24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Bemoedigend nieuws

Terwijl goud en zilver de gebruikelijke oorwassing kregen na een dag koersstijging, blijkt een zeer belangrijke groep handelaren een netto long positie te hebben ingenomen op de goudprijs. Ik heb het hier over informatie vanuit het afgelopen maandag verschenen rapport van de CFTC, waarin vermeld staat dat de categorie ‘producenten, handelaren. verwerkers en gebruikers’ nu meer contracten hebben uitstaan die renderen bij een hogere goudprijs dan die welke winstgevend worden bij een lagere goudprijs. Een opmerkelijk gegeven, omdat deze groep in het algemeen een shortpositie inneemt om risico’s af te dekken.

Maar tegelijkertijd blijkt JPMorgan ook een netto long positie te hebben ingenomen op de futures markt van goud. Nu is dit al wel een tijdje aan de gang, maar het opmerkelijke is dat deze positie fors is gegroeid naar zo’n 75.000 contracten, zo’n 20 % van alle contracten die uitgaan van een stijgende goudprijs.

Voor u echter al te grote conclusies trekt uit bovenstaande cijfers………wie weet of ze kloppen? Mijn vertrouwen in officiële cijfers is nogal laag, en die vanuit het hart van het Amerikaanse financiële centrum wel in het bijzonder.

Wellicht van groter belang is de samenwerking die is aangegaan tussen de beurs van Singapore en Hong Kong. Met hun samenwerking zal de handel in de Chinese munt sterk worden bevorderd, en deze was al vervijfvoudigd de afgelopen twee jaar. Al  is de Amerikaanse dollar met nu nog zo’n 80 % aandeel in de wereldhandel koploper, wordt de achterstand van de Chinese munt zo snel ingelopen. Combineren wij dit gegeven met onderstaande grafiek van de maandelijkse goudimporten van China via Hong Kong, dringt zich een onvermijdelijke conclusie op:

Op naar een goudgedekte munt!

 

PS: aan een verbetering van dit blog wat betreft lettertype/lay out wordt gewerkt!

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Bekijk ook