24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Belangrijke wijziging Btw-tarief bij de verkoop van zilveren munten

Het kabinet heeft afgelopen maanden druk gediscussieerd over het verhogen van de BTW op kunst en cultuur van 6% naar 19%. Inmiddels is het Belastingplan definitief goedgekeurd en hierin staat vermeld dat ook de BTW bij invoer op kunst- en verzamelvoorwerpen verhoogd zal worden van 6% naar 19% per 1 januari 2011.

Zilveren munten zoals de Maple Leaf en de Silver Eagle vallen ook onder de groep “verzamelvoorwerpen” (munten met enige vorm van verzamelwaarde) en worden door ons verhandeld onder de margeregeling. Hierbij wordt alleen BTW afgedragen over de winstmarge van de handelaar en niet over het totale omzetbedrag, wat ervoor zorgt dat het kopen van fysiek zilver voor u als belegger een stuk goedkoper mogelijk is.

De meeste munten worden door ons ingevoerd vanuit Amerika en Canada. Deze munten werden voorheen altijd met 6% BTW belast bij invoer, maar dit tarief is per 1 januari 2011 verhoogd naar 19%. Doordat de margeregeling wordt gehanteerd kan deze BTW niet teruggevorderd worden.

Op dinsdag 21 december 2010 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2011 en het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2011. In dit Belastingsplan is onder andere het volgende opgenomen:

8.1.2 Algemeen btw-tarief podiumkunsten en kunstvoorwerpen

De volgende voorwerpen vallen vanaf 1 januari onder het algemene tarief:

• invoer van kunstvoorwerpen en voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten;

• levering van kunstvoorwerpen door de maker ervan of een incidentele ondernemer.

Door deze veranderingen zullen de zilveren munten niet langer goedkoop geïmporteerd worden, maar zal er 19% BTW geheven worden. Als gevolg zal de verkoopprijs van de zilveren munten stijgen met zo’n 12% (1,19/1,06).

Het toepassen van de margeregeling blijft wel mogelijk, dus zodra de munten weer terugverkocht worden aan The Silver Mountain kunnen de munten worden verhandeld zonder dat er weer 19% BTW moet worden betaald. Dit zorgt ervoor dat het voordeel van zilver munten ten opzichte van zilverbaren blijft bestaan.

De prijsstijging van de zilveren munten wordt gecompenseerd doordat de biedprijs ook verhoogd zal worden. Indien u munten wilt terugverkopen krijgt u dus ook een hoger bod dan voorheen, waarbij de biedprijs net als de verkoopprijs uiteindelijk met zo’n 12% zal stijgen. Wij streven ernaar om het verschil tussen aankoop en verkoop zo minimaal mogelijk te houden. Gedurende 2011 zal onze biedprijs dan ook steeds meer bijgesteld worden. We zullen niet direct onze biedprijs met 12% verhogen om te voorkomen dat we meer aangeboden krijgen dan we in kunnen kopen.

Gouden munten die als beleggingsgoud worden verhandeld zijn nog steeds vrijgesteld van BTW, ongeacht of deze munten worden geïmporteerd of niet.

Conclusie

– De verkoopprijs van zilveren munten zal met zo’n 12% stijgen;

– De biedprijs zal gedurende 2011 ook met zo’n 12% stijgen;

– Als u in 2011 wilt beleggen in fysiek zilver blijven de zilveren munten de beste optie.

Bekijk ook