24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

BlackRock raadt goud aan voor portfolio diversificatie

De goudkoers noteerde gisteren de hoogste prijs in acht jaar tijd. Deze hogere goudprijs werd veroorzaakt door verschillende ontwikkelingen in de markt. Zo heersten op de financiële markten opnieuw onrust over het toenemend aantal besmettingen in landen als Brazilië en de Verenigde Staten. Daarnaast uitte Philip Lane, econoom bij de Europese Centrale Bank, zijn zorgen over de economie in de eurozone die waarschijnlijk nog een lange weg te gaan heeft naar economisch herstel. Ook kwam het nieuws naar buiten dat de Verenigde Staten overweegt importtarieven te heffen op producten uit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 

Deze slechte vooruitzichten voor economisch herstel in combinatie met de zwakke dollar en het monetaire beleid van Centrale banken zorgden ervoor dat de spotprijs van goud gister met 0,6 procent steeg naar $1777,53 per ounce. De slechte economische vooruitzichten hadden daarentegen een negatief effect op de aandelenmarkt die 0,4 procent lager noteerde. De STOXX 600, de Europese aandelenindex, zakte zelfs met 1,6 procent.

Door deze aanhoudende onzekerheid op de markt en het feit dat de economie waarschijnlijk nog langere tijd de negatieve gevolgen zal ondervinden van de corona crisis, wordt goud een steeds belangrijk onderdeel van beleggers portfolio’s. Zo gelooft ook Wei Li, hoofd van de afdelingen investeringstrategie bij BlackRock. Zij ziet dat goud steeds aantrekkelijker wordt voor beleggers nu de onzekerheid en volatiliteit op de markt nog steeds aanhoudt. Goud is volgens haar een goede toevoeging aan portfolio’s omdat goud bijna niet gecorreleerd is met de prestaties van andere beleggingsproducten, zoals aandelen. Zij voegt hieraan toe dat het kopen van goud aantrekkelijk wordt wanneer het voor langere periodes wordt aangehouden. Over een periode van vijf jaar is de correlatie van goud met andere beleggingsproducten bijna nul. Wei Li verwacht dat, alhoewel goud momenteel in trek is als ‘safe haven’, het op de lange termijn kan profiteren van de lage rentes van Centrale banken. Hierdoor daalt namelijk ook het rendement op obligaties, waardoor het kopen van goud relatief aantrekkelijker wordt. 

Wilt u ook uw portfolio diversifiëren met goud? Bekijk hier onze gouden munten en goudbaren. 

Bekijk ook