Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

bevrijdingsdag

05-05-2011 Zilverpaul

Voor de lezers die nog steeds moeite hebben om in manipulatie te geloven op onze financiële markten, hier een mooi voorbeeld wat er de afgelopen dagen in goud en zilver is gebeurd.

Eerst de zilver grafiek: een ongehoorde loodrechte daling naar beneden op 1 mei van de zilverprijs in enkele minuten. Nu weet u wellicht dat de prijs van een goed bepaald wordt door de vraag en aanbod. Een knappe die mij kan uitleggen dat de vraag naar zilver in enkele minuten zo fors kan dalen, of dat het aanbod opeens zo enorm kan verruimen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/zilver-crash.jpg

Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij goud, alleen op kleinere schaal:

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-herstel.jpg

Behalve deze monsterduikeling van zilver (en in veel minder mate van goud) zijn dit geen geïsoleerde bewegingen; al jaren worden beide edelmetalen op gezette tijden verrast door loodrechte bewegingen zuidwaarts die de koersen drukken.

Wat zit hier nu achter:

Eén manier om de prijs van zilver naar beneden te werken is door het verhogen van de margins op futures op zilver. Een margin houdt het geld in dat u als cash op uw rekening moet aanhouden als onderpand als u in futures (= een financieel contract tussen twee partijen die zich verbinden om op een bepaald tijdstip een bepaalde hoeveelheid van een product of financieel instrument te verhandelen tegen een vooraf bepaalde prijs. Men komt dus een transactie in de toekomst overeen ) in zilver wilt handelen. Door het verhogen van de margin wordt beoogd handelaren die long in zilver zijn ( die speculeren op een verdere stijging van zilver) uit hun positie te jagen, omdat ze met elke verhoging van de margin opeens veel meer geld moeten ophoesten zogenaamd ter verzekering. En als je dan dat extra geld niet hebt, moet je je positie in zilver verkopen om aan geld te komen en voila : de zilverprijs daalt.

De afgelopen dagen zijn de margins wel 3 keer verhoogd door de Comex, en ook enkele grote brokers op dit gebied, allen bestuurd door voormalige Goldman Sachs bankiers, hebben de margins fors verhoogd.

Tevens heeft Interactive Brokers, werelds grootste platform voor aandelen, futures e.d. de cliënten een mail gestuurd dat ze de margin op zilvercontracten met een nog onbekend percentage gaan verhogen. Een prima manier om de angst te verhogen.

Toch hebben deze marginverhogingen steeds minder effect; al helpt het nu zeker mee om de prijs naar beneden te werken.

Om de tweede manier van manipulatie te begrijpen moet u weten dat de papieren markt in zilver

100 keer groter dan de fysieke markt. Dat betekent dat allerlei beloften op zilver verkocht worden, terwijl er voor al die beloften maar voor 1 % dekking is door het echte zilver.

Tevens hebben JP Morgan en HSBC enorm grote shortposities in zilver: men heeft dus belofte tot levering van zilver verkocht zonder er veel van in huis te hebben.

Met het stijgen van de zilverprijs werd deze positie steeds hachelijker. Enerzijds omdat de verliezen steeds meer opliepen, anderzijds omdat het risico bestaat dat een deel van de papieren beloftes worden opgeëist en de heren bankiers het zilver ook daadwerkelijk zouden moeten leveren.

Dat de kluizen van de Comex ook daadwerkelijk steeds leger worden mag wel blijken uit deze grafiek, die de hoeveelheid zilver aangeeft in de COMEX. Dit zijn de officiële cijfers; het zou mij niets verbazen als blijkt dat je er ruim 33 miljoen ounce zilver af mag trekken

https://www.thesilvermountain.nl/img/comex-warehouse.jpg

Elke keer dus dat een grote partij zijn zilver gaat opeisen, komt het failliet van de COMEX steeds dichterbij met als gevolg dat het piramidespel met zilver in het volle daglicht komt te staan inclusief de rol die de bankiers, toezichthouders en overheden hierin hebben gespeeld.

Afgelopen week op 1 mei, toen de markt dun was omdat China en Vietnam dicht waren is midden in de nacht de aanval ingezet. De grootbanken hebben toen enorme hoeveelheden papier zilver verkocht, wat in negen minuten tijd de zilverprijs meer dan 10 % heeft doen duikelen.

Als de koers dan, vanwege de dunne markt met relatief beperkte middelen veroorzaakt fors is gedaald hopen de de heren bankiers als een haas hun ongedekte zilvershortposities tegen een relatief lage prijs terug te kopen.

Doe daar dan nog wat extra aanvallen bij, de marginverhogingen en een stortvloed aan artikelen in de officiële media dat zilver en goud een bubbel zijn, en het feest is compleet.

Ergo

JPMorgan en kornuiten hebben zilver verkocht wat ze niet hebben;

de zilverprijs is explosief gestegen;

het verlies voor DaMorgue wordt daarmee steeds groter, net als het risico dat men op een bepaald gedwongen wordt zilver te leveren dat men niet heeft;

Met alle macht wordt geprobeerd de zilverprijs naar beneden te werken;

Zo hoopt men van hun zilverposities af te komen .

Betekent dit nu dat u in zak en as moet gaan zitten? Ik zou het niet doen.

Wat men namelijk nu aan het doen is doet namelijk niets af aan de fundamenten van de goud- en zilverstijgingen.

Sterker nog, als de grootste paniek voorbij is zal de vraag naar zilver en goud op deze lage prijzen enorm toenemen en zal zilver door de 50$ heen gaan knallen en ook goud zijn weg omhoog weer gaan oppakken.

Mocht u nog twijfelen: ondanks de onrust op de zilvermarkt is de backwardation ( de premie die men wil betalen als men het zilver nu maar geleverd krijgt in plaats van over een aantal maanden ) is op een hoog niveau blijven liggen. Ongekend en ongehoord.

We zitten nu dus in het midden van een georkestreerde correctie. Het geweld waar dit mee gepaard gaat tekent mijn inziens de paniek van de bankiers: het zilver is bijna op en men moet leveren.

Nog even en dan komt ook voor de zilverliefhebbers de bevrijdingsdag. Wanneer? Ik durf het niet te voorspellen, maar er komt een dag dat de COMEX haar deuren sluit, en dan gaat het feest pas echt beginnen.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 • temp242

  De hardwerkende Grieken overwegen een exit uit de Euro, dacht altijd dat de Ieren dit als eerste zouden doen, bon, nu zijn ze al met twee. Obama zijn plezier kan echt niet op deze week, althans.

 • high five

  @Johan Bedankt voor je reactie. Wat er in de tussentijd ook gebeurd zilver is dan uiteindelijk een goede keuze.

 • high five

  Nou dat gaat lekker. De griekse banken hebben bijna geen reserves meer. Wordt tijd om Kees de Jager op het matje te roepen wat hij met onze belasting centen heeft gedaan. In 1568 zijn we een oorlog begonnen om dat we niet willen werken voor dat land aan de middelandse zee. Sjonge jonge niks geleerd van de geschiedenis. Hij wist nog te vertellen dat we er aan zouden verdienen.
  We krijgen ook nog meer dan een miljard van ijsland, goed gedaan wouter kabouter en foute nout.

 • Johan

  high five :
  @Johan. Geloof je niet in hyper inflatie als gevolg van het ineenstorten van het fiat geld ?

  Absoluut wel! Heb hier laatst het artikel geplaatst voor Gerard, maar wil het best nog eens doen. Zeker wel, dat is namelijk de uitkomst van alle fiat ten alle tijde geweest. Dat maakt de Euro zo uniek. Men weet dat de $ hegemonie afloopt en dat een nieuwe fiat vervanger hetzelfde lot beschoren is. Vandaar de free floating price van goud ter bescherming van de hard money (savers). Echter er blijft currency en ook uitgifte hiervan voor financieringen, echter dit beInvloed dan de prijs van de store of value positief.

  Dit is het verschil met de goud-STANDAARD, die niet werkt, simpel. Kan ook niet, het bevordert geen groei en loopt ook altijd vast wanneer men nieuw gecreëerde digits gaat gebruiken om goud op te eisen (Nixon en sluiting goudvenster).

 • Johan

  RB :
  @ Johan
  Jij hebt me destijds op het spoor gezet van de free gold theorie en dat was reuze interessant. Ik geloof zeker in goud, maar net zo hard in zilver. Jij hebt niet zoveel met zilver?

  Sorry voor de late reactie, moet nogal eens erop uit om fiat digits te verdienen, niet achter een pc ;-)

  Het gaat er in mijn ogen niet om waar je in GELOOFT. Mijn overtuiging is dat mensen geloven in iets en daar dan vaak argumentatie bij zoeken om hun keuze te rechtvaardigen. Dit bewijst echter helemaal niets. Men moet out of the box denken, zich verdiepen en met feiten de keuze maken, other way around eigenlijk.

  Free gold is geen theorie, het is een goed doordacht concept vanuit de founders van onze huidige Euro. Ik weet het, hier veel verguist, door verschillende redenen. Echter waar is deze afgunst op berust? Inderdaad, het is een fiat munt als alle andere….met dus ook alle inflatoire gevolgen van dien (absoluut). Maar dat wist men destijds maar al tegoed!!

  En dus heeft men als tegenhanger van hun schuld (fiat is een schuld tov van de eigenaar) een systeem bedacht om goud vrijer te laten vlotten. Dit maakt dat men dus met de Euro kan gaan bieden op goud en dat gebruiken als store of value. Euro-goud blijft ook stijgen sinds de invoering en dit is te volgen op de staat van de ECB. Echter, vrij is het alleszins met alle papier afgeleiden die de huidige prijs bepalen……de werkelijke waarde bewijst zich wanneer alle papier-handel stokt.

  Terugkomend op je vraag, heb ik iets met zilver? Draai het eens om, heeft men destijds toen dit concept bedacht werd iets met zilver?

  Begrijpen doe ik ieders commentaar dat men zulke geweldige rendementen behaalt, en van alles en nog wat. Klopt, uitgedrukt in Fiat. In een wereld die wordt overspoeld met Fiat, telt men nominaal enkel winnaars……..maar reëel?

  De kunst is, en this is the hardest part, om te gaan kijken vanuit waarde en niet vanuit nominale getallen (digits)

 • high five

  Meneer zilverpapier raadt u ons aan om ons zilver te verkopen ?

 • high five

  De heer middelkoop heeft het al die jaren bij het juiste eind beste meneer zilverpapier.
  Heeft u nog posities in zilver meneer zilverpapier ? zo ja is dat fysiek of papier.

  Eigenlijk moet je je helemaal niet in die papieren markt begeven. De wallstreet banken hebben oneindig diepe zakken monopoly papier en met high frequency trading en front running kunnen ze doen met de markten wat ze willen. Neem nou de flash crash van vorig jaar. Toen hadden ze per ongeluk ipv op de million knop op de billion knop gedrukt…..yeah right.
  Er is gisteren in de papieren zilvermarkt 4x zoveel waarde verhandel als op de gehele technologie beurs in amerika.

 • temp242

  Zilverpapier :de hr.middelkoop vertelt graag sprookjes.

  Beste Zilverpapier, ik meen te weten dat dit een voorrecht van politici is.

 • Piet3

  @Zilverpapier
  Interessant dat je dat vermeld, dat doet hij nl ook aan het einde van zijn stukje.
  Een dergelijke disclaimer zie ik nooit bij onze grootaandeelhouder van RDS wanneer ze weer eens een ‘zakenreis’ maakt bij landen die veel zaken hier mee doen.

 • ZackZilver

  Zilverpapier :de hr.middelkoop vertelt graag sprookjes.

  Dat is ook heel goed in een sprookjeswereld.

 • Zilverpapier

  de hr.middelkoop vertelt graag sprookjes.

 • pietje

  Sorry was al geplaatst!

 • pietje

  Hier een link: van Middelkoop legt even uit waar door zilver en goud zo zij gedaald
  Erg verhelderend.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/middelkoop/2011/articles/The-War-on-Gold.xml

 • Andrew

  Ben benieuwd wat de zilverprijs gaat doen. Als die weer hard stijgt dan zal er wel weer de volgende dumping plaats gaan vinden.

 • Piet3

  Zag op een site dat zilver de initiator was waarna commodities gisteren zakten. Hier werd geimpliceerd dat door zilver (kleine markt en eenvoudig te reguleren) zo een krachtige tool is om te manipuleren. Na de scherpe daling van zilver dook pas goud omlaag. Het kan mijns inziens toeval zijn, maar het stukje acteerwerk van gisteren is erg ongewoon en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer achter zit. Daarnaasr was de strekking dat er niet in het hondervoud van fysiek werd gehandeld maar in duizendvoud. De laatste paar dagen schijnt er voor 1 miljard ounce verhandeld(papier) te zijn.

  Ik zal maar stoppen met wat ik heb vernomen, het verder filosoferen laat ik uiteraard graag over aan Zilverpaul en mensen die commodities al wat langer volgen dan ik.

 • Theo

  Willem Middelkoop Zegt hoe het is gegaan met de daling van de prijs van zilver.
  Jij zat op dat moment achter zij schermen te teuren en zag het gebeuren.
  zie onder staande link.gr.uit Portugal

  http://www.google.com/url?sa=X&q=http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/middelkoop/2011/articles/The-War-on-Gold.xml&ct=ga&cad=CAcQARgBIAEoBDAAOABAkNKQ7gRIAVgBYgVubC1QVA&cd=iemXgEJGqBo&usg=AFQjCNEKfvykjcxKT3N-kHLnN9x6Zo3wFA

 • ZackZilver

  Wanneer volgen de zwakke US staten en steden Griekeland, Ierland, Portugal?

 • PatDC

  Het is nog te vroeg om te oordelen, maar toen zilver de koers van mijn ‘instapmoment’ bereikte, zag ik stabilisatie. Eén die ik al eerder zag: een langere lijn met heel weinig fluctuatie. Net voor de vrije val van deze week was dat ook. Ik zat vanmorgen dan te talmen en uiteindelijk toch 5 Lunar kilomunten besteld. Ik was al > een maand van plan om er zo 1 te kopen, had wel na zulk een prijsstijging een serieuze terugklap verwacht, maar toch niet zo diep. En terwijl ik die ene dan bestelde dacht ik, dit is misschien wel de laatste kans op dit prijsniveau, en ik maakte er 5 van. Iets lagere prijs per stuk en transportkost ook maar fractie van 5 keer 1.
  Ik gebruik trouwens een ruwe manier om te bepalen wat de huidige ‘bodemprijs’ is voor zilver, de FED heeft sinds 2007 de hoeveelheid geld in de economie verdrievoudigd. Zilver was $10 toen dus dat is nu $30.
  Er is maar één manier waarop die dollars terug kunnen verdwijnen uit de economie, en dat is een immens niveau van faillissementen. De enige echte correctie in de economie is deze die de slechte bedrijven doet stoppen met middelen verbruiken. Het faillissement.
  Dan zou zilver terug kunnen gaan naar $10.
  Klein detail: de prijzen van de zaken die nu onbetaalbaar zijn geworden zullen dan ook gedeeld zijn door 3.
  Netto: zilver behoudt zijn koopkracht.

 • Gerard

  @Jullie
  Goud in europa lijkt mij logisch. Daar zal de rente voorlopig niet verhoogd worden. Altijd bullish voor goud&zilver.

  Zilver raakte de onderkant diagonale lijn (vanaf de bull begin augustus). Dit is een tijdelijke weerstand. Vanaf deze pause kan het verder omlaag, dan is de uptrend definitief doorbroken. Of blijft boven de lijn, dan zal de uptrend voortzetten.
  KWat ik verwacht is dat het wel een maandje doorkwakkelt. Mei is nooit een sterke maand voor zilver. Maar dit laatste moeten we even afwachten.

 • Jullie

  Het goud in vooral Euro is erg in trek, gaat richting record hoogte’s van 1040~1050 (1050 lijkt een belangrijke weerstand)

  Absolute record is 1071 volgens goldprice.org, op 28december 2010.

  Als we een beetje tussen de 1040 en 1050 blijven lijkt goud me aardig ‘hard’ , daarna kan de verdere gestage stijging naar 1100 beginnen. Wellicht volgende week langzaam omhoog ?

  Zilver is echt geen touw aan vast te knopen als je het mij vraagt, daalt niet, stijgt niet, gewoon plat. Had daar wel wat meer actie verwacht eigenlijk.

  Goud lijkt as I write weer te spiken, hopenlijk gaan we met 1040+ het weekend in.

 • high five

  Het volume in de SLV is gigantisch. 88% van de aandelen zijn verhandeld op één dag. Die high frequency traders toch.
  Die koper, die voor 1 miljoen aan put opties had gekocht met uitoefenprijs $25 heeft nu 500% rendement op zijn investering.
  http://www.zerohedge.com/article/88-slv-shares-outstanding-trade-yesterday-silver-put-buyer-generates-682942295027173-annuall

 • high five

  Overal in de wereld wordt flink fysiek zilver gekocht mensen. China, Japan.etc

  @TSM/Rolf Trekt de vraag naar zilver alweer aan ?

 • Ethan

  wow :o

 • otter

  Super goed nieuws

 • seppel

  @Jullie
  Heb het artikel even kort doorgenomen. Dat wordt een katastrofe van nooit geziene omvang. “Leuk” zal hierop niet van toepassing zijn, vrees ik.

 • Jullie
 • Jullie

  Kreeg een link, lijkt me aardig van belang !!!!!!

  http://www.zerohedge.com/article/breaking-greece-threatens-leave-eurozone-reintroduce-own-currency

  Gaat een leuk weekend worden.

 • Gerard

  @Ethan
  Valt wel mee. Niet overhaasten. Laat de rust wederkeren. Kijk volgende week of we weer een kleine rustige opleving krijgen. Keiharde stijging is zelden goed.

 • Ethan

  Ah, de boel stijgt weer wat zo te zien.

  Tijdelijke opleving? De afkaatsing was op 33.6 was inderdaad vrij duidelijk.

  Na die duidelijke daling weer nu het dilemma om over te gaan tot koop. :P

 • Gerard

  @Zilverpapier
  Katoen is heel veel harder gestegen dan zilver.
  Maar daar hoor je niemand over!
  De pers, de pers, de pers, praten altijd klakkeloos bank-economen na.

 • Zilverpapier

  ik wil alleen maar duidelijk maken dat het volkomen normaal is dat de marge wordt verhoogd bij prijsstijgingen, dat iedere handelaar dat weet en dat iedere handelaar dat incalculeert.

 • RK

  Martin Armstrong Ft. Jim Sinclair : Precious metal dip in June.
  http://jsmineset.com/2011/05/05/the-foundation-for-gold-at-5000/

 • Zilverpapier

  katoen is helemaal gouden handel, als daar de marge wordt verhoogd, stijgt de prijs. topspul.

 • RK

  high five :

  En ik zei … RK is de man

  Olé

 • Zilverpapier

  Earlier, the ICE once again engaged in the now traditional margin hike of any surging commodity in an attempt to force longs to sell out of speculative margin positions. Only a funny thing happened as a result: instead of killing the price, the price of cotton surged to $1.935, the highest price ever, as apparently those impacted were on the short side, inciting a short covering spree. A retest of the $2 psychological price barrier is now guaranteed and is on next week’s docket. But don’t worry, a 100% price jump in the key ingredient of clothing in 6 months will not have a margin impact for consumer discretionary companies. None at all. Sarcasm aside, what the take home message here is that exchange margin hikes no longer have an even short-term adverse impact, and in fact are accelerating price gains to the upside.

 • high five

  Een herstel van 38,2% vanaf de top zou uitkomen ongeveer uitkomen op 39,3.

 • high five

  Kan ook, maar ja 10% stijging met een turbo’tje is ook lekker. Je moet van risico houden.
  Een ding is zeker….Hij is keihard afgekest op de 33, dat is op de korte termijn bemoedigend.
  En ik zei….NIET……RK is de man ;-)

 • Seppe

  Inderdaad, maar ik denk het niet. Ook de mijnbouw staat vandaag voor het eerst sinds lange tijd weer mooi groen.

 • Gerard

  @high five
  Ik zou juist even wachten tot 38 -39. Een korte heftige opvering en daarna een diepe plons is nog altijd mogelijk!

 • RK

  LOL

 • RK

  high five :
  RK is de man

  Zo klopt ie weer ;)

 • high five

  RK is de man van de turbo’s
  ik zou instappen tot minimaal 39, daar ligt een gab en ik denk dat hij dat gaat dicht maken

 • RK

  Instappen dan maar?

 • Edwin

  realtime koers was uur geleden het laagst op 33.25, ondertussen alweer op $35

 • Seppe

  Op 33,20……….en dan in 1 ruk naar 35,20……….wel spannend………….

 • Gerard

  En zojuist zie je (“voorlopig”) inderdaad de afketsing op 33,60.

 • RK

  In Euro’s 30% eraf.

  En de overheid maakt op dit moment op de radio ons attent op het samenstellen van een noodpakket.

 • Gerard

  Als ik de diagonaal trek vanaf augustus, kom ik ook op 34 uit in USD.
  Daarna zal de lijn vlakker worden over heel 2010 en dan zit ik op 25 !!

 • Gerard

  De Johannes-correctie van 2011, daar schrijf je geschiedenis mee.

 • RK

  Zilverkoers in Euro’s wil ik jullie niet onthouden
  http://img189.imageshack.us/img189/3623/koerszlv.gif

  Go Johan! Als ie de 20 aantip vernoem ik de correctie naar Johan.