Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Beleggingen in goud in India drijven goudprijs op gedurende 2010

05-03-2011 Bas

Vergeet de vraag naar goud van Centrale banken en vergeet de zoektocht naar “veilige” havens vanuit het Westen. Juist de huishoudens uit China en India hebben de goudprijs aangedreven in 2010.

Tien jaar geleden, misschien zelfs vijf jaar, dachten analisten dat goud in Azië vervangen zou worden voor andere financiële diensten en consumptiegoederen door de stijgende inkomens. Niets is minder waar. De particuliere vraag naar goud in China is meer dan verdubbeld als percentage van de bruto huishoudelijke besparingen. In India steeg de particuliere consumptie in India in 2010 zelfs naar een nieuw record van meer dan 963 ton!

Deze hoeveelheid is niet voor te stellen. Het is gelijk aan 2,65% van het Bruto Binnenlands Product van het IMF!

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-consumptie-china-inda.JPG

Al zijn deze hoeveelheden onvoorstelbaar voor ons, als we verstandig zijn en ons gezonde boerenverstand gebruiken dan is het kopen van edelmetaal een van de weinige manieren om onze huidige levensstandaard te behouden.

Vergeet de invloed die Centrale banken hebben op de markt. Blijf ook niet te lang stilstaan bij de zoektocht naar een “veilige” haven. De huishoudens uit India en China zijn de grote aanjagers van de prijsstijging in 2010. De twee meest bevolkte landen van de wereld, de twee landen met de snelst groeiende economieën en de nummers een en twee als het gaat om het kopen van fysiek goud. Zowel India als China hebben in 2010 een nieuw record neergezet in de particuliere vraag naar goud gemeten in zowel waarde als ook volume.

Hoe is dit zo gekomen? Net als in de ontwikkeling van de bull markt in goud van de jaren 70 geven de stijgende inflatie en reële rente van 0% het tempo aan. De productiviteit en de lonen stijgen, dit in schril contrast met het economische pad dat het rijke Westen vier decennia geleden heeft bewandeld. De liefde voor goud in Azië suggereert ook een ander pad dan de Westerse economieën hebben bewandeld. Dit omdat de opkomende Aziatische landen goud kopen als de economie goed draait.

De investeringen in goud stegen in de zogenaamde ontwikkelde landen sinds de start van de financiële crisis. De opkomende Aziatische landen werden echter getemperd in haar investeringen, aangezien het Bruto Binnenlands Product verminderde. Een goed voorbeeld is India die sinds de Grote Depressie een netto importeur van goud is. Gedurende de heftigste periode van de crisis is zelfs India een netto exporteur van goud geworden, dit was gedurende het eerste kwartaal van 2009 is India een netto exporteur van goud geworden!

Om de kracht van de fysieke vraag naar goud te beschrijven moet je ver in de tijd terugkijken. De prijs van de dollar steeg in 2010 met 26% maar de wereldwijde vraag steeg nog altijd met 9%. De huidige vraag naar de dollar is de grootste ooit sinds de lange bear markt van de jaren 80 en 90 zijn laagste stand bereikte in 2000.

Op dat moment was de gemiddelde prijs van goud $279 per ounce, in 2010 was de gemiddelde prijs $1224. Maar gekeken naar de fysieke vraag lijkt het erop dat de echte bull markt, geleid door de opkomende Aziatische landen, nog niet eens is begonnen… 

 • Pascal

  Ik heb pas geleden mijn goud verkocht in Hengelo bij Het inkoop kantoor, ik vond al snel de website waar ik veel duidelijke informatie vond over deze goudinkoper. Op http://www.hetinkoopkantoor.nl staat veel informatie voor mensen die goud of zilver willen verkopen, met duidelijke uitleg hoe zij ter werk gaan. Dit gaf mij veel vertrouwen.

  Toen ik in de winkel kwam om mijn goud te verkopen bleek het ook hartstikke aardige jonge man te zijn. Meerdere malen in de krant gestaan, Tubantia, NRC, Hengelo’s weekblad. Petje af voor deze service en de eerlijke goudprijs, die werd geboden voor mijn gouden juwelen.

 • Frank

  Goud futures daalden vandaag nog voordat de Amerikaanse publicaties over werkgelegenheid waren gepubliceerd, terwijl de zilver futures verder daalden nadat een marge renteverhoging door de CME Group in werking trad. Ook nu is de goudprijs sterk aan het dalen http://www.forexpros.nl/commodities/gold

 • PatDC

  Erik :
  Als ik naar de kondratieff cyclus kijk zie ik dat ik moet investeren in cash & zilver:
  http://northcoastinvestmentresearch.files.wordpress.com/2009/01/kondratieff-cycle.jpg
  Naast dit plaatje zijn er voldoende artikelen te vinden over kondratief waaronder http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave
  Voor zover ik de artikelen begrijp gaat de theorie er vanuit dat er wel geld wordt bijgedrukt maar dat dit niet de echte economie instroomt. Mede doordat kredieten niet of slechts mondjesmaat worden verstrekt. Daardoor neemt de hoeveelheid cash af en ontstaat er geen (hyper)inflatie maar deflatie.
  In de “kondratieff winter” moet je volgens de theorie niet investeren in vastgoed, bonds en aandelen. Enkel in edelmetaal en cash.
  Nu lees ik vaak dat zilver/goud mijnaandelen ook beschermen. Ze lijken echter gewoon met de beurs te fluctueren. Zie bijvoorbeeld de dip tijdens de laatste grote beurs crash:
  http://gwyde.blogspot.com/2011/02/silverminers-underperforming-silver.html
  Wat is jullie mening hierover?

  Terminologie wordt heel vaak, en doelbewust, foutief gebruikt.
  Deflatie is, net als inflatie, zo een woord.
  Naarmate bedrijven/particulieren beter worden in hun taak, kunnen ze met dezelfde productiekost meer realiseren. Dat geeft ruimte voor prijsverlagingen, en concurrentiepositie de drijfveer ervoor. Dat betekent dat, normaal, prijzen doorheen de tijd stelselmatig dalen, spaargeld meer koopkracht krijgt (spaarders beloond) en schuldenmakers harder moeten werken om af te betalen. Dat is de reden waarom centrale planners en hun achterban deflatie ten alle prijze willen vermijden. Ze zorgen dus voor een voortdurende toename van de hoeveelheid geld, en dat is inflatie. Inflatie is dus niet het stijgen van prijzen maar de oorzaak van het stijgen van prijzen: het uitgeven van nieuw geld zonder iets te produceren. Dat zou zogezegd ‘later’ moeten gebeuren, en dit na-ijlen is wat we kennen als de globale schuldenberg.
  Dit nieuwe geld komt terecht bij specifieke doelgroepen, geselecteerd door de centrale planners. Die doelgroepen kennen we als ‘boomsectoren’. Sectoren die, buiten de wil van de consumenten/de vrije markt, steeds meer middelen opslokken, en zo de andere sectoren ontneemt. We hebben dus een marktverschuiving. Die wordt groter en groter, tot die andere sectoren, de benadeelde sectoren in de problemen komen. Hun producten worden duurder, en dat treft de boomsectoren. Die kunnen dan hun schulden niet meer afbetalen volgens plan, wat de centrale planners doet ingrijpen. Ze leggen een heel lage maximumrente op, en maken nog vlugger geld bij.

  “Business cycles” zijn eigenlijk opgestapelde correcties. De centrale planners werken x jaar lang vele kleine correcties tegen, tot breekpunt met supercorrectie. De betekenis/oorzaak van de gebruikte term “deflatie” in deze businesscycli is anders. Het is een tijdelijke fase, het fractionele reservebanksysteem houdt de budgettaire gaten verborgen, zo lang dat reeds 92% van alle investeringsruimte kan verloren gaan vooraleer ‘wettelijke’ ontdekking plaatsvindt. Dit geeft een verrassingseffect op de grote massa, die op veilig begint te spelen en spaart in plaats van uitgeeft. Dat zorgt dus voor inkrimping van de hoeveelheid geld in omloop, voor verkoopsterugvallen, voor bedrijven die personeel moeten ontslaan/failliet gaan.
  De primaire reactie van de centrale planners is hetzelfde doen wat het probleem in de eerste plaats veroorzaakte: opnieuw, zelfs nog drastischer, geld bijmaken en uitlenen. Het houdt de facto failliete bedrijven tegen failliet te gaan. Sommigen onder de noemer ‘too big to fail’. De correctie, die deze slechte bedrijven, en hun slechte investeringen/potverteringen gingen doen verdwijnen uit de markt, blijft uit, en wordt opgeteld bij de volgende correctiepoging.
  Dit maakt duidelijk dat de vraag niet is ‘deflatie’ of ‘inflatie’. Deflatie kan nooit een economie ten gronde richten, enkel ze hervormen naar wat de consumenten willen. Inflatie daarentegen kan daarentegen in een zelfversterkende spiraal terechtkomen. Drie factoren werken daarbij in dezelfde richting. De vloed van nieuw geld (vraag stijgt, gevolg prijsstijgingen) brengt een marktontwrichting tot gevolg, die de goede marktgerichte spelers treft in de vorm van opportuniteitskosten, recessie veroorzakende (aanbod daalt, gevolg prijsstijgingen), die samen een derde factor veroorzaken: het steeds moeilijker worden van het plaatsen van middelen in de tijd. Het prijsmechanisme, dat aanbod op vraag afstemt, valt weg als economisch regelmechanisme. Van zodra deze derde factor gewicht krijgt, is er geen uitweg meer. Het is het Engelse ‘point of no return’. De gigantische economische structuur bestaande uit lange ketens die lopen van grondstoffen naar consument, raakt vol met gaten, en uiteindelijk, bezwijkt. Dit is dus het erge, en niet het verdwijnen (wegens waardeloos wordend) van de fiatmunteenheid.

  De huidige toestand is niet zoals die van eerdere tijden. Tijden waarin landen eigen munten hadden en elkaar beconcurreerden (voor zover de centrale planners zich niet moeiden). Er waren toen alternatieven. Euro en Dollar zijn quasi wereldmunten. Munteenheden die als ruilmedium voor hele continenten fungeren. De doos alternatieven is een lege doos. En dat is waarom ik nu zilver kocht. We zullen allemaal getroffen worden wanneer de structuur bezwijkt. Ook ik heb reeds (dank u heren politici voor uw rotte taks op zilver als belegging) en zal nog veel meer verliezen. Maar ik kan niet meer alles verliezen.

 • BartDeWever

  Buffet heeft dat zilver al lang weer van de hand gedaan (al dan niet onder ‘zachte dwang’.) Voor zover ik weet bezit hij geen ounce meer.

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @BartDeWever Het slimste geld zit inderdaad in goud en mijnbouw aandelen. Ik ontken dat ook niet. Buffet heeft trouwens ook nog eens 190 miljoen ounces zilver.
  De zilvermarkt is trouwens te klein voor deze jongens die miljarden en miljarden te beleggen hebben.

 • RB

  O, hallo Marion.

  En ik? Moet ik nog steeds naar xandernieuws omdat ik de sfeer verpest? Zeg het maar, hoor. ;-)

 • Marion

  Oooooooooooooooooeps ik was ff in de war met Lindsey Williams! sorry voor de verwarring, Bob Chapman is absoluut geen freak!

 • BartDeWever

  @ high five: Als ik jou was zou ik het nog maar es goed bestuderen waar al het ‘slimste geld’ in de wereld naartoe gaat. Dat gaat echt niet naar het zilver, het echt grote geld gaat naar het GOUD. Sprott is een kleine vis. Een sprot eigenlijk, de naam zegt het zelf al. Ik heb er gisteren nog eentje opgegeten, samen met een puntzak frieten van bij ons (uiteraard In mijn favoriete frituur, het ‘Draakske’ in Deurne.)

 • gordijnen

  Mooi stuk High Five.

 • koos

  @Marion
  Ik vind dat jij de boel verziekt,;blind ook nog?

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Om een goede belegger te zijn hoef je in principe maar een ding te weten. Je moet weten waar het slimste geld in belegd heeft. Dus je hoeft verder naar niemand te luisteren of wat dan ook te lezen. Gewoon het zelfde kopen wat het slimste geld ter wereld heeft. Het slimste geld zijn de gene die opdrachten geven aan de fed of die zeer zeer warme relaties hebben met de FED. Je moet niet geloven wat ze zeggen, maar je moeten weten wat ze hebben. (liegen is een 2e natuur voor hun, ze vertellen in de media nauwelijks wat ze denken en die media die zij beheersen zullen hun ook nooit moeilijke vragen stellen) Een paar namen Rothschild, Rockefeller, Soros, J Paulson, Buffet, Bill Gross.
  Een paar maanden geleden verkocht Buffet al al zijn staatsobligaties. Nu verkoopt ook Pimpco al zijn obligaties. Lees in het artikel ook eens hoeveel cash dit fonds heeft (54,5 miljard) en bedenk dat dit geld ook belegd moet worden.

  http://www.zerohedge.com/

  Eric Sprott (PSLV) nog steeds bullish op zilver (hoewel hij niet objectief hoeft te zijn vanwege zijn zilver tracker)
  Hij is niet bullish op grondstoffen andere dan goud en zilver.
  In dollar termen stroomt er net zoveel geld in zilver als in goud.
  Zijn eigen websiteje verkoopt in dollars gemeten zelfs 4x zoveel zilver als goud.

  http://www.reuters.com/article/2011/03/08/canada-pdac-sprott-idUSN0812540320110308

  Ben benieuwd wat de verhouding is tussen goud en zilver verkopen in euro termen bij Rolf .

 • RB

  @ high five

  Ik ben zo benieuwd naar de beweegredenen van Marion en hoop dat ze alsnog met een paar argumenten komt die mij haar waarheid doen inzien. Zet ‘m op, Marion. ;-)

 • Jullie
 • Jullie

  @ TheoS , ik dacht 23maart…

  Zal eens ff zoeken voor je :)

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @RB Laat je niet weerhouden door Marion. Marion heeft voor zo ver ik weet ook niet veel te melden en als ze Bob Chapman een freak noemt, dan moet ze zelf maar opzoek naar een ander forum. Ik ken niet alles van Bob, maar de man komt altijd heel verstandig over. Bovendien was de man in de jaren tachtig al multi miljonair toen hij zijn zaak eind jaren tachtig verkocht. Hij was de grootste zilver en goud stockbrocker in de wereld en waarschijnlijk kan Marion dat niet zeggen.

 • Ethan

  Nigel Farage: EU buying its own debt will mean ECB debt crisis

  http://www.youtube.com/watch?v=KZRY65qeCls

 • wortelbea

  xandernieuws.punt.nl soms goeie entertainment :p
  over de rest spreek ik mijn niet uit,
  mij lijkt dat iedereen hier zijn zegje mag doen, als het ook maar van ver iets te maken heeft met zilver (en of goud)…

 • RB

  Marion :
  Bob Chapman is een freak. RB, ga lekker naar xandernieuws daar horen mensen als jij thuis, je verpest de sfeer op het forum hier.

  Bob Chapman is een freak? Argumenten graag.

  xandernieuws ken ik niet. En hoezo verpest ik de sfeer hier? Opnieuw: argumenten graag.

 • M. Koster

  Beste Rolf, er wordt steeds gesproken over tekorten aan zilver en dat de mints hun productie beperken. Waarom stijgen de premies op munten dan helemaal niet? Dat zou je wel verwachten.

 • Marion

  Bob Chapman is een freak. RB, ga lekker naar xandernieuws daar horen mensen als jij thuis, je verpest de sfeer op het forum hier.

 • RB

  How it will all end: Debt Jubilee or WWIII?

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5_jc_bxSeFc

  Kort YouTube interview met Bob Chapman die ingaat op items als je kapitaal beschermen door te investeren in edelmetalen, de immer groeiende schuldenberg, stijgende grondststofprijzen, revoluties, outsourcing, de vernietiging van de middenklasse in Amerika en de toegenoemen kans op een derde wereldoorlog. Toegegeven, het is allemaal geen leuke kost, maar je ogen ervoor sluiten zou pas echt naief zijn.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @TheoS
  ik dacht op 29maart

 • TheoS

  Wanneer is deze maand de expiratiedatum van de COMEX? Gezien de situatie met onze ‘vrinden’ van JPM en HSBC kan er aardig wat vuurwerk ontstaan.

 • RB

  Al dan niet gepland, dit fenomeen van hyperinflatie past natuurlijk precies in het plannetje van de bankierselite om de wereldbevolking terug te schroeven (zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones). Teveel geld met te weinig waarde, schaars voedsel, schaarse olie en andere grondstoffen, heel veel extra militaire uitgaven, domino revoluties, polarisering in politiek en religies, sterke stijging van vulkanische activiteit – hmm, lekkere wereld.

  Ik vermoed dat in deze wereld de boeren alleen in sportwagens kunnen karren als ze tussen vier Hummers inrijden met daarin Blackwater-achtige boerenknechten. En dan nog is het oppassen geblazen voor kunstmestbommen in de berm. ;-)

 • Gerard

  Ik zal nog even dieper ingaan op de mening van Marc faber over WO3, waar hij van overtuigd is.
  Eerder al kon je lezen, via mijn vorige links in een heel technisch verhaal, dat hyperinflatie onvermijdelijk is geworden. Ook dat zegt Faber keer op keer. Met de extreme globalisering van handel en transport zal dit wereldwijd aan de orde zijn en het probleem groot en onoplosbaar maken. Dit valt niet zomaar te redden zoals dat in Zimbabwe of Argentinie gebeurde.
  In zulke tijden kan een groot deel van de wereld geen olie, voedsel en overige grondstoffen meer kopen. Met de huidige niet meer te stoppen QE programma’s zal olie (en daarmee ook voedsel) steeds duurder worden. Komt nog “bovenop” dat olie steeds duurder wordt om te winnen. Volgens faber zal het winningsproces $80 per vat gaan kosten. Dat is nu gemiddeld lager dan $5. De volatiliteit van olie zal verdwijnen (economische groei versus recessie). Daar weer bovenop zal de vraag naar olie ook nog eens extreem gaan toenemen. Ieder zal snappen dat er dan in grotere steden geen voedsel maar zal zijn. Volgens Faber zal de komende 10 jaar helemaal in het teken van olie staan in combinatie met uit de hand lopende inflatie/hyperinflatie. Als dit echt staat te gebeuren….. dan kan ieder zelf de gevolgen wel inzien, lijkt me.

  Dit ziet Jim Rogers ook zo, en hij maakte de leuke opmerking dat de boeren van de toekomst beter te herkennen zijn, want die rijden rond in Lamborgini’s en ferrari’s.

 • RB

  @ greetjes

  Interessante site. Neemt niet weg dat iedereen die aan het eind zijn echte naam en emailadres invult een enorm dom schaap is, rijp om aan het spit te worden geregen. ;-)

 • greetjes

  Aan RB en Seppel: tip! Ga eens naar sonsoflibertyacademy.com. Kun je daar lezen/leren wat voor type sheeple je bent. Lachen! ;-)

 • seppel

  @RB
  Man man man, je doet me lachen. Dikke pluim op je hoed, we hebben blijkbaar een stukje dezelfde gedachtengang !
  Roofridders………daar had ik potverdorie zelf moeten opkomen…… Groots !
  Fijne avond nog !
  Seppel

 • RB

  @ greetjes

  Die Oranjes zijn natuurlijk gewoon de nazaten van een stel roofridders die het destijds hebben overleefd. En dat stuk nazivuil van een Bernhard is destijds gewoon deze kant op komen waaien. Maar het is niet goed je overal druk over te maken. Heb ik ook een tijdje gedaan, maar ik bezie dit soort zaken tegenwoordig meer als natuurverschijnselen zoals onweer of een stortbui waar je toch geen invloed op kunt uitoefenen. In de basis niets om je druk over te maken. Negeren of om grimlachen is vaak het beste.

 • Erik

  Als ik naar de kondratieff cyclus kijk zie ik dat ik moet investeren in cash & zilver:
  http://northcoastinvestmentresearch.files.wordpress.com/2009/01/kondratieff-cycle.jpg

  Naast dit plaatje zijn er voldoende artikelen te vinden over kondratief waaronder http://en.wikipedia.org/wiki/Kondratiev_wave

  Voor zover ik de artikelen begrijp gaat de theorie er vanuit dat er wel geld wordt bijgedrukt maar dat dit niet de echte economie instroomt. Mede doordat kredieten niet of slechts mondjesmaat worden verstrekt. Daardoor neemt de hoeveelheid cash af en ontstaat er geen (hyper)inflatie maar deflatie.

  In de “kondratieff winter” moet je volgens de theorie niet investeren in vastgoed, bonds en aandelen. Enkel in edelmetaal en cash.

  Nu lees ik vaak dat zilver/goud mijnaandelen ook beschermen. Ze lijken echter gewoon met de beurs te fluctueren. Zie bijvoorbeeld de dip tijdens de laatste grote beurs crash:
  http://gwyde.blogspot.com/2011/02/silverminers-underperforming-silver.html

  Wat is jullie mening hierover?

 • greetjes

  Aan Rinse, Pieter en Jullie: lees ik het echt goed? Jullie zijn zo slim met zilver bezig en jullie betwijfelen de rol van ons Koningshuis bij de Bilderberg groep? Berhard heeft deze groep in opdracht van de elite opgericht na de 2de Wereldoorlog. Hij is jarenlang voorzitter geweest en Beatrix na hem. De Bildergroep heeft niets, maar dan ook echt NIETS op met het sheeple (sheep and the people). Het gaat in die groep uitsluitend om macht en geld ten koste van ons, burgers. Het enige dat mij gerust stelt aan het koningshuis is dat zolang zij nog hier zitten, ik het gevoel heb dat het hier nog veilig is. Nederland staat internationaal te boek als het meest corrpute land van Europa. Niet geloven? Zoek eens naar Joris Demmink op Klokkenluideronline.nl. Jezus, wat word ik hier moe van….

 • ZackZilver

  Zilver is nog steeds zoooo goedkoop. De meeste menschen zijn volledig geconditioneerd op politiek vertrouwensgeld.
  Ze hebben zich zo volledig af laten richten dat ze zelfs niet eens beseffen dat goud geld is, laat staan zilver.

 • greetjes
 • RB

  De Goudinkoper (http://www.degoudinkoper.nl/). Dit is de tweede opkoper van goud die ik via flyers e.d. in drie weken tegenkom. De Goudinkoper heeft zelfs twee vaste winkels. Dat de vraagzijde zich zo nadrukkelijk meldt betekent voor mijn gevoel dat de grote massa wakker begint te worden en er dus een grotere markt gaat ontstaan. Is alleen maar gunstig voor mensen die er vroeg bij waren. Sit back & relax. ;-)

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Een mogelijk scenario tussen qe2 en qe3 zou een koersdaling van 20 a 40% kunnen zijn.

  http://www.zerohedge.com/

  Maar laat je niet weerhouden om nu zilver te kopen. Als ik zie dat bijna alle feb. future contracten die voor settlement gereed staan op dit moment met cash worden afgewikkeld, ben ik er wel van overtuigd dat er geen zilver meer is op de comex.

  Steeds meer optie traders gaan ervan uit dat olie over de 200 dollar gaat als de onrust overslaat op saoedi arabië.

  http://www.bloomberg.com/news/2011-03-07/saudi-arabia-s-day-of-rage-lures-record-bets-on-200-oil-chart-of-day.html

  Ben benieuwd wat de day of rage gaat aanrichten. Ik kan me niet voorstellen dat het saoedische regime niet goed is voorbereid op de aankomende onrusten.

  @wortelbea Iedere Belg moet blij zijn dat ze geen Fortis meer hebben. Banken zijn er op uit om schade aan te richten aan de maatschappij om zo alle bezittingen in het land voor bodemprijzen op te pikken om zo hun macht te consolideren. Jammer genoeg zijn nog maar weinig europeanen bewust van hun ‘spelletjes’. Goldman Sachs bezit al vliegvelden, landingsrechen en havens in Griekenland en heeft door het IMF geen soevereigniteit meer. Hetzelfde geld voor Ierland.

 • wortelbea

  Sander :Nee de Bilderberggroep is een liefdadigheidsinstelling…

  Dat is waar ! Zelf onze charismatische grijze dweil muis president die ook in die groep zit heeft zich -om ons te helpen- opgeofferd om president te worden.
  gesteund door Sarko (maar ja die moest wel ook helpen, nu dat hij Fortis gekregen had van een van de partijgenoten van muisje: de geiten kweeker…)

 • Sander

  Nee de Bilderberggroep is een liefdadigheidsinstelling…

 • Jullie

  Pieter :

  rinse :
  owja, wie gelooft hier in?

  Rinse je reinste flauwekul. Vind dit ernstige laster van het Koningshuis.

  Nou nou, poe poe… ‘laster’ van het Koningshuis… nou nou, het is me wat…

  Over laster gesproken, hoeveel guldens en euro’s zal het Nederlandse volk al intussen moeten hebben opbrengen voor deze familie ?

  Verder, twijfel bij het volk over de eerlijkheid van de ‘koningklijke’ familie, komt omdat ze geen volledige openheid geven.
  Alleen DAT laat ruimte voor twijfel, en die twijfel is dan gerechtvaardigd als wij deze familie gedwongen moeten ondersteunen met onze arbeid.

 • Pieter

  rinse :
  owja, wie gelooft hier in?

  Rinse je reinste flauwekul. Vind dit ernstige laster van het Koningshuis.

 • RB

  @ rinse

  Leuk dat je je hebt ingeschreven bij http://eindspel.forum2go.nl/. Nog leuker als je ook zelf gaat bijdragen aan het brainstormen op dat forum. Willem en ik kunnen dat niet allemaal zelf volschrijven en daarbij komt dat we op het gebied van crisisvoorbereiding allemaal leek zijn.

 • fred

  ik las net je reactie rinse, alles gepland?
  wat denken julie, zouden er echt spionnen gedropt of opgehaald zijn?
  ik denk dat die spionnen er nog gewoon zitten en hun werk doen…

 • rinse
 • Z.Nelis

  @RB
  Lijkt mij een verstandige zienswijze waar veel voor te zeggen valt.
  Onze welvaart en onze koopkracht is op de schaal van de wereldgeschiedenis zo ongekend en buitengewoon groot dat je het gerust een aberratie kunt noemen. Het is er helaas wel één die ons vanuit de menselijke hebzucht bezien zo vanzelfsprekend voorkomt dat we te stom zijn om te zien hoe de hele wereld momenteel aan het instorten is. Het heeft ons te sterk verblind. Je zou ons westers model van hoe we anno 2011 het één en ander sociaal-economisch hebben ingericht, gerust als een faustiaans verbond kunnen zien.
  Die oorlog kan heel wel al gaande zijn.

 • rinse

  ik denk dat de 3e wereld oorlog al begonnen is, in iran zijn in 2010 al meerdere dingen vernietigt, denk maar eens aan de virussen in de software van de kerncentrales.
  ook is er al een ondergrondse raketbunker vanbinnen uit vernietigt, op deze raketten pasten goede nuc. koppen die met gemak europa, dus ook israel kunnen halen.
  en hoe lang zijn ze wel niet bezig geweest om de opstanden in het M.O aan de gang te krijgen.. we staan aan het begin van de wo3..
  voor de genen die het nog niet kennen, ik heb me gisteren nog ingelogt op de http://www.eindspel2go forum, hier staan heel veel dingen die noodzakelijk zijn om te overleven in tijden van oorlog maar ook hyperinflatie en natuurrampen.
  het lijkt allemaal voorbarig voor de ‘gewone’ man.
  maar geloof me, beter iets te goed voorbereid als helemaal niet.
  ik ben een beetje voorbereid als je het vergelijkt met heel veel anderen op dit forum.
  we hebben eten voor een paar maand, blikvoer maar ook potjes. een kleinbeetje spiritus als brandstof om op te koken.
  en het spaargeld in goud 5% en zilver 95% om gezet..

 • RB

  Misschien is WO3 zelfs al begonnen. Meestal denken we bij een wereldoorlog in termen van het ene blok naties tegen het andere blok, maar het zou heel goed een andere vorm kunnen aannemen zoals – al dan niet vooropgezette – revoluties, staats- en ander terrorisme, sancties, blokkades enz. enz. Neem een immer groeiende wereldbevolking, stijgende prijzen van voedsel, olie en andere grondstoffen en combineer dat met de stijgende militaire uitgaven en je hebt een uiterst explosieve mix. Een mix die nu op het vuur staat voor te pruttelen.

 • Gerard

  p.s.
  Vannacht nog op CNBC naar “The Bullish Bear” gekeken (Marc Faber). Bijna een uur lang.
  Marc zegt letterlijk ervan overtuigd te zijn dat het nieuwe NUL-punt van de cyclus na WO3 zal plaats vinden. WO3 is voor hem een zekerheid geworden.