Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Bijzondere ontwikkelingen op de zilvermarkt, deel 2

13-09-2010 Zilverpaul

Afgelopen weken is de prijs van zilver weer opgekropen richting de 20 dollar. Op dit niveau ligt een flinke weerstand, ferm verdedigd door de hoeders van ons papieren geldsysteem.

Het bijzondere van dit gegeven is dat deze stijging gepaard is gegaan met het short gaan van JP Morgan op zilver van in totaal 28 miljoen ounce zilver! Men heeft dus geprobeerd de prijs van zilver te drukken door het verkopen van grote hoeveelheden papieren beloften op het leveren van zilver, maar het resultaat was nada, noppes, niets.

Bovendien is door het grootschalig short gaan van de laatste weken de beweging die eerder is ingezet door JPMorgan door de shortposities weer terug te kopen volledig te niet gedaan. Van enige lange termijn structuur lijkt bij de onderdrukkers van de zilverprijs dan ook geen sprake meer, wat de paniek aangeeft waarin deze broeders zich bevinden. Met elke ounce zilver die fysiek wordt gekocht door de belegger wordt de positie van JPMorgan en consorten verzwakt en wordt de Achilleshiel zichtbaar van hen die uit naam van de centrale banken en monetaire autoriteiten maar met één ding bezig zijn, en dat is het onderdrukken van de natuurlijke tegenhanger van ons papieren geldsysteem, nl goud en zilver.

https://www.thesilvermountain.nl/img/zilverkoers.png

Ook bij goud wordt aangehikt tegen de weerstand die rond het niveau van de 1260 dollar ligt. Het is een klassiek gegeven uit de technische analyse dat heftige bewegingen naar boven veelal worden voorafgegaan door het twee of drie keer eerder testen van de weerstand.

Opmerkelijk is dat zilver de laatste paar weken leading is in de weg naar boven; een rol die in de jaren daarvoor vooral voor goud was weggelegd. Een teken te meer dat de laatste maand de schaarste op de fysieke zilvermarkt groter is dan op de goudmarkt.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goudkoers.png

De bewegingen op de goud- en zilvermarkt komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zo werd van de week bekend, dat Rusland en China hun onderlingen handel in energie voortaan gaan verrekenen in hun eigen valuta, namelijk de Roebel en de Renminbi ( of Yuan). Deze markt heeft een omvang van boven de triljard dollar. Het afscheid van de dollar is een duidelijk teken aan de wand dat de dagen van de Westerse hegemonie geteld zijn en daarmee van de onderdrukking van goud en zilver.

Dat de wereld zich in toenemende mate begint af te keren van het Westers financieel systeem is ook geen wonder als je kijkt naar de enorme fraude die steeds zichtbaarder wordt in te doen en laten van de betrokkenen. Een fraai voorbeeld hiervan is de IPO van GM.

General Moters, het moederbedrijf van onder andere Opel, in het zadel gehouden door de Amerikaanse overheid met enorme bedragen na het inzakken van de automarkt, wil weer de markt op met het uitgeven van aandelen. Men claimt bij GM een eigen vermogen te hebben van 23,9 miljard. De argeloze belegger zal dan ook denken dat zijn spaarcentjes bij zo’n solide bedrijf veilig zullen zijn en besluit aandelen GM te kopen. Wie verder de balans doorspit, zal zien dat op de balans onder het kopje Goodwill het trotse bedrag van 30,2 miljard prijkt. In feite is de goodwill van een bedrijf wat overeind wordt gehouden door staatssteun natuurlijk nul, en is het vermogen van GM 6,3 miljard negatief!

Dit soort grappen zal men een aantal keren kunnen uithalen, maat zal het schamele beetje vertrouwen steeds verder aantasten. En aangezien elk geldsysteem gebaseerd is op vertrouwen op de instantie die het geld uitgeeft, graaft men door op korte termijn de bevolking een oor aan te naaien op lange termijn zijn eigen graf.

En die lange termijn is nu aangebroken, zichtbaar in de onstuitbare stijging van goud en zilver.

 • Van den Berg

  de tijd voor komt nog!
  zilver zal eerst veel zakken daarna enorm stijgen
  dus nog even wachten met kopen.

 • Ben Smits

  Investeren in Zilver is op de langere termijn een goede investering .

  Koop Geen baar Zilver , serviesgoed — vazen –kandelaars –Bestek –Tafelgoed .

  een Zilveren Vierdelig Servies is nu gemiddeld € 1500 tot € 2500 .

  Twee jaar geleden was de prijs gemiddeld € 800 tot € 1500.

  Veel tafelzilver word omgesmolten ,en dat zijn we dan kwijt .

 • Ronald1950

  Stel ik heb 100 gram fysiek goud, waarde nu 2750 euro.
  Hoeveel turbo’s short moet ik kopen op deze 100 gram te beschermen??
  Wie helpt mij uit de droom.

 • Silverstar

  Omdat de daling van de dollar gepaard gaat met een stijging van de edelmetalen zou je de volgende strategie kunnenhanteren. Stel dat de dollar daalt tot 1,35 . Zilver doet dan bv 23 dollar. Op dat moment koop je een optie of turbo positie die speculeert op een stijging van de dollar. Als deze stijging zich voordoet dan pak je winst op deze positie. Je hebt dan echter gewoon je fysieke zilver nog. @silvershadow

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  @Silverstar
  Dat vind ik een moeilijke die ik niet 123 begrijp.
  Wil je het uitleggen aub?

 • Silverstar

  @silvershadow
  dat kan mi het beste met een put op de dollar euro

 • Jan

  Jan :
  Ik las vandaag een nog sterker verhaal voor eind september: http://seekingalpha.com/instablog/722135-agaupm/93422-comex-paper-silver-buyers-want-physical-badly
  Dus er komt mogelijk nog een behoorlijk opwaartse beweging!! Bedankt dat je ons zo goed op de hoogte houdt, ZilverPaul.
  Dat waardeer ik!

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Zou het verstandig zijn om de opgebouwde winst van fysiek zilverbezit te beschermen tegen terugval middels derivaten?
  Wie heeft een idee?

 • Zack Zilver

  @johan
  Dat is natuurlijk zo, maar dat niemand interesse heeft zegt mij dat we nog een hele lange weg te gaan hebben naar de piek.

  Wanneer bv 4 miljoen Nederlanders (de inkomen verdienende/ontvangende) 100 troy ounce zilver (da’s weinig) kopen betekent dat de helft van de jaarproductie opgekocht wordt door enkel het piepkleine Nederland.

 • johan

  op het moment dat iedereen dat wel is, is het al te laat……

 • Zack Zilver

  Nog steeds is niemand op mijn werk of binnen mijn kennissenkring geinteresseerd in goud of zilver …

 • johan

  Als men niet fysiek kan uitleveren (ETF’s) kan men uitgekeerd krijgen de papieren equivalente waarde van het uitstaande bedrag. Geweldig natuurlijk je krijgt wat papier (misschien wat meer papier dan fysieke waarde) maar je hebt er zo weinig aan ;-)

 • RB

  Short gaan zonder de noodzaak uiteindelijk te moeten leveren? Dat zou overeenkomen met risico nemen zonder al te veel risico te lopen.

 • Silverstar

  Volgens de schrijver is het zo dat de prijsvorming van zilver wordt gemanipuleerd en dat zou best kunnen. De conclusie dat de zaak door het dak gaat als er niet meer geleverd kan worden zou ook kunnen. Dit omdat er teveel ongedekte contracten uitstaan. Maarrrr ! Een paar jaar geleden is dit gebeurd in de TIN markt. Er kon dus ook niet worden geleverd. De voorwaarden van de beurs bleken echter zo dat bij dit soort “farce majeur”, de short ganger van zijn leveringsplicht was ontslagen. Ik heb dit toen aan ABN Amro gevraagd en dit werd bevestigd. Dit zou ook kunnen gelden bij de zilvermarkt ? Zou de schrijver hier eens op in kunnen gaan ?

 • rob

  @ Fabian

  Zilver ‘overbought’? Is dat je onderbuik gevoel of gebaseerd op feiten?

  Het enige wat ik kan vinden m.b.t. zilver op dit gebied is:

  http://news.silverseek.com/SilverSeek/1284357600.php

 • Henk

  @Gerard
  Ik zie de rente inderdaad ook nog niet zomaar stijgen. Centrale banken en overheden zullen deze nog lange tijd, misschien wel permanent laag houden. De enige manieren om op termijn van hun schuldenberg af te komen zijn om gewoon lomp te defaulten of saneren, of de waarde richting nul te sturen door middel van (hyper)inflatie. In beide elk scenario zal de waarde van edelmetaal stijgen, in ieder geval gemeten in termen van fiat valuta.

 • http://zilver.2link.be/ zilver
 • Jokus

  @Fabian
  Jullie betalen dan zonder morren die 21% btw erbij dan ? Kan niet anders zeker ? Denk er zelf ook aan om fysiek silver te kopen, maar die verdomde 21% btw toch hé ! Dat heb je nu niet met fysiek goud natuurlijk. Maar als je in het lange termijn verhaal gelooft mag die 21% btw op zilver geen probleem zijn zeker?

  Groet jokus.

 • Gerard

  Goud en zilver kunnen alleen dalen indien de rente fors gaat stijgen.
  Dat gebeurde ook in 1980. Rente steeg naar 11 a 12% en goud daalde daardoor 90%.

  De rente zou nu ook moeten stijgen om het systeem weer gezond te krijgen. Maar de rente kan “onmogelijk” gaan stijgen op dit moment. De overheden met hun enorme rentelast op hun schulden zouden eraan ten onder gaan. En niet alleen de overheden. De Westerse (schulden-) economie kan een lichte renteverhoging niet meer aan.
  Dat is de reden dat goud en zilver nog lang hoog zullen blijven, als ze al niet door blijven stijgen.

 • Fabian

  Als je kijkt naar de technische analyse dan is zilver overbought. Ik verwacht zelf dan ook een daling in de zilverprijs de komende dagen. Op de lange termijn zal zilver absoluut verder blijven stijgen maar voor de korte termijn wacht ik op een beter koopmoment. Zilver kopen doe ik overigens alleen fysiek. Speculeren op de beurs is me te riskant in zo’n volatiele markt.

 • Henk

  Ik zie trouwens dat de goud/zilver ratio naar 62 is gedaald en zilver boven de belangrijke weerstand van $20/oz is gestegen. Ik hou mijn hard vast of dit niet op korte termijn kan gaan exploderen, in de voor ons zilverbezitters gunstige betekenis ;-)

 • Henk

  Je moet uitstappen op het moment dat er weer een groot vertrouwen is in het alternatief. Of dat fiat geld is of misschien wel goudstandaard-geld, dat valt af te wachten. In ieder geval kan ik je garanderen dat dat niet de volgende week is en ook niet volgend jaar.
  Toevallig heb ik afgelopen weekend tijdens de Kitco online e-conference een aantal interessante voordrachten ‘bijgewoond’. Over het algemeen was men nog behoorlijk bullish richting edelmetaal en is de top nog lang niet bereikt. Helaas heb ik vandaag de bijdrage van Marc Faber moeten missen, omdat ik andere verplichtingen had.

 • jaap

  zal die veer dan op grote hoogtes blijven of moet je op tijd weer uitstappen omdat dat veer weer in elkaar stort?

 • http://www.goudbelegger.com Silversem

  De zilverprijs is als een ingedrukte veer in een doos. En alle grote Wallsreet banken staan met hun volle gewicht op het deksel te drukken. De vraag is wanneer de spanning te groot wordt en de banken van de doos worden geworpen. Dan zal de zilveren veer grote hoogtes kunnen bereiken!

 • RB

  Kom maar op met die Zilvervloot. ;-)