24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Be right, sit tight

Vandaag maakte de regering van België bekend dat het erin geslaagd is door een extra bezuiniging van €2 miljard het begrotingstekort onder de 3 % te brengen. België zat 18 maanden zonder regering. Nederland had wèl een regering, en kijkt nu tegen een tekort aan van 4,5 %. De conclusie is dus snel gemaakt; een regering is slecht voor de begroting.

Of deze conclusie hard te maken valt is uiteraard twijfelachtig, maar geeft wel aan hoe bezuinigingen door de regering funest kunnen uitpakken voor de economie. Helaas heeft de calvinistische inborst van Nederland er al eerder, ten tijde van de grote depressie in de dertiger jaren, voor gezorgd dat door te forse bezuinigingen de welvaart een extra knauw kreeg. Al te veel stoerheid op dit gebied kan dus in een periode van economische achteruitgang slecht uitpakken. We zullen het zien.

Wat ook afwachten is hoe het failliet van Griekenland, wat geen failliet mag heten, gaat uitpakken. In plaats van het woord “default’ gebruikt de ISDA het woord ‘auction’, wat veiling of verkoop bij opbod betekent. Met gebruikt het woord ‘default’ niet omdat wanneer een land daadwerkelijk failliet gaat, de zgn. credit default swaps tot uitbetaling moeten komen. Deze credit default swaps zijn een soort verzekeringspolissen, die in geval van faillissement tot uitbetaling zouden moeten overgaan.

Dat het hier niet om klein bier gaat, moge blijken uit de hoeveelheid geld waar het hier om draait. Hoewel het in de officiële berichtgeving zou gaan om een bedrag van €3,5 miljard, zou het volgens Jim Sinclair in werkelijkheid draaien om een bedrag van minimaal €18.000 miljard!

Mochten vanaf maandag 12 maart de markten in beweging komen, kan de FED gedwongen worden om duizenden miljarden aan dollars op de markt te brengen om het financieel systeem overeind te houden. Immers, de ECB mag officieel geen geld bijdrukken, en dus leent men via ingewikkelde constructies van de FED. In feite zou dit de opmaak betekenen voor een volgende ronde van inflatie, wat de kans op hyperinflatie in de Westerse economie sterk verhoogd.

De Centrale banken moeten dit spel echter wel spelen, omdat de grootste banken ter wereld deze credit default swaps op de markt hebben gebracht en zij dus tot uitbetaling zouden moeten overgaan, met geld wat men niet heeft. Maar laten nu net die grote banken de eigenaar zijn van de centrale banken. Komt dat even goed uit!

Gelukkig las ik in de krant dat volgens van Rompuy de Griekse crisis nu is bezworen. Voor u nu in hoongelach vervalt; waarschijnlijk krijgt hij gelijk: de Griekse crisis is nu immers een wereldwijde systeemcrisis aan het worden. Die van Rompuy; zo gek nog niet.

Het is echter afwachten wat er vanaf maandag gaat gebeuren op de markten. Ontaard de veiling van de Grekse papieren binnen enkele maanden tot een economische deconfiture, of zal men door het verhoogd bijdrukken van geld de boel toch nog een tijdje drijvende houden? Ik gok zelf op het laatste.

Hoe dan ook, de uitslag van deze wedstrijd staat vast, alleen is het nog de vraag wanneer het laatste fluitsignaal zal klinken.

Met het toenemen van de druk op het Westerse monetaire systeem zal het vertrouwen in de dollar, euro, pond en yen steeds verder ondermijnd worden. En met het verlies aan vertrouwen in deze ongedekte munten zal op termijn een stormloop gaan ontstaan op tastbare goederen, goud en zilver voorop. Des te groter de spanning in het systeem, des te groter zullen ook de uitslagen worden in de prijsvorming.

Goud kopen

Zaak is dus u niet uit uw fysieke positie te laten jagen. Wat doet u met goudbaren, gouden munten en beleggen in zilver? Bedenk, men kan in principe de officiële prijs van echt goud en echt zilver tot nul terugbrengen! Dit kan omdat de officiële prijsvorming plaats vindt in de papieren handel in deze edelmetalen, die in het geval van zilver wel 350 zo groot is als de handel in ‘the real thing’. Zo ver zal het echter niet komen, omdat ver voor die tijd het systeem al onderuit zal gaan.

Het geeft echter wel aan, dat u forse koersuitslagen tegen kunt gaan komen. Be right, and sit tight, zo luidt een beurswijsheid van superbelegger Jesse Livermore. Koop goud of twijfelt u? Of koopt u een zilverbaar?

En daar heb ik niets aan toe te voegen.

Zilverpaul

silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Bekijk ook