24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Arbitrage vult New Yorkse kluizen met goud

Sinds begin maart heeft de wereldwijde goudhandel last van logistieke problemen die veroorzaakt worden door de maatregelen rondom het coronavirus. Zo lagen raffinaderijen in Zwitserland voor langere tijd stil, kon de U.S. Mint niet op volle capaciteit produceren en vliegen er wereldwijd minder vliegtuigen die goud kunnen vervoeren. Deze logistieke problemen troffen met name beleggers, die door toenemende onzekerheid op de financiële markten, graag wilden investeren in fysiek goud. Nu blijkt dat sommige professionele handelaren in New York juist hebben kunnen profiteren van deze situatie doordat op de goudmarkt sprake was van arbitrage. 

De arbitragemogelijkheid is ontstaan doordat beurshandelaren in New York zich zorgen maakten over het kunnen leveren van fysiek goud, dat vastgelegd is in future contracten. Hierdoor steeg de prijs van futures, die normaliter de spotprijs van de Londense beurs volgt. Het verschil tussen de prijs van Amerikaans futures en de spotprijs op de beurs in Londen liep op tot 70 dollar per ounce. Andere handelaren zagen hierdoor een kans om goud ergens anders op de wereld te kopen tegen de spotprijs. Deze handelaren verplaatsen dit ‘goedkopere’ goud naar New York om het daar vervolgens tegen een hogere futureprijs te verkopen. 

Door deze arbitragemogelijkheid is er de afgelopen tijd veel fysiek goud verplaatst naar New York. Sinds eind maart is zo’n 550 ton goud, met een waarde van 30 miljard dollar, verplaatst naar de kluizen van Comex. Volgens Allan Finn, werkzaam bij het logistiek- en veiligheidsbedrijf voor grondstoffen Malca-Amit, is het niet gebruikelijk dat er zoveel fysiek goud verplaatst wordt. Normaliter wordt elke dag wel goud verhandeld met de waarde van tientallen miljarden dollars, maar het is ongebruikelijk om veel fysiek goud te verplaatsen tussen de grootste handelssteden zoals Londen, Zürich en New York. 

De omvang van deze handel is te zien in verschillende beursrapporten en door te kijken naar de import- en exportdata van verschillende bedrijven die zich specialiseren in het verschepen en opslaan van edelmetaal. Daarnaast werd donderdag duidelijk dat in juni de grootste dagelijkse levering van fysiek goud gaat plaatsvinden sinds 1994. Andere cijfers die de omvang van deze handel laten zien zijn de importcijfers van goud naar de Verenigde Staten in de maand maart. De totale import van goud had een waarde van drie miljard dollar, het hoogste bedrag in de afgelopen tien jaar. Daarnaast bereikte in april de Zwitserse export van goud naar de Verenigde Staten een record van 111,7 ton goud. 

In een webinar georganiseerd door de London Bullion Market Association vertelde Mark Woolley dat de hoeveelheid goud die de afgelopen tijd naar New York is verplaatst dicht in de buurt komt bij de totale hoeveelheid goud die in dezelfde periode gemijnd is. Om in te spelen op deze toenemende vraag naar goud op de Amerikaans markt is het sinds kort dan ook mogelijk om 400-ounce goudbaren te verhandelen. Dit was voorheen alleen mogelijk op de Londense beurs. 

Hoewel de levering van goud de afgelopen tijd bemoeilijkt werd door het coronavirus zelf, en de maatregelen eromheen, denkt Finn dat men vooral de perceptie had dat het moeilijker was om goud naar New York te vervoeren. In de realiteit lijkt het verschillende transportbedrijven aardig gelukt te zijn om fysiek goud naar New York te verplaatsen.Ook Brian Hayward, hoofd van het logistiek- en veiligheidsbedrijf Loomis International, concludeert dat er met succes een heel grote hoeveelheid fysiek goud naar New York is verplaatst de afgelopen tijd. Sinds kort ziet hij ook hetzelfde gebeuren met de levering van zilver. Dit neemt niet weg dat de onzekerheid over de aanlevering van fysiek goud helemaal verdwenen is. De futureprijs in New York kan hierdoor nog hoger noteren dan de Londense spotprijs. Inmiddels heeft een grote levering van fysiek goud de prijs van de goudfutures die verlopen in juni al doen zakken onder de spotprijs. Futures die later verlopen noteren echter nog steeds hoger dan de spotprijs. Dit geldt ook voor de prijzen van futures van ander edelmetaal zoals zilver en platina. De prijzen van deze futures liggen beide boven de spotprijs. 

Het zal afwachten blijven hoe lang de edelmetaalmarkt nog logistieke problemen zal ondervinden die veroorzaakt worden door maatregelen rondom het coronavirus. Wel staat vast dat de aandacht naar verschillende edelmetalen en de ontwikkelingen ervan op de financieel markten nog niet is afgenomen.

Ook interesse in de aankoop van fysiek goud? Bekijk onze gouden munten en goudbaren

Bekijk ook