24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Beleggen in Bitcoin… of toch in goud?

Bitcoin is hotter dan ooit. De cryptomunt heeft vorig jaar een ongekende groei doorgemaakt. Op 1 januari vorig jaar was de munt 7.200 dollar waard, één jaar later meer dan 29.000 dollar. Het lijkt daarom zeer aanlokkelijk om te beleggen in Bitcoin. De vergelijking met goud is snel gemaakt, maar klopt die wel?

Bitcoin en goud lijken eigenlijk best wel op elkaar. Allebei worden ze gezien als een goed alternatief voor de dollars en euro’s die we zo gewend zijn. Bitcoin wordt dan ook regelmatig het digitale goud of het goud van de 21e eeuw genoemd. Dit omdat beide betaalmiddelen als een oppotmiddel fungeren, beide niet oneindig bijgemaakt kunnen worden en omdat beide worden gezien als een veilige bescherming tegen inflatie.

Beleggers verwachten dat geld minder waard wordt

Dat laatste is één van de redenen waarom beleggen in een cryptocurrency als de Bitcoin de afgelopen tijd zo’n enorme toevlucht heeft genomen. Centrale banken drukten de laatste jaren massaal geld bij om zo de inflatie te verhogen. Dit heeft ertoe geleid dat veel beleggers verwachten dat geld de komende jaren minder waard wordt. Zij willen zich beschermen en zoeken naar een alternatief buiten het klassieke bankensysteem en de bekende valuta. Ze gaan op zoek naar iets wat schaars is en niet zomaar bijgemaakt kan worden: Bitcoin.

Bitcoin nu voor rijke mensen en professionele beleggers

Misschien is het je wel opgevallen in de manier waarop de media momenteel over Bitcoin schrijven en hoe ze dat enkele jaren terug deden. Rond 2017, toen de laatste grote bitcoin-hype zo levendig was, gingen de berichten vooral over consumenten die in Bitcoins belegden. De laatste jaren zien we dat soort berichten minder voorbijkomen. Dat komt ook omdat de Bitcoin nu meer iets lijkt te zijn voor vermogende mensen, investeringsfondsen en bedrijven. Waar je vroeger ‘voor de grap’ een paar Bitcoin kon kopen, om te kijken wat de waarde ervan zou doen, daar moet je nu met een serieuze zak geld komen aanzetten wil je hetzelfde aantal Bitcoins in bezit hebben.

Beleggen in Bitcoin

Dat Bitcoin nu big business is, blijkt ook de onthulling vorig jaar van het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy dat voor 425 miljoen dollar aan Bitcoin had gekocht. Dat heeft ze geen windeieren gelegd en de IT-onderneming gaat nu andere S&P500-bedrijven adviseren omtrent beleggen in Bitcoin.

Bitcoin als alternatief voor geld

Bitcoin als alternatief voor het welbekende geld, dat klinkt als een aantrekkelijke optie. Want geld kan immers oneindig bijgedrukt worden, en Bitcoins worden alsmaar schaarser. En daar waar overheden en centrale banken de beslissing van het bijdrukken nemen, daar is het hele Bitcoin-systeem een gedecentraliseerd iets. Niemand is er de baas en elke transactie, hoe klein ook, kan gecontroleerd en getraceerd worden.

Maar er kleven ook nadelen aan de Bitcoin. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar de 100 rijkste Bitcoin adressen. Zo bezit de nummer één op de lijst meer dan 141.000 Bitcoins, wat momenteel neerkomt op meer dan 5,4 miljard(!) dollar. Deze wallet alleen al bevat 0,7 procent van alle Bitcoins die in omloop zijn. En van wie zijn die wallets? Misschien is de helft van de top 100 wel eigendom van één persoon.

Dat de koers van de Bitcoin nog zo erg schommelt, is ook iets wat sommige beleggers afschrikt of hen ervan weerhoudt om er grote bedragen in te stoppen. En de markt van Bitcoin en andere cryptomunten is nog lang niet zo groot als die van bijvoorbeeld goud. Een infographic van Visual Capitalist laat goed de verhoudingen zijn. De totale waarde van alle cryptomunten was op het moment van schrijven 244 miljard dollar waard; twee derde daarvan komt van Bitcoin. Maar goud was op dat moment 10,9 triljoen dollar waard!

Goud heeft ook het imago wat waardevaster te zijn. Zie bijvoorbeeld dit overzicht van wat je zou krijgen als je de afgelopen jaren één dollar had geïnvesteerd in Bitcoin versus één dollar in goud. Zeker, de Bitcoin is enorm gestegen de afgelopen jaren. Maar alles wat kan stijgen, kan ook weer dalen. Is de Bitcoin de volgende asset bubbel?

Disclaimer: Dit is een ingestuurd gastblog. Niets in dit stuk mag gezien worden als beleggingsadvies.

Bekijk ook