Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Bernanke, bedankt!

30-01-2014 Zilverpaul

Gisteren maakte de FED bekend de maandelijkse steun aan de Amerikaanse economie te verlagen van 75 naar 65 miljard dollar. In hetzelfde persbericht stond ook dat men de zgn. Repo faciliteit nog een jaar verlengde. Twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar schijn bedriegt.

Deze Reverse Reposession ( REPO) is normaal gesproken een legitieme manier om voor de duur van enkele dagen liquiditeit te verschaffen aan houders van staatsleningen. Wanneer de eigenaar van de staatslening tijdelijk om cash verlegen zit,  krijgt hij dat voor de duur van  enkele dagen van de FED met de staatsleningen als onderpand. Na een paar dagen wordt deze deal dan weer teruggedraaid, en iedereen is tevreden. De FED ontvangt een kleine vergoeding, en de eigenaar van de staatslening is uit de brand geholpen.

De laatste paar jaar is er echter nog nauwelijks vraag naar Amerikaanse staatsleningen. Daarom wordt de REPO faciliteit nu misbruikt door de FED door zelf de Amerikaanse staatsleningen op te kopen, zo geld in het systeem te pompen en een kunstmatige vraag naar de eigen staatsleningen in stand te houden. Hoewel bovenstaande zin een te eenvoudige voorstelling van zaken weergeeft, aangezien er nog andere partijen tussen zitten, komt het hier wel op neer.

Eind december maakte de FED bekend die maand zo $198 miljard aan 102 verschillende partijen te hebben verleend. Een enorme stijging, die uiteraard niets te maken heeft met het terugdraaien van de steunmaatregelen.  Stel je dat toch eens voor, dat zou een vorm van oplichting zijn !

Reverse Repo 200 billion

Hoe dan ook, zo kan het dat de officiële steunverlening wordt verlaagd, terwijl via de achterdeur nog meer geld dan voorheen in het systeem wordt gepompt. Daar komt nog bij dat in hetzelfde persbericht werd aangegeven dat per deal met een eigenaar van staatsleningen het bedrag verhoogd wordt van $3 miljard naar $5 miljard. Zo kan het zijn dat, in plaats van het officiële steunbedrag van 75 of 65 miljard dollar per maand, er $150 miljard maandelijks in het geldsysteem gepompt wordt. En dit gegeven is nog opmerkelijker, aangezien pas eind december vorig jaar het maximale REPO bedrag per tegenpartij was verhoogd van $1 naar $ 3 miljard! De nood moet dan wel erg snel aan het oplopen zijn, lijkt mij.

Met deze wetenschap in het achterhoofd ga je toch anders aankijken tegen de lofuitingen die Bernanke ten deel vallen in de officiële pers, nu hij morgen opstapt.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 • Ingenieur

  @ Tim:
  Verspil je kostbare tijd niet aan Karen Hudges dat is een labiel verstrooid wijf wat onzin uitkraamt.

  @ Floesh:
  Iedereen kan wikipedia herschrijven / editten. Er zijn dan ook hele legers actief om de geschiedenis te herschrijven in het voordeel van bepaalde mensen.

  Zoals Napoleon zei: ”History is a set of lies agreed upon”
  Zoals Voltaire zei: ”History is only the register of crimes and misfortunes”
  Zoals George Orwell zei: “He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.”

  De maatschappij verandert niet in duizenden jaren enkel de techniek gaat vooruit maar dezelfde methodes blijven actief.

  Nog één wijze uitspraak dan:
  “In the past it was easier to control a million people than it was to kill a million people. Now it is far easier to kill a million people than to control a million people.”
  Zbigniew Brzezinski (Amerikaanse geostrateeg)

 • Lalinea
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Hmm het is vreemd dat de Wikipedia pagina’s van Freegold (of vrijgoud) en ANOTHER zijn verdwenen, ze bestonden wel.

  ANOTHER was zoals gezegd vermoedelijk een insider omdat hij in zijn brieven/berichten veelal significante details wist te vermelden en zijn verwoorde visie veelal vanuit “The Giants” is geschreven. Men vermoed dat het een bankier is geweest die hoog ingevoerd was in het Zwitserse bankwezen en connecties had of zelf plaats nam in de BIS (de centrale bank der centrale banken).

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  FOFOA

  A Tribute to the Thoughts of Another and his Friend
  “Everyone knows where we have been. Let’s see where we are going!” -Another

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Freegold is intensief om helemaal te lezen, maar het geeft je inzichten van “The Giants” die actief zijn in monetaire (olie) wereld.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @Ons Moraal
  Ja ik ken Freegold en volg de blog van FOFOA al een tijd.

  FOFOA = Friend of Friend of Another

  “Another” is een anoniem persoon (men vermoed dat het een insider is geweest) die over de rol van goud in het monetaire systeem schreef op de USA Gold forums in de jaren 90. Veel is olie gerelateerd. Olie en goud stromen altijd in tegengestelde richting was een van zijn uitspraken. Het ook over de olielanden etc.
  http://www.usagold.com/goldtrail/archives/another1.html
  Frank van MU heeft een aantal wikileaks documenten geanalyseerd over Freegold
  http://marketupdate.nl/dossiers/wikileaks-dossiers/exclusief-wikileaks-publiceert-vertrouwelijke-cables-over-goud/

  Nadat Another is verdwenen (vermoedelijk overleden) is zijn opvolger FOA geworden, Friend of Another.

  En nu hebben we FOFOA (hij schrijft lang en gedetailleerd over goud)
  http://fofoa.blogspot.nl/

 • marcel

  @Ws en alle mensen die vroeger goud kochten leveren het nu in omdat ze het verschrikkelijk vinden om nog te dragen [uit de mode ].Zelfs de mensen van de woonwagens zien er van af mvg

 • marcel

  @Gerard ,dank mvg Marcel

 • marcel

  @WS je zegt het zelf als die kochten al nooit goud 14 karaat bij een juwelier en het verhaal ging toch over juweliers die het slecht hadden ? geloof mij ik heb 20 jaar met dit bijltje gehakt dus ben hier geen betweter in mvg PS natuurlijk snap ik dat andere bevolkingsgroepen goudminnend zijn .

 • Ons Moraal

  Trouwens Marcel,

  deze link kreeg ik ook mee van Frank: http://lcn.freedgold.com/

  En…… wat stond hier ook op, ingaande de websites en experts welke ik ook vermeid,

  It is important that we continue to employ all efforts to halt these filthy fraudsters in their tracks. You know the way it works. Employing the sales patter of a second-hand car salesman, scum and sophists like Stanczyk find a blog where their target VICTIMS hang out.

  zeer interessant, indien je dit combineert met wat er echt speelt! ;)

 • Gerard

  Marcel
  Ik kom hier op terug in een nieuw blog.

  Maar ik denk dat de huidige rentedaling tijdelijk zal zijn. het is even een vlucht uit opkomende markten waar de valuta’s zwaar onder druk staan. Gevolg van de valuta oorlog.
  Dit kan hele rare onverwachte gevolgen hebben. Alles heeft gevolgen op elkaar. Ook niet te voorspellen!

  Als de economie NIET verder aantrekt, is het inderdaad gedaan. Dan stort de boel in.

 • Ws

  @Marcel
  @Ons Moraal en WS er wordt voornamelijk geen goud gekocht bij juweliers omdat goud uit de mode is

  Helaas Marcel is mijn beleving is anders.
  Er wordt nog steeds heel veel goud gekocht door Surinamers, Indonesiërs, Chinezen, Thai, etc.
  Alleen willen die geen Nederlands goud dus 14 en 18 karaats, maar willen minimaal 22 karaats.
  En wordt er veel tijdens een vakantie meegenomen of laten het door familie meenemen.
  Prijs van 22 karaat ligt bv in Suriname op dit moment op plm 15 euro per gram, dus waarom zou je het dan bij een Nederlandse juwelier kopen waar je voor 14 karaats zo,n 50 euro voor betaald.
  En vergeet de Turken niet waar bij een traditionele trouwerij veel goud gekocht wordt.
  Alleen al op de zwarte markt op Beverwijk zitten meer Turkse goudwinkels dan bv. alle juweliers in heel Amsterdam en Den Haag samen.

 • marcel

  @Ons Moraal ,kijk op market update maar naar stukken uit het archief van 24 karaat mvg

 • Ons Moraal

  Klopt helemaal en in dit artikel stonden 2 belangrijke dingen:

  1. Daarom wil vrijgoud ook geen currency-geld meer zijn! Goudmetaal wil een fysieke vorm van rijkdom reservewaarde zijn zonder enige binding met currency/nepgeld. Dat zien we duidelijk aan de waarde-korrelatie tussen bvb. olie en goud. Een constante verhouding tussen olie & goudwaarde, ongeacht de prijzing van beide (1 ounce goud = 15 barrels olie).

  O.M: klopt als olie stijgt dan stijgt goud mee

  2.De ECB is de architect van dit vrijgoud concept. De ECB plaatste goud-waarde niet zomaar op z’n balans. De Aziaten kopiëren deze architectuur. De nieuwe ECB bracht een baanbrekend (revolutionair) nieuw goudconcept in voege. De goudreserve van centrale banken kwam op de balans van de ECB voor 15% van de activa en wordt ieder einde kwartaal geboekt aan marktwaarde (mark to market).

  O.M: graag info/documenten waaruit dit blijkt??
  Mijn Intel vertelt mij dat E.U de U.S verkiest boven de E.M, de petrodollar ondersteunend dus.

  3. Vraag uzelf maar eens af waarom de € nog steeds een hogere wisselkoers tegenover de $ blijft behouden!

  O.M: introductie dollar/euro inderdaad hoger, bij introductie rond 1.20

 • marcel

  @Gerard ,ik had deze gisteren voor jou geplaatst .Als je in de gelegenheid bent…..mvg Marcel.http://www.thesilvermountain.nl/blog/6391/columns/bernanke-bedankt.html/comment-page-1#comment-87706

 • marcel

  @Ons Moraal freegold = vrijgoud ,ik denk dat dit bedoeld wordt [heb ik even voor je opgezocht].http://marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/vrijgoud/

 • marcel

  Graag gedaan ;-] we willen leren van elkaar en niet zeuren over taal fouten .Er zijn ergere dingen in de wereld .

 • Ons Moraal

  thx Marcel

  :)

 • marcel

  @Ons Moraal ,je weet het he over 3 maand mag je me op de vingers tikken ;-]

 • Ons Moraal

  Niet getreurd,

  Landen welke tegen Petrodollar zijn verkiezen Goud! Daarentegen…. de dominantie van de petrodollar is (nog) te sterk.

  Wat de zogenaamde experts ook zeggen, de fundamenten welke hun aanhalen, liggen anders in goud! Jammer dat de Petrodollar/OPEC/BRICS inzake nieuws niet vaker behandeld wordt.

  trouwens Floesh ik werd door Frank van M.U. verwezen betreffende Freegold. Wat weet jij hiervan, misschien zit hier een kern van waarheid in!

  Aanvullingen zijn welkom, zo ook kritische blikken maar wel fundamenteel weerlegt, zo komt men verder!

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • marcel

  @Sucker ,ik vind de boodschap naar Ons Moraal nergens op slaan .Deze boodschap zal dan ook wel voor mij gelden .Even goede vrienden hoor maar niet iedereen is overal even goed in .mvg Marcel

 • marcel

  @Ons Moraal en WS er wordt voornamelijk geen goud gekocht bij juweliers omdat goud uit de mode is .Geloof mij ik praat uit ervaring en ik zat altijd veeeeeel lager als een juwelier voor sieraden [kan wel zeggen de goedkoopste] maar al verkoop je 5 euro de gram boven spot de mensen willen gewoon geen goud dragen .20 jaar ervaring en heb dus ook de hype cyclus meegemaakt dat iedere vrouw 8 armbandjes om moest mvg Marcel

 • Ons Moraal

  bron: Reuters 2 berichten in 1
  Demand in China, set to overtake India as the biggest gold consumer this year, has hit record highs as gold prices have fallen about a quarter in 2013 – their first decline in 13 years.

  Global trade data, however, shows that a considerable amount of gold is entering China directly through routes such as Shanghai.

  The optimistic view for gold is that top buyer China will continue to buy record amounts and that India, which was supplanted by its Asian neighbour last year, will ease the restrictions that crimped its demand last year.

  Rising Chinese demand has supported gold prices this year, helping offset outflows from gold-backed exchange-traded funds and a drop-off in demand in India, where a government struggling to bring down a worryingly high current account deficit imposed rules to discourage gold imports.

  The aim was to cut a ballooning current account deficit, and gold, as the number two import by value behind oil, was viewed the best target given its limited role in creating economic growth.

  However, by the end of last year the measures had worked, with imports being slashed to just 21 tonnes in November. This was in a country that imported an average of about 80 tonnes a month in the year to September 2013.

  Turning to China, and news that the Asian giant imported a record amount of gold in 2013 from Hong Kong, the main transit point for its purchases, boosted optimism that demand in the world’s biggest consumer remains robust.

  China imported about 1,158 tonnes from Hong Kong last year, almost double the 2012 total, as buyers took advantage of the plunge in prices.

  But I don’t think these high figures are sustainable,” Chen said, as buying interest cools off after months of aggressive purchases.

  Retail buyers are likely to have already taken advantage of the lower prices in 2012 and merchants are believed to have re-stocked inventories.

  At best, gold demand in China will hold up, but it’s unlikely that it will accelerate by much this year.

  With Chinese demand likely steady and a large question mark over India, gold will have to rely on other factors to keep its nascent 2014 rally going.

  While outflows from exchange-traded funds have slowed, and some small inflows have been recorded, again this looks more like a neutral factor for gold rather than a positive.

  The jitters over emerging markets as the United States tapers its quantitative easing may provide some support, but it will also make buying U.S.-dollar denominated gold more expensive for consumers in developing markets, given the likely depreciation of their currencies.

  Central bank buying, a key pillar of gold’s 12-year rally that ended last year, is also likely to remain broadly supportive, but not so much that it will drive prices higher.

  Overall, without rising Chinese demand and a return of Indian buying, it’s very hard to see gold rallies as anything other than a selling opportunity.

  conclusie: Importen China gestegen 1158ton (verdubbeld) – de 2 grootste importen van india zijn olie en goud – goud restricties India om economie aan te jagen, – QE afbouw zorgt voor devaluatie van valuta’s uit EM markets – de premium van goud gaat omhoog voor EM – de welbekende foto’s uit landen zoals Thailand, China en India, mensen al wachtend in een rij om goud te kopen… gaan voor lagere goudprijzen!! – nog weinig stimulerend nieuws Petrodollar land wat de prijs omhoog kan stuwen voor nu – consolidatie goud tussen $1200/1270- raakt goud voor 3e maal $ 1200 lijn is dit vaak een sell signaal gebeurt dit niet dan zeker de 4e keer.

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • marcel

  @Q en Q, China re China bespeeld als de Hunt Btothers…..alleen daar heten ze HUANT …….LOL

 • didier

  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-30/who-are-biggest-losers-em-crisis
  http://www.zerohedge.com/news/2014-01-30/foreign-investment-france-crashes-77-2013-most-record-26-year-lows

  @Tim, dit heeft Karen Hudes in ieder geval wel juist: Het zijn niet ZIJ, die vervloekte bankiers en politiekers, die manipuleren. Die ZIJ zijn WIJ – jij, ik, en al de anderen. Als zij vallen liggen wij er ook.

 • Ons Moraal

  @Sucker uw bijdrage is waarschijnlijk belangrijker dan mijn boodschap.

  een boodschap tussendoor;
  Ik heb in mijn jeugd in Duitsland gewoond, en heb zo nu en dan, de naweeën van.

  Als zins opbouwen of taal boven intellectueel vermogen gaan……

  Grüss Gott,

 • Sucker

  @ ons moraal
  Om de boodschap beter over te laten komen even wat ondersteuning.

  http://www.taalingebruik.nl/page_content.php?catid=5&id=240

 • Ons Moraal

  @Ws een goede aanvulling,
  Dat juweliers zo hoog boven de spot liggen was mij al bekend, als je van de goudprijs af weet en je gaat dan naar de juwelier, dan vindt je de prijzen schandalig hoog! Een 16karaats ring zit misschien 1 zuivere gram goud in maar je rekent er wel zo’n 200 t/m 250€ voor af. De inhoud goud wat een ring bevat kan marcel je beter vertellen denk ik.

  NL’ers gaan meer in eigen land op vakantie, dit jaar maar even geen wintersport, lees en hoor je wel eens!

  Afijn het punt is waar ik naartoe wil, en zo ook op dit forum,
  Goud naar 5000€ of 50.000€ wordt wel eens geopper. Zo valt er ook hier te lezen, dat velen een lagere prijs aanmoedigen zodat men meer goud/zilver binnen kan harken. De meeste mensen HIER op dit forum, wachten totdat de prijzen zakken, zou het niet zo moeten zijn dat zei gewoon aan moeten blijven kopen ongeacht de prijs. Wat er op neer komt wie gaat zulke goudprijzen uiteindelijk betalen, is het dan nog weggelegd voor Jan en alleman. Is die 5.000€ of 50.000€ haalbaar.

  “Wil jij het ervoor neertikken”

  Zo ook in de toekomst? Dus wie creëert nu op dit moment de vraagzijde??
  http://www.youtube.com/watch?v=lrLeRIzaG1g (koffie v.s. goud en prijs, stukje bewustmaking)

  Dat ik hier uitspraak over doe, zal vast niet in open armen ontvangen worden, maar denk er eens over na. De mensenmassa houdt zich hier nog niet mee bezig, dat ze misschien op een later moment wel gaan/willen in stappen, dat is mogelijk……. Maar dan kom je altijd nog op het punt uit, wat wil men er voor betalen. Op dit moment zijn zei echter niet geïnteresseerd, waaruit ik concludeer dat wij de vraag bepalen. En de mijnen welk aanbod elk jaar stijgende is ook toeneemt.

  Een dodelijke cocktail???

  Wie weet……

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • rise and shine
 • Ws

  @ Ons Moraal
  Koninklijke Siebel sluit zijn filialen, was laatst in het nieuws. Hoe komt dat? Vorig jaar was ik bij een juwelier en hij vertelde mij dat hij voornamelijk veel randomzet aan horloges had. Ik woon vlak bij Arnhem, Jarenlang heeft daar Schaap/Citroen gezeten. Dit pand staat nu ook leeg.
  Dat burgers in koopkracht achteruit zijn gegaan á la!! Maar blijkbaar vinden ze de juwelen ook te duur/overbodig. Ik ga niet zeggen dat goud in een bubbel zit maar misschien ook wel!

  Nederlandse Juweliers zijn veel te duur geworden, voor gouden sieraden 100% boven de spotprijs en voor zilver zelfs tot 500%. boven de spot
  Veel mensen kopen het tegenwoordig op hun vakantie, In Dubai maar enkele procenten boven de spot.
  Andere goedkope landen voor goud zijn Turkije, Marokko, Thailand, Indonesië etc.
  En voordeel is dat daar nog maatwerk is wat vaak niets of weinig extra kost.
  Ook kun je daar van je oude sieraden een nieuw sieraad laten maken tegen een zeer laag maakloon.
  Hier betaal je de hoofdprijs en het goud wat je inruilt krijg je een zeer lage prijs voor zodat de juwelier dubbelop verdiend, en de juwelier besteed dit weer uit die er ook weer aan moet verdienen.
  Daarom gaan er zoveel juweliers failliet.

 • Ons Moraal

  Trouwens Jacco, laat eens wat vaker van je horen, volgens mij was jij ook wakker!

 • Ons Moraal

  @ Tim

  170.000 ton in Hawai??
  Er wordt voor dit jaar 2900 ton aan goud gemijnd waar trouwens de mijnbedrijven in 2012 nog zo’n 2000 ton mijnden. Do the math!

  Trouwens dat de productie steeds meer toeneemt hoort men ook in het achterhoofd te houden, de afnemers dienen er ook na te zijn. Onder deze afnemers zitten cb’s banken, particulieren, juwelieren etc.

  Koninklijke Siebel sluit zijn filialen, was laatst in het nieuws. Hoe komt dat? Vorig jaar was ik bij een juwelier en hij vertelde mij dat hij voornamelijk veel randomzet aan horloges had. Ik woon vlak bij Arnhem, Jarenlang heeft daar Schaap/Citroen gezeten. Dit pand staat nu ook leeg.

  Dat burgers in koopkracht achteruit zijn gegaan á la!! Maar blijkbaar vinden ze de juwelen ook te duur/overbodig. Ik ga niet zeggen dat goud in een bubbel zit maar misschien ook wel! Wat ik laatst al poste, zijn er hier en daar zeker dezelfde symptomen te zien. Heb je de Posting gemist zoek hem ff op!

  Terugkomende op Karen Hudes, zei lijkt mij onbelangrijk!
  http://www.zerohedge.com/contributed/2013-09-11/smartknowledgeu-exclusive-interview-world-bank-whistleblower-karen-hudes-worl

  Kijk alles wat van bovenstaande pagina afkomt wil ik niets van weten. Ik ben tegen Zerohedge. Dat zei hier al op staat zegt mij genoeg!

  een TIP: laat veel informatie vallen, en begin van voor af aan. Je zit hier op een goud forum. Dus zoek de fundamentals op waarom goud echt kan gaan stijgen welk leidend systeem gebroken dient te worden, genaamd de Petrodollar. Wat is de Petrodollar, Wat is Project Independance, Wat is OPEC, waar op de wereldkaart zitten ze, Kanalen/oliepijpleidingen doorvoerhavens, oliecrisis jaren 70/80 en van 2001/2011 etc. de hele rambam…… dan wordt je al veel duidelijk.

  De meesten weten bovenstaand niet eens exact te omschrijven, de websites die ze bezoeken voorzien jouw niet van echte waardevolle info, omdat er ten eerste belangen in zitten ten tweede ze op jouw gevoelens in spelen, toch trekt de massa (dan benoem ik het netjes) naar dit soort sites. Waarom is dat, denk je??

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Floesh

  @Tim
  Ik vind haar ongeloofwaardig

 • Tim

  Of dacht je dat types als de Rothschilds of 1 of andere oliesjeik met amateurs werkten?

 • Tim

  @Jacco,
  I agree, vooral als ze bungelen of vallen.

 • Tim

  @ ons moraal, en anderen
  Wat vind jij van die Karen Hudes en haar interviews? Waarin ze in 1 ervan ook beweerd dat er 170.000 ton goud in het geheim in hawaii ligt opgeslagen. Vanaf 0.42min tot 1,20min zegt ze dat ook in het volgende korte filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=ty20OkbP_3E

  Er zijn nog veel meer en uitgebreidere interviews met deze zogenaamde whistleblower van de wereldbank.

 • Jacco

  We houden het kort.
  Ga er maar vanuit dat de bankiers vermoord zijn.

 • Nico

  Ik heb een boot met alle “zelfvoorzienend” comfort zoals een huis maar dan drijvend. Men zal mij niet tegenkomen in de hysterische mensenmassa’s.

  Dan kunnen wij elkaar de hand schudden,1 van de beste noodvoorzieningen die er is, ook bij een overstroming.

 • Nico
 • Gepensioneerde

  @ Q@Q Als ze kunnen kopen zullen ze dat niet laten. En dan wil je natuurlijk zo goedkoop mogelijk kopen. Maar natuurlijk zijn er ook andere kopers aziatische landen zoals Thailand en ook de Turken en Saoedi’s en het goud wil maar niet naar de neerwaartse koersdoelen door sommige banken voorspeld en die spreken mekaar dan ook nog eens tegen. Commerzbank voorziet bijvoorbeeld een koersdoel van 1400 voor het goud. Maar JP Morgan kon toen het goud enkele dagen 1270 stond het goud gemakkelijk iets hoger manipuleren en ze hebben het niet gedaan. Iets om over na te denken, manipulatie uiteraard, maar in welke richting willen ze gaan? Maar niet getreurd, uit Noord Korea of Venezuela kunnen ze het niet meer halen. Dus maar eligible omzetten in registered. Een beter bewijs van een tekort bestaat er niet, tenzij dan de Duitsers die niet aan hun goud geraken.

 • Q&Q

  @ Gepensioneerde

  Volgens mij kopen de chinezen ook veel mijnen, denk dat men China beetje onderschat! :)

 • Gepensioneerde

  @ Q&Q In feite zouden we dan ook mogen verwachten dat China massaal goud en zilvermijnaandelen koopt want eens dat goud en zilver stijgen heb je bij die aandelen toch een hefboomeffect, en zo geraken ze nog van hun dollars vanaf.

 • Floesh

  @marcel
  Ik verwacht dat we in de komende 3 maand een bevestiging krijgen van een duidelijk lijn, dat zal sterk opwaarts zijn of naar beneden maar ik vermoed opwaarts.

 • Lalinea

  Gepensioneerde re: Comex
  Als ik het interview van j.l. mag geloven is Londen “Virtueel” leeg, wat dat ook mag betekenen. Virtueel staat in dit geval voor t.b.v. China. Ik ga er niet vanuit dat de fysieke bezitters de, op dat moment zielige, ETF bezitters gaat helpen met leveren voor fiat geld. Dus hoe ze alleen al aan 35.000.000.000 ounce gaan komen zal het ei van Columbus wel gaan worden. Februari kan nog wel eens nare trekjes gaan krijgen met al die openstaande leveringen. Maar gelukkig heeft de overheid voor spelen gezorgd ter afleiding om de pijn te drukken. lol

 • Q&Q

  “China bespeelt de goudmarkt zoals de Hunt Brothers zilver in de jaren ‘80”

  China is de laatste jaren bezig de goudmarkt te bespelen zoals de gebroeders Hunt de zilvermarkt bespeelden in de jaren ’80. China slorpt al het fysieke goud op om een tekort te creëren waardoor de prijs fors zal stijgen.

  In de jaren ’80 bespeelden de gebroeders Hunt de zilvermarkt op eenzelfde manier. Hierdoor creëerden ze een prijsstijging die 34 jaar lang niet meer werd bereikt. Het verschil is dat de Comex China deze keer niet kan tegenhouden. De gebroeders Hunt bespeelden de papieren markt, terwijl China de fysieke markt opslorpt.

  Het is dan ook wachten op een van de twee mogelijke eindscenario’s: ofwel komt er een default van de Comex doordat het geen fysiek goud meer kan leveren, ofwel komt er een bekendmaking van China over de officiële goudreserves. Momenteel staat die nog op 1.054 ton, maar iedereen weet dat dit veel meer is, vermoedelijk 4.000 à 5.000 ton.

  Nog volgens News Goldseek zal niet alleen goud profiteren van de Chinese dominantie op de goudmarkt, ook zilver zal hiervan profiteren. Zilver doet het altijd beter dan goud als de prijzen omhoog gaan.

  – See more at: http://www.beurs.com/2014/01/30/china-bespeelt-de-goudmarkt-zoals-de-hunt-brothers-zilver-in-de-jaren-80/39216#sthash.9MeCRlJX.dpuf

 • Gepensioneerde

  @ Lalinea. Ik heb hier ook nog veel vragen, voor zover ik weet wordt het meeste goud vanuit Londen geleverd. Dus alleen naar de Comex kijken geeft een onvolledig beeld.
  Ik ga er ook van uit dat niet iedereen die eligIble heeft dat zal omzetten in registered.

 • Nadja

  Gerard, re: tapering

  Als met 2 maal 10 miljard tapering de gevolgen voor EM-landen en -valuta al zo groot zijn, wat gaat dat niet geven voor die landen als de tapering in dit tempo doorgezet wordt.
  VS vaart er tot nu toe wel bij maar de vraag is hoe lang, want de EM-economien zullen minder kunnen gaan inkopen en investeren. Daar heeft het westen net van geprofiteerd. Of de VS niet? In ieder geval hebben ze hogere rendementen gemaakt op hun ongedekte dollars dan dat ze het geld in de VS zouden hebben geinvesteerd.
  Mijn vraag is hoe dit gebeuren in relatie te brengen met het deflatie-scenario.
  Bedankt alvast voor je wijsheden.

 • Lalinea

  Hallo allemaal,
  Ik hoor hier verschillende berichten over de Comex. schokkend dan wel deprimerend.

  Op basis van de sheet van Marcel 18.02 uur ben ik eens aan het rekenen geweest. Dit op basis van het feit, dat ze van het een op het andere moment Eligible naar Registered om kunnen zetten.
  We weten allemaal dat er momenteel zo’n 112 ETF’s uitgegeven zijn per iedere ounce goud in de Registered Comex.
  Volgens de link die Marcel gepost heeft: http://www.silverdoctors.com/jpmorgan-loses-44-of-gold-inventories-in-4-days/ staat de Comex registered op 375.139.467 ounce.
  Als ik dit keer 112 doe, kom ik op een getal van 42.015.620.304 ounce die geleverd moet worden zodra de ETF’s massaal ingewisseld worden voor fysiek.
  Als ik dan de Combined Total bekijk van 7.141.230.857 ounce goud, komt in op 6 ETF’s tegen 1 ounce goud.

  Klopt deze berekening of sla ik de plank finaal mis.
  Als dit klopt komen ze alsnog zo’n 35.000.000.000 ounce tekort.

  Volgende week beginnen de winterspelen. Onze politiek is er ook nooit vies van geweest om er wetjes door te douwen tijden WK’s en EK’s, en er was geen haan die er naar kraaide of dat het opgevallen was.
  Vorige week was er ook iemand op dit blog die wist te vertellen dat er in februari veel contracten verkocht gaan worden. Toeval? Miljoenen mensen die naar de sport zitten te kijken, terwijl de grote jongens ongestoord nog even de puntjes op de i zet.

  Om ook nog even op te reageren: “Zorg dat je een exit plan hebt”.
  Ik heb een boot met alle “zelfvoorzienend” comfort zoals een huis maar dan drijvend. Men zal mij niet tegenkomen in de hysterische mensenmassa’s.

 • marcel

  @Gepensioneerde ;-] tot morgen mvg

 • Gepensioneerde

  @ Marcel Dus in het nederlands. Ik verwacht vuurwerk binnen de komende drie maand.

 • Ingenieur
 • marcel

  @Gepensioneerde ,kan wel simpeler hoor …..in het nederlands ;-]

 • Gepensioneerde
 • marcel
 • marcel

  @Floesh ,wat verwacht jij voor de komende 3 maand?

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @Ons Moraal
  Ik kwam deze video nog tegen, ben benieuwd naar je mening http://youtu.be/lEDPOPr7qiY

 • marcel

  @Floesh dank voor reactie ;-]

 • rise and shine
 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @marcel
  Ik vond de video van Ons Moraal in het begin wat langdradig, maar daarna kwam de verhaallijn duidelijker naar voren. Van veel dingen was ik op de hoogte of wist ik al het een en ander, maar het is altijd goed om diverse kanten belicht te zien om zo met een open en nuchtere blik naar de ontwikkelingen in wereld te kijken.

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  @rise and shine
  I know, bedankt voor je bericht. 2014 wordt het jaar waarin Bitcoin en de bekende mensen in de Bitcoin scene worden aangepakt.

 • rise and shine

  @ FLOESH….
  Afgelopen zondag werd op JFK airport in New York de 24-jarige Bitcoin miljonair Charlie Shrem gearresteerd.

  Hij wordt aangeklaagd voor een hele serie misdaden waaronder het witwassen van drugsgeld.
  Door de explosieve groei van de internet geldeenheid Bitcoin werd de destijds 23-jarige Charlie plotsklaps miljonair. Waar hij zijn geld mee verdiende was het verhandelen van Bitcoins via zijn bedrijf BitInstant. Vorig jaar bezat hij volgens berichten in de pers al meer dan 14 miljoen Dollar.

  Er is nu een heel officiëel leger op Shrem gedoken, bestaande uit de Amerikaanse belastingdienst, de IRS, de Drug Enforcement Agency (DEA) en het Amerikaanse Openbaar Ministerie.
  Hij wordt ervan beschuldigd dat hij samen met Robert Faiella een criminele organisatie vormde om te proberen om voor meer dan een miljoen Dollar aan Bitcoins te slijten via drugshandel op een website die Silk Road heet.

  De eigenaar van deze website, Ross Ulbricht, werd vorig jaar oktober al gearresteerd, maar de arrestatie van Shrem lijkt niet daaraan gerelateerd te zijn.

  Wat wel duidelijk is is dat men op een gelegenheid als deze heeft zitten wachten om keihard toe te slaan. Wat er van de aanklachten waar is zal later moeten blijken, maar zoals wij al eerder schreven zullen de bankiers het niet accepteren dat er iemand anders, notabene via internet, in hun vaarwater zit.

  De aanklachten tegen Shrem zijn hier en daar ook uitermate vaag. Zo wordt hem verweten dat hij zijn website/bedrijf BitInstant ter beschikking stelde aan Faiella (Silk Road) om Bitcoins te kopen die later dan weer voor drugshandel gebruikt zouden zijn. Shrem had moeten of kunnen weten dat de Bitcoins die hij verkocht voor die handel gebruikt zouden worden.

  Het was bekend dat Shrem graag een joint opstak en daarom wordt hij nu ook beschuldigd van het kopen van drugs via Silk Road.

  Het is natuurlijk ook niet echt logisch dat iemand die al zoveel geld had verdiend zich nog druk moest maken om te proberen via illegale praktijken als drugshandel en witwassen nog wat bij te verdienen.

 • rise and shine

  Met een beeld voor ogen van bankiers die van de daken van hun eigen bankinstellingen af springen denken we al snel aan de Grote Depressie van de jaren dertig.

  Afgelopen dinsdag gebeurde dit echter ook in het centrum van Londen en dat was niet de enige dode bankier de afgelopen week.

  Afgelopen dinsdag sprong een vice president van de JP Morgan Bank in Londen van de 33ste verdieping naar beneden. Hij viel meer dan 150 meter en volgens getuigen was er “veel bloed”.

  Dit nieuws kwam net nadat zondag een voormalig bankier van de Deutsche Bank in zijn huis werd aangetroffen waar hij zichzelf had opgehangen.

  Is dit toeval? De markten zijn wel wat naar beneden gegaan, maar er is nog geen ineenstorting geweest. Zit er toch meer achter dit soort zelfdodingen dan op het eerste gezicht lijkt? Misschien wel.

  Laten we eerst kijken naar de dood van Gabriel Magee, de man die van het dak van JP Morgan naar beneden sprong. Een man die nog maar 39 jaar oud was, een succesvolle baan had, veel geld verdiende en dus wat voor reden zou hij gehad kunnen hebben om naar beneden te springen?

  Ook de dood van voormalig Deutsche Bank topman, Bill Broeksmit, is een mysterie. Hij werd briljant genoemd mede vanwege zijn pionierschap in interest rate swaps (derivaten) (uitwisselen van rentetarieven wat vooral wordt gebruikt bij hedge fondsen en speculatie. Ook gerelateerd aan LIBOR en EURIBOR fraude). In een eerder artikel schreven wij:

  “Deutsche bank is de verhouding tussen eigen vermogen en geleend geld 1 op 60. Hiermee hebben zij de hoogste hefboom verhouding (leverage) in Europa en lopen ze gevaar via derivatenrisico voor een bedrag van 51 biljoen Euro. (En nee, het is geen vertaalfout: 70 trillion USD is 51 biljoen Euro. Een bedrag wat je ook kunt schrijven als 70.000.000.000.000 Dollar).”

  Volgens Scotland Yard waren er geen verdachte omstandigheden, waarmee ze dus zeggen dat het zelfmoord was en geen moord.

  Zowel de topman van de Deutsche Bank als die van JP Morgan waren betrokken bij het risk management van hun bank. Tevens zitten de beide banken respectievelijk op de twee grootste derivatenportfolio’s in de wereld. En derivaten zijn, volgens mega-investeerder Warren Buffet, levensgevaarlijk.

  Vorige week werd er nóg een bankier dood aangetroffen. Het betrof hier een directeur van de verzekeringsbank Swiss Re AG. De oorzaak en/of de reden van dit sterfgeval is niet bekendgemaakt. Wel weten we over deze bank dat ze de hoofdverzekeringsmaatschappij waren van de Twin Towers in New York en zij de eigenaar (Silverstein) hebben moeten uitbetalen na de 9/11 aanslagen, ze een tweede hoofdkantoor hebben in Londen en dat Warren Buffet zwaar geinvesteerd heeft in deze bank.

  Natuurlijk kunnen aan deze sterfgevallen hele begrijpelijke oorzaken ten grondslag liggen. De maand januari is voor veel mensen nu eenmaal een depressieve maand en voor mensen die in Londen wonen en niet gewend zijn aan het grijze weer, kan het sterk deprimerend werken.

  Als de markten al volledig ingestort waren dan zou je dit soort doden ongetwijfeld daaraan toe kunnen schrijven. Hoewel de markten nog niet gecrasht zijn, bevinden wij ons wel op iets dat op een keerpunt lijkt en dat de markten onstabieler maakt.

  Of is het misschien zo dat insiders weten wat er gaat komen en dat niet willen afwachten?

  In dat kader vallen er wel een paar interessante berichten te melden:

  Zo werd door Matt Drudge van het Drudge Report de volgende cryptische boodschap gecommuniceerd, “Zorg dat je een exit plan hebt”. Wat zou hij hiermee bedoelen?

  Op dinsdag werd het nieuws bekendgemaakt dat een prominente Russiche bank, My Bank, alle contante geldopnames heeft stopgezet tot volgende week. Nu waren er al eerder berichten dat het voor mensen niet zo gemakkelijk was om contant geld op te nemen bij Russische banken, maar dit bericht kwam toch wel als een verrassing.

  Dan was er natuurlijk ook deze week het toch wel verrassende bericht dat de Deutsche Bank voorstelt om tien procent van het spaargeld van burgers in beslag te nemen.

  In Nederland het bericht dat er op dit moment een stortvloed aan faillissementen is in het bedrijfsleven:

  “Ondanks alle hoopgevende voorspellingen voor de economie, houdt de golf van faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven aan”.

  Daarnaast hebben we eerder deze week al bericht over de grote onrust in de landen van de zogenaamde emerging markets (financiële markten van landen in ontwikkeling).

  Kortom, het rommelt behoorlijk in de achtergrond van een financiëel systeem wat op dit moment letterlijk met touwtjes bijelkaar wordt gehouden. Dan is het ook niet zo vreemd om te veronderstellen dat een aantal bankiers weet dat het ieder moment voorbij kan zijn.

  Er is echter ook nog een andere mogelijkheid en in het licht van de gebeurtenissen in het afgelopen jaar niet ondenkbaar.

  Bankiers, vooral in de top, zijn veelal mensen die niet snel bang te maken zijn en in principe overal maling aan hebben. Als dit soort lieden dan toch wordt gedreven tot zelfmoord, dan moet daar wel een heel heftige reden aan ten grondslag liggen.

  We weten ook dat we middenin Operation End Game zitten, waarover wij vorig jaar naar aanleiding van de dood van onderzoeksjournalist Michael Hastings het volgende schreven:

  Het is letterlijk een duivels plan dat véél meer behelst dan de financiële End Game waarvan we ons nu in de laatste fase bevinden. De verwoesting van de financiële markten is slechts een onderdeel, een stap in het totaalplan.

  Operation End Game bestaat uit verschillende onderdelen. Het verwoesten van de financiële markten en het ineenstorten van de economie en het financiële systeem, het wegsluizen van de rijkdommen van de burgers was de eerste stap in het proces en is begonnen rond 1997.

  Voor de details over hoe dit precies in zijn werk is gegaan en wie daar allemaal bij betrokken waren, verwijzen wij naar een goed artikel op Gewoon-Nieuws. De bewijzen voor dit onderdeel van het totaalplan, de financiële Endgame, zijn bekend geworden via onderzoeksjournalist Greg Palast via een authentieke memo uit 1997.

  De gevolgen van de financiële End Game zijn wereldwijde onvrede, chaos, oproer en armoede onder de verschillende bevolkingen. Is het dan vergezocht om te denken dat als onderdeel van deze End Game er iets gevraagd wordt van bepaalde bankiers? Iets dat zelfs voor deze keiharde lui zo vreselijk is, dat ze het niet kunnen? Dat ze weten dat wanneer ze niet doen wat hun opdrachtgevers van hen verlangen ze dat waarschijnlijk niet zullen overleven en dus dan maar zelf het heft in handen nemen en er een einde aan maken?

  Andere mogelijkheid is dat ze in het bezit zijn van bepaalde gevoelige informatie, waardoor ze weten dat het echt niet lang meer duurt voordat de gehele financiële bubbel met een geweldige klap uit elkaar zal spatten en een woedende bevolking wereldwijd jacht zal maken op de bankiers die hiervoor verantwoordelijk zijn, om ze op te hangen aan de dichtstbijzijnde lantaarnpaal?

  In dat kader is de cryptische boodschap van Matt Drudge heel begrijpelijk: “Zorg dat je een exit plan hebt”.

 • marcel
 • marcel
 • marcel
 • marcel

  @Floesh hoe vond je de docu van Ons Moraal mvg

 • marcel

  @Klaas ,heb je mijn beoordelingen wel eens gezien ik sta een 9,5 eerlijkheid duurt het langst ;-]

 • Klaas

  @Marcel,

  Volledige ontsluiting betekent het in gynaecologische termen. Nu maar afwachten of het levensvatbaar is.

 • Klaas

  @Marcel,
  Heb je ze verteld dat het 14 kt was? ;-)
  dat is dan kassa

 • marcel

  Kijk het tapernieuws is ingedaald het gaat weer omhoog.http://www.marketwatch.com/investing/bond/10_year?CountryCode=US

 • marcel

  @ Klaas ,ik kocht laatst nog baartjes van een klant van 10 gram die 99,5 procent goud waren ipv 99,9 uit Turkije .Dit was zelfs voor mij nieuw haha mvg

 • Klaas

  @ Marcel.
  Tja…..het eindspel. Nou ik duik er bovenop als het zover is. Ik heb mijn zinnen gezet op zo’n prachtig mooi gegoten goudbaartje van Heraeus gezet. Maar ik wacht nog maar even.

 • marcel

  @Klaas op 98 procent op de midden koers koop ik hem altijd van je ;-]

 • Klaas

  De enige relevante stijger vandaag is de petitie tegen Justin Bieber om hem z’n greencard te ontnemen.
  Verdorie, liet ik vandaag ook nog een goudbaar (tje) donderen. Een beste deuk. Zou het zo nog verkocht kunnen worden? Belangstelling Marcel?

 • marcel

  @Klaas ,zou dit niet een laatste poging zijn om nog 1 keer een de boel naar beneden te krijgen? Volgens mij hebben ze nog weinig kansen nu het eindspel begonnen is . mvg

 • Klaas

  Credit Suisse doet, net als ABN-AMRO, andermaal een duit in het zakje. Op die manier bederf je het wel voor velen onder ons, tenzij je nog wilt bijkopen.

  http://www.businessinsider.com/credit-suisse-gold-1000-2014-1

 • marcel

  @Gerard ,ik heb ook al vaak geschreven dat bij taperen de 10 jaars op gaat lopen in de usa en dat ik dat juist als een positief signaal zie op langere termijn . De huizen markt en economie zal hier zwaar onder lijden en de kunstmatige vooruitgang zal [weer] als een kaartenhuis in elkaar storten [in de usa en daarna in de rest van de wereld]Dus op jou reactie op ik kijk niet naar daggrafieken denk ik hetzelfde de 10 jaars gaat over de 3 procent en wie wil straks de schuld van Amerika nog hebben kortom de boel stort in of denk jij hier anders over mvg Marcel

 • seb

  Tot zover daalt zilver en goud weer

 • marcel

  @Zilverpaul,hier was het vorig jaar China on repo [soortgrlijke grafiek]mvg Marcel.http://goldandglory.wordpress.com/2013/06/23/chinese-goudrush-als-signaal-voor-megacrisis-in-banken/

 • Fruitmandje

  Goejedag zeg, SLV -3,5%. Vorige tapering was het iets gestegen volgens mij. Of is er naast die tapering ander nieuws waar ik niks van weet?

 • oxford.road
 • oxford.road

  Bernanke ……. zijn grootste fout …… zijn grootste verdienste …… zijn erfenis ……

  http://trends.knack.be/economie/nieuws/mensen/ben-bernanke-tussen-standbeeld-en-stommiteiten/article-4000512968016.htm

 • oxford.road
 • Klaas

  @anti banki,
  Het was even een kwestie van punten en komma’s. Iets te snel geplaatst.
  “Goud een slechte performer” is mijn conclusie n.a.v. hun voorspelling als het goud volgend jaar naar 900$ zakt en naar 1000 $ in 2016.