24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Centrale banken en goud

Vorige week kwam er een artikel online over centrale banken die hun goudreserves aan het aanvullen zijn. In dit artikel werd verteld over hoe verschillende centrale banken, als gevolg van een herstellende economie, weer goud kopen. Vooral de centrale bank van Thailand is goed bezig met het aanvullen van hun goudreserves. Deze centrale bank is daarom ook de koploper en heeft het meeste goud gekocht. Nu de rust weer redelijk is wedergekeerd storten centrale banken zich weer op het gele edelmetaal. Dit komt omdat de behoefte aan een veilige haven vanuit de particuliere investeerder afneemt. Centrale banken krijgen op deze manier weer meer de kans om hun gang te gaan op de goudmarkt.

Ook Rusland werd genoemd. Rusland zou namelijk weer een plan in gang hebben gezet om haar goudreserves uit te breiden. Rusland valt daarmee ook onder de landen die veel goud aan het kopen zijn. 

World Gold Council 

De World Gold Council heeft een rapport uitgebracht waarin staat hoeveel de verschillende centrale banken aan goud kochten. In dit rapport wordt ook vermeldt dat zo’n 70% van de landen een stijging in hun goudreserves hebben gemeten. De verschillende goudreserves zullen dit jaar door zo’n 20% van de centrale banken aangevuld worden. Het is echter wel zo dat niet alle landen goud kopen

Landen met dalende goudreserves

Er zijn ook landen die in plaats van meer, juist minder goud hebben. Duitsland en Kirgistan vallen onder deze landen. De goudreserves van deze landen daalden namelijk. Duitsland met 2 ton en Kirgistand met 4,5 ton. Naast een dalende goudreserve is er ook het land dat het minste goud kocht, namelijk India. Het land kocht 0,9 ton en beland daarmee onderaan de lijst. 

Wat betreft Turkije is de situatie iets ingewikkelder. Het gaat niet goed met de Turkse lira en deze daalde daarom gedurende de afgelopen 2 jaar 55% in waarde. Het kopen van goud zou hier wellicht mee kunnen helpen en de waarde ondersteunen.

Waarom kopen centrale banken goud

Al velen jaren is er vraag naar goud vanuit centrale banken. Dit komt omdat goud wordt gezien als geld. Ook voor centrale banken helpt goud te beschermen tegen inflatie en de waarde van geld te behouden. Goud biedt de centrale banken dus zekerheid net zoals dat goud dat bij particuliere investeerders doet. 

Wanneer ook u zich zou willen indikken tegen onzekerheid, dan kan dat door, net zoals centrale banken, goud te kopen. Dit kan bij The Silver Mountain in de vorm van goudbaren en gouden munten. Het goud dat wij verkopen is van uitstekende kwaliteit en daarmee garanderen wij het beste voor u. 

Bekijk ook