24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Aanzienlijk minder aanbod zilver in 2009 naast mijnproductie

Uit het World Silver Survey 2010 kunnen enkele conclusies worden getrokken over de zilvermarkt gedurende het afgelopen jaar. Zo wordt duidelijk dat het totale aanbod van zilver uit verkopen door centrale overheden het afgelopen jaar is afgenomen met zo’n 50%. Het verschil tussen vraag en aanbod op de zilvermarkt wordt meestal opgevangen door de verkoop van zilver door centrale banken en door het recyclen van oud zilver (old silver scrap). Het grootste deel van het aanbod zilver uit old silver scrap komt weer voort uit zilver dat wordt teruggewonnen in de (analoge) foto industrie. Doordat er echter steeds minder mensen analoge fototoestellen gebruiken neemt de vraag naar zilver in de foto industrie af (-21%) maar ook het aanbod van gerecycled zilver neemt daardoor af.

Nou lijkt het bovenstaande misschien niet zo interessant omdat de vraag naar zilver in de foto industrie lager is en daardoor ook het aanbod van gerecycled zilver lager is, zodat dit elkaar opheft. Wat echter wel interessant is, is dat al het zilver dat voor andere doeleinden wordt gebruikt vaak veel minder gemakkelijk te recyclen valt. Het gaat hier namelijk om enorm kleine hoeveelheden zilver die per product worden gebruikt, waardoor het terugwinnen van dit zilver technisch gezien vrijwel onmogelijk is. In de gevallen dat het technisch gezien wel mogelijk is om zilver terug te winnen, is het vaak economisch niet rendabel: de kosten om het zilver te recyclen zijn in vele gevallen hoger dan de opbrengst van het zilver.

Het bovenstaande brengt ons bij een heel belangrijk verschil tussen de zilver- en de goudmarkt. Van al het goud dat ooit uit de aarde is gehaald is vandaag de dag nog zo’n 95 a 98% beschikbaar. Dit goud kan namelijk altijd worden gerecycled of omgesmolten worden van de ene vorm naar de andere vorm. Bij zilver kan dit dus niet zo eenvoudig en dat zorgt ervoor dat de hoge vraag naar zilver steeds minder makkelijk kan worden opgevangen door het aanbod van gerecycled zilver.

http://zilver-goud-kopen.nl/silver-scrap.JPG

Per miljoen troy ounce

Het totale aanbod van gerecycled zilver stond in 2009 op een 13-jaars laagtepunt en ook de bovengrondse voorraden namen in een rap tempo af. Dankzij de hoge vraag naar zilver is de voorraad zilver baren op Comex ook flink afgenomen. Op Comex is het mogelijk om 1,000 ounce zilver baren te kopen en fysieke levering te vragen. Dit is dan ook massaal gebeurd door enkele handelaren in Amerika die deze baren vervolgens omsmolten naar 100 ounce baren, die toen als een interessant alternatief voor de moeilijk verkrijgbare Silver Eagle munten golden. Overigens gold dit alleen in Amerika, aangezien in Europa baren zilver met 21% BTW worden belast en daardoor minder gunstig in de aankoop zijn dan zilveren munten als de Silver Eagle.

Het totale aanbod van zilver door verkopen van Centrale Overheden nam aanzienlijk af en volgens de inschattingen van GFMS is er weinig ruimte voor een herstel in de nabije toekomst. Landen als China en India verkochten net als afgelopen jaren geen zilver terwijl Rusland de verkochte hoeveelheid zilver reduceerde in vergelijking met 2008. Rusland verkocht zo’n 13 van de 13,7 miljoen troy ounces volgens het GFMS.

GFMS, de uitgever van het World Silver Survey 2010, concludeerde dat ook in 2010 verwacht wordt dat het eventuele overschot tussen de industriële vraag en het aanbod compleet zal worden teniet gedaan door de hoge vraag naar zilver als een belegging. De vraag is dan in hoeverre het aanbod van zilver gegenereerd uit gerecycled zilver en zilver verkopen door centrale overheden voldoende zal zijn om aan de vraag naar zilver te kunnen blijven voldoen, te meer daar de hoeveelheid zilver dat uit de grond wordt gehaald slechts beperkt kan toenemen.

Bekijk ook