Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Antwoord op lezersvraag over manipulatie goudprijs en zilverprijs

17-06-2010 Zilverpaul

Een van de lezers van dit blog stelde de vraag hoe lang de onderdrukking van de edelmetaalprijs nog doorgaat, hoe je zou kunnen zien dat men de controle verliest en wat de signalen zijn waarop je als belegger zou moeten letten.  Ik hoop hier in onderstaand artikel antwoord op te geven.

Niemand weet hoe lang de onderdrukking van de edelmetaalprijzen door de grootbanken doorgaat. Het zal er helemaal van af hangen op welk moment de banken geen fysiek goud en zilver meer kunnen leveren. Nu is het nog zo, dat men vaak ook al niet kan leveren maar dat de vragende partij genoegen neemt met een premie van 25 % boven de officiële koers. De grootbanken kunnen ongelimiteerd geld bij (laten) drukken dus is de hoogte van die premie voor hen van geen enkel belang. Het wachten is dus op een echt grote speler die staat op de levering van zijn grote hoeveelheid edelmetaal waarop de bank niet kan leveren. De bank, of dat onderdeel van de bank, gaat dan failliet. Op dat moment komt de illegale onderdrukking van de edelmetaalprijs in de openbaarheid en wordt het iedereen in een klap duidelijk welk spel er gespeeld is en zal de prijs van goud en zilver omhoog knallen.

Behalve het aanbieden van een premie wanneer de tegenpartij zijn goud of zilver geleverd wil zien probeert de bank de levering ook tegen te houden door het opwerpen van allerlei vertragingstactieken waardoor er pas na maanden geleverd wordt of pas nadat er juridisch de nodige druk wordt uitgeoefend.

Een tweede mogelijkheid wat de onderdrukking zou kunnen stoppen is dat de lopende onderzoeken tegen de praktijken van JP Morgan en Goldman Sachs vrucht gaan afwerpen. Of dat gaat gebeuren en wanneer is nog erg ongewis, want enerzijds zijn de grootbanken verweven met de politieke elite en zal er dus weinig vaart achter worden gezet, anderzijds als de druk op de politiek vanuit de bevolking (verkiezingen) te groot wordt bestaat de kans dat de druk op de banken vanuit de politiek gestuurde onderzoekingen zo groot wordt dat ze opgesplitst worden en hun manipulatie in de openbaarheid komt.

Eén ding is wel zeker; de banken hebben steeds minder goud en zilver tot hun beschikking om te leveren en die zin wordt er steeds meer druk uitgeoefend op hun achilleshiel.

Je kan deze oplopende druk aflezen aan de hoogte van de premie die je moet betalen als je fysiek goud of zilver koopt boven de officiële COMEX prijs.

Verder kan je de toenemende druk aflezen aan de levertijden van fysiek goud en zilver, aan de periodes dat het uitverkocht is bij de leverancier en de hoogte van de premie die betaald wordt door de bank wanneer je akkoord gaat met een uitbetaling in plaats van een levering.

Nogmaals, wanneer het moment daar is weet ik niet, maar een logisch scenario zou zijn dat op een dag de banken niet meer openen (een zgn. bank-holiday). De periode dat de bank gesloten blijven, wat kan variëren van enkele dagen tot wel enkele maanden, zal gebruikt worden om onder andere alle houders van papieren beloften zoals de ETF’s met een geldbedrag het bos in te sturen. De fysieke edelmetaalprijs zal dan omhoogschieten om de komende tien jaar niet achterom te kijken.

Tot die tijd zullen we het moeten doen met de prijsmanipulatie van de grootbanken. Je kan je daar boos om maken ( en terecht), maar tegelijkertijd is het mijn inziens ook een once-in-a-liftetime- mogelijkheid om tegen een in verhouding gering bedrag goud en zilver te kopen. Gezien de omvang van de financiële omwenteling die ons te wachten staat mag u verwachten dat uw kleinkinderen het later nog regelmatig over u zullen hebben als die slimme man of vrouw die toen zilver en goud heeft gekocht.

https://www.thesilvermountain.nl/img/call-options-july.gif

Voor de komenden dagen is het van belang om acht te slaan op bovenstaande grafiek. Deze geeft de hoeveelheid call opties weer tegen een bepaalde prijs, waarbij u ziet dat de uitoefenprijs tussen de 16,50 en 18.50 ligt. Je zou dus mogen verwachten dat de zilverprijs gedrukt zou worden naar een waarde hier ergens tussen in.

https://www.thesilvermountain.nl/img/call-put.gif

De tweede grafiek laat ook het aantal putopties zien, en dat geeft een bijzonder beeld, aangezien het aantal putopties het aantal callopties met ongeveer 50 % overtreft. Dit is een bijzondere situatie, waarbij je gezien het hoge aantal putopties zou mogen verwachten dat de zilverprijs laag zou expireren. Maar wellicht gaan de manipulatoren ons helpen: zij zijn immers de verkopers van de putopties en zij hebben er alle belang bij dat de zilverprijs niet te veel daalt want anders moeten zij gaan betalen!

We zullen zien hoe het gaat uitpakken, maar aan de hand van deze gegevens mag je verwachten dat de zilverprijs nu eens niet flink gedrukt gaat worden de komende dagen.

  • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

    @Alexander
    De beheerder van de grootste ETF in zilver in JP Morgan. Diezelfde JP Morgan heeft een enorme shortpositie op de Comex en speculeert dus op een daling van de zilverprijs. Een dusdanig tegenstrijdig belang is niet gezond en er gaan zelfs geruchten dat JP Morgan de inleg van beleggers die via de ETF willen investeren in zilver gebruikt om de short posities op zilver te financieren. Zo slaan ze 2 vliegen in 1 klap, want de vraag naar zilver blijft kunstmatig laag doordat dit kapitaal nooit de markt bereikt en ze hebben een manier om hun shortpositie te financieren.

  • Ronald Hendrickx

    Ik had graag geweten wat jullie denken dat de aandelen van de (junior) miners – goud en zilver – zullen doen als het hek van de dam is, met een vermoedelijk crash van aandelen en een significante stijging van de goud en zilverprijs. Crashen de miners mee, of schieten die omhoog op basis van de hogere prijs van hun onderliggend edelmetaal.

  • Zilverpaul

    Beste Alexander,
    stel het klopt dat men 10 % van de ETF waarde in fysiek goud hebben belegd…blijft de vraag waar men de overige 90 % in hebben belegd.
    Ik kan je ernstig aanraden zelf te googelen op het onderwerp ” ETF, goud en fraude”.
    Er is een grote hoeveelheid materiaal aanwezig op internet die zeer sterk wijst op fraude en bedrog.

  • Alexander

    Die ETF’s gaan die wel allemaal crashen ? ik heb gekeken op de website van mijn ETF goud fonds en daarin staat dat ze sowieso voor 10% van de waarde van de aandelen fysiek goud aankopen. Ook hebben ze de serienummers van de goudstaven op de website staan..

  • Henk

    In een notendop kom het er op neer dat je je samen met je familie en anderen die je vertrouwt voorbereidt om indien nodig kunt overschakelen op een levenswijze die zo onafhankelijk en zelfvoorzienend mogelijk is.
    Bijvoorbeeld:
    Water: zorg dat je indien nodig beschikking hebt over drinkbaar water
    Voedsel: probeer eens wat groenten en fruit te verbouwen op een stukje grond en schaf een paar kippen aan, zorg voor een voorraad houdbaar voedsel.
    Huisvesting: op het platteland zit je safer dan in een stad
    Energie: denk aan zonne-, windenergie of aardwarmte en zorg voor een brandstofvoorraad
    Leer een vak: als je iets ‘met je handen’ kan ben je meer waard dan de één of andere kantoorbaan, die waarschijnlijk in een echte crisis te virtueel is en dus overbodig.
    Goud en zilver: Zorg dat je voldoende van beide bezit om als ruilmiddel te dienen al papiergeld waardeloos wordt.

    Over mogelijke bewapening praat ik hier bewust niet.

  • Henk

    Ik heb wel de neiging om hier Nico gelijk te geven. Een complete meltdown van het systeem dat wil je niet, met of zonder edelmetaal. In dat geval zal uitsluitend edelmetaal je ook niet redden, er is meer nodig. Voor een naar mijn mening tamelijk complete analyse van wat ons te wachten staat en wat je allemaal kan doen om je voor te bereiden, op een normale manier, niet de militaristisch optie die ‘preppers’ wensen te propageren, zou ik graag verwijzen naar de Crash Course van Chris Martenson :
    http://www.chrismartenson.com/crashcourse

    Het bezit van fysiek edelmetaal is maar een heel klein stukje in het complete plaatje.

  • johan

    Nico, hahaha. Mooi gesproken. Het gaat er ook niet over dat je ergens op HOOPT. Absoluut niet zelfs, be carefull what you wish for. Maar je moet het geheel anders zien. Je moet het zien als een soort van “brand”-verzekering. Je HOOPT niet dat je huis afbrand, maar mocht het gebeuren wordt je wel financieel gecompenseerd. Niet meer, niet minder.

    Ik waardeer je mening, dacht er in beginsel namelijk ook zo over. Maar als ik je eens een goede tip mag geven (mits je die aanneemt), tik op you-tube MONEY AS DEBT eens in. Dan zie je eigenlijk in het kort en eenvoudig uitgelegd wat er in het verleden zoal speelde en waar we nu in dat verhaal staan. Als je vragen hebt (ik had er plenty) kan je die hier en op andere fora gewoon stellen.

    Vind je het alles te zweverig, even goeie vrienden, dan laat je het voor wat het is. Mijn ervaring is dat het bijna altijd een reactie oproept. Namelijk die van nieuwsgierigheid naar meer.

    Succes met je zoektocht.

  • Nico

    Bezitters van fysiek goud en zilver die hopen op koersexplosies van edelmateaal en andere grondstoffen als gevolg van schaarste, zijn nogal kortzichtig. Je vermogen veilig stellen is geheel iets anders dan het speculeren op een apocalypse die slechts tot gevolg heeft dat je je muntjes kunt gaan tellen op de smeulende puinhopen van een ontredderde samenleving. Iemand die een goede ziektekostenverzekering heeft afgesloten, hoopt immers ook niet op een ernstige kwaal?

  • http://goudportal.nl Richard

    Man, sparen is nog nooit zo leuk geweest. Inderdaad, wat de koers van zilver ook doet, of gewoon rustig verder stijgt of uiteindelijk explodeerd, je kunt gewoon veilig sparen met een mooie rente.

    Maar toch voorzie ik een prijsexplosie maar niet binnen een paar jaar. Maar over 10 jaar is zilver zeker goud waard omdat zilver dan zo goed als op is terwijl de industrie en nog steeds naar schreeuwd. Net zoals we de afgelopen jaren olie aan het verkwisten zijn, zo zijn we nu zilver aan het verkwisten. Gelukkig door de economische achteruitgang dat de vraag naar beide ook wat is terug genomen, anders hadden we nu misschien al het dubbele voor deze producten moeten betalen, dat geldt zeker voor olie. Het zijn markten waar zeer geheimzinnig over gedaan wordt. Niemand weet hoeveel er precies van is, en prijsen ervan worden beinvloed door de meest ingewikkelde trucks, maar als het er uiteindelijk niet meer is, dan kan zal het feest beginnen.

  • http://edelmetaalblog fvds

    Ach, Zilverpaul ik dacht meer aan een krachtig particulier a la Soros met speculatie tegen engelse pond destijds.
    Ben zelf helaas niet zo kapitaalkrachtig dus op mij kan niemand rekenen.
    Ik wacht af en kijk toe!

  • Zilverpaul

    Dank voor de positieve feedback.
    en @ fvds: een land als China heeft natuurlijk plenty geld om het hele verhaal van de zilvermanipulatie in 1 keer onderuit te halen. Maar waarom zou men…..China schiet er niets mee op als alles in 1 keer wordt opgeblazen. Nu kan men de bijna 2 triljard dollars aan handelsoverschot aanwenden om Afrika op te kopen en zo veel mogelijk grondstof -gerelateerde bedrijven. Bovendien gebruikt men het geld om de eigen economie te stimuleren en te hervormen naar een eigen consumenten markt. En dit kan alleen maar als de dollar nog wat waard is. In China volgt men liever de weg van de kleine stapjes; ondertussen vernietigd de vijand ( lees Amerika) zichzelf wel.

  • http://edelmetaalblog fvds

    Beste ZilverPaul;
    Die ”grote koper” had er al lang moeten en kunnen zijn om de bv zilverprijs te laten exploderen dus wordt het volgens mij lang wachten op die ”sprookjesprins”.
    Ik geloof dan ook niet zo in deze verhalen van prijsexplosie…. maar het mag wel wat mij betreft. Het is natuurlijk nooit verkeerd om i/h kader van spreiding ietwat in edelmetalen te doen!
    Buy and hold in dit geval! (fysiek uiteraard)
    En ja natuurlijk; ik droom ook wel eens over een zilverprijs van $1000 of meer!
    Maar even realistisch; eerst maar eens boven de $20 zien te komen?
    Groet en bedankt voor de ”inkijk” in de zilvermanipulatie.

  • http://goudportal.nl Richard

    quote:
    aan de hand van deze gegevens mag je verwachten dat de zilverprijs nu eens niet flink gedrukt gaat worden

    En je blijkt helemaal gelijk te hebben! :)
    Gr- Richard

  • Jan

    Beste ZilverPaul,

    Ontzettend goed om zoiets te lezen. Dankjewel voor je waardevolle uiteenzetting. Ik waardeer dat bijzonder. Dat er spelletjes gespeeld worden, waarbij de belegger meestal verliezer is, wist ik al. Maar nu begrijp ik een klein beetje hoe men het speelt.
    Boos maken doe ik al niet meer. Jij en ik mogen niet oneerlijk zijn of anderen benadelen. Banksters ( vroeger noemden we ze bankiers ) mogen dat wel, want ze zijn “to big to fiail” en dan is list, afpersing en bedrog ‘geoorloofd’