24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Beleggen in wintertijd deel 2

Deel 2 van de column van Gerard.

In dit artikel waaien we een beetje af van het doel van dit blog, goud en zilver, maar het raakvlak is beleggen. Bij beleggen in aandelen horen opties. Misschien daarom niet voor iedereen een aansprekend artikel. Hopelijk is mij dat vergeven. Voor een keertje maar en ik houd het algemeen.

In deel 1 had ik aangegeven dat beleggen in aandelen anders is in een Kondratieff wintertijd (lees schuldencrisis). Ook had ik in deel 1 aangegeven dat 95% van de particuliere beleggers geld verliest. Dit deel kan je ook weer helpen hier iets aan te doen. Aandelen moet je in deze tijd (lange termijn bearmarket) samen laten gaan met opties. Het gaat veel te ver om hier uit te leggen wat opties zijn, maar ik probeer alleen de mogelijkheden en noodzaak uit te leggen. Beleg niet in opties als je het product niet goed kent. Maar iedereen kan het leren en enkele tips hieromtrent zal ik ook meegeven.

In het kort de vier opties en de eigenschappen:

Opties moet je zien als verzekeringen met een bepaalde looptijd. Je kunt een verzekering kopen (long), maar je kunt ook zelf verzekeringen uitschrijven (verkopen, is short).

Long call: Het recht om aandelen te kopen voor de uitoefenprijs.

Short call: De plicht om aandelen te leveren voor de uitoefenprijs.

Long put: Het recht om aandelen te verkopen voor de uitoefenprijs.

Short put: De plicht om aandelen te kopen voor de uitoefenprijs.

Long opties koop je. Hiervan zijn de verliezen beperkt tot maximaal 100%, winsten oneindig. Short opties verkoop je. Hiervan zijn de verliezen oneindig en de winst beperkt tot 100%.

De combinaties van deze vier opties, met of zonder aandelen, maken een zee aan mogelijkheden. Enkele bekende combinaties zijn time spread, vertical spread, long of short straddle, long of short strangle, condor en butterfly. Maar er zijn oneindig veel varianten en combinaties mogelijk.

Opties hebben altijd een bepaalde looptijd, net als echte verzekeringen. Variërend van 1 dag tot 4 jaar. Meestal is de afloopdatum (expiratie) de 3e vrijdag van de maand.

Altijd voor een afgemaakte prijs, de uitoefenprijs, ook wel strike genoemd.

Opties hebben altijd betrekking op 100 aandelen. Koop daarom altijd je aandelen met een meervoud van 100. Maar let op, 1 optie op Apple met een koers van 600 USD betekent dus een onderliggende waarde van 60.000 USD! En 10 opties van 60 onderliggende waarde beslaan ook 60.000. Terwijl de premie maar 100 kan zijn. Hier gaan veel beginners de mist mee in. Voor short opties heb je daarom ook een margin nodig. Long niet want long heeft alleen maar een recht, geen verplichting.

Tenslotte, opties bestaan uit twee waardes. Een intrinsieke waarde en een tijd-verwachtingswaarde. Dit laatste is gewoon lucht. Dus een optie met strike 36 op een aandeel dat op 40 staat, bevat dus 4 intrinsieke waarde. Is de premie van deze optie 6, dan bestaat die premie uit 4 intrinsieke waarde + 2 lucht.

Verder wil ik niet gaan. Op internet kun je veel nadere uitleg vinden over de basis van opties.

Een paar voorbeelden wat duidelijk maakt waarom opties belangrijk zijn:

In deel 1 had ik al uitgelegd waarom je nooit winst moet nemen op aandelen. Stel, je koopt aandelen X voor 20 en op 40 wil je winst nemen. Maar stel nu dat dat aandeel daarna gewoon door stijgt naar 80. Dan zat je goed fout met winst nemen! Daarom zet je alleen een stoploss van 20% onder de hoogst behaalde koers. Je zou dan op de koers 40 een STP gezet hebben van 32. Als de koers hoger gaat pas je dit steeds aan. Dus op 80 moet je STP op 64 staan. Die 20% is niet uit de lucht gegrepen. Dat is een uit onderzoek bewezen getal waarin het aandeel ook werkelijk in een downtrend omslaat en geen normale correctie meer is.

In plaats van de STP kun je het ook anders doen. Stel je bezit aandeel X en staat op 40 en je denkt dat dit te duur is geworden en bang bent dat het gaat zakken. Je koopt dan een long put met strike 38. Hierna kan het aandeel zakken en crashen wat het ook doet, je kunt nooit meer verliezen dan tot 38. Want wat het aandeel aan waarde verliest wint de long put (loopt vol intrinsieke waarde).

Gelijktijdig kun je op bovenstaand voorbeeld besluiten je aandeel van de hand te doen op 42. Dan schrijf je een short call. Daalt het aandeel, dan is de ontvangen premie extra winst. Stijgt het aandeel alsnog, en moet je leveren voor 42 en dan verdien je alsnog aan de aandelen + de optiepremies. Wil je toch liever niet leveren op 42 omdat de koers blijft stijgen, dan heb je altijd de mogelijkheid om terug te kopen en door te rollen naar een hogere koers en/of verder in de tijd. Op die manier verdien je de premie terug die je voor de long put betaald hebt. Met de short put kun je tegelijkertijd hetzelfde trucje uithalen aan de onderkant van de koers.

Volgende voorbeeld. Stel je wilt aandeel X kopen voor 40. De koers is al flink gestegen en je vind 40 eigenlijk te duur. Dan schrijf je een short put met strike 36. Zakt de koers onder de 36 op afloopdatum, dan krijg je de aandelen geleverd voor 36. Hier kun je dus extra winst maken op je aankoop. Maar blijft het aandeel stijgen, dan loopt de optie waardeloos af en is de premie de winst. Dit kun je blijven herhalen. Zodoende krijg je ofwel het aandeel goedkoper in handen, ofwel profiteer je gewoon mee met de koersstijging zonder het aandeel te bezitten. Daarom koop ik zelf bijna nooit aandelen, altijd via short put.

Op volatiliteit meewaaien. Hoog volatiele aandelen hebben dure premies. Stel je neemt een short put op aandeel X met strike 36 en krijgt die ook geleverd. Meteen daarop schrijf je een short call met strike 40 en hoopt het aandeel daarop weer kwijt te raken ofwel de premie op te strijken. Je hebt zodoende een koerswinst van 4.000 – 3.600 = 400 te pakken + de ontvangen optiepremies. Ook dit kun je eindeloos blijven herhalen. Hiervoor zijn overigens niet alle aandelen geschikt. Je moet hierbij goed kijken hoe het patroon verloopt en vooral waar de bandbreedte ligt.

Een bekende long strategie. Bij voorkeur aandelen of index die hoog volatiel zijn. Bijvoorbeeld de VIX of VXX. Je neemt een long call als de VIX onder de 16 komt en verkoopt die weer als de VIX boven de 24 komt. Andersom koop je een long put als de VIX boven 24 staat en verkoopt op 16. Op de grafiek is duidelijk het patroon te zien, de koers blijft schommelen en dat is ideaal voor deze strategie.

Wat ook vaak gedaan wordt is helemaal geen aandelen kopen maar daarvoor in de plaats een long call op 1, 2 of zelfs 4 jaar. Dit vaak diep “in the money” om zodoende veel intrinsieke waarde te kopen i.p.v. allemaal lucht. Je profiteert evengoed van de koersstijging van het aandeel alleen met veel minder geïnvesteerd geld. Dit werkt dus als een hefboom. Hiermee kun je evengoed aan de slag met de vele optie strategieën zoals het afdekken van dalende koers.

Dit zijn slechts enkele meest simpele voorbeelden van de vele mogelijkheden die er bestaan.

Opties kun je dus inzetten voor drie verschillende doelen: 1. De risico’s op je aandelen af te dekken. 2. Extra winst genereren. 3. Hoog speculatief inzetten.

Waar zit de winst?

Bij de shorts in het leeglopen van de “tijd-waarde-verwachting” (lucht). Bij de long in het vollopen van de intrinsieke waarde. Aandelen kunnen slechts 3 richtingen op: omhoog, omlaag, zijwaarts. Shorts maken winst in 2/3e van de richtingen, omlaag en zijwaarts (call). Longs maken winst in 1/3e van de richtingen. Alleen winst als de aandelen stijgen (call). Overigens winst op aandelen zelf ook in 1/3e van de richtingen (zowel long als short). De shorts in 2/3e van richtingen lijken het beste, maar hierbij kunnen de verliezen wel “onbeperkt” zijn. Om dit op te vangen leg je er een long bij die iets goedkoper is of langere looptijd heeft. Shorts hebben bovendien het voordeel dat de lucht er in de loop van de tijd uitloopt. 2/3e kans op winst zou theoretisch 66% moeten zijn, maar in de praktijk lopen 80% van de opties waardeloos af. De winst in de shorts zit dus in die 80%.

Ervaren optiebeleggers werken bijna altijd aan twee kanten van de koers gelijktijdig (call + put). Dus speculeren op dalende en stijgende koersen gelijktijdig. Het voordeel daarvan is dat je aan EEN kant altijd winst hebt. Bovendien aan twee kanten winst indien de koers zijwaarts gaat. Aan een kant verlies beperk je tot maximaal 50% door op tijd door te rollen naar hogere koersen (of lagere voor put) en verder in de tijd. Hierdoor kun je die 50% verlies alsnog op 0% verlies afsluiten.

GLD en SLV zijn heel geliefde trackers die door veel optietraders worden gebruikt. Je kunt je afvragen of trackers wel opties zouden mogen ondersteunen. Lijkt mij van niet, maar het is wel zo en daar kun je gewoon van profiteren. Volgens mij wordt er meer in opties gehandeld dan in de aandelen zelf bij GLD en SLV, maar dat zal mij worst wezen. Hoe meer handel, hoe meer er te verdienen valt. Voor index-trackers zoals de AEX, SPY of VIX is het nog erger. Er is helemaal geen dekking en je kunt AEX, SPY of VIX niet eens kopen, maar hebben wel de grootste optiehandel. Het gaat gewoon om geld verdienen. Het is hetzelfde als dat twee spelers met elkaar aan het pokeren zijn om geld. De onderliggende waarde is ook niks. Zo is dat met deze opties ook.

Opties inzetten op goud- en zilvermijnen gaat ook uitstekend, maar wel alleen op de grote producers. Midcaps gaat soms ook nog wel maar daar zijn de series en omzetten wel erg klein. Juniors hebben geen opties.

Voor opties heb je een goede broker nodig. Bij je bank kan je dit vaak niet vanwege veel te dure transactiekosten , te hoge margins en beperkt tot alleen Nederlandse opties. Alex en Binck zijn ook minder geschikt omdat die dubbel margin rekenen als je short put en call gelijktijdig hebt uitstaan op een aandeel of index. Onzin natuurlijk omdat je uitsluitend aan EEN kant kunt uitoefenen en dus de margin aan kunt spreken. Interactive Brokers doet dat niet. Overigens, lynx gebruikt ook het IB platform. Deze brokers zijn beter geschikte en goed op opties afgestemd. Bovendien opties op alle beurzen. Opties zijn bij uitstek geschikt op US beurzen. Hoge omzetten, dus goed verhandelbaar, en grote series. IB heeft daarnaast een optietrader programma waarmee je gemakkelijk de series kunt vergelijken. Tevens de Greeks kunt vergelijken en zien in grafieken. (Greeks zijn eigenschappen zoals, Delta,Vela, Gamma, Theta). Maar Greeks zijn voor startende optiebelegger nog niet van belang. Velen werken daar niet eens mee.

Heb je niet genoeg ervaring met opties, NIET DOEN! Er zijn meerdere cursussen beschikbaar. De kosten hiervan staan in geen verhouding met wat je daarna kunt verdienen. Iedereen kan het leren maar het kost wel veel tijd en moeite. Een paar goede cursussen die ik ken zijn Beleggingsinstituut van Andre Brouwers, Bert van Ankel en Stock Management Academie (SMA) van F. Franken. Alle drie bieden inclusief begeleiding aan na de cursus. Er zijn wat verschillen in de methodes maar zeker aan te bevelen is SMA. Je kunt hier ook gemakkelijk instappen met eerst een kleine goedkope miniseminar voor 25,-. Bij Beleggingsinstituut kun je daarnaast ook abonneren op strategieën, die goed zijn en vooral gericht op veiligheid met kleine maar zekere winsten.

Er zijn vele optie-abonnementen als nieuwsbrief te koop. 90% daarvan raad ik af omdat die gericht zijn op gokken en bovendien ook nog in 50% van de gevallen verkeerd gokken met grote verliezen. Voor gokken kun je beter terecht bij een casino. Ga EERST de cursus doen dan heb je die gok-diensten niet meer nodig. Enkele optie-abonnementen zijn wel goed. Probeer bij een abonnement vooral te leren hoe het werkt.

Naast goede broker, goede kennis of cursus heb je nog een 3e element nodig. “Ervaring”. Minimaal twee jaar. Denk je het te snappen en heb je geen ervaring, ga dan eerst even aan de slag met “droog zwemmen” in je oefenaccount. Oefen ook in kennis van Technische Analyse want die heb je nodig. Eenmaal ervaren en weet je opties goed in te zetten, vooral de verliezen af te dekken, een eigen strikte discipline aan te meten, dan kun je daar zelfs een inkomen uit halen.

Iedereen die actief met aandelen werkt zou enige kennis van opties moeten bezitten. Al zeker in een bearmarket. Al gebruik je deze alleen maar om risico’s en verlies te verkleinen. Zeker niet denken dat opties alleen maar bedoeld zijn voor gokkers en speculanten. Dat is niet zo. Een hardnekkig misverstand.

Voor opties maakt het niet zo veel uit of we in een bear- of bullmarket zitten. Er is altijd winst te behalen. Hoewel een zijwaartse trend meestal wel het meest winstgevend is.

Tenslotte nog een heel opmerkelijk punt. Particuliere beleggers en vooral optiebeleggers zijn bijna altijd mannen. Vrouwelijke beleggers zijn veel beter blijkt uit vele onderzoeken! Dit komt omdat vrouwen zich veel beter aan de proef ondervonden en bewezen regels houden en daar heel strikt op zijn. Daardoor een ijzeren discipline hebben. Mannen daarentegen gaan vaker voorspellen, gokken, eigen regels bedenken, en discipline hebben ze totaal niet. Mannen kopen vaak op het verkeerde moment zilvermijnen van hun totale vermogen terwijl vrouwen op dat moment hun spreiding gelijk aan het verdelen zijn. Dat is het verschil.

Succes ermee voor degenen die dit aanspreekt. Voor de anderen komt er volgende keer weer een meer algemenere blog.

Bekijk ook