24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Beleggen in fysiek zilver

Het beleggen in fysiek zilver wint aan populariteit. Niet verwonderlijk, want zilver is een uniek edelmetaal. Niet alleen bezit zilver monetaire eigenschappen net als goud, maar daarnaast wordt zilver voor een groot deel verbruikt in de industrie. Waar goud vrijwel altijd kan worden teruggewonnen is zilver vaak niet te recupereren. Tel daarbij op dat zilver momenteel ruim 65x goedkoper is dan goud, terwijl de historische, monetaire verhouding van de gold silver ratio 1 op 16 is geweest tot  1873 en je komt tot de conclusie dat zilver een zeer interessante belegging is.

Maar dan. Hoe beleg je in zilver?
Er zijn diverse mogelijkheden van het kopen van beleggingsproducten als turbo’s en speeders tot de aanschaf van fysiek zilver.
Het voordeel van fysiek zilver is dat je als belegger niet afhankelijk bent van derden (denk hierbij aan portefeuillemanagers, banken, etc.) Tevens heb je met zilveren munten echt geld in handen dat altijd monetaire waarde zal behouden.

Fysiek ZilverZilveren munten
Wereldwijd zijn de Silver Eagle en de Maple Leaf de meest bekende zilveren beleggingsmunten. Deze munten bevatten 1 troy ounce (31,103 gram) puur zilver. De Silver Eagles zijn niet aan te slepen, waardoor de US Mint meerdere malen niet kon voldoen aan de hoge vraag. Waar in 2000 tot 2007 jaarlijks zo’n 5 a 10 miljoen exemplaren verkocht werden, zijn er al ruim 20 miljoen exemplaren geslagen in 2008 en staat de teller in 2009 al op 16,6 miljoen(!)

Groot voordeel van deze zilveren munten naast de wereldwijde bekendheid is het feit dat de munten belastingtechnisch goedkoper zijn dan kilobaren zilver. In tegenstelling tot zilverbaren worden de munten niet belast met 21% btw maar onder de margeregeling verhandeld. Daardoor zijn deze zilveren munten een goedkoper alternatief dan kilobaren.

Marktwaarde
De marktwaarde van deze zilveren munten ligt ook veel hoger; waar u voor kilobaren bij een verkoop aan handelaar doorgaans de spotwaarde terug krijgt, leveren de munten veel meer op. De biedprijs van The Silver Mountain ligt slechts EUR 0,50 a EUR 0,60 per troy ounce lager dan onze laagste verkoopprijs.

Bij kilobaren zilver betaalt u momenteel echter ongeveer EUR 425 (incl. BTW) terwijl de spotwaarde EUR 315 is. Een verschil van EUR 110 per kilo dus. Het verschil per kilo bij zilveren 1 troy ounce munten is nog geen EUR 20 (EUR 0,60 per 31,103 gram).

Bijkomend voordeel van de zilver munten is dat deze munten een lager gewicht hebben en daardoor kunt u in kleinere coupures in zilver investeren. Indien u later het zilver weer verkopen wilt, hoeft u dus niet gelijk een hele kilo te verkopen.

Bekijk ook