Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Analyse van de zilverprijs: zal zilver stijgen of dalen

06-05-2012 Rolf van Zanten

Een jaar geleden noteerde de zilverprijs op recordhoogte, rond $50 per troy ounce. In een periode van nog geen zes maanden hieraan voorafgaand wist de prijs van echt zilver te verdubbelen met een koers van ongeveer $50 rond eind april 2011 als hoogtepunt. Zilver, volatiel als altijd, verloor vervolgens binnen enkele weken terrein tot zo’n $35 per troy ounce. Met het hoogtepunt van $50 per ounce in 2011 stond zilver op het zelfde record als ruim 30 jaar geleden.

Niveaus ter hoogte van $50 per ounce kwamen niet meer voor sinds januari 1980, toen de gebroeders Hunt vrijwel de hele zilvermarkt opkochten en speculeerden op een nog hogere zilverprijs. De zilvermarkt wordt tegenwoordig echter veel meer gedomineerd door grote zakenbanken die posities innemen als ook de industriële afnemers die ongeveer de helft van de jaarlijkse zilverproductie opkopen.

Zilver wordt namelijk steeds meer gebruikt voor industriële doeleinden, van zonnepanelen tot computers en van medicijnen tot katalysatoren. Daarnaast wordt zilver ook steeds vaker gekocht door de particuliere belegger als vorm van belegging of koopkrachtbescherming. Beleggen in zilver doet men dan doorgaans in de vorm van zilveren munten of men kiest voor een zilverbaar.

De zilvermarkt is in die zin veranderd ten opzichte van 1980 aangezien er veel meer spelers actief zijn op de markt en doordat er veel meer “papieren zilver” wordt verhandeld dan wat er fysiek wereldwijd aan echt zilver aanwezig is. Naar schatting is er tenminste 100 a 140 keer meer zilver digitaal verhandeld dan wat er aan echt zilver fysiek aanwezig is. Dit kan leiden tot een prijsexplosie voor fysiek zilver, mocht ooit meer dan 1% van de beleggers in “papieren zilver” een fysieke uitlevering eisen.

Binnen twee maanden na het record in 1980 daalde de zilverprijs significant en verloor zilver meer dan 75% van haar waarde. De koers stabiliseerde uiteindelijk rond $11 per troy ounce.
Vanaf het hoogtepunt in 2011 daalde de zilverkoers tot nu toe met zo’n 40%, vanaf $50 naar $30.

De marktomstandigheden zijn in dit geval echter heel anders dan in 1980. In 1980 werd er dusdanig veel echt zilver op de markt gebracht door de hoge prijzen, dat de gebroeders Hunt niet meer genoeg geld hadden om al dit zilver op te kopen. Complete serviezen werden omgesmolten en ook nieuwe mijnen werden aangeboord om tegen de hoge prijzen zilver te kunnen verkopen. De gebroeders Hunt zijn uiteindelijk failliet gegaan aan hun manipulatieve spel in de zilvermarkt. Gedwongen door de gekte die heerste op de zilvermarkt zijn destijds door de FED ook maatregelen genomen om dergelijke manipulatieve handel te voorkomen en particulier bezit van zilver te beperken.

Anno 2012 is de zilverprijs aanbeland op $30 per troy ounce. De bovenstaande grafiek laat zien dat er nog steeds sprake is van een bull market, wat zou impliceren dat de zilverprijs op termijn verder zal stijgen. Toch is het huidige niveau rond de $30 een kritisch punt, als de zilverprijs onder de $30 noteert zou de koers kunnen dalen tot ongeveer $27 volgens technische analisten.
Daar ligt een belangrijk steunpunt. Als de zilverprijs echter binnenkort boven de $31 noteert en vervolgens uitbreekt boven de $35 dan ligt de weg naar boven wederom open. Heeft u al een zilverbaar? Gaat u beleggen in zilver?

Wat denkt u?
Gaat de zilverprijs de komende zes maanden verder stijgen of dalen?

Wat doet de zilverprijs de komende zes maanden?

View Results

Loading ... Loading ...

 • roi

  Helemaal juist, Ik wou er inderdaad niet teveel op ingaan want dan wordt je weer als alu hoedje bestempeld, maar zij hebben wel inzicht in alle swift en dus europese betalingen maar wij mogen niet meekijken bij hun financiele transacties….. net als dat nieuwe verdrag wat betreft vluchtinformatie van reizigers.

 • WijRos

  @roi

  re. Straks gaan ook jouw betalingen binnenlands ook via swift ipv rechtstreeks bank naar bank.

  Beste Roi, dit is het kader om onze “vrijheid” te behouden wordt beweerd.
  In de VS kan men elke email al lezen die ik verzend en nu weten ze ook precies wat ik aan iedereen betaal. De VS is de enige die inzicht heeft in deze wereld informatie en gaat daar erg zorgvuldig mee om. Dat betekent ook dat je direct opgepakt kunt worden zo gauw je de VS binnenkomt, en daarna moet jij bewijzen dat jouw betaling niet voor een door hen benoemde terroristische activiteit was. Dat neemt vaak al gauw 10 dagen, dus je vakantie of zaken reis is dan goed verpest.
  Dit gebeurt steeds frequenter, vooral met mensen die in de VS geboren zijn. Mensen die slechts 1 uur in de VS geleefd hebben en daarna naar het buitenland zijn gegaan worden nu aangeslagen voor achterstallige belasting. Via het swift systeem heeft de VS een goed beeld van wat iemand verdient of bezit en kunnen ze een goede belasting aanslag formuleren.

  Het meest beroerde is dat onze onnozele parlementaire vertegenwoordigers hiermee accoord gegaan zijn.

 • roi

  @wijRos

  Op CNBC zat deze man inderdaad te lobby’en, want ze hadden net 60 milioen opgehaald als investeringskosten voor o.a de nieuwe up to date moderne apparatuur om goedkoper te kunnen delven. Ik bedoelde dan ook the raw material mining zou dan 5 dollar per ounce kosten.

  Mijn eerste gedachte was dan ook na zo’n grote investering…. in Guatamala! (hoe safe is dat wat betreft overheid). Maar hij heeft kennelijk vertrouwen dat de prijs over twee jaar dus uiteindelijk de kosten zal gaan dekken. Ik zie het dan maar als positief teken voor de toekomstige prijzen.

 • WijRos

  @roi

  Onlangs zat ik op CNBC te kijken en daar zat iemand die binnenkort een zilvermijn in productie neemt (in 2014) in guatamala. Maar die vertelde dat de mijnproductie van 1 ounce ongeveer neer kwam op 5 dollar.(ruw materiaal dan).

  Beste Roi,
  er wordt enorm gegoocheld met cash cost prijzen. De één kan het nog goedkoper dan de ander maar de realiteit is dat deze kosten vaak veel hoger uitkomen dan voorspeld.

  De kapitaal kosten voor mijnbouw zijn tegenwoordig gigantisch en die worden in dit soort praatjes niet meegenomen. Gemiddeld zijn de kapitaal kosten 125 US$ per zilver equivalent ounce per jaar. Als je alle risico’s neemt die er bij horen dan moet je tenminste 15% voor rente en aflossing rekenen hetgeen US$ 18,75 per ounce is. Samen met de 5 US$ cash cost kom je dan op 23,75 US$ per ounce.

  De “betere” mijn bedrijven hebben echter soms veel hogere kapitaal kosten zo zit bijvoorbeeld de erg populaire First Majestic op US$ 275 die dat probeert te verlagen door te groeien zonder te investeren.

  Ditzelfde verhaal geldt trouwens ook voor de goudproducenten die altijd schermen met cash cost van 300 – 500 terwijl ze 6000 tot wel 11000 US$ per once per jaar aan kapitaalkosten hebben.

 • WijRos

  Er zijn gisteren opnieuw 18,5 miljoen ounce goud verhandeld hetgeen betekent dat er wel veel vraag is maar onvoldoende om de prijs omhoog te krijgen.
  Even voor Jo, onze deskundige, normaal is het volume rond de 12 miljoen ounces de laatste maanden. De laatste 2 dagen hadden ook de hoogste volumes voor de lopende contract maand.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rik

  “Aan dat soort van “diefstal” zal de Nederlandse overheid zich niet de vingers aan willen branden.”

  Waarom niet? Dat is dagelijkse kost voor een overheid. Ik zou zelfs stellen dat dat juist de functie is van een overheid.

 • roi

  @ wijRos

  Onlangs zat ik op CNBC te kijken en daar zat iemand die binnenkort een zilvermijn in productie neemt (in 2014) in guatamala. Maar die vertelde dat de mijnproductie van 1 ounce ongeveer neer kwam op 5 dollar.(ruw materiaal dan).

  @ Jo

  “Zilver is al gigantisch opgelopen de afgelopen jaren, de rek is er uit. 300 USD is mogelijk maar dan Zijn de huizen ook tig keer zo duur door inflatie.”

  Ietwat tegenstrijdig want voor 300 usd (10 keer meer dan de huidige prijs) zou ik zeker tekenen. En aangezien edelmetaal zijn koopkracht houdt dan kan ik voor de zelfde hoeveelheid PM’étjes staks gewoon betalen voor dat huis.

  Maar je hebt gelijk dat zilver flink is opgelopen de laatste jaren… maar in mijn ogen met een goede reden, en ik zie ze die reden niet zo snel oplossen. En als ze dat proberen gaan ze toch meer geld in omloop brengen en de boel weg inflateren.

  @greetjes
  Ik betaal graag cash maar dan alleen voor mijn boodschappen.Betalingen/ overboekingen aan buitenlandse firma’s kunnen niet eens cash.(zou ook niet echt makkelijk zijn hoor)

  Alleen via swift zijn buitenlandse betalingen mogelijk, vandaar dat landen iran zo moeilijk kunnen betalen voor hun olie(boygott) en doen sommige dan maar in goud. Straks gaan ook jouw betalingen binnenlands ook via swift ipv rechtstreeks bank naar bank.

 • WijRos

  In Argentina, een erg socialistisch demoncratisch land heeft men circa 5 jaren geleden, besloten om elk jaar circa 40% van de soja, mais en andere oogsten te confisceren om alle “sociale” programma’s te financieren. In Nederland vonden met name de linkse partijen dit een geweldige regeling. Ik zou mij best kunnen voorstellen dat men in Nederland ook zoiets gaat doen met de nog overgebleven pensioengelden. Je pakt alles wat nog niet vergokt is door de ambtelijke elite en verdeelt dat over alle mensen boven de 65 jaar. Hier is al snel een meerderheid voor te vinden denk ik en anders doe je dat per decreet. Het schijnt dat de overheid al eens gegraaid heeft in de ABP kas hetgeen niet zo erg is want dat is hun (de elite) eigen geld.

 • De Kalief van Californie

  @Rik
  Je schrijft het in zijn algemeenheid en absolutistisch, niet specifiek voor Nederland ondanks dat je Nederland ff apart vernoemt. Dan kun je zo’n vraag verwachten en gaat je fruithapje-conclusie niet op.

 • WijRos

  @Rik

  Beste Rik,

  De overheid steelt alle dagen van de zogenaamde rijken voor de zogenaamde onderbedeelden. Zij (de overheid) nemen daarvoor ruim 50% commissie maar dat is allemaal netjes democratisch geregeld.

  Ik bedoelde dat ze, nu men door de markt te manipuleren, het hebben van edelmetaal zo onaantrekkelijk proberen te maken dat onteigenen van die paar “idioten” en natuurlijk de ambtelijke elite zelf die wel edelmetaal hebben niet meer aantrekkelijk is.

 • Rik

  @De Kalief van Californie

  Dat is toch een beetje appels met peren vergelijken. De situatie in de jaren dertig in de USA en de situatie anno 2012 in Nederland. Aan dat soort van “diefstal” zal de Nederlandse overheid zich niet de vingers aan willen branden.

 • De Kalief van Californie

  @Rik
  Waarom is dat “NOOIT” nodig, zoals je schrijft? Ik denk ook niet dat ’n overheid dat in de huidige omstandigheden zal willen doen. Wel is het zo dat de US overheid, bij monde van demoncraat Roosevelt, prive goudbezit verbood vanaf begin dertiger jaren en ’t pas na de zestiger jaren weer legaal was goud in privebezit te hebben in de US.
  Zo zie je maar hoe totalitair een zgn. democratische, moderne overheid kan zijn. Maar ja, “democratie” en “modern” zijn dan ook slechts propaganda-woordjes die vaak een krachtige Pavlov werking hebben. dwz Veel kwijl, weinig realisme …

 • Rik

  @WijRos

  Het is NOOIT nodig om goud te onteigenen! Zeker niet in een land als Nederland, het gebeurt dus echt niet.

 • Snel

  Over deflatie/inflatie gesproken, kennelijk zitten we ondanks inflatie bij de bakker in een deflatoir scenario. Het is allemaal nog best wel ingewikkeld.

  http://www.goud.com/bernanke-hold-the-line/

 • WijRos

  Het is natuurlijk duidelijk dat veel edelmetaalspaarders beginnen te denken dat ze een op het verkeerde paard gewed hebben en hun papier en fysieke materiaal beginnen te verkopen. Door deze verkoop stroom zal de prijs niet veel verder dalen omdat dit volume nagenoeg geen invloed heeft op de marktprijs. Deze privé verkoop, is nu precies het doel van de centrale banken en onze monetaire leiders. Het is nu niet nodig goud te onteigenen want mensen leveren het zelf wel in.

 • René

  @Temp,

  Geweldig, die link van “het narrenschip”!

  Thanks

 • Dave

  @Edwin

  Tja, als een voormalig staatssecretaris annex Nederlands premier, annex president DNB, annex president BIS het al op papier zet dan is het gewoon waar.

  Deze prijsacties zijn gewoon een gift welke ik met beide handen aanpak.

 • Edwin

  @Dave goede vonst! weer extra informatie wat aansluit bij de bestaande GATA documentatie.

  We kunnen niet meer doen dan informatie geven. Sommigen zullen daarover nadenken en zichzelf dwingen om hun denkbeeld te wijzigen.
  Anderen zullen nooit hun denkbeeld wijzigen, ondanks een stortvloed aan feiten.
  Meerdere typen mensen, die ieder anders omgaan met de wereld om hun heen.

 • Dave

  Ik wil hier voor eens en altijd afrekenen met de vraag of de goudprijs wordt onderdrukt.

  Dutch central banker’s memoirs confirm gold price suppression

  With his new study, “Dr. Zijlstra’s Final Settlement: Gold as the Monetary Cosmos’ Sun,” appended here, our good friend the Netherlands economist Jaco Schipper of MarketUpdate.nl today adds substantially to the growing documentation of the Western central bank gold price suppression scheme.

  Zijlstra is the late Dutch treasurer, prime minister, and central banker Jelle Zijlstra, in whose memoirs Schipper has found confirmations of that scheme, including a confirmation involving former Federal Reserve Chairman Paul Volcker, whose involvement in gold price suppression often has been noted by GATA:

  http://www.gata.org/node/11304

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Marike

  De neergang van zilver in 1980-2000 is niet als een geisoleerd event te zien.
  Alle commodities lieten hetzelfde beeld zien.
  Echter: vooral (of alleen) als gezien in USD.
  Om dat te begrijpen moet je dus de gang van de USD bekijken en weten welke krachten aan het werk waren om de krisis van de 70er jaren te bezweren. Dat is genoeg materiaal voor een boek!

  Een korte samenvatting geeft een geheel ontoereiken beeld.
  Toch wil ik het proberen: De export van USD zorgde voor een flinke deflatie in alles wat in USD geprijsd was. Dit bracht op zijn beurt een process op gang waarin het een no-brainer was om commodities voorwaarts te verkopen. Dit was een zichzelf versterkend process.

 • De Kalief van Californie

  @Jo
  Best Jo, je bent wat mij betreft een “nogal” naief persoon wanneer je vindt dat de goud- en zilvermarkten niet illegaal gemanipuleerd worden, slechts geleidelijk mogen stijgen van de US/GB overheid en hun grootbankiers. Kennelijk heb je weinig of geen verstand van “moderne” monetaire politiek en de hekel die westerse Stalinisten hebben aan goud en zilver.
  Voor zgn. “tastbaar bewijs”, altijd het enige dat telt en dus ultiem belangrijk voor mensen zonder greintje gezond verstand, verwijs ik je graag door naar info over de papiermarkt in goud-zilver en hoe die stelselmatig bespeeld wordt. Daarbij kun je op een site als GATA alle info vinden over de Stalinistische praktijken van je overheids- en bankiersvrienden. Je weet wel, zij die graag een wereldwijde “1984” slavenstaat inrichten.

  Je weet iig hopelijk wel dat zij die min of meer absolute macht hebben over het geldstelsel alsmede het praktische geldverkeer de burgers tevens helemaal klem hebben en dus in een wurggreep houden. En dat deze Stalinisten arbeitseinsatz en luizig inkomen arrangeren voor de miljoenen moderne slaafjes. Of dacht je dat enkel Foxconn slaven dat lot beschoren is?
  Maar ja, een zak chips en “ik houd van hol-land” hebben hun sterk verdovende werking voor vele moderne mensen, dat is natuurlijk ook zo …

 • WijRos

  Ja Marike, als de beleggers besluiten te stoppen met het sparen van zilver dan zal de prijs dalen tot de kale cash productie prijs. De zilverproducenten zullen minimaal 25 US$ moeten hebben om hun investeringen terug te verdienen dus de prijs zal alleen verder dalen als er meer bijproduct is dan vraag! Gelukkig zitten dezelfde banken die de prijs bepalen ook in de financieiring van met name grote zilver producenten zoals Hochschild, Silver Standard. Endeavor en Fresnillo.

 • WijRos

  @Marike

  re. zilverprijs na 1983
  Beste Marike,
  Zilver is een bijproduct van de winning van voornamelijk zink en lood. Hierdoor was er altijd meer zilver op de markt dan dat er vraag was. De laatste 10 jaren is dat beeld wat verandert, doordat er meer vraag is ontstaan in de electronica sector (minder voor fotografie) en met name in de beleggingen en verder droogt de productie van zilver als bijproduct bij basis metalen wat op. Ik heb hier de cijfers niet allemaal bij de hand maar die kun je zo ergens van het internet plukken.
  Met name het gebruik in Electronica en als beleggingen (mogelijk een hype) hebben er toe geleid dat er de laatste jaren ook een aantal mijnen op vrijwel alleen zilver geconcentreerd zijn. een aantal voorbeelden hiervan zijn Fresnillo, Hochschild, Coeur dAline, Silver Standard, Pan American, First Majestic, Great Pamther, Impact, Endeavor etc.

 • WijRos

  @Jo

  beste Jo,
  Als een prijs daalt, dan is er meer aanbod dan vraag, als de prijs stijgt dan is er meer vraag dan aanbod. Zo werkte handel de afgelopen ruim 40 jaren dat ik hier mee bezig ben. Nu gaat u mij nu vertellen dat ik er allemaal niets van begrijp en maar wat zit te leuteren. Legt u nu eens uit hoe het dan wel gaat.
  De olieprijs is de laatste dagen ook gezakt hebt al even gekeken hoeveel procent van de jaar productie daarvoor verhandeld is? Ik heb deze informatie een aantal keren in dit forum gebracht maar voor dat ik daar ook weer een scheldtirade over krijg, laat ik dat maar aan de u, de “deskundige” over.
  Is deze scheldtirade nu alleen omdat ik na een aantal jaren observeren tot de conclusie gekomen ben dat de AFM een zinloze geldverslindende organisatie is?

 • Gerard

  @john
  ??
  Begrijp ik dat goed?
  Een huis leverde de afgelopen 12 jaar meer op dan goud ????

  Jo,
  De rek is er pas uit als je weer “normale” rente krijgt op je geld. Eerder NIET. Hiervoor moet eerst de schuldencrisis voorbij zijn. En dat zie ik nog veeeeele jaren nog NIET gebeuren. Het wordt alleen maar erger.

 • Gerard

  Zilver zal nog wel lager kunnen, maar goud zit onder de 1600 bovenop de bodemlijn. Ik kan het niet geloven dat die meer-jaren steun gaat breken. De fundamentals zijn daar te goed voor. Hoewel mei wel altijd de slechtste maand is. Als ik niet genoeg g&z had, zou ik nu goud bijkopen. Maar vandaag wel wat put spreads gezet kort onder de prijs op september. En erboven natuurlijk ook wat. Gaat goed komen…

 • john

  @JO
  Helemaal mee eens Jo,.als je 10 jaar geleden een huis had gebouwd, en “KLEI” uit de grond had getrokken , en je had er stenen en dakpannen van gemaakt, had dat netzoveel of MEER rendement opgeleverd als PMs.
  Dus allemaal BULLSHIT !!!!!!!!!!!!!!

 • Gerard

  @Marike
  Re: “Die brothers konden toch niet DE oorzaak zijn van een laag liggende prijs in al die 30 jaar sinds hun beruchte val…?”

  Om te beginnen is de grondstoffenmarkt de kleinste van de 4 markten. Daar is zilver een klein onderdeel van (olie de grootste). Er hoeft dus maar weinig te gebeuren om hoge volatiliteit te krijgen.
  Zilver had een monetaire functie in 1980, net als goud. Toen de rente hard ging oplopen viel die functie weg. In zo’n piepkleine markt pakt dat meteen heel hard aan. Immers, als je een “fatsoenlijke” vergoeding krijgt voor je spaargeld, dan heb je geen goud en zilver nodig. Kwam nog bij dat de “vraag” naar geld hoog was in die jaren (schuld-opbouw).
  Nu ligt de situatie totaal anders dan in de 70er jaren, de bullmarkt voor G&Z. In de jaren 80 en 90 kenden we de K-herfst. De beste periode in de cyclus. Alle remmen los en lenen lenen lenen. Daarna kwam de kater pas en rond januari 2000 begon dan ook g&z te stijgen op de deflatie-periode.
  Ook zonder de broertjes, gaat het 20 jaar op, 20 jaar af, 20 jaar op en 20 jaar af. 80 jaar in de hele circle. Het normale patroon al eeuwen lang.

 • temp242
 • Jo

  @zilverprijs

  In 1980 waren er nog vele zilveren guldens in omloop. De zilverprijs bedroeg toen minder dan 1 gulden.

 • Jo

  Laatste zin klopt niet. Ik bedoelde dat hier is beweerd dat je met wat zilver een huis kan kopen over een tijdje. Zilver is al gigantisch opgelopen de afgelopen jaren, de rek is er uit. 300 USD is mogelijk maar dan Zijn de huizen ook tig keer zo duur door inflatie.

 • temp242
 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  In 1980 hadden we al 13 jaar geen zilveren guldens meer.
  De laaste zijn begin 1967 geslagen…
  http://www.zilver-inkoop.nl/zilveren-guldens.html

 • Jo

  Marike, in 1980 kocht ik met met een toen nog gangbare zilveren gulden een half brood (brood is een geliefde indicator op dit forum). Het geeft te denken dat je met de huidige waarde van zo’n gulden ondanks de daling van de afgelopen tijd nog altijd drie halve broden kan kopen. Dat maakt gehakt van de verhalen over onderwaardering en onderdrukking van de prijs van zilver maar er zijn helaas weinig alternatieven voor de gewone man. Maar op de belachelijke voorspellingen op dit blog van met een wat zilver een huis kopen een paar jaar kan je op je buik schrijven. Met de huidige koersen mag je blij zijn met waardebehoud.

 • Edwin

  @Jo
  Een waterval beweging komt nooit door aankopen. Dat weet je heel goed, of je kennisnivau is erg laag. Die beweging komt heel vaak terug in PMs. Je mag daar je eigen conclusies aan verbinden.
  Het is in ieder geval geen normale handelaar die zijn papier PMs voor zoveel mogelijk geld wilt verkopen. De hoeveelheid (papieren) ounces en type beweging sluiten dat uit. Kan je zelf wel beredeneren wie deze partij(en) kunnen zijn.

 • gordijnen

  Elk nadeel heeft zijn voordeel.

  Nadeel is dat ik met de huidige edelmetaalprijzen, steeds meer wil bijkopen.

  Voordeel is dat ik tegen de huidige edelmetaalprijzen ook niet wil verkopen.

  Ik voel mij als de euro, soort spagaat. De vraag is nog hoelang?

  Gewicht blijft gelukkig hetzelfde, geeft ook veel rust.

 • Jo

  @wijros

  Ongelofelijk dat zo’n post 21 groene duimen krijgt. Hoewel ik vol in pm beleg zit ik hier triest genoeg in het hol van de leeuw.

  Hebben jullie ooit wel eens van daghandel gehoord? Dit soort omzetten zie je ook als PM’s stijgen maar dan hoor je dit geleuter niet. Er wordt automatisch gehandeld via computerprogramma’s door veel partijen. Meerdere malen per dag wordt er door hun gekocht en verkocht, dus dan loopt de omzet enorm op, vooral bij volatiteit zoals de afgelopen dagen , de productie van fysiek zal hun een biet wezen. Tegelijkertijd handelen ze in olie en valuta en al het andere waar geld valt te verdienen.

  En er wordt door onze onwetende wijwos enkel over verkopers gesproken. Dat daar kopers tegenover staan vergeet hij even. Het slaat totaal nergens op om een dagomzet te vergelijken met de jaarproductie van fysiek. 99% van de partijen die gehandeld hebben zal dat een biet wezen. Aan het eind van de handelsdag hebben ze geen positie meer. Net als de dag ervoor.

  Relateer de omzet van andere activa eens aan de jaarproductie en je ziet eren zelfde beeld. Of kijk naar aandelen waar op drukke dagen soms tientallen procenten van de totaal uitstaande aandelen worden verhandeld.

 • greetjes

  en waarschijnlijk nog wel meer maar dat hoef ik dan weer niet te weten ;-)

 • temp242
 • greetjes

  en snacken!

 • greetjes

  @temp242

  tjongejonge, Temp, wa kunde gij goed linken!

 • temp242

  Beste Broeder Andreas,
  Hij hangt al onder de goulash,frikandel,coctailsaus,chips,bier.
  Morgen even met de Dreft erover.

  Want het leven is meer dan afwassen alleen.Mvg.

 • Marike

  OF korter.

  Die brothers konden toch niet DE oorzaak zijn van een laag liggende prijs in al die 30 jaar sinds hun beruchte val…?

  M.v.g.

 • Marike

  Hallo

  Ik heb een vraag, ben je erbij Zilverpaul? Anderen ook welkom, maar niet herhalen.
  Analyse graag. Kritisch en nuchter.

  Dank.

  Hoe komt het dat de zilverprijs niet is gestegen tot ongeveer het jaar 2001? Dus tussen 1980 en 2001 nauwelijks bewoog, terwijl het gebruik van zilver in die jaren in de industrie toch ook al een heuze boost had gekregen. M.b. in de fotografie maar ook in computers e.d.

  DUS ja de situatie ligt nu anders en ik ken de wel zeer aannemelijke argumenten.

  Maar zat mij nu VOORAL interesseert is WAAR KAN ZE DE KANS LOPEN GELIJK TE LOPEN?

  Die brothers konden toch niet DE oorzaak zijn van een laag liggende prijs in al die 30 jaar sinds hun beruchte val…

  M.a.w. kan de prijsstijging van de voorbije tien jaar IN VERHOUDING eventueel meer te wijten zijn aan manipulatie of speculatie met papieren, dan aan industriele vraag die toch al een eindje langer aan het oplopen was?

  Groetjes

 • greetjes

  @roi

  alles cash betalen!!

 • Andreas

  Temp
  Het is gebleken dat toetsenborden broedplaatsen zijn van bacterien. Heb je met zo’n tablet geen last van. Gewoon bouletten eten en tegelijkertijd TSM bijhouden. Tijd is geld of niet dan?

 • temp242
 • temp242

  Neen, Beste HF, kwaliteit moet je houden. Ruil jij soms je PM’s om voor euro’s?lol.

 • temp242

  Tja Beste M, maar mijn gsm is wel zes jaar oud hoor, en over de tablet heb ik maanden nagedacht en getwijfeld om hem te kopen, maar géén spijt. Het is zo handig. En inderdaad, je moet meegaan met de tijd. Dus kruip achter jullie stoffige desk en laptops!MVG.

 • high five

  Beste Temp. Wordt de honda nu ook ingewisseld voor Vespa scooter ?