Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Beleggingen in goud in India drijven goudprijs op gedurende 2010

05-03-2011 Bas

Vergeet de vraag naar goud van Centrale banken en vergeet de zoektocht naar “veilige” havens vanuit het Westen. Juist de huishoudens uit China en India hebben de goudprijs aangedreven in 2010.

Tien jaar geleden, misschien zelfs vijf jaar, dachten analisten dat goud in Azië vervangen zou worden voor andere financiële diensten en consumptiegoederen door de stijgende inkomens. Niets is minder waar. De particuliere vraag naar goud in China is meer dan verdubbeld als percentage van de bruto huishoudelijke besparingen. In India steeg de particuliere consumptie in India in 2010 zelfs naar een nieuw record van meer dan 963 ton!

Deze hoeveelheid is niet voor te stellen. Het is gelijk aan 2,65% van het Bruto Binnenlands Product van het IMF!

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-consumptie-china-inda.JPG

Al zijn deze hoeveelheden onvoorstelbaar voor ons, als we verstandig zijn en ons gezonde boerenverstand gebruiken dan is het kopen van edelmetaal een van de weinige manieren om onze huidige levensstandaard te behouden.

Vergeet de invloed die Centrale banken hebben op de markt. Blijf ook niet te lang stilstaan bij de zoektocht naar een “veilige” haven. De huishoudens uit India en China zijn de grote aanjagers van de prijsstijging in 2010. De twee meest bevolkte landen van de wereld, de twee landen met de snelst groeiende economieën en de nummers een en twee als het gaat om het kopen van fysiek goud. Zowel India als China hebben in 2010 een nieuw record neergezet in de particuliere vraag naar goud gemeten in zowel waarde als ook volume.

Hoe is dit zo gekomen? Net als in de ontwikkeling van de bull markt in goud van de jaren 70 geven de stijgende inflatie en reële rente van 0% het tempo aan. De productiviteit en de lonen stijgen, dit in schril contrast met het economische pad dat het rijke Westen vier decennia geleden heeft bewandeld. De liefde voor goud in Azië suggereert ook een ander pad dan de Westerse economieën hebben bewandeld. Dit omdat de opkomende Aziatische landen goud kopen als de economie goed draait.

De investeringen in goud stegen in de zogenaamde ontwikkelde landen sinds de start van de financiële crisis. De opkomende Aziatische landen werden echter getemperd in haar investeringen, aangezien het Bruto Binnenlands Product verminderde. Een goed voorbeeld is India die sinds de Grote Depressie een netto importeur van goud is. Gedurende de heftigste periode van de crisis is zelfs India een netto exporteur van goud geworden, dit was gedurende het eerste kwartaal van 2009 is India een netto exporteur van goud geworden!

Om de kracht van de fysieke vraag naar goud te beschrijven moet je ver in de tijd terugkijken. De prijs van de dollar steeg in 2010 met 26% maar de wereldwijde vraag steeg nog altijd met 9%. De huidige vraag naar de dollar is de grootste ooit sinds de lange bear markt van de jaren 80 en 90 zijn laagste stand bereikte in 2000.

Op dat moment was de gemiddelde prijs van goud $279 per ounce, in 2010 was de gemiddelde prijs $1224. Maar gekeken naar de fysieke vraag lijkt het erop dat de echte bull markt, geleid door de opkomende Aziatische landen, nog niet eens is begonnen… 

 • Pascal

  Ik heb pas geleden mijn goud verkocht in Hengelo bij Het inkoop kantoor, ik vond al snel de website waar ik veel duidelijke informatie vond over deze goudinkoper. Op http://www.hetinkoopkantoor.nl staat veel informatie voor mensen die goud of zilver willen verkopen, met duidelijke uitleg hoe zij ter werk gaan. Dit gaf mij veel vertrouwen.

  Toen ik in de winkel kwam om mijn goud te verkopen bleek het ook hartstikke aardige jonge man te zijn. Meerdere malen in de krant gestaan, Tubantia, NRC, Hengelo’s weekblad. Petje af voor deze service en de eerlijke goudprijs, die werd geboden voor mijn gouden juwelen.

 • Frank

  Goud futures daalden vandaag nog voordat de Amerikaanse publicaties over werkgelegenheid waren gepubliceerd, terwijl de zilver futures verder daalden nadat een marge renteverhoging door de CME Group in werking trad. Ook nu is de goudprijs sterk aan het dalen http://www.forexpros.nl/commodities/gold

 • PatDC

  Erik :
  Als ik naar de kondratieff cyclus kijk zie ik dat ik moet investeren in cash & zilver:
  http://northcoastinvestmentresearch.files.wordpress.com/2009/01/kondratieff-cycle.jpg
  Naast dit plaatje zijn er voldoende artikelen te vinden over kondratief waaronder http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave
  Voor zover ik de artikelen begrijp gaat de theorie er vanuit dat er wel geld wordt bijgedrukt maar dat dit niet de echte economie instroomt. Mede doordat kredieten niet of slechts mondjesmaat worden verstrekt. Daardoor neemt de hoeveelheid cash af en ontstaat er geen (hyper)inflatie maar deflatie.
  In de “kondratieff winter” moet je volgens de theorie niet investeren in vastgoed, bonds en aandelen. Enkel in edelmetaal en cash.
  Nu lees ik vaak dat zilver/goud mijnaandelen ook beschermen. Ze lijken echter gewoon met de beurs te fluctueren. Zie bijvoorbeeld de dip tijdens de laatste grote beurs crash:
  http://gwyde.blogspot.com/2011/02/silverminers-underperforming-silver.html
  Wat is jullie mening hierover?

  Terminologie wordt heel vaak, en doelbewust, foutief gebruikt.
  Deflatie is, net als inflatie, zo een woord.
  Naarmate bedrijven/particulieren beter worden in hun taak, kunnen ze met dezelfde productiekost meer realiseren. Dat geeft ruimte voor prijsverlagingen, en concurrentiepositie de drijfveer ervoor. Dat betekent dat, normaal, prijzen doorheen de tijd stelselmatig dalen, spaargeld meer koopkracht krijgt (spaarders beloond) en schuldenmakers harder moeten werken om af te betalen. Dat is de reden waarom centrale planners en hun achterban deflatie ten alle prijze willen vermijden. Ze zorgen dus voor een voortdurende toename van de hoeveelheid geld, en dat is inflatie. Inflatie is dus niet het stijgen van prijzen maar de oorzaak van het stijgen van prijzen: het uitgeven van nieuw geld zonder iets te produceren. Dat zou zogezegd ‘later’ moeten gebeuren, en dit na-ijlen is wat we kennen als de globale schuldenberg.
  Dit nieuwe geld komt terecht bij specifieke doelgroepen, geselecteerd door de centrale planners. Die doelgroepen kennen we als ‘boomsectoren’. Sectoren die, buiten de wil van de consumenten/de vrije markt, steeds meer middelen opslokken, en zo de andere sectoren ontneemt. We hebben dus een marktverschuiving. Die wordt groter en groter, tot die andere sectoren, de benadeelde sectoren in de problemen komen. Hun producten worden duurder, en dat treft de boomsectoren. Die kunnen dan hun schulden niet meer afbetalen volgens plan, wat de centrale planners doet ingrijpen. Ze leggen een heel lage maximumrente op, en maken nog vlugger geld bij.

  “Business cycles” zijn eigenlijk opgestapelde correcties. De centrale planners werken x jaar lang vele kleine correcties tegen, tot breekpunt met supercorrectie. De betekenis/oorzaak van de gebruikte term “deflatie” in deze businesscycli is anders. Het is een tijdelijke fase, het fractionele reservebanksysteem houdt de budgettaire gaten verborgen, zo lang dat reeds 92% van alle investeringsruimte kan verloren gaan vooraleer ‘wettelijke’ ontdekking plaatsvindt. Dit geeft een verrassingseffect op de grote massa, die op veilig begint te spelen en spaart in plaats van uitgeeft. Dat zorgt dus voor inkrimping van de hoeveelheid geld in omloop, voor verkoopsterugvallen, voor bedrijven die personeel moeten ontslaan/failliet gaan.
  De primaire reactie van de centrale planners is hetzelfde doen wat het probleem in de eerste plaats veroorzaakte: opnieuw, zelfs nog drastischer, geld bijmaken en uitlenen. Het houdt de facto failliete bedrijven tegen failliet te gaan. Sommigen onder de noemer ‘too big to fail’. De correctie, die deze slechte bedrijven, en hun slechte investeringen/potverteringen gingen doen verdwijnen uit de markt, blijft uit, en wordt opgeteld bij de volgende correctiepoging.
  Dit maakt duidelijk dat de vraag niet is ‘deflatie’ of ‘inflatie’. Deflatie kan nooit een economie ten gronde richten, enkel ze hervormen naar wat de consumenten willen. Inflatie daarentegen kan daarentegen in een zelfversterkende spiraal terechtkomen. Drie factoren werken daarbij in dezelfde richting. De vloed van nieuw geld (vraag stijgt, gevolg prijsstijgingen) brengt een marktontwrichting tot gevolg, die de goede marktgerichte spelers treft in de vorm van opportuniteitskosten, recessie veroorzakende (aanbod daalt, gevolg prijsstijgingen), die samen een derde factor veroorzaken: het steeds moeilijker worden van het plaatsen van middelen in de tijd. Het prijsmechanisme, dat aanbod op vraag afstemt, valt weg als economisch regelmechanisme. Van zodra deze derde factor gewicht krijgt, is er geen uitweg meer. Het is het Engelse ‘point of no return’. De gigantische economische structuur bestaande uit lange ketens die lopen van grondstoffen naar consument, raakt vol met gaten, en uiteindelijk, bezwijkt. Dit is dus het erge, en niet het verdwijnen (wegens waardeloos wordend) van de fiatmunteenheid.

  De huidige toestand is niet zoals die van eerdere tijden. Tijden waarin landen eigen munten hadden en elkaar beconcurreerden (voor zover de centrale planners zich niet moeiden). Er waren toen alternatieven. Euro en Dollar zijn quasi wereldmunten. Munteenheden die als ruilmedium voor hele continenten fungeren. De doos alternatieven is een lege doos. En dat is waarom ik nu zilver kocht. We zullen allemaal getroffen worden wanneer de structuur bezwijkt. Ook ik heb reeds (dank u heren politici voor uw rotte taks op zilver als belegging) en zal nog veel meer verliezen. Maar ik kan niet meer alles verliezen.

 • BartDeWever

  Buffet heeft dat zilver al lang weer van de hand gedaan (al dan niet onder ‘zachte dwang’.) Voor zover ik weet bezit hij geen ounce meer.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @BartDeWever Het slimste geld zit inderdaad in goud en mijnbouw aandelen. Ik ontken dat ook niet. Buffet heeft trouwens ook nog eens 190 miljoen ounces zilver.
  De zilvermarkt is trouwens te klein voor deze jongens die miljarden en miljarden te beleggen hebben.

 • RB

  O, hallo Marion.

  En ik? Moet ik nog steeds naar xandernieuws omdat ik de sfeer verpest? Zeg het maar, hoor. ;-)

 • Marion

  Oooooooooooooooooeps ik was ff in de war met Lindsey Williams! sorry voor de verwarring, Bob Chapman is absoluut geen freak!

 • BartDeWever

  @ high five: Als ik jou was zou ik het nog maar es goed bestuderen waar al het ‘slimste geld’ in de wereld naartoe gaat. Dat gaat echt niet naar het zilver, het echt grote geld gaat naar het GOUD. Sprott is een kleine vis. Een sprot eigenlijk, de naam zegt het zelf al. Ik heb er gisteren nog eentje opgegeten, samen met een puntzak frieten van bij ons (uiteraard In mijn favoriete frituur, het ‘Draakske’ in Deurne.)

 • gordijnen

  Mooi stuk High Five.

 • koos

  @Marion
  Ik vind dat jij de boel verziekt,;blind ook nog?

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Om een goede belegger te zijn hoef je in principe maar een ding te weten. Je moet weten waar het slimste geld in belegd heeft. Dus je hoeft verder naar niemand te luisteren of wat dan ook te lezen. Gewoon het zelfde kopen wat het slimste geld ter wereld heeft. Het slimste geld zijn de gene die opdrachten geven aan de fed of die zeer zeer warme relaties hebben met de FED. Je moet niet geloven wat ze zeggen, maar je moeten weten wat ze hebben. (liegen is een 2e natuur voor hun, ze vertellen in de media nauwelijks wat ze denken en die media die zij beheersen zullen hun ook nooit moeilijke vragen stellen) Een paar namen Rothschild, Rockefeller, Soros, J Paulson, Buffet, Bill Gross.
  Een paar maanden geleden verkocht Buffet al al zijn staatsobligaties. Nu verkoopt ook Pimpco al zijn obligaties. Lees in het artikel ook eens hoeveel cash dit fonds heeft (54,5 miljard) en bedenk dat dit geld ook belegd moet worden.

  http://www.zerohedge.com/

  Eric Sprott (PSLV) nog steeds bullish op zilver (hoewel hij niet objectief hoeft te zijn vanwege zijn zilver tracker)
  Hij is niet bullish op grondstoffen andere dan goud en zilver.
  In dollar termen stroomt er net zoveel geld in zilver als in goud.
  Zijn eigen websiteje verkoopt in dollars gemeten zelfs 4x zoveel zilver als goud.

  http://www.reuters.com/article/2011/03/08/canada-pdac-sprott-idUSN0812540320110308

  Ben benieuwd wat de verhouding is tussen goud en zilver verkopen in euro termen bij Rolf .

 • RB

  @ high five

  Ik ben zo benieuwd naar de beweegredenen van Marion en hoop dat ze alsnog met een paar argumenten komt die mij haar waarheid doen inzien. Zet ‘m op, Marion. ;-)

 • Jullie
 • Jullie

  @ TheoS , ik dacht 23maart…

  Zal eens ff zoeken voor je :)

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @RB Laat je niet weerhouden door Marion. Marion heeft voor zo ver ik weet ook niet veel te melden en als ze Bob Chapman een freak noemt, dan moet ze zelf maar opzoek naar een ander forum. Ik ken niet alles van Bob, maar de man komt altijd heel verstandig over. Bovendien was de man in de jaren tachtig al multi miljonair toen hij zijn zaak eind jaren tachtig verkocht. Hij was de grootste zilver en goud stockbrocker in de wereld en waarschijnlijk kan Marion dat niet zeggen.

 • Ethan

  Nigel Farage: EU buying its own debt will mean ECB debt crisis

  http://www.youtube.com/watch?v=KZRY65qeCls

 • wortelbea

  xandernieuws.punt.nl soms goeie entertainment :p
  over de rest spreek ik mijn niet uit,
  mij lijkt dat iedereen hier zijn zegje mag doen, als het ook maar van ver iets te maken heeft met zilver (en of goud)…

 • RB

  Marion :
  Bob Chapman is een freak. RB, ga lekker naar xandernieuws daar horen mensen als jij thuis, je verpest de sfeer op het forum hier.

  Bob Chapman is een freak? Argumenten graag.

  xandernieuws ken ik niet. En hoezo verpest ik de sfeer hier? Opnieuw: argumenten graag.

 • M. Koster

  Beste Rolf, er wordt steeds gesproken over tekorten aan zilver en dat de mints hun productie beperken. Waarom stijgen de premies op munten dan helemaal niet? Dat zou je wel verwachten.

 • Marion

  Bob Chapman is een freak. RB, ga lekker naar xandernieuws daar horen mensen als jij thuis, je verpest de sfeer op het forum hier.

 • RB

  How it will all end: Debt Jubilee or WWIII?

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5_jc_bxSeFc

  Kort YouTube interview met Bob Chapman die ingaat op items als je kapitaal beschermen door te investeren in edelmetalen, de immer groeiende schuldenberg, stijgende grondststofprijzen, revoluties, outsourcing, de vernietiging van de middenklasse in Amerika en de toegenoemen kans op een derde wereldoorlog. Toegegeven, het is allemaal geen leuke kost, maar je ogen ervoor sluiten zou pas echt naief zijn.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @TheoS
  ik dacht op 29maart

 • TheoS

  Wanneer is deze maand de expiratiedatum van de COMEX? Gezien de situatie met onze ‘vrinden’ van JPM en HSBC kan er aardig wat vuurwerk ontstaan.

 • RB

  Al dan niet gepland, dit fenomeen van hyperinflatie past natuurlijk precies in het plannetje van de bankierselite om de wereldbevolking terug te schroeven (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones). Teveel geld met te weinig waarde, schaars voedsel, schaarse olie en andere grondstoffen, heel veel extra militaire uitgaven, domino revoluties, polarisering in politiek en religies, sterke stijging van vulkanische activiteit – hmm, lekkere wereld.

  Ik vermoed dat in deze wereld de boeren alleen in sportwagens kunnen karren als ze tussen vier Hummers inrijden met daarin Blackwater-achtige boerenknechten. En dan nog is het oppassen geblazen voor kunstmestbommen in de berm. ;-)

 • Gerard

  Ik zal nog even dieper ingaan op de mening van Marc faber over WO3, waar hij van overtuigd is.
  Eerder al kon je lezen, via mijn vorige links in een heel technisch verhaal, dat hyperinflatie onvermijdelijk is geworden. Ook dat zegt Faber keer op keer. Met de extreme globalisering van handel en transport zal dit wereldwijd aan de orde zijn en het probleem groot en onoplosbaar maken. Dit valt niet zomaar te redden zoals dat in Zimbabwe of Argentinie gebeurde.
  In zulke tijden kan een groot deel van de wereld geen olie, voedsel en overige grondstoffen meer kopen. Met de huidige niet meer te stoppen QE programma’s zal olie (en daarmee ook voedsel) steeds duurder worden. Komt nog “bovenop” dat olie steeds duurder wordt om te winnen. Volgens faber zal het winningsproces $80 per vat gaan kosten. Dat is nu gemiddeld lager dan $5. De volatiliteit van olie zal verdwijnen (economische groei versus recessie). Daar weer bovenop zal de vraag naar olie ook nog eens extreem gaan toenemen. Ieder zal snappen dat er dan in grotere steden geen voedsel maar zal zijn. Volgens Faber zal de komende 10 jaar helemaal in het teken van olie staan in combinatie met uit de hand lopende inflatie/hyperinflatie. Als dit echt staat te gebeuren….. dan kan ieder zelf de gevolgen wel inzien, lijkt me.

  Dit ziet Jim Rogers ook zo, en hij maakte de leuke opmerking dat de boeren van de toekomst beter te herkennen zijn, want die rijden rond in Lamborgini’s en ferrari’s.

 • RB

  @ greetjes

  Interessante site. Neemt niet weg dat iedereen die aan het eind zijn echte naam en emailadres invult een enorm dom schaap is, rijp om aan het spit te worden geregen. ;-)

 • greetjes

  Aan RB en Seppel: tip! Ga eens naar sonsoflibertyacademy.com. Kun je daar lezen/leren wat voor type sheeple je bent. Lachen! ;-)

 • seppel

  @RB
  Man man man, je doet me lachen. Dikke pluim op je hoed, we hebben blijkbaar een stukje dezelfde gedachtengang !
  Roofridders………daar had ik potverdorie zelf moeten opkomen…… Groots !
  Fijne avond nog !
  Seppel

 • RB

  @ greetjes

  Die Oranjes zijn natuurlijk gewoon de nazaten van een stel roofridders die het destijds hebben overleefd. En dat stuk nazivuil van een Bernhard is destijds gewoon deze kant op komen waaien. Maar het is niet goed je overal druk over te maken. Heb ik ook een tijdje gedaan, maar ik bezie dit soort zaken tegenwoordig meer als natuurverschijnselen zoals onweer of een stortbui waar je toch geen invloed op kunt uitoefenen. In de basis niets om je druk over te maken. Negeren of om grimlachen is vaak het beste.

 • Erik

  Als ik naar de kondratieff cyclus kijk zie ik dat ik moet investeren in cash & zilver:
  http://northcoastinvestmentresearch.files.wordpress.com/2009/01/kondratieff-cycle.jpg

  Naast dit plaatje zijn er voldoende artikelen te vinden over kondratief waaronder http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave

  Voor zover ik de artikelen begrijp gaat de theorie er vanuit dat er wel geld wordt bijgedrukt maar dat dit niet de echte economie instroomt. Mede doordat kredieten niet of slechts mondjesmaat worden verstrekt. Daardoor neemt de hoeveelheid cash af en ontstaat er geen (hyper)inflatie maar deflatie.

  In de “kondratieff winter” moet je volgens de theorie niet investeren in vastgoed, bonds en aandelen. Enkel in edelmetaal en cash.

  Nu lees ik vaak dat zilver/goud mijnaandelen ook beschermen. Ze lijken echter gewoon met de beurs te fluctueren. Zie bijvoorbeeld de dip tijdens de laatste grote beurs crash:
  http://gwyde.blogspot.com/2011/02/silverminers-underperforming-silver.html

  Wat is jullie mening hierover?

 • greetjes

  Aan Rinse, Pieter en Jullie: lees ik het echt goed? Jullie zijn zo slim met zilver bezig en jullie betwijfelen de rol van ons Koningshuis bij de Bilderberg groep? Berhard heeft deze groep in opdracht van de elite opgericht na de 2de Wereldoorlog. Hij is jarenlang voorzitter geweest en Beatrix na hem. De Bildergroep heeft niets, maar dan ook echt NIETS op met het sheeple (sheep and the people). Het gaat in die groep uitsluitend om macht en geld ten koste van ons, burgers. Het enige dat mij gerust stelt aan het koningshuis is dat zolang zij nog hier zitten, ik het gevoel heb dat het hier nog veilig is. Nederland staat internationaal te boek als het meest corrpute land van Europa. Niet geloven? Zoek eens naar Joris Demmink op Klokkenluideronline.nl. Jezus, wat word ik hier moe van….

 • ZackZilver

  Zilver is nog steeds zoooo goedkoop. De meeste menschen zijn volledig geconditioneerd op politiek vertrouwensgeld.
  Ze hebben zich zo volledig af laten richten dat ze zelfs niet eens beseffen dat goud geld is, laat staan zilver.

 • greetjes
 • RB

  De Goudinkoper (http://www.degoudinkoper.nl/). Dit is de tweede opkoper van goud die ik via flyers e.d. in drie weken tegenkom. De Goudinkoper heeft zelfs twee vaste winkels. Dat de vraagzijde zich zo nadrukkelijk meldt betekent voor mijn gevoel dat de grote massa wakker begint te worden en er dus een grotere markt gaat ontstaan. Is alleen maar gunstig voor mensen die er vroeg bij waren. Sit back & relax. ;-)

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Een mogelijk scenario tussen qe2 en qe3 zou een koersdaling van 20 a 40% kunnen zijn.

  http://www.zerohedge.com/

  Maar laat je niet weerhouden om nu zilver te kopen. Als ik zie dat bijna alle feb. future contracten die voor settlement gereed staan op dit moment met cash worden afgewikkeld, ben ik er wel van overtuigd dat er geen zilver meer is op de comex.

  Steeds meer optie traders gaan ervan uit dat olie over de 200 dollar gaat als de onrust overslaat op saoedi arabië.

  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-07/saudi-arabia-s-day-of-rage-lures-record-bets-on-200-oil-chart-of-day.html

  Ben benieuwd wat de day of rage gaat aanrichten. Ik kan me niet voorstellen dat het saoedische regime niet goed is voorbereid op de aankomende onrusten.

  @wortelbea Iedere Belg moet blij zijn dat ze geen Fortis meer hebben. Banken zijn er op uit om schade aan te richten aan de maatschappij om zo alle bezittingen in het land voor bodemprijzen op te pikken om zo hun macht te consolideren. Jammer genoeg zijn nog maar weinig europeanen bewust van hun ‘spelletjes’. Goldman Sachs bezit al vliegvelden, landingsrechen en havens in Griekenland en heeft door het IMF geen soevereigniteit meer. Hetzelfde geld voor Ierland.

 • wortelbea

  Sander :Nee de Bilderberggroep is een liefdadigheidsinstelling…

  Dat is waar ! Zelf onze charismatische grijze dweil muis president die ook in die groep zit heeft zich -om ons te helpen- opgeofferd om president te worden.
  gesteund door Sarko (maar ja die moest wel ook helpen, nu dat hij Fortis gekregen had van een van de partijgenoten van muisje: de geiten kweeker…)

 • Sander

  Nee de Bilderberggroep is een liefdadigheidsinstelling…

 • Jullie

  Pieter :

  rinse :
  owja, wie gelooft hier in?

  Rinse je reinste flauwekul. Vind dit ernstige laster van het Koningshuis.

  Nou nou, poe poe… ‘laster’ van het Koningshuis… nou nou, het is me wat…

  Over laster gesproken, hoeveel guldens en euro’s zal het Nederlandse volk al intussen moeten hebben opbrengen voor deze familie ?

  Verder, twijfel bij het volk over de eerlijkheid van de ‘koningklijke’ familie, komt omdat ze geen volledige openheid geven.
  Alleen DAT laat ruimte voor twijfel, en die twijfel is dan gerechtvaardigd als wij deze familie gedwongen moeten ondersteunen met onze arbeid.

 • Pieter

  rinse :
  owja, wie gelooft hier in?

  Rinse je reinste flauwekul. Vind dit ernstige laster van het Koningshuis.

 • RB

  @ rinse

  Leuk dat je je hebt ingeschreven bij http://eindspel.forum2go.nl/. Nog leuker als je ook zelf gaat bijdragen aan het brainstormen op dat forum. Willem en ik kunnen dat niet allemaal zelf volschrijven en daarbij komt dat we op het gebied van crisisvoorbereiding allemaal leek zijn.

 • fred

  ik las net je reactie rinse, alles gepland?
  wat denken julie, zouden er echt spionnen gedropt of opgehaald zijn?
  ik denk dat die spionnen er nog gewoon zitten en hun werk doen…

 • rinse
 • Z.Nelis

  @RB
  Lijkt mij een verstandige zienswijze waar veel voor te zeggen valt.
  Onze welvaart en onze koopkracht is op de schaal van de wereldgeschiedenis zo ongekend en buitengewoon groot dat je het gerust een aberratie kunt noemen. Het is er helaas wel één die ons vanuit de menselijke hebzucht bezien zo vanzelfsprekend voorkomt dat we te stom zijn om te zien hoe de hele wereld momenteel aan het instorten is. Het heeft ons te sterk verblind. Je zou ons westers model van hoe we anno 2011 het één en ander sociaal-economisch hebben ingericht, gerust als een faustiaans verbond kunnen zien.
  Die oorlog kan heel wel al gaande zijn.

 • rinse

  ik denk dat de 3e wereld oorlog al begonnen is, in iran zijn in 2010 al meerdere dingen vernietigt, denk maar eens aan de virussen in de software van de kerncentrales.
  ook is er al een ondergrondse raketbunker vanbinnen uit vernietigt, op deze raketten pasten goede nuc. koppen die met gemak europa, dus ook israel kunnen halen.
  en hoe lang zijn ze wel niet bezig geweest om de opstanden in het M.O aan de gang te krijgen.. we staan aan het begin van de wo3..
  voor de genen die het nog niet kennen, ik heb me gisteren nog ingelogt op de http://www.eindspel2go forum, hier staan heel veel dingen die noodzakelijk zijn om te overleven in tijden van oorlog maar ook hyperinflatie en natuurrampen.
  het lijkt allemaal voorbarig voor de ‘gewone’ man.
  maar geloof me, beter iets te goed voorbereid als helemaal niet.
  ik ben een beetje voorbereid als je het vergelijkt met heel veel anderen op dit forum.
  we hebben eten voor een paar maand, blikvoer maar ook potjes. een kleinbeetje spiritus als brandstof om op te koken.
  en het spaargeld in goud 5% en zilver 95% om gezet..

 • RB

  Misschien is WO3 zelfs al begonnen. Meestal denken we bij een wereldoorlog in termen van het ene blok naties tegen het andere blok, maar het zou heel goed een andere vorm kunnen aannemen zoals – al dan niet vooropgezette – revoluties, staats- en ander terrorisme, sancties, blokkades enz. enz. Neem een immer groeiende wereldbevolking, stijgende prijzen van voedsel, olie en andere grondstoffen en combineer dat met de stijgende militaire uitgaven en je hebt een uiterst explosieve mix. Een mix die nu op het vuur staat voor te pruttelen.

 • Gerard

  p.s.
  Vannacht nog op CNBC naar “The Bullish Bear” gekeken (Marc Faber). Bijna een uur lang.
  Marc zegt letterlijk ervan overtuigd te zijn dat het nieuwe NUL-punt van de cyclus na WO3 zal plaats vinden. WO3 is voor hem een zekerheid geworden.

 • Gerard

  Beste Johan,
  Je hebt het helemaal begrepen!!
  Precies zo is het.

  “goud” is inderdaad de stok door het wiel van de centrale banken met hun monitair beleid.
  Zilver speelt absoluut een kleinere rol.

  Indien je dit goed doorhebt, dan heb je een voorprong. Daar kun je van profiteren en stinkrijk van worden. Dat is ook mijn doel en daarom bestudeer ik dat ook.
  Daarom heb ik ook de economische en financiele geschiedenis nader bestudeerd.
  Mijn goud zal ik nooit helemaal verkopen. Daar ga ik nog van leven in het bejaardentehuis. Het is mijn aanvullend pensioen geworden. Er is namelijk een dik vet verschil met de jaren 80 waarin goud&zilver in een klap tot niets werd afgewaardeerd.

  Als je deze 3 artikelen goed begrijpt, dan zie je ook dat hyperinflatie wereldwijd onvermijdelijk geworden is. Er “IS” gewoon GEEN oplossing voor dit probleem. Ook goudstandaard is geen oplossing. Dit zal sterk averechts werken. Goudstandaard is alleen een oplossing als we van voor af aan beginnen. En dat gaat ook gebeuren. Maar niet eerder dan het nieuwe NUL-punt. Dat gebeurt overigens niet van vandaag op morgen. Dat kan nog jaren duren.

  Je ziet ook dat Bernanke geen andere keuze meer heeft. De trein zonder remmen die Bernanke de berg af liet denderen, kan niet meer gestopt worden. QE1 t/m QE20 is niet omdat ze dat willen of omdat ze dat goed vinden, NEE, het is omdat ze het MOETEN.

  Zoals ik al eerder uitgelegd heb, “echt geld” kan geen “credit” worden.
  Ook een aardig artikel over “credit” en “real money”:
  http://www.24hgold.com/english/contributor.aspx?article=3377359188G10020&redirect=false&contributor=Robert+Blumen&mk=1

 • Henk

  Bij verkoop tussen particulieren onderling (bijvoorbeeld op Martplaats) wordt Nederlands zilver meestal net onder de spotprijs verhandeld. Rond 95% van spot is reëel.
  Je kunt mazzel hebben dat de verkoper niet bewust is van de werkelijke waarde en dat er net geen andere bieders zijn, dan kun je goedkoper handelen.
  Een professionele handelaar zal natuurlijk een marge tussen inkoop en verkoop hanteren.

 • Pieter

  RK
  Kijk hier http://www.zilver-inkoop.nl/quotes.html maar eens voor de actuele zilverprijs van de diverse munten. Op MP kun je met wat mazzel zelfs onder de spot nog dergelijke munten te pakken krijgen. En dan is het wel interessant om Nederlands zilver te kopen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Rik
  onze biedprijzen kunt u terug vinden op http://www.inkoopedelmetaal.nl

 • Rik

  Vraagje aan de experts op dit forum.

  Wat kan ik vragen voor zilveren munten uit de Juliana periode?
  Wat ik op het internet heb gevonden zou een gulden 4,68 gram aan zilver bevatten, een rijksdaalder 10,8 gram en een zilveren tientje uit 1970 of 1973 zelfs 18 gram.

  Is dat gewoon om te rekenen op basis van de prijs van kitco? Sommige handelaren hanteren bij een aanzienlike afname (bijv. 5.000 guldens) zelfs nog hogere prijzen.

  Kan iemand dit aan mij verklaren?

 • Johan

  Gerard :
  Ik vond de goede site niet meer terug, maar deze is ook duidelijk:
  Beetje pittig stukje in 3 delen, moet je even goed voor gaan zitten, maar zo werkt het dus:
  http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post.html
  http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post-part-2.html
  http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post-part-3.html

  Gerard ;-)……buiten deze site kan je gewoonweg niet. Feit dat je hier ook leest doet me enorm veel deugd, deze man is zijn tijd, ver……ver vooruit. Had ze destijds ook al gelezen, maar volgens mij komt het er in grote lijnen op neer dat hyperinflatie niet Begint met het bijdrukken van onnoemelijke hoeveelheden geld.

  Dit veroorzaakt inflatie…zoals we allemaal kennen. Hyperinflatie ontstaat wanneer men het VERTROUWEN in geld als zodanig verliest, en als een gek gaat uitgeven! Dan, en niet eerder. Ben blij dat er toch nog iemand is die de moeite neemt zich serieus te verdiepen in het spel achter de gordijnen. Super Gerard!

  Kort samengevat komt de tactiek hierop neer om iedereen weg te houden van waar het daadwerkelijk om draait.

  A. houd iedereen koste wat kost in fiat, maakt niet uit welke vorm (aandelen, obligaties…..enz enz)

  B. Verliest men vertrouwen hierin en gaat men in edelmetaal heb je de subcategorieën B-1 en B-2

  B-1, zorg dat van de edelmetalen men goud links laat liggen, dit doe je door zijn kleine broertje (zilver, POOR man’s gold) enorm in waarde te laten stijgen. Dit vergaart media aandacht en nieuwe “wizzkids”.

  B-2, gaat men toch voor goud laat dan Niets ongemoeid men hiervan af te krijgen, prijsdalingen………verbieden van investeren, allerhande spam……met als uiteindelijke doel dat men lost omdat men gaat twijfelen…….

  Ik wil dus helemaal niet beweren dat er (op korte termijn) flink wat digits verdiend kunnen worden in zilver, integendeel zelfs. Maar er wordt hier zo vaak beweerd anders te zijn dan anderen, terwijl men eigenlijk braaf achter de horde aanrent hokje B-1 in. Daarom is het waarschijnlijk POOR man’s gold, poor van geest vrees ik………

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  voor wie een half uurtje tijd heeft : http://dont-tread-on.me/the-silver-bullet-and-the-silver-shield
  echt de moeite

 • TheoS

  Goud Zilver ratio onder de 40

 • gordijnen

  Zarathustra

  Zeker breaking news. 11 staten in de usa hebben hun vertrouwen opgezegd in de dollar.

  Dit staat haaks op wat de Fed wil bereiken met het printen van de dollar, of is dit juist wat
  ze willen.

  Denk toch heet voorjaar.

 • Silverstar

  Beste mensen,
  Dit blog werkt uitstekend. Goeie reacties en tips naar allerlei artikelen en video’s. Mijn vraag is : geef even in een paar regels aan waar de artikelen en met name video’s die je tipt volgens jouw over gaan. Dit bespaart een hoop tijd en gedoe.

 • seppel

  @Zarathustra
  Da’s niks nieuws, is al een tijdje bekend, maar geeft wel de “teneur” weer.
  Groetjes

 • zit
 • Zarathustra

  Ik vind dit nogal breaking news:
  http://www.youtube.com/watch?v=r4UhROtlz_0

 • RB

  Ik schat dat de US of A over een miljard seconden geen wereldmacht van betekenis meer zal zijn. ;-)

 • Gerard

  Ik vond de goede site niet meer terug, maar deze is ook duidelijk:
  Beetje pittig stukje in 3 delen, moet je even goed voor gaan zitten, maar zo werkt het dus:

  http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post.html
  http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post-part-2.html
  http://fofoa.blogspot.com/2010/09/just-another-hyperinflation-post-part-3.html

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @Gerard Bedankt, ziet er inderdaad niet zo goed uit voor de dollar. Ik schat dat de dollar weer zijn oude bodem gaat opzoeken.

 • gordijnen

  Dank je eric voor de tip.

  There is no free lunch in this world. Funny to hear from out of China.

  De banken strooien weer met bonussen, zijn al weer op het oude pijl.

  Volgens mij wordt het tijd dat Rutten maatregelen gaat nemen.

  Hoge bonussen bij banken, dan bouwen wij het depositogarantiestelsel af van
  € 100.000,- naar het oude pijl van € 20.000,- of lager, voor Uw onderneming.

  U kunt waarschijnlijk deze kosten zelf wel dragen, ook de persoonlijke aan-
  prakelijkheid regelen voor bankiers.

  Dit voorkomt dat straks de rekening weer bij de burgers komt.

 • Gerard

  @gordijnen
  De wereldwijde reserves in USD is van 75% rond 2000 gezakt naar tussen de 55% en 60% nu.
  USD wordt uitgekotst op dit moment.

 • Gerard

  @high five
  Dit is de USD grafiek.
  http://stockcharts.com vervolgens $USD
  76,40 op dit moment.
  Deze index is het betrouwbaarste, het zet de USD af tegen alle andere munten.

 • Erik

  Iemand die zilver/goud van de andere kant bekijkt: http://www.marcdemesel.be/2009/02/goud-tijdens-deflatie-revised.html

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Wie heeft er een goede grafiek van de dollar ?

  De bodem rond 1,60 tov de euro heeft de dollar nog lang niet uitgenomen.

  Volgens AJ is er een gecoordineerde devaluatie van munten gaande. Dus alle munten dalen, alleen ze laten sommige sommige munten harder dalen dan andere. De zwakte munten van de munten kun je niet zozeer tov elkaar zien, maar vooral tov goud en zilver (volgens mij wordt zilver al meer en meer als geld gezien).

 • Erik

  Wellicht interessant: vanavond tegenlicht 20.55, nederland 2, de chinese bubble.

 • temp242

  Beste Gordijnen, laat ons maar eerst aan de hete lente beginnen!MVG.

 • gordijnen

  Hoeveel gaat de dollar nog zakken? De rest van de wereld steunt normaal de dollar door steun aankopen. Gezien de koersdaling, verkopen wel.

  Dit zou heel hard naar beneden kunnen gaan, als landen doorkrijgen dat ieder land of continent met zijn eigen agenda bezig is.

  Oftewel nog iets meer iets anders zeggen, dan wij in werkelijkheid doen.

  Omdat wij elkaar steeds minder vertrouwen, maken wij steeds meer regels.

  Kan nog een hete zomer worden.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @Gerard Ik begrijp je verhaal over inflatie en deflatie. Wereldwijd was 2007 het jaar van peak credit. Toen was opgeteld de waarde van de bezittingen het hoogst. De kredietmarkten gingen in dat jaar stilstaan en de private sector kon vanaf dat moment niet verder meer schulden maken (leverage), maar moest per saldo aflossen. De publieke sector moest vanaf 2008 weer instappen om de economie te behoeden van de afgrond. Vanaf 2010 kan de publieke sector ook niet meer leveragen, dus vanaf nu moet iedereen deleveragen en komt er een gigantische deflatie. Gevolg is dat niemand meer vertrouwen heeft dat de landen aan hun schuld verplichtingen kunnen voldoen en dat de munten daardoor waardeloos worden, wat weer hyperinflatie tot gevolg heeft. Of zo als nu dat de centrale banken het schuldpapier opkopen ondermijnt ook het vertrouwen in de munten, zodat de beleggers fysieke goederen willen hebben. Vandaar ook de dure energie, metalen en landbouw prijzen.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @Gerard
  Ik geloof niet in meest waarde vaste belegging. Ik geloof alleen in wealth cycles.
  Ik verwacht dat het diepte punt van de huizenmarkt in Amerika ligt rond 35% a 30% van de oorspronkelijke waarde van de huizen begin 2006 (het hoogte punt) gemeten in 2006 dollars.
  Als we een behoorlijke inflatie krijgen, zullen de huizenprijzen natuurlijk minder dalen of zelf stijgen, maar in begin 2006 dollars zullen de huizenprijzen dalen tot zo 30 a 35% van de hoogste stand begin 2006. Zo zal dit ook in Nederland gaan, maar dan gemeten vanaf begin 2008 Let wel: Huizenprijzen zijn 600% gestegen sinds begin jaren tachtig.

  Maar het interesseert me eigenlijk geen zak wat de huizenprijzen doen. Als ik maar een eenvoudig gezinshuis kan kopen voor 500 ounce

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Sorry. 32888 jaar je hebt gelijk

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Beste RB,
  Een biljoen is 1000 miljoen.
  Dus als een miljoen 12 dagen is, dan is een biljoen 12000 dagen. oftewel 12000/365 = 32,88 jr.

 • temp242

  Beste Nico, and what comes down must go up!MVG.

 • Nico

  what comes up must go down

 • zit

  die zilvermarkt gaat te snel op!

 • zilver goud

  .

  Tegelicht vanavond: De Chinese bubble om 20:55 uur op Ned2

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  ik denk dat correcties nooit meer dan 15% gaan bedragen. Gaan we naar 40$, kunnen we corrigeren tot 34$
  Als de correctie nu (of rond deze prijs) komt, dan kunnen we zakken naar 31$

 • Martijn

  Het zou me niet verbazen als we de $40 raken voordat er een flinke correctie plaatsvindt! En mocht dat het geval zijn dan $31 misschien een mooi instapmoment!

 • argentor

  @RB
  mooi voorbeeld RB : krijg je onmiddellijk een wereld van verschil, en dit door enkel 1 letter verschil tussen de 2 woorden.
  Bedankt.

 • RB

  Er wordt in de media nogal gesmeten met termen als miljoen, miljard (USA: billion)en biljoen (USA: trillion). Vandaag las ik een leuk voorbeeld hoe het verschil tussen een miljoen en een biljoen duidelijk te maken. Komt-ie:

  Een miljoen seconden is omgerekend bijna 12 dagen.
  Een biljoen seconden is omgerekend bijna… 32.000 jaar.

 • NQ

  X is gewoon een beetje hieper-de-piep van het begin van een nieuwe week zilver. Dan vergeet je wel eens een puntje en een hoofdletter. Heb ik ook vast last van x!
  Had zelf gedacht dat na het eind van vorige week het nu wel even zou dalen, niet dus….
  Het kon wel eens grillig worden deze maand, zegt mijn gevoel….Als dat wat zegt…..

 • zit

  Nog steeds een beetje krom hoor

 • x

  @werner

  Klopt aan die poll dacht ik gister ook. Gelukkig stemde ik goed op $36+.
  Ben ook blij dat ik voor deze maand al een deal gesloten heb om zilver te kopen de prijs die ik de 22ste betaal voor mijn zilver komt nu heel dicht bij de koers waarden van zilver.

  Mijn excuus Rudolf
  Beetje jammer dat je teksten niet kan aanpassen meer.

 • Rudolf

  x, kan geen hout maken van je verhaal hierboven.

 • x

  Klopt daar dacht ik nauw gister ook aan. gelukkig stemde ik goed… en gelukkig heb ik voor de 22 sta me koop deal al rond is bijna kopen tegen zilver koers ideaal.

 • werner

  Toen ik de poll hier zag van begin februari met de vraag waar staan we per 28/02 stond er een optie $36+ waarvan ik dacht dat het wel heel erg positief zou zijn. Nu zijn we een weekje verder en waarrempel: zilver staat boven de $36. Echt ongelooflijk

 • zit

  to da moon

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Het alternatief op een huis kopen is een huis huren. Geen idee hoe het in nederland werkt, maar in Belgie stijgen huurprijzen mee met de inflatie. Ook een heel belangrijk punt, dat niet mag vergeten worden.

  Als echt hyperinflatie toeslaat, of de crisis serieus wordt, zoals wortelbea zegt, zou het inderdaad kunnen dat huurprijzen niet de inflatie zullen volgen, niemand gaat dat kunnen betalen. Maar gratis gaan we nooit kunnen huren.
  En voor noodgevallen heb je dan nog je zilver ;-)

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @Erik

  Als de inflatie oploopt naar bvb 7% en huizen stijgen met 2% dan zou je kunnen zeggen dat huizen dalen met 5% in waarde.
  Maar omdat ik dat huis gekocht heb met vaste rentevoet, en met geld dat ik niet heb (geleend), stoort mij die waardedaling weinig.

 • Erik

  @zilver: ja je rente die je betaald is dan lager dan de inflatie. Hopelijk wordt je loon (& evt. spaarrente) gecorrigeerd met inflatie anders merk je er niet veel van.

  Dat de rente stijgt betekent ook dat de huizenprijzen gaan dalen. Dus je rente is wel lager dan de inflatie, maar je huis daalt ook in waarde…

 • wortelbea

  @Zilver:
  Dat lenen lijkt mij niet slecht: er komt hoge inflatie, en met een beetje geluk worden je lasten relatief lkeiner (als je loon meer stijgt, en in Belgie zou dat moeten met hun automatische index aanpassingen)
  zolang dat het geen echte crisis is, en je niet meer kan afbetalen… maar wellicht is je zilver dan weer nuttig ;-)

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  En dan heb ik het over de officiele inflatie, niet over de echte inflatie

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Wat ook heel veel vergeten wordt met vastgoed, is dat je vastgoed koopt met geld dat je niet hebt (dus leent). Dat kan je bvb met je goud of zilver niet gaan doen. Daar moet je cash voor hebben.

  Wat volgens mij zeker is : we krijgen hogere inflaties in de toekomst.

  En momenteel is de rente nog laag. Ik zou er niet van verschieten dat binnen 2 jaar de inflatie hoger is, dan de rente die je nu zou betalen op vastgoed. Dus heb ik ergens het gevoel, dat nu lenen verstandig is. (alhoewel ik dat niet graag zeg)

  Wat ik gedaan heb : is volle bak geleend voor vastgoed (ik heb nog kunnen lenen aan 3,6%). En al mijn geld belegd in edelmetalen.

  Ondertussen is de inflatie (in belgie, waar ik woon) al gestegen tot 3.29%
  Het scheelt niet veel meer, of ik leen gratis.

 • Gerard

  Beste Henk,
  Natuurlijk gaar M3 na de echte uitbraak van eind 2008 fors naar beneden. Maar de uitbraak van de crisis was feitelijk al 2003. De crisis is vooruit “geprint” en met schuldeninjecties opgeschoven. Het weet bijna niemand meer, maar dat is gedaan door letterlijk “elke zwerver” een hypotheek te verstrekken vanaf 2003. Om deze oplichting van de FED te verdoezelen werden de hypotheken zelfs verpakt in belegginsfonden en bij voorkeur “buiten” de VS verkocht. Maar goed, dit weet blijkbaar niemand meer, jammer.
  Indien de grafiek 2000 tot 2011 was, begrijp je wat ik bedoel.
  Ga eens naar Wikipedia en bestudeer wat M1, M2 en M3 betekent. Dat gaat zeker helpen.

  De blauwe M3 lijn vanaf half 2010 naar boven is interresant. M1 gaat namelijk harder omhoog en staat veel te ver boven M3.
  Dat betekent dat er veel te veel “echt geld” in omloop is gekomen, terwijl de schulden t.o.v. daarvan afnemen. Met “echt geld” kun je namelijk de schuldenballon niet verder vullen.
  DIT IS FATAAL !!
  Exact dezelfde grafiek zag je in Argentinie, Mexico, Zimbabwe vlak voor het wegzakken van de valuta.

  Hoe het precies zit met die creditballoon en debtballoon zal ik je hier een link plaatsen. Maar in EEN REGEL, M1 (echt geld) kan niet in de debtballoon geperst worden. Het MOET “lucht-geld” zijn die in de debt-balloon samengeperst wordt. Maar luchtgeld wordt steeds meer echt geld!! Je ziet het op deze grafiek.

  Kortweg: wie nu nog verklaart dat de USD nog zal gaan stijgen is ofwel een leugenaar of is een klein beetje dom.
  Heel misschien krijgen ze heel even gelijk indien de schuldencris in de Eurozone weer eventjes opleeft.
  Overigens de USD index zakt vandaag al onder de 77.

  Maar beloofd, ik geef je enkele links met “exacte” en duidelijke uitleg.

 • Henk

  Dan zou ik eerst maar eens leren grafieken te lezen Gerard. Die grafiek gaat pas eind 2009 door 0, tot dat moment is er nog M3 groei. Daarna een afname van 2 tot 6 % per jaar
  Of de berekening van die club juist is, daar doe ik geen uitspraak over, ik lees alleen de grafiek. De Federal Reserve publiceert sinds 2006 geen M3 meer, zoals op die pagina ook wordt vermeld.
  Jij doet alsof die grafiek cumulatief is, maar het is een differentiële curve.

 • Silverstar

  @Johan
  Uitstekend opgezocht !

 • Gerard

  @high five
  Helaas, het antwoord is “JA”. Geld is inderdaad 40% gedaald in de VS. Dat heet “deflatie” welke al sinds 2000 aan het oplopen is. Het loopt bovendien mooi gelijk met M3. Het werd tussendoor zeker gemanipuleerd om de schuldencrisis nog iets verder uit te stellen. Ook dat kun je op de M3 chart mooi zien.

  Dat voedsel en energieprijzen duurder worden valt buiten de deflatie.
  Een lastig begrip, dat is waar, maar juist in deflatie-tijd stijgen voedsel en energieprijzen enorm.
  We leven overduidelijk in deflatie-tijd en dan dalen de prijzen van huizen.

  Kijk op de chart of het inderdaad 40% is sinds 2008: …..
  http://www.shadowstats.com/alternate_data/money-supply-charts

 • temp242

  Beste NQ, die staan morgen ‘tussen de regeltjes gedrukt/gesproken’ in de media.
  Ierland gaat uit de Eurozone stappen en dan gaan de poppen pas echt dansen…MVG.

 • NQ

  @temp242
  Waar vinden we die uitspraken, want die zijn wel erg interessant…

 • RB

  @ Theo

  Er is een speciaal forum – een soort spin-off van dit weblog – waar veel meer van dit soort zaken zijn te vinden. Mensen zijn er over het algemeen niet dol op omdat het waarschijnlijk te confronterend is, maar het is wel handig wat van dergelijke onderwerpen op een rij te hebben.

  http://eindspel.forum2go.nl/

 • temp242

  Excuseer moet zijn: ‘Ierse’.

 • temp242

  De kersverse Iers coalitie heeft zonet officieel verklaart dat de schulden van hun land niet meer beheersbaar zijn, m.a.w. Fuck You Europe!
  Dàt gaat wat geven in de Europese Periferie!

 • Theo

  Over goede artikelen gesproken:

  De Grote Inflatie staat voor de deur, de tijd om te handelen is nu. Hier zijn een paar manieren om je voor te bereiden op de komst van hyperinflatie.

  http://goldonomic.be/index.php?option=com_content&view=article&id=345

 • RB

  People Of Earth: Prepare For Global Economic Disaster

  http://www.pakalertpress.com/2011/03/06/people-of-earth-prepare-for-global-economic-disaster/

  Goed artikel.

 • ZackZilver

  @PatDC
  In de EU doen ze hetzelfde als in de US; het ene overheidsonderdeel geeft obligaties uit, het andere overheidsonderdeel koopt ze en hupsakee, daar is weer een berg nieuwe “rijkdom”. Communisten en fascisten doen dat gewoon.

  Ach, machtige rijken in verval …, doe er je voordeel mee of lijdt er onder, dat is de keuze lijkt me.

 • Jullie

  @Johan

  Blijkbaar heeft de NIA inderdaad wat poep doen opschudden.
  Het blijken vooral hun ‘adviezen’ te zijn die ze in hun nieuwsbrieven rondsturen.
  Pump en Dump scam, penny stock’s opdrijven door ‘vals’ advies te geven , kinderspel.

  Hun video’s blijven goed, de documantaire’s als The Dollar Bubble, Meltup en End of Liberty blijven schitterend materiaal.

  Wat hun adviezen zijn heeft me gelukkig nog nooit geinteresseerd, blijkbaar hebben ze de rotte appel er nu uitgegooit, lijkt mij een gezond teken niet ?

 • zilver goud

  @Johan
  Nog even terugkomend op je Engelse verhaaltje.
  Dacht je nou werkelijk dat de bouwbedrijven die fraude hebben gepleegd het in hun jaarverslag hadden vermeld!
  Vergeleken met banken zijn die bouwbedrijven maar helle kleinen jongens de banken hebben veel beteren fraudeurs in diens.
  Maar blijf jij maar lekker geloven in de papieren waarheid ik luister liever naar mensen uit de praktijk en zo te horen ben jij dat niet.

 • temp242

  Beste PatDc, de verklaring hiervoor is eigenlijk heel simpel: het is gelogen.MVG.

 • PatDC

  Van staatsobligaties gesproken, ik las vorige week dat het Belgische regime onverwacht succes had bij de uitgifte van nieuwe staatsobligaties. Ze raakten zonder moeite allemaal verkocht. Dat leek me onbegrijpelijk. Als er 1 volgend ‘bust’ land is in de EU is het wel Belgie.
  Gisteren las ik een tweede bericht. Dat de Europese Centrale Bank vorige week opnieuw een massa staatsobligaties heeft opgekocht. Onder meer van Portugal. Meer informatie werd niet verstrekt (dat stond er letterlijk). En toen herinnerde ik me dat artikel van vorige week. De verklaring voor het onbegrijpelijke gevonden?

 • Johan
 • Johan

  Hoor hier regelmatig mensen leuren met NIA.

  Je reinste oplichters zijn dit, check dit:

  http://www.youtube.com/watch?v=U0LrDzJRMRI&feature=related

  Of past dit niet in je straatje en is het daarom per definitie niet waar? Beslis zelf……..

 • koos

  @Jan
  Ik snap niet dat je blijkbaar overal de naam van Jezud bij gebruikt! Mond spoelen SVP.

 • gordijnen

  Op youtube en google gezocht naar real estate. Kwam in de USA Phoenix. Huizen die vorig jaar nog $ 300.000,- zijn nu te koop voor $ 99.000,-. Zo erg zal het in Nederland worden, maar 50% zou zomaar kunnen. Kijk maar naar Ireland, Spanje en Griekenland.

  Oktober vorig jaar mijn huis verkocht voor € 250.000,-, volgens de makelaar voor € 20.000,- te weinig. Er waren mooiere huizen ook in de verkoop voor € 75.000,- meer. (€ 325.000,-)Nu staat de vraagprijs van deze huizen 5000,- euro onder mijn verkoopprijs. Verlies kan je beter maar op tijd nemen. Gelukkig geen verlies in mijn geval. Vergelijkbare huizen staan nu te koop voor een vraagprijs van € 195.000,-

  Dat de voorwaarden voor een hypotheek steeds slechter worden en dit ook zijn invloed heeft op de prijs, lijkt mij duidelijk.

  Vooral blijven luisteren naar de specialisten, beetje eigenwijs zijn kan soms geen kwaad.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @Gerard Yo Gerard ga jij aub aan de amerikanen die hun huizen met 40% hebben zien dalen uitleggen dat huizen de meest waardevaste belegging is. Je wordt vrij hard uitgelachen ben ik bang. hehehe.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @zilver goud Volkomen mee eens. JPMorgan, Wallstreet en de grote westerse banken zijn één grote leugen en ze komen er tot nu toe mee weg, omdat ze onze politici, de massa media, de controle- en regelgeving instituties in hun zak hebben. Ze zijn zo machtig en zo voelen ze zich ook, dat ze denken dat ze god zijn. Zelfs het evenvoudige CPI cijfer is een fraude. Daar kun je op zichzelf al een heel verhaal over schrijven.

  Bankiers hebben in het verleden gezegd, geef dat goud nou maar aan ons en jij krijgt van ons een papiertje wat net zoveel waarde heeft als goud. ok. Dat gaat altijd fout in de geschiedenis omdat de verleiding te groot is om wat extra papiertjes bij te drukken die niet door goud zijn gedekt. HET GAAT ALTIJD FOUT.!!
  Sinds 1971 hebben de amerikanen, (onder druk) de wereld zo gek gekregen om de dollar ipv het goud als reserve munt te accepteren. Nu hield de bankiers niets meer tegen om dollars te drukken…en met succes hebben ze honderden duizenden miljarden dollars gedrukt. Zolang de wereld vertrouwen heeft in de dollar gaat het goed. Het moment is nu gekomen dat de wereld ziet dat QE1 geen incident is en dat Amerika onmogelijk zijn schulden kan terug betalen. (Europa trouwens ook niet vanwege de schulden van de banken- het derivaten schandaal-). Iig de dollar, de euro, de yen worden waard het papier waarop het gedrukt is. Dus fiat geld moet je niet hebben.

  Op dit moment kopen de centrale banken staats obligaties op, die zijn kunstmatig duur. Dus staatobligaties moet je niet hebben.
  Doordat staatsobligaties kunstmatig duur zijn, is de rente kunstmatig laag. Onroerend goed is omgekeerd gecorreleerd met de rente. Hoe hoger de rente, hoe lager de huizenprijzen. Dus onroerend goed moet je niet hebben.
  Of aandelen duur zijn, kijk ik naar de PE ratio van de s&p 500, dan vind ik een PE ratio van 24 in het jaar 2010 niet echt goedkoop. Zoals je ziet is dat niet ver van het punt van black monday in 1929. Historisch koop je aandelen goedkoop in met pe ratio tussen de 5 en de 10 http://www.multpl.com/
  een dow/goud ratio van 5 zou ook een tijdstip kunnen zijn om je goud in te wisselen voor aandelen http://www.gold-eagle.com/editorials_05/hommelberg071906.html
  IIG Aandelen moet je niet hebben.
  Voor grondstoffen neem ik voor het gemak olie als maatstaf. Als ik de historische voor inflatie gecorrigeerde grafiek voor olie bekijk zie ik dat olie historisch gezien met 110 dollar gigantisch duur is. De fundamenten voor olie zijn goed dat weet ik, maar toch wil ik voor deze prijs geen olie koop. Grondstoffen moet je niet hebben wat mij betreft. Alhoewel ik niet vreemd zou opkijken als olie nog 40% stijgt. zeker omdat ik niet weet of inflatie cijfer wat in de statistieken is gebruikt zuiver is. Maar fundamenteel vind ik olie vrij duur.
  http://inflationdata.com/inflation/images/charts/Oil/Inflation_Adj_Oil_Prices_Chart.htm
  Goud en zilver worden, zoals al vaak besproken, onderdrukt door de centrale banken. Wat doet goud historisch gezien. Bij een goudprijs van rond de 2400 dollar wordt goud duur.
  http://www.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2009/10/gold-REAL-dollars.gif. Dan hou ik nog geen rekening met het feit dat olie in 2008 zijn ultime inflatie gecorrigeerde top heeft uitgenomen en goud (nog) niet.
  Of moet ik zilver hebben.?
  Op basis van de historische voor inflatie gecorrigeerde grafiek zou zilver pas bij 128 dollar zijn oude top uitnemen. Op basis van werkelijke inflatie (SGS shadow government statistics) zou zilver pas 365 dollar zijn oude top uitnemen. http://silverstockreport.com/2008/charts.html
  Mijn conclusie is dat edelmetalen de beste investering is en dat daarvan zilver absoluut en relatief de goedkoopste optie is.
  Neem alleen al het feit dat JPMorgan zijn future contracten in cash afwikkelt zegt toch al meer dan genoeg over de fundamenten van zilver. Helaas- gelukkig heb ik voor gemiddeld 26 dollar zilver gekocht- heb ik geen cash meer, ander zou ik er gelijk in zilver voor kopen. Ik heb ook wat goud voor de diversificatie.

 • PatDC

  @Gerard
  Economische groei is eigenlijk een bogus maatstaf want het is de ‘domme’ optelsom van de in fiatgeld uitgedrukte ‘waarde’ die wordt opgeteld. Economische groei IS dus gewoon de geldgroei wat maakt dat de grootste geldgroei per definitie plaatsvindt tijdens economische groei want het eerste is de oorzaak van het tweede.

  Een juistere maatstaf lijkt me meer een korf bestaande uit prijsniveaus van essentiele zaken als voedsel, energie, grondstoffen, woonst, enz, kortom zaken die mensen nodig hebben en bereid zijn voor te betalen, los van enige dwang of drukkingselement, en deze prijsniveaus relatief tegenover het gemiddeld inkomen, teneinde de invloed van verschillen in geldgroei te elimineren.

  De markt van het ruilmedium (geld) zou vrij moeten zijn. Geen wetten legaal betaalmiddel. Geen vergunningsgedoe/erkenningsgedoe. Dan zouden geinflateerde/ontwaardende munteenheden uit de markt worden gedreven ten gunste van andere of nieuwe munteenheden. Die dus vrijelijk met elkaar concurreren. Dan zou fiatgeld, dat eigenlijk de representatie van een waarde is, niet de waarde zelf, nog steeds de functie van ruilmedium kunnen vervullen. Het weegt weinig en het kan zelfs louter elektronisch bestaan. Maar het is heel vatbaar voor manipulatie. En daarom vind ik uiteindelijk goud/zilver/wat nog?, dat een intrinsieke waarde heeft, want het is knap lastiger om bij te maken dan fiatgeld.
  Ik heb recentelijk wat zilvermunten her en der gekocht op ebay, en het is een speciale ervaring om een betaalmiddel vast te hebben dat daadwerkelijk beduidende moeite kostte om te maken.
  Ik

 • wortelbea

  mja waardt.. hum… mijn spelling is het ook niet veel. (voordat Sea sterretje met rokje hier vanalles overt zegt) :-)

 • wortelbea

  Gerard :@zilver Dat is ook helemaal mijn mening. Al je geld in goud&zilver is en blijft ook een risico. Als verzekering is het perfect. Maar elke 10 jaar is er weer iets anders waarin waarde kruipt. Huizen zijn het meest waardevast wat er bestaat. Waarde van geld moet je dan ook niet afmeten aan goud, maar aan onroerend goed.We vergeten maar al te gemakkelijk dat de grootste geldcreatie plaats vindt tijdens economische groei! Schuldenopbouw is ook geld creeren uit het niets. De groei van de 90er jaren was vele malen groter dan QE1 en QE2 samen. Dat zag je terug in onroerend goed. Je mag groei van onroerend goed 1 op 1 afmeten met de grafiek M3. De beide grafieken lopen naadloos gelijk, al eeuwen lang.

  Dus als het geld minder waardt is, staan de huizen hoog.
  ik zou volledig akkoord zijn moesten de huizen door iedereen altijd cash betaald worden. maar dat is nu net niet het geval. Als de rente (weldra) sterk zal stijgen, en dus de kost om te lenen ook, dan zullen de prijzen van de huizen zakken, gewoon omdat niemand het nog kan betalen.
  misschien is er een beter verband tussen de waarde van het geld en de maandelijkse aflossing dat de mensen voor hun huis moeten betalen, of de huur…
  wat mensen nodig hebben (of denken dat ze nodig hebben), dat is op dat moment duur…
  en weldra zullen de mensen beseffen dat ze monopoly geld niet zo erg nodig hebben, en dan wordt het goedkoper…

 • PatDC

  @Jan
  U leest niet-begrijpend.
  Het IMF is een organisatie ter samenwerking van een aantal overheden. Ik interpreteer dat als dat Bas het dus heeft over de gecombineerde bbp van die landen.
  En goud vervangen door ‘andere financiele diensten en consumptiegoederen’ interpreteer ik als ‘iets anders dan goud kopen/in goud beleggen’.
  Is dit nou zo moeilijk/slecht/prutsen/godallejezus?

 • Martin

  @Gerard

  Waarom is beleggen in fysiek zilver dom?
  Zilver wordt steeds schaarser omdat wij het consumeren.
  Dus het wordt steeds duurder.
  Ik zie goud meer als een verzekering maar zilver zie ik toch echt als belegging.
  Zie onderstaande link.

  http://www.youtube.com/watch?v=MXBgrqTCyUs

 • Gerard

  @zilver
  Dat is ook helemaal mijn mening. Al je geld in goud&zilver is en blijft ook een risico. Als verzekering is het perfect. Maar elke 10 jaar is er weer iets anders waarin waarde kruipt. Huizen zijn het meest waardevast wat er bestaat. Waarde van geld moet je dan ook niet afmeten aan goud, maar aan onroerend goed.
  We vergeten maar al te gemakkelijk dat de grootste geldcreatie plaats vindt tijdens economische groei! Schuldenopbouw is ook geld creeren uit het niets. De groei van de 90er jaren was vele malen groter dan QE1 en QE2 samen. Dat zag je terug in onroerend goed. Je mag groei van onroerend goed 1 op 1 afmeten met de grafiek M3. De beide grafieken lopen naadloos gelijk, al eeuwen lang.

 • Jan

  Bas prutser het IMF heeft helemaal geen BNP. En sinds wanneer is goud een financiële dienst? verder allemaal oud nieuws, godallejezus wat een slecht stuk!

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Als je je geld wil stoppen in verschillende dingen, en niet uitsluitend zilver. Dan is goud al een goed alternatief…. maar dan denk ik dat er betere zijn.
  Want als (ALS) de economie terug zou opkrabbelen, dan zullen zowel goud als zilver vallen in geldwaarde. Wat op dat moment niet zal vallen, zijn dan weer de huizen of vastgoed.
  Alles wat ik ooit geinvesteerd heb, zit in tastbare dingen. En daar zijn huizen ook een onderdeel van.

 • ZackZilver

  @Procambarus
  “We moeten ons goed realiseren dat de kluizen van sommige CB’s uitpuilen van het goud en er komt alleen maar bij en er gaat -wereldwijd- nauwelijks iets vanaf.’

  Dat lijkt me niet correct. GATA zorgt naar mijn idee voor veel bewijs dat CB’s vaak veel, veel minder goud hebben dan ze melden, als ze uberhaupt nog iets hebben. Fractioneren, leasen en liegen lijken de norm bij de CB’s waar het gaat om goud.
  Daarbij komt dat China, India, Rusland en andere landen goud inkopen om monetaire geloofwaardigheid verder te ontwikkelen.

  Wellicht dat de westerse CB’s inmiddels ook goud aan het inkopen zijn om hun, naar mijn idee, zieke, leugenachtige, megalomane beleid om te buigen.

 • Gerard

  Toch ben ook ik ervan overtuigd dat er een enorm verschil zit tussen goud en zilver.
  Inderdaad blijft goud nu even achter op zilver, maar dat kan zomaar omslaan!
  Zeker bij de naderende “stagflatie” zal zilver even harder onderuit gaan dan goud. Overigens, eind 2008 zakte zilver met bijna 40% en goud vrijwel niets.
  Als we toch naar het verleden kijken, kijk eens naar het enorme verschil in volatiliteit. Kijk dan ook even naar ieder die eind 1979 zilver kochten. Die verliezen vandaag de dag nog steeds bijna 99% inflatie meegerekend.
  Deze discussie is nutteloos. Wees gewoon verstandig en koop zowel goud als zilver.
  Overigens, fysiek goud en zilver als een belegging zien is het domste wat je doen kan.
  Fysiek goud&zilver is uitsluitend een verzekering voor je kapitaal indien er slechte tijden aanbreken.
  Minimaal 20% en maximaal 35% van je te beschermen vermogen.

  Ga je speculeren? Dan doe je dat NIET met fysiek, maar met de leuke speelgoedjes ETF’s.

 • Procambarus

  We moeten ons goed realiseren dat de kluizen van sommige CB’s uitpuilen van het goud en er komt alleen maar bij en er gaat -wereldwijd- nauwelijks iets vanaf. Dat betekent dat zodra een CB zou besluiten een paar honderd ton te verkopen er onmiddellijk een prijsdruk ontstaat, wat de markt maandenlang kan beïnvloeden. Dat gevaar dreigt niet bij zilver. Er zijn domweg nauwelijks bankaire voorraden en het industrieel verbruik loopt jaarlijks op. Daarom ben ik het eens met diegenen die stellen dat de koers van zilver nog een lange weg noordwaarts te gaan heeft. Er zullen in India en China steeds meer kleine beleggers in zilveren munten komen, omdat goud voor hen nog een brug te ver is. Kortom: zelfs een zilverprijs van $35+ is nog een goede belegging voor de middellange termijn.

 • gordijnen
 • RB

  @ Johan

  Allemaal leuk en aardig dat je hier de geheimzinnige goudguru probeert uit te hangen, maar het werkt beter als je in gewoon boerenkool Nederlands zegt wat je te zeggen hebt.

 • zilver goud

  @Johan
  Ben zelf maar een eenvoudige ZZP er maar wel goed in wat ik doe.
  De tip om in zilver te gaan heb ik van een van mijn klanten(die zijn Vila heb ik in onderhoud al diversen jaren) die toe valig een van de hoge pieten is bij de ING.
  Hij heeft me vorig jaar tegen me gezegd koop fysiek zilver dat heeft hij zelf ook gedaan met een deel van zijn vermogen.
  Tot nu toe heeft hij 100% gelijk gehad en ben ik hem erg dankbaar voor zijn tip.
  Meer rendement in een jaar dan 20 jaar op mijn spaar rekening!

  Nog even terug te komen op je verhaaltje in het Engels. Je denkt toch niet dat JPM zulke dingen in hun jaarverslag zetten.
  Want dan ben je wel heel naïef dit word in achterkamertjes besproken en gaat buiten alle regels om net zo als de handel in aandelen het grootse gedeelten gaat via banken onderling en niet via de beurs.

 • Johan

  De feiten bedoel ik mee, wat is zilver, wat is goud?

  Aan je houding merk ik dat jij liever de feiten in je eigen straatje past dan dat je objectief gaat zoeken naar het hoe en waarom….en daarop de straat kiest die je inslaat.

  Geeft niet, ieder zijn eigen keus. Het vraagt inzicht vanuit een geheel andere hoek, en die is voor velen zeer moeilijk te maken. Daarnaast speelt het feit dat ook jij dus niet kan reageren op het engelse stuk, hier gepost. Ben benieuwd wie dat wel doet……..

 • zilver goud

  @Johan

  De feiten verdraaien weet niet wat je daar mee bedoeld maar de koersen komen van (http://www.kitco.com/charts/livesilver.html )
  Het geen wat ik wilden aan tonen is dat zilver met een correctie bezig is ten op zichten van goud en dat het beter is om je geld in zilver te stopen dan in goud .
  Maar blijf jij maar lekker goud kopen we zullen zijn wie er gelijk heeft over een jaar of zo groetjes van zilver of goud.

  Misschien kan je dit stukje nog herinneren zilverpaul als iemand de feiten kent is hij het wel.

  20 februari 2011 Zilverpaul

  Ondanks de forse stijging in de zilverprijs is de open interest nog wat verder opgelopen, wat aangeeft dat JPMorgan en HSBC, de grote tegenspelers in het zilver spel, hun posities niet hebben kunnen afbouwen maar noodgedwongen hun shortpositie hebben moeten ophogen om de stijging niet nog groter te laten worden. Kunt u nagaan wat er met de zilverprijs gaat gebeuren als de paniek echt toeslaat. Naar verluidt verliest men bij een 3 % stijging van de zilverprijs zo’n 100 miljoen per dag.
  De vraag is niet of, maar wanneer de COMEX en LMBA onderuit zullen gaan en de zilverprijs om te beginnen zal gaan verdrievoudigen, om het historisch gemiddelde van 1 op 15 ten opzichte van de goudprijs weer op te gaan zoeken. Of de zilverprijs zou het niveau van het oude Rome weer moeten gaan opzoeken, wat 1 op 8 was ten opzichte van de goudprijs…..

 • Johan

  Economie of geschiedenis……zwatsen veelal in de ruimte over dingen uit het verleden maar lering voor de toekomst ho maar.

 • Jan

  Johan :@zilver goud

  zilver goud :Goud ten opzichten van zilver in 2011.26 januari.1 ounce goud 1320 dollar.4 maart 1 ounce goud 1432 dollar.winst 112 dollar.Maar had je op 26 januari voor 1320 dollar zilver of wel 49 ounce zilver.Had je op 4 maart voor 1744 dollar aan zilver.Een winst van 312 dollar.Bijna 3x zoveel als op goud het is maar dat je het weet!Ook al is goud btw vrij en zilver niet was toch zilver een veel beteren belegging!

  Mindgame zilver en goud……komtie.
  Welke van beide was de constante rustig voortkabbelende stabilisator in het geheel Goud, of zilver?
  Met andere woorden, welke was het minst onderhevig en speculatieve winsten waar iedereen hierop zo ageert? Iets wat 100% in waarde stijgt (huizen, grond……of de beurs) is ALTIJD speculatief. Vroeg of laat komt dan een zeer pijnlijke correctie, Waar of niet?
  Wat wil je dan het liefst, iets dat verdubbelt in 1 jaar, of in 4 á 5 jaar? Wat geeft de stabiliteit meer weer? Probeer dit eens serieus te bedenken…..
  Probeer je mening eens te baseren op feiten, en probeer niet de feiten te verdraaien naar wat jezelf het beste uitkomt….

  Geloofwaardige redenering, ik neem aan dat je hiermee wil aantonen dat het beter is te diversifiëren in goud i.p.v op één paard te wedden. Ik ben absoluut geen expert in de materie maar het lijkt mij verstandig geld te beleggen in uiteenlopende zaken en niet teveel te hopen en dus alles in te zetten op dingen die mooi ogen en waarvoor ook wel goede argumenten te geven zijn, maar die absoluut niet zeker zijn en inherent moeilijk te voorspellen. O.a wegens de complexiteit van de zaak en de onvolledigheid van kennis waardoor je als kleine garnaal natuurlijk altijd gehandicapt bent. Ik begin bijna te wensen dat ik economie had gestudeerd i.p.v een humane richting, maar ook economen hebben het regelmatig verkeerd of zien het gewoon niet aankomen (zie Egypte bv). Geeft te denken.

 • Johan

  En dan dit voor degene die engels verstaat op dit forum

  by americhinaman
  on Tue, 12/14/2010 – 01:02
  #803879

  “i’m new to this forum, but it’s been impossible not to note the optimism for silver on ZH. while i’m sympathetic to the argument that monetary debasement leads to the need for alternative stores of value (real assets, which historically include precious metals), i think the JPM stories perpetuated here have made a heroic assumption that i can’t find any evidence of.

  i’ve done a lot of research on the ETFs and ETNs from a previous job at a big wall street bank. from the ishares docs, i see that JPM is both the custodian of the silver in the trust AND an “authorized participant” (which means they are a market maker who can create or redeem units of SLV shares in exchange for the silver represented by such shares). this puts them in a unique situation where they can effectively arb the various silver markets… between SLV, SI- futures, and spot silver.

  i can tell you for certain, that the desk-level traders who run the arb are not authorized to accumulate naked short (or long) positions. if there is a naked short, it would come from the top… a head of trading or above. but based on the evidence, i cannot conclude that they have such a short. what i see is that JPM is running a 3-legged arb involving:

  1) physical silver

  2) SI futures

  3) SLV shares”

  “…. as needed, they take positions in zero-coupon treasuries with maturities matching futures expiry, to manage leverage and cash with the above.

  my conclusion is that JPM probably does have a massive position in the futures market… which causes headlines which might annoy the NYMEX or the CFTC. but JPM’s unique position as the custodian of one of the largest physical silver stockpiles in the world (i.e. they could easily manage physical deliveries with little marginal cost) AND as one of the AP’s that regularly create/redeem SLV for silver, means that they are in a unique position to run arbitrage positions using silver futures against their other silver holdings. without further evidence, i would guess that JPM is indeed running a massive arbitrage between the 3 silver exposures listed above and NOT a naked short.

  i would be curious if you can find evidence in the financial statements, suggesting that they do not have offsetting long positions as i assume. if not, i would be very careful buying into what i see as a phantom short squeeze.

 • Johan

  @zilver goud

  zilver goud :
  Goud ten opzichten van zilver in 2011.
  26 januari.1 ounce goud 1320 dollar.
  4 maart 1 ounce goud 1432 dollar.
  winst 112 dollar.
  Maar had je op 26 januari voor 1320 dollar zilver of wel 49 ounce zilver.
  Had je op 4 maart voor 1744 dollar aan zilver.
  Een winst van 312 dollar.
  Bijna 3x zoveel als op goud het is maar dat je het weet!
  Ook al is goud btw vrij en zilver niet was toch zilver een veel beteren belegging!

  Mindgame zilver en goud……komtie.

  Welke van beide was de constante rustig voortkabbelende stabilisator in het geheel Goud, of zilver?

  Met andere woorden, welke was het minst onderhevig en speculatieve winsten waar iedereen hierop zo ageert? Iets wat 100% in waarde stijgt (huizen, grond……of de beurs) is ALTIJD speculatief. Vroeg of laat komt dan een zeer pijnlijke correctie, Waar of niet?

  Wat wil je dan het liefst, iets dat verdubbelt in 1 jaar, of in 4 á 5 jaar? Wat geeft de stabiliteit meer weer? Probeer dit eens serieus te bedenken…..

  Probeer je mening eens te baseren op feiten, en probeer niet de feiten te verdraaien naar wat jezelf het beste uitkomt….

 • greetjes

  Slimme jongens en meisjes trouwens, daar in Azië ;-)

 • greetjes

  willem :http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1231341/2011/03/04/ECB-wil-overheidsobligaties-doorsluizen-naar-noodfonds.dhtml

  Leuk verhaal Willem, maar als ik doorscroll naar ander nieuws, dan kom ik dit artikel tegen:
  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1231438/2011/03/04/Werkloosheid-in-VS-daalt-tot-8-9-procent-door-192-000-nieuwe-banen.dhtml

  En dan denk ik: platte krant, neemt ook zomaar nieuws over zonder achtergronden. Ik vind de links die we hier vinden doorgaans toppie, maar laten we dat ook zo houden.

 • zilver goud

  Goud ten opzichten van zilver in 2011.

  26 januari.1 ounce goud 1320 dollar.
  4 maart 1 ounce goud 1432 dollar.
  winst 112 dollar.

  Maar had je op 26 januari voor 1320 dollar zilver of wel 49 ounce zilver.
  Had je op 4 maart voor 1744 dollar aan zilver.
  Een winst van 312 dollar.

  Bijna 3x zoveel als op goud het is maar dat je het weet!
  Ook al is goud btw vrij en zilver niet was toch zilver een veel beteren belegging!

 • willem
 • Mexican Seastar

  Azië is zo snel aan het groeien geweest dat het wel eens een ferme terugval kan meemaken.
  Azië heeft er – voorlopig – nog altijd baat bij dat het Amerikaanse systeem niet in elkaar stuikt. Azië is nog niet sterk genoeg om Amerika uit te spuwen. Vandaar dat ze al bij al veel moeite doen om dikke vriendjes te worden.
  Dat is gedeeltelijk een gevolg van die uitverkoop. Interafhankelijkheid.
  Trouwens ook voor wat het Midden Oosten betreft.

  Mensenrechten komen later. Veel later. No need for a hurry.

  Als Amerika valt, valt Azië ook. En wij? Wellicht ook.
  Of het goud en het zilver dan nog hoog staan? Ik denk van wel, zeer hoog zelfs. Maar men moet het geld toch ergens halen om het weer op te bouwen, na de crash. Dat zullen de spaarders zijn en de bezitters van metaal. Wie zijn metaal dàn van de hand doet, zal dat des temeer moeten naar buiten brengen, verantwoorden en er een stuk van afstaan aan de staat. ALS men dat dan nog überhaupt màg doen. Tegelijk zal de hyperinflatie duizelingwekkende cijfers neerzetten, voor wat alledaagse goederen en voeding betreft. Mind the whole picture, in what you wish for .

  In 2008 stond goud ook in een diep dalletje, daalde mee met de rest.
  Die wet van omgekeerde evenredigheid is dus overtrokken en dient te worden gerelativeerd.
  Kwestie van voorzichtig zijn.

 • Peter

  Recent was ik in de VS. Zag daar tot mijn verrassing op meerdere plaatsen in Nevada en Utah mannen met sandwichborden met daarop de tekst “We buy gold” en dan een verwijzing vaar de winkel. Toen ik maar eens een vraag stelde in een betreffende winkel hoorde ik dat er veel goud wordt ingeleverd ‘omdat de prijzen zo hoog waren”. De winkel waar ik was had soms wel een halve kilo juwelen en munten aan het eind van een dag. Toen ik voorzichtig stelde hoe hij dacht over de waarde van de dollar, werd dat weggewuivd met Don’t worry.
  En zo verkoopt het ene land zichzelf aan het andere. Amerika in de uitverkoop! En Trichet doet hetzelfde met Europa als Bernankie met Amerika. Bijdrukken van velletjes papier zoveel als er nodig zijn. wanneer gaat het doek vallen? Over een jaar misschien?

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Het historische besef is in de Aziatische landen groter dan hier in het westen. Tot aan 1971 was goud en zilver ook gewoon geld bij ons en dat was het vanaf de Griekse tijd, dus ver voor onze jaartelling.

  In China is alles nieuw en uitdagend, daar word goud en zilver ook aangemoedigd door de regering. Die hebben niet clown rondlopen zoals Fout Wellink die alleen de elite verrijken en de bevolking wil verarmen.

 • Johan

  Waarom is dit Goud? Omdat je de aziaat niet de geschiedenisboeken hoeft voor te houden. Dit zit in zijn genen. Duizenden jaren heeft Goud zich al bewewezen als de ultieme Koopkracht consolidator pur sang……….

 • Silverstar

  (De Goudkrant maart 2011)
  Nationale trots

  Een andere theorie luidt het gewoon om nationale trots gaat. De Chinese staat, die de voorbije jaren zelf inderdaad op grote schaal goud en zilver heeft aangekocht, zou volgens deze theorie gewoon voor een gevoel van nationale trots en welbehagen gaan. Goud en zilver staan ook in China traditioneel hoog aangeschreven, getuige daarvan het oude Chinese keizerrijk.

  Niet alleen de vorsten, maar ook de vorstinnen tooiden zichzelf graag met gouden en zilveren sieraden en juwelen die hun status moesten onderstrepen.

  Inhaalbeweging

  Voor de modale Chinees was goud en zilver lange tijd onbetaalbaar, maar nu hun economie ondanks de wereldwijde crisis al een paar jaar aan een serieuze inhaalbeweging toe is kunnen ook steeds meer Chinezen het zich veroorloven om goud en zilver aan te kopen. Het staat zelfs in de top tien van meest gewilde goederen naast vastgoed en wijn.