Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Azie komt met alternatief voor de COMEX

16-05-2011 Bas

Op 18 mei zal er een alternatief komen voor de future handel in zilver en goud. Waar nu de Amerikaanse Comex vrijwel een monopolie heeft, zal vanuit Azie een nieuwe partij per 18 mei future contracten in zilver en goud verhandelen. De Hong Kong Mercantile Exchange (HKME) zal futures in goud ter grootte van 32 troy ounce (1 kilo) verhandelen.

Door de introductie van de HKME zal er eindelijk een vorm van concurrentie ontstaan. Dat is maar goed ook, want de Comex is de afgelopen jaren in staat geweest door haar monopolistische positie de prijs sterk te beinvloeden voor het goud en zilver. Doordat de Comex zelf de regels kan aanpassen, middels verhoging van margin calls, kan deze partij zelf een grote invloed uitoefenen op het verloop van de zilverprijs en goudprijs. Vanuit Azie, waar historisch gezien enorm veel interesse bestaat in het investeren in zilver en goud, is nu eindelijk een alternatief voor de Comex gelanceerd.

Met de recent verhoogde margin calls komt dit initiatief op een goed moment en de verwachting is dan ook dat dit zal aanslaan bij beleggers in edelmetaal. Of ook vanuit China zelf veel gebruik van de HKME gemaakt zal worden moet nog blijken, daar Chinese investeerders veelal de voorkeur geven aan fysiek edelmetaal bezit.

 • jay

  tevens is de “kopersbescherming” bij paypal 1 groot leugen! Je krijgt helemaal niet altijd je geld terug wanneer het fout gaat. Er wordt een soort “case” gemaakt waarin paypal beoordeelt of je het geld wel of niet terugkrijgt. Ik heb het persoonlijk 1 x mogen meemaken dat ik keihard genaaid werd door een andere ebayer (die een heel ander crappy artikel opstuurde, zodat ie wel een track&trace nummer had als bewijs)…en ik kreeg de 500 euro NIET terug….dubbel genaaid dus…

 • jay

  @high five

  waarschuwing:
  Ik schrok net even…Ik ben al jarenlang actief ebayer en betaal vaak met paypal. Je moet alleen je bankrekening niet koppelen aan paypal. Dit is echt link. Omdat paypal namelijk zonder waarschuwing zomaar geld van je rekening kan halen. Ook al gaat het om een fout bij paypal, je kan het niet 1 2 3 terugvorderen. Dat kan WEL met een creditcard, dus die kan je wel gewoon koppelen aan paypal. Er zijn in het verleden al veel kwalijke voorvallen de revue gepasseerd waarbij paypal-klanten ineens “beroofd” werden van hun geld en waar het een extreem moeizame en langdurige procedure bleek om dat geld weer terug te krijgen. Je kan er om internet veel over lezen…
  anyway, mijn advies is: LOSKOPPELEN die bankrekening!

  grz
  jay

 • PatDC

  @high five
  Ik heb nooit een kredietkaart gehad evenmin als paypal. Ik vermijd zaken met teveel tussenpersonen die meesnippen van wat ik betaal. Zeker paypal.
  En ik heb zo ook de meeste controle.
  Bij de weg, hebt u een idee van het % kosten dat paypal veroorzaakt als medium bij betalingen, als koper en ook als verkoper?

 • Procambarus

  Talloze moderne zilveren munten -meestal in “proof”-uitvoering, noteren vér boven hun zilverwaarde, zeker als de oplagen beperkt zijn. Het betaalde agio is dus de prijs voor de schaarste. Iedere verzamelaar wil zijn collectie compleet maken. Echter, de praktijk wijst uit dat met het stijgen van de zilverkoers, de verzamelagio van de betreffende munt nauwelijks of niet meestijgt. In feite zijn dus zilveren verzamelmunten als belegging ongeschikt; in tijden van rampspoed telt “hobbyopslag”niet mee.

 • Jens

  Gerard/// Helaas, zo werkt het wel. vooral particulieren kopen zilver op de hoogste top, en verkopen het op de bodem……………

  …..en kopen de particulieren al zilver???

  Einde van de zilverprijsstijging in zicht?

 • Henk

  Met een paar bijzondere munten erbij met enige verzamelwaarde is niets mis. Zo heb ik zel een paar 10oz Koala/Lunar en Kookaburra’s. Rolf heeft die niet in het assortiment. Die heb ik bij een Nederlandse handelaar aangeschaft met ca. 20% premium,omdat hij wat laat was met aanpassen van zijn prijzen bij een stijgende zilverprijs.
  Maar zoals high five ook al zegt, we zijn geen muntenverzamelaars, maar edelmetaalbeleggers.

 • J

  @Fleur

  Nu hij zijn functie neergelegd heeft kan hij opeens wel op borgtocht vrij…. enge wereld.

  @Rolf

  Wanneer begint de losse verkoop van munten bij The Silver Mountain?

 • high five

  Zouden bijzondere zilveren munten nog een verzamelaars hype/rage kunnen worden, zoals bv dAT furby pluche beest een aantal jaren geleden of postzegels in de jaren 70. Ik kom op dit idee omdat veel panda’s zoveel duurder zijn geworden de laatste maanden.
  Ik bedoel van die Australische koala munten zijn er maar 100.000 of minder van gemaakt en ze worden niet meer bij gemunt. Van die panda’s tot aan 2011 zijn er ook maar 500.000 van gemunt.
  Ik weet wel als de economie implodeert geeft er niemand om verzamel waarde. Maar ja, ik sluit ook niet uit dat we nog een tijdje doorsukkelen en van toenemende inflatie naar uiteindelijk hyperinflatie gaan. In die markt omstandigheden sluit ik verzamel woede naar munten niet uit, als tenminste een paar miljoen mensen op aarde geïnteresseerd is in zilveren munten.
  Maar ja is 100.000 of 500.000 wel schaars genoeg.?
  http://www.silverbullionworld.com/koala1oz.html

 • high five
 • high five

  @Gerard, ze leren het inderdaad nooit.

 • high five

  @PatDC Bedankt dat je ons op de hoogte brengt van dit verhaal. Je kan nazoeken of ze gerechtigd zijn om dit zo af te wikkelen met extra kosten zonder je dit te melden. Banken hebben zich meestal wel ingedekt tegen dit soort praktijken. Heb je nog geprobeerd om met je credit card te betalen ?
  Ik heb laatst via Ebay gekocht met paypal. Ik sta wel versteld hoe makkelijk dat gaat. Ik heb mijn bankrekening gekopppeld aan Paypal en ik druk op de knop van betalen op de site en ik heb betaald, geen pincode niks. Aan de andere kant vind ik dit wel gevaarlijk.

 • Fleur

  DSK is op borgtocht vrijgelaten en mag nu onder strenge (zelfbetaalde) beveiliging in een apartement in Manhattan verblijven.

  Wellicht zijn de beslissingen/maatregelen waarvoor hij even opzij geschoven diende te worden, intussen doorgedrukt door zijn tegenstanders bij het IMF en hoeft hij daarom niet langer hermetisch afgesloten te zijn van de buitenwereld.

  Lees; zijn zijn plannen om de SDR in te voeren (en de dollar te ontkrachten) voorlopig weer even van tafel geschoven.

 • PatDC

  @Maria
  De banken/de overheid gaan niet toelaten dat huizen goedkoper worden. Daar zullen ze zich uit alle macht tegen verzetten. Kijk naar wat er in de VS gebeurde na de instorting van de huizenprijzen. De banken stopten met verkopen en lieten/laten zich redden door het nieuwe valse geld van de overheid. De bewoners, die hun schulden niet konden afbetalen, werden uit de huizen gezet, wonen nu in bidonvilles enkele km verderop, en de politie sloot de huizen en buurten af. De banken zijn rijk geworden met andermans geld uitlenen en de schulden zijn ze nu aan het verhalen op de marktgericht werkende klasse, onder de noemer van inflatie.
  Nu nog X jaar de FED haar staatsprivilege laten gebruiken (rente-manipulatie) en de banken zijn op legale wijze van hun schulden verlost.

 • PatDC

  Ik heb via ebay een 5 troy ounce zilvermunt gekocht in Cyprus aan een prijs boven de recordprijs: 52,5 EUR / troy ounce.
  Raar maar waar.
  Ik heb internetbankieren. Toen ik een week en half terug wilde betalen (SEPA overschrijving), vulde ik het IBAN rekeningnummer in. Als je dan dit vak verlaat vult de site zelf de BIC in. Ik typ de andere gegevens over en bevestig. Ik krijg popup ‘U kunt niet overschrijven naar deze BIC’. Ik dacht eerst dat ik iets fout ingaf of een tijdelijk probleem met de site, maar na nog 2 pogingen uren later nog steeds hetzelfde.

  Ik informeer dan maar bij de bank, en wat blijkt: Cyprus is wel bij de Eurozone maar staat op een lijst van ‘geliefde witwasoorden’. Ik dien me in persoon naar de bank te begeven met de ebay factuur. Ik dus ernaartoe. Een document wordt ingevuld dat ik moet tekenen en dat zou dan naar hun rekeningdienst worden gestuurd.

  Een week later zie ik nog steeds geen minbedrag van mijn rekening hiervoor.
  Ik opnieuw informeren bij bank en daar het volgende verhaal: mijn bank geeft een andere bank (Dexia, zijnde aandeelhouder in mijn bank) opdracht deze betaling uit te voeren. Dexia op haar beurt dan contacteert ‘een contactpersoon’ (grappige manier van zeggen hee, alsof de naam van een bank ofzo niet gegeven kan of mag worden) in Cyprus. Mijn geld zou dus wel degelijk op de bestemde rekening staan, alleen moet die ‘contactpersoon’ het nog ZELF het van mijn rekening halen (hoe dat kan, zo zonder domiciliering, is me duister).
  Maar toch, het geschiede. Gisterenavond inderdaad overschrijving naar Cyprus.
  En wat zie ik daar dus ook: bankkosten. In plaats van de verwachte EUR 230.95 (inclusief 9.95 verzendkosten) staat er EUR 264.83

  Wie verwacht nou dat je bankkosten moet betalen binnen de Eurozone?
  Dat is alsof je in een winkel iets neemt dat geprijsd staat als EUR 5,00 en aan de kassa er EUR 6,00 wordt gezet.
  Dit lijken me praktijken die even illegaal zijn als witwassen.

 • PatDC

  Nog goed dat Joe Average zilver had, of hij had niks meer om eten en benzine te kunnen betalen.

 • Henk

  In de US is Joe Average niet bezig met zilver kopen, maar met verkopen van scrap silver, alleen om eten en benzine te kunnen betalen.
  http://www.msnbc.msn.com/id/43082610/ns/business-personal_finance/

 • Gerard

  @high five
  Helaas, zo werkt het wel. vooral particulieren kopen zilver op de hoogste top, en verkopen het op de bodem. Dat is tevens de reden dat 95% van de particuliere beleggers geld verliezen. Dat weten de banken en die hoeven alleen maar al dat geld op te dweilen.
  Jammer, maar de mens zal nooit slimmer worden. Hij zit zo in elkaar.
  Iemand vandaag de beursgang van Linkedin gezien? PURE WAANZIN !! Vrijwel uitsluitend particulieren die achter die koers aanhuppelt. Ze leren het NOOIT!
  Mensen zijn net koeien. Als je de eerste koe links af stuurt, dan volgt de hele kudde.
  De banken hoeven alleen maar het geld op te dweilen als ze de kudde de andere kant opsturen.

 • high five

  Karel :
  de voorraad silver eagles bij Apmex stijgt gigantisch, meer dan 100.000 nu!

  De elite zijn social engineers. Zij weten precies hoe de mensen denken en handelen in bepaalde situaties. Als zilver duur is, willen mensen zilver hebben. Als zilver goedkoop is, willen ze er vanaf. Kunstmatig de prijs van zilver naar beneden werken en jahoor de interesse in zilver verdwijnt weer. (even)
  Echter…. de fundamenten voor hogere prijzen zijn alleen maar beter geworden. En ik weet niet zeker of in de rest van de wereld de animo voor zilver aan het afnemen is.

 • Monsterbox

  Oja verkeerd gelezen excuus

 • x

  @Monsterbox

  Ik lees Tevens draait niet heel de crisis om zilver! jij zegt hoezo draait heel de crisis om zilver?

 • x

  Snap niet dat er nog zo stilte en rust heerst in Nederland en de wereld…
  Als ik een hypotheek had en nu al weet dat er wellicht problemen komen dan ben je daar toch als de dood voor? je hele leven lang schuld hebben omdat je een verkeerde keuzen heb gemaakt…

  Ben zo blij dat ik zuinig omga met mijn geld, het niet zomaar uit geef en er iets waardevols van koop elke maand ZILVER!

 • Monsterbox

  Maria :@zilverpapierWe zitten hier op het forum van the Silver Mountain.Ga even op een andere manier je eigen verrijken dan via dit blog.Tevens draait niet heel de crisis om zilver maar zijn er ook nog andere mogelijke problemen.MVG

  Maria wat roep je nou voor gekke dingen, hoezo draait heel de crisis om zilver?

 • Monsterbox

  De elite

 • Monsterbox

  DSK is een soort martelaar aan het worden. De arme ziel wilde enkel decelite uitstappen en nu maken ze hem kapot.

 • Maria

  @zilverpapier

  We zitten hier op het forum van the Silver Mountain.
  Ga even op een andere manier je eigen verrijken dan via dit blog.
  Tevens draait niet heel de crisis om zilver maar zijn er ook nog andere mogelijke problemen.
  MVG

 • Zilverpapier

  verkeerde bril op of jaar, dit is het 1kw 2011 : First quarter silver production was 2.5 million ounces at a total cash cost of $1.03 per ounce. hecla mining

 • Henk

  Hecla is NYSE:HL, of is dat niet je vraag ?

 • Zilverpapier

  ik heb even gegoogeld wat de kost prijs van hecla is, die komt op +- -5$. dat lijkt me wel erg goedkoop, hoe kan ik dat kopen aan die prijs.

 • Karel

  de voorraad silver eagles bij Apmex stijgt gigantisch, meer dan 100.000 nu!

 • Zilverpapier

  och jee gaat het weer over kommer en kwel, meldt liever 1 paar betrouwbare zilverhandelaren die goedkoop zilver leveren.

 • gordijnen

  goed gezien maria

 • high five

  @Maria Die mensen die gedwongen worden hun huis te verkopen onder de waarde van de hypotheek, blijven voor de rest van hun leven met een schuld zitten. Dat wordt een ramp.

 • Maria

  Iedere maand dat de starter niet koopt wordt het eventueel te kopen huis goedkoper (deflatie in huizen) Hoe zal het gaan als het huis straks goedkoper is dan de uitstaande hypotheek. Wordt dan door de hypotheeknemer bijpassen ben ik bang voor de mensen.
  Die banken gaan het risico niet nemen maar mag door de eigenaar opgehoest worden.
  Dit is buiten de hogere rente’s nog een heeeeel groot debacle.
  Het worden spannende tijden.

 • sticky fingers

  @Ijsbegel
  Wat maakt dat uit.