Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Analyse van de zilverprijs: zal zilver stijgen of dalen

06-05-2012 Rolf van Zanten

Een jaar geleden noteerde de zilverprijs op recordhoogte, rond $50 per troy ounce. In een periode van nog geen zes maanden hieraan voorafgaand wist de prijs van echt zilver te verdubbelen met een koers van ongeveer $50 rond eind april 2011 als hoogtepunt. Zilver, volatiel als altijd, verloor vervolgens binnen enkele weken terrein tot zo’n $35 per troy ounce. Met het hoogtepunt van $50 per ounce in 2011 stond zilver op het zelfde record als ruim 30 jaar geleden.

Niveaus ter hoogte van $50 per ounce kwamen niet meer voor sinds januari 1980, toen de gebroeders Hunt vrijwel de hele zilvermarkt opkochten en speculeerden op een nog hogere zilverprijs. De zilvermarkt wordt tegenwoordig echter veel meer gedomineerd door grote zakenbanken die posities innemen als ook de industriële afnemers die ongeveer de helft van de jaarlijkse zilverproductie opkopen.

Zilver wordt namelijk steeds meer gebruikt voor industriële doeleinden, van zonnepanelen tot computers en van medicijnen tot katalysatoren. Daarnaast wordt zilver ook steeds vaker gekocht door de particuliere belegger als vorm van belegging of koopkrachtbescherming. Beleggen in zilver doet men dan doorgaans in de vorm van zilveren munten of men kiest voor een zilverbaar.

De zilvermarkt is in die zin veranderd ten opzichte van 1980 aangezien er veel meer spelers actief zijn op de markt en doordat er veel meer “papieren zilver” wordt verhandeld dan wat er fysiek wereldwijd aan echt zilver aanwezig is. Naar schatting is er tenminste 100 a 140 keer meer zilver digitaal verhandeld dan wat er aan echt zilver fysiek aanwezig is. Dit kan leiden tot een prijsexplosie voor fysiek zilver, mocht ooit meer dan 1% van de beleggers in “papieren zilver” een fysieke uitlevering eisen.

Binnen twee maanden na het record in 1980 daalde de zilverprijs significant en verloor zilver meer dan 75% van haar waarde. De koers stabiliseerde uiteindelijk rond $11 per troy ounce.
Vanaf het hoogtepunt in 2011 daalde de zilverkoers tot nu toe met zo’n 40%, vanaf $50 naar $30.

De marktomstandigheden zijn in dit geval echter heel anders dan in 1980. In 1980 werd er dusdanig veel echt zilver op de markt gebracht door de hoge prijzen, dat de gebroeders Hunt niet meer genoeg geld hadden om al dit zilver op te kopen. Complete serviezen werden omgesmolten en ook nieuwe mijnen werden aangeboord om tegen de hoge prijzen zilver te kunnen verkopen. De gebroeders Hunt zijn uiteindelijk failliet gegaan aan hun manipulatieve spel in de zilvermarkt. Gedwongen door de gekte die heerste op de zilvermarkt zijn destijds door de FED ook maatregelen genomen om dergelijke manipulatieve handel te voorkomen en particulier bezit van zilver te beperken.

Anno 2012 is de zilverprijs aanbeland op $30 per troy ounce. De bovenstaande grafiek laat zien dat er nog steeds sprake is van een bull market, wat zou impliceren dat de zilverprijs op termijn verder zal stijgen. Toch is het huidige niveau rond de $30 een kritisch punt, als de zilverprijs onder de $30 noteert zou de koers kunnen dalen tot ongeveer $27 volgens technische analisten.
Daar ligt een belangrijk steunpunt. Als de zilverprijs echter binnenkort boven de $31 noteert en vervolgens uitbreekt boven de $35 dan ligt de weg naar boven wederom open. Heeft u al een zilverbaar? Gaat u beleggen in zilver?

Wat denkt u?
Gaat de zilverprijs de komende zes maanden verder stijgen of dalen?

Wat doet de zilverprijs de komende zes maanden?

View Results

Loading ... Loading ...

 • Schepens Luc

  Geachte

  Wanneer voorziet u een sterke stijging die aanhoudt van de zilverprijs?

  Kunt u mij bepaalde tips aanbevelen betreffende de aankoop v an zilver?

  Dank bij voorbaat.

  Hoogachtend

  Luc Schepens

 • temp242

  Deze ‘virtuele’ daling van de PM-prijzen zouden wel eens een voorbode kunnen zijn van grote komende ontwikkelingen binnen vandaag en twee à drie weken.
  Fasten your seatbelts.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Roi

  “Overheden en big government-economen zijn tegen de goudstandaard gekant omdat het een natuurlijke rem plaatst op de mogelijkheid van de staat om aan monetaire politiek te doen en inflatie als beleidsmiddel te gebruiken.”

  Dat leest natuurlijk wel lekker, maar gaat wel voorbij aan de geschiedenis. Waarom sloot Nixon het gold-window? Juist, omdat ze meer geld in omloop hadden gebracht dan ze aan goud hadden. Inflatie onder een goud standaard is dus heel wel mogelijk.
  Het probleem is dan ook niet goud of fiat, het probleem heet “overheid”.

 • temp242

  http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_europa/Europa_moet_inflatie_van_4_procent_toelaten.9192690-3140.art

  Dat is zomaar eventjes een VERDUBBELING van de inflatie.Goed wetende dat bij een inflatie van twee procent de echte inflatie zeven tot acht procent bedraagt! En dan is er nog steeds niets gebeurd. Wacht maar eens als het pleuris op het plebs gaat losgelaten worden.

 • temp242
 • temp242
 • Andreas

  De Italiaanse maffia wordt vaak op handen gedragen door de armoedigsten. Men steunt namelijk deze groep met een habbekrats. Deze groep armoedigen zijn dan daarna de ogen en oren van de maffia. Ziedaar de overeenkomst met onze kliklijn. En de armoedigen vragen zich niet af waar de maffia het geld vandaan haalt. Dat zijn de grote maar meestal de kleine ondernemers. Van kleine ondernemers zijn er veel meer en niet beschermt.

 • Andreas

  Kalief
  Je naam is mij te lang. Derhalve de afkorting. Meer en meer mensen worden wakker, maar het blijft nog lange tijd een splintergroepering. De overgrote meerderheid heeft nog steeds vertrouwen in diezelfde criminele organisatie. Die volgen de harde leerschool. Schapen zijn het. En wolven zijn er toch niet meer? Daar komen ze nog stuiptrekkend achter. Maar dan is het te laat. Want een ieder weet wat stuiptrekken betekent. En let op. De druiloren die het nu voor het zeggen hebben zitten straks met een mooie baan bij de VN. Net als die achterlijke Melkert en bijna Lubbers. Die kon helaas voor hem zijn handjes niet thuishouden. Hij vergat dat je een heel volk wel naaien maar een persoon niet in de billen mag knijpen. Ziedaar, het verschil tussen individu en groep of volk.

 • De Kalief van Californie

  @Andreas
  Wat jij verwoordt is hoogstwaarschijnlijk wat meer en meer mensen denken. En daar zal het niet bij blijven gegeven de vervreemding en arrogantie van de “moderne” overheid.

 • Andreas

  Broeder Temp
  Het stukje of beter gezegd verhaal van de unabomber raakt exact de kern van wat NU gebeurt. Nu weet ik natuurlijk niet wat de deskundigen bewogen heeft deze man geesteziek te verklaren. Maar uit het verhaal blijkt eerder het tegendeel. Nu is het natuurlijk niet gepast bombrieven te versturen. Aan de andere kant is iedereen het ermee eens dat degene die bijvoorbeeld je fiets van 300 euro steelt een fiks pak slaag verdient. We worden NU van veel meer bestolen en we doen allemaal niets. Dat heet democratie en sociaal. Het verschil is dat de fietsendief een persoon is en de overheid een organisatie. Weliswaar een criminele maar wel een door het volk gekozen organisatie. Deze organisatie doet echter niet onder voor de maffia. Die laat bedrijven en mensen in ieder geval in leven. Niet uit mededogen maar uit economisch belang. En daar hebben we de kern, politikers zijn niet eens in staat de slaaf die hun voedt in leven te laten. Dit omdat ze te dom zijn om te beseffen wie hun voedt. En dat heeft dan op kosten van dezelfde slaven jarenlang gestudeerd. Maar ik geloof dat ik nu een beetje op de Unabomber begin te lijken. En dat is gevaarlijk. Voor dat je het weet heb je gratis logies in een staatshotel.
  MVG
  Andreas

 • Erik
 • temp242
 • roi

  ps.

  Hebben jullie ook last van dat als je http://www.thesilvermountain.nl/blog/author/zilverpaul intypt en/of shortcut selecteerd dat een oud bericht van zilverpaul opend van 2 mei.Ik heb dit sinds kort.

  Misschien is het mijn computer maar andere pagina’s updaten gewoon als ik ze open.

 • roi

  @ WijRos

  Je krijgt toch altijd vaak de halve waarheid te horen. Wie heeft er belang bij om dat zo te brengen, denk daar maar over na.

  Neem nou het onderstaande uit toch wel een grote krant uit Duitsland:

  Operation Self-Deceit
  New Documents Shine Light on Euro Birth Defects

  http://www.spiegel.de/international/europe/euro-struggles-can-be-traced-to-origins-of-common-currency-a-831842.html

  Iemand had dit al gepost ergens, maar ik zag dit nergens terug in de MSM Nederland.

 • WijRos

  @roi

  re. Aluhoedje

  Beste Roi, ik was al een aluhoedje dus dat is geen probleem meer. Ik vraag mij wel af wie mij aan zit te sturen. Het lijkt mij haast onmogelijk dat het iemand van de overheid is, zoals bij Jo, dat is al mooi meegenomen. Maar wie of welke organisatie dan wel?

 • roi

  Even weer on-topic

  (what/if question)

  De zin en onzin van een terugkeer naar de goudstandaard.

  Overheden en big government-economen zijn tegen de goudstandaard gekant omdat het een natuurlijke rem plaatst op de mogelijkheid van de staat om aan monetaire politiek te doen en inflatie als beleidsmiddel te gebruiken.

  http://www.express.be/business/nl/economy/de-zin-en-onzin-van-een-terugkeer-naar-de-goudstandaard/167821.htm

  Mocht zo’n terugkeer gebeuren met de huidige hoeveelheid geld in de wereld ben ik benieuwd op wat voor prijs ze goud dan bepalen.

 • jefke
 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Aluhoedje is een geuzennaam, draag ‘m met ere.

  Vergeet niet wat John F. Kennedy ooit zei toen hij landde in Berlijn: ‘Ich bin ein Aluhutchen.’