24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Beurzen gaan verder onderuit door coronavirus

Financieel expert Paul D’Hoore: “Strategie niet meteen veranderen met een goede portefeuille aandelen”

Door het coronavirus is de Europese beurs onderuit gegaan. Het is een trend die zich zal voortzetten tot in 2020, zo schreef de Belgische krant HLN. Een interview met financieel expert Paul d’Hoore deed meer uit de doeken.

Gevolgen voor portefeuille

Volgens de financieel expert zal er voorlopig niets veranderen voor de portefeuille. Hiervoor haalt hij het voorbeeld aan van Ageas, een Belgische verzekeraar.

“Dit is nog altijd dezelfde groep die in 13 landen actief is en vorig jaar bijna een miljard euro winst heeft gemaakt. Dat bedrijf is ook actief in China, maar vertegenwoordigers kunnen daar nu niet meer de baan op en potentiële klanten moeten via de telefoon gecontacteerd worden.” D’Hoore verwacht dat dit goede resultaten zal opleveren, “maar na de crisis komt er wellicht een inhaalbeweging”.

Gevolgen voor goudprijs

Gunstige vooruitzichten voor de goudprijs, dat kan de expert ook stellen. “Een automatisme” mag echter zeker niet worden verwacht. “Mensen die niet in aandelen beleggen grijpen gemakkelijker naar goud. Maar de goudprijs en de beurs zijn geen communicerende vaten. Kijk maar naar de beurs: de goudprijs is afgelopen weekend niet gestegen of gedaald terwijl de beurzen gedaald zijn.”

Goede investeringen

D’Hoore adviseert dat de strategie niet meteen veranderd moet worden met een goede portefeuille aandelen. “Je moet beleggen zien als een uithoudingssport, de Ronde van Frankrijk rijden. Het is niet omdat je niet de eerst bergrit hebt gewonnen, dat je de ronde niet kan winnen. Het aandeel van verzekeringsgroep Ageas bijvoorbeeld heeft vorig weekend een rendement gehaald van netto meer dan 4 procent. Hoe logisch is het dan om het geld op het spaarboekje te laten staan?” Natuurlijk kunnen aandelen wél dalen in waarde en het bedrag op je spaarboekje niet, bekent de expert. “Maar mensen die teveel naar de beurskoers kijken, zijn meestal niet de beste beleggers.”

Duur beursdaling

De financiënkenner denkt dat de daling nog wel even zal aanhouden, omdat er “nu grote onzekerheid heerst”. Maar paniek is nog niet aan de orde, voegt hij eraan toe. “Ik zou eerder spreken over pessimisme. Er zijn nu al gevolgen voor de luchtvaart en toeristische sector. Er zijn echter ook dingen die we nog niet weten: hoeveel Chinese fabrieken zijn dicht? Waar en wanneer komen er problemen in de toelevering?”, denkt D’Hoore.

Daarbij komt, benadrukt hij, dat er niet alleen rekening moet worden met de situatie in China. “De onrust werkt door in de rest van de wereld en weegt op de beurs.” We zijn nog niet bij een ‘sell-off’, denkt hij toch; het paniekmoment waarop aandelen massaal verkocht worden.

“Dat moment kan snel komen of nog weken duren duren. Bovendien maken grote bedrijven de resultaten van het eerste kwartaal pas in de loop van april en mei bekend. De echte gevolgen zullen we dan pas zien”, aldus de expert.

 

Bekijk ook