Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Een jaar geleden noteerde de zilverprijs op recordhoogte, rond $50 per troy ounce. In een periode van nog geen zes maanden hieraan voorafgaand wist de prijs van echt zilver te verdubbelen met een koers van ongeveer $50 rond eind april 2011 als hoogtepunt. Zilver, volatiel als altijd, verloor vervolgens binnen enkele weken terrein tot zo’n $35 per troy ounce. Met het hoogtepunt van $50 per ounce in 2011 stond zilver op het zelfde record als ruim 30 jaar geleden.
Niveaus ter hoogte van $50 per ounce kwamen niet meer voor sinds januari 1980, toen de gebroeders Hunt vrijwel de hele zilvermarkt opkochten en speculeerden op een nog hogere zilverprijs. De zilvermarkt wordt tegenwoordig echter veel meer gedomineerd door grote zakenbanken die posities innemen als ook de industriële afnemers die ongeveer de helft van de jaarlijkse zilverproductie opkopen.
Zilver wordt namelijk steeds meer gebruikt voor industriële doeleinden, van zonnepanelen tot computers en van medicijnen tot katalysatoren. Daarnaast wordt zilver ook steeds vaker gekocht door de particuliere belegger als vorm van belegging of koopkrachtbescherming. Beleggen in zilver doet men dan doorgaans in de vorm van zilveren munten of men kiest voor een zilverbaar.
De zilvermarkt is in die zin veranderd ten opzichte van 1980 aangezien er veel meer spelers actief zijn op de markt en doordat er veel meer “papieren zilver” wordt verhandeld dan wat er fysiek wereldwijd aan echt zilver aanwezig is. Naar schatting is er tenminste 100 a 140 keer meer zilver digitaal verhandeld dan wat er aan echt zilver fysiek aanwezig is. Dit kan leiden tot een prijsexplosie voor fysiek zilver, mocht ooit meer dan 1% van de beleggers in “papieren zilver” een fysieke uitlevering eisen.
Binnen twee maanden na het record in 1980 daalde de zilverprijs significant en verloor zilver meer dan 75% van haar waarde. De koers stabiliseerde uiteindelijk rond $11 per troy ounce.
Vanaf het hoogtepunt in 2011 daalde de zilverkoers tot nu toe met zo’n 40%, vanaf $50 naar $30.
De marktomstandigheden zijn in dit geval echter heel anders dan in 1980. In 1980 werd er dusdanig veel echt zilver op de markt gebracht door de hoge prijzen, dat de gebroeders Hunt niet meer genoeg geld hadden om al dit zilver op te kopen. Complete serviezen werden omgesmolten en ook nieuwe mijnen werden aangeboord om tegen de hoge prijzen zilver te kunnen verkopen. De gebroeders Hunt zijn uiteindelijk failliet gegaan aan hun manipulatieve spel in de zilvermarkt. Gedwongen door de gekte die heerste op de zilvermarkt zijn destijds door de FED ook maatregelen genomen om dergelijke manipulatieve handel te voorkomen en particulier bezit van zilver te beperken.
Anno 2012 is de zilverprijs aanbeland op $30 per troy ounce. De bovenstaande grafiek laat zien dat er nog steeds sprake is van een bull market, wat zou impliceren dat de zilverprijs op termijn verder zal stijgen. Toch is het huidige niveau rond de $30 een kritisch punt, als de zilverprijs onder de $30 noteert zou de koers kunnen dalen tot ongeveer $27 volgens technische analisten.
Daar ligt een belangrijk steunpunt. Als de zilverprijs echter binnenkort boven de $31 noteert en vervolgens uitbreekt boven de $35 dan ligt de weg naar boven wederom open. Heeft u al een zilverbaar? Gaat u beleggen in zilver?
Wat denkt u?
Gaat de zilverprijs de komende zes maanden verder stijgen of dalen?