24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Analyse van het hier-en-nu

Met de Amerikaanse aandelenbeurzen die recordstanden bereiken en de edelmetalen die keer op keer klop krijgen, kan het geen kwaad beide fenomenen eens onder de loep te nemen.

Hieronder ziet u als rode lijn de verhouding tussen de verandering van de goudprijs ten opzichte van de verandering van de S&P500, als maat voor de gewone aandelenmarkten. Komt de rode lijn in de grafiek onder de 0 %, stijgt de S&P500 harder dan de goudprijs, en is het rendement van aandelen dus hoger dan die van goud.

030713_gold-v-spoos

En focussen we ons vervolgens op het presteren vanaf 2013, is de S&P gestegen van 1400 naar pakweg 1700 en is de goudprijs gedaald van $1675 naar $1325. Daarmee is het presteren van de goudprijs nu op een dieptepunt vanaf 1980 gekomen ten opzichte van de S&P.

Kortom, achteraf kan gesteld worden dat goud qua rendement niet de ideale belegging was de laatste paar jaar. Maar wellicht spelen nog andere zaken een rol. Laten we daarom in onderstaande grafiek een blik werpen op de S&P500, weergegeven met de rode lijn. Deze rode lijn wordt echter in de grafiek ondersteund door de blauwe lijn, welke de zogenaamde margin debt aangeeft. Deze term geeft de hoeveelheid geld aan die investeerders hebben geleend om aandelen te kopen met hun al bestaande aandelenposities als onderpand. In het algemeen gaan koerswinsten gepaard met een hoge bereidheid om extra aandelen in te slaan, wat goed gaat totdat de markt gaat draaien. In allerijl moeten dan de posities worden gesloten, vooral die zijn ingenomen met het geleende geld, wat een forse koersval tot gevolg heeft. Dit kunt u fraai zien in de grafiek, waar de neergaande bewegingen in het verleden aanmerkelijker steiler zijn dan de opgaande.

Margin-debg

U kunt verder aan de rode lijn zien dat de hoeveelheid schuld genomen op de bestaande aandelenposities zich nu op een recordstand bevindt. Dit maakt het geheel kwetsbaar wanneer het sentiment gaat draaien, maar daarnaast is een stijgende aandelenmarkt die voor een deel gevoed wordt door geleend geld geen sterk teken.

Presteert goud dus in verhouding matig, zijn de winsten in de reguliere aandelenmarkt voor een deel toe te schrijven aan posities ingenomen met geleend geld, wat het geheel kwetsbaar maakt. Maar misschien nog wel belangrijker is het gegeven dat het volume van de handel op Wall Street voor pakweg 80 % bestaat uit aandelenpakketen die in milliseconden heen en weer worden geschoven tussen banken onderling en grote partijen. Hiermee is voor een groot deel een eind gekomen aan de handel op fundamentele redenen, bijvoorbeeld de aankoop van aandelen omdat een bedrijf goede vooruitzichten heeft, of de verkoop bij tegenvallende resultaten.

Kortom, de normale handel op Wall Street is grotendeels opgedroogd en de handel dìe plaats vindt in de huidige stijgende markt wordt deels gevoed door geleend geld. Je kunt dan ook concluderen dat het beeld van stijgende aandelenmarkten een fata morgana is, grotendeels gecreëerd door het bankiersgilde.

Over het gemanipuleer van de goudprijs kan ik kort zijn. De enorme hoeveelheden beloften tot levering drukken de goudprijs, wat geheel in tegenspraak is met de toenemende vraag naar goud vanuit het Oosten.

Kortom, zowel de hoogte van de goudprijs als de hoogte van de reguliere aandelenmarkten zijn grotendeels het resultaat van manipulatie en bedrog. Wat goud en zilver betreffen is het een kwestie van wachten tot de grote draai, en in feite geldt dit ook voor de reguliere aandelenmarkten. Maar mèt het verschil dat de edelmetalen zullen gaan knallen, en de gewone aandelenbeurzen zullen crashen.

 

Zilverpaul

 

Voor een dagelijkse frisse wind door de haren: Zilverpaul.nl

Voor informatie over de geldmachines van de toekomst: Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook