24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Bernanke, bedankt!

Gisteren maakte de FED bekend de maandelijkse steun aan de Amerikaanse economie te verlagen van 75 naar 65 miljard dollar. In hetzelfde persbericht stond ook dat men de zgn. Repo faciliteit nog een jaar verlengde. Twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar schijn bedriegt.

Deze Reverse Reposession ( REPO) is normaal gesproken een legitieme manier om voor de duur van enkele dagen liquiditeit te verschaffen aan houders van staatsleningen. Wanneer de eigenaar van de staatslening tijdelijk om cash verlegen zit,  krijgt hij dat voor de duur van  enkele dagen van de FED met de staatsleningen als onderpand. Na een paar dagen wordt deze deal dan weer teruggedraaid, en iedereen is tevreden. De FED ontvangt een kleine vergoeding, en de eigenaar van de staatslening is uit de brand geholpen.

De laatste paar jaar is er echter nog nauwelijks vraag naar Amerikaanse staatsleningen. Daarom wordt de REPO faciliteit nu misbruikt door de FED door zelf de Amerikaanse staatsleningen op te kopen, zo geld in het systeem te pompen en een kunstmatige vraag naar de eigen staatsleningen in stand te houden. Hoewel bovenstaande zin een te eenvoudige voorstelling van zaken weergeeft, aangezien er nog andere partijen tussen zitten, komt het hier wel op neer.

Eind december maakte de FED bekend die maand zo $198 miljard aan 102 verschillende partijen te hebben verleend. Een enorme stijging, die uiteraard niets te maken heeft met het terugdraaien van de steunmaatregelen.  Stel je dat toch eens voor, dat zou een vorm van oplichting zijn !

Reverse Repo 200 billion

Hoe dan ook, zo kan het dat de officiële steunverlening wordt verlaagd, terwijl via de achterdeur nog meer geld dan voorheen in het systeem wordt gepompt. Daar komt nog bij dat in hetzelfde persbericht werd aangegeven dat per deal met een eigenaar van staatsleningen het bedrag verhoogd wordt van $3 miljard naar $5 miljard. Zo kan het zijn dat, in plaats van het officiële steunbedrag van 75 of 65 miljard dollar per maand, er $150 miljard maandelijks in het geldsysteem gepompt wordt. En dit gegeven is nog opmerkelijker, aangezien pas eind december vorig jaar het maximale REPO bedrag per tegenpartij was verhoogd van $1 naar $ 3 miljard! De nood moet dan wel erg snel aan het oplopen zijn, lijkt mij.

Met deze wetenschap in het achterhoofd ga je toch anders aankijken tegen de lofuitingen die Bernanke ten deel vallen in de officiële pers, nu hij morgen opstapt.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Bekijk ook