Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Eerder deze week daalde de bitcoin koers fors. Deze daling is onder andere het gevolg geweest van kritiek vanuit de Chinese overheid en Elon Musk. De Chinese overheid raadt financiële instelling namelijk af om te handelen in cryptomunten. Daarnaast heeft Elon Musk bekend gemaakt niet langer bitcoins als betaalmiddel te accepteren voor de auto’s die Tesla verkoopt. Zijn motivatie hierachter is dat bitcoins slecht zijn voor het milieu aangezien er veel energie nodig is om bitcoins ‘te minen’. Daarnaast werkt een stijgende inflatie ook mee aan de daling.
Momentum beleggers
Naast deze verschillende aspecten is er volgens de analisten van JPMorgan ook schuld door zogenoemde momentum beleggers. Momentum beleggers handelen naar indicatoren voor de korte termijn. Bij deze aanpak tellen de koerstrends zwaar mee. Dit komt omdat momentum beleggers zich proberen te richten op korte termijn opwaartse trends om deze weer te verkopen wanneer er daling gemeten wordt. De echt ervaren momentum beleggers weten exact wanneer zij in een opwaartse trend moeten springen en hoe lang ze deze moeten aanhouden. Aangezien de waarde van de bitcoin nu sterk daalt, springen veel momentum beleggers uit de bitcoin. Hierdoor daalt de koers nog verder.
Bitcoin inruilen voor goud
Met de dalende koers zijn er meerdere beleggers die zich terugtrekken uit de bitcoin en zich op goud storten. Het is erg opvallend dat de daling van de bitcoin gepaard gaat met een stijging van de instroom in ETF’s voor goud gedurende het laatste kwartaal van 2020. Deze uitspraak werd gedaan in het rapport van JPMorgen. Het schijnt dat vooral de oudere beleggers van cryptomunten goud als erg interessant zien. Het jonge deel van de cryptobeleggers ziet cryptomunten als winstgevender. Om deze reden wordt de bitcoin ook weleens “millennial gold” genoemd. Bitcoin is hetgeen waar de jongere generatie zich op stort zoals de oudere generatie zich op goud stort. Toch wordt er getwijfeld over of bitcoin daadwerkelijk de plek van goud in zou kunnen nemen. Goud en bitcoin dienen beide als een diversificatiemiddel in de portefeuille. Daarnaast worden ze ook gebruikt als bescherming tegen inflatie. Goud wordt echter gezien als een veilige haven, waar bitcoin als risicovol wordt beschouwd. Dit is nu ook weer te zien aan de forse daling die na een lange stijgende beweging kwam.
Zoals goud al vele jaren de interesse trekt van veel beleggers, doet het dat nu ook bij vooral de oudere beleggers van de bitcoin. Het uit de bitcoin stappen om in goud te investeren is al sinds het eerste kwartaal van dit jaar aan de gang. De bitcoin wordt verkocht om goud te kunnen kopen. De goudkoers staat namelijk ook een stuk gunstiger, aldus de analisten van JPMorgan.
Vluchten naar goud
Het verkopen van de bitcoin werd in gang gezet na de piek van 64.895,22 die vorige maand werd gemeten. Hierna is het stroomafwaarts gegaan. Toch is er de vraag waarom er een daling ontstond. Wellicht omdat mensen bang waren dat het na deze recordhoogte gedaan zou zijn met de bitcoin? Wel is duidelijk dat mensen naar goud vluchten. Ze zijn op zoek naar zekerheid en vinden dat in het eeuwenoude en waardevaste goed. Daarnaast is de prijs van bitcoin vele malen hoger dan die van goud. Dit kan uiteraard ook als een motivatie dienen.
Wat hieruit blijkt is dat goud nog steeds erg beschouwd wordt als veilige haven. Het doet vele hoofden keren en biedt een enorme zekerheid. Al eeuwenlang is goud waardevast. Daarnaast is het een ideaal middel om inflatie tegen te gaan en te sparen.