24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Bernanke besluit niet extra geld in de economie te pompen, Q3 uitgesteld

Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed), heeft voorlopig geen nieuwe steun voor de Amerikaanse economie in petto. Dat bleek vrijdag uit een toespraak van de centrale bankier in het Amerikaanse Jackson Hole. Volgens Bernanke moet de overheid van de Verenigde Staten wel maatregelen nemen om de banenmarkt te stimuleren. Ingrepen om de economie aan te jagen vallen volgens hem op dit moment echter buiten de verantwoordelijkheid van de centrale bank.

De Fed komt in september 2 dagen bijeen om de mogelijkheden voor extra monetaire steun te bespreken. Eerder stond slechts 1 dag van overleg gepland. Bernanke sprak zijn teleurstelling uit over de zwakke economische groei sinds de financiële crisis. ”Het is duidelijk dat het herstel veel minder robuust is geweest dan we hadden gehoopt”, stelde hij.

Groeipotentie

Volgens de centralebankpresident hebben de schokken van de afgelopen jaren de groeipotentie van de Amerikaanse economie echter niet aangetast. De economische groei neemt volgens Bernanke in de tweede helft van dit jaar weer toe. Een herhaling van de politieke ruzie over de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld kan het herstel echter serieus in gevaar brengen, waarschuwde hij.

Extra stimulering

Volgens de Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft de Amerikaanse economie inderdaad extra stimulering nodig om weer op stoom te komen. Dat zei hij vrijdag na afloop van een reis door Azië. ”Iedereen zegt dat we een groter stimuleringspakket hadden moeten doorvoeren”, zei Biden over de maatregelen die tijdens de recessie werden doorgevoerd om een verdere achteruitgang van de Amerikaanse economie te voorkomen. ”Dat vind ik ook. Maar dat hadden we nooit door het Congres gekregen.”

President Barack Obama komt naar verwachting begin volgende maand met nieuwe plannen om de economie en de arbeidsmarkt uit het slop te trekken.

Bron: Nu.nl

Bekijk ook