken a hands-off approach. The Fed continues to reward Wall Street banks while destroying the dollar’s purchasing power and driving up the cost of living for average Americans. This reckless behavior must come to an end.”

  Calls for reforming various aspects of the Federal Reserve System have existed since its creation in 1913. However, with the onset of the financial crisis of 2008-2009 and during the prolonged recession, calls for reform have escalated.”

  Live Stream here: http://financialservices.house.gov/Subcommittees/Issue/?IssueID=28986

  (Lower left quadrant – ‘Live Webcasts’ link)
  ———————————

  Via: dailypaul.com/230864/ron-paul-subcommittee-to-examine-proposals-to-reform-or-abolish-federal-reserve

  En voor de Paul-fans: mijn hemel wat waren het de laatste dagen spannende momenten tijdens de strijd voor de toekenning van kiesmannen in Nevada en Maine!

  De Romney mannen hebben van alles geprobeerd aan smerige trucs om de overhand te krijgen, zelfs letterlijk het optrommelen van busladingen vol met mensen en het uitdelen van valse kieslijsten!

  Romney Supporter Caught Handing Out Fake Ballots in Nevada Wearing a Ron Paul Shirt
  activistpost.com/2012/05/romney-supporter-caught-handing-out.html

  En hier ook nog een video van een fraudeur die gesnapt werd:

  My Video of Romney Operative Cheating at Maine GOP Convention
  youtube.com/watch?v=IcgOuuM1VkM

  In Nevada heeft Paul 22 van de 25 kiesmannen gekregen. Het voorzitterschap werd hier gewonnen met slechts 4 stemmen verschil op bijna 1200 stemmen(!!!) dus kon de bijeenkomst in de hand gehouden worden met al die busladingen

  In Main heeft Paul alle 15 gewonnen

  De strijd om de linies te doorbreken van de bestaande elite die zichzelf daar de handen boven het hoofd houdt is ontzettend zwaar, maar wow, mensen worden daar echt wakker!

  De rallies voor Paul worden echt steeds en steeds groter. :D

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Zilver doet niets, het is nog steeds zilver.
  Het is enkel ons perspectief dat veranderd.

 • Ethan

  Zilver, wat doe je :(

  Aan de andere kant: ik heb fysiek spul ergens liggen, dus dat is altijd een voorsprong t.o.v. 95% van de bevolking.

  En als het moet bewaar ik het nog wel een jaar of 10-30, 40.. :)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Ha!, een bump op de rails, meer niet :)

 • john

  Nou jongens,.. DE trein is vertrokken !!. In de Achteruit………………!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Re: Inflatie / Deflatie

  Ten eerste, dit is natuurlijk een schijngevecht :-)
  Men moet eerst de termen definieren anders kun je op dit thema eeuwig doorgaan.

  In de huidige samenleving gelt dit: geld = credit
  Ik denk credit behoorlijk terugloopt.
  Dus loopt ook het aanbod van geld terug.

  Vreemd genoeg kan dit hand in hand gaan met een expansie van de geldhoeveelheid onder controle van de CBs.

  En daar heb je de paradox: Inflatie binnen Deflatie.

  Bijna alles wordt duurder, maar toch neemt de beschikbare hoeveelheid crediet af.

  Anyway, JMHO :-)

 • wortelbea

  @ gerard, grote energie bedrijven zie ik misschien ook wel zitten. Koninkelijke vopak (of zoiets) ook wel ;-)

 • wortelbea

  @ Gerard,

  “Ik begin steeds meer te vrezen dat geldhoeveelheid gaat kruipen in monster-ondernemingen die hoog eigen vermogen en geen schulden op de balans hebben staan.
  Het zijn dit soort dat werkelijk stijl omhoog gaan sinds enkele maanden.
  Het lijkt de nieuwe veilige haven. Ik ben benieuwd of dit werkelijk zo is.”

  Aandelen in die bedrijven lijken misschien een veilige haven.
  Lijken…
  Want die bedrijven zitten met een berg cash, deze bedrijven zullen dan op het gepaste ogenblik hun cash moeten omzetten in echte assets. Bovendien meoten ze iets nuttigs te bieden hebben.
  Ik zie Apple bvb: ik kan mij indbeelden dat die producten in echte crisis niet meer zo gewild zullen zijn. patenten, intelectuele eigendom, kennis zal dan minder belangrijkzijn, en hun cash vervliegt als deze op een of andere failiete bank staat.

  Ken er iemand een aandeel van boomhakkers, vereniging van kleine landbouwers ? daar wil ik wel in beleggen ;-)

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard,

  re. Is aanhoudende “tegenvallende afzet” niet “deflatoir” dan???

  Ja die bewering is juist als dit tot lagere prijzen, arbeidskosten en overhead kosten leidt. Dat is echter lang niet altijd het geval. Ook hier kun je volgens mij niet zeggen dat een tegenvallende afzet per definitie tot deflatie leidt.

  Het studeren van economie en het lezen van allerlei boeken leidt niet altijd tot dezelfde conclusies! Ik heb heel lang gelden economie gestudeerd als bijvak maar ben het absoluut niet eens met Krugman bijvoorbeeld.

  Jouw uitspraak was dat er vanaf 2000 steeds deflatie was en dat dit tot de stijgende goudprijs had geleid. Hier blijf ik het met oneens en heel veel andere met name Austrian School aanhangers ook. de meesten denken dat het onbeperkt printen van fiat geld en de veel te lage rente de hoofdoorzaken zijn.
  Op deze uitspraak van jouw reageerde ik. Ik zou graag nog eens een uitleg krijgen wat voor deflatoire zaken jij hebt waargenomen tussen 2000 en bijvoorbeeld 2006. Het barsten van de cyber bubble heeft volgens mij niets met deflatie te maken.

 • Gerard

  @De Kalief van Californie
  “Ik ben benieuwd hoe die verhoudingen lagen in de periode van ’74 tot ’82. Heb je daar ook info over?”

  Ik vrees dat dit “desinformatie” is. Deze tijd is nieuw voor ons. Het is nog nooit gebeurt binnen deze verhouding. Zelfs niet in de 30er jaren, waar nog een goudstandaard bestond.

  Ik begin steeds meer te vrezen dat geldhoeveelheid gaat kruipen in monster-ondernemingen die hoog eigen vermogen en geen schulden op de balans hebben staan.
  Het zijn dit soort dat werkelijk stijl omhoog gaan sinds enkele maanden.
  Het lijkt de nieuwe veilige haven. Ik ben benieuwd of dit werkelijk zo is.

 • Gerard

  @WijRos
  re: “Dit heeft volgens mij niets met deflatie maar met een tegenvallende afzet te maken.”

  Is aanhoudende “tegenvallende afzet” niet “deflatoir” dan???

  Je zou eens wat meer over dit onderwerp moeten lezen van o.a. Robert Prechter.

 • Gerard

  @WijRos
  re. Het antwoord is zo simpel, maar je moet even over nadenken.
  Beste Gerard, ik weet het de enige in dit forum die nadenkt dat ben jij.
  re. We zitten in een deflatie vanaf januari 2000. Exact het moment dat goud ging stijgen.
  Ik reageerde op deze opmerking. Die volgens mij kant noch wal raakt!
  Er is geen enkele aanwijzing van deflatie tot nu toe.

  Beste Wijros, er zijn wel aanwijzingen. Je wilt waarschijnlijk niet accepteren dat er inflatie plaatsvind “binnen” deflatie.
  De Centrale banken lossen dit op door de kern-inflatie te nemen. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar ze doen het. Natuurlijk is de inflatie hoog op voedsel en energie. Maar dat betekent NIET dat er geen deflatie is.

  In de VS lopen de lonen wel degelijk hard terug. Europa lopen ze nog wel op, maar dit Europa komt dan ook “gruwelijk” in de problemen. De VS kent dit probleem niet.

  Dat “gruwelijk” gaat overigens slaan op de volgende fase schuldencrisis. Dit zal een sociale en later een politieke crisis zijn. Nieuwe leiders her en der.

 • temp242

  Is vannacht (8 mei) de eft markt in Signapore niet open?
  We gaan de komende dagen,weken nog wat meemaken.
  Vandaag wéér een topbankster gaan lopen in Spanje.
  Al die topmensen verlaten als ratten het zinkende schip.
  En de policorruptici(het orkest) speelét verder.
  Hopelijk zijn er (nog) genoeg reddingssloepen.
  Slaapwel iedereen.

 • temp242

  De verwijten cfr. Tegenstellingen gaan NU pas goed beginnen tussen de verschillende landen.

 • De Kalief van Californie

  @Fininfo-be
  Ik ben benieuwd hoe die verhoudingen lagen in de periode van ’74 tot ’82. Heb je daar ook info over?

 • Nico

  Ze zijn er ook achter dat alles eindig is daar moet je voor gestudeerd hebben.

  Club van Rome: we overleven zo niet – Als we de manier waarop we nu leven voortzetten, overleven we niet als soort. Tot die voorspelling komt de Club van Rome in een rapport dat maandag in Rotterdam werd gepresenteerd.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12076252/___We_overleven_zo_niet_als_soort___.html

 • Nico

  Wortelbea
  Ze kunnen zo veel willen, echt leiderschap heb ik nog niet gezien ,in een tijd als deze vallen er weinig ”wonderen” te verrichten. het is gewoon uitzieken geblazen,wellicht tot de patient sterft.

 • wortelbea

  @Nico, Alsdat zo is (by bye dolla reservemunt), dan gaat hij wel plots ziek worden aan een of ander vreemde ziekte,
  of sterven ten gevolge van een (zogezegde) aanslag door eeeuh aja een Iranische terrorist, of een eeeeh Ah!! .. Sirier ? en kan em dan samen met kadhafi rijstpap eten

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  De onderwaardering van de mijnaandelen ten opzichte van het fysieke goud neemt hallucinante proporties aan. Dit kan uiteraard niet blijven duren, een investering in deze sector kan ongetwijfeld tot hallucinante winsten leiden in de komende maanden of jaren. Vooral de juniors zijn hard getroffen. Beleggen in deze sector biedt momenteel ongekende opportuniteiten, maar ook enkele gevaren.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2012/05/07/gevaren-en-opportuniteiten-bij-junior-miners/

 • Nico

  Hollande wil strategisch pact met de BRIC landen en een einde van de US dollar als wereldreservemunt.
  Volgens Pepe Escobar, correspodent van Asia Times, wil de nieuwe Franse president Hollande een heel ander weg inslaan met Europa en verwelkomt hij een strategisch pact met de BRIC landen.
  China & Co zieb het maar al te graag gebeuren, aangezien er met Sarkozy moeilijk zaken te doen was, aldus Escobar. Bovendien wil Hollande de bestaande financiële verhoudingen herschikken en een einde van de US dollar als globale reservemunt.

  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/05/07/hollande-wil-strategisch-pact-met-de-bric-landen-en-een-einde-van-de-us-dollar-als-wereldreservemunt/

 • WijRos

  @Snel

  Beste Snel,
  De gronstoffen, hoofdzakelijk tarwe is alleen maar goedkoper geworden de afgelopen anderhalf jaar dus het is arbeid, winst en belasting die de prijzen verhogen. Dit is volgens mij typisch voor inflatie!

 • Snel

  Hmm, we hadden het laatst toch over brood?
  En dat m n vrouw op maandag altijd 4 broden bij de bakker haalt voor 6 euro?

  Wel dat is vanaf vandaag 6.60.
  10% erbij dus even.

 • Nico

  Wijros
  Dit klopt idd sommige gemeenten kampen nu met schulden van die bouwkavels dat mag de burger wel weer ophoesten.

 • WijRos

  @RB
  Beste RB, u wilt toch niet beweren dat dit nu typisch een gevolg is van deflatie?
  Het is een gevolg van overmatige overheidsinvloed op land, woningen en woningbouw. De grote speculanten waren de ambtelijke elite die dachten de overheid en zichzelf te kunnen bevoordelen met speculatiewinsten. In Groningen hadden we Calon en Bleeker die daar goed in waren.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Snel

  Klopt inderdaad. Wij zijn zelf bezig de mogelijkheid te onderzoeken om een kavel te kopen en er een huis op te laten zetten. De prijzen van het eerste vallen nog tegen, maar van het tweede vallen erg mee en zijn nog steeds dalende.

 • Snel

  Als je 10 jaar geleden een bouwkavel kon bemachtigen en daar een huis op bouwde dan kon je een barre winst behalen door het direct weer door te verkopen. Hier werd echt mee gespeculeerd. Dat stukje winst was eigenlijk lucht en loopt nu de ballon uit. Zo niet erger.

  Als je nu een kavel koopt en er een huis op zet en het vervolgens weer wil verkopen dan heb je gelijk een stuk verlies.
  Maar het bouwen van een huis is sinds 2008 niet duurder geworden. De aannemer neemt gewoon met minder winst genoegen of er word zelfs verlies geleden.

 • WijRos

  re. deflatie:

  http://www.iex.nl/Nieuws/ANP_ANP-070512-151/Cao-lonen-in-april-omhoog.aspx

  Het schijnt dat de lonen in April weer verhoogd zijn in verband met de “deflatie” zal dat dan wel zijn.

  Dit geldt met name voor het ambtelijke deel van Nederland. De producerenden moeten zoals gebruikelijk inleveren volgens de politieke meerderheid.

 • WijRos

  @RB

  re. terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt

  Beste RB,

  dit is volgens mij niet juist. Zoals al eerder gemeld alles wat nu geproduceerd moet worden of het nu een huis een auto of wat voor kapitaalgoed is, de prijs zal hoger zijn dan een jaar geleden vanwege hogere arbeidskosten (een prima inflatie indicator onder de gegeven omstandigheden) en materiaal kosten.
  Er is alleen de laatste maanden een kentering gaande bij de zzp-ers in de bouw die voor steeds lagere prijzen gaan werken vanwege de sterk afnemende hoeveelheid werk in die sector. Dat is zeker niet zo vanaf 2000, zoals Gerard beweerde.
  Alleen goederen die door onze slaven in Azië gemaakt worden hebben de neiging nog goedkoper te worden. Dit heeft volgens mij niets met deflatie maar met een tegenvallende afzet te maken

 • WijRos

  Beste Gerard, hierbij wat US informatie en ik denk dat het in NL niet veel anders is.

  http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

 • greetjes

  Wijros, prima op terug gekomen ;-) maar ik vond de aanhef ook niet nodig. Hier zijn we toch gelijkgezinden onder elkaar?

 • WijRos

  @Gerard
  re. Het antwoord is zo simpel, maar je moet even over nadenken.

  Beste Gerard, ik weet het de enige in dit forum die nadenkt dat ben jij.

  re. We zitten in een deflatie vanaf januari 2000. Exact het moment dat goud ging stijgen.

  Ik reageerde op deze opmerking. Die volgens mij kant noch wal raakt!

  Er is geen enkele aanwijzing van deflatie tot nu toe.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard,
  De huizenmarkt is een typisch voorbeeld van sterke overwaardering door allerlei hypes en markt manipulatie door de overheid en financiele instellingen. De overwaardering van huizen van de afgelopen 40 jaren heeft volgens mij niets met inflatie of deflatie te maken.

  Volgens mij zijn inlandse diensten en producten de afgelopen jaren sterk blijven stijgen in prijs hetgeen over het algemeen een gevolg was van inflatie. Ook het laten bouwen van een huis is steeds duurder geworden, ook sinds de huizenprijzen zijn gaan dalen!

 • WijRos

  @RB
  Beste RB,
  Het was absoluut niet mijn bedoeling Gerard te beledigen.
  Als iemand dat zo ziet dan hierbij mijn oprechte excuses.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Biflatie is een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstof gerelateerde producten (zoals voedsel en olie) stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en krediet deflatie tegelijkertijd.

  Zie: http://www.biflatie.nl

 • Gerard

  En, nogmaals, de goudprijs blijft stijgen door oplopende “schulden” en blijvend “lage rente”.
  Zolang dat zo blijft, dan hoef je nergens bang voor te zijn.

 • Gerard

  @WijRos
  Totaal NIET met je eens.
  Kun je in de huizenmarkt spreken van “inflatie” dan?
  NOGMAALS, er is alleen inflatie in energie- en voedselprijzen. En “nogmaals” die worden niet meegerekend in kern-inflatie.
  Inflatie kan niet leiden tot hyperinflatie. Niet onmogelijk, maar het gebeurde NOOIT.
  In de 70er en vooral 90er jaren zagen meer dan een 10-voud van bijgeprint geld van wat er nu gebeurt. En dat geld kwam dus werkelijk rechtstreeks in de economie. Waarom was men toen niet bang voor hyperinflatie??
  Het antwoord is zo simpel, maar je moet even over nadenken.

 • jj

  als er iemand verward is, dan ben ik het hoor :-)
  BTW: de AEX en andere beurzen liggen al een groot gedeelte van de ochtend uit de lucht.
  System overload… niet gek na de verkiezingen van afgelopen weekeinde

 • Henk

  Jantje schreef:
  ” Juist Nico zilver is al ruim 1000% gestegen het afgelopen decennium.”

  In 2002 stond zilver rond $ 4,50 /oz, 2012 op $30 /oz
  Volgens mijn rekenmachine is dat een stijging van 566%, geen 1000%
  Overdrijven is ook een vak.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ WijRos

  Waarom, in hemelsnaam, begint iemand een argument met een belediging? Zeg in plaats daarvan gewoon wat je zeggen wilt.

 • WijRos

  zijfers moet natuurlijk cijfers zijn.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, volgens mij ben je een erg verwarde man. Er is de laatste jaren wel angst voor deflatie maar er is veel meer inflatie geweest dan dat de officiele zijfers aangeven.
  Kijk maar wat je in 2000 voor 200 gulden kon kopen en nu voor 100 Euro!

  De Goud prijs stijgt door angst voor inflatie, de betrouwbaarheid van het centrale banken systeem ende betrouwbaarheid van de politieke elite. Verder is er een trek van de massa maar dat is volgens mij nu helemaal over. Nu kopen alleen banken en de politieke en ambtelijke elite goud.

 • greetjes
 • greetjes

  de dochter van een vriend heeft een appartement in Turkije gekocht als investering. Sindsdien zet hij elk jaar een deel van zijn spaargeld daar op een rekening: 7% rente. Is misschien zo stom nog niet! Ik denk dat Turkije een stabiele factor zal worden in de geopolitieke toekomst.

 • greetjes

  yep, dat sowieso!

 • gordijnen

  @greetjes

  Wel grappig, wij zitten wel op dezelfde golflengte. Lol

 • greetjes

  sorry, Gordijnen

  ik zal de volgende keer eerst alle posts lezen voordat ik wat plaats; jij was me voor met het nieuws over de AFM ;-)

 • greetjes

  “Oftwel de euro’s moeten ergens naar toe. Edelmetalen, buitenlandse valuta en de broodnodige uitgave met een goede prijs, kwaliteit verhouding.”

  Ik hoorde vanochtend op het nieuws dat FMA een waarschuwingscampagne is gestart om de gevaren van handel in buitenlandse valuta aan te geven. Dan lijkt het me wel duidelijk wat je met je euro’s moet doen ;-))

 • gordijnen

  Keurmerk voor goed goud

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12074832/__Keurmerk_voor_goed_goud__.html

  Alle aandacht lijkt mij meegenomen.

 • gordijnen

  AFM waarschuwt voor beleggen in vreemde valuta.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3251721/2012/05/07/AFM-waarschuwt-voor-beleggen-in-vreemde-valuta.dhtml

  Waarschijnlijk worden er teveel euro’s omgewisseld.

  Wij weten wat er gebeurt, als een valuta teveel stijgt. (zw fr)

  Het blijft natuurlijk papier en de politiek. Zoals ook edelmetalen een papieren handel is.

  Fysieke edelmetalen blijven gelukkig hun gewicht houden.

 • De Kalief van Californie

  En de islamisten worden tegelijkertijd steeds slagvaardiger en brutaler in europa. Zij maken handig gebruik van de politieke en economische zwakte in europa. Heel goed van ze ondanks dat ’t wat mij betreft bijzonder afgunstige leeghoofden zijn.
  De hoogmoedswaanzin van “humanisme” en excessieve democratie eisen op meerdere gebieden hun zware tol.

 • Cinelux

  Temp 242: Exportbelasting G&Z

  Daarvoor nooit in mijnaandelen gestapt.Landen kunnen in moeilijke tijden heel snel overstappen op nieuwe wetgeving zoals nationalisatie en exportheffingen.

  Waarschijnlijk kan zilver G&Z nog wat dalen, is niet leuk, maar bedenk wel dat als het echt uit de hand loopt je de massa wel voor bent.

 • Gerard

  En jawel! De Euro zakt nu dik onder de 1,30.
  Het resultaat van de uitslag Frankrijk. Men is bang voor Holande. En zeker NIET zonder reden.

 • Gerard

  Wel vervelend dat de votes stijgen op 61% staat. We moeten echt nog iets pessimistischer gaan worden voordat de stijgende trend weer inzet. Onder de 50 ligt de omslag ergens. Maar we gaan nog zo’n 3 maanden zijwaarts.

 • Gerard

  @J
  “Maar ik begrijp zilverpaul en zijn broodheer ook wel; op zilver zitten veel hogere winstmarges dan op goud.”

  Als dat zo was dan was ik allang weggeweest op dit forum. Zilverpaul geeft een eerlijk beeld van de gang van zaken.

 • Gerard

  @bobbi
  “En wie weet waarom goudprijs weer van 44k naar 40k in korte tijd is gezakt?”

  De goudprijs zit nog steeds in een stijgende trend. Hetzelfde patroon als zilverpaul hierboven in de tweede grafiek laat zien op zilver. Alleen goud zit al in de punt van de triangle, zilver nog niet (pas op 27,50).
  Wat je ziet in de goudprijs is de correctie van de vreselijke parabool van augustus 2011. Een herstel van zulke overbought kan zomaar een jaar duren.

 • Gerard

  @bobbi
  Ik probeer nu juist uit te leggen dat “deflatie” de oorzaak is dat goud en zilver stijgt.
  We zitten in een deflatie vanaf januari 2000. Exact het moment dat goud ging stijgen.
  De angst is hyperinflatie die alleen maar kan ontstaan vanuit deflatie, NOOIT vanuit inflatie.
  Nogmaals, de inflatie die je denkt te zien is voedsel en energieprijzen. De “kern-inflatie” daalt nu al 12 jaar. Het wegprinten van dit effect is het gevaar.

 • temp242
 • temp242

  Super Sossendag begint al goed in te werken op de PM’s.
  De Sossenkleur is niet voor niets ROOD.
  Laat ze vooral maar lekker smossen die sossen.
  Des te groter gaat de komende klap zijn.

 • gordijnen

  Het kan vriezen en dooien met de zilverprijs. Voor je pensioen lijkt mij zilver goed.

  Ik heb het gevoel dat de consumenten massaal de vinger op de knip houden,
  maar is dit nog wel waar?

  Toch afgelopen 2 weken, meer omzet dan daarvoor.

  Alleen heb ik het idee, dat als het aan de consument ligt dat de overheid hier niks van merkt. Ik kan in mijn branche, hier niet aan meewerken, maar het zegt wel genoeg.
  In- en verkoop en winstmarches moeten wel in verhouding blijven en staat steeds meer onder druk, om de verkoop toch op pijl te houden.

  Ik denk dat je met de aankomende belastingverhogingen, eerder minder, dan meer belasting gaat binnen halen.

  Oftwel de euro’s moeten ergens naar toe. Edelmetalen, buitenlandse valuta en de broodnodige uitgave met een goede prijs, kwaliteit verhouding.

  Ik denk dat de geldstromen, straks niet meer te controleren zijn. Bijdrukken heeft dan zijn uitwerking verloren.

  Edelmetalen kunnen hun uitwerking niet verliezen.

 • pietje

  Waarom greetjes om dat men niet hoe afloopt in Griekenland en wat gaat Hollande doen in Frankrijk.
  Een ding is zeker er gaan dingen veranderen in Europa.

 • bobbi

  @Gerard

  Hoge inflatie is er toch al en zit er door al dat geld bijdrukken toch nog extra aan te komen?
  En lage rente is er toch ook al?

  En wie weet waarom goudprijs weer van 44k naar 40k in korte tijd is gezakt?

 • greetjes

  Sorry, 1.3013

 • greetjes

  IN Azië is de euro al gedaald naar 1.1013

 • greetjes

  Wat bedoel je Pietje? Ben es iets duidelijker.

 • pietje

  Beste Temp het zal morgen wel eens een slachtveld kunnen worden op de beurs.

 • pietje

  Ik weet niet of het aan mijn PC licht maar ik kan niet MEER + OF –
  ZIJN ER NOG MEER MET DIT PROBLEEN ?
  Zo ja hoe los je dit op?

 • temp242

  Verder ben ik ook benieuwd wat de eft markt in Signapore gaat doen voor de PM’s.
  Vanaf 8 mei aanstaande?

 • temp242

  Volledig maar dan ook volledig met je stelling eens Beste Gerard.
  Deze Oppersos gaat smossen.
  Sossen smossen.
  Links is (héél) slinks.
  We gaan wat meemaken.
  Niet dat hun kiesvee daar echt van wakker ligt.
  Want socialisme is toch gezellig nietwaar???
  Mvg.

 • pietje

  Of zilver zakt of daalt?
  Dat hangt van zo veel factoren af alleen al de koers van de euro ten opzichten van de dollar enz.
  Als je een lijn legt over de drie hoogste en de drie laagste punten van de afgelopen 18 maanden dan kom je op een stand van $30 per ounce uit over 6 maanden.
  Voor goud ziet er beter uit hier kom ik op een stand van $1750 per ounce uit over 6 maanden.
  Maar het blijft koffiedik kijken laten we eerst maar eens kijken wat de nieuwe regering in Griekenland gaat doen. Zo als het er nu uit ziet komt er een regering die anti Europa is en tegen de ECB enz. enz.
  In Frankrijk wint Hollande en de eerste toezegging is al gedaan door Europa want het is niet zo belangrijk meer om het begroting tekort op 3% te hebben het mag wel wat meer zijn zullen we maar zeggen.

 • J

  De bubble in zilver is geknapt toen het op 50 stond, de speculanten stapten uit en de prijs storte in. Als de laatste sukkels hun fysiek gaan verkopen dan moet je pas weer aan de koopkant gaan staan bij zilver. Maar ik begrijp zilverpaul en zijn broodheer ook wel; op zilver zitten veel hogere winstmarges dan op goud.

 • Jantje

  Juist Nico zilver is al ruim 1000% gestegen het afgelopen decennium. Zilver kan met gemak 80% dalen, dan staat het nog steeds 200% hoger dan 10 jaar geleden. Goud zie ik niet zo hard dalen.

 • Gerard

  @temp242
  De nieuwe president gaat de pensioenleeftijd “verlagen”, is zijn verkiezingsbelofte.
  Daarnaast gaat hij alle bezuinigingen terug draaien. Hij wil voor deze cadeautjes extreme bedragen gaan bijlenen.
  Voor mij is het duidelijk nu: hyperinflatie in Euroland.

  Je kon kiezen:
  Of kiezen voor grote economische krimp door bezuinigingen,
  of kiezen voor de totale ondergang door schulden en hyperinflatie.
  De kiezer heeft gekozen.

 • Gerard

  @bobbi
  De domste fout die je kunt maken is de goud- zilver-fundamentals vergelijken met 1980.
  Doe dat NIET !
  De eind-zomer is een totaal andere tijd dan eind-winter.
  Door te hoge (echte) inflatie en te lage rente steeg de prijs in de jaren 70.
  De huidige bull-market wordt gedreven door angst voor deflatie en de ondergang door “schulden”. Schulden was iets welke in de 70er jaren totaal niet bestond.
  En schulden die te hoog zijn om af te lossen zullen leiden tot hyperinflatie. In het vorige lijntje heb ik dat heel uitvoerig verklaard.
  Anders gezegd: Je mag een schulden-crisis NIET vergelijken met een inflatie door schuld-opbouw (70er jaren).
  Beide verschillende periodes drijven de g&z prijzen omhoog. Alleen de afloop is anders.

 • temp242

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Grieken_straffen_traditionele_partijen_af.9190760-3140.art?ckc=1

  De franzozensos is nu president, de verder tikkende mega tijdbom Dexia onder de financiële markten en de Griekenland die FYE! gestemd hebben, tja…

 • Jantje

  Ik vind de titel van het artikel niet bepaald uitnodigend, lijkt me nogal een open deur, is het de moeite waard om te lezen?

 • temp242
 • temp242
 • Dick

  Ik heb net een bericht over spanje gelezen en dat klinkt niet erg goed, en als spanje inderdaad nog meer moet bezuinigen bestaat de kans dat ze zomaar uit de eu stappen en wat doet zilver dan??? Hiervoor griekenland nog even opnieuw…

 • Nico

  Er zijn steeds meer berichten dat deze periode op die van 2008 gaat lijken
  En destijds heeft de zilverprijs een forse dreun opgelopen,het zou zomaar weer kunnen gebeuren.

 • De Kalief van Californie

  Ik stem ook niet, “timing” is nl. erg moeilijk. Ik ben er wel erg van overtuigd dat zilver nog heel goedkoop is. Afgezien van andere redenen; wanneer je alle prijsverhoudingen beoordeelt is er nauwelijks iets te noemen dat goedkoper is dan in 1980. Zilver is dat wel.

  Verder aangaande de alinea betreffende de Hunt brothers, serviezen omsmelten ed; volgens mij klopt er niks van … De geloofsgeld maffia heeft de spelregels indertijd veranderd om oa de stijging van de zilverprijs de nek om te draaien en daarmee te eisen dat het maffia geloofsgeld weer gewaardeerd werd.
  Momenteel zijn er echter duizenden Hunt brothers en wordt het spel wereldwijd gespeeld. De economische situatie is ook iets serieuzer dan in 1980, zowel in de US als in de rest van de wereld. De edelmetaal-mijnbouwaandelen worden daarbij momenteel verafschuwd, iets dat bij een top of zeepbel hoogstwaarschijnljk anders zal zijn.
  Mij lijkt ’n permanente hoogvlakte veel meer aan de orde wanneer zilver bv 150 USD of 250 USD bereikt. De monetaire, economische en politieke situatie is nu veel, veel extremer en minder oplosbaar dan in de tweede helft van de jaren zeventig. MadMax ligt op de loer, zeker in europa.

 • bobbi

  Tja, zodra zilver boven de 30 euro per ounce komt wordt die weer omlaag gemanipuleerd helaas. Volgens mij fysiek niets aan te verdienen. Misschien wegleggen voor je pensioen.

  En wat goudprijs betreft: vraag me af of er weer net als in 1980 weer een grote val in prijs komt. Waarom is goud trouwens in korte tijd gedaald van 44.000 naar 40.000 per kilo?

 • Jullie

  Ik heb niet gestemt, omdat ik het simpelweg echt niet weet.

  Ik ‘hoop’ natuurlijk op een stijging, maar eerlijk gezegt zou ik het echt niet weten.

  Op de lange termijn zal zilver ‘gewoon’ stijgen, maar waar zilver over een half jaar staat… echt geen idee gewoon.

  Ik denk dat er een hoop afhankelijk is (nog altijd) van wat de overheden zullen doen in met name Europa, en natuurlijk wat de rente’s gaan doen.

  hmm… gebaseerd op dat gegeven, ga ik denk toch maar voor een stijging, vanavond om 8uur weten we wie Frankrijk gaat regeren de komende 4jaar, een belangrijk issue.
  En ook de Grieken natuurlijk..

  hm.. ja, dan kies ik toch voor de stijging, al blijft deze denk ik wel (nog) minimaal, over 6maanden, zeg ik : rond de 40USD voor zilver.