Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Centrale banken druk bezig met goud kopen. Ook ik koop goud. U ook?

08-02-2010 Rolf van Zanten

https://www.thesilvermountain.nl/img/nuggets.gif

Ingezonden column door Patrick Vaassen.

Wat is de enige echte oplossing voor de kredietcrisis? Een kredietcrisis waar alleen maar geld bij wordt gedrukt kan niet worden opgelost door nog meer geld te printen. De enige oplossing is echt geld: Goud!

Ons huidige financieel modern noemen is waanzin. Dit financiële systeem is niet modern, het is barbaars! Elke keer in de geschiedenis waarbij de waarde van geld niet gebaseerd werd op goud maar op het vertrouwen dat in fiatgeld gesteld werd, ging de waarde van de valuta naar nul. Zo zal het ook deze keer weer gaan. Alleen goud behoudt haar waarde en zal dat altijd behouden. Papiergeld is jarenlang gebruikt om op een slinkse manier het geld van de middenklasse te doen verdwijnen door inflatie en andere kunstmatige belastingen.

Ook al is het onwaarschijnlijk dat er ooit wordt teruggekeerd naar een goudstandaard, dit betekent niet dat u dat niet kan doen. Goud kostte vorig jaar nog $735 per troy ounce en staat nu op $1.050 per troy ounce. En hier is een goede reden voor! Waar in 2009 de Federal Reserve de grootte van de ‘balance sheet’ deed toenemen met 126% heeft dit tot nu toe geleidt tot slechts zo’n 20% meer geld in circulatie. Uiteindelijk zal al dit nieuwe krediet eindigen als waardeloos papier, net als de waarde van eurobiljetten in uw portemonnee. Als er ergens meer van beschikbaar komt, gaat de prijs omlaag. Simpele economie en zo is het ook met de hoeveelheid geld die wordt bijgedrukt (en de getallen die in de computers worden ingevoerd).

Niet voor niets zijn de Centrale Banken, die zelf met exact hetzelfde probleem zitten, druk bezig met het kopen van goud. Centrale banken wereldwijd kopen goud om hun waardeloze geld om te ruilen voor waardevaste en veiligere beleggingen. Beleggen in goud is in dit soort tijden dan ook enorm populair, want de waarde van goud staat internationaal vastgesteld en goud kan niet worden bijgeprint.

Reageren op deze column kan hieronder. Meer informatie over beleggen in goud? Kijk dan in onze rubriek Beleggen in Goud.

 • http://www.degoudwaag.nl/goud-den-haag goudschrijver

  Prijsvraag van de dag: waar kan je in Den Haag best je goud verkopen (of kopen)? Gemakkelijk vraag: bij De Goudwaag natuurlijk. Kijk maar eens naar inkoop van goud Den Haag. We zouden dit letterlijk een gouden tip kunnen noemen…

 • http://www.degoudwaag.nl/goudprijs-per-gram/ goudschrijver

  De centrale banken zijn druk bezig met het inkopen van goud. Ook goudhandelaars hebben nu dringend nood aan fysiek goud, misschien ook dat van u? Wilt u graag cash in het handje, maak dan zeker gebruik van de mogelijkheid van inkoop goud in Den Haag. Een topadresje!

 • http://goudbank-antwerpen.com auteur

  Wie de goudprijs een beetje volgt, weet intussen wel dat goud gedurende 2009 een gestage opmars gemaakt heeft. Begin 2010 begon de goudprijs weer wat af te kalven, maar het is een feit dat het nog altijd interessant blijft om in goud te beleggen, of dit nu onder de vorm van goudstaven, gouden munten of gouden juwelen is.
  Belangrijk is het om de koers van de dollar in het oog te houden, want zoals je wellicht weet is die omgekeerd evenredig aan de koers van het goud.
  En het is eveneens een feit dat in onzekere economische tijden iedereen weer zijn toevlucht tot het goud neemt als veilig haven.
  Of dat wijs is of niet laat ik in het midden, maar het kan geen kwaad deze evolutie van nabij te volgen en waar mogelijk je voordeel te doen.
  Vergeet niet dat er vorig jaar meer goud verhandeld werd dan er op de markt kon aangeboden worden, zodat langzaam aan een te kort aan fysiek goud dreigt.
  De valstrik waarin veel beginnende investeerders keer op keer blijven trappen is een goudinvestering te doen die weinig of geen relatie heeft met hun uiteindelijke objectieven. Een goed voorbeeld is een zogenaamde ’safe heaven’ investering, gedaan door een groep van investeerders die tot 75% van de beginnende investeerders uitmaakt. Doorgaans voegen deze investeerders alleen maar gouden munten aan hun portfolio toe omwille van defensieve redenen. Al te vaak eindigen zij met een reeks minder gequoteerde munten van exotische origine, die vaak tegen veel te hoge bedragen werden aangekocht.

 • rob

  Henk, relax!

  Er zal pas sprake zijn van een bubble in goud wanneer de prijs een stuk boven de voor inflatie gecorrigeerde top van $6450,- (uit 1980) gaat uitkomen. Dan Norcini en Jim Sinclair
  adviseren om je goud in eder geval te verkopen als de rente boven de 15% begint uit te komen.

  @Henk

 • Henk

  Zelf bezit ik ook edelmetaal als inflatie en systemic failure hedge en ik ben tamelijk bullish wat betreft goud en zilver.
  Toch wil ik een kleine kanttekening maken. Het is niet uit te sluiten dat er in de huidige prijs een gedeeltelijk bubble zit. Dit realiseerde ik me toen ik laatst op TV een commercial zag voor gouden tientjes. Jaren geleden vertelde een ervaren handelaar me namelijk dat je moet gaan oppassen op het moment dat er in mainstream media reclame wordt gemaakt voor goud.
  Het was trouwens dit spotje:
  http://www.youtube.com/watch?v=e0bq1qetOC0

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Klaas heeft volgens mij helemaal gelijk. Met uitzondering van een dipje eind 2008 net onder de $700 per troy ounce goud, is goud altijd boven de $700 geweest.
  Het bedrag van $635 heb ik dan ook aangepast naar $735.

 • klaas

  Goed geschreven en een leuk artikel… Echter goud is al sinds 2007 boven de $700 / Oz., toch?

 • Patrick Vaassen

  Ja zover heen zijn we inmiddels al. Wat nu dus als gewoon wordt aangenomen is dat je onbeperkt geld kan lenen. Afbetalen? Ach dat doen we later wel, we printen gewoon nog meer geld bij.
  Die “econoom” zou wel uit Amerika komen, want daar weten ze ook wel dat zodra er een goudstandaard ingesteld wordt ze afhankelijk zijn van de landen die goud hebben. Hoeveel goud er in Fort Knox ligt weet niemand, maar iedereen weet dat China goud koopt, India goud koopt, Rusland goud koopt en ga zo maar door.
  De landen met goud hebben de macht.

 • johan

  Ik hoorde vandaag een wel hele mooie opmerking van een “econoom”. Terugkeer naar de goudstandaard is niet mogelijk want dat staat een grote economische groei enorm in de weg. M.a.w. een systeem gebaseerd op een stevig fundament met duidelijke spelregels is eigenlijk maar lastig en remt de ongebrijdelde op lucht gestoelde groei van de laatste jaren. Nu vraag ik je,…..

 • Patrick Vaassen

  Bedankt voor het plaatsen, Rolf. Als toevoeging wil ik ook nog even melden dat alle “moderne” geld systemen leiden tot rampen en oorlogen. De grote oorlogen kunnen gevoerd worden juist doordat het geld zo gemakkelijk bijgeprint kan worden. Iets wat anders niet mogelijk zou zijn.
  Met een goudstandaard kan dit niet. De waarde van de nationale munt wordt namelijk gebaseerd aan de hand van het goud dat het land heeft en je kan niet meer uitgeven dan de hoeveelheid goud die je hebt.. Als spaarder is het ook beter want je hebt niet te maken met het inflatiespook.
  Waarom is er nu dan geen goudstandaard? Simpel: de overheden willen de macht om vrij spel te hebben om oorlogen te verantwoorden en geld uit te geven wat niet bestaat. Bij een goudstandaard lag de macht bij de burgers met goud, niet bij de overheid zoals nu het geval is. Zo is ook de Federal Reserve een bedrijf dat niet van ‘het volk’ is maar van een paar rijke, machtige mensen… De enige manier waarop je je vermogen beschermt en zorgt voor enige vorm van macht is door goud te kopen.