Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Be right, sit tight

11-03-2012 Zilverpaul

Vandaag maakte de regering van België bekend dat het erin geslaagd is door een extra bezuiniging van €2 miljard het begrotingstekort onder de 3 % te brengen. België zat 18 maanden zonder regering. Nederland had wèl een regering, en kijkt nu tegen een tekort aan van 4,5 %. De conclusie is dus snel gemaakt; een regering is slecht voor de begroting.

Of deze conclusie hard te maken valt is uiteraard twijfelachtig, maar geeft wel aan hoe bezuinigingen door de regering funest kunnen uitpakken voor de economie. Helaas heeft de calvinistische inborst van Nederland er al eerder, ten tijde van de grote depressie in de dertiger jaren, voor gezorgd dat door te forse bezuinigingen de welvaart een extra knauw kreeg. Al te veel stoerheid op dit gebied kan dus in een periode van economische achteruitgang slecht uitpakken. We zullen het zien.

Wat ook afwachten is hoe het failliet van Griekenland, wat geen failliet mag heten, gaat uitpakken. In plaats van het woord “default’ gebruikt de ISDA het woord ‘auction’, wat veiling of verkoop bij opbod betekent. Met gebruikt het woord ‘default’ niet omdat wanneer een land daadwerkelijk failliet gaat, de zgn. credit default swaps tot uitbetaling moeten komen. Deze credit default swaps zijn een soort verzekeringspolissen, die in geval van faillissement tot uitbetaling zouden moeten overgaan.

Dat het hier niet om klein bier gaat, moge blijken uit de hoeveelheid geld waar het hier om draait. Hoewel het in de officiële berichtgeving zou gaan om een bedrag van €3,5 miljard, zou het volgens Jim Sinclair in werkelijkheid draaien om een bedrag van minimaal €18.000 miljard!

Mochten vanaf maandag 12 maart de markten in beweging komen, kan de FED gedwongen worden om duizenden miljarden aan dollars op de markt te brengen om het financieel systeem overeind te houden. Immers, de ECB mag officieel geen geld bijdrukken, en dus leent men via ingewikkelde constructies van de FED. In feite zou dit de opmaak betekenen voor een volgende ronde van inflatie, wat de kans op hyperinflatie in de Westerse economie sterk verhoogd.

De Centrale banken moeten dit spel echter wel spelen, omdat de grootste banken ter wereld deze credit default swaps op de markt hebben gebracht en zij dus tot uitbetaling zouden moeten overgaan, met geld wat men niet heeft. Maar laten nu net die grote banken de eigenaar zijn van de centrale banken. Komt dat even goed uit!

Gelukkig las ik in de krant dat volgens van Rompuy de Griekse crisis nu is bezworen. Voor u nu in hoongelach vervalt; waarschijnlijk krijgt hij gelijk: de Griekse crisis is nu immers een wereldwijde systeemcrisis aan het worden. Die van Rompuy; zo gek nog niet.

Het is echter afwachten wat er vanaf maandag gaat gebeuren op de markten. Ontaard de veiling van de Grekse papieren binnen enkele maanden tot een economische deconfiture, of zal men door het verhoogd bijdrukken van geld de boel toch nog een tijdje drijvende houden? Ik gok zelf op het laatste.

Hoe dan ook, de uitslag van deze wedstrijd staat vast, alleen is het nog de vraag wanneer het laatste fluitsignaal zal klinken.

Met het toenemen van de druk op het Westerse monetaire systeem zal het vertrouwen in de dollar, euro, pond en yen steeds verder ondermijnd worden. En met het verlies aan vertrouwen in deze ongedekte munten zal op termijn een stormloop gaan ontstaan op tastbare goederen, goud en zilver voorop. Des te groter de spanning in het systeem, des te groter zullen ook de uitslagen worden in de prijsvorming.

Goud kopen

Zaak is dus u niet uit uw fysieke positie te laten jagen. Wat doet u met goudbaren, gouden munten en beleggen in zilver? Bedenk, men kan in principe de officiële prijs van echt goud en echt zilver tot nul terugbrengen! Dit kan omdat de officiële prijsvorming plaats vindt in de papieren handel in deze edelmetalen, die in het geval van zilver wel 350 zo groot is als de handel in ‘the real thing’. Zo ver zal het echter niet komen, omdat ver voor die tijd het systeem al onderuit zal gaan.

Het geeft echter wel aan, dat u forse koersuitslagen tegen kunt gaan komen. Be right, and sit tight, zo luidt een beurswijsheid van superbelegger Jesse Livermore. Koop goud of twijfelt u? Of koopt u een zilverbaar?

En daar heb ik niets aan toe te voegen.

Zilverpaul

silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


 • greetjes

  Er is een nieuwe column van Zilverpaul

 • temp242

  Ik denk dat bij de één % wakkeren, héél wat mensen zijn die inderdaad door mensen als een WMK zijn wakker geworden. Wij in België daarentegen werden nét in slaap gewiegd. We hebben namelijk de grote beursgoeroe Polleke D’Hoore.
  Wat WMK gepresteerd heeft, werkelijk mijn hoed af!
  De enige in België met lef zijn in mijn ogen Prof. P. De Grauwe, en Jean Pierre Van Rossem, zijn boek ‘CRISIS, hoe lossen we het op’ mag gerust omschreven worden als een meesterwerk. Alleen is het heden ten dage amper gelezen geworden.

 • temp242

  Beste Boefke.Steeds verheugd je blog te lezen. Het feit dat hij in het Engels is, kan alleen maar bijdragen tot een groter bereik.MVG.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  Dank je Maria.

  Mijn eerste goud-aankoop was door Willem Middelkoop & bij zijn bedrijf (destijds). Heeft me ook zeker de ogen geopend.

 • Maria

  @Boefke

  Een prachtig betoog.
  De heer Middelkoop en Rienk Kamer en later Eric Mecking hebben mij al jaren geleden de oogjes doen openen gelukkig. Dat heeft mij beslissingen laten nemen waar ik vandaag de dag nog steeds profijt van heb.

  Ik meen dan ook dat Frits nog heel veel moet lezen en leren en laten we het hier maar bij laten.
  Inzicht komt echt met de jaren.

 • seppel

  Nou moe.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  Heb overigens op Twitter nogal eens contact met Willem, en hij re-tweet ook regelmatig mijn Tweets.

  Nogmaals, snap werkelijk niet waar jíj het probleem ziet.

 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  @ Frits,

  Beste man.

  Hieronder een quote uit je post:

  Dat jij een voorliefde hebt voor het huidige schuldpapiersysteem doet daar niets aan af.

  Het verklaart wel waarom je wanhopig je best doet om de beste man op een woord te vangen. Troost je met het feit dat ieder ander persoon op tv je geliefde centrale bankiers netjes aanbidt zoals het hoort. Als je denkt dat de gemiddelde Nederlander weet wat de FED überhaupt ìs en dat het populistisch is om in Nederland over dat perfide instituut te spreken, ben je volgens mij niet goed op de hoogte van wat er bij het volk leeft.

  Einde quote.

  Weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen met mijn betoog, aangezien je complete stuk bestaat uit verkeerde aannames, veronderstellingen en foute informatie. Dat ik een voorliefde voor het huidige schuldpapier systeem zou hebben is het meest vreemde dat ik in de afgelopen jaren heb mogen aanhoren. Hoe kom je hierbij?

  Wellicht heb je mijn blog geprobeerd te lezen, maar aangezien je de lagere school nooit hebt afgemaakt kan je dus niets begrijpen daar alles in het Engels is. Ergens is het dus logisch dat je lucht kapot praat zonder iets te raken……aangeboren.

  Tegen Willem Middelkoop heb ik niets. De beste man heeft gedaan wat velen van ons ook zouden willen bereiken, maar jij zeker nooit zal kunnen. Wat het hier betrof was een specifiek iets waar een misverstand over ontstond.
  Staat dus los van jaloezie of weet ik veel wat je allemaal uitkraamt.

  Wellicht weet ik niet wat er onder het volk leeft, aangezien jij het wel allemaal perfect weet. Dat is waarschijnlijk omdat jij aan het syndroom van “eigen werkelijkheid” lijdt. Je bralt wat, en iedereen die het anders ziet is knettergek. Daar hebben meer mensen last van, dus wellicht de moeite om een praatgroep te vormen.

  Persoonlijk ben ik daar niet van, en heb dus al talloze malen mijn mening in zaken moeten herzien, overweeg dit is….het is de moeite waard.

  Verder ga ik niet meer met je in discussie, vermoed dat je namelijk nu al bent afgehaakt omdat er teveel moeilijke woorden in één post staan. Mocht je wel willen weten hoe ik over dingen denk, klik op mijn naam en er opent zich een “Engelse” deur.

  Gegroet,

  Een licht geagiteerde blogger ;)

 • Theo

  Willem Middelkoop staat niet alleen!

  Nadat er in Nederland en in Duitsland vragen worden gesteld over de goudvoorraad, worden nu ook de Zwitsers ongerust over hun fysieke goud dat elders in de wereld ligt opgeslagen. Vier leden van het Zwitserse parlement zijn zelfs een ‘Goud initiatief’ gestart. Dit initiatief moet leiden tot het ‘zeker stellen van de Zwitserse Nationale Goudreserves’ aldus de vier oprichters van het initiatief.

  Volgens hen hebben de Zwitsers het recht om hun stem te laten horen over drie kwesties. Ten eerste over het al dan niet houden van Zwitsers fysiek goud in Zwitserland. Ten tweede over het verbieden van de verkoop van het fysieke goud van de SNB (Swiss National Bank). En als derde en laatste punt willen de vier leden van het parlement dat de bevolking zijn stem uitlaat over het voorstel dat de SNB minimaal 20% van de bezittingen in goud dient aan te houden.

  Zwitserland was in 2000 één van de laatste landen ter wereld was die zijn munt los koppelde van goud. Zwitserland bezit ongeveer evenveel goud als China, aldus cijfers van de World Gold Council. Het land met 7,7 miljoen inwoners heeft momenteel 1040 metrische ton van het gele edelmetaal. Daarmee staan de Zwitsers op de zeven plek op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraad.

  De kans dat het daadwerkelijk tot een Zwitsers referendum zal komen lijkt op dit moment erg klein. Sinds het voorstel van de voormalige Griekse minister premier Papandreou, voor een referendum over het al dan niet verblijven in de Eurozone, lijkt inmenging door de bevolking iets waar de meeste politici momenteel zeer huiverig voor zijn. Toch is het een teken van de wand dat er door steeds meer naties in Europa vragen worden gesteld over goud en de locatie van de nationale goudvoorraad. Ervan uitgaande dat de onrust in Europa de komende tijd niet zal afnemen zal deze roep dan ook steeds luider worden.

  overgenomen van Goudvergelijken.nl
  18-03-2012

  gr.Theo

 • Cinelux

  Het vastgoed in Spanje krijgt nu toch echt flinke klappen te verwerken, wat zal dit doen voor de balansen van de spaanse banken?

  http://www.casaktua.com/segunda-mano/vivienda-piso/burgos/briviesca/san-hector-valdivieso_13_1759.html

  Dit is maar een voorbeeld, staan er nog veel meer met dergelijke prijsdalingen.

 • Andreas

  Irak gaat olietransport omleiden in verband met mogelijke blokkade straat van hormuz. Weer een klein tekentje aan de wand.

 • Andreas

  Frits
  De DNB beraadt zich nu wel of ze in hoger beroep gaan. Indien dit gebeurt treed er een vertraging op van misschien wel een jaar. De vraag is of ze deze vertraging aangrijpen om hun zin door te drijven. Op dit moment is er slechts 1 partij die bij verlies schadeloos gesteld dient te worden. Het wordt een ander verhaal als andere partijen ook een proces beginnen met schadeclaims op voorhand. Ik weet echter niet of dit juridisch mogelijk is. Zo ja, dan kan de claim aardig op lopen voor de DNB. Het blijft koffiedik kijken.

 • Frits

  @Andreas
  Precies! De uitspraak van de rechtbank doet mij deugd; verstandige fondsen kunnen nu het voorbeeld geven.

 • Frits

  @Boefke
  Hoewel de precieze informatie bij wet met nevelen omhuld is, wordt er algemeen aangenomen dat het deel van ‘ons’ goud dat bij de FED in New York ligt het overgrote deel is. Met de uitspraak van van Middelkoop is dus niets mis. Dat jij een voorliefde hebt voor het huidige schuldpapiersysteem doet daar niets aan af.

  Het verklaart wel waarom je wanhopig je best doet om de beste man op een woord te vangen. Troost je met het feit dat ieder ander persoon op tv je geliefde centrale bankiers netjes aanbidt zoals het hoort. Als je denkt dat de gemiddelde Nederlander weet wat de FED überhaupt ìs en dat het populistisch is om in Nederland over dat perfide instituut te spreken, ben je volgens mij niet goed op de hoogte van wat er bij het volk leeft.

 • Andreas

  Frits
  Dit betekent dat andere pensioenfondsen nu ook in goud mogen beleggen. De vraag is of ze zo wijs zijn. Maar het opent wel deuren. Afwachten maar.

 • Frits

  Ik vond opeens dit bericht:

  http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/73000/DNB-zat-fout-met-goud.aspx

  ‘DNB zat fout met goud’

  De Rotterdamse rechtbank heeft bepaald dat de aanpassing van het goudaandeel in het pensioenfonds voor glasfabrieken van 13 naar 3% onder ‘aanwijzing’ van De Nederlandsche Bank niet nodig was.

 • Henk

  Zo kun je zien dat de Spaanse overheid werkelijk ten einde raad is.
  Gokindustrie is nu precies een voorbeeld van activiteiten die helemaal niets toevoegen aan reële welvaart. Op een zeer omslachtige wijze wordt welvaart herverdeeld, meer niet.
  Die Spanjaarde zouden eens in Las Vegas (NV) moeten gaan kijken, hoe dat erbij ligt, vooral de vastgoedsector. Ik heb eens gelezen dat in 2008 20% van de beroepsbevolking vastgoedmakelaar was.

 • temp242

  We hebben toch al een Las Vegas, meer bepaald in Brussel, met Dexia, excuseer Bel-infuus.
  Tja banksters hebben nooit genoeg aan gokken.
  Willen die Spanjaarden misschien de laatste eurocent uit de zakken van de mensen gaan kloppen?

  http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_entertainment/Spaanse_regering_wil_Europees_Las_Vegas_hebben.9173176-3124.art

 • temp242

  Zwijg me van je een rietje…, Héél lang stond ik eens in de Quick, vraag ik aan het lieve meisje aldaar heb je een rietje(voor mijn cola) mijn sofietje?, Bleek dat dat meisje in kwestie Sofie heette, ik met een rooie kop met mijn plateau weg.

 • Andreas

  Temp
  In mijn jonge jaren had ik een andere openingszin. Naar een meisje toestappen en dan vragen:
  Heb jij ook een rietje bij je? Natuurlijk was een vragende blik en de vraag ,hoezo?, het antwoord. Moet ik dan zo aan je borsten zuigen? Sommigen sprongen uit hun vel en liepen kwaad weg. Anderen schoten onbedaarlijk in de lach. Ik was niet eens op iets uit. Meer benieuwd naar de reactie. Shockeren vind ik zo nu en dan wel leuk.

 • Andreas

  Beste Temp
  Ik vind het altijd geweldig mensen aan het lachen te maken. Het kost zo weinig.

 • temp242

  Hahaha, die van goldsex is écht wel een goeie! Trouwens beste Andreas, mijn vrouw is nog aan het bekomen van je lassie-uitdrukking, mijn vrouw is nogal droog, van humor.