24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Bedrijven spelen in op grote vraag naar de opslag van goud

Enkele dagen terug publiceerde Bloomberg een artikel over de nieuwe gold rush en de manier waarop handelaren en bedrijven inspelen op de groter wordende vraag naar goud. Anno 2017 draait het hierbij met name om de opslag van fysiek goud. Immers, de banken stoten hun opslagfaciliteiten af en bij het aankopen van goud is het vervolgens opslaan daarvan een praktisch issue. Steeds meer bedrijven en goudhandelaren zien hier kansen in en door de groter wordende vraag naar goud wordt ook de vraag naar opslagmogelijkheden voor goud steeds groter.

Zowel kleinere partijen die safedeposits verhuren als de grote high-security faciliteiten zijn aan het uitbreiden om naar de groter wordende vraag te voldoen. De nieuwe gold rush is ook in Europa op komst door politieke onrust, toenemende inflatie en de huidige lage of zelfs soms negatieve spaarrente. In Europa zijn twee grote handelaren bezig om een nieuwe kluis te openen waar voor meer dan 100 miljoen euro goud opgeslagen kan worden. Het verhandelen van dit goud zou vervolgens mogelijk moeten zijn tegen kosten die lager liggen dan de handel van ETF’s, waarmee het beleggen in fysiek goud een stuk toegankelijker wordt.

Volgens Ross Norman, de CEO van Sharps Pixley Ltd. (bullion dealer uit het Verenigd Koninkrijk), is inflatie de belangrijkste drijfveer voor klanten om goud te kopen. Het vinden van een veilige haven gaat dan niet alleen om de aankoop van goud maar ook om de opslag daarvan.
Ook bij Baird & Co, een grote Britse goudsmelterij, ziet deze ontwikkeling; “Onze klanten zijn op zoek naar een methode om hun vermogen veilig te parkeren. Dat er fluctuaties zijn in de goudprijs zien ze niet als een probleem omdat ze weten dat de waarde van goud nooit naar nul zal gaan”, aldus Tony Dobra van Baird & Co.

Een andere Europese goudhandelaar is bezig met de ontwikkeling van een kluis met een afmeting van 100m2 om daar voor meer dan 100 miljoen euro aan goud op te kunnen slaan.

BullionVault, het grootste online platform waar men goud kan kopen en verkopen wat wordt opgeslagen in grote kluizen op meerdere locaties wereldwijd, zag een toename van 3 ton aan fysiek goud in de afgelopen 12 maanden. Daarmee komt de totale hoeveelheid opgeslagen goud uit op 38 ton, met een waarde van zo’n 1,4 miljard euro. Dit zijn voornamelijk particuliere beleggers die op deze manier investeren in goud.

Bekijk ook