24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Centrale banken kopen massaal goud

Het is een trend die blijkbaar niet meer te stoppen valt en waarvan de voordelen onmiskenbaar vaststaan. De afgelopen weken en maanden was het eerst China die goud kocht van het Internationale Monetaire Fonds, dan was India aan de beurt en nu gaat Sri Lanka zich in de strijd voor goud mengen. Het lijkt alsof er geen stoppen meer aan is en dat steeds meer landen zich met ettelijke miljoenen in de achterzak op de goudmarkt werpen.

Begin deze week, enkele dagen nadat India bekend had gemaakt dat het 200 ton goud had gekocht, gaf de centrale bank van Sri Lanka aan dat ook zij goud hadden gekocht om de reserves te midden van een onstabiele valutamarkt te diversifiëren.

De assistent-directeur van de centrale bank van Sri Lanka Nandalal Weerasinghe vertelde het persbureau AFP het volgende. We hielden al een tijdje de goudmarkt nauwgezet in het oog en we stelden dan ook vast dat de goudwaarde maar bleef stijgen. We besloten daarom ook om de afgelopen maanden vanuit strategisch standpunt goud aan te kopen als onderdeel van ons reserveproces om onze portfolio te diversifiëren. Weerasinghe wilde geen uitspraken doen over waar het goud nu precies vandaan komt en tegen welke prijs ze het gekocht hebben. Evenmin gaf hij verduidelijking hoeveel van de 5 miljard dollar aan buitenlandse reserves waarover Sri Lanka beschikt aan goud waren uitbesteed.

Maar waarom gaan al deze Aziatische centrale banken precies over tot het aankopen van grote hoeveelheden goud? Het antwoord is eenvoudig. De goudprijs is steeds een waardemeter geweest als het op de sterkte van monetaire valuta aankomt. Als de goudprijs stijgt, daalt het vertrouwen in de nationale valuta en vice versa. Aangezien het vertrouwen in de Amerikaanse Dollar zienderogen afneemt, besluiten vele landen om hun goudreserves te verhogen en hun Amerikaanse Dollars van de hand te doen. Zoals N R Bhanumurthy, professor aan het National Institute of Public Finance and Policy eerder deze week zei: De neerwaartse spiraal van de Amerikaanse Dollar zorgt ervoor dat centrale banken over de ganse wereld hun portfolio met goud willen versterken. Goud is op dit moment een veilige en stabiele belegging in vergelijking met de Amerikaanse Dollar.

Geruchten doen op dit moment zelfs de ronde dat landen zoals Rusland, China en Brazilië van plan zijn om de rest van het IMF goud op te kopen. Allemaal zaken die de goudwaarde de komende maanden de hoogte zullen injagen.

Bekijk ook