Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Belangrijke wijziging Btw-tarief bij de verkoop van zilveren munten

02-01-2011 Rolf van Zanten

Het kabinet heeft afgelopen maanden druk gediscussieerd over het verhogen van de BTW op kunst en cultuur van 6% naar 19%. Inmiddels is het Belastingplan definitief goedgekeurd en hierin staat vermeld dat ook de BTW bij invoer op kunst- en verzamelvoorwerpen verhoogd zal worden van 6% naar 19% per 1 januari 2011.

Zilveren munten zoals de Maple Leaf en de Silver Eagle vallen ook onder de groep “verzamelvoorwerpen” (munten met enige vorm van verzamelwaarde) en worden door ons verhandeld onder de margeregeling. Hierbij wordt alleen BTW afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over het totale omzetbedrag, wat ervoor zorgt dat het kopen van fysiek zilver voor u als belegger een stuk goedkoper mogelijk is.

De meeste munten worden door ons ingevoerd vanuit Amerika en Canada. Deze munten werden voorheen altijd met 6% BTW belast bij invoer, maar dit tarief is per 1 januari 2011 verhoogd naar 19%. Doordat de margeregeling wordt gehanteerd kan deze BTW niet teruggevorderd worden.

Op dinsdag 21 december 2010 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2011 en het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2011. In dit Belastingsplan is onder andere het volgende opgenomen:

8.1.2 Algemeen btw-tarief podiumkunsten en kunstvoorwerpen

De volgende voorwerpen vallen vanaf 1 januari onder het algemene tarief:

• invoer van kunstvoorwerpen en voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten;

• levering van kunstvoorwerpen door de maker ervan of een incidentele ondernemer.

Door deze veranderingen zullen de zilveren munten niet langer goedkoop geïmporteerd worden, maar zal er 19% BTW geheven worden. Als gevolg zal de verkoopprijs van de zilveren munten stijgen met zo’n 12% (1,19/1,06).

Het toepassen van de margeregeling blijft wel mogelijk, dus zodra de munten weer terugverkocht worden aan The Silver Mountain kunnen de munten worden verhandeld zonder dat er weer 19% BTW moet worden betaald. Dit zorgt ervoor dat het voordeel van zilver munten ten opzichte van zilver baren blijft bestaan.

De prijsstijging van de zilveren munten wordt gecompenseerd doordat de biedprijs ook verhoogd zal worden. Indien u munten wilt terugverkopen krijgt u dus ook een hoger bod dan voorheen, waarbij de biedprijs net als de verkoopprijs uiteindelijk met zo’n 12% zal stijgen. Wij streven ernaar om het verschil tussen aankoop en verkoop zo minimaal mogelijk te houden. Gedurende 2011 zal onze biedprijs dan ook steeds meer bijgesteld worden. We zullen niet direct onze biedprijs met 12% verhogen om te voorkomen dat we meer aangeboden krijgen dan we in kunnen kopen.

Gouden munten die als beleggingsgoud worden verhandeld zijn nog steeds vrijgesteld van BTW, ongeacht of deze munten worden geïmporteerd of niet.

Conclusie

– De verkoopprijs van zilveren munten zal met zo’n 12% stijgen;

– De biedprijs zal gedurende 2011 ook met zo’n 12% stijgen;

– Als u in 2011 wilt beleggen in fysiek zilver blijven de zilveren munten de beste optie.

 • anne

  Goedemiddag
  vraag, hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen.
  Ik wil graag zilver kopen in duitsland.
  Dit omdat duitsland een stuk goedkoper is als nederland.
  Mijn vraag, als ik dit laat verzenden, komen er dan ook nog voor mij invoerrechten bij ?
  Het zou gaan om een zilverbaar ( met zilverstempel ) van 1 kilo.
  Graag hoop ik dat een van jullie mij een beetje op weg kan helpen, ik ben een beginner vandaar.
  Alvast bedankt Groetjes Anne

 • moretime

  hoeveel zilver staven en munten mag je maximaal in waarde meenemen naar het buitenland??

  zijn er restricties hiervoor.

  want je mag goud meenemen naar het buitenland voor een waarde van maximaal 5000 euro.
  valuta max 10.000 euro

  hoe zit dat met zilver staven en zilver munten????

 • http://www.partijvandeslavernij.nl Opperdienaar

  Ik snap er geen biet meer van. Hoeveel stelen ze nu bij zilveren munten als je ze echt wil hebben? Het is naar 20% gegaan, maar dan staat overal dat dit over de bruto winstmarge is. Welke winstmarge?
  Krijg ik die munten nu voor de echte prijs, of moet ik mij voor 20% door de criminele organisatie in den haag laten naaien? Als ik op websites kijk, staat daar steeds een prijs zonder BTW, maar ik vertrouw het voor geen meter, omdat er ook staat dat de criminele organisatie eist dat de diefstal niet op de factuur vermeld wordt. Wat ben ik nu echt kwijt?

 • Pingback: Uw vermogen: De oven wordt opgestookt | Beurs.com()

 • olaf

  Voorstel van Rolf om zilver op rekening te kopen heeft niet mijn voorkeur. We willen n.l fysiek en geen giraal zilver. En is alleen mogelijk in een BTW depot als je beide ondernemer bent.

 • olaf

  @latcho

  Ja schone werd tot een jaar terug als maatstaf genomen. Zij hadden toen ook een notering via teletekst. En het is de prijs/waarde zoals die geldt de z.g regel waarde van goederen in het economische verkeer.
  Ik vind het jammer dat deze regels bij een hoop verkopers van goud en zilver niet bekend zijn. Dit vind ik eigenlijk wel essentieel.

 • Zarathustra

  Jacob :@Zarathustra Grappig dat je dat zegt want ik heb wat familie in Ierland en daar wordt dus wel gewoon BTW bij invoer geheven toen ze dat kochten van een handelaar in Duitsland! Weet je hoe dit dan kan en valt dit aan te vechten? Er zat gewoon een pakbon met factuur in het pakket dus er was al netjes BTW betaald maar toch moest dat nog een keer in Ierland zelf. Pakket heeft ook weken vertraging opgelopen door die ongein.

  Je kan altijd de Europese Commissie contacteren, zij zien toe op het handhaven van de Europese regelgeving door de lidstaten. Wat ook mogelijk is, is klacht neerleggen bij het Europees Hof van Justitie (verzoek om schadevergoeding, kan ook bij versnelde procedure), al betwijfel ik of dat gezien de kosten de moeite waard is. In dat geval heb je trouwens zowieso een advocaat nodig die gespecialiseerd is in Europees recht. Ik zou het zeker eens proberen bij de Europese Commissie, zij zullen je meer uitleg kunnen verschaffen, kunnen ze zich ook eens nuttig maken. Dat is alles wat ik hiervan weet aangezien ik enkel een inleidende cursus gevolgd heb, ik hoop dat je hier toch iets mee bent.

 • latcho

  en nu zonder typo’s
  Dank voor jullie antwoorden !
  @olav ik begrijp je box 3 waardepaling (zie vorige pagina), maar kan je me vertellen waarom je Schone daarvoor aanhaalt ? Omdat zij het officieel publiceren of omdat dat de maatstaf van de belastingdienst is ?

 • latcho

  PS wat een antastische BTFD dag !
  (Buy The Fucking Dip dag !)
  175 duitse import phillies in tha pocket !

 • latcho

  dank voor jullie antwoorden !
  @olav ik begrijp je box 3 waardepaling, maar kan je me vertellen waarom je schone daarvoor aanhaalt ? omdat zij het offilciaal pubiceren of omdat dat de maatstaf van de belastingdienst is ?

 • wztk

  olaf :

  wztk :@latcho
  Dus als je zelf de spullen gaat ophalen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meer dan EUR 10.000,= aan bankbiljetten over de grens mag brengen.

  Of je moet aantonen waar je het voor nodig hebt. Dmv bankopnames en de factuur die je van het Duitse bedrijf gekregen hebt. Neem dit maar van te voren mee. Je staat anders echt lang bij de grens. Het duurt n.l even voordat alles is uitgezocht.

  Goed plan. Overigens kun je tegenwoordig in Nederland zonder aanleiding aangehouden en gefouilleerd worden, dus dit is ook een goed idee als je überhaupt met een grote som cash op stap gaat.

 • olaf

  wztk :@latcho
  Dus als je zelf de spullen gaat ophalen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meer dan EUR 10.000,= aan bankbiljetten over de grens mag brengen.

  Of je moet aantonen waar je het voor nodig hebt. Dmv bankopnames en de factuur die je van het Duitse bedrijf gekregen hebt. Neem dit maar van te voren mee. Je staat anders echt lang bij de grens. Het duurt n.l even voordat alles is uitgezocht.

 • wztk

  @latcho

  Volgens mij is het enige criterium dat goederen de grens over gaan. HOE is daarbij van ondergeschikt belang. Dus of de spullen via een koeriersdienst gaan of dat je het zelf over de grens brengt maakt geen verschil.
  Er zijn uitzonderingen voor bepaalde goederen zoals CASH.

  Dus als je zelf de spullen gaat ophalen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meer dan EUR 10.000,= aan bankbiljetten over de grens mag brengen.

 • olaf

  @ latcho
  De waarde heb ik al beschreven een pagina terug. Wordt het echter als kuntobject gezien, dan niets box 3 is n.l vrijgesteld
  •kunstvoorwerpen: deze zijn over het algemeen vrijgesteld
  http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2010/sparen_beleggen/sparen_beleggen-25.html#P433_38541

 • Erik

  @rolfvanzanten: lijkt me inderdaad dat je niks te verwijten valt. Dit zijn van die dingen waarbij iedereen denkt aan musea en niet aan zilveren muntjes.

  @rolfvanzanten: als die munten niet als verzamelobject maar als belegging worden gezien, dan zijn ze daarmee toch exact het zelfde als een zilveren baar? Die dus ook bij verkoop wordt belast met 10% btw? Dan toch liever verzamelmunten die alleen bij verkoop worden belast?

  Het gaat hier om de “invoer van zilveren munten”. Ik kan me voorstellen dat dit voor de amerikaanse en canadese munt het geval is. Maar de “Wiener Philharmoniker” wordt neem ik aan Europa geslagen en derhalve niet de EU ingevoerd. Is deze dan ook belast met BTW?

  Als dit zo is zit er niets meer op dan Nederlandse muntjes te gaan slaan :-)

 • latcho

  Dus zijn zilveren maple leafs nu kunstobjecten geworden ? Zou je haast denken als er 19% op zit. Maar als het kunst is moet het dan nofg wel in box 3 opgenomen worden. En zo ja tegen welke waarde dan ? De (huidige / aankoop??) intrinsieke waarde of de muntwaarde ?
  wat een vragen hee… wat een vaagheid hee…. wie geeft wat op en met welke waarde ?

 • latcho

  overigens, is er iemand die zilver op zijn (eenmans) bedrijf koopt en die geen echte handelaar is ? Ik vernam van de accountant dat dit geen goed idee was als ik niet daadwerkelijk ging handelen in zilver ? Is dat zo ? Speelt er iemand hiermee ( aftrekken btw voor eigen voordeel )? risky ?

 • latcho

  ik vergat de link die het vaag maakt:

  http://douane.nl/particulier/internetaankopen/internetaankopen.html#P0_0

  latcho :
  Dank voor de link naar de douane site; Zo duidelijk dat de pagina die je mij linkte omschrijft dat je binnen de EU geen extra afdrachten moet doen, zo onduidelijk is deze pagina die het over internetorders heeft en die geheel niet vermeld of het om EU of non-EU landen gaat.
  Samen met @Zarathustra’s reactie is dit wel weer een vaag verhaal aan het worden.
  Uitsluitsels van experts ?

 • latcho

  Dank voor de link naar de douane site; Zo duidelijk dat de pagina die je mij linkte omschrijft dat je binnen de EU geen extra afdrachten moet doen, zo onduidelijk is deze pagina die het over internetorders heeft en die geheel niet vermeld of het om EU of non-EU landen gaat.
  Samen met @Zarathustra’s reactie is dit wel weer een vaag verhaal aan het worden.
  Uitsluitsels van experts ?

 • Jacob

  @Zarathustra
  Grappig dat je dat zegt want ik heb wat familie in Ierland en daar wordt dus wel gewoon BTW bij invoer geheven toen ze dat kochten van een handelaar in Duitsland! Weet je hoe dit dan kan en valt dit aan te vechten? Er zat gewoon een pakbon met factuur in het pakket dus er was al netjes BTW betaald maar toch moest dat nog een keer in Ierland zelf. Pakket heeft ook weken vertraging opgelopen door die ongein.

 • Jacob

  invoeren uit Duitsland lijkt inderdaad voorlopig de enige oplossing om nog goedkoop zilver te kopen. Al vind ik het wel aantrekkelijk dat in Nederland zowel de inkoopprijs als verkoopprijs hoger is, want hierdoor is mijn virtueel rendement lager en hoef ik dus minder belasting te betalen, terwijl ik wel een goede prijs terugkrijg bij de verkoop.
  En laten we wel wezen als Duitsland het enige land is in heel Europa met het lage tarief dan kan dat natuurlijk nooit lang zo blijven. Profiteer ervan zolang het kan zou ik zeggen.
  Rolf, je maakt toch geen onderscheid bij het inkopen van zilver waar dit is gekocht? M.a.w. als het is gekocht in Duitsland in plaats van jou krijg ik dan wel evenveel geld terug voor mijn zilveren maple leaf munten?

 • Zarathustra

  latcho :Ja dat begrijp ik, mijn vraag is eerder waarom je er om zou rijden als je het kan bestellen online in Duitsland ?Wie o wie weet hier meer over ?Import addertjes ?

  Dat maakt volgens mij weinig verschil: volgens mij is laten opsturen goedkoper (benzine is niet bepaald goedkoop dezer dagen) en natuurlijk ook veiliger aangezien de lading verzekerd is om nog maar te zwijgen van het feit dat je je huis niet eens uit moet. Zoals reeds gezegd betaal je enkel de btw in het land van aankoop, binnen de EU is er geen tolheffing meer dus je zal zeker niet twee keer belast worden.

 • Zarathustra

  @High Five

  Ik snap echt niet waarom je in godsnaam zilver en goud zou importeren uit de VS: dat moet toch fortuinen kosten aan verzendingskosten alleen al? Verder heb ik in mijn cursus Europees recht gezien dat sinds het Verdrag van Maastricht Europa een eengemaakte interne markt kent met vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en mensen. Binnen de EU mag geen tol geheven worden, alleen aan de buitengrenzen geldt een gemeenschappelijk tarief. De btw en andere belastingen blijft de verantwoordelijkheid van de lidstaten: als je in Duitsland koopt betaal je daar 7% btw and that’s it. De informatie van o.a Olaf is geheel correct.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Overigens zal ik ook zeker de Belastingdienst aanschrijven over deze wijzigingen, want is er nou wel echt sprake van verzamelwaarde bij dit soort zilveren munten? Het verschil met goud dat is vrijgesteld van BTW wordt nu wel erg groot en lijkt me niet terecht.

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @High Five
  Helaas wordt gekeken naar het moment van invoer, niet het moment van verkoop. Daarom heb ik de winkel gesloten de laatste week van december toen ik dit nieuws vernam, want alles wat ik in januari invoer is belast met 19% ongeacht of dit in 2011 of 2010 is verkocht.

  @ Allen:
  Ik snap dat het frustrerend is dat hier voorheen geen nieuws over is verschenen. Zelf vind ik dit ook heel vervelend maar ja, ik wist simpelweg niet dat dit Belastingplan de zilver handel zou gaan beinvloeden. Het ging erom kunst, podia, cultuur duurder te maken en pas na 21-12 toen een oplettende klant me hierop op de hoogte stelde werd dit me bekend…

  Laten we vooral kijken naar oplossingen waar we wat aan hebben. Ik las ergens al de suggestie een soort marktplaats te introduceren waar particulieren onderling zilver verhandelen – dat is een goed idee. Iemand anders stelde voor dat men eenmanszaken gaat inschrijven om het zilver te kopen, dat lijkt me een wat minder makkelijk alternatief. Wat wel zou kunnen is dat er zilver wordt gekocht op rekening. Er is dan geen BTW verplicht tot op het moment dat de uitlevering plaatsvind. De opslag kan volledig verzekerd plaatsvinden in ons depot op Schiphol. Is dit een oplossing wat wellicht interessant is? Scheelt toch 19%.

 • wztk

  Lees dan hoe de regels zijn op de douane-site.
  GEEN douanerechten en GEEN extra BTW te betalen bij invoer uit een EU-land.

  http://douane.nl/particulier/internetaankopen/internetaankopen-02.html

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Zoals ik al zei, je moet bij zilverinvoer vanuit het buitenland de verschuldigde belasting bijleggen.
  Gewoon hier kopen en ook weer hier verkopen, niks aan de hand.

 • olaf

  Nee hoor dat is invoer in de eu en je hebt dus al in Duitsland de BTW betaald dat hoeft dus niet meer. kijk maar naar de inleidende text van Rolf

 • High Five

  @latcho Ik heb wat zilver en goud gekocht in Amerika en die heb ik vandaag ontvangen. Mooi dat ik het hoge btw tarief over het zilver moest betalen, ondanks dat ik het zilver in 2010 heb gekocht. Ik moet hierover morgen nog naar de douane bellen, want ik heb het zilver in 2010 gekocht.

  Maw. het kan zijn dat je zilver vanuit Duitsland via de Nederlandse douane gaat en dan moet je alsnog het hoge BTW tarief betalen.

 • latcho

  Ja dat begrijp ik, mijn vraag is eerder waarom je er om zou rijden als je het kan bestellen online in Duitsland ?
  Wie o wie weet hier meer over ?
  Import addertjes ?

  zilver goud :
  Het is zeker interessant geworden om naar Duitsland te rijden om zilver te kopen.
  Als je het nu hier moet kopen heb je al een achter stand van 19% OP DE KOERS als je daar nog de provisie van 5a10% bij optelt moet een ounce naar ruim 28 euro stijgen of in dollars 37,5 .
  Dan kan het nog wel even duren voor je Kiet speelt.
  De verwachtingen lopen nog al uiteen over wat de prijs van zilver zal gaat doet dit jaar.
  Maar als we uit gaan van een prijsstijging van 2A3% per maand zal je het aan het einden van het jaar net hebben terug verdiend.
  Alleen daarom als is het interessant om het in Duitsland te kop

 • Zarathustra

  @Jullie

  Ik denk niet dat men zomaar even een afgekondigde en gepubliceerde wet zal herroepen, zeker niet ten voordele van slechts een kleine groep mensen, tmeer daar deze wet zo duidelijk (voor hen) economisch-monetaire positieve gevolgen heeft (meer inkomsten en een versterking van de euro). Daarbij is een wet stemmen en die enkele maanden daarna herroepen gelijk aan gezichtsverlies en daar zijn politici in de regel allergisch aan.

  Verder ben ik het met ‘zilver goud’ eens: als zelfverklaarde specialist hoor je de actualiteit betreffende je product met argusogen te volgen, m.a.w het is je plicht dit te weten en het dan ook prompt te melden aan belanghebbenden. Dat het snel is gegaan en dat anderen het ook niet wisten is geen excuus. Goede analyses in het verleden ook niet, in tegendeel zelfs: noblesse oblige.

 • zilver goud

  @Jullie

  Wil je wel even dit lezen er waren wel mensen die het wisten.

  1. Procambarus
  Quote
  Ik heb inderdaad een paar weken geleden in deze kolommen aangekondigd dat deze btw-verhoging er aan stond te komen, maar niemand heeft gereageerd.
  Is het nu niet zo dat de handel in Nederland met deze maatregel zwaar achtergesteld wordt bij Duitsland? Daar werd vorig jaar 7% in rekening gebracht en ik heb niet gehoord dat dat verhoogd is.

 • Jullie

  zilver goud :
  Dan nog even dit ben zelf aannemer in de bouw wij wisten via onze brancheorganisatie al een half jaar van tevoren dat het tarief voor de bouw van 19% naar 6% zou gaan.
  Heb al mijn klanten hier van op de hoogten gebracht.
  Om even te wachten met de eventuele verbouwing scheelden voor hun toch 12 %
  Door dit te doen heb ik nu een hoop nieuwe klanten gekregen .
  Daarom vraag ik me af waarom een bedrijf zo als zilver mountain niet op de hoogten was van de verhoging van 19% op zilveren munten.
  Ook zilverpaul die zo veel weet over als wat met zilver en goud temaken heeft.
  Heeft bij deze toch een steekje laten vallen.

  Ik vind dat je het de dealers niet kwalijk kunt nemen hoor, zoals er staat is dit plan pas op 21 December goedgekeurd.
  Terwijl de 1e kamer zo hard aan het schreeuwen was dat ze dit niet zouden steunen.
  De feestdagen zijn er, genoeg afleiding, en ineens is het alweer 1 januari, dat een wet al binnen 3 weken ‘klaar en actief’ is, is uitzonderlijk te noemen.

  Dit soort verassingen zijn aan de overkant van de poel niet nieuw meer, daar worden zoveel wetjes verstopt in grote motie’s/wetswijzigingen.
  Het lijkt erop dat dit nu ook hier gebeurd. Want wie in godsnaam verzint het ‘zomaar’ om een redenlijk kleine, maar toch belangrijke markt, namelijk de zilver markt, hier ‘even’ tussen te proppen. Het is niet raar als je denkt dat de banken dit ingefluisterd hebben. Het moet eigenlijk wel.

  Voor zover ik weet wist geen enkele dealer dit te melden, toch een heel erg belangrijk punt, want iedere dealer had waarschijnlijk nog even kunnen pieken in de laatste omzet.

  Het is een gemiste kans, niets meer.

  Ga er maar vanuit dat zulk soort verassingen in 2011, of wanneer dan ook, niet meer zullen komen.
  Ik denk dat ‘we’ zoiezo al van nature kritisch waren, dit punt kan er ook nog wel bij.
  De Amerikanen voorzagen zulk soort wetjes en regeltjes al, nu wij ook.

  De Amerikanen weten doorgaans ook zulk soort kleine ‘regeltjes’ te schrappen als er genoeg mensen tegen zijn, daarom zou ik de PM-dealers er dus op willen aandringen om een actie te beginnen. Voor hun eigen bestwil.
  Maak er direct een mooie reclame campagne van, ‘dump je waardeloze papier, koop waardevol zilver en goud’ Om maar wat uit de duim te zuigen.
  Win-win lijkt het me, als je met succes het wetje weet te schrappen, fantastisch, lukt dat niet, heb je de reclame.
  Lukt het wel, heb je dubbele reclame !

  Ik zou zeggen, steek de koppen bij elkaar en verzin iets. Op de steun van de klanten is denk ik wel te regelen. De meeste mensen die kopen, die ‘weten’

 • High Five

  @New World Order Hoe kunnen we iedereen wakker maken zodat de bevolking de NWO plannen van de koningin en Rockefeller niet accepteren. Ik weinig zin om mee te werken aan de natte droom van Rockefeller. De Grieken en de Ieren hebben het IMF al geaccepteerd. Dat betekent dat die landen, net als al die andere (ontwikkelings) landen die onder het IMF zitten, keurig worden afgebroken tot staten waar mensen zich niks kunnen veroorloven en al het geld en bezittingen naar de banken gaan. Argentinie is op zijn knieen naar chavez gegaan om het IMF uit te kopen en ook Brazilie is pas opgebloeid toen ze het IMF er uitgegooid hebben. Als afrikaanse landen opbloeien dan komt dat doordat daar de chinezen zitten, die daar zaken opbouwen en investeren. Rockefeller en Rothschild moeten OPROTTEN.

 • zilver goud

  Dan nog even dit ben zelf aannemer in de bouw wij wisten via onze brancheorganisatie al een half jaar van tevoren dat het tarief voor de bouw van 19% naar 6% zou gaan.
  Heb al mijn klanten hier van op de hoogten gebracht.
  Om even te wachten met de eventuele verbouwing scheelden voor hun toch 12 %
  Door dit te doen heb ik nu een hoop nieuwe klanten gekregen .
  Daarom vraag ik me af waarom een bedrijf zo als zilver mountain niet op de hoogten was van de verhoging van 19% op zilveren munten.
  Ook zilverpaul die zo veel weet over als wat met zilver en goud temaken heeft.
  Heeft bij deze toch een steekje laten vallen.

 • High Five

  Ik heb al mijn spaargeld in zilver, dus voor mij is het niet meer zo van belang.
  Maar het wordt al heel snel aantrekkelijk om een eenmans zaakje op te richten. Qua geld kost dat volgens mij niet veel.
  Kan iemand hier iets meer over vertellen.? Voor Rolf ook van belang, dan blijven zijn klanten in nederland kopen.

 • zilver goud

  Het is zeker interessant geworden om naar Duitsland te rijden om zilver te kopen.
  Als je het nu hier moet kopen heb je al een achter stand van 19% OP DE KOERS als je daar nog de provisie van 5a10% bij optelt moet een ounce naar ruim 28 euro stijgen of in dollars 37,5 .
  Dan kan het nog wel even duren voor je Kiet speelt.
  De verwachtingen lopen nog al uiteen over wat de prijs van zilver zal gaat doet dit jaar.
  Maar als we uit gaan van een prijsstijging van 2A3% per maand zal je het aan het einden van het jaar net hebben terug verdiend.
  Alleen daarom als is het interessant om het in Duitsland te kop

 • latcho

  @jullie
  Hi Jullie,
  Ik vind het ook doodzonde want ben erg tevreden over de mensen bij thesilvermountain.
  Een mooie actie zal ik zeker steunen, maar begrijp nog even niet wat je dan bvb voor ogen hebt. Waar ben jij gaan kopen Jullie ? Ik wil geen 600 KM rijden… heb je een linkje (of twee :) ?).
  Allesinds mijn goud zal ik blijven halen bij TSM. Dat het in Duitsland nog “feest” is zal ook maar van korte adem zijn geloof ik, dus de schade zal te overzien zijn.

 • Jullie

  Ik ben geen handelaar, maar ik begrijp natuurlijk wel dat de Hollandse zilver en goud handelaren natuurlijk getroffen worden door de BTW regeling. Ik zelf moet al toegeven dat ik het gisteren niet kon laten om toch wat zilver uit Duitsland te halen. Echt met pijn in het hart voor Rolf, meen ik echt. Maar zaken zijn zaken. Het verschil is gewoon te groot om het niet te doen.

  Is het misschien geen idee om een soort actie te beginnen, alle Hollandse goud en zilver handelaren bij elkaar, en de trouwe klanten die de actie natuurlijk maar wat graag steunen ?
  Ik zou de actie met van harte steunen.
  Nogmaals, ik ben geen handelaar dus ik ga het initiatief niet beginnen.
  Maar het is wellicht een idee voor de zilver-dealers alhier, op mijn steun kan je in ieder geval rekenen Rolf.
  Laat ze de ‘kunst’ waarde van een zilveren Maple maar eens bepalen met een mooi lijstje erbij hoeveel Maple’s er door de jaren heen al wel niet produceerd zijn. Kunst of verzamel waarde is 0.

  Ik zou het wel weten Rolf, je handel gaat hier gewoon onder lijden, wees eerlijk, je moet wel gek zijn als particulier als je nu je zilver in Nederland koopt als Duitsland 13% goedkoper is.

  Nogmaals, een dergenlijk initiatief kan op mijn steun rekenen, who’s with me ?

 • Rob

  @silvershadow
  Toch plan ik mijn inkopen het liefst op een manier die niet de schatkist maar mijn asset column spekt!

 • High Five

  Hier een artikel dat het physieke zilver opraakt.
  http://www.economicrant.com/current-article.php

 • Mark

  Wat gaat dit met de prijzen van de zilveren guldens e.d. doen?

 • wztk

  @ High Five

  Hier kan je een kluisje huren: (Rotterdam)

  http://www.doijerkalff.nl/safeloketten.html

  @ all:
  Heeft iemand nog andere alternatieven?

 • Zilverpaul

  Don’t panic.

  De ervaring leert dat correcties steil en heftig zijn, maar meestal ook kort. Zoals mijn voorganger Theo al aanhaalde, de fundamenten van het economisch kaartenhuis zijn even beroerd als gisteren, en daarmee wordt de basis gelegd voor het bezit in goud en zilver.

 • Theo

  Beste zilverfans, geen paniek!
  met een oplopende inflatie, en de steeds terugkerende onrust op de markten, blijft zilver spot goedkoop.

 • peetur

  AsUblief,ZilverPaul,geef ons wat kruimels van Uw Goddelijke Kennis

 • Lars van der Heijden

  Ik wacht met smart op een nieuw artikel van (Zilver)Paul

 • High Five

  Kunnen we dat BTW tarief niet aanvechten ?. Kan iemand mij uitleggen wat de artistieke waarde van een maple leaf is.? Er worden er tientallen miljoenen van gemunt.

  Ja, met de koningin en met Wellink zitten we hoog in de illuminati, die Bilderburgers (120 meest rijke en invloedrijkste mensen) willen een cash vrije en volledig controleerbare samenleving hebben, waarin alleen de elite kan frauderen en zich kan verrijken. Het is dan ook geen toeval dat je in Nederland bijna geen kluisje kan huren bij een bank.
  Ik heb het niet onderzocht, maar ik denk niet dat een duitse handelaar moeilijk doet als je het zilver in Duitsland komt betalen en afhalen. Nu krijg je weer illegale praktijken dat de Nederlanders het zilver in Duitsland verkrijgen en het vervolgens op E Bay of marktplaats in Nederland verkopen. Handel Latcho!

  Is het trouwens wel illegaal als je als partikulier wat zilver importeert voor jezelf ?

  . a href=”#comment-2152″>@latcho

 • rob

  @ Johan

  Jouw interpretaties van wat ik denk en doe zijn alleen maar dat: jouw interpretaties.

  “Echter wanneer Goud uit deze hoek als monetaire asset gezien gaat worden geniet het een gruwelijke herprijzing die niemand hier voor mogelijk houdt. Punt.”

  Ditzelfde GELDt ook voor zilver. Punt uit.

 • latcho

  Ik had nog een bijkomend vraagje;
  Is Duitsland nu echt het enige 7% land voor zilver?

  latcho :
  Hallo,
  Ik ben fervent zilver koper geweest bij thesilvermountain maar dat BTW verhaal komt als een grote verrassing voor me en eveneens teleurstelling.
  Ik wil actief en opbouwend zilver blijven kopen maar weet nu niet meer wat te doen.
  Het lijkt me van de gekke om 19% te gaan betalen als er opties van 7% zijn in het buitenland.
  Kan iemand mij vertellen welke online shops ik kan gebruiken die in NL leveren, verzekerd verzenden en uiterst betrouwbaar zijn. Liefst nog prijsvechters ook.
  Wie wil zijn ervaringen en opzoek werk even aan me kwijt ? Zitten er nog (import tax) addertjes onder het gras ? Zijn er die gaan autorijden naar Duitsland en waarom ?
  Graag ervarings en knowledge reacties. Geen gissertjes.
  Mijn dank is groot !

 • High Five

  @silvershadow Het is zeker geen tijd om afscheid te nemen van de zilver markt. Degene die hier op de website zitten zijn nog de pioniers. Vermogens beheerders adviseren nog steeds geen goud en af toe adviseren ze wat zilver. Pas als deze mensen goud en zilver gaan adviseren en als je taxi chauffeur over zijn rendement op zilver begint en Warran Buffet zijn 190 miljoen ounces zilver gaat verkopen, dan kun je gaan denken om je zilver te verkopen. Omgekeerd las ik dat de rijkste man ter wereld, Carlos Slim gaat onderzoeken hoe hij het beste de zilvermarkt kan bespelen. Mijn gevoel zegt me dat we staan nog maar aan de vooravond staan van een enorme bull run in edelmetalen. Vergeet niet dat ons fiat geld op helemaal niets is gebaseerd, als het vertrouwen in het fiat geld wegvalt dan komen we in een situatie van hyperinflatie. Gerespecteerde economen zoals jim rogers en marc faber kennen geen twijfel en voor hun is het een gegeven dat het geld waardeloos wordt. Ik deel hun mening, ik schrok toen ik hoorde dat de FED al voor 1,7 biljoen aan amerikaanse obligaties bezit. Dat betekent dat China en andere investeerders niet veel obligaties meer kopen. zie ook hun vervijfvoudiging van import van goud.
  Nu je zilver verkopen is absoluut niet verstandig, je hebt het nodig om je zelf te verzekeren tegen de onzekere tijden.
  Nog 3 belangrijke factoren om niet je zilver te verkopen zijn:
  1.De short posities van JPMorgan en HSBC, als die er af zijn stijgt de prijs van zilver fors
  2.Er bestaan grote vermoedens dat niet alle zilver trackers/ETF’s het fysieke zilver kunnen leveren op het moment dat investeerders fysieke levering eisen. (We leven in een tijd waar fraude in de financiele wereld gemeen goed is nietwaar(ze hebben bovendien onze politci in hun zak, maar dit terzijde))
  3.De moderne digitale wereld kan niet zonder zilver en het aantal toepassingen waarin zilver gebruikt wordt nemen alleen maar toe en dit terwijl zilver voornamelijk alleen nog maar als bijprodukt van goud en koper gewonnen wordt en het openen van een zilvermijn ongeveer 7 jaar duurt.
  Wat mij betreft duurt de zilver bullrun nog wel 7 jaar.

  Nog een heel voorspoedig en een rendement vol 2011 toegewenst!

 • Johan

  rob :
  In tegenstelling tot Johan, heeft de rijkste man ter wereld wel het interesse in zilver:
  http://www.zerohedge.com/article/worlds-richest-man-carlos-slim-entering-silver-fray

  Dan begrijp je dus helemaal niets van mijn verhaal. Geeft niet, het kan je natuurlijk boven je pet groeien. Nogmaals, zilver zal Goud best outperformen zolang beide als grondstof gezien worden. Echter wanneer Goud uit deze hoek als monetaire asset gezien gaat worden geniet het een gruwelijke herprijzing die niemand hier voor mogelijk houdt. Punt. Doe waar je jezelf goed bij voelt en spiegel je vooral niet aan anderen, dan kan je achteraf ook niet iemand de schuld geven…..

 • latcho

  Hallo,
  Ik ben fervent zilver koper geweest bij thesilvermountain maar dat BTW verhaal komt als een grote verrassing voor me en eveneens teleurstelling.
  Ik wil actief en opbouwend zilver blijven kopen maar weet nu niet meer wat te doen.
  Het lijkt me van de gekke om 19% te gaan betalen als er opties van 7% zien in het buitenland.
  Kan iemand mij vertellen welke online shops ik kan gebruiken die in NL leveren, verzekerd verzenden en uiterst betrouwbaar zijn. Liefst nog prijsvechters ook.
  Wie wil zijn ervaringen en opzoek werk even aan me kwijt ? Zitten er nog (import tax) addertjes onder het gras ? Zijn er die gaan autorijden naar Duitsland en waarom ?
  Graag ervarings en knowledge reacties. Geen gissertjes.
  Mijn dank is groot !

 • Daan

  Price hit! Iemand een theorie?

 • rob

  In tegenstelling tot Johan, heeft de rijkste man ter wereld wel het interesse in zilver:

  http://www.zerohedge.com/article/worlds-richest-man-carlos-slim-entering-silver-fray

 • olaf

  Waarde is het aantal munten* de zilverprijs op 31.12 genotterd bij Schone edelmetaal. Dus de zilverwaarde bij VERKOOP. Niet de premie waarde enz.
  Die zal over een aantal dagen daar wel op de website staan. Ik denk zo rond de 710 euro per kg. Heb je ook echter onbewerkt liggen(guldens enz) dan zal dit zo`n 30 euro lager liggen Dus 100 kg aan guldens is 72 kg fijn onbewerkt en dan daar de koers van.
  Voor handelaren geld er een andere regeling.

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Zal je formeel wel moeten invoeren met de bijbehorende belastingen neem ik aan!?
  Nu we het er toch over hebben!
  Af en toe komt het fiscusverhaal hier weer op de gesprekstafel maar voor mij blijft het nog onduidelijk.
  Meerdere brichten gelezen in de trant van ”Ik geef alleen de extrinsieke waarde op”
  Heb er later weinig concreets meer over gehoord.
  Rolf zou het ook nog eens navragen, inmiddels blijf ik benieuwd naar hoe het nu werkelijk zit.
  Hoe om te gaan met belasting aangifte (komt er ook weer aan!) en zilvermunten is mijn vraag!

 • Silver Dummy

  @silvershadow
  Het is maar de vraag of de margeregeling zo blijft. De heren in Den Haag pluizen alle regels / wetten door en schrappen / wijzigen deze indien dat meer voor hun opleverd. Nu misschien even in de “hoera”-waan, maar deze waan kan met één pen-streep, of een druk op de “Delete”-knop verdwenen zijn. In Duitsland is het verschil in zilver prijzen, tussen aankoop en verkoop beduidend hoger, kijk maar eens bij MP-edelmetalle: http://www.mp-edelmetalle.de/

 • wil.

  kopen in duitsland en verkopen in Nederland ? 1500 euro op een monsterbox

 • Fix

  @silvershadow
  Ah, excuses, comment verkeerd geinterpreteerd.

  Weet iemand trouwens of er ook in USA de BTW op zilver zit?

 • olaf

  Dat is de London fixing. Voor zilver worden hier de prijzen bepaald van de trading in de afgelopen 24 uur. Notering om 12.30 GMt
  Voor goud om 10.30 en 16.30 GMT
  Dus stel je wilt om 14.00 150 kg zilver verkopen, dan is er niemand die dit van je afneemt tegen ongeveer de spotkoers. Of hij moet reeds een koper hebben voor de hele partij of een gedeelte . Is er geen koper dan moet hij het via een grote handelaar aanbieden op de LME en die weet pas de volgende dag om 1230 uur wat de partij opbrengt.
  Het is trouwens geen domme vraag. Ik denk dat een groot aantal mensen dit niet weten. Over het algemeen is het zo: hoe korter de tijd richting Fix is des de beter de prijs die je kunt krijgen/bedingen.

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  @fix
  Nee, ik bedoel BTW verhaal!
  De zilverprijs is sowieso al een winner!!!

 • koos

  @olaf

  Domme vraag waarschijnlijk: maar…wat is de fix?????

  Koos

 • Fix

  Maar goed het is inderdaad jammer dat de comments natuurlijk wat meer worden in deze tijd en daardoor ook de gemiddelde kwaliteit van een comment. Daarom stop ik er ook maar mee.

 • Fix

  @silvershadow

  Nou, dus jij speculeert op het aantal reageerders op dit blog over hoe de prijs van zilver zal gaan? :’)

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  @ Rob; lood om oud ijzer.
  Gaat nergens over.
  Wat je betaal krijg je hier ook terug!

 • Rob

  Dit bericht komt wat mij betreft een week te laat!

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Eind 2009 kon je hier een kanon afschieten zo stil als het was, nu lijkt het meer op een hectische Kalverstraat en inderdaad als iedereen in zilver en /of goud stapt wordt het misschien toch langzaam tijd om afscheid te nemen en de winst echt te verzilveren, zoals ook op het hoogtepunt van de aandelenmarkt gebeurt waar de grote jongens het eerste weg zijn met de echte winst en het gepeupel blijft zitten met de restanten van niks!

 • Silver Dummy

  @Ludo
  Ben het volkomen met je eens Ludo. Ik “zie” het blog ook rap volstromen met onzinnigheden.
  Waardevolle boodschappen / opmerkingen van Rolf, Bas en ZilverPaul’s en sommige bloggers verzanden helaas onder weinig toedoent gekrakeel. Het al vroegtijdig melden van een aanstaande BTW-verhoging op zilver, niet opgepikt door het blog, is hier een sprekend voorbeeld van.
  Hoogst waarschijnlijk zit Rolf niet te wachten op Ludo’s voorstel om een registratie of een moderator-functie in leven te roepen. Uiteraard heeft iedereen het recht zijn mening en ideeën te uiten en de keuze is aan mij om op zo’n blog aanwezig te zijn of niet.
  Per slot van rekening is het Rolf’s blog en is het aan hem of hij “blij” is met de huidige ontwikkelingen. Ik las al een “schot voor de boeg” van hem, maar of die het gewenste effect gaf?

 • olaf

  Ja, vandaag is de fix er weer. Dus worden alle transacties van de afgelopen 6 dagen verrekend. Ik denk dat er wel wat druk op de prijs komt.
  Als oorsprong van deze discussie. Zelf bestellen in Duitsland. De handelaren met scherpe prijzen leveren nog niet aan Nederland. 2 mogelijkheden of een Nederlandse handelaar heeft al de 100.000 euro vrij te leveren opgebruikt of de systemen zijn nog niet voor 2011 aangepast.

 • Fix

  Gaat de prijs omlaag?

 • olaf

  Silverstar :Beste mensen,
  Weet iemand van jullie een site waar die vreemde uitslagen zoals van de afgelopen uren worden verklaard ? Ik word moe van die achterafbeschouwingen op Kitco.com. Er zal toch wel iemand zijn in de US die redelijk dicht bij het vuur zit en hierover bericht ?

  Rare uitslagen, hoezo? Er is gisteren geen fix geweest(londen was dicht) dus de prijzen die je zag bij goud en zilver zijn doordat de omzetten heel laag zijn. Biedt er iemand dan 100 kg aan en er is even geen koper, dan zakt de prijs. Kijk maar eens goed naar de laatste paar weken. Je ziet prijzen van 760 euro per kg. Terwijl de fix op 740 is b.v.
  Alleen de fixprijs is echt van belang. Op die prijs (met een toeslag) koop je n.l je edelmetaal als je het niet op voorraad hebt. Als een koper Rolf of mij belt kun je de kitcokoers gebruiken als lijdraad. En dan is het nog risicovol als we het niet op voorraad hebben. Ik zoek dan echt een handelaar die online koersen heeft en bestel dan het ontbrekende gedeelte bij.

 • Zarathustra

  @Rolf van Zanten

  Het gouden en zilveren kalf ;-)

 • Silverstar

  Bedankt @Jullie

 • ZackZilver

  @Erik
  Wanneer je ook verwijst naar mijn reactie; het lijkt me “nogal” naief te denken dat westerse grootbanken en overheden geen (heel, heel groot) belang zouden hebben bij het naar beneden manipuleren of slechts geleidelijk laten stijgen van de goud en zilver prijzen.

  Ik zie het ook niet zozeer als een samenzwering; het is gewoon handel & politiek en handel & politiek bestaan heel makkelijk uit halve waarheden en leugens. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, al vele duizenden jaren. Dat laat overigens onverlet dat de onderwerpen die jij aangeeft ook heel belangwekkend zijn. Ze zijn verweven, lijkt me.

 • ZackZilver

  @Erik
  Wanneer je ook verwijst naar mijn reactie; het lijkt me “nogal” naief te danken dat westerse grootbanken en overheden geen (heel, heel groot) belang zouden hebben bij het naar beneden manipuleren of slechts geleidelijk laten stijgen van de goud en zilver prijzen.

  Ik zie het ook niet zozeer als een samenzwering; het is gewoon handel & politiek en handel & politiek bestaan heel makkelijk uit halve waarheden en leugens. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, al vele duizenden jaren. Dat laat overigens onverlet dat de onderwerpen die jij aangeeft ook heel belangwekkend zijn. Ze zijn verweven, lijkt me.

 • Erik

  Hopelijk kunnen we morgen weer een inhoudelijk stuk verwachten van zilverpaul. Op dit moment gaat het meer over samenzweringstheorien, oorlog, etc. dan over de macro economie, obligaties, VS, EU, China en de zilverprijs.

 • Jullie

  Silverstar : Lees mijn bericht, dit is het werk van de banken.

  En anders is ook Peter Schiff te volgen als dit antwoord je niet bevalt, geloof dat hij ook dagenlijkse update’s doet.

  Kitco kijk ik al lang niet meer op, met Jon Nadler ! haha, het lachertje van de goudwereld :D
  Check de prijzen altijd op goldprice.org , worden ook veel artikelen geschreven, maar lees ze nooit.

 • ZackZilver

  @Silverstar
  Niets vreemds aan mi, de geloofsgeldelite houdt niet van goud en zilver en valt dus aan wanneer ze dat geschikt vinden. Dat vindt vaker plaats. Je kunt daar maar het beste heel koel onder blijven.

 • Silverstar

  Fijn dat goeie ideeen welkom zijn. We wachten af Rolf ! @Rolf van Zanten

 • Silverstar

  Beste mensen,

  Weet iemand van jullie een site waar die vreemde uitslagen zoals van de afgelopen uren worden verklaard ? Ik word moe van die achterafbeschouwingen op Kitco.com. Er zal toch wel iemand zijn in de US die redelijk dicht bij het vuur zit en hierover bericht ?

 • Jullie

  Wow Wortelbea, zeer interessante info.

  De obligatie markt is de volgende markt die gaat klappen, en daarmee na de Euro de hekkensluiter.
  Was al bekend, maar dit zegt wel dat het eraan zit te komen.
  Heel erg bedankt.

 • temp242

  Beste Wortelbea,
  Goede raad: vereffen je penioensfonds nu je het nog kan!
  MVG.

 • ZackZilver

  @wortelbea
  Onze tegenstanders zijn westerse banken & westerse overheden. Zij proberen toe te slaan wanneer ze het strategisch opportuun vinden, wanneer het hen uitkomt dus.

 • wortelbea

  oeps afschaffen natuurlijk…

 • wortelbea

  @temp242
  BTW voor mijn pensioensparen zat ik in een Tak23 maw met aandelen; nu gaan ze dat afschafen en converteren naar obligaties (geen keuze !!!)
  dit lijkt ook wel op een of andere redding (of uitstel van executie) van de eur…

 • Ludo

  Ik vrees dat ik ga afhaken op de blog hier Rolf : het stijgend aantal reacties van de laatste tijd is omgekeerd evenredig met de zinnigheid/relevantie mbt edelmetalen – er wordt hier meer gepost dan op sommige fora, echter er is geen verplichte registratie, noch moderator of ‘ignore’ functie waardoor je x onzin-posts moet doorworstelen om interessante zaken bij te leren

 • Jullie

  De recente bewegingen zie ik nog altijd als ‘the fight for 30 and the fight for 1400’

  We zijn er nog niet, ik ben ervan overtuigd dat banken als JPM en GS achter de laatste neerwaartse trend zitten (nogmaals, de fight voor 30 en 1400) .
  Niets nieuws in mijn ogen.

  Ik denk dat we dit patroon nog wel een aantal weken zullen gaan zien, we kunnen nog niet ‘naar de maan’
  De banken hebben (nog) teveel grip in deze range.
  Conclusie : Blijven kopen !

  Uiteindelijk zullen ze los moeten laten, mijn gok, eind Januari gaan we weer verder omhoog.

  In de tussentijd is er veel winst te maken voor de day-traders onder ons. Veel schommelingen, the perfect playground.
  Tevens een mooi moment om ‘gewoon’ fysiek in te stappen. Zo zie ik het.

 • temp242

  En beste Wortelbea,
  Wat de onze Chinese medemens betreft: Onze Napoleon zei het al met de profetische woorden: “De wereld zal beven wanneer China ontwaakt…”. Wat mij betreft is China zo rond kerst 2010 ‘ontwaakt’…

 • temp242

  Beste Wortelbea, omdat er vandaag veel brave huisvaders als zot aandeeltjes aan het kopen waren en weldra de senioren de Euro-obligaties.MVG.

 • wortelbea

  iemand een gedacht waarom het plots zakt ?

 • wortelbea

  eeuuh ja hopeleijk ga je van schrijffouten niet naar de hel whahahahaa….
  daar zou mijn zilver smelten :-(

 • wortelbea

  Het is hier anders wel stillaan wel best grappig allemaal…
  maar idd het moet wel om zilver gaan, of er tenminste iets mee te maken hebben…
  daarover een klein beetje een gerelateerde vraag,
  die wereldorde, die illimunatie dengens, of wat dan ook, zitten daar dan ook chinesen bij ? want in mijn ogen spelen wij binnen een paar jaar enkel een bijrolletje en bepaald China wat is en wat niet is.
  In mijn ogen zal wat zilver doet vooral afhangen van China….
  Wat als China een zilver standaard maakt ??? en de rest van de wereld moet maar volgen ?
  en wat kan het schelen dat amerika en europ niet meer consumeren ? China heeft weldra met zijn eigen mark, samen met wat ze in africa opgekocht hebben meer dan genoeg om verder te produceren en te consumeren. Als elek chinees een zonnepaneel heeft is het zilver al op ;o)

  mischien komt Jezus wel terug als Chnees lol.

 • Beleggertje

  Zeker! maar vergeet Rhodium en Palladium niet. De eerste is zo sterk achter gebleven bij de andere metalen. Dat moet goedkomen in 2011.

 • shamrock

  goed gesproken Rolf!

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  Laten we ons inderdaad beperken tot ons gezamenlijke geloof: zilver en goud.
  Bedankt.

 • Sander

  Geen geloof discussies in een edelmetaal-blog zou denk ik voor ieder fijn zijn.

 • Sander

  Lauw dit.

 • Nico

  voor degenen die denken dat God niet bestaat zouden het artikel eens moeten lezen waarnaar ik hier een link bij plaats:
  http://www.internetbijbelschool.nl/htmldoc/nieuwsbul23.htm
  dan begrijp je meteen beter wat er in de toekomst staat te gebeuren ,veel mensen hebben geen diepgang meer en volgen de evolutie theorie die een leugen of verzinsel is, daar is het een theorie voor!
  als je het niet onderzoekt kan je het ook niet weten waar het naartoe gaat met deze wereld,
  en roep je al gauw ,God bestaat niet, wees geen kuddedier en naprater maar doe onderzoek.

 • rinse

  nou hé mark ik ook..
  welke personen bedoel je eigenlijk?

 • Mark

  Jammer dat zulke mafkezen ook in edelmetaal geloven. Man man wat een gestoorden, dit gezever verwacht je op het zieke xandernieuws, niet op een edelmetaalblog…je zou bijna gaan verkopen als zulke figuren erin gaan geloven.

 • Beleggertje

  exacte datum nee wel een theorietje Zodra Duitsland in zijn eentje de euro moet ondersteunen gaat de btw daar ook omhoog.

 • Beleggertje

  Ben blij dat ik met 15k ging!! De banken vielen om en de formules bleken niet zo betrouwbaar.

 • Et

  Aan Rinse, de “kennis” die de Elite in haar bezit heeft (rijkdom opent andere deuren voor de rijken, dan voor de gewone man), daarbij zijn wij echt domme mensen, geloof me…….ander voorbeeldje dat wel niet in dezelfde lijn ligt, ga eens naar een bank met 15.000 Euro om te beleggen …of ga eens naar diezelfde bank om 450.000 Euro te beleggen. Die “Armoedzaaier” van 15.000 euro zal NIET dezelfde exponentiële beleggingsformules te zien zien krijgen dan die van 450.000 euro…enz….RIP

 • Sander

  nou, iedereen maar een datum prikken voor wanneer de btw in duitsland ook omhoog gaat? Wie het meest dichtbij komt!

 • Beleggertje

  rinse :en trouwens, de elite is ook gevoelig voor aids

  Dat is mooi, de elite heeft het meeste goud en zilver en komt dat dus weer vrij op de markt. Kunnen wij gewone mensen weer tegen normale prijzen inkopen. Of behoren wij bij de getallen van 100 euro per oz(zilver) ook tot de elite?
  Tis toch wat een edelmetaal blog dat gaat over sex,god mis alleen nog drugs en rock`n roll

 • Beleggertje

  rinse :en trouwens, de elite is ook gevoelig voor aids

  Dat is mooi, de elite heeft het meeste goud en zilver en komt dat dus weer vrij op de markt. Kunnen wij gewone mensen weer tegen normale prijzen inkopen. Of behoren wij bij de getallen van 100 euro per oz ook tot de elite?
  Tis toch wat een edelmetaal blog dat gaat over sex,god mis alleen nog drug en rock`n roll

 • rinse

  hoe kom ik dan aan de wijsheid dat aids is ondstaan door sex met apen?
  en trouwens, de elite is ook gevoelig voor aids

 • Et

  Aan procambaru ; ik heb dit nieuws van vrienden die daar recentelijk verbleven hebben, trouwens, buiten goud en zilver, worden de Chinezen ook nog aangepord andere assets aan te komen (of om te zetten). Ik vrees voor de Amerikanen, dat indien zij voor een derde quantentavive easing (nr3) zullen gaan, de Chinezen hun Amerikaanse obligaties zullen laten varen, en valt deze reus omver. Kijk eens via Youtube naar de filmpies die erop verschijnen (Metup, End of Liberty, The endgame, met een ALex Jones, Gerald Celente en Max Kaiser, Marc Faber…) De gewone Amerikaan begint eindelijk wakker te worden, maar ‘k vrees dat het voor hun te laat is. (besef maar al te goed dat de overheid aldaar zich heel goed heeft voorbereid vanaf de dag dat de Dollar valt ; Martial Law, Black Water, FEMA kampen, de reeds twee jaar eerder ondertekende Patriot II-act, en de leuke “Bill” die Bush ZELF EIGENHANDIG heeft opgesteld en ondertekend, dus buiten een mogelijke goed -en/of afkeuring van de Senaat en Huis van Afgevaardigden om, waarin de President van de VS nu zowel de Wetgevende, Rechterlijke als ook Uitvoerende macht IS !!!!) Op dit moment vrees ik dat de ECB , om de schuldenberg van de PIG’s (niet oneerbiedig bedoeld) af te lossen , eveneens de geldmachine op een hogere versnelling hebben gezet, om alzo geld uit het niets “bij te printen” . Hetgeen New World Order hierboven zegt is niet minder waar. De allerrijksten is het NIET meer te doen om nog rijker te worden, maar om letterlijk voor God te gaan spelen, en zelfs in die mate dat zij gaan bepalen wie leeft en wie NIET. De wereld zit al gevangen in een Mondiaal Fascisme, en die wereldregering is er al grotendeels onder het statuut van de Verenigde Naties. Ok er is nog dat vervelende Rusland met hun ballistische raketten, die intercontinentale rijkweidte hebben, maar daar wordt momenteel aan gewerkt. Waar ik het moeilijk mee heb is het feit dat er zo weinig mensen open staan voor deze waarheid, het klint inderdaad ook ongeloofwaardig. Maar wat zei propaganda minister Joseph Goebels (Hitler) altijd ; “Hoe groter de leugen, hoe meer ze door het volk geloofd wordt”. Ook hebben velen nog steeds de neiging van ; “als het niet op het journaal was, of niet in de kranten staat, kan het niet waar zijn. Awel neem nu bvb. ABC, NBC, CNBN, en CBS, waarvan de gemiddelde Amerikaan denkt dat het allen onafhankelijke zenders zijn. Bullshit, want alle zenders zijn grotendeels eigendom van de Manhatten Chase Bank, die enkel en alleen eigendom is van ….de Rockefellers. Ik zou zeggen, zoek eens wat info op over ; Council on Foreign Relations (=nepdenktank), comite van 300, Club van Rome, Skulls and Bones, Vrijmetselaarsloge PS2, het Tavistokinstituut in de UK (= samen met Rand in de VS het grootste brainwashinstituut van de wereld), de Georgia Guide Stones met hun gruwelijke teksten , de werkwijze’s van een Econiomic Hittman en zo kan ik nog wel even doorgaan. Net zoals 9/11 een insidejob was als alibi om Afghanistan en Irak binnen te vallen, ben ik ervan overtuigd dat de VS Iran zal aanvallen onder het mom van terrorisme (een geweldig woord om mensen angst te blijven inboezemen, om zo het gevoel op te wekken bij de bevolking dat zij hun regering nodig hebben ter bescherming en hiervoor bereid zullen zijn hun vrijheid al dan niet VOLLEDIG op te geven, hetgeen de Nieuwe Wereldorde ABSOLUUT wil bereiken – Trouwens El Qaida is een creatie van de CIA , de vijand moet toch een gezicht hebben nietwaar en gezien Osama Bin Laden tot 1985 één van de grootste CIA-agenten was ?????) De VS zal voor dit gewapend conflict Israël eerst voor hun kar zal spannen en achteraf zelfs intergaal opofferen. Hierdoor zal China verplicht worden hun bondgenoot Iran ter hulp schieten, en dan sluit ik een kleine nucleaire tussenkomst niet uit. Na een korte “staakt het vuren” zal men met bacteriologische wapen afkomen om alzo een mondiale depopulatie te bewerkstelligen, zoals er voorheen al genoeg op ons gestest werd, of dacht u nu werkelijk dat AIDS er plots zomaar gekomen is…. . Willen jullie ECHT nieuws zien, blijf dan wat surfen op Youtube, daar vindt je meer ongecensureerde info dan op je TV. I sluit deze tekst met de HOOP dat als het echt fout gaat, het voor iedereen fout zal gaan dus ook voor de Elite….RIP

 • rinse

  zo zo, ook al alchemisten hier?

  ik denk dat NWO op sommige punten gelijk heeft, waarom regeert er nu geen god?
  waarom vertelt de bijbel ons dan dat god van eeuwigheid tot eeuwigheid regeerd?
  wie moet dan de aarde geschapen?
  ik zelf ben ook religieus zoals iedereen hier merkt, maar wie kan er voorspellen wat er in de wereld gaat gebeuren?
  jij niet New World Order!
  als je de bijbel goed kent, dan weet je ook dat er in staat dat 1dag voor god is als 1000 jaar en duizend jaar als 1 dag! natuurlijk zie je de tekenen uit openbaring, alles voltrekt zich in een rap tempo, maar nu de vraag aan jou, welke engel is nu welke schaal aan het uitgieten over de wereld?

  owja bijna vergeten dat dit over zilver gaat, maar als de overheid en de banken geen zilver meer hebben, waarom nog wel goud?
  een blinde kan zelfs zien dat zilver voor de toekomst onmisbaar word?
  wat zal de prijs van zilver doen als de economie goed draaid in 2015 en vervolgens in 2030? ik verwacht in de buurt van wat palladium nu doet.
  wie volgt er met verwachtingen?

  en is er al meer bekend over zilver en rhodium tot palladium?

 • Jullie

  Johan :
  @New World Order
  En dan zeggen jullie dat ik gek ben?
  @Zarathustra
  En dan ben je precies op het punt vanwaar je het toch echt zelf moet doen. Men schept de voorwaarden door het BTW-vrij te houden, en jij moet het aanschaffen. Anders kan het niet! Wat zou er gebeuren als Trichet zou zeggen, koop goud mensen want dat zorgt dat u koopkracht altijd behouden blijft. Dan is het goudloket overmorgen gesloten…….men creëert dus een situatie, en jij moet handelen, punt.

  Toch ben ik het daar niet helemaal mee eens Johan, je kritiek is hier goed, maar je vergeet 1 ding. De Centrale Bank en haar goudvoorraden.
  Naar mijn idee is dat de enige reden waarom goud 100% belastingvrij is, Centrale Banken wisselen zo nu en dan nog wel eens wat goud uit onderling, als ze dat doen, zou dat betekenen dat ze (in geval van 20% BTW) 20% van hun goud af zouden moeten staan aan de overheid.
  Dat is naar mijn idee de enige verklaring waarom goud altijd belastingvrij is, immers, Centrale Banken hebben geen zilver voorraden meer.
  Op de dag dat goud belast gaat worden, zullen Centrale Banken niet meer met elkaar handelen in het gele spul. Dan breken er interessante tijden aan, want dan zijn de kaarten geschud en begint het spel pas echt, reken daar maar op.

  Verder blijf ik denk lekker tegen de draad in ook zilver kopen, precies wat de overheid kennelijk niet wil, de overheid kan mooi de pot op.

  Ik laat me niet in een hoek drukken, nooit ! Keihard er tegenin !

 • Beleggertje

  Ach ja op heel veel weblogs zie je dit soort digitale Jehova`s hun boodschap verkondigen. En idd je wilt iets van Rolf horen hoe eea in NL geregeld is met zilver en niet van die verhalen van het verleden toekomst en daarna? Maar even googlen op the NWO je leert genoeg over deze mensen. Waren zij ook niet voor een chemische geboorte beperking voor vrouwen? Misschien kunnen ze er ook voor zorgen dat , bij een goede goud zilver ratio, dat je van metaal chemisch kunt schwitschen.

 • Larsheijden

  Ja, dat heeft god zo gewild waarschijnlijk ;)

 • Johan

  wat een BTW-verhoging al niet voor gevolg kan hebben bij sommigen ;-)

 • Larsheijden

  Het gaat hier toch over zilver, niet over god

 • RB

  @ New World Order

  Nee hoor, het maakt je zinnen niet krachtiger. Door alles uit te schreeuwen word je gezien als de dorpsgek en luistert niemand nog naar je.

 • New World Order

  @ sander

  „De werkelijke datum van Jezus’ geboorte gaat historisch gezien schuil onder een sluier van onzekerheid wat betreft de Romeinse geschiedenis, de keizerlijke volkstelling in die tijd en onderzoek in de daaropvolgende eeuwen. . . . De datum 25 december werd, zoals algemeen bekend, in de vierde eeuw door de Kerk van Rome gekozen. Die dag was in het heidense Rome aan de zonnegod gewijd . . . Hoewel het christendom in Rome al door een edict van Constantijn was erkend, was de mythe van . . . de zonnegod nog steeds wijdverbreid, vooral onder soldaten. De bovengenoemde festiviteiten rond 25 december waren diep geworteld in de volkstraditie. Dat bracht de Kerk van Rome op het idee om die dag een christelijke betekenis te geven door de zonnegod te vervangen door de ware Zon der Gerechtigheid, Jezus Christus, en die te kiezen als de dag waarop zijn geboorte gevierd moest worden.”

  Ten tweede heeft jezus nooit een verjaardag gevierd!

  Aan de werkelijke Jezus wordt in kerstvieringen vaak geen aandacht besteed. Er is zelfs geen enkel bericht voorhanden dat hij de discipelen ooit zijn geboortedatum heeft verteld; ook is er geen enkele aanwijzing dat zijn volgelingen zijn verjaardag vierden.
  Jezus gebood zijn volgelingen niet zijn geboorte te gedenken, maar zijn dood — en de historisch belangrijke betekenis ervan (Lukas 22:19, 20). Nee, Jezus wilde niet herdacht worden als een hulpeloze baby in een kribbe, want dat is hij nu beslist niet meer. Meer dan zestig jaar na zijn terechtstelling openbaarde Jezus zich in een visioen aan de apostel Johannes als een machtig Koning die ten strijde trekt (Openbaring 19:11-16). In die hoedanigheid, als Heerser van Gods hemelse koninkrijk, moeten wij Jezus thans leren kennen, want hij is een Koning die de wereld zal veranderen.
  [Voetnoten]

  Jammer van zeitgeist, Tip voor sander: zoek dingen zelf uit, en laat je niks wijsmaken!

 • New World Order

  @RB
  nee dat hoeft niet, maar het maakt de zinnen wel krachtiger!

  het is namelijk allemaal waarheid!

 • RB

  @ New World Order

  Moet je nu echt achter elke zin een uitroepteken plempen?

 • New World Order

  @Sander
  Sander ik heb de film gezien!

  Helaas beschikken de mensen achter zeitgeist niet genoeg kennis over religie!

  Ten eerste is Jezus helemaal niet geboren op 25 december!!!!
  Geen basis voor geboortedatum in de winter. De algemeen aanvaarde 25ste december als de geboortedatum van Jezus is dus niet op de Schrift gebaseerd. Uit veel naslagwerken blijkt dat die datum zijn oorsprong vindt in een heidense feestdag. Over de oorsprong van de viering van 25 december schreef de jezuïtische geleerde Urbanus Holzmeister:
  „Thans wordt algemeen toegegeven dat de aanleiding voor het vieren van de datum 25 december, het feest was dat de heidenen op deze dag vierden. Petavius [een Franse jezuïtische geleerde, 1583–1652] heeft reeds terecht opgemerkt dat op 25 december ’de geboortedag van de onoverwinnelijke zon’ werd gevierd.
  Getuigen voor dit feest zijn: (a) De Kalender van Furius Dionysius Filocalus, samengesteld in het jaar 354 [G.T.], waarin wordt opgemerkt: ’25 december, de G(eboortedag) van de onoverwinnelijke (Zon).’ (b) De kalender van de astroloog Antiochus (samengesteld omstreeks 200 [G.T.]): ’Maand december . . . 25 . . . De geboortedag van de zon; de dagen lengen.’ (c) Caesar Julianus [Julianus de Afvallige, keizer van 361–363 G.T.] deed een aanbeveling voor de spelen welke aan het einde van het jaar werden gehouden ter ere van de zon, die ’de onoverwinnelijke zon’ werd genoemd.” — Chronologia vitae Christi (Chronologie van het leven van Christus), Pontificium Institutum Biblicum, Rome, 1933, blz. 46.
  Het meest voor de hand liggende bewijs voor de onjuistheid van de datum 25 december is misschien wel dat volgens de bijbel de herders in de nacht van Jezus’ geboorte met hun kudden in het veld waren (Lu 2:8, 12). In de herfstmaand Bul (oktober/november) begon namelijk de regentijd al (De 11:14) en werden de kudden ’s nachts naar een beschut onderkomen gebracht. De volgende maand, Kislev (de negende maand van de joodse kalender, november/december), was koud en regenachtig (Jer 36:22; Ezr 10:9, 13), en in Tebeth (december/januari) werden de laagste temperaturen van het jaar bereikt, met nu en dan sneeuwval in het hoogland. Dat er ’s nachts herders in het veld waren, klopt dus met het bewijsmateriaal waaruit blijkt dat Jezus in het begin van de herfst, in de maand Ethanim, geboren is. — Zie BUL; KISLEV.
  Er is nog een factor die tegen een datum in december pleit: Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Romeinse keizer zo’n regenachtige wintermaand zou uitkiezen om zijn (vaak opstandige) joodse onderdanen „een ieder naar zijn eigen stad” te laten reizen om daar te worden ingeschreven. — Lu 2:1-3; vgl. Mt 24:20; zie TEBETH.

 • New World Order

  @kjk

  Welke god denk je dat de elite daar mee bedoeld? De elite zijn geen atheïsten! Hun god is de Duivel.

  In de Bijbel staat ook dat Satan de god is van dit samenstel van dingen!

  God regeert niet eens!

  Jezus zei: Ik ben geen deel van de wereld evenals mijn volgelingen geen deel zouden zijn van deze wereld! laat staan God!

  Daarom stem ik ook niet op politieke partijen!

  Gods heerschappij komt pas na Armageddon!

 • wztk

  @RB
  @Zarathustra
  @David

  Misschien hebben jullie gelijk en ben ik te paranoide :-).

 • RB

  @ wztk

  Kronwitter levert in neutrale verpakkingen. En als de TNT-bezorger opmerkt dat het wel heel zware pakketjes zijn, mompel je gewoon: “Spullen voor de fitnessruimte.” Bezorgen is helemaal geen probleem. ;-)

 • Zarathustra

  @wztk

  Bij een koerierdienst zie je toch nooit wat die zoal vervoert? Dat soort bedrijven vervoeren ook minder waardevolle objecten zoals dvd-spelers etcetera, tenzij ze zo stom zijn om opzichtige merktekens aan te brengen zie ik niet hoe je buren of derden er ooit achter zouden komen dat jij zilver inslaat. Levering aan huis is echt niet zo ongewoon. Een prettige reis gewenst in ieder geval.

 • wztk

  @David
  @Zarathustra

  Ophalen is discreter. Geen waardetransport vervoerder aan de deur en zo.

 • Zarathustra

  @JP

  Dat zou mij sterk lijken, toch op korte termijn. Tenzij het over echt grote bedragen gaat, maar dan zijn er wel lucratievere manieren van beleggen. Zilver is een lange termijnbelegging en persoonlijk wil ik mijn voorraad a) zoveel mogelijk vergroten voor zolang het nog kan en b) bijhouden als waardevast kapitaal. Verkopen zou ik pas doen als de biedprijs dubbel zo hoog is als mijn aankoopprijs, en dan nog. Naar het schijnt zou 60 tot 100 dollar/ounce een realistische inschatting zijn op termijn, maar ik ben uiteraard geen specialist en garanties zijn er nooit.

 • JP

  Zal de biedprijs misschien zodanig hoger zijn dat het inkopen als particulier in Duitsland en het dan weer verkopen aan Nederlanse bedrijven lucratief zou kunnen zijn?

  Ik heb geen berekeningen gedaan maar zo maar ff wilde gedachte…

 • Zarathustra

  @David

  Tja, dat hangt van je definitie van kostbaar af: ik vind een paar duizend euro toch niet niets. Laten leveren brengt geen enkel risico met zich mee want de lading is verzekerd, als je ’t zelf gaat ophalen kan er altijd iets gebeuren, al zijn die kansen natuurlijk minimaal. Uiteraard is het mijn zaak niet, ik heb alleen gezegd waar ik de voorkeur aan zou geven en waarom. Ik ben dan ook een pessimist van nature, of mss ben ik gewoon lui… ‘T is maar hoe je ’t bekijkt.

 • Zarathustra

  @Michiel de jong

  Michiel de jong :Dit lijkt enerzijds meer op een actie om de aankoop van edelmetalen te ontmoedigen, zodat de overheid daarmee de waarde van het fiduciair geld langer in stand kan houden. Anderzijds geld uit de zaken te kloppen van degenen die zich willen indekken tegen de totale ineenstorting van het huidige monetaire die er staat aan te komen.

  My thoughts exactly, het lijkt mij sterk dat dit louter een bijproduct is van een inperking van kunst & cultuur. Rechts kabinet of niet: de gevolgtrekking ligt voor de hand en politici zijn erom gekend met een gespleten tong te spreken (kijk eerder naar hun daden dan naar hun woorden). Zelfs al bestaat de helft van dat parlement uit economisch onkundige idioten, je gaat mij niet vertellen dat er niet een paar knappe koppen in de heersende partijen zitten die nauw contact houden met de ECB. Daarbij lijkt het mij sterk dat er op Europees niveau hier niet over gedebatteerd zou worden. De toekomst van de euro is geen klein bier en alle maatregelen zijn goed om het systeem langer in stand te houden.

 • David

  @Zarathustra
  Laten leveren of halen…. voor de 25euro leveringskosten kun je niet klagen idd, maar zo’n kostbare lading is dat nu ook weer niet he. Tenzij hij even lekker gaat zeggen waar hij onderweg gaat stoppen en zijn auto onbeheerd achter laten natuurlijk :-)

 • Zarathustra

  @wztk

  Het staat je natuurlijk vrij te doen wat je wilt, maar volgens mij is het nog altijd goedkoper je bestelling te laten leveren. Daarbij zou ik niet graag met zo’n kostbare lading onderweg zijn, je weet nooit wat er kan gebeuren.

 • wztk

  @Zarathutra

  Je hebt gelijk!
  Ik zocht naar Duitse bedrijven en kwam op die site uit. Ik had beter moeten opletten.

  Ik wil 200 Philharmonikers of Maples kopen, dus een ritje naar Duitsland is zeker de moeite waard.

 • marc

  @wztk
  @wztk Je moet wel goed kijken!! Via jou link staat als land oostenrijk geselecteerd. Verander je deze (bovenin het scherm) naar Duitsland dan zul je zien dat er gewoon nog 7% BTW wordt berekend!

 • Zarathustra

  @wztk

  Dat is een Oostenrijks bedrijf, in Duitsland geldt nog altijd een lager tarief. Allen daarheen zou ik zeggen, mooie liedjes duren niet lang.

 • Michiel de jong

  Dit lijkt enerzijds meer op een actie om de aankoop van edelmetalen te ontmoedigen, zodat de overheid daarmee de waarde van het fiduciair geld langer in stand kan houden. Anderzijds geld uit de zaken te kloppen van degenen die zich willen indekken tegen de totale ineenstorting van het huidige monetaire die er staat aan te komen.

  Dat Maple Leafs, Philharmoniker en Eagles gezien worden als verzamelmunt (collector coin) is natuurlijk de grootste onzin. Het is naar mijn inziens voor 99.99% een beleggingsmunt (bullion coin).
  Bij de Kookaburra kan ik me nog voorstellen dat het als verzamel munt wordt gezien, omdat van die munt jaarlijks significant de munt er anders uitziet.

  Maar wat betekend deze actie nu precies voor een Nederlander die bijvoorbeeld in Duitsland of Oostenrijk beleggingsmunten koopt?

 • Zarathustra

  @Sander: religie heeft altijd als tegengif voor de ellende van het leven gefungeerd (projectie van een ideale toestand na dit leven) en als rechtvaardiging voor sociale wantoestanden en onrechtvaardige maatschappelijke verhoudingen . ‘Religie is opium voor het volk, maar het is het hart van een harteloze wereld’ (Marx), ‘religie is datgene wat de armen belet de rijken de keel over te snijden’ (Napoleon). Religie is nooit geloofwaardig geweest en enkel in de van god benevelde middeleeuwen heeft men gemeend dat het gelijkstond met waarheid. Het universum is amoreel en alle zin komt van de mens zelf, al de rest zijn sprookjes voor kinderlijke, bange zielen die een stut nodig hebben en een excuus om hun eigen tekortkomingen goed te praten (‘zalig zijn de armen van geest want zij zullen het rijk gods zien’). Toch heeft het onverhoopt nog positieve effecten gehad: zo is veel van de beste klassieke muziek (en dus het beste van de muziek tout court) religieus geïnspireerd. De beide passies van Bach, Messiah, die Schöpfung, het Gloria, de requiems van Mozart, Fauré, de missa solemnis…

 • wztk

  In Duitsland is de BTW blijkbaar ook verhoogd per ingang van januari:

  http://www.vg-edelmetalle.com/sonderaktion#

  Silver maple: EUR 31,69 incl. 20% MwSt.

 • Zarathustra

  @kjk: Amerikanen aanbidden dan ook het gouden kalf (geld is hun god, al de rest is maar opsmuk) en wanen zich de heersers van de wereld op de koop toe. Ik blijf het bizar vinden dat zij zomaar massaal hun eigen munt kunnen devalueren (en dus hun export een boost geven) en dat de andere landen dit nog pikken ook. Zal echter niet blijven duren: Amerika is op de terugweg en we gaan terug naar een multipolaire wereld. Ik ben zeer benieuwd naar wat de ECB gaat doen en hoelang de euro nog stand zal houden. Gisteren nog een interessant programma gezien waarin Belgische topeconomen hun licht lieten schijnen over de euro-crisis: bijna allemaal waren ze van mening dat de euro ofwel moest worden aangepast ofwel zou verdwijnen (o.a omdat het systeem alleen voordeel brengt voor de sterkere economiëen). De enige muntunie die echt succesvol is geweest is de dollar en die zijn ze zelf professioneel om zeep aan ’t helpen, maar goed dat de doorsnee Amerikaan zo dom is (zij noemen het patriotisme) en spendeert als een gek of het was allang afgelopen geweest. Faber voorspelt een grote volksopstand en oorlog en die man heeft de griezelige gewoonte meestal gelijk te krijgen met zijn predicties.

  We leven in interessante tijden, alleen spijtig dat het grootkapitaal nog altijd regeert en democratie slechts schijn is. Zoals gewoonlijk zullen de rijken rijker en de armen armer worden: het enige wat het individu kan doen is zich zo goed mogelijk indekken en proberen er je goed humeur niet bij te verliezen. Hope for the best but expect the worst, vooral dat laatste wat mij betreft. Het voordeel van pessimist te zijn is dat de realiteit je verwachtingen zo zelden logenstraft. Ik prefeer onaangename intellectuele eerlijkheid (de waarheid gebaseerd op feiten) boven op wishful thinking gebaseerd optimisme (hoop gebaseerd op emotie).

 • Sander

  New World Order moet even op Youtube Zeitgeist kijken voor een lesje religie.

  ‘Christianity is sun worship’:

  http://www.youtube.com/watch?v=BNf-P_5u_Hw

  Nee, we staan er alleen voor helaas.

 • kjk

  Schei toch uit over god.
  Op de US zilver eagle staat: “in god we trust”. En zie waar dat toe geleid heeft!

  Ik geef mede daarom de voorkeur aan de Canadian maples:).

 • New World Order

  Volgens Bob Chapman (international forcaster) zal zilver aan het eind van 2011 tussen de 50 en 100 dollar per ounce zijn!

  De elite Heeft Lindsey williams verteld dat er 7x keer zilver is verkocht dan dat er fysiek aanwezig is! In de Comex ligt nog maar 107 miljoen ounce! (en word dagelijks minder)

  De elite wil The Greatest wealthtransfer creëren, door middel van Zilver hebben ze al aangegeven!
  Net zoals FutureMoneyTrends al heeft aangegeven afgelopen week zal zilver meer waard worden als Goud, net zoals Palladium eens meer waard was dan Platina! (De Feiten liggen op Tafel!)

  Nogmaals de elite heeft deze wereldwijde crisis nodig, omdat wanneer alle landen failliet zijn gegaan, alle landen te hervormen in 1 wereldregering om samen uit de crisis te komen!

  Maar dat is een Illusie! Zij weten het!!!!!! Ze willen iedereen op de aarde doden! de wereldbevolking van 7 miljard terugdringen naar 500 miljoen!

  Onder zoek alles bij de Alex Jones Show!!!!!!!

  Mocht je dit niet geloven, dan zul je het gaan zien in de nabije toekomst!

  Weet je dan niet dat de illuminati in 1776 alle protcollen had klaar liggen om 1 wereldregering te introduren en alle religies te verbieden?

  Weet je dan niet dat Het hele politieke stelsel(of het rechts of links is) allemaal al grotendeels onder hun controle staat? En dat het hele muziek industrie en film industrie allemaal in de handen ligt van die occulte organisatie?

  Nogmaals Armageddon komt er aan! God gaat ingrijpen!
  Alles word er gereed voor gemaakt!

  Zie je het dan niet?

 • Procambarus

  @ Et

  Dat verhaal van jou over die Chinese commercials om deviezen in te leveren tegen zilver is nieuw voor mij. Is hierover iets op het internet te vinden?

 • David

  @Zarathustra

  Volledig met je eens, The silver mountain is geen optie meer momenteel, ook teleurgesteld door het late melden van die BTW regeling. Ik probeer Kronwitter vandaag eens voor een kleine bestelling en zie wel.

 • Et

  Aan Sander en Zarathustra ; beste(n) ik ga inderdaad ver, en nu heb ik mezelf nog ingetoomd. Gelieve er rekening mee te houden, dat deze financiële en economische crisis GEORGANISEERD is door de Elite (lees Bilderberg e.d. met als grootsten de Rothschilds en de Rockefellers) om vooreerst de Amerikaanse middenclasse er onderuit te halen, de rest zal nadien wel volgen. (denk er aan dat de Fed.Reserve geen centrale bank is maar een “privébankje” van de allerrijksten – zie maar eens wat ze bezig zijn met hun recente “Quantentative Easing 2). Een interessant boek hierover is ” de ware geschiedenis van de Bilderbergconferenties” van Daniel Estulin. Daarin wordt hun verleden maar ook hun toekomstvisie uitgelegd, en geloof me ze zijn al héééél ver gekomen. De komende anderhalf tot twee jaar zullen cruciaal worden in de geschiedenis van de mensheid. Heb al heel wat boeken verorberd, maar van deze was ik letterlijk ziek…..en als je hem nog kunt vastkrijgen..en gelezen hebt, dan krijg je een TOTAAL ANDERE blik op deze wereld..het maakt je ontzettend kwaad en…machteloos….RIP

 • kjk

  Het was me niet helemaal duidelijk waarom particulieren baren zilver zouden kopen gezien het hogere BTW tarief. Een kilo zilver is wat minder verhandelbaar dan 32×31,1 aan munten.
  Maar met deze btw verhoging is er kennelijk geen reden meer om vanwege het btw verschil
  niet in zilveren baren te beleggen.
  Maakt het nog wat uit welke munten je koopt? Australische Kookaburra bijvoorbeeld heeft een iets hogere premium waarvan je hoopt dat die hoger wordt bij een stijgende zilverprijs, maar beperk me maar tot Canadian maples. Ik ben geen verzamelaar.

 • Zarathustra

  @Sander: het gaat natuurlijk om wat de munten bij verkoop opbrengen, de werkelijke waarde van een zilveren munt (de biedprijs gebaseerd op de koers op de dag van verkoop) ligt namelijk veel hoger dan de nominale waarde (de opdruk). Et gaat natuurlijk wel ver in zijn/haar voorspellingen maar uitgesloten is het zeker niet en waardevastheid is in economisch turbulente tijden belangrijker dan veel winst maken. Dat lijkt mij toch de voornaamste reden te zijn om fysiek edelmetaal aan te schaffen (ondanks de kosten van verzending & huur van een kluis en de moeilijkheden i.v.m verkoop): relatieve onafhankelijkheid van bankiersgespuis, hebzuchtige beursguru’s en onverantwoordelijke politici. In ieder geval zal ik geen zilver meer kopen bij the silver mountain: ofwel wijk ik uit naar Duitsland (met dank aan new world order die mij de moeite van het zoeken heeft bespaard) ofwel ga ik voor goud aangezien dat nog altijd btw vrij is.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  op deze manier zal er wel meer welvaart vloeien naar landen die geen btw of lage btw hanteren. En dat is natuurlijk heel dom van een land of overheid. Zeer dom… want als een land hun volk rijk houdt, dan heeft dat land daar zelf voordeel van.

 • ZackZilver

  Zilver gaat mi wereldwijd veel duurder worden gegeven de ziekelijke globale monetaire disbalansen. Dat in Nederland of de EU 19% belastingbetaald moet worden doet daar niets aan af.

  Wanneer je speculeert dat zilver vrij makkelijk naar 100 of 200 USD kan gaan de komende paar jaar maakt het niet zoveel uit of je 6 of 19% belasting moet betalen. Daarbij lijkt de maatregel een onbedoeld effect van de overheid; de meeste huidige politici begrijpen helemaal niet dat zilver geld is. Dat volkje is doorgaans erg vervreemd van de wereld. Ze lopen erg graag met hun hoofd in de wolken, als ze al weten dat ze een hoofd hebben …

 • wortelbea

  is elke dag gaan werken voor een paar eentjes en nulletjes op de computers van een bank beter ? :-)

 • Sander

  29 euro betalen voor een philharmoniker die 1,50 euro in de supermarkt waard is is nou niet bepaald een goede deal at the moment.

 • Sander

  Et phone home

 • Et

  Geachte heren/dames , gelieve er rekening mee te houden dat het aankopen van zilver en/of goud sowieso een goede investering blijft. En of je nu als particulier van je aangekochte zilverenbaar (met 19%) je btw ook niet kan terug recupereren, wees daar niet zo rouwig om. Ik persoonlijk heb 75 % van mijn kapitaal (na alles wat met beleggen te maken heeft, heb verkocht) in FYSIEK goud en zilver gestoken (zowel munten als baren). Die enkelen die ik hierover verteld heb, lachten mij terstond uit, met de mededeling dat ik dat begin jaren 80 had moeten doen…totdat ik hun duidelijk had gemaakt dat ik dit enkel ter BESCHERMING van mijn bestaande vermogen had gedaan..en je had die mensen toen plots al hun vragen moeten horen….De meeste mensen zijn zich nog steeds niets bewust dat hun fiat geld het einde aan het naderen is. Wacht tot de JP Morgan Chase op zijn bek zal gaan, wanneer officieel uitlekt dat zij op papier honderden maal (als het niet meer is) meer zilvercontracten hebben verkocht, dan dat zij werkelijk in hun kluizen hebben liggen….Zilver (en ook goud) kunnen enkel een fantastiche toekomst hebben…Zelfs china heeft export van goud al praktisch volledig stopgezet en zilver gereduceerd tot 40%….(waarom denkt u dat in China dagelijks commercials voor jan modaal worden uitgezonden die telkens gaan over het zoveel mogelijk omwisselen van buitenlands fiat geld in zilver) Ik denk dat ik daarmee alles gezegd heb….Zolang je nog ietwat zilver kunt kopen, blijven doen zou ik zeggen, zeker met de kennis dat wanneer in Amerika hyperinflatie uitbreekt (dollarcollapse), het hier in de EU zeker niet rooskleuriger zal worden met onze papieren banknote’s. Viseer vooral, dat indien je zelfs nu een hoger bedrag dient te betalen voor dezelfde hoeveelheden zilver, je toch in het achterhoofd moet houden, dat je voorheen al een heel deel goedkoper hebt kunnen inkopen. Gewoon voor ogen houden dat wanneer je nu edelmetaal koopt hoe duur ook, je tenminste ECHT GELD in je bezit hebt…Met het “papiertjesgeld” kun je misschien binnen afzienbare tijd bijvoorbeeld een kamer behangen, for what it’s worth….RIP

 • RB

  @ Johan

  Zeer interessant stuk over freegold. Gracias.

 • temp242

  Dank u Johan.

 • Johan

  temp242 :
  Beste Johan,
  Niemand zegt dat je gek bent, het kan wel eens zijn dat je een genie bent, want de meeste genieën zijn gek.
  Wat je post naar New World Order en Zarathustra, daar heb je volkomen gelijk in.
  Maar is toch met tonnen zand gooien in de ogen van het plebs door bepaalde machten.
  De komende maanden zullen we door de gevestigde media berichten te lezen, te horen, te zien krijgen dat beleggen in Euro-obligaties dé manier van een veilig en goed rendement gaat zijn en elk TV-station zal er zijn ‘beursspecialistje’ op het gepeupel los laten, het gepeupel moet heel dringend de failliete landen binnen Europa gaan bijspringen, moeten ze dit nog eens een tweede of zelfs derde via belastingsverhogingen gaan doen, dan zitten we straks aan een belastingsaanslag van 70% en ja, dan kan er wel eens een revolutie gaan uitbreken, wordt dan wel een beetje tijd, me dunkt, het wordt precies erger dan in de oudheid!
  En goud en zilver gaan dit jaar zéker bewijzen dat ze de kanariepieten zijn in de virtuele geldmijn!!! Gans het financieël systeem zoals wij dit de laatste vijftig jaar kennen dreigt om te vallen, wat blijft er dan nog over, een nieuwe wereldmunt, OK, ja , maar met welke dekking???, Goud? Welk goud? Waar is al het goud van de centrale banken naartoe Johan?Waarschijnlijk in Azië, het midden-oosten, maar al héél zeker niet bij de ECB hoor.

  Dat van die Euro-obligaties (en die gaan er zeker komen) heb je helemaal gelijk in! Men doet nu dit plan af, maar pin me er maar op vast, voor het einde van dit jaar zijn ze er. Ook wat je zegt over het RTLZ gepeupel zit je helemaal goed, maar men heeft dit nog nooit meegemaakt en dus weet men ook niet wat er momenteel gebeurt.

  Het systeem dat we nu kennen is op haar eind, en dit beseft men maar al te goed. Echter ( daar mogen we Wim Duisenberg nog erg dankbaar voor zijn) er is een alternatief. De grondslag van de Euro is perfect, wist je dat de opzet 30 jaar geduurd heeft? De knappe koppen hebben dit waterdicht gemaakt. Waar nu de problemen zitten is in de invullingen van de regeringen apart. Dit staat los van de fundamenten want die liggen bij de onafhankelijke ECB. Gelukkig maar. Waarom deze begrotingsproblemen nu naar boven komen zal best eens het volgende als basis kunnen hebben. Hadden wij in voorspoed onze begroting uit handen gegeven aan de ECB? Nee, alleen in rampspoed wordt alles vloeibaar.

  Over Goud kan ik kort zijn. Deze stromen zijn voor ons bijna onzichtbaar. Helaas maar waar. Wat er wel gesteld is is dat er een gigantische herverdeling is geweest binnen Europa, omdat men wist dat Amerika de $ nooit zomaar zou opgeven. Men valt dus elk afzonderlijk land aan met hun media-gepeupel en speculanten. Goud moet hier als vertrouwensfactor dienen. Er kan ook best wel goud verscheept zijn richting Rusland en China. Landen die een kleine reserve hadden/hebben maar hier flink aan werken.

  Door deze goodwill krijg je dadelijk een nieuw blok, Europa Rusland, China en de Saudi’s. Met als anker vrij vlottend goud (freegold). Dit is moeilijk in een paar woorden uit te leggen en daarom stuur ik je deze link. Wat ik al eerder zei, je moet er moeite voor doen om het te begrijpen, maar dan heb je ook kennis voor het leven…..

  http://fofoa.blogspot.com/2008/09/freegold.html

  MvG

 • Zarathustra

  @Henk: het lijkt mij niet ondenkbaar dat er vanuit de hoek van de ECB druk kan worden uitgeoefend op regeringen om toch maar de stabiliteit van de euro te behouden, niettegenstaande de inherente fouten in het systeem. Ik weet niet hoe de situatie in Nederland zit, maar hier in België speelt het parlement eigenlijk geen rol van betekenis meer (stemvee, de partijkopstukken en de ministers bepalen het wetgevend werk) al ben ik het er wel mee eens dat slechts weinig mensen inzicht hebben in de economie, inclusief politici.

  @Johan: ik dacht ook eerder aan goud, al staat de koers natuurlijk hoog. 19% btw op zilver is echt asociaal hoog… Benieuwd of er nog veel verkocht gaat worden.

 • temp242

  Beste Johan,
  Niemand zegt dat je gek bent, het kan wel eens zijn dat je een genie bent, want de meeste genieën zijn gek.
  Wat je post naar New World Order en Zarathustra, daar heb je volkomen gelijk in.
  Maar is toch met tonnen zand gooien in de ogen van het plebs door bepaalde machten.
  De komende maanden zullen we door de gevestigde media berichten te lezen, te horen, te zien krijgen dat beleggen in Euro-obligaties dé manier van een veilig en goed rendement gaat zijn en elk TV-station zal er zijn ‘beursspecialistje’ op het gepeupel los laten, het gepeupel moet heel dringend de failliete landen binnen Europa gaan bijspringen, moeten ze dit nog eens een tweede of zelfs derde via belastingsverhogingen gaan doen, dan zitten we straks aan een belastingsaanslag van 70% en ja, dan kan er wel eens een revolutie gaan uitbreken, wordt dan wel een beetje tijd, me dunkt, het wordt precies erger dan in de oudheid!
  En goud en zilver gaan dit jaar zéker bewijzen dat ze de kanariepieten zijn in de virtuele geldmijn!!! Gans het financieël systeem zoals wij dit de laatste vijftig jaar kennen dreigt om te vallen, wat blijft er dan nog over, een nieuwe wereldmunt, OK, ja , maar met welke dekking???, Goud? Welk goud? Waar is al het goud van de centrale banken naartoe Johan?Waarschijnlijk in Azië, het midden-oosten, maar al héél zeker niet bij de ECB hoor.

 • Johan

  @New World Order

  En dan zeggen jullie dat ik gek ben?

  @Zarathustra

  En dan ben je precies op het punt vanwaar je het toch echt zelf moet doen. Men schept de voorwaarden door het BTW-vrij te houden, en jij moet het aanschaffen. Anders kan het niet! Wat zou er gebeuren als Trichet zou zeggen, koop goud mensen want dat zorgt dat u koopkracht altijd behouden blijft. Dan is het goudloket overmorgen gesloten…….men creëert dus een situatie, en jij moet handelen, punt.

 • Henk

  Zarathustra :
  Een slimme, doch redelijk onderhandse manier om de euro te versterken… I

  Nee hoor, ik ben benieuwd hoeveel van onze 150 kamerleden ook maar enig verstand hebben van de rol van edelmetaal in het monetaire systeem. Mijn gok is minder dan 5.
  Het is echt gewoon een onvoorziene bijwerking van de verhoging van BTW op kunstvoorwerpen.

 • Mark

  Maar waarom moet die webshop dan in godsnaam helemaal dicht?

 • New World Order

  Dit kan de nek kosten voor alle zilver verkopers in nederland! Als men weet dat je bij Kronwritter munzen in duitsland nog wel 500 munten kan kopen voor 13.355 euro!

  Dit jaar zal de euro en de dollar vallen! eerst de euro dan 2 a 3 weken later de dollar!

  We gaan richting the New World Order!!!!

  David Rockefeller ”All we need is the right major crisis and the nations will accept the New World Order! ”1994”

  Aan het eind van 2012 zal de wereld compleet zijn ingestort!
  (Het is de planning van de ellite) bestudeer Lindsey williams!!

  Zilver zal gigantische stijgen!!

  Zelfs 500 euro per munt is nog een koopje als je weet wat komen gaat!!!

  Ik weet dit al meer dan ander half jaar geleden! En heb daardoor dus ook mijn geld meer dan verdubbeld afgelopen jaar met zilver!

  Ik kijk niet eens naar goud, als ik weet dat er 5 keer meer goud beschikbaar is dan zilver!

  we gaan richting Armageddon!

  Eerst zullen de religies nog worden vernietigd na de crash van de economie!

  Vlak daarna zal iedereen zijn goud en zilver op staat gooien om hun leven er mee te kopen als God ingrijpt!
  Maar tevergeefs!

  Zilver is niet verkeerd!(het gaat flink stijgen) Het gaat er om dat je je vertrouwen op God stelt en niet op Zilver!

  We staan aan de vooravond van de meest spannendste tijd in de menselijke geschiedenis!

  Het beste!

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  ik blijf verder kopen, al word de hoeveelheid in gewicht weer iets minder.
  Jammer :-(

 • Zarathustra

  Een slimme, doch redelijk onderhandse manier om de euro te versterken… Ik was van plan in januari nog wat bij te kopen maar met deze btw toenname plus de verhoging van de koers de laatste maanden vraag ik mij af of fysiek zilver nog de moeite is en of ik niet beter naar goud dan wel andere beleggingsopties uit zou kijken. Jullie mening?

  Ik vind het overigens raar dat deze beslissing pas zo laat bekend is geworden, je zou denken dat een specialist dit eerder had moeten weten.

 • deblije

  @Jullie let op, de phillies zijn geen Europees Legal Tender, slechts legal tender in Oostenrijk. Helaas, want het zou natuurlijk erg prettig ziijn ivm box 3.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Euro_gold_and_silver_commemorative_coins_(Austria)

 • Jullie

  Wel #%#$^$@$#@&#% !!!!!!!!!!!!!

  Bedankt Rolf voor het snelle heldere antwoord.

  Ook de overheid krijgt een, BEDANKT !!! %#@%$!# !

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  Was het maar zo’n feest. Die munten bezitten net als de Maple Leaf en de Silver Eagle welliswaar de status van wettig betaalmiddel, maar doordat de munten daardoor doorgaans niet worden gebruikt worden de munten gezien als ‘munten met enige vorm van verzamelwaarde’.

 • Jullie

  Toch de brandende vraag over de Zilveren Oostenrijkse Phillie’s.

  Het is immers erkend Europees Legal Tender, dit houd toch gewoon heel bot in dat deze munten belastingvrij blijven ?

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  “Het Belastingplan is pas 21 december goedgekeurd ….”

 • zilver goud

  Net was ik nog heel blij maar dat is nu toch een beetje we gezakt.
  Als zilver nu 12% duurder wordt dan wordt het toch voor veel mensen misschien
  Interessanter om goud te kopen geen BTW i.p.v. zilver.
  Voor de genen die zilver hebben gekocht even je winst pakken met die einde jaars bonus.
  En hup naar het goud zonder BTW
  De kans is wel dat het toekomstige beleggers in goud gaan en zilver links laten liggen.
  Toch wel jammer dat van al de goud en zilver specialisten op dit blog er maar 1 was dit heeft gemeld en wat ook jammer is dat hier niemand verder op in gegaan is .
  Ook een min puntje voor zilverpaul met al je kennis was dit je toch even ontschoten om te melden.

 • Jullie

  Toch is het een ´zieke´ 12% , ben er persoonlijk totaal niet blij mee ! Het voelt niet als ‘winst’ de markt heeft het niet bepaald. punt.

  Sluit me aan bij Henk, het maakt allemaal niet uit op wie of wat we stemmen.
  Ziek is het gewoon.

  De overheid weet met succes iedere markt te vergallen, walgenlijk !

  Maar hoe zit het dan eigenlijk met de Oostenrijkse Harmonics ? 1.50euro Legal Tender ?
  Lijkt me dan niet een ‘verzamelings waarde’ hebben ofwel ?
  Immers erkend door de EU als legal tender ?

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Me too!
  Had ik toch nog meer moeten kopen, maar zo blijft het!

 • zilver goud

  Bedankt voor de snelle reactie
  Het nieuwe jaar is voor mij in ieder geval goed begonnen.
  12% ER BIJ

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @zilver goud
  Dat klopt. De huidige biedprijs zou uitkomen op ongeveer EUR 27 per troy ounce en zal gedurende 2011 stijgen richting EUR 29 a EUR 30 bij de huidige zilverkoers. Uiteindelijk zal het verschil tussen inkoop en verkoop niet meer dan 3 a 4% zijn.

  Zilver baren die u zakelijk koopt kunt u doorverkopen met 19% BTW. Indien u die baren aan The Silver Mountain terugverkoopt kunt u dus een factuur uitschrijven inclusief 19% BTW. De biedprijs schommelt tussen EUR 15 onder de zilverkoers tot EUR 10 boven de zilverkoers (afhankelijk van vraag en aanbod).

  Indien een particulier een zilver baar koopt betaalt hij bij aanschaf 19% BTW. Deze particulier kan zelf geen BTW rekenen en zal bij een doorverkoop dus ruim 19% minder ontvangen dan wat er bij de aanschaf is betaald.

  Nederlands zilvergeld wordt verhandeld onder de margeregeling, dat zal zo blijven. Dit wordt waarschijnlijk de goedkoopste manier om fysiek zilver te kopen – al zal het verschil tussen aan- en verkoop minstens net zoveel schelen als bij de 1 ounce zilver munten.

 • zilver goud

  @Rolf van Zanten

  Meneer van Zanten

  Als ik het goed begrijp zijn de Maple Leaf en de Silver Eagle die ik vorig jaar privé heb gekocht nu in een keer 12% meerwaard als ik die nu aan u terug zou verkopen?

  Als bedrijf heb ik zilveren baren gekocht als ik die weer wil verkopen
  Via mijn bedrijf aan u wordt er dan 19% BTW in rekening gebracht of niet.

  Hoe zit dit voor particulieren met zilveren baren ?

  Hoe zit het met het Nederlandse zilver geld gaat daar nu ook BTW over berekent worden?

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  Nederland wordt zo inderdaad achtergesteld. Overigens is Duitsland het enige land in Europa waar nog onder laag tarief BTW zilver kan worden gekocht. Naar verwachting zal dit binnenkort ook veranderen, ik heb vernomen dat ook in Duitsland het kabinet overweegt de BTW te verhogen.
  Overigens mogen Duitse handelaren tot maximaal EUR 100.000 per jaar naar Nederlandse klanten leveren, wegens de drempelbedragen die bij afstandsverkopen van toepassing zijn.

 • Procambarus

  Ik heb inderdaad een paar weken geleden in deze kolommen aangekondigd dat deze btw-verhoging er aan stond te komen, maar niemand heeft gereageerd.
  Is het nu niet zo dat de handel in Nederland met deze maatregel zwaar achtergesteld wordt bij Duitsland? Daar werd vorig jaar 7% in rekening gebracht en ik heb niet gehoord dat dat verhoogd is.

 • Frans

  Ik ben benieuwd naar de bijwerkingen qua het buitenland. Ontstaat er nu een zwarte markt? Kopen in Duitsland of Belgie is misschien nog steeds 6% BTW? Het lijkt me dat als er geen harmonisatie plaatsvind er een opmerkelijk grensverkeer gaat plaatsvinden. 13% verschil is gewoon teveel. Niemand die het verschil ziet tussen een zilveren eagle en een zilveren eagle.
  Voor een ieder die al het grootste gedeelte is belegd in zilver is het cynisch genoeg een nieuwjaarsgeschenk. Ook al val ik in deze catagorie blij kan ik er niet van worden.

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @Silverstar
  Goed idee Silverstar, dat zou een mogelijke oplossing zijn. Ik ben aan het uitzoeken of ik BTW-vrije opslag op Schiphol kan realiseren en/of dat er andere oplossingen mogelijk zijn.
  Voorlopig zal in ieder geval de biedprijs flink verhoogd gaan worden, zodat het voordeel bij zilveren munten blijft bestaan. Het is jammer dat je vanaf heden meer geld moet neerleggen voor dezelfde hoeveelheid zilver, maar je krijgt er dus ook weer meer voor terug.

  @werner
  Ik werd via een klant gelukkig op de hoogte gesteld van de gevolgen van dit Belastingplan want ik was er zelf tot vorige week niet van op de hoogte. De webshop is toen ook gelijk gesloten, omdat alle zilveren munten die in januari worden ingevoerd met 19% BTW worden belast in plaats van 6%. Ik zou dan dus een groot probleem hebben als ik munten had verkocht die pas in 2011 zouden zijn geïmporteerd.

  Alle reeds geplaatste bestellingen zullen overigens gewoon worden uitgevoerd tegen de overeengekomen prijs.

 • Henk

  Je kunt dit zien als een onbedoelde bijwerking van de ‘rechtse politiek’ bij het wegpesten van ‘linkse hobby’s’ (kunst en cultuur)
  Moeten we de volgende keer toch maar op een echte libertarische partij stemmen ? Maar die hebben we in ons land helaas niet.

 • werner

  Ik heb er ook niemand over gehoord… Wel zijn de prijzen bij Amsterdamgold.com opeens een stuk hoger, nu weet ik waarom. Hun inkoopprijs is ook verhoogd dus ook daar wordt het prijsverschil al gecompenseerd.
  Het Belastingplan is pas 21 december goedgekeurd dus ik denk dat het daarvoor nog niet bekend was wat de gevolgen zouden zijn. Dat ze dit soort munten bij invoer zwaarder belasten had men waarschijnlijk niet verwacht?

 • Siemster

  Wellicht gekke vraag, maar kan het kloppen dat ik daar niet eerder iemand over heb gehoord?
  Dit was volgens mij goed nieuws om in december te brengen. Nu vis je al achter het net. …

 • Silverstar

  Als particulieren ondeling verkopen geldt de BTW kwestie toch niet ? Maw de ene kan niets aftrekken als voorheffing en de ander hoeft niets af te dragen. Tip voor de Siver Mountain : maak een deel van de site beschikbaar als een soort van marktplaats waar particulieren onderling kunnen handelen met uiteraard een fee voor de site-eigenaar

 • Johan

  Quote uit dit artikel: Gouden munten die als beleggingsgoud worden verhandeld zijn nog steeds vrijgesteld van BTW, ongeacht of deze munten worden geïmporteerd of niet.

  Hoe duidelijk willen jullie het nu krijgen? Men heft overal, ik herhaal, overhaal belasting, zoveel als men maar wilt…..behalve op dat ene gele goedje. Dit is duidelijk vanuit de overheid, meer kunnen ze niet doen dan dit. Wie de schoen past trekken hem aan…..

 • Rudolf

  Nog een leuk [url=http://www.youtube.com/watch?v=-IiarVvZguY]filmpje[/url] over zilver.

 • Rudolf

  Zo zie je maar weer dat het niets uitmaakt waar je op stemt. Als ze eenmaal in het pluche zitten vullen ze toch hun zakken! Over de burger natuurlijk. Kijk ook maar naar de belachelijke verhoging van de boetes, verhoging accijns benzine en diesel, verhoging energiebelasting (terwijl de energieprijs eindelijk iets zakt), etc, etc. Zakkenvullers!

  Misschien is kopen in Duitsland nu een aantrekkelijke(re) optie?

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  De overheid, de overheid!!
  Onbetrouwbaar en onvoorspelbaar.
  We moeten het er helaas mee doen maar anders!!!!
  Ik zie nog geen nieuwe koop/verkoopprijzen op de site, ben benieuwd.