24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Centrale bank Rusland breidt goudreserve verder uit

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-prijs.jpg

De Centrale Bank van Rusland heeft de nationale goudreserves ten opzichte van vorig jaar flink aangevuld. In november 2009 werd al bekend gemaakt dat de Centrale Bank van plan was meer goud te kopen.

De eerste vice-voorzitter van de centrale bank, Alexei Ulyukayev, zei destijds dat de betaling van het goud zeer waarschijnlijk in roebels zal gebeuren en niet in Amerikaanse dollars.

Nadat in 2009 zo’n 965.000 troy ounce goud werd gekocht, is in het eerste kwartaal van 2010 de goudreserve van Rusland gegroeid met nog eens 800.000 troy ounce goud. In augustus 2009 had de Centrale Bank van Rusland nog een goudreserve van 18,6 miljoen troy ounce; inmiddels is deze goudreserve opgelopen tot 21,3 miljoen troy ounce.

https://www.thesilvermountain.nl/img/goud-reserve-Rusland-2010.jpg

Rusland is in 2006 begonnen met het structureel vergroten van haar goudreserves. In eerdere berichten werd aangegeven dat Rusland haar goudreserves laat toenemen om zodoende de toekomstige tekorten te kunnen financieren, maar duidelijk mag wezen dat een belangrijker doel zal zijn om op deze manier de afhankelijkheid van de dollar, de euro en andere munteenheden te verlagen.

Russische politici zijn van mening dat het aanhouden van fysiek goud een betere monetaire reserve is dan het aanhouden van dollars. Uit de bovenstaande grafieken valt op te maken dat de goudreserve van Rusland sinds 2006 flink is toegenomen. Net als in andere landen als Sri Lanka, India, China en de golfstaten willen centrale banken hun afhankelijkheid van de dollar zoveel mogelijk verminderen. Ondertussen zijn er amper grote verkopende partijen op de markt, met uitzondering van het IMF. Het IMF zal voor de steun die zij Griekenland willen bieden een aanzienlijk deel van hun goud moeten verkopen. Naar schatting zal zo’n 1/8 van de hoeveelheid goud die het IMF nog heeft moeten worden verkocht om Griekenland te hulp te kunnen schieten. Mochten ook landen als Portugal en Spanje de hulp van het IMF nodig hebben, dan zal het goud van het IMF binnen de kortste keren op zijn. Vanaf dat moment zijn er geen grote aanbieders van goud meer als verkoper actief op de markt en dit in combinatie met de toenemende vraag naar goud uit landen als Rusland en China kan alleen maar zorgen voor een bullish scenario voor de goudprijs.

Bekijk ook