24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Centrale Bank Rusland gaat goud kopen op fysieke goudmarkt

De Centrale Bank van Rusland heeft op 19 oktober bekend gemaakt dat zij goud gaat kopen via de goudbeurs van Moskou. Rusland is de afgelopen jaren druk bezig om haar goudvoorraad te vergroten en voert een wedloop met China voor wat betreft de grootte van de vraag naar fysiek goud – beide landen hebben een actief opkoopprogramma waarbij zoveel mogelijk goud wordt aangekocht en tegelijkertijd goudmijnen in het eigen land worden genationaliseerd of een uitvoerverbod voor goud geldt.

De teller voor de goudvoorraad van Rusland staat inmiddels op 1779 ton, China staat op 1842 ton. Rusland is al jaren bezig om goud op te kopen en de afgelopen tien jaar is het altijd één van de grootste netto kopers van het edelmetaal geweest. In 2017 is Rusland zelfs de grootste koper en de vraag naar goud uit Rusland is hoger dan uit de traditonele markten van India en China.

De Centrale Bank van Rusland koopt dit goud via de zogenaamde over de counter transacties. Dit zijn transacties tussen partijen onderling op een gedecentraliseerde markt. Kennelijk kan Rusland daar niet snel genoeg haar goud kopen want nu heeft de Centrale Bank bekend gemaakt ook via de goudbeurs van Moskou goud te gaan kopen.

 

Uit een persbericht blijkt dat de aankopen via de beurs van Moskou gedeeltelijk de over the counter transacties gaan vervangen. Gevolg hiervan is dat er sowieso fysiek goud uitgeleverd moet worden aan de Centrale Bank van Rusland. Het is nu nog onbekend hoeveel goud Rusland op deze manier zal proberen te kopen maar hiermee wordt wel een sterk signaal aangegeven dat de honger naar goud voorlopig niet gestild is.

Bekijk ook