Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Athene in rep en roer, goudprijs stijgt door angst over Euro

08-05-2010 Bas

In de decennia voordat Griekenland overging naar de Euro verbloemde Griekenland haar gebrek aan competitiviteit en inefficiëntie door haar valuta regelmatig te devalueren. Als voorwaarde om tot de eurozone toe te treden werd Griekenland gedwongen, door met name Duitsland, tot een financiële schoonmaak en beloften van fiscale discipline. Op het moment dat Griekenland aan deze voorwaarden had voldaan trad het toe tot de eurozone, dit was in 2001.

Met de kennis van nu begrijpen we dat Griekenland nooit had mogen toetreden tot de eurozone. Net als sommige andere “Club Med” landen, heeft het haar financiën ‘vervormd’ om in aanmerking te komen voor toetreding. Natuurlijk zorgde de toestroom van meer dan 100 miljoen burgers voor een toename van de economische kracht. Echter voor deze voordelen moet nu de prijs betaald worden.

In de kern is de euro een Duitse valuta. Dit komt omdat de Europese Centrale Bank een institutionele voorkeur heeft voor het Duitse goede geld. Eenmaal binnen de eurozone kregen landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië een monetair respect dat voorheen nooit mogelijk was. Tegelijkertijd was het echter niet meer voor hen mogelijk om eigen geld te printen. Hierdoor waren ze niet meer in staat om de economische tekortkomingen te camoufleren met valuta devaluaties.

In het eerste decennium van de 21e eeuw werd de euro sterker door de toename van de economische kracht van de eurozone, tegelijkertijd werden investeerders nerveus over de toekomst van de dollar. De relatieve waarde van de euro steeg, de landen met een gebrek aan competitiviteit kregen te maken met een rijkdom die hun eigen economie niet kon rechtvaardigen en behouden. Om het wiel draaiende te houden creëren de overheden van deze landen steeds grotere schulden. Door de uitgifte van obligaties in de hoog aangeschreven euro gingen de kosten van deze schulden omlaag. Dit kon niet voor altijd goed gaan….

Toen de recessie over de gehele wereld toesloeg werden de landen met de zwaarste schulden geconfronteerd met het omgekeerde hefboomeffect. Nu de tijd aanbreekt om de schulden terug te betalen worden niet alleen individuen en bedrijven, maar ook hele landen bedreigt met faillissement.

Oorspronkelijk werd het reddingsplan voor Griekenland begroot op $12 miljard, even later werd dit verhoogd naar $30 miljard waarbij Duitsland voor het grootste deel garant staat. Woensdag berichtte The Wall Street Journal dat het reddingsplan voor Griekenland in totaal $133,14 miljard bedraagt over drie jaar. Volgens berekening van het IMF bedraagt de Griekse economie ongeveer 2 procent van de Europese Unie. Dit betekent dat als de grotere economieën zoals Spanje, Portugal en Italië financiële reddingsoperaties nodig hebben de bedragen weleens kunnen oplopen in de biljarden.

http://www.spiegel.de/images/image-85577-galleryV9-gpcf.jpg

Na de eerste wereldoorlog werd Duitsland verlamd door de betaling van de gigantische oorlogsschadevergoedingen. Deze vergoedingen dwongen Duitsland ertoe om vele miljoenen Duitse Marken bij te printen. Het resultaat hiervan was de bekende ‘Weimar inflatie’, die op zijn hoogtepunt de prijs van een brood deed opdrijven naar 1 biljard Duitse Marken. Op het eind van dit hoogtepunt werd de kachel opgestookt papiergeld omdat dit minder waard was dan kolen of hout. Echter goud behield zijn waarde, als resultaat steeg de lokale koopkracht sterk. Er werd gezegd dat je op een bepaald punt met één enkele one-ounce gouden munt een hele wijk kon kopen in Frankfurt.

Terwijl de Federal Reserve en andere grote centrale banken in groot tempo geld bij printen heeft dit nog niet de vorm aangenomen van het Weimar Duitsland. Wel zijn er vele indicaties dat we deze richting opgaan. De wereld beschikt nu over een overschot aan papieren valuta die voor een verhoogde inflatie kan zorgen op wereldwijde schaal. Maar inflatie is niet het enige probleem! Ooit was het ondenkbaar dat er een financiële ineenstorting kon plaatsvinden, maar dit ligt nu op de loer.

Als het aantal landen dat reddingsoperaties nodig heeft blijft stijgen zal de toename van nieuw papier geld omhoogschieten. De schuld ratio’s van zowel de Verenigde Staten als ook Groot-Brittannië bevinden zich bij de slechtste van de wereld. Op het moment dat één van deze landen een financiële redding nodig heeft zal de rekening tientallen triljoenen bedragen. Als dit gebeurt zal de vraag naar goud bij investeerders extreem urgent worden.

Athene en de machthebbende zetels in de andere probleemlanden lijken in te storten onder de politieke bezuinigingen die zijn ingesteld na de dreiging van financiële ineenstorting. Als gevolg hiervan lijkt de goudprijs verder te stijgen.

 • Nico

  Het is onbegrijpelijk hoe de beurs reageert op een afspraak om nog eens een tweede verdieping op het financiële kaartenhuis te stapelen. De gokmachine draait op volle toeren maar zoals gebruikelijk trekt ook hier de bank aan het langste eind.

 • Henk

  Deze reactie kwam ik tegen onder het nieuwsbericht over het akkoord van 500 miljard van gisteravond. Ik heb het maar gewoon even neergeplakt, omdat ik het zo grappig vond:


  Voorzitter: “OK, we hebben een schuldenprobleem. Hoe gaan we dit oplossen?” Minister 1: ” Uuuh…geld lenen?” Voorzitter: Goed idee, dit geeft ons maximaal 1 jaar om een andere baan te zoeken” Minister 2 en 3: “Goed idee, dit houdt de massa even bezig en lost niks op”. Minister 7: “Briljant: een schuldenprobleem oplossen door geld te lenen. Ik had het zelf kunnen bedenken”. Voorzitter: “Biertje? Iemand?”

 • http://edelmetaalblog fvds

  Inderdaad Henk, de beweging is nu weer omhoog en met dezelfde felle kracht!
  Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen.
  Met nog 10 jaar voor pensioen hoop ik op een gestage voortzetting van deze opwaartse trend.

 • Henk

  aanvulling:
  Het moge duidelijk zijn dat op dat moment de prijs naar boven explodeert ;-)

 • Henk

  fvds :
  Wat me wel opvalt is dat de zilverprijs soms ook kortstondig fel zakt (parallel aan de beurs )terwijl het een ‘’safe haven” zou moeten zijn. Ietwat onlogisch toch?
  Maar wel blij met m’n zilver!
  fvds

  Dat zijn de momenten waarbij marktpartijen de zilverprijs naar beneden drukken dmv massale handel in ‘papieren’ zilver. Juist omdat de zilvermarkt zo klein is, zijn dit soort manipulaties helaas mogelijk. Uiteindelijk zal die niet-fysieke markt compleet instorten, omdat de kopers levering van het echte, tastbare metaal gaan opeisen en de verkopers domweg niet kunnen leveren.

 • Sander

  Het lastige is dat je zo snel in conspiracytheory terecht kunt komen als je als een profeet je familie en vrienden vertelt dat ze hun spaargeld moeten verzilveren. Ik probeer dat liever te vermijden. Het zal me overigens niet verbazen als een wereldwijde depressie inderdaad gepland is. Maar het zijn juist dit soort opmerkingen die het zilver-evangelie een spruitjeslucht geven. Ook zonder NWO is het al moeilijk genoeg om oud denken te doorbreken.

 • Albert

  Waar we nu naar toe gaan, is de LAATSTE Grote hyperinflatie depressie, en het zal wereldwijd zijn!

  Vele economen en anderen waarschuwen hier voor Zoals gerald celente die 08 voorzei, Marc Faber, Jim Rogers, Peter shiff, Mike maloney, Robbert Kyosaki, Lindsey williams en Alex jones en velen meer. En het zal vele malen erger zijn dan de jaren 30”. Maar mensen WILLEN het niet geloven, want iedereen leeft in een droom.

  Wat veel mensen niet weten is dat de komende crisis gepland is!

  David Rockafeller had in 1994 al gezegd bij de VN: All we need is the right Major crisis and the nations will accept the New World Order! (NWO)

  Het doel van de komende wereld crisis is 1 wereld regering oprichten onder leiding van de Verenigde Naties. Er zal dan ook 1 wereld munt gaan plaats nemen.

  Voordat dit gaat gebeuren zal er nog een GROOTE oorlog worden gevoerd, wat landen altijd doen als ze in een crisis terecht komen.

  Goud en zilver is het geld van de Ellite, dat is ook de reden dat we er geen btw voor hoeven te betalen. the FED BANK in de VS valt uiteindelijk ook onder Rockafeller die ook lid is van de Bildenberg groep. Het doel van deze groep is wereld controle! Uiteindelijk zullen ze ook alle religies gaan weg doen, omdat dat voor hen de weg is naar wereld vrede!

  De prijs van Goud gaat voorbij de 15000 dollar per ounce
  Zilver gaat voorbij de 1500 dollar per ounce
  zilver is opgemaakt goud niet, er is meer goud voor particulieren om te kopen dan zilver.
  Dat is deze geweldige kans! It’s the poor mens Gold!

  Tip: Koop fysiek zilver, anders zal je zwaar bedrogen uitkomen.

  Amerika zal crashen aan het eind van dit jaar of volgend jaar.

  Een ding is zeker, je zal de wereld niet herkennen binnen 3jaar!

 • http://edelmetaalblog fvds

  Wat me wel opvalt is dat de zilverprijs soms ook kortstondig fel zakt (parallel aan de beurs )terwijl het een ”safe haven” zou moeten zijn. Ietwat onlogisch toch?
  Maar wel blij met m’n zilver!
  fvds

 • http://watwenooithoren.nl wwnh

  Je hoeft niet veel goud en zilver te hebben om straks zo goed als financieel onafhankelijke uit de depressie te komen. Het zal wel ongeveer 10 jaar duren, maar dan zit je wel al van je pensioen te genieten. Dat wij burgers tegen zulke prijzen goud en zilver kunnen kopen is eigenlijk ongelovelijk, alleen zullen we dat pas beseffen over 10 jaar. In 1971 koste goud ook maar 35 dollar, en ook dat is ongekent, ook al had 35 dollar toen veel meer koopkracht.

  Als je nu wat vakanties overslaat, kun je straks 20 jaar lang op vakantie! :)

 • Henk

  Dank je voor deze zeer inzichtelijke analyse Bas!

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Zolang de euro het signaal geeft niet sterk te zijn, zullen landen blijven crashen. Het is voor beleggers ongelooflijk, dat een land dat zich in de euro gelogen heeft, nu gesteund wordt. Het vertrouwen is nu weg, en het zal jaren duren voor er terug vertrouwen ontstaat. Tegen dan is het te laat… De nieuwe spoedvergadering die gisterenavond is gehouden, zal het vertrouwen licht herstellen, maar voor het oude niveau te halen, moeten ze harder optreden. Sorry griekenland, maar ze moeten eruit… en dat pas zou een goed signaal zijn, wat terug vertrouwen geeft. Langs de andere kant heb ik zoiets van ‘laat ze maar doen, ik zit goed met mijn zilver en een beetje goud’. Ik zal er misschien als rijke belg uitkomen :p