Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Belangrijke wijziging Btw-tarief bij de verkoop van zilveren munten

02-01-2011 Rolf van Zanten

Het kabinet heeft afgelopen maanden druk gediscussieerd over het verhogen van de BTW op kunst en cultuur van 6% naar 19%. Inmiddels is het Belastingplan definitief goedgekeurd en hierin staat vermeld dat ook de BTW bij invoer op kunst- en verzamelvoorwerpen verhoogd zal worden van 6% naar 19% per 1 januari 2011.

Zilveren munten zoals de Maple Leaf en de Silver Eagle vallen ook onder de groep “verzamelvoorwerpen” (munten met enige vorm van verzamelwaarde) en worden door ons verhandeld onder de margeregeling. Hierbij wordt alleen BTW afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over het totale omzetbedrag, wat ervoor zorgt dat het kopen van fysiek zilver voor u als belegger een stuk goedkoper mogelijk is.

De meeste munten worden door ons ingevoerd vanuit Amerika en Canada. Deze munten werden voorheen altijd met 6% BTW belast bij invoer, maar dit tarief is per 1 januari 2011 verhoogd naar 19%. Doordat de margeregeling wordt gehanteerd kan deze BTW niet teruggevorderd worden.

Op dinsdag 21 december 2010 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2011 en het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2011. In dit Belastingsplan is onder andere het volgende opgenomen:

8.1.2 Algemeen btw-tarief podiumkunsten en kunstvoorwerpen

De volgende voorwerpen vallen vanaf 1 januari onder het algemene tarief:

• invoer van kunstvoorwerpen en voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten;

• levering van kunstvoorwerpen door de maker ervan of een incidentele ondernemer.

Door deze veranderingen zullen de zilveren munten niet langer goedkoop geïmporteerd worden, maar zal er 19% BTW geheven worden. Als gevolg zal de verkoopprijs van de zilveren munten stijgen met zo’n 12% (1,19/1,06).

Het toepassen van de margeregeling blijft wel mogelijk, dus zodra de munten weer terugverkocht worden aan The Silver Mountain kunnen de munten worden verhandeld zonder dat er weer 19% BTW moet worden betaald. Dit zorgt ervoor dat het voordeel van zilver munten ten opzichte van zilver baren blijft bestaan.

De prijsstijging van de zilveren munten wordt gecompenseerd doordat de biedprijs ook verhoogd zal worden. Indien u munten wilt terugverkopen krijgt u dus ook een hoger bod dan voorheen, waarbij de biedprijs net als de verkoopprijs uiteindelijk met zo’n 12% zal stijgen. Wij streven ernaar om het verschil tussen aankoop en verkoop zo minimaal mogelijk te houden. Gedurende 2011 zal onze biedprijs dan ook steeds meer bijgesteld worden. We zullen niet direct onze biedprijs met 12% verhogen om te voorkomen dat we meer aangeboden krijgen dan we in kunnen kopen.

Gouden munten die als beleggingsgoud worden verhandeld zijn nog steeds vrijgesteld van BTW, ongeacht of deze munten worden geïmporteerd of niet.

Conclusie

– De verkoopprijs van zilveren munten zal met zo’n 12% stijgen;

– De biedprijs zal gedurende 2011 ook met zo’n 12% stijgen;

– Als u in 2011 wilt beleggen in fysiek zilver blijven de zilveren munten de beste optie.

 • anne

  Goedemiddag
  vraag, hopelijk kunnen jullie mij verder op weg helpen.
  Ik wil graag zilver kopen in duitsland.
  Dit omdat duitsland een stuk goedkoper is als nederland.
  Mijn vraag, als ik dit laat verzenden, komen er dan ook nog voor mij invoerrechten bij ?
  Het zou gaan om een zilverbaar ( met zilverstempel ) van 1 kilo.
  Graag hoop ik dat een van jullie mij een beetje op weg kan helpen, ik ben een beginner vandaar.
  Alvast bedankt Groetjes Anne

 • moretime

  hoeveel zilver staven en munten mag je maximaal in waarde meenemen naar het buitenland??

  zijn er restricties hiervoor.

  want je mag goud meenemen naar het buitenland voor een waarde van maximaal 5000 euro.
  valuta max 10.000 euro

  hoe zit dat met zilver staven en zilver munten????

 • http://www.partijvandeslavernij.nl Opperdienaar

  Ik snap er geen biet meer van. Hoeveel stelen ze nu bij zilveren munten als je ze echt wil hebben? Het is naar 20% gegaan, maar dan staat overal dat dit over de bruto winstmarge is. Welke winstmarge?
  Krijg ik die munten nu voor de echte prijs, of moet ik mij voor 20% door de criminele organisatie in den haag laten naaien? Als ik op websites kijk, staat daar steeds een prijs zonder BTW, maar ik vertrouw het voor geen meter, omdat er ook staat dat de criminele organisatie eist dat de diefstal niet op de factuur vermeld wordt. Wat ben ik nu echt kwijt?

 • Pingback: Uw vermogen: De oven wordt opgestookt | Beurs.com()

 • olaf

  Voorstel van Rolf om zilver op rekening te kopen heeft niet mijn voorkeur. We willen n.l fysiek en geen giraal zilver. En is alleen mogelijk in een BTW depot als je beide ondernemer bent.

 • olaf

  @latcho

  Ja schone werd tot een jaar terug als maatstaf genomen. Zij hadden toen ook een notering via teletekst. En het is de prijs/waarde zoals die geldt de z.g regel waarde van goederen in het economische verkeer.
  Ik vind het jammer dat deze regels bij een hoop verkopers van goud en zilver niet bekend zijn. Dit vind ik eigenlijk wel essentieel.

 • Zarathustra

  Jacob :@Zarathustra Grappig dat je dat zegt want ik heb wat familie in Ierland en daar wordt dus wel gewoon BTW bij invoer geheven toen ze dat kochten van een handelaar in Duitsland! Weet je hoe dit dan kan en valt dit aan te vechten? Er zat gewoon een pakbon met factuur in het pakket dus er was al netjes BTW betaald maar toch moest dat nog een keer in Ierland zelf. Pakket heeft ook weken vertraging opgelopen door die ongein.

  Je kan altijd de Europese Commissie contacteren, zij zien toe op het handhaven van de Europese regelgeving door de lidstaten. Wat ook mogelijk is, is klacht neerleggen bij het Europees Hof van Justitie (verzoek om schadevergoeding, kan ook bij versnelde procedure), al betwijfel ik of dat gezien de kosten de moeite waard is. In dat geval heb je trouwens zowieso een advocaat nodig die gespecialiseerd is in Europees recht. Ik zou het zeker eens proberen bij de Europese Commissie, zij zullen je meer uitleg kunnen verschaffen, kunnen ze zich ook eens nuttig maken. Dat is alles wat ik hiervan weet aangezien ik enkel een inleidende cursus gevolgd heb, ik hoop dat je hier toch iets mee bent.

 • latcho

  en nu zonder typo’s
  Dank voor jullie antwoorden !
  @olav ik begrijp je box 3 waardepaling (zie vorige pagina), maar kan je me vertellen waarom je Schone daarvoor aanhaalt ? Omdat zij het officieel publiceren of omdat dat de maatstaf van de belastingdienst is ?

 • latcho

  PS wat een antastische BTFD dag !
  (Buy The Fucking Dip dag !)
  175 duitse import phillies in tha pocket !

 • latcho

  dank voor jullie antwoorden !
  @olav ik begrijp je box 3 waardepaling, maar kan je me vertellen waarom je schone daarvoor aanhaalt ? omdat zij het offilciaal pubiceren of omdat dat de maatstaf van de belastingdienst is ?

 • wztk

  olaf :

  wztk :@latcho
  Dus als je zelf de spullen gaat ophalen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meer dan EUR 10.000,= aan bankbiljetten over de grens mag brengen.

  Of je moet aantonen waar je het voor nodig hebt. Dmv bankopnames en de factuur die je van het Duitse bedrijf gekregen hebt. Neem dit maar van te voren mee. Je staat anders echt lang bij de grens. Het duurt n.l even voordat alles is uitgezocht.

  Goed plan. Overigens kun je tegenwoordig in Nederland zonder aanleiding aangehouden en gefouilleerd worden, dus dit is ook een goed idee als je überhaupt met een grote som cash op stap gaat.

 • olaf

  wztk :@latcho
  Dus als je zelf de spullen gaat ophalen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meer dan EUR 10.000,= aan bankbiljetten over de grens mag brengen.

  Of je moet aantonen waar je het voor nodig hebt. Dmv bankopnames en de factuur die je van het Duitse bedrijf gekregen hebt. Neem dit maar van te voren mee. Je staat anders echt lang bij de grens. Het duurt n.l even voordat alles is uitgezocht.

 • wztk

  @latcho

  Volgens mij is het enige criterium dat goederen de grens over gaan. HOE is daarbij van ondergeschikt belang. Dus of de spullen via een koeriersdienst gaan of dat je het zelf over de grens brengt maakt geen verschil.
  Er zijn uitzonderingen voor bepaalde goederen zoals CASH.

  Dus als je zelf de spullen gaat ophalen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meer dan EUR 10.000,= aan bankbiljetten over de grens mag brengen.

 • olaf

  @ latcho
  De waarde heb ik al beschreven een pagina terug. Wordt het echter als kuntobject gezien, dan niets box 3 is n.l vrijgesteld
  •kunstvoorwerpen: deze zijn over het algemeen vrijgesteld
  http://www.belastingdienst.nl/particulier/aangifte2010/sparen_beleggen/sparen_beleggen-25.html#P433_38541

 • Erik

  @rolfvanzanten: lijkt me inderdaad dat je niks te verwijten valt. Dit zijn van die dingen waarbij iedereen denkt aan musea en niet aan zilveren muntjes.

  @rolfvanzanten: als die munten niet als verzamelobject maar als belegging worden gezien, dan zijn ze daarmee toch exact het zelfde als een zilveren baar? Die dus ook bij verkoop wordt belast met 10% btw? Dan toch liever verzamelmunten die alleen bij verkoop worden belast?

  Het gaat hier om de “invoer van zilveren munten”. Ik kan me voorstellen dat dit voor de amerikaanse en canadese munt het geval is. Maar de “Wiener Philharmoniker” wordt neem ik aan Europa geslagen en derhalve niet de EU ingevoerd. Is deze dan ook belast met BTW?

  Als dit zo is zit er niets meer op dan Nederlandse muntjes te gaan slaan :-)

 • latcho

  Dus zijn zilveren maple leafs nu kunstobjecten geworden ? Zou je haast denken als er 19% op zit. Maar als het kunst is moet het dan nofg wel in box 3 opgenomen worden. En zo ja tegen welke waarde dan ? De (huidige / aankoop??) intrinsieke waarde of de muntwaarde ?
  wat een vragen hee… wat een vaagheid hee…. wie geeft wat op en met welke waarde ?

 • latcho

  overigens, is er iemand die zilver op zijn (eenmans) bedrijf koopt en die geen echte handelaar is ? Ik vernam van de accountant dat dit geen goed idee was als ik niet daadwerkelijk ging handelen in zilver ? Is dat zo ? Speelt er iemand hiermee ( aftrekken btw voor eigen voordeel )? risky ?

 • latcho

  ik vergat de link die het vaag maakt:

  http://douane.nl/particulier/internetaankopen/internetaankopen.html#P0_0

  latcho :
  Dank voor de link naar de douane site; Zo duidelijk dat de pagina die je mij linkte omschrijft dat je binnen de EU geen extra afdrachten moet doen, zo onduidelijk is deze pagina die het over internetorders heeft en die geheel niet vermeld of het om EU of non-EU landen gaat.
  Samen met @Zarathustra’s reactie is dit wel weer een vaag verhaal aan het worden.
  Uitsluitsels van experts ?

 • latcho

  Dank voor de link naar de douane site; Zo duidelijk dat de pagina die je mij linkte omschrijft dat je binnen de EU geen extra afdrachten moet doen, zo onduidelijk is deze pagina die het over internetorders heeft en die geheel niet vermeld of het om EU of non-EU landen gaat.
  Samen met @Zarathustra’s reactie is dit wel weer een vaag verhaal aan het worden.
  Uitsluitsels van experts ?

 • Jacob

  @Zarathustra
  Grappig dat je dat zegt want ik heb wat familie in Ierland en daar wordt dus wel gewoon BTW bij invoer geheven toen ze dat kochten van een handelaar in Duitsland! Weet je hoe dit dan kan en valt dit aan te vechten? Er zat gewoon een pakbon met factuur in het pakket dus er was al netjes BTW betaald maar toch moest dat nog een keer in Ierland zelf. Pakket heeft ook weken vertraging opgelopen door die ongein.

 • Jacob

  invoeren uit Duitsland lijkt inderdaad voorlopig de enige oplossing om nog goedkoop zilver te kopen. Al vind ik het wel aantrekkelijk dat in Nederland zowel de inkoopprijs als verkoopprijs hoger is, want hierdoor is mijn virtueel rendement lager en hoef ik dus minder belasting te betalen, terwijl ik wel een goede prijs terugkrijg bij de verkoop.
  En laten we wel wezen als Duitsland het enige land is in heel Europa met het lage tarief dan kan dat natuurlijk nooit lang zo blijven. Profiteer ervan zolang het kan zou ik zeggen.
  Rolf, je maakt toch geen onderscheid bij het inkopen van zilver waar dit is gekocht? M.a.w. als het is gekocht in Duitsland in plaats van jou krijg ik dan wel evenveel geld terug voor mijn zilveren maple leaf munten?

 • Zarathustra

  latcho :Ja dat begrijp ik, mijn vraag is eerder waarom je er om zou rijden als je het kan bestellen online in Duitsland ?Wie o wie weet hier meer over ?Import addertjes ?

  Dat maakt volgens mij weinig verschil: volgens mij is laten opsturen goedkoper (benzine is niet bepaald goedkoop dezer dagen) en natuurlijk ook veiliger aangezien de lading verzekerd is om nog maar te zwijgen van het feit dat je je huis niet eens uit moet. Zoals reeds gezegd betaal je enkel de btw in het land van aankoop, binnen de EU is er geen tolheffing meer dus je zal zeker niet twee keer belast worden.

 • Zarathustra

  @High Five

  Ik snap echt niet waarom je in godsnaam zilver en goud zou importeren uit de VS: dat moet toch fortuinen kosten aan verzendingskosten alleen al? Verder heb ik in mijn cursus Europees recht gezien dat sinds het Verdrag van Maastricht Europa een eengemaakte interne markt kent met vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en mensen. Binnen de EU mag geen tol geheven worden, alleen aan de buitengrenzen geldt een gemeenschappelijk tarief. De btw en andere belastingen blijft de verantwoordelijkheid van de lidstaten: als je in Duitsland koopt betaal je daar 7% btw and that’s it. De informatie van o.a Olaf is geheel correct.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Overigens zal ik ook zeker de Belastingdienst aanschrijven over deze wijzigingen, want is er nou wel echt sprake van verzamelwaarde bij dit soort zilveren munten? Het verschil met goud dat is vrijgesteld van BTW wordt nu wel erg groot en lijkt me niet terecht.

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @High Five
  Helaas wordt gekeken naar het moment van invoer, niet het moment van verkoop. Daarom heb ik de winkel gesloten de laatste week van december toen ik dit nieuws vernam, want alles wat ik in januari invoer is belast met 19% ongeacht of dit in 2011 of 2010 is verkocht.

  @ Allen:
  Ik snap dat het frustrerend is dat hier voorheen geen nieuws over is verschenen. Zelf vind ik dit ook heel vervelend maar ja, ik wist simpelweg niet dat dit Belastingplan de zilver handel zou gaan beinvloeden. Het ging erom kunst, podia, cultuur duurder te maken en pas na 21-12 toen een oplettende klant me hierop op de hoogte stelde werd dit me bekend…

  Laten we vooral kijken naar oplossingen waar we wat aan hebben. Ik las ergens al de suggestie een soort marktplaats te introduceren waar particulieren onderling zilver verhandelen – dat is een goed idee. Iemand anders stelde voor dat men eenmanszaken gaat inschrijven om het zilver te kopen, dat lijkt me een wat minder makkelijk alternatief. Wat wel zou kunnen is dat er zilver wordt gekocht op rekening. Er is dan geen BTW verplicht tot op het moment dat de uitlevering plaatsvind. De opslag kan volledig verzekerd plaatsvinden in ons depot op Schiphol. Is dit een oplossing wat wellicht interessant is? Scheelt toch 19%.

 • wztk

  Lees dan hoe de regels zijn op de douane-site.
  GEEN douanerechten en GEEN extra BTW te betalen bij invoer uit een EU-land.

  http://douane.nl/particulier/internetaankopen/internetaankopen-02.html

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Zoals ik al zei, je moet bij zilverinvoer vanuit het buitenland de verschuldigde belasting bijleggen.
  Gewoon hier kopen en ook weer hier verkopen, niks aan de hand.

 • olaf

  Nee hoor dat is invoer in de eu en je hebt dus al in Duitsland de BTW betaald dat hoeft dus niet meer. kijk maar naar de inleidende text van Rolf

 • High Five

  @latcho Ik heb wat zilver en goud gekocht in Amerika en die heb ik vandaag ontvangen. Mooi dat ik het hoge btw tarief over het zilver moest betalen, ondanks dat ik het zilver in 2010 heb gekocht. Ik moet hierover morgen nog naar de douane bellen, want ik heb het zilver in 2010 gekocht.

  Maw. het kan zijn dat je zilver vanuit Duitsland via de Nederlandse douane gaat en dan moet je alsnog het hoge BTW tarief betalen.

 • latcho

  Ja dat begrijp ik, mijn vraag is eerder waarom je er om zou rijden als je het kan bestellen online in Duitsland ?
  Wie o wie weet hier meer over ?
  Import addertjes ?

  zilver goud :
  Het is zeker interessant geworden om naar Duitsland te rijden om zilver te kopen.
  Als je het nu hier moet kopen heb je al een achter stand van 19% OP DE KOERS als je daar nog de provisie van 5a10% bij optelt moet een ounce naar ruim 28 euro stijgen of in dollars 37,5 .
  Dan kan het nog wel even duren voor je Kiet speelt.
  De verwachtingen lopen nog al uiteen over wat de prijs van zilver zal gaat doet dit jaar.
  Maar als we uit gaan van een prijsstijging van 2A3% per maand zal je het aan het einden van het jaar net hebben terug verdiend.
  Alleen daarom als is het interessant om het in Duitsland te kop

 • Zarathustra

  @Jullie

  Ik denk niet dat men zomaar even een afgekondigde en gepubliceerde wet zal herroepen, zeker niet ten voordele van slechts een kleine groep mensen, tmeer daar deze wet zo duidelijk (voor hen) economisch-monetaire positieve gevolgen heeft (meer inkomsten en een versterking van de euro). Daarbij is een wet stemmen en die enkele maanden daarna herroepen gelijk aan gezichtsverlies en daar zijn politici in de regel allergisch aan.

  Verder ben ik het met ‘zilver goud’ eens: als zelfverklaarde specialist hoor je de actualiteit betreffende je product met argusogen te volgen, m.a.w het is je plicht dit te weten en het dan ook prompt te melden aan belanghebbenden. Dat het snel is gegaan en dat anderen het ook niet wisten is geen excuus. Goede analyses in het verleden ook niet, in tegendeel zelfs: noblesse oblige.

 • zilver goud

  @Jullie

  Wil je wel even dit lezen er waren wel mensen die het wisten.

  1. Procambarus
  Quote
  Ik heb inderdaad een paar weken geleden in deze kolommen aangekondigd dat deze btw-verhoging er aan stond te komen, maar niemand heeft gereageerd.
  Is het nu niet zo dat de handel in Nederland met deze maatregel zwaar achtergesteld wordt bij Duitsland? Daar werd vorig jaar 7% in rekening gebracht en ik heb niet gehoord dat dat verhoogd is.

 • Jullie

  zilver goud :
  Dan nog even dit ben zelf aannemer in de bouw wij wisten via onze brancheorganisatie al een half jaar van tevoren dat het tarief voor de bouw van 19% naar 6% zou gaan.
  Heb al mijn klanten hier van op de hoogten gebracht.
  Om even te wachten met de eventuele verbouwing scheelden voor hun toch 12 %
  Door dit te doen heb ik nu een hoop nieuwe klanten gekregen .
  Daarom vraag ik me af waarom een bedrijf zo als zilver mountain niet op de hoogten was van de verhoging van 19% op zilveren munten.
  Ook zilverpaul die zo veel weet over als wat met zilver en goud temaken heeft.
  Heeft bij deze toch een steekje laten vallen.

  Ik vind dat je het de dealers niet kwalijk kunt nemen hoor, zoals er staat is dit plan pas op 21 December goedgekeurd.
  Terwijl de 1e kamer zo hard aan het schreeuwen was dat ze dit niet zouden steunen.
  De feestdagen zijn er, genoeg afleiding, en ineens is het alweer 1 januari, dat een wet al binnen 3 weken ‘klaar en actief’ is, is uitzonderlijk te noemen.

  Dit soort verassingen zijn aan de overkant van de poel niet nieuw meer, daar worden zoveel wetjes verstopt in grote motie’s/wetswijzigingen.
  Het lijkt erop dat dit nu ook hier gebeurd. Want wie in godsnaam verzint het ‘zomaar’ om een redenlijk kleine, maar toch belangrijke markt, namelijk de zilver markt, hier ‘even’ tussen te proppen. Het is niet raar als je denkt dat de banken dit ingefluisterd hebben. Het moet eigenlijk wel.

  Voor zover ik weet wist geen enkele dealer dit te melden, toch een heel erg belangrijk punt, want iedere dealer had waarschijnlijk nog even kunnen pieken in de laatste omzet.

  Het is een gemiste kans, niets meer.

  Ga er maar vanuit dat zulk soort verassingen in 2011, of wanneer dan ook, niet meer zullen komen.
  Ik denk dat ‘we’ zoiezo al van nature kritisch waren, dit punt kan er ook nog wel bij.
  De Amerikanen voorzagen zulk soort wetjes en regeltjes al, nu wij ook.

  De Amerikanen weten doorgaans ook zulk soort kleine ‘regeltjes’ te schrappen als er genoeg mensen tegen zijn, daarom zou ik de PM-dealers er dus op willen aandringen om een actie te beginnen. Voor hun eigen bestwil.
  Maak er direct een mooie reclame campagne van, ‘dump je waardeloze papier, koop waardevol zilver en goud’ Om maar wat uit de duim te zuigen.
  Win-win lijkt het me, als je met succes het wetje weet te schrappen, fantastisch, lukt dat niet, heb je de reclame.
  Lukt het wel, heb je dubbele reclame !

  Ik zou zeggen, steek de koppen bij elkaar en verzin iets. Op de steun van de klanten is denk ik wel te regelen. De meeste mensen die kopen, die ‘weten’

 • High Five

  @New World Order Hoe kunnen we iedereen wakker maken zodat de bevolking de NWO plannen van de koningin en Rockefeller niet accepteren. Ik weinig zin om mee te werken aan de natte droom van Rockefeller. De Grieken en de Ieren hebben het IMF al geaccepteerd. Dat betekent dat die landen, net als al die andere (ontwikkelings) landen die onder het IMF zitten, keurig worden afgebroken tot staten waar mensen zich niks kunnen veroorloven en al het geld en bezittingen naar de banken gaan. Argentinie is op zijn knieen naar chavez gegaan om het IMF uit te kopen en ook Brazilie is pas opgebloeid toen ze het IMF er uitgegooid hebben. Als afrikaanse landen opbloeien dan komt dat doordat daar de chinezen zitten, die daar zaken opbouwen en investeren. Rockefeller en Rothschild moeten OPROTTEN.

 • zilver goud

  Dan nog even dit ben zelf aannemer in de bouw wij wisten via onze brancheorganisatie al een half jaar van tevoren dat het tarief voor de bouw van 19% naar 6% zou gaan.
  Heb al mijn klanten hier van op de hoogten gebracht.
  Om even te wachten met de eventuele verbouwing scheelden voor hun toch 12 %
  Door dit te doen heb ik nu een hoop nieuwe klanten gekregen .
  Daarom vraag ik me af waarom een bedrijf zo als zilver mountain niet op de hoogten was van de verhoging van 19% op zilveren munten.
  Ook zilverpaul die zo veel weet over als wat met zilver en goud temaken heeft.
  Heeft bij deze toch een steekje laten vallen.

 • High Five

  Ik heb al mijn spaargeld in zilver, dus voor mij is het niet meer zo van belang.
  Maar het wordt al heel snel aantrekkelijk om een eenmans zaakje op te richten. Qua geld kost dat volgens mij niet veel.
  Kan iemand hier iets meer over vertellen.? Voor Rolf ook van belang, dan blijven zijn klanten in nederland kopen.