Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Bewijs op tafel over manipulatie van de zilverprijs door meerdere banken

09-12-2016 Rolf van Zanten

Acht maanden nadat de Deutsche Bank een schikking trof voor het structureel manipuleren van de goud- en zilverprijs, zijn documenten uit de rechtszaak openbaar gemaakt waaruit blijkt hoe de zilverprijs werd gemanipuleerd door meerdere, grote, bullion banks. Uit deze documenten komt naar voren dat er veel meer banken betrokken zijn geweest bij het manipuleren van de zilverprijs dan oorspronkelijk gedacht.

Naast Deutsche Bank, zijn ook UBS, HSBC en Bank of Nota Scotia betrokken geweest bij het manipuleren van de zilverprijs. In de oorspronkelijke aanklacht werden de peilen gericht op Barclays, BNP Paribas, Standard Chartered, Bank of America en Deutsche Bank maar gaandeweg blijkt dus dat er meer banken bij betrokken zijn geweest.

De rechtszaak is aangespannen door een groep particuliere en zakelijke beleggers die futures verhandelden in zilver en daarbij grote verliezen leden door de acties van deze banken. Uit interne documenten komt duidelijk naar voren hoe de prijs precies werd gemanipuleerd en deze stukken waren voorheen niet beschikbaar. In vastgelegde correspondentie tussen de banken blijkt hoe de handelaren van Deutsche Bank en UBS bekokstoven wat voor posities hun klanten hebben en hoe ze de zilverprijs naar hun hand kunnen zetten – vaak met als gevolg dat de zilverprijs fors daalt. Ook werd in deze gesprekken besproken wat voor posities hun klanten hadden ingenomen en waar stop loss niveaus lagen. Verder hielden de banken zich bezig met het plaatsen van “spoof orders”, dit zijn veelal grote posities die vlak voor het openen van de beurs worden ingelegd waardoor de indruk wordt gewekt dat er enorm veel verkopers op de markt zijn. Andere beleggers reageren daarop door ook hun positie(s) te verkopen waardoor de koers nog verder daalt. Enkele seconden voor het daadwerkelijk openen van de markt worden dit soort orders dan ingetrokken en dan is het leed geschied.

Destijds was de UBS de 3e grootste broker in de zilvermarkt en in samenwerking met Deutsche Bank is de machtspositie nog groter om de zilvermarkt – die van zichzelf heel erg klein is – volledig naar hun hand te zetten.

Nu deze informatie boven tafel is gekomen is de aanklager in staat om hun claim veel beter te onderbouwen. Er is dusdanig bewijs beschikbaar dat het niet meer te ontkennen valt voor de banken dat er sprake is geweest van het manipuleren van de zilverprijs. Bovendien zorgt dit “smoking gun” bewijs ervoor dat de aanklager meer documenten kan opeisen en zo meer bewijslast krijgt.

Zo zijn onderstaande chats gedocumenteerd tussen handelaren van Deutsche Bank en UBS.

rigging 0_0

 

 

CzKMpP1UsAASDfi.jpg large

 

Inmiddels wil de aanklager de aanklacht ook aanpassen en uitbreiden met nieuwe beschuldigingen, gebaseerd op deze documenten die openbaar zijn gemaakt. Het gaat om 350.000 pagina’s en 75 audio tapes van de Deutsche Bank waarop de aanklager zijn beschuldigingen onderbouwt. Naast de vier banken waarop oorspronkelijk de pijlen waren gericht zullen nu ook andere banken zoals Barclays Plc, BNP Paribas Fortis SA, Standard Chartered Plc en Bank of America Corp worden aangeklaagd.

 

Eerder verschenen:

15 april 2016  – Deutsche Bank bekent: Goudprijs en zilverprijs jarenlang gemanipuleerd

8 augustus 2012 – Vierjarig onderzoek afgerond naar manipulatie van de zilverprijs

30 oktober 2010 – HSBC en JP Morgan beschuldigd van manipulatie zilverprijs

17 juni 2010 – Antwoord op lezersvraag over manipulatie goudprijs en zilverprijs

13 september 2009 –  De manipulatie van de goud- en zilverprijs

 

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Arjan

  Daarom!

  Feit dat de beurs in euforie modus draait en dat, volgens het radio journaal, de economie weer op niveau pre-crisis draait betekent dat het tij zich zo gaat keren voor de beurs (Werkelijke economische status heeft er niks mee te maken, loopt allemaal achter elkaar aan)

 • Arjan

  Ik ben me al aan het vet mesten ;)

 • Gerard

  Tja, niemand die het weet. De meesten verwachten alsnog de renteverhoging, maar dat verwachtten ze al sinds december 2015.
  Maar vergeet niet dat de rente van de FED niet dezelfde is dan de marktrente op de staatsleningen. De FED rente is alleen van belang als richtlijn voor de leningen bij banken.
  Maar hierop een verhoging van 25 punten komt wel wat beter overeen met de huidige marktrente.

 • Gerard

  Die grens waarop schulden pijn gaan doen is discutabel. Maar die 2,6% lijkt mij heel erg reëel.

 • Huub

  @Gerard, “13 en 14 december. Dit wordt spannend. De FED beslissing over de renteverhoging. De zoveelste…”

  Vandaag laten de RISK-ON trades wat na en USDX komt niet boven de 102. Is het vreemd gedacht dat de FED al uitermate tevreden is met de (zonder hun ingrijpen) gerealiseerde renteverhogingen op de kapitaalmarkt en zou men daarom om de rente en USD niet verder omhoog te laten lopen, praktisch gezien beter nog even met een renteverhoging kunnen wachten?
  Trump cq de VS regering heeft veel geld nodig voor o.a. haar infra-plannen, en zal daarom niet tuk zijn op hoge rentes.

 • Huub

  Ongelooflijk maar waar, vandaag heeft de US 10YR
  treasury al 2,52% getopt. Nu 2,48%. http://nl.investing.com/rates-bonds/u.s.-10-year-bond-yield#

  Als vergelijk: de Nederlandse 10 jaars obligatierente is nu 0,55%.

  @Gerard, een yield van tussen de 2,5 en 3 lijkt er binnenkort inderdaad in te zitten. Ik zag een melding van Saxobank dat boven de 2,6% kritisch wordt voor het schuldensysteem. We gaan het zien. Het werkt meestal als kloklepels, er is een moment dat de rentebeweging weer terugslaat.

 • Walter vom Schalter

  China kent wel wat inflatie en de gewone Chinees van om de hoek…huh huh huh….merkt het wel. Ik verwacht dat Venezuela voorlopig met bankbiljetten blijft rondwandelen want een salaris wordt immers niet in goud uitgekeerd dus ja ontvangen en zo snel mogelijk omzetten in iets houdbaar. Maar ja stel je eens voor dat je tot vanavond 20.00 uur in de rij voor de Lidl staat om nog iets te kunnen kopen, je hebt geen baby oplosmelk nodig maar je koopt het toch maar om een ruilmiddel te hebben voor iets bruikbaars want anders ga je met lege handen naar huis. Alleen de tijd al die je bezig bent met voedsel verzamelen etc. Wat zal dat tegenvallen voor veel burgers hier en wat zullen we allemaal weer slank worden :-)

 • Walter vom Schalter

  Alleen dan kunnen ze ook weer zakken bij een recessie die er aan zit te komen.

 • Arjan

  Ik hoop dat ze het meteen met 50 punten verhogen!

 • Arjan

  Men gelooft niet meer in goud, men gelooft in fiat papier (USD in dit geval)

  Het valt te hopen dat er nog veel nieuwe piraten films gemaakt gaan worden want anders raakt het metaal echt in de vergetelheid over een paar decennia.

 • Arjan

  Het ziet er echt slecht uit voor goud de komende tijd!
  Kon het hele weekend nergens iets positiefs vinden over dit metaal……..De voortzetting van de daling die we zien is dan ook logisch.

  Geruchten over India en China dat ze het spul in de ban willen doen omdat hun machthebbers nu ook net zo denken als het westen: Geld dat naar de metalen stroomt is dood niet meer te controleren geld, dat geld moet terug de beurs op!

  Gumibeer gaat zijn schoen niet hoeven op eten, ik zie die oude bodem van 2015 er nog wel aan gaan

 • Ron

  Als je als inwoner deze vooruitzichten krijgt voorgeschoteld dan is de keuze toch niet moeilijk meer, goud zou allang uitverkocht moeten zijn in dat land.
  .
  Hoewel er sinds december 2015 geen officiële inflatiecijfers zijn gepubliceerd over de munt, schat het IMF dat de prijzen in Venezuela komend jaar met 2000 procent zullen stijgen.

 • Ron

  Wow, koopje inmiddels..en dan nog 300%, het komt iig in de buurt van “normaal” verdienmodel.

 • Snel

  Nu voor 39,99 in Nederland.

 • Gerard

  13 en 14 december. Dit wordt spannend. De FED beslissing over de renteverhoging. De zoveelste…

 • Gerard

  Moet ik wel even verklaren. Ik zit in aandelen en obligaties. Alleen ben ik nu zwaar onderwogen in obligaties. Vandaar.
  Ik wil graag us10y als die ergens tussen 2,5 en 3 ligt. Kun je moeilijk een deuk aan vallen. Als de rente later terugvalt naar 1, dan maak je een koerswinst van 30% zomaar.

 • Gerard

  Daar heb je een punt!
  Vertrouwen is het grote gevaar, zonder twijfel.

 • Gerard

  Een recessie hoeft niet slecht te zijn voor aandelen. Een forse economische groei is veel erger voor aandelen. Aandelen crachen ook altijd, of beter, uitsluitend bij overhitte economie.

 • Gerard

  Natuurlijk wacht ik af tot ongeveer half januari. Of misschien nog wel wat langer. Ik wil eerst een top echt zien. Die tijd komt echt wel.

 • Gerard

  Ha ha, ik snap. Maar ik bedoelde natuurlijk met “iedereen” de politiek en de media. En overigens ook de aandelen en vastgoedhandelaren. De obligatiehandelaren hebben in het begin nogal wat afgescholden.

 • Huub

  @Gerard,
  Maar overweeg je dan toch ook nog US treasuries te kopen, zoals je pas opperde?
  Of even aankijken tot begin volgend jaar en dan aankopen?

 • Walter vom Schalter

  Huub, dat was me al duidelijk…. Ik vind Dent zijn demografische verklaring heel billijk. Applaus voor Angela Merkel!
  In Nederland zei ik altijd aan wie wil je zo meteen je hoop stenen verkopen als de volgende jongere generatie geen kapitaal kan lenen of kan verdienen om je huis te kopen? Het lijkt een beetje vreemd nu de huizenmarkt weer booming lijkt in NL maar toch blijf ik die vraag stellen. Grappig dat sommige kastelen die ik hier zie bijna geen kopers hebben want ze zijn te groot voor het budget dat de grote moot heeft te besteden.
  In een deflatie scenario zie ik liever geen schulden want dat kan moordend zijn maar in een hyper inflatie situatie ook. En als de tering echt uitbreekt dan weet ik het zo net nog niet. Goud is een geruststelling, of de prijs laag of hoog is maakt niet zoveel uit, aanhouden in fysiek blijft relatief duur maar je hebt het wel in je handjes.

 • Huub

  @Walter, “Harry S Dent”
  Dent en Rickards begrijpen allebei dat deflatie doorzet. De valuta wordt in dat scenario meer waard en dus gelooft Dent in de USD. Maar Rickards stelt dat de overheden de voortdurende deflatie met ALLE macht en middelen MOETEN bestrijden omdat anders hun schuldenlasten – bij gebrek aan inflatie – ondraaglijk worden. Dus zullen de overheden de Centrale Banken blijven authoriseren om alles op alles te zetten de valuta’s te ontwaarden omdat te sterke valuta’s slecht zijn voor de economie en samenleving. Zie daar de al jaren aan de gang zijnde currency wars. Als de QE’s door gaan, kun je dus beter een deel van je geld in goud aanhouden, adviseert Rickards.

 • Ron

  Het lijkt inderdaad of men er in wíl trappen en de handel is steeds vaker tegen het criminele aan.
  Kom ik een advertentie tegen op facebook van die militaire zaklamp, je weet wel die ene die niet kapot te krijgen is en met het helderste licht ooit.
  Let op! Van 699 voor slechts 399! Wees er snel bij!
  Wat blijkt…..dat ding kost 9 euro in China hahahaha

 • Huub

  Vergeet nooit, in dit circus kan het zomaal alle kanten op vliegen ?

 • Cor

  Aandelen gaan stijgen totdat er een crash komt?? Hoe moet ik dit zien in het licht van een flinke recessie die nog zou moeten komen, een schuldencrisis?

 • Huub

  Deze grafiek geeft de rentegevolgen door het ingrijpen – lees: manipuleren – door de FED goed weer:
  https://mobile.twitter.com/jsblokland/status/804615255418634240

 • Walter vom Schalter

  …geloven dat het allemaal zo is en de bomen tot in de hemel groeien totdat we ontwaken uit die droom. Het wordt steeds lastiger trachten uit te leggen waarom het systeem momenteel zo krom is.

 • Gerard

  We lezen hierboven over manipulatie van de zilverprijs. Maar wat te denken van LEGAAL de rente 2% lager manipuleren door de centrale banken? En dat al 8 jaar lang. En dat vinden we wel normaal? Ik zie alleen maar manipulaties. Het hoort erbij. Leer ermee leven. De nieuwe wereld bestaat uit alleen maar manipulaties. Juist omdat iedereen het zo graag wil.

 • Gerard

  Niet zo moeilijk denken. Al die cash uit obligaties gaat vroeg of laat geheel in aandelen. Aandelen zijn booming. Obligaties zijn uit.
  Ik denk dat beleggers doodmoe zijn van de rentemanipulaties van de centrale banken. Een uiterst gevaarlijke ontwikkeling, maar o zo fijn voor aandelen.
  Of lees je nog die fantasten die beweren dat aandelen door het putje gaan? Gaat echt niet gebeuren. Vlak voor de Trump verkiezing zat ik voor de volle 100% in aandelen. En dit feestje gaat echt nog wel even aanhouden. En zelfs nu nog vind ik aandelen die spotgoedkoop zijn. Ongelooflijk, PE van 7 en rendemend van 6%. En dat voor een blue chip. Blijf daar maar eens vanaf!
  Ik zie hiermee al een mooie bodem ontstaan voor de defensieve hoog dividend aandelen. Zelfs KO steeg deze week met 4%. En reken maar dat dit obligatiegeld was.

 • Walter vom Schalter

  Whatever may happen…..heb maar weinig geld in het girale systeem zitten, schuldenvrij (ik kon verdorie vanochtend niet inloggen bij ING…..hmmmmm), vrij wonen en die pensioenpot: ach zo klein dus ook geen zorg als dat echt weg is.

 • Gerard

  Het geld wat uit obligaties gehaald werd, ging cash. Maar de toename in cash vlakt nu wat af. We zien de eerste tekenen al dat dit obligatie geld in aandelen stroomt. Dat heet rotatie, en is nu in volle gang.
  In een rotatie stijgen zowel rente als aandelen. Er worden dan zware verliezen geleden op obligaties. Maar de top is nog niet in zicht. Dat betekent goede vooruitzichten voor aandelen. Laat de cash maar komen…

 • Gerard

  En het omgekeerde gebeurt NU.
  ?

 • Walter vom Schalter

  Ja mooi Harry S Dent weer in glansvorm. Massieve deflatie scenario. Hij zegt ook dat goud helemaal door de bodem gaat. Ik verwacht eerder deflatie voor een korte tijd en daarna meer zichtbare inflatie die sneller gaat dan verwacht en over gaat in stagflatie. Dus iedereen wil zijn geld uit zijn aandelen etc halen voordat ze kelderen en dan wordt het spannend. We wachten eind deze maand maar af en we maken ons niet druk over eventuele FOMO.

 • Huub

  Interessant artikel om kennis van te nemen: http://wallstreetexaminer.com/2016/12/theres-not-snowballs-chance-hell-4-growth/
  Citaat: “What the hell are Donald Trump and his new Treasury Secretary, Steven Mnuchin, smoking?!
  A new supply-side strategy? Just when we have overcapacity everywhere thanks to the greatest debt bubble in modern history; one that’s caused consumers, businesses and governments to overinvest and buy?
  Mnuchin believes we can achieve 3-4% growth ahead. He’s got NO CLUE! Mark my words: This promise will create one of the greatest economic disappointments in history.”

 • Huub

  @Gerard, welke is je oordeel en positionering vwb de aandelenmarkten op dit moment?
  Aanleiding voor mijn vraag is dat de koers/winst-verhouding weer naar historisch hoog niveau lopen:
  https://www.businessinsider.nl/stocks-as-expensive-as-1929-crash-tech-bubble-and-financial-crisis-2016-12/?international=true&r=US

  Nu hadden we eerder geconcludeerd dat zo lang de yield op obligaties – het alternatief – superlaag is, de aandelen nog wel omhoog kunnen om dezelfde yield te halen. Echter intussen is de yield op US Treasury 10YR obligaties sinds juli van 1,4 naar 2,4% gestegen.
  Volgens mij hebben de defensieve dividend-aandelen al last van de nieuwe rente-situatie.

 • Huub

  @walter,
  Die MSM bashing is zonder meer een nieuw gegeven en dus iets om in de gaten te houden. Onder andere krijgt CNN er van langs, zelfs via persoonlijke tweets van Trump. Het lijkt me stug dat ze hier niet zonder kleerscheuren en/of maatregelen van af komen. Uiteindelijk zullen de media als ze tenminste MASSA media willen zijn, tegen de machthebbers aan moeten “schurken”.

 • Walter vom Schalter

  MSM staat veel onder druk in USA. Ik vraag me zo langzamerhand af of dat stand houdt en de gevestigde media in elkaar klapt. Zou het de oorzaak kunnen worden dat het fundament van het vertrouwen wegbreekt en een begin van een total collaps is? Immers ‘ ons ‘ Westers financieel systeem is gestoeld op basis van vertrouwen. Of zeg ik nu hele gekke dingen?

 • Walter vom Schalter

  Er is geen sprake van price discovery meer dat is juist het enge van de huidige tijd.
  Mijn vragen zijn dan ook van cynisch karakter: natuurlijk wordt gemanipuleerd, wat is een paar miljoen boete nu vergeleken met het gewin van de bank dat vele malen hoger ligt dus is het geen straf en JP Morgan bazen zijn al echt veroordeeld voor een Amerikaanse rechtbank en zitten nog steeds in het zadel. En waarom zal zilver flink omhoog gaan, als commodity of als geld?
  Global Financial Meltdown – One Of The Best Financial Crisis Documentary Films
  https://youtu.be/VQzEWeGJLP0

 • G.

  Vergeet dat maar, dacht ik eerst ook.

  De papieren voorraad / ETF is vele malen groter dan de fysieke voorraad en 3x raden.. de banken hebben de grootste papieren voorraad in handen. JP Morgan had geloof ik een behoorlijke positie opgebouwd. Los daarvan, een prijsdump kan nog steeds alleen de banken werken hierin niet meer samen zoals in het verleden.

  Los daarvan wordt het het denk ik wel moeilijker om gezamenlijk als bankwezen een prijs stijging in te dammen, dit gaat niet meer gecoördineerd en zal langer duren maar als de er eentje start kun je wachten op de reactie van de ander.
  Gezamenlijk coördineren kan niet meer maar je bent niet verplicht je trade geheim te houden.

  Krijgen we weer een momentum zoals vlak na de crisis dan kan het wel hard gaan maar de crisis kwam onverwacht en niemand had een antwoord. Nu is alom bekend bij de bank dat ze toch wel een bailout krijgen & en er 60 miljard door de ECB wordt opgekocht. Enige probleem voor de ECB is dat dit wel een houdbaarheid heeft.

 • Huub

  @frank, Walter,
  Voor wat betreft die manipulatie, neem ook hier kennis van: “Big powerful specs and big banks always try pushing prices in the direction in which they are positioned. Every trader who has been at this for any length of time knows this. They push until someone pushes back!
  What the “Gold and silver are always manipulated” gang fail to understand is the role of the US Dollar in the price discovery mechanism of the futures markets. Also, they seem indifferent or oblivious of the fact that neither silver or gold trade in a vacuum.”

 • Walter vom Schalter

  O ja, verklaar dan eens:
  Waarom kan zilver niet meer naar beneden gemanipuleerd worden?
  Hebben de banken weer een mega boete gekregen?
  Waarom zal zilver heel flink omhoog gaan?

 • frank

  zilver kan dadelijk niet meer na beneden gemanipuleerd worden
  banken krijgen weer een mega boete
  zilver zal heel flink omhoog gaan ,,,,,4x?5x?6x?

 • Huub

  De overheid, in dit geval politiek en CB, spreekt weer eens met twee monden:
  1. Dijsselbloem gisteren: populisme veroorzaakt door financiele sector.
  2. ECB (eerder): populisten een groot gevaar voor financiele stabiliteit.

  Dus financiële sector een groot gevaar.
  Zie tweets van @edinmujagic:
  “Volgens onze min van Financiën is het populisme veroorzaakt door de banken (!) en lijkt de euro veel meer op de gulden dan op de lire.
  Weet je wat lachwekkend is: een failliet land als Italië stelt zich garant voor het Italiaanse spaargeld, de Italiaanse banken én (deels) Griekenland. Dat soort lachwekkende, om niet te zeggen absurde, dingen zijn gewoon mogelijk in de eurozone. Italië, een de facto failliet land, betaalt ca 0% om geld te lenen voor 2 jaar. Italië betaalt ook ongeveer evenveel rente om geld te lenen voor 10 jaar als het financieel ijzersterke Noorwegen.