24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Antwoord op lezersvraag over manipulatie goudprijs en zilverprijs

Een van de lezers van dit blog stelde de vraag hoe lang de onderdrukking van de edelmetaalprijs nog doorgaat, hoe je zou kunnen zien dat men de controle verliest en wat de signalen zijn waarop je als belegger zou moeten letten.  Ik hoop hier in onderstaand artikel antwoord op te geven.

Niemand weet hoe lang de onderdrukking van de edelmetaalprijzen door de grootbanken doorgaat. Het zal er helemaal van af hangen op welk moment de banken geen fysiek goud en zilver meer kunnen leveren. Nu is het nog zo, dat men vaak ook al niet kan leveren maar dat de vragende partij genoegen neemt met een premie van 25 % boven de officiële koers. De grootbanken kunnen ongelimiteerd geld bij (laten) drukken dus is de hoogte van die premie voor hen van geen enkel belang. Het wachten is dus op een echt grote speler die staat op de levering van zijn grote hoeveelheid edelmetaal waarop de bank niet kan leveren. De bank, of dat onderdeel van de bank, gaat dan failliet. Op dat moment komt de illegale onderdrukking van de edelmetaalprijs in de openbaarheid en wordt het iedereen in een klap duidelijk welk spel er gespeeld is en zal de goudprijs en zilverprijs omhoog knallen.

Behalve het aanbieden van een premie wanneer de tegenpartij zijn goud of zilver geleverd wil zien probeert de bank de levering ook tegen te houden door het opwerpen van allerlei vertragingstactieken waardoor er pas na maanden geleverd wordt of pas nadat er juridisch de nodige druk wordt uitgeoefend.

Een tweede mogelijkheid wat de onderdrukking zou kunnen stoppen is dat de lopende onderzoeken tegen de praktijken van JP Morgan en Goldman Sachs vrucht gaan afwerpen. Of dat gaat gebeuren en wanneer is nog erg ongewis, want enerzijds zijn de grootbanken verweven met de politieke elite en zal er dus weinig vaart achter worden gezet, anderzijds als de druk op de politiek vanuit de bevolking (verkiezingen) te groot wordt bestaat de kans dat de druk op de banken vanuit de politiek gestuurde onderzoekingen zo groot wordt dat ze opgesplitst worden en hun manipulatie in de openbaarheid komt.

Eén ding is wel zeker; de banken hebben steeds minder goud en zilver tot hun beschikking om te leveren en die zin wordt er steeds meer druk uitgeoefend op hun achilleshiel.

Je kan deze oplopende druk aflezen aan de hoogte van de premie die je moet betalen als je fysiek goud of zilver koopt boven de officiële COMEX prijs.

Verder kan je de toenemende druk aflezen aan de levertijden van fysiek goud en zilver, aan de periodes dat het uitverkocht is bij de leverancier en de hoogte van de premie die betaald wordt door de bank wanneer je akkoord gaat met een uitbetaling in plaats van een levering.

Nogmaals, wanneer het moment daar is weet ik niet, maar een logisch scenario zou zijn dat op een dag de banken niet meer openen (een zgn. bank-holiday). De periode dat de bank gesloten blijven, wat kan variëren van enkele dagen tot wel enkele maanden, zal gebruikt worden om onder andere alle houders van papieren beloften zoals de ETF’s met een geldbedrag het bos in te sturen. De fysieke edelmetaalprijs zal dan omhoogschieten om de komende tien jaar niet achterom te kijken.

Tot die tijd zullen we het moeten doen met de prijsmanipulatie van de grootbanken. Je kan je daar boos om maken ( en terecht), maar tegelijkertijd is het mijn inziens ook een once-in-a-liftetime- mogelijkheid om tegen een in verhouding gering bedrag goud en zilver te kopen. Gezien de omvang van de financiële omwenteling die ons te wachten staat mag u verwachten dat uw kleinkinderen het later nog regelmatig over u zullen hebben als die slimme man of vrouw die toen zilver en goud heeft gekocht.

https://www.thesilvermountain.nl/img/call-options-july.gif

Voor de komenden dagen is het van belang om acht te slaan op bovenstaande grafiek. Deze geeft de hoeveelheid call opties weer tegen een bepaalde prijs, waarbij u ziet dat de uitoefenprijs tussen de 16,50 en 18.50 ligt. Je zou dus mogen verwachten dat de zilverprijs gedrukt zou worden naar een waarde hier ergens tussen in.

https://www.thesilvermountain.nl/img/call-put.gif

De tweede grafiek laat ook het aantal putopties zien, en dat geeft een bijzonder beeld, aangezien het aantal putopties het aantal callopties met ongeveer 50 % overtreft. Dit is een bijzondere situatie, waarbij je gezien het hoge aantal putopties zou mogen verwachten dat de zilverprijs laag zou expireren. Maar wellicht gaan de manipulatoren ons helpen: zij zijn immers de verkopers van de putopties en zij hebben er alle belang bij dat de zilverprijs niet te veel daalt want anders moeten zij gaan betalen!

We zullen zien hoe het gaat uitpakken, maar aan de hand van deze gegevens mag je verwachten dat de zilverprijs nu eens niet flink gedrukt gaat worden de komende dagen.

Bekijk ook