24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Beleggingen in goud in India drijven goudprijs op gedurende 2010

Vergeet de vraag naar goud van Centrale banken en vergeet de zoektocht naar “veilige” havens vanuit het Westen. Juist de huishoudens uit China en India hebben de goudprijs aangedreven in 2010.

Tien jaar geleden, misschien zelfs vijf jaar, dachten analisten dat goud in Azië vervangen zou worden voor andere financiële diensten en consumptiegoederen door de stijgende inkomens. Niets is minder waar. De particuliere vraag naar goud in China is meer dan verdubbeld als percentage van de bruto huishoudelijke besparingen. In India steeg de particuliere consumptie in India in 2010 zelfs naar een nieuw record van meer dan 963 ton!

Deze hoeveelheid is niet voor te stellen. Het is gelijk aan 2,65% van het Bruto Binnenlands Product van het IMF!

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-consumptie-china-inda.JPG

Al zijn deze hoeveelheden onvoorstelbaar voor ons, als we verstandig zijn en ons gezonde boerenverstand gebruiken dan is het kopen van edelmetaal een van de weinige manieren om onze huidige levensstandaard te behouden.

Vergeet de invloed die Centrale banken hebben op de markt. Blijf ook niet te lang stilstaan bij de zoektocht naar een “veilige” haven. De huishoudens uit India en China zijn de grote aanjagers van de prijsstijging in 2010. De twee meest bevolkte landen van de wereld, de twee landen met de snelst groeiende economieën en de nummers een en twee als het gaat om het kopen van fysiek goud. Zowel India als China hebben in 2010 een nieuw record neergezet in de particuliere vraag naar goud gemeten in zowel waarde als ook volume.

Hoe is dit zo gekomen? Net als in de ontwikkeling van de bull markt in goud van de jaren 70 geven de stijgende inflatie en reële rente van 0% het tempo aan. De productiviteit en de lonen stijgen, dit in schril contrast met het economische pad dat het rijke Westen vier decennia geleden heeft bewandeld. De liefde voor goud in Azië suggereert ook een ander pad dan de Westerse economieën hebben bewandeld. Dit omdat de opkomende Aziatische landen goud kopen als de economie goed draait.

De investeringen in goud stegen in de zogenaamde ontwikkelde landen sinds de start van de financiële crisis. De opkomende Aziatische landen werden echter getemperd in haar investeringen, aangezien het Bruto Binnenlands Product verminderde. Een goed voorbeeld is India die sinds de Grote Depressie een netto importeur van goud is. Gedurende de heftigste periode van de crisis is zelfs India een netto exporteur van goud geworden, dit was gedurende het eerste kwartaal van 2009 is India een netto exporteur van goud geworden!

Om de kracht van de fysieke vraag naar goud te beschrijven moet je ver in de tijd terugkijken. De prijs van de dollar steeg in 2010 met 26% maar de wereldwijde vraag steeg nog altijd met 9%. De huidige vraag naar de dollar is de grootste ooit sinds de lange bear markt van de jaren 80 en 90 zijn laagste stand bereikte in 2000.

Op dat moment was de gemiddelde prijs van goud $279 per ounce, in 2010 was de gemiddelde prijs $1224. Maar gekeken naar de fysieke vraag lijkt het erop dat de echte bull markt, geleid door de opkomende Aziatische landen, nog niet eens is begonnen…

Bekijk ook