24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

centrale banken, goud en zilver

UPDATE 12 feb 22.05 uur: Vandaag sloten de (goud)mijnindices tussen de 2,5 en 4,5 % lager, terwijl goud en zilver met geringe winstjes de dag uit gingen. De afgelopen jaren is dit vaak de voorbode geweest voor een aanval op de goud- en zilverprijs de volgende dag. 

Onderstaand plaatje geeft een fraai overzicht van het geld wat de centrale banken van het Westers geldsysteem vanaf 2007 hebben bijgedrukt. Nou ja, bijgedrukt, het overgrote deel van deze miljarden hebben de reële economie nooit bereikt maar zijn linea recta in de zakken van de banken verdwenen om de enorme gaten mee te vullen die zijn ontstaan door de jacht op bonussen. Hoe dan ook, opmerkelijk is de nummer 1 positie van de centrale bank van Engeland met een balans-toename van 289 %, ruim meer dan de 220 % van de FED en de 161 % van de ECB. Op een of andere manier slaagt de centrale bank van Engeland er in om buiten de spotlights te blijven, wat volgens sommigen te verklaren is dat doordat de werkelijke bancaire macht in de Londonse city ligt.

Schoon

Over centrale banken gesproken, de Duitse centrale bank heeft aangegeven dat het de hoeveelheid goud die men terug zou ontvangen van de FED komende jaren niet gaat halen. Reden hiervoor zijn volgens de centrale bank logistieke problemen, een uiteraard volslagen ridicuul argument. China lukt het immers wel om nog veel grotere hoeveelheden goud binnen te harken. Ik ben erg benieuwd of het de Duitse goudadepten gaat lukken de overheid onder druk te gaan zetten om de oorspronkelijke leveringsafspraak te handhaven.

Ondertussen heeft de goudprijs haar korte termijn weerstand overwonnen, maar is kleine broer zilver nog volop in gevecht. Pas als de dalende blauwe weerstandslijn wordt geslecht zal er leven komen in de zilverprijs. Maar dan kan het ook snel gaan, vanwege de nu nog grote hoeveelheden shortposities in zilver die bij een opwaartse uitbraak gesloten zullen moeten gaan worden, wat de opwaartse swing zal doen versterken.

zilver3

….een opwaartse beweging overigens die ook al te zien is in de CRB index, welke de koersontwikkeling van de grondstoffen weergeeft.

cci

… en tot slot een grafiek die de vergelijking aangeeft tussen de ontwikkeling van de Dow Jones in 1928-1929 en die van de laatste jaren. Opmerkelijke overeenkomsten, wat bovendien zou aangeven dat we aan de vooravond staan van een forse duikeling van de reguliere aandelenbeurzen:

MW-BU310_scary__20140210132547_MG

Als ik zou moeten gokken denk ik dat we inderdaad aan de vooravond staan van een forse duikeling, maar dat deze direct gevolgd gaat worden door een ongeëvenaarde ronde van geld-bijdrukken, waardoor de reguliere aandelenbeurzen record na record zullen gaan halen. Edelmetaal-liefhebbers zullen daarbij niet in de kou blijven staan, want tegelijkertijd zal het vertrouwen in het monetaire systeem een forse knauw oplopen wat de edelmetalen nog veel harder zullen doen stijgen.

Hoe dan ook, ik ben een voorzichtig mens en ben wars van gokken. Ik hou dan ook rustig vast aan mijn ingenomen posities, en zie wel hoe het spel zich zal ontvouwen.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook