24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Australië en staatsobligaties

Als gevolg van de coronacrisis is er verschillende monetaire en fiscale hulp geboden. Dit was om de economie te kunnen ondersteunen. Als gevolg zijn de staatsschulden van veel landen wel enorm opgelopen. Hierdoor storten centrale banken zich weer op staatsobligaties. Dit is om de rekening te kunnen betalen. Volgens de centrale banken zelf doen ze dit om de rente laag te kunnen houden. Ook de centrale bank van Australië gaat hierin mee. De Reserve Bank of Australia zal tot september geld blijven drukken via haar kwantitatieve versoepelingsprogramma en zo nog eens $100 miljard in de economie pompen, ondanks de opmerking dat het herstel van de coronaviruscrisis sterker was dan verwacht. Als gevolg van deze actie heeft de centrale bank van Australië 15% van de totale staatsschuld van Australië op haar balans staan. 

Volgens economen toont het besluit aan dat de economie kwetsbaar blijft, met een werkloosheid die hoog blijft en een inflatie die onder het streefcijfer van de Reserve Bank of Australië van tussen de 2% en 3% blijft.

Kwantitatieve versoepeling

Wat is kwantitatieve versoepeling? Kwantitatieve versoepeling of vrijer vertaald kwantitatieve geldverruiming is een vorm van directe geldschepping door een centrale bank, waarbij deze effecten aankoopt met voor dat doel gecreëerd geld. Kwantitatieve versoepeling wordt beschouwd als een noodmaatregel om prijsstabiliteit te bewerkstelligen

Staatsobligaties

Centrale banken hebben niet het recht om geld aan overheden uit te lenen. Een mogelijkheid om dit toch te doen is via staatsobligaties. Deze worden opgekocht via een secundaire markt. Als motivatie wordt gegeven dat de rente laag blijft aangezien overheden dan ook tegen een lagere rente kunnen lenen. 

Door middel van staatsobligaties loopt het balanstotaal van de centrale bank op, maar die van commerciële banken niet. Het is echter niet hetzelfde als geld bijdrukken. Er komt namelijk niet meer geld in omloop. In tegendeel gaat het bij staatsobligaties om een activaruil. De last wordt door de centrale banken in principe overgenomen. 

De Australische regering heeft vorig jaar haar kredietvoorwaarden verder versoepeld. De wetgeving omtrent deze voorwaarden werden in 2008 juist aangescherpt. Dit was bedoeld om te voorkomen dat mensen zich diep in de schulden zouden kunnen werken. Deze aanscherping werd vorig jaar dus toch weer teruggedraaid aangezien het ook banken beperkte. Door deze voorwaarden konden banken niet genoeg hun gang gaan. Het gevolg hiervan is dus wel dat er een risico van overkreditering kan bestaan. Dit zou kunnen leiden tot een nieuwe kredietcrisis. Net zoals bij de vorige crisis in 2008. 

Bekijk ook