24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Bewijs op tafel over manipulatie van de zilverprijs door meerdere banken

Acht maanden nadat de Deutsche Bank een schikking trof voor het structureel manipuleren van de goud- en zilverprijs, zijn documenten uit de rechtszaak openbaar gemaakt waaruit blijkt hoe de zilverprijs werd gemanipuleerd door meerdere, grote, bullion banks. Uit deze documenten komt naar voren dat er veel meer banken betrokken zijn geweest bij het manipuleren van de zilverprijs dan oorspronkelijk gedacht.

Naast Deutsche Bank, zijn ook UBS, HSBC en Bank of Nota Scotia betrokken geweest bij het manipuleren van de zilverprijs. In de oorspronkelijke aanklacht werden de peilen gericht op Barclays, BNP Paribas, Standard Chartered, Bank of America en Deutsche Bank maar gaandeweg blijkt dus dat er meer banken bij betrokken zijn geweest.

De rechtszaak is aangespannen door een groep particuliere en zakelijke beleggers die futures verhandelden in zilver en daarbij grote verliezen leden door de acties van deze banken. Uit interne documenten komt duidelijk naar voren hoe de prijs precies werd gemanipuleerd en deze stukken waren voorheen niet beschikbaar. In vastgelegde correspondentie tussen de banken blijkt hoe de handelaren van Deutsche Bank en UBS bekokstoven wat voor posities hun klanten hebben en hoe ze de zilverprijs naar hun hand kunnen zetten – vaak met als gevolg dat de zilverprijs fors daalt. Ook werd in deze gesprekken besproken wat voor posities hun klanten hadden ingenomen en waar stop loss niveaus lagen. Verder hielden de banken zich bezig met het plaatsen van “spoof orders”, dit zijn veelal grote posities die vlak voor het openen van de beurs worden ingelegd waardoor de indruk wordt gewekt dat er enorm veel verkopers op de markt zijn. Andere beleggers reageren daarop door ook hun positie(s) te verkopen waardoor de koers nog verder daalt. Enkele seconden voor het daadwerkelijk openen van de markt worden dit soort orders dan ingetrokken en dan is het leed geschied.

Destijds was de UBS de 3e grootste broker in de zilvermarkt en in samenwerking met Deutsche Bank is de machtspositie nog groter om de zilvermarkt – die van zichzelf heel erg klein is – volledig naar hun hand te zetten.

Nu deze informatie boven tafel is gekomen is de aanklager in staat om hun claim veel beter te onderbouwen. Er is dusdanig bewijs beschikbaar dat het niet meer te ontkennen valt voor de banken dat er sprake is geweest van het manipuleren van de zilverprijs. Bovendien zorgt dit “smoking gun” bewijs ervoor dat de aanklager meer documenten kan opeisen en zo meer bewijslast krijgt.

Zo zijn onderstaande chats gedocumenteerd tussen handelaren van Deutsche Bank en UBS.

rigging 0_0

 

 

CzKMpP1UsAASDfi.jpg large

 

Inmiddels wil de aanklager de aanklacht ook aanpassen en uitbreiden met nieuwe beschuldigingen, gebaseerd op deze documenten die openbaar zijn gemaakt. Het gaat om 350.000 pagina’s en 75 audio tapes van de Deutsche Bank waarop de aanklager zijn beschuldigingen onderbouwt. Naast de vier banken waarop oorspronkelijk de pijlen waren gericht zullen nu ook andere banken zoals Barclays Plc, BNP Paribas Fortis SA, Standard Chartered Plc en Bank of America Corp worden aangeklaagd.

 

Eerder verschenen:

15 april 2016  – Deutsche Bank bekent: Goudprijs en zilverprijs jarenlang gemanipuleerd

8 augustus 2012 – Vierjarig onderzoek afgerond naar manipulatie van de zilverprijs

30 oktober 2010 – HSBC en JP Morgan beschuldigd van manipulatie zilverprijs

17 juni 2010 – Antwoord op lezersvraag over manipulatie goudprijs en zilverprijs

13 september 2009 –  De manipulatie van de goud- en zilverprijs

 

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook