Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Beleggen in fysiek zilver

23-08-2009 Rolf van Zanten

Beleggen in fysiek zilver

Het beleggen in fysiek zilver wint aan populariteit. Niet verwonderlijk, want zilver is een uniek edelmetaal. Niet alleen bezit zilver monetaire eigenschappen net als goud, maar daarnaast wordt zilver voor een groot deel verbruikt in de industrie. Waar goud vrijwel altijd kan worden teruggewonnen is zilver vaak niet te recupereren. Tel daarbij op dat zilver momenteel ruim 65x goedkoper is dan goud, terwijl de historische, monetaire verhouding van de gold silver ratio 1 op 16 is geweest tot  1873 en je komt tot de conclusie dat zilver een zeer interessante belegging is.

Maar dan. Hoe beleg je in zilver?
Er zijn diverse mogelijkheden van het kopen van beleggingsproducten als turbo’s en speeders tot de aanschaf van fysiek zilver.
Het voordeel van fysiek zilver is dat je als belegger niet afhankelijk bent van derden (denk hierbij aan portefeuillemanagers, banken, etc.) Tevens heb je met zilveren munten echt geld in handen dat altijd monetaire waarde zal behouden.

Fysiek ZilverZilveren munten
Wereldwijd zijn de Silver Eagle en de Maple Leaf de meest bekende zilveren beleggingsmunten. Deze munten bevatten 1 troy ounce (31,103 gram) puur zilver. De Silver Eagles zijn niet aan te slepen, waardoor de US Mint meerdere malen niet kon voldoen aan de hoge vraag. Waar in 2000 tot 2007 jaarlijks zo’n 5 a 10 miljoen exemplaren verkocht werden, zijn er al ruim 20 miljoen exemplaren geslagen in 2008 en staat de teller in 2009 al op 16,6 miljoen(!)
Groot voordeel van deze munten – naast de wereldwijde bekendheid – is het feit dat de munten belastingtechnisch goedkoper zijn dan kilobaren zilver.  In tegenstelling tot zilverbaren worden de munten niet belast met 19% BTW maar onder de margeregeling verhandeld. Daardoor zijn deze munten een goedkoper alternatief dan kilobaren.

Marktwaarde
De marktwaarde van deze zilveren munten ligt ook veel hoger; waar u voor kilobaren bij een verkoop aan handelaar doorgaans de spotwaarde terug krijgt, leveren de munten veel meer op. De biedprijs van The Silver Mountain ligt slechts EUR 0,50 a EUR 0,60 per troy ounce lager dan onze laagste verkoopprijs.
Bij kilobaren zilver betaalt u momenteel echter ongeveer EUR 425 (incl. BTW) terwijl de spotwaarde EUR 315 is. Een verschil van EUR 110 per kilo dus. Het verschil per kilo bij zilveren 1 troy ounce munten is nog geen EUR 20 (EUR 0,60 per 31,103 gram).
Bijkomend voordeel van de zilver munten is dat deze munten een lager gewicht hebben en daardoor kunt u in kleinere coupures in zilver investeren. Indien u later het zilver weer verkopen wilt, hoeft u dus niet gelijk een hele kilo te verkopen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Bij deze een uitzetting voor het verschil tussen belastingtechnische kilo munten en de kilo baren die met 19% BTW worden belast.

  Het verschil is vooral zichtbaar in de restwaarde.

  Op dit moment is de verkoopprijs voor
  10x 1 kilo Lunar zilver munten 2011: EUR 6.290
  10x 1 kilo zilver baren: EUR 6.443,85

  Het grote verschil zit echter in de restwaarde
  Zilver baren leveren bij de handel nu ongeveer de huidige zilverkoers op a EUR 500.
  Zilveren Lunar kilo munten leveren nu EUR 550 op
  (zie ook Inkoop Edelmetaal)

  Bij afname van 10 kilo is het verschil in aankoop dus EUR 153,85.
  Daarbij komt het verschil bij verkoop van EUR 500.
  Het totale verschil is dus EUR 653,85 bij een aankoopbedrag van EUR 6.290, ruim 10%!

  Overigens leveren zilveren baren van 1 kilo uiteraard meer op als u 2e hands aan particulieren verkoopt zonder BTW. Nadeel is echter dat je dan minder zeker bent dat je snel het zilver kunt verkopen.

  Als u als particulier zilver wilt kopen zijn de 1 troy ounce zilveren munten als de Maple Leaf wereldwijd het beste bekend. Deze munten bevatten 31,103 gram puur zilver en zijn goed verhandelbaar. Kilo munten zijn eigenlijk als alternatief voor kilo baren geslagen, maar zijn minder gebruikelijk.

  In aanvulling op het rekenvoorbeeld; stel dat u voor die EUR 6.290 zilveren Maple Leaf munten had gekocht, dan had u met dat geld ongeveer 325 munten kunnen kopen. De stukprijs is dan EUR 19,35. Indien u de munten bij dezelfde zilverkoers terug verkoopt aan The Silver Mountain bedraagt de biedprijs EUR 18,50.

  Inkoopwaarde totaal: EUR 6.290
  Verkoopwaarde totaal: EUR 6.012,50
  Totaal aantal kilo: 325 * 31,103 gram = 10.108 gram.

  U krijgt in dit geval dus meer zilver voor uw geld en daarnaast is het verschil tussen inkoop en verkoop minder groot.

  Conclusie: zilveren 1 ounce munten zijn het meest voordelig en daarnaast is hiervan de restwaarde hoger dan bij de zilveren kilo munten of kilo baren zilver.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Beste Rick,

  De zilveren guldens en andere munten met een gehalte tussen de .720 en .900 zijn inderdaad een interessant alternatief voor 1 ounce beleggingsmunten. Vaak zijn deze munten goedkoper in de aanschaf, doordat dit soort munten niet met 6% BTW bij invoer belast zijn en ook onder de margeregeling verhandeld kunnen worden.
  In Nederland zijn guldens natuurlijk goed bekend, buiten Nederland kan het wat lastiger zijn om dit soort munten te verhandelen.
  Tot voor kort was er een keerzijde aan het kopen van dit soort munten, namelijk dat bij de verkoop een handelaar ruim onder de zilverwaarde de munten inkoopt. Dat had ermee te maken dat dit soort munten werden omgesmolten en aangezien het gehalte zilver relatief laag is zijn de kosten voor het omsmelten relatief hoog (je hebt meer kilo’s nodig voor hetzelfde gewicht puur zilver). Deze munten werden dan omgesmolten naar baren zilver.
  Tegenwoordig worden deze munten vaak weer verkocht als goedkoop alternatief om in zilver te beleggen. De munten zijn echter minder goed verkrijgbaar, doordat het aanbod enorm beperkt is tot particulieren die dit zilver verkopen. De meeste mensen die dit soort munten nog hebben, hebben het juist voor de zilverwaarde en zullen dus niet snel hun zilver verkopen.
  Als je zilveren guldens en rijksdaalders met het gehalte van .720 tegenkomt is het vaak aanzienlijk goedkoper dan .999 troy ounce munten, maar hou wel rekening met een lagere waarde bij de toekomstige verkoop – vooral buiten Nederland.

 • Rick

  Geachte,

  Hoe verhouden de .720 munten (nederlandse zilveren gulden e.d.) zich met de .999 troy ounce munten buiten het zilvergehalte? Ik hoor van verschillende kanten dat deze .720′ ers nog interessanter zijn dan de .999 troy ounces qua extra kosten (dus minder extra kosten). Wat is hier de essentie van?

  bvd.