Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Bernanke besluit niet extra geld in de economie te pompen, Q3 uitgesteld

26-08-2011 Bas

Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), heeft voorlopig geen nieuwe steun voor de Amerikaanse economie in petto. Dat bleek vrijdag uit een toespraak van de centrale bankier in het Amerikaanse Jackson Hole. Volgens Bernanke moet de overheid van de Verenigde Staten wel maatregelen nemen om de banenmarkt te stimuleren. Ingrepen om de economie aan te jagen vallen volgens hem op dit moment echter buiten de verantwoordelijkheid van de centrale bank.

De Fed komt in september 2 dagen bijeen om de mogelijkheden voor extra monetaire steun te bespreken. Eerder stond slechts 1 dag van overleg gepland. Bernanke sprak zijn teleurstelling uit over de zwakke economische groei sinds de financiële crisis. ”Het is duidelijk dat het herstel veel minder robuust is geweest dan we hadden gehoopt”, stelde hij.

Groeipotentie

Volgens de centralebankpresident hebben de schokken van de afgelopen jaren de groeipotentie van de Amerikaanse economie echter niet aangetast. De economische groei neemt volgens Bernanke in de tweede helft van dit jaar weer toe. Een herhaling van de politieke ruzie over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld kan het herstel echter serieus in gevaar brengen, waarschuwde hij.

Extra stimulering

Volgens de Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Amerikaanse economie inderdaad extra stimulering nodig om weer op stoom te komen. Dat zei hij vrijdag na afloop van een reis door Azië. ”Iedereen zegt dat we een groter stimuleringspakket hadden moeten doorvoeren”, zei Biden over de maatregelen die tijdens de recessie werden doorgevoerd om een verdere achteruitgang van de Amerikaanse economie te voorkomen. ”Dat vind ik ook. Maar dat hadden we nooit door het Congres gekregen.”

President Barack Obama komt naar verwachting begin volgende maand met nieuwe plannen om de economie en de arbeidsmarkt uit het slop te trekken.

Bron: Nu.nl

 • http://dieta.to/ dieta

  …Voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve Fed het stelsel van Amerikaanse centrale banken erkent dat de Amerikaanse economie aan het afzwakken is maar dat is volgens hem geen reden tot extra stimuleringsmaatregelen.

 • RB

  @ Gerard

  Hoe kijk jij eigenlijk tegen dat biflatie verhaal aan?

  Biflatie: Een economische situatie die gekenmerkt wordt door zowel inflatie als deflatie. De prijs van grondstofgerelateerde producten (zoals voedsel en olie) stijgt, terwijl de prijs van schuld gerelateerde producten (zoals huizen en andere goederen) daalt. Er is sprake van grondstofinflatie en kredietdeflatie tegelijkertijd.

  Bron: http://biflatie.nl/

 • Gerard

  @Jan
  “Banken zijn oppermachtig, zoveel is duidelijk.”
  Dat is waar, maar o zo kwetsbaar in “deflatie-tijdperk”!

 • Gerard

  @RCPL
  Ik heb nog even goed gekeken, maar dit is zeker GEEN kop-schouder formatie op goud.
  Als je lijnen trekt over de toppen en de dalen, dan zie je dat de uptrend er duidelijk inzitten.
  Alleen de parabool is gecorrigeerd, en dat hoort ook zo.
  Van 1 juli – 1 augustus – 1 september kun je EEN rechte lijn trekken met exact deze 3 raakpunten.
  Het ziet er gewoon keurig uit.

 • RB

  @ M.D.

  Ik heb de naam wel eens vaker voorbij zien komen. Ga d’r nog eens induiken. Dank voor de tip.

 • M.D

  Gisteren op you tube wat filpmjes bekeken van Lindsey Williams!
  Ik heb naar mijn weten nog niemand die op deze forum naar hem verwezen heeft, Die man heeft veel te zeggen hoe het zich allemaal zal ontvouwen, eerst de euro, dan de dollar, enz…
  wat met hypotheken en zoveel meer, hij zou deze informatie vanuit de elite zelf bemachtigd hebben omdat hij aantal jaren met ze samengewerkt heeft, beveelt iedereen sterk aan om goud en zilver te kopen! ik heb zelf al een jaar lang naar Max Keizer, Alex Jones, Nigel Ferage geluisterd en k’moet zeggen dat die Lindsey wel heel specifieke voorspellingen doet, nou ja wees gerust sceptisch!

 • Jan

  @cp: ja, maar als je geld op één bank hebt staan en die gaat failliet dan ben je helemaal gezien. Nu ja, de kans dat dat gebeurt zal wel niet zo groot zijn aangezien de overheid er wel alles aan zal doen om het niet zover te laten komen omdat dan het hele land in rep en roer staat. Banken zijn oppermachtig, zoveel is duidelijk.

 • cp

  je geld op meerdere rekeningen zetten is ook een risico omdat de kans dan groter is dat er een bank bij zit die omvalt..

 • Jan

  @Maria: als er nu een bank over de kop gaat dan kan je wel fluiten naar je geld. Theoretisch gezien zou je dat geld van de overheid kunnen terugkrijgen, maar als ze het zelf niet hebben dan ben je natuurlijk terug bij af. De banksector is trouwens zo verweven dat ik verwacht dat als 1 bank in de problemen komen dat zal overslaan naar de anderen, zeker als mensen zenuwachtig worden en hun geld willen zien. Uiteraard ben ik geen beleggingsadviseur of economisch expert, maar ik zou zoveel mogelijk in ‘tangible assets’ investeren en als je toch geld op de bank moet houden valt het mss te overwegen dat te spreiden over verschillende banken (buys time: in het geval van een crash kan je mss nog snel naar je andere bank om geld af te halen), al zullen dan ook de kosten hoger zijn natuurlijk. In elk geval zijn spaarrekeningen en aanverwanten slechte beleggingen (nog afgezien van het risico) aangezien de rente negatief uitvalt t.o.v de inflatiegraad. Raar trouwens dat niet meer mensen dat beseffen: in wezen worden ze gewoon bestolen door de banken en ze geven het hen nog vrijwillig ook. Toch leuk als je elk jaar die electronische cijfertjes ziet stijgen, alleen kan je met dat geld natuurlijk (veel) minder kopen dan daarvoor.

  For what it’s worth, Gerard zal ongetwijfeld interessante dingen te zeggen hebben.

 • RB

  Is het mensen wel eens opgevallen dat de stijging van de goudprijs een gelijke trend houdt met de stijging van het aantal verkochte Apple producten?

  Is het mensen wel eens opgevallen dat de stijging van de goudprijs een gelijke trend houdt met de stijging van het aantal weerswaarschuwingen?

  Is het mensen wel eens opgevallen dat de stijging van de goudprijs een gelijke trend houdt met de stijging van het aantal oorlogen?

  Trolololololo… ;-)

 • Dave

  @RB

  Wedden dat alle goldbugs op Wilders zullen stemmen zodra hij bekend maakt dat hij de goudstandaard wil herintroduceren…

  Erst das Fressen dan die Moral

  Maar nogmaals, het gaat niet om Wilders, maar de trend die populisme en goud nu doormaken. Ik probeer erachter te komen wat de werkelijke koopkracht van goud zou moeten zijn vandaag de dag.

  Mijn stelling is dat goud nu slechts op 15% van z’n werkelijke koopkracht zit. Deze werkelijke koopkracht wordt d.m.v. manipilatie en indoctrinatie onderdrukt.

  That’s all..

 • RB

  @ Dave

  Ik begrijp je heel goed – en ik moet alleen maar harder lachen. De dag dat Wilders premier zou zijn, is de dag dat hij – vrijwillig of onvrijwillig – tot de elite behoort. Daar is geen ontkomen aan.

 • Dave

  @RB

  Je begrijpt me niet. Het gaat niet om Wilders en zijn ideeen, maar om het vertrouwen van de bevolking in “de elite”. Zowel goud als populisme zijn daar een uiting van. De stijging heeft een opvallende gelijke trend.

 • RB

  @ Dave

  Nee, serieus? Wilders heeft beste goede ideetjes, zoals vort met de JSF en uit het raam met de EU, maar voor de rest is het een raspopulist die niet bang is voor een U-bocht of tien. Politieke figuren zijn per definitie onbetrouwbaar, totdat het tegendeel bewezen is.

 • Dave

  Is het mensen wel eens opgevallen dat de stijging van de goudprijs een gelijke trend houdt met de stijging van de zetels van de populistische partijen zoals de PVV?

  Goud is de vijand van de bancaire elite, maar dat is de PVV ook. Onze bancaire elite heeft behoefte aan politieke partijen die staatschulden willen blijven maken om hun loze beloftes na te komen.

  Goud wordt d.m.v. manipulatie, indoctrinatie en frauduleuze praktijken laag gehouden net zoals de elite dat met de PVV doet.

  De PVV heeft op dit moment 15 % van het zetelaantal. Is de werkelijke waarde (koopkracht) van goud op dit moment zo rond de € 300.000,- per kilo?

  Is Geert Wilders goud?

 • RCPL

  @ Gerard

  Of zou er een nu een kop-schouder formatie in de maak zijn, wat betreft goud (schouder op 1825 – 1840)? Zo ja, dan waarschijnlijk een verdere daling in het verschiet.

  Het valt me ook op dat de aandelen indices boven weerstandniveau’s aan het kruipen zijn.

 • Theo

  Eindelijk een uitleg van de Eurocrisis in voor iedereen begrijpelijke taal.

  http://trololololololololololo.com/

  groet Theo

 • Gerard

  Goud ligt er op dit moment erg mooi bij. De koers ligt weer vlak boven de MA20. Ook zit de koers weer rond het midden van de keltner channels. Het lijkt er sterk op dat de correctie voorbij is.
  Nu nog: zijwaarts of omhoog. Dat is de vraag.

 • Gerard

  Maria :Wie kan mij uitleggen wat er met de banktegoeden van de inwoners van Ned. gebeurt alser een bankroet komt bij een bank? Gerantselling van 100.000 euro maar welke overheid kan dat nog vergoeden bij bijv. ING of een andere grote bank. Wordt dat dan later terugbetaald of kan je voorlopig geen geld opnemen? Ik lees dat pinautomaten leeg zullen zijn en de schermen van internetbankieren op zwart. Is het nu verstandig een pand te kopen van je zuurverdiende centen. Het zal nu te vroeg zijn (vanwege waardevermindering pand) maar wat als je niet je geld terugkrijgt is het misschien beter nog stenen te bezitten.
  @Gerard of @Temp242 kunnen misschien mij overtuigen wat te doen.

  11

  Het probleem van pinautomaten op slot en interbankieren uit de lucht gaat al gebeuren VOORDAT de banken bankroet gaan. Hier zijn we op dit moment kort bij. Ik schreef enkele weken geleden al dat je vanaf nu “permanent” minstens voor 3 maanden kasgeld in huis moet hebben.

  Wat er kan gebeuren is als volgt. De Europese banken kunnen op dit moment niet aan geld komen. Dit zijn “interbankaire” leningen aan elkaar om het betalingsverkeer af te vangen zodat de bank liquide middelen kan aanhouden. Ga er even niet dieper op in, maar zonder die liquide middelen valt betaingsverkeer stil. Dit lenen aan elkaar moeten de banken verzekeren met CDS’s.Door de schuldencrisis in Europa stijgen de rentes en CDF’s nu tot onacceptabele hoogte. Natuurlijk vullen de ECB en FED dit wel aan, maar dat kan niet lang duren. Slecht een korte termijn oplossing. Vooral zakenbanken komen in de problemen. In 2008 ving men dit op door de rente van 4,5% naar 0% te verlagen. Hierop zijn eind oktober 2008 duizenden miljarden in een nacht de wereld overgegaan, anders zouden de volgende morgen de pinautomaten op slot staan. Volgens sommigen zou het een kwestie van enkele uren zijn geweest.

  Wat er daarna gebeurt is en blijft moeilijk.
  In 2008 werden nogmaals vele miljarden in de economie gepompt om het financiele systeem weer op gang te krijgen. Dit werd door de overheden gedaan omdat die goed is voor de helft van de economie. Hierdoor is het probleem naar de overheid verschoven. Nu dreigt ook, net als in 2008, de economie stil te vallen plus het financiele systeem. Het hele systeem op dezelfde manier als in 2008 weer op gang te drijven, zal nu niet meer gaan. Immers de FED rente staat al op 0% (ECB 0,25%).
  Z’n probleem kan 3 tot 6 maanden duren. Dat weet ik van een insider. De banken zijn wel bezig met noodplannen, maar welke dat zijn is niet bekend.
  In het gunstigste geval zal je bijvoorbeeld 100 per week mogen pinnen, of zoiets.
  Om het probleem op te lossen zou het “vertrouwen” in elkaar in de hele financiele sector weer op gang moeten komen. Maar dat lijkt mij erg moeilijk als men van elkaar niet weet hoeveel ze af moeten stempelen in Griekenland, Portugal, Spanje en Italie.
  Als dit zou gebeuren is tevens het vertrouwen in de munt verdwenen, en dat is de basis voor hyperinflatie.
  Zo zie je dat alles in de financiele sector aan elkaar hangt. Als een radertje in het horloge stil gaat staan, staat het hele uurwerk stil.
  Dus ook hier: “cash is king”.
  Vooralsnog ga ik ervan uit dat men het probeert op te lossen. Want denk je eens in hoe groot het drama zal zijn. Ik zie dat ook niet meteen gebeuren, maar de kans is op dit moment heel groot.

 • René

  @ the Dude,

  Helemaal met je eens.
  Ben dus niet de enige die de posting van temp (17:54) een beetje overdreven vond.

  @ Temp242

  Kan je bijdragen over het algemeen wel waarderen maar soms sla je een beetje door. :-)

 • RB

  @ XX

  Commentaar van Kronwitter: “Nach Österreich versendet die Firma logoix sehr günstig. Dies müßte auch nach Niederlande möglich sein.”

  Bezorging tot aan de grens kan ook. Vervolgens oppikken bij een postkantoor.

 • XX

  Dat bestellen in duitsland is bij veel handelaren daar op dit moment alleen nog mogelijk als je een adres in duitsland hebt, ze verzenden niet meer naar nederland werd me verteld omdat ze dan extra belasting moeten betalen, men zei tegen me dat er niet ongelimiteerd naar nederland kon worden uitgevoerd van overheidswege. Hoezo vrij verkeer van goederen en diensten in europa!!!! voor mezelf bestel ik liever bij iemand hier in NL met een voordeur en waar ik vertrouwen in heb.

 • RB

  Polish finance minister says Europe at risk of “collapse”

  Polish finance minister Jacek Rostowski has said the EU could “collapse” if leading countries such as Germany mishandle the financial crisis.

  “It’s hard to imagine anything that would hit the Dutch, German or Finnish economy harder than the collapse of the banking system in any eurozone country,” he said. “The collapse of the eurozone would [also] be catastrophic for Poland.”

  Bron: http://euobserver.com/19/113440

 • XX

  Dat bestellen in duitsland is bij veel handelarenis daar op dit moment alleen nog mogelijk als je een adres in duitsland hebt, ze verzenden niet meer naar nederland werd me verteld omdat ze dan extra belasting moeten betalen, men zei tegen me dat er niet ongelimiteerd naar nederland kon worden uitgevoerd van overheidswege. Hoezo vrij verkeer van goederen en diensten in europa!!!! voor mezelf bestel ik liever bij iemand hier in NL met een voordeur en waar ik vertrouwen in heb.

 • x

  @JH

  zal zeggen bestel eens wat.. zodra het bij hun over komt dat het richting NL met krijg je mail terug met uitleg en wordt je orde geannuleerd.

 • TheDude

  oh by the way… dat argument van veiligheid dat die Bankmeneer hanteert in dat gesprek is natuurlijk totale nonsens (of wellicht beter: onwetendheid)

 • TheDude

  @temp242
  Beste temp242, het lijkt mij bijzonder logisch dat niet iedere bank confetti-geld (lees: USD) heeft klaarliggen – hoe vaak komt het immers voor dat een gemiddelde bank een uitvraag van JPY / USD / CHF in cash krijgt? Niet vaak lijkt mij, sinds we inmiddels in bijna elk land kunnen pinnen van onze bankrekening en anders is daar altijd nog die [sarcasm] intens handige, goedkope en wereld-verbeterende creditcard [/sarcasm]

  Wat betreft het gat in de markt; waar wacht je nog op? Give it to ‘em! ;)

 • Maria

  Wie kan mij uitleggen wat er met de banktegoeden van de inwoners van Ned. gebeurt als
  er een bankroet komt bij een bank? Gerantselling van 100.000 euro maar welke overheid kan dat nog vergoeden bij bijv. ING of een andere grote bank. Wordt dat dan later terugbetaald of kan je voorlopig geen geld opnemen? Ik lees dat pinautomaten leeg zullen zijn en de schermen van internetbankieren op zwart. Is het nu verstandig een pand te kopen van je zuurverdiende centen. Het zal nu te vroeg zijn (vanwege waardevermindering pand) maar wat als je niet je geld terugkrijgt is het misschien beter nog stenen te bezitten.

  @Gerard of @Temp242 kunnen misschien mij overtuigen wat te doen.

 • Wortelbea

  @Rolf:
  Ik op sommige sites al een Lunar 2012 draak 1 ounce verschijnen…
  Koimen ze bij jou ook in het aanbod ?
  ik kan niet wachten om eer paar te kopen ;-)

 • Wortelbea

  @Rolf:
  Ik op sommige sites al een Lunar 2012 draak 1 ounce verschijnen…
  Koimen ze bij jou ook in het aanbod ?
  ik kan niet wachten om eer paar te kopen ;-)

 • JH

  Volgens mij leveren ze ook gewoon in Nederland hoor…

 • cp

  Oud, maar interessant artikel met goede uitleg hoe en waar je g/z kunt kopen en waar je rekening mee moet houden: http://www.marcdemesel.be/2009/04/hoe-fysiek-goud-en-zilver-kopen.html

 • cp

  zit net even te kijken op die proaurum maar scheelt aanzienlijk zeg..
  1 gouden krugertje, 58 euro verschil, en dus aardig wat goedkoper dan bijv amsterdamgold.. 1 kilo zilver koala munt scheelt 100 euro!

  Als je voor veel geld wilt gaan kopen, loont het dus wellicht om eens een weekeindje Duitsland te boeken..